• Alfonss

    Zdravím vás … mám CTM Rawer 2015 asi 2 měsíce … předtím sem měl jen nějaký horáky za pár tisíc.Učím se jezdit freeride po lese a ve městě po schodech a dropech … chci se naučit skákat něco většího ,schody,nějaký dropy větší…už sem se stihl 4× rozsekat(předtím sem nikdy nespadl na kole :-) )…Jezdím na základních pedálech z výroby,myslíte si že mám investovat do platformových nebo si koupit jiný boty(jezdím v air maxech)…a nějaký tipy jak skočit a neletět po dopadu přes řidítka ? předem díky

    0 0
    • Muraj238  

      Těsně před skokem zkus nadzvednout přední kolo tak, abys dopadl na obě kola současně, nebo zadním dříve. Samozřejmě sedátko dolů a těžiště co nejvíce dozadu, propružit v nohách. Platformy se určitě vyplatí, na klasických pedálech to strašně klouže a bota nedrží. Na platformách je to o 100% lepší. Co se bot týče teď jsem koupil Five teny a nemůžu si je vynachválit, na pedálech jsou téměř jak při lepené, snad to nebude mít moc velký vliv na jejich životnost. (Už po první vyjížďce tam jdou vidět stopy po zapichnutych pinech…)

      0 0
      • MirosPikos  

        Těžiště dozadu, dopadat spíše na zadní kolo? Nevím co dělám špatně, ale ve většině videí dopadají spíše na přední kolo, a zadání pak snadno dorovnají do stopy. Dopadání na zadní může paradoxně způsobit víc problémů než správný dopad na přední. Ale je to jen má teorie, mou praxí osobně nevyzkoušená :)

        0 0
        • Muraj238  

          Ano, ale pro začátečníka je lepší snažit se dopadnout zadním dříve, což většinou stejně nikdy nevyjde, než nezvednout předek a přeletět přes řidítka. Vím, o čem mluvím. :-D

          0 0
        • Pan.Fazole  

          hele míro, jsou tu na jihu někde nakopaný nějaký „dětský“ skoky? blanskej les vcelku projetej ale nic moc sem neviděl, to samý z kleťě dolu…

          0 0
          • MirosPikos  

            Hele nevím, sám bych něco uvítal. Nejradši bych si něco postavil v lese za barákem, abych to neměl daleko na trénink. Zjistil jsem, že nepadám a patrně to bude tím, že jezdím po zemi. Občas si poskočím o nějaký kořen nebo balvan, ale to jen tak pro to, aby se člověk na trailech nenudil. Kdybych se viděl 3rd person, asi bych se styděl za ty „výkony“. Takže až bude zadní kolo doma, rád bych se začal odlepovat od země. Abych nemusel, když náhodou zavítám na Saalbach, skoky tlumit a trochu si v rámci možností a dovedností poskočil.

            Napadá mě nějakej pumptrack, že by se snad něco dalo skočit. Takže Máj, Hluboká nebo kde tu ještě něco chlapi z FRbikes vybudovali. Úplně nejlepší by možná bylo pořídit si na tréninky nějakýho jetýho EXEho.

            0 0
            • Nimrod  

              trailík v dubném u lomu už není? tam jsem si dokázal zajezdit i já, byť to nakonec skončilo naraženýma zádama… :-)

              0 0
          • Strakááč  

            teď je novej bikepark u čb více info: tady

            Jináč díky za rady ke skokům :D taky chci začít :) jsem mladej dost na to abych se odvážil :) mám představivost a dokážu si představit co se kde a jak může stát a taky nejsem zvyklej padat .. ale bez pádu nejni cíle :) tak se spíš budu soustředit to dokázat než soustředit na to že se mi nic nestane tak to asi nefunguje :)

            budu si stavět pod jedním sjezdíkem nějaký „kopečky“ při stavbě ozkouším už ty menší skoky .. pomalu postavim vejš :) myslím že to je dobré řešení tak abych se naučil dobře dopadat…

            0 0
      • Alfonss  

        tak 5.10 mám v plánu si taky pořídit,ale nemám momentálně 4k :-) ty platformy teda zkusím…taky by mě docela zajímala životnost bot na platformách :-D viděl sem pár videí a ty podrážky nevypadaly moc vábně :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          5.10 nemusis hned resit…leta jezdim v normalnich teniskach a vpohode…jasne, v nich noha drzi o kus lip, ale nehtot to…pokud se doopravky umis urdzet na pedalech, dat to na ohratkach, pokud ne, nepomuze ti nic…

          0 0
          • Muraj238  

            Já teď kupoval Freeridery VXI za 2490 Kč, to je průměrná cena mých všech ostatních bot, nepřijde mi to zase tak drahé. Před tím jsem jezdil v teniskách za 1400,–, ale po půl sezóně už mají rozedřenou podrážku až dovnitř, tak jsem koupil 5–10.

            0 0
    • Mr.Duck  

      Vyprdni se na schody, to ti vubec nic neda. Idealni je si najit par skoku, co nemaj diru, a naucit se je trefovat do dopadu. Da ti to strasne moc kontroly nad tim, kam a jak to kolo pokladas. Pak je dobry pridat gap, nejlip nejakej hodnej, da to cloveku trochu vic motivace.

      At uz jedes na jakejkoliv skok, za predpokladu, ze ho nechces tlumit, musis to kolo predtim "preload"nout. Kdyz ma odraz nejaky radius, chces kolo zatlacit do toho radiusu, aby ses uz vracel ze zdvihu kdyz se odrazis. Kdyz budes na hrane odrazu dal tlacit, des na predek, pres predek, a boli te telo. Nemene dulezity je to s plochym odpalem, treba na nejakej stepdown nebo drop. Chces to kolo dostat do vzduchu ± rovne, a tam ho nejak narovnat do dopadu.

      Nechces dopadat moc na zadni kolo, protoze pak ti to prasti predkem o zem, a klidne te to muze kopnout pres hrazdu. Stejne tak nechces dopadat moc na predek, pochopitelne abys nesel rovnou. Lehce, hodne lehce na predek je ale skoro idealni na vetsinu skoku – tak, ze obema kolama dopadnes na stejnej bod, jedno po druhym. Hodne zhruba.

      Hodi se umet bunny hop, ale neni to kriticky. Bunny hop je super, kdyz chces na trailu preskocit par korenu, nebo se od prvniho korene odrazit a trefit se do nejakyho peknyho jinyho korene, co ti da rychlost, ale to asi neni to, co ted resis (nicmene je to na celym jezdeni to nejlepsi, myslim! :))

      0 0
      • allrose  

        prosim tě kachno..přelož do češtiny,i když se to špatně popisuje dík

        ..co dělat na odrazu?zůstat tuhý(tělo)..z videí mi to jasný není

        0 0
        • wilda81  

          „Vytuhláky“ nebrat! Základem skoku je právě být uvolněný. Kachna to popsal celkem svérázně ale přesně.

          Já doteď nejsem nějaký velký letec, ale ze začátku mi pomohlo skoky spíše „protlumovat“ a až sem získal trochu jistoty ve vzduchu, tak jsem začal přidávat na rychlosti a odrážet se.

          0 0
      • Alfonss  

        Zdravím,,mám pár otázek co mi není jasný…

        1,co znamená gap ?

        2,"preload"nout kolo ?

        3,co je stepdown ?

        4,skáču zatím obrubníky tak 20,30 cm …dneska z práce sem si skočil takovej větší skok (byl to takovej nájezd dlouhej asi metr…mohl mít tak 40–50 cm…odrazil sem se…zátáhl sem za řídítka a dopadl sem lehce na zadek … když skáču ty obrubníky tak se taky odrážím,ale dopadám na obě kola …nevím jak mám to kolo jakoby ovládat když sem ve vzduchu,když skáču něco většího kousek … mám strach že se rozsekám.další lvl je skokánek s radiusem … dneska sem zkoušel takovej obrubník co měl radius a to sem skočil … taky sem se odrazil (neumím skočit aniž bych se těsně před hranou nebo na tom radiusu neodrazil…a přijde mi ,že na tom celopéru musím mít větší rychlost,bo když jedu pomaleji a chci skočit -ikdyž zatáhnu za říditka tak to nejde.)

        5,bunny hop sem ještě nezkoušel…:-) a jak si to myslel s tím kořenem a tou rychlostí ? od prvního se odrazím a jak se trefit do jinýho nebo ? :-D

        …co sem se rozbil 4× za 2 měsíce tak mám k tomu kolu a jízdě celkově o dost větší respekt a v některých situacích i takovej blok co sem zezačátku neměl .. a to mě docela „vytáčí“

        Dík-y

        0 0
        • tonik666  

          Preloadnout znamena stlacit odpruzeni tak 2 metry pred odrazem, aby ti na hrane odrazu pomohlo do vzduchu, aby ses lepe vznesl. Jde si to predstavit trochu tak,ze na skok jedes prikrcenej nad kolem a na odrazu se rozbalis a protahnes si kolo pod sebe. Zadny tahani za riditka ani buhhy hop v tom neni. Chce to trenovat.

          Kup si platformy a hlavne poradne chranice na kolena a holene, a lepe i lokty. Boty pockaji a navic vydrzi tak rok jezdeni.

          0 0
          • Dorsiflex  

            Boty na placky vydrží cca rok? To je hezký. Jak to děláte? Máte jedny šmejdy na trénink a nějaké lepší na normální bikování? Nebo jste smíření a každý rok kupujete nové?

            Přešel jsem na placky, boty mám asi 5 týdnů a stav podrážky mě docela trápí. Byly docela drahé, tak bádám, jak dlouho vydrží. Boty na SPD jsem měl 6 let. Nějak si neumím představit dávat každý rok za boty 3400kč.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Hele no rok..ja mam 5.10 neco pres rok, sou zraly na vymenu. Ale To znamena cca 230 dni na nich odjetejch :) Vetsinou mi vydrzely spis min, ale stoji to za to.

              0 0
            • Muraj238  

              Znám i lidi, kterým vydržely 4 sezóny… Mně by stačily dvě až tři, ale jedna je opravdu málo.

              0 0
              • Dorsiflex  

                Říkám si, že roli může hrát i zkušenost bikera – ty co to umí, tomu dávají míň zabrat než platformový jitrnice. U mě je třeba pravá bota ok, zato levá (zvlášť v místě spodních pinů) docela ožraná.

                0 0
                • wilda81  

                  Možná hraje roli, kterou nohou jezdíš vepředu … a nebo dostává levý pedál málo nažrat :)))

                  0 0
            • Seeker  

              Na všech botách mám od pinů díry v podrážkách už po pár týdnech, jediné boty co drží jsou prošlapané Alpiny za 1300…

              0 0
        • k3nyL  

          Pro uplnost – jedna se o pojmenovani jednotlivejch druhu skoku – rozumej toho jak skok vypada

          1. GAP – skok pres diru (silnice, vykopana jama na odpal a dopad) vsude tam kde proste mezi odpalem a dopadem nic neni. Tohle bych nechal na to az budes ve vzduchu jistej – jinak snad vzdy je lepsi preletet nez nedoletet… pokud budes v posranej, tak trenuj na malejch a dej si mezi odpal a dopad trebas paletu.

          https://www.youtube.com/watch?…

          1. PRELOAD – pumpnuti pred skokem (na celoperu)

          https://www.youtube.com/watch?…

          1. STEPDOWN – proste vsechno kde prekonavas vejskovej rozdil v terenu – odraz je vejs nez dopad tj s kolem padas dost dolu.

          https://youtu.be/Y2AodUsz7IA?t=59

          1. STEPUP – odpal dole – letis nahoru a nahore je dopad.

          Na obrubaky a schody ser – vsechno to je na placku a nic moc ti to neda… resp muzes skakat schody celej den a gap stejne neskocis…

          Doporucuju koupit chranice – min kolena, lokty, blembak.. kdo nepada jezdi pod limit – uci se dlouho.

          Jinak to je muj nazor, ale pride me ze pokud budes moc hr a odvazis se na naky veci veci, tak do prvni tlamy je vse ok… pak nastoupi blok. Proto doporucuju posouvat limit pomalu :) Ono nic neni hned… Najdi si nejakou hezkou lavici – skok, kde je odpal a dopad spojenej souvislou rovinou, takze kdyz nedoletis, tak se nic moc nestane. Pokud o nicem nevis, tak radeji nez nekde celej den skakat schody, tak si neco nahazej sam lopatou – zacni malinkym retarderem a prihazuj.

          0 0
      • mirabike  

        „Kdyz budes na hrane odrazu dal tlacit, des na predek, pres predek, a boli te telo“

        asi takhle? :D

        0 0
    • kudykam  

      Platformy rozhodně doporučuju, ve vzduchu držej botu jako přibitý (narozdíl od obyčejných) ikdyž nemáš spec. boty. S platformami se cítím ve vzduchu mnohem jistější.

      0 0
    • ibike  

      Ano, ale pro začátečníka je lepší snažit se dopadnout zadním dříve

      0 0
      • Smazaný účet  

        To jo..ale mel by vedet, ze je to takova nouzovka jako rada „kdzy vjedes do bordelu a nevis co, jdi prdeli nad zadni kolo“…az da metrovy dropik a prdne to mocne na zadni kolo, muze se zakousnout do predstavce…

        0 0
      • Nimrod  

        jak píše lukáš. na zadek má smysl dopadat na ht, když je dopad na placku. pokud má skok dopad, je příjemnější ho strefovat přednim… teda pokud neni moc rozbitej, pak bych šel raději na obě nebo nepatrně na zadek

        0 0
    • MirosPikos  

      https://youtu.be/XJSaSod4AqA?…

      Tady mimo jiné vysvětlují, jak dopadat při skocích. Jinak tihle chlapíci jsou mi sympatičtí nejen proto, že jeden z nich jezdí Spectrala, ale i proto, že mají celkem názorný a pochopitelný HOW TO videa.

      0 0
    • ceo  

      Snažím se vylepšit svoje „skákání“. A mám pocit, že když na stejný skok jedu se zařazeným těžším převodem, mám odraz větší. Nejde o nájezdovou rychlost, ale jako by podvozek (tlumič) měl na těžší převod větší rebound… Podle linkage má převodování na chod stavby vliv, ale překvapuje mě, že takový. Třeba odrazit se na lavici se zařazeným kašpárkem (zapomněl jsem) skoro nešlo

      Je to jen můj dojem, nebo jsem objevil známou skutečnost?

      0 0
      • vaclaw  

        Nevim, nejsem extra skokan, ale jestli spíš to není tím, že s těžším převodem se dřív dostaneš na rozumnou rychlost a máš čas na správný odraz, kdežto s lehkým převodem šlapeš do poslední chvíle a pak ten odraz jde do háje.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Na jakém kole?

        0 0
      • Mr.Duck  

        Mělo by to být celkem jedno. Pokud tomu kolu hodně roste zadní stavba se zdvihem, teoreticky by tam mohla být jistá „platforma“ když to tlačíš do odpalu, ale nikdy jsem takové chování nezaregistroval.

        Zrovna ve středu jsem jel Chainless A-Line závod kde „pár“ skoků je a neřekl bych, že by ty odrazy byly nějak výrazně jiné.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.