Šířka sedla - pomohlo vám měření?

111 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Počítám, že nejsem jediný, kdo po změření rozteče sedacích kostí zjistil, že vlastně léta vozil naprosto nevhodná (příliš úzká) sedla. Zajímaly by mě zkušenosti těch, co se rozhodli sedlo na základě měření změnit. Sedí se na „správném“ sedle lépe? Aktuálně vozím Selle Italia SLR a jde to – doslova. Tedy občas poposednu, ale i nějaké ty čtyři hodiny na něm vydržím (o nějakém pocitu pohodlí však mluvit nelze). Takže, pomohlo vám měření k většímu pohodlí? Sám bych měl údajně jít až do 155 mm… Díky za názory / zkušenosti.

    0 0
    • Espen  

      Jo, nechal jsem změřit prdel a dal sedla specialized 143mm a vydržím na něm celý den a je pohodlné.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Mně ve spešlu naměřili kdysi 143mm, pak mi jednou naměřili 155mm a od té doby dobrý.

      0 0
    • MartyM  

      měl jsem problém, že jsem vydržel na původní žiletce max 2hod a pak peklo. Tak mi to nedalo a změřil jsem a vyšlo mi 143. Pořídil jsem Romin Evo a po lehkém laborování se sklonem max. spokojenost. Naskytla se koupě 155mm verze za hubičku, tak jsem ho zkusil, jako podprdelně možná o fous lepší, ale už mi přišlo, že je širší i v místě hráze a tam mi to vadilo. Mám ho ještě doma, můžu teoreticky zkusit, ale zatím není důvod. Jako podle mě hraje primárně roli vhodnost tvaru konkrétního typu na konkrétní pozadí.. ;-) PS: nejezdím vyjížďky delší jak 4hod, takže otázka relevance mých zkušeností je sporná :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Já už právě ty delší jízdy taky vypouštím – vynaložená námaha a následná únava mi za to nějak nestály. Spíše jezdím něco mezi hodinou a třemi hodinami a nechci, aby mě odstavily nějaké drobné kožní otlaky / záněty u sedacích kostí jako nedávno. Proto řeším sedlo. S tím tvarem je to pravda a hodně udělá i sklon. Možnosti zapůjčení testovaček (Specialized) mi nepřijdou moc výhodné, protože jejich sedla jsou z těch dražších. Asi dám šanci BBB a uvidím…

        0 0
        • Lachy  

          Na sedle se nevyplatí šetřit ;)

          0 0
          • Smazaný účet  

            No, to nebudu rozporovat, ale mám tak trochu blok dávat 2000 Kč a víc za sedlo na CrMo ližinách.

            0 0
            • MartyM  

              Má pravdu předsedo! Když spočteš kolik eventualně uletíš na koupi a případném prodeji nevhodných při hledání toho pravého… Jako co ti brání u spešlu testnout a ve výprodeji nebo na bazaru zakoupit. Já měl dokonce štěstí že toho romina vyprodávali tuším za Kč 1190,– tehdy přímo na prodejně . Pak jsem si počkal když mi opravdu vyhovovalo a dokoupil i na další kola, paradoxně expert verze s minimem polstrungu a karbonovymi ližinami je nejpohodlnější. Jasně 5 nebo 5699,– nebo kolik byla doporučená cena bych nedal ani omylem, ale pokud už vim, že mi sedí tvar i šíře i na čtyřhodinové vyjížďce tak jsem trojku ve výprodeji resp. dvapůl za funglovku z bazaru obětoval.

              0 0
              • ronda  

                Za boty jsme tak nějak zvyklí klidně vyšpulit 2 až 5 tisíc, podle užití. Sedlo má furt dost lidí za něco okrajového, jen za vzhledovku, okrasný špunt na sedlovku. Přitom je toho v okolí hačadla skoro víc k poškození, než na nohách. A kdo jezdí delší štreky, měl by si najít vhodnější místo k šetření.

                (abych nebyl špatně pochopen, gramařina za 5+ už je asi zbytečná, ale 2–3 tisícovky bez slev by neměl být problém)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já třeba mezi helmami vidím u Spešlu jasnou přidanou hodnotu – nic jiného něž Prevail 2 a Airnet mi nesedělo – proto bude Airnet brzy doma. Podobně to mám u jejich bot a proto jiné neberu, zimní nevyjímaje a to není levná záležitost, ale u sedel tuto přidanou hodnotu (zatím) nenacházím… Navíc díky tomuto vláknu začínám pochybovat o korektnosti metody měření rozteče sedacích kostí pro účely výběru sedla stylem – „sedni si na toto prkénko“. Proč? Protože mé (a jistě nejen mé) sedací kosti se směrem dopředu sbíhají pod takový úhlem, že pár stupňů sklonu pánve dělá pár milimetrů na rozteči. Takže aby měření bylo co k čemu, musel by člověk sedět na něčem, co má tvar a sklon pro něj vhodného sedla (které však právě hledá) a přesně reprodukovat posed na vlastním kole, což na „prkénku na taburetce“ nelze (jistě, je to lepší než nic)… Ostatně mně naměřili 131 mm, ale to bych přece ze 133 mm širokého SLR nutně sklouzával na jednu nebo na druhou stranu (a k tomu mám opravdu velmi daleko). Každopádně jsem za tuto diskusi rád – mám o čem přemýšlet.

                  0 0
                  • deekay  

                    S merenim mas naprostou pravdu. Cim je clovek blize konfekci a cim vzprimenejsi pozici panve na kole ma, tim je vetsi sance, ze mereni bude fungovat. Jinak je to ale hlavne o tvaru sedla, nez o nejake udavane sirce.

                    0 0
          • USPS  

            +1

            0 0
    • bagr84  

      Změřili mi 155 a sedí se mi na nich znatelně líp, nemusí být nutně od Speslu.

      0 0
    • jonti  

      Bacha, neno sedlo jako sedlo, I u Specialized se to zmenilo u modelu 2018, u jinych znacek to nesedi.

      Konkretne u specialized mi u starsich modelu Phenom sedi 143, u novych 155.

      Testovaci sedlo to jisti.

      0 0
      • ronda  

        Šířka sedacích kostí se trochu mění se sklonem těla. Takže jinak to vyjde na silničce a jinak na MTB. Nebo se to může i hnout při jiném posezu i nového kola.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Prostě dřív byla machrovina, mít co nejužší sedlo, teď nemalé % cyklistů zjišťuje, jak je 155mm pohodlných, ale už to na silničce nevypadá tak cool.

          0 0
        • jonti  

          Stejné kolo, starý Phenom je víc placatý bez zvednuté zadní části, má i při udávané stejné šířce tu část kde sedím o dost širší. Mě překvapilo, že právě u Specialized, kde to hodně řeší a měří, si toto neuhlídali.

          A s tím sklonem to je taky pravda.

          @Pox: 155mm není široké sedlo.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na žiletce napohled jo, i na MTB se blbě chodí za sedlo.

            1 0
          • Lister  

            Mám to stejně a obecně mám pocit že MTB sedla od nich jsou čím dál tím horší.

            Úplně první Phenom vozím už asi 10 let na silničce a to je super sedlo. Možná zkusím nějaké jiné silniční – Toupe vypadá pořád hodně dobře.

            0 0
          • RomanH  

            U Phenoma 143 jsem mel docela problem jit za sedlo, 155 si na MTB vubec nedokazi predstavit.

            1 0
    • Martin  

      Zjistili mi, že mám sedací kosti tuším 111 mm, strčili mi 143mm Phenoma a spokojenost.

      Předtím jsem vozil úzké Arione. Takže mi to pomohlo nepomohlo.

      0 0
      • atty  

        To máš sedací kosti jak Paris Hilton… :)

        Každej zadek jinej, sedel jsem zkoušel nepočítaně, ale z veškerejch Fiziků jsem vždy klouzal různě dopředu/dozadu a po hodině jen utrpení.

        0 0
        • Martin  

          Stane se :)

          U Fiziků je potřeba pohrát si fakt precizně s úhlem, to je fakt. Ale Phenom je prostě Phenom :)

          0 0
        • bikemike  

          Tak třeba já nedám dopustit na Tundru…předtím Nisene a taky dobrý .Ale Ergon SM3 šel z biku dolů po jedné vyjížďce.

          0 0
          • bikemike  

            Jo a pr… jsem si neměřil…

            0 0
          • Lister  

            Ono je dobré si uvědomit je je potřeba na tom kole sedět a ne jen balancovat na křehkých svalech hráze, přičemž si ještě utlačuješ močovou trubici a oblast prostaty.

            Sedací kosti je potřeba odsedět a pak už funguje skoro všechno s rozumným tvarem.

            0 0
          • Martin  

            Je vidět, jak je sedlo individuální, Tundru jsem zkoušel snad rok a nesedli jsme si. Vyměnil jsem ji za Arione CX a pohoda.

            0 0
          • atty  

            Já zase postupně došel až k SM3 L na bajk a WTB na silničku. Fiziky vyzkoušeny 2 (Tundra a Arione) a peklo… :)

            0 0
    • Lister  

      Popravdě nevím.

      Od začátku vozím šířku správnou, protože nevím, proč bych měl vozit jinou ;-)

      Ale jesrli to vezmu naopak – tak když se posadim na sedlo užší tak mi nevyhovuje. Širší většinou tolik nevadí.

      A za správně fungující sedlo považuji pouze to o kterém po X hodinách nevím a druhy den si na něj sednu jako bych den předtím na kole neseděl. Pokud tohle něco nesplňuje, tak ho nevozím.

      Obecné mám rád příčně plocha sedla se žlábkem, dlouho jsem preferoval Specialized, ale poslední verze už mi tolik nesedí, vozil jsem Syncros, WTB, Fabric, teď mám Ergona a to je po pocitově stránce nejlepší sedlo, které jsem kdy měl, ale mohlo by být o 1 cm delší.

      Cokoli od Fiziku považuji za kastrační nástroj a Selle mi taky moc neseděly.

      0 0
      • deekay  

        Sedi mi zrejme stejny typ sedel jako tobe. Vozim na CX i silnici Bontrager Montrose ve 138, ale u silnice, jak postupne hybu s posedem do sportovna a snazim se jezdit s panvi natocenou vpred, tak zacinam mit problem jak to nastavit. na CX a i na MTB to sedlo ok.

        0 0
    • milan.v  

      Měření určitě podstoupit, jen není měření jako měření… Už jsem toho napsal dost ve vlákně k BG-Fitu, několikrát mi vnucovali užší sedlo na kosti 13cm, potřebuji ale širší… Teď vozím Specialized sedla 155mm + Pro 152mm, vyzkoušel jsem toho mraky, vše mi ale sedělo mnohem lépe než ta užší, to byl krok vedle…

      0 0
    • petrun  

      Tohle je nutné vyzkoušet. U spešlu jim u mně vyšlo 143mm sedlo. Když jsem ho testoval, trpěl jsem jak zvíře a nakonec vozil k plné spokojenosti spoustu let 155mm. Naprosto stejná situace u WTB. Médium bylo jak mučící nástroj. Jezdím jejich large sedla a jsem maximálně spokojen. Ono sednout na gel a sednout na svoje kolo se svojí vlastní specifickou geometrií je nebe a dudy!

      0 0
    • Danielfojt  

      Měřil jsem kosti a mám 13,5 cm takže taky půjdu do 155,má někdo zkušenost se sedly od ergonu?

      0 0
      • Mustafa  

        Asi 3 roky jsem měl jejich SME3, základní ližiny. Na nové kolo jsem pak dal základní SQ 611 a obě sedla mi sedla. Na obou dokáži sedět 6+ hodin a druhý den na to sednout znovu. Jezdím bez vložky. Není to, že bych o kostech nevěděl ale rozhodně to není žádný festival bolesti, který se konal na užších sedlech. Kosti měřeny domácí metodou „na kartónu“. K rozteči mezi kostmi přidány doporučované/ standardní 2cm.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Odkud plyne doporučení přidat 2cm? Podle tabulek velikostí jednotlivých výrobců jsou to spíše 3cm.

          0 0
          • milan.v  

            Někdo 2, někdo 3, někomu stačí i jen 1,5cm, to je individuální…

            0 0
          • Velomiwookie  

            hele je to fakt jen nastrel a je to aplikovatelny defakto jen u sqlabu, kde maj velikosti po centimetrech, ostanti vyrobci maj proste vetsi mensi.

            Kazdopadne ani u sqlabu jsem se nenasel a to jsem jich vyzkousel radu, takze je to hodne orientacni a nema moc smysl se tim ridit (pokd nejdes prave do sqlabu)

            0 0
            • Pikaču  

              Ale rozhodne by nemel mít 13 cm kosti a 13 cm sedlo.

              Ja mám 12.9 cm kosti a 144 mm selle sedlo.

              Spíš by měl znát ty kosti dobře. Mě poprvé špatně změřili.

              0 0
              • milan.v  

                A já mám 124mm kosti a jezdím sedla 155mm…

                A přitom se v předklonu s nohama u sebe bez problémů držím dlaněmi na zemi, jezdím ve všech polohách… Pod 150mm sedla mi jsou nepříjemná, necítím se na nich…

                0 0
                • Pikaču  

                  to je docela i možné že by i mě širsí bylo lepší ale selle širší nedělá a ta díra u slr je fantasticka.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Jen 2 velikosti jako to má Ergon jsou dost nepraktické. Uživatelé, kterým měření vyjde „na hraně“ řekněme +/- 0.5cm pak vybírají těžko a nákup metodou pokus omyl se docela prodraží. Ne každý půjčuje sedla jako Specialized.

              0 0
    • doubleingram  

      Měření šířky je úplný základ, který si můžeš udělat sám na kartonu.

      SI a jiní výrobci měří mnohem víc věcí. Stejně je to pak ale hlavně o tvaru a jak ti co sedne.

      Zkus to Selle Italia. Mě to sedlo.

      0 0
    • Jaiub  

      Presne tento problem mam posledneho pol roka na novom biku, vymenenych uz asi 5 sediel a stale zle. Az teraz som si doma na kartone zmeral kosti a zistil ze potrebujem az 145–155mm siroke sedlo (125–130mm kosti), a doteraz som vozil skor uzsie 130–140mm. Pozical som si od znameho 145mm fabric scoop shallow a je to slusny krok vpred, takze smer som mal dany. Takze som mal dvoch adeptov, bud phenom alebo sq lab, no a zrovna dneska mi prislo na test SQ lab ergowave 612 15cm. Tak som zvedavy co to povie ked ho poobede nahodim, ma celkom slusne recenzie, ale to aj phenom ktore mam v zalohe. Ale ten ma otvor a myslim ze prave aj ten mi vadi, resp. ta hrana okolo.. Ak nie, tak si viem predstavit ze by som si zvykol aj na to fabric ked by sa kosti obsedeli.. Takze pokracujem sq labom a uvidim… Chce to len skusat, aj ked to uz ide dost do penazi. Zavidim kazdemu komu je jedno na co sadne a nemusi riesit

      0 0
    • MlokCZ  

      Já bych hlavně zkoušel za reálné jízdy.

      S měřením jsou dva problém, které už tu byly zmíněné:

      • různý úhel trupu mění místo sedacích kostí, kde přesně sedíš a ono se to mění hodně s úhlem trupu
      • obecně platí, že čím chrtější posed, tím potřeba užší sedlo
      • problém je, že měření bývá pro jednu konkrétní polohu a k tomu se pak už používají jen doporučení o kolik jinak široké vzít pro jinou polohu, v reálu to pak u každého je trochu jinak
      • dost lidí není schopno určit v jaké poloze mají při jízdě sedací kosti, jedna věc je sklon trupu, ale druhá jak má kdo vytočenou samotnou pánev (pro stejný úhel trupu se to pro dva jezdce může výrazně lišit)
      • konstrukce sedel se u dost značek v průběhu let mění a pak pro konkrétní šířku sedacích kostí je potřeba v průběhu let jinak široký model sedla
      0 0
      • MlokCZ  

        Ohledně sedacích kostí bych se hlavně snažil vždy zjistit, jak se reálně (pro reálný posed při jízdě) opírají na daném sedle. A hlavně u toho řešit, jaký tvar má sedlo v tom zjištěném místě.

        0 0
      • MlokCZ  

        Jinak mně sedí úzké sedlo (130mm). Sedací kosti záleží jak změřím. Mám sice spíš užší, ale dle pouček některých výrobců by to bylo na o chlup širší sedlo.

        Testoval jsem desítky sedel a na některých jsem měl i extrémy typu nevydržím ani 30 minut.

        Po těch mnoha testech nejlepší co jsem měl (a ještě mám) je staré provedení Nisene na obrázku, byla to varianta Ti ližiny. Bohužel se již dlouho nedělá a už ani starší kousky nikde k sehnání nejsou a zásoby mi časem dojdou.

        Na tomhle 7h+ jízdy a pohoda. Není problém 4h vyjížďka po dlouhé pauze (typu více než 2 měsíce) bez kola a žádný bolavý zadek další den. A ani žádná potřeba osedět zadek po pauze. Když sedlo sedí, tak funguje hned.

        Současný model Nisene jezdit mohu také, ale už tomu kousek k ideálním sedlu chybí. Tvar není úplně stejné, ta Ti verze byla více plochá.

        0 0
    • Johny_r  

      Úzký sedlo bylo jeden z důvodů, proč jsem před spoustou let přestal jezdit. Měl jsem slušný kolo, ale nebylo pohodlný. Bolel mě zadek, ruce, i krk. Když jsem se po letech rozhodl vrátit na kolo, první cesta vedla do krámu, kde mi změřili zadek. V době, kdy jsem jezdil (20 let zpátky) se tohle moc nedělalo, pokud vůbec a o nějaký možnosti vybrat si jinou šířku sedla jsem tehdy asi ani nevěděl. Tušil jsem, že potřebuju širší sedlo a nepletl jsem se. Původní mělo 135, nový mělo 155. Vyzkoušel jsem dvě a nakonec skončil u Powera. Od té doby o sedle nevím. Vyměnil jsem kolo, ale sedlo si nechal. Při vyjížďce pod 4h o sedle nevím vůbec, dýl většinou nejezdím a pokud někdy ano, tak to pořád není nic, co bych potřeboval řešit.

      0 0
    • MadMaf  

      Já si pořád úplně ne a ne zvyknout na nové sedlo Selle Italia model X. Chtěl bych zkusit nějaké jiné. Dříve co jsem měl na Cube HT mi celkem sedělo. Natural Fit Active Race. Myslím ale, že se samostatně neprodává. Chtělo by to už otevřít shopy. Kupovat něco na slepo je blbost.

      0 0
      • LM  

        Já si sedla, co mi celkem seděla, schovávám v krabici – třeba se ještě budou hodit :-)

        Aktuálně vozím SQlab 611 active 14 cm, a v krabici mám to samé 13 cm + sedlo Canyon taky 13 cm široké. Sedla co mi neseděla, jsem hned poslal dál.

        0 0
    • MadMaf  

      Ten sq lab vypadá dobře. No já to staré prodal i s kolem.

      0 0
      • Velomiwookie  

        Nerozumne :) na cyklobazaru je typek kterej prodava vse od sqlabu za lepsi ceny, mel jsem od nej nekolik sedel nez jsem presel na seĺle italia :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Jezdíte někdo Ergon sedla? Fungovala vám nakonec zvolená velikost na základě (domácího) měření?

      0 0
      • Velomiwookie  

        ja byl merenim na hrane – 12.5 a nesedelo mi ani jedno :) Vetsi teda bylo o fous lepsi

        0 0
        • Smazaný účet  

          ajajaj. Ja jsem taky 12.5 a co jsem cetl, tak okolo 12cm drzkuje pul internetu :D

          Ktery model od Ergonu to byl a co presne na tom sirsim vadilo?

          0 0
          • Velomiwookie  

            Zkousel jsem na silnicce a to Ergon SR pro carbon M/L

            Ale jako nebylo vylozene spatne, asi by se na tom dalo jezdit, jen jsem mel potrbeu ozkouset jine, tzn ruzne modely sqlab, a fizik. Nakonec jsem skoncil u selle italia Novus boost v L a je to super.

            0 0
            • milan.v  

              Úplně stejné jsem měl ve skříni a teď dal na trenažérové kolo/zimáka, posunul jsem si ho o trochu dopředu, tak uvidíme…

              Kosti mám 124mm…

              0 0
      • lodborg  

        Mám rozteč kostí 12 cm, takže jsem na hraně mezi jejich velikostmi. Na MTB mám sedlo Ergon SM Pro, to širší M/L. Za mě nejpohodlnější sedlo co jsem kdy měl. Akorát díky šířce je ve sjezdech trochu problém dostat se za sedlo. Pokud bych si ale Ergon vybíral na silničku, vzal bych tu užší verzi. Při sportovnějším posedu už by mi ta větší šířka asi vadila a byla i zbytečná.

        0 0
    • Georrge  

      Mereni je zaklad at se mas od ceho odrazit pri vyberu.

      Ale je spravna sirka sedla opravdu o poznani lepsi nez spatna sirka? Ne nezbytne. Ja jsem minuly rok kupoval nove sedlo a vyzkousel jsem jich nekolik, vsechny ve stejne sirce. A nektere byly horsi, nez me puvodni sedlo, ktere ale bylo uzsi nez doporucene (presto jsem na nem jezdil roky bez vetsich problemu).

      Neni to totiz jen sirka, ktera navic muze byt zavisla i na uhlu posedu, jak se pise nahore. Jde o celkovy tvar, mnozstvi polstrovani a jak ti to sedne na tvou prdel a k tve vlozce (pokud s nejakou jezdis).

      Ja zjistil, ze pro mou prdel lepe sedi zaoblenejsi sedla. Dira / zlabek je taky fajn.

      Jo a taky jsem zjistil, ze sedlo, ktere je pohodlne hned po nasednuti, nemusi byt vubec pohodlne po 10km :) chce to proste zkouset.

      1 0
    • Luky6  

      Chci si před sezónou koupit nové sedlo a tak studuji články na netu a různé diskuse a zastavil jsem se při zvolení správné šířky. Podle SQ LAB návodu, který je asi nejsrozumitelněji uveden doporučují u MTB ke změřené šířce sedacích kostí připočítat 3 cm. Dále uvádějí obrazek, kde celková konstrukční šířka sedel, není efektivní a je třeba i toto zohlednit. Z toho mi vychází, že k mým naměřeným 12 cm připočítávám 3 cm a ještě je třeba další rezervu kvůli efektivní šířce? Nebude to sedlo při takovém výpočtu sirkově předimenzované? Víceméně to řeším kvůli tomu, že u modelu, který jsem si vyhlédl se neumím rozhodnout, zda mám bratr šířku 145 mm nebo 155 mm.

      0 0
      • Lokotka  

        Není to jen o šířce, ale o tvaru, tedy o prohloubení a zaoblení a tady se k žádným návodům z netu nedostaneš a pokud ano, tak budu rád za jakejkoli odkaz.

        0 0
      • milan.v  

        Hodně je k tématu zde

        https://www.bike-forum.cz/…-zvolit.html

        Specialized 143 mm, jiné 145 mm by ti mělo na vzpřímený posez na MTB stačit, i tak je to ale čistě individuální…

        0 0
      • vit.sklenar  

        Moje zkusenost je takova, ze tu spravnou oporu sedacich kosti jsem pocitil az na sedlech pres 160 mm a to jsem si nameril 11cm, coz by potvrzovalo teorii propocitat jeste nejaky cm kvuli efektivni sirce.

        0 0
        • milan.v  

          Když tomu úplně nerozumíte, podívejte se do zdejších vláken k výběru, měření…

          Ano, připočítává se určitá šířka, do 2 cm, logicky nebudeš sedět na okraji sedla…

          I tak ale někomu stačí méně na některých typech sedel, při jeho stylu ježdění, někdo potřebuje více, 4 cm jsou už ale hodně, aby ty kosti byly správně změřené…

          0 0
      • KRoser  

        Hodně taky záleží na pozici na kole viz. obrázek. Čím více je člověk na kole položený tak je jiná část pánve v kontaktu se sedlem.

        3 0
        • Smazaný účet  

          Na trekovém kole jsem mel docela vzprimenou pozici a sedlo Specialized +1cm. Na soucasnem biku mam rozhodne delsi sportovnejsi posed a sedlo Ergon mam +4cm. :)

          1 0
      • Smazaný účet  

        Obecně platní pravidlo nejspíš neexistuje a nejlepší je to vyzkoušet v obchodě. Většina výrobců nabízí průvodce pro výběr velikosti, takže pro začátek je dobré řídit se tím.

        Aktuální sedlo mám od Ergonu a maximální spokojenost, přestože je širší dokonce o +4cm :)

        1 0
        • Fofrník  

          Mám to úplně stejně.

          Naměřeno 125mm, použito sedlo Spezialized Power Sport 143mm a nic moc nad 80km. Poté koupeno sedlo Ergon velikost medium/large a plná spokojenost i u distancí nad 150km na MTB.

          0 0
      • vt  

        Nejvic se mi osvedcilo zkouseni :-)

        Ale oz cycle o tom ma zajimavy videa: https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • Lokotka  

          To video je dobrý z hlediska popisu všech možných variant tvarů, konstrukce atd., atd.

          Srozumitelně ukazuje změření šířky a přidávání cm dle způsobu jízdy = hloubky předklonu jezdce. A toto je, jako všude, nakonec jediný exaktní údaj.

          Tvary zakřivení rozebírá velmi detailně, ale chybí to podstatné, tedy jaký tvar je pro koho a pro jaký styl posezu vhodný.

          Bohužel, jako všechna ostatní videa, nakonec vždy skončí u toho, že sedlo a posez je silně indivindy.

          Vono je nutný se s tím smířit a prostě za nemalý peníze časem dospět k nějakýmu kompromisu, nebo si tu svou zadnici tisícema najetejch km holt osedět, což ale u naprosto nevhodnýho tvaru nedopadne.

          0 0
      • milan.v  

        milan.v 22.4.2020 09:17

        Pokud jsi změřil sedací kosti správně, na 11cm poučky hovoří o cca jednom centimetru na každou stranu, tzn. dokonce i 130mm sedlo by ti teoreticky mělo pasovat, tolik poučky, praxe je ale praxe…

        Sedlo od Specialized máš tedy ve správné šířce 143mm, tím nemůžeš nic zkazit. Problém tedy bude v jeho tvaru, který ti nesedí.

        To, co popisuješ za problémy, jsou nejčastěji problémy související se špatně zvolenou velikostí, šířkou sedla, ale tady to tak nebude.

        Jsou lidé, kteří jezdí stejná sedla na MTB i silničce, ale většina má sedla odlišná vzhledem k různému typu posez(d)u, já osobně jezdím na MTB Phenoma a na silničce Power Arc, obě sedla jsou odlišná tím, co poskytují. Na silničce s oporou, po stranách vybrané na příjemnější jízdu v dolním úchopu, kratší, na MTB klasičtější sedlo s širším a delším nosem, špičkou.

        Co mám tak vypozorované, stejné sedlo mají lidé, kteří jsou méně citliví na to, na čem jezdí. Já osobně to ale nedoporučuji, těch sedel jsem vyzkoušel oproti místním poměrům opravdu hodně a dlouho jsem hledal.

        Bontrager Montrose Comp se dělá mj. ve 138mm, resp. 148mm (Large), to širší máš asi ty. Pokud bych ho měl přirovnat k nějakým sedlům, je to Specialized Toupe s možná o ještě o trochu více zaoblenými kraji. Vyhovuje-li ti skutečně tak, jak říkáš, zkusil bych si půjčit Toupe v testovací verzi na víkend a uvidíš. Toupe se v zadní části nijak extrémně nezvedá, chybí tam ta opora jako například u Power Arc.

        Phenom je natolik univerzální sedlo, že sedne každému, alespoň to rádi v některých krámech říkají, ale…

        Fizik teď začal dělat nově na rok 2020 krátká sedla s širším nosem á la Specialized Power/Power Arc a určitě si je lze půjčit na testování, což bych ostatně stejně před koupí sedla udělal.

        Jedná se o typy Argo Vento/Tempo v šířkách 140mm/150mm.


        V tom mnou vloženém odkazu je dokonce i rozebíraný výběr sedla od SQ Lab…

        0 0
    • Luky6  

      Ja bych zustal u parametru sirka sedla, kterou ted potrebuji vyresit (typ sedla jsem si uz nejakym zpusobem stanovil – BBB BSD Echelon). Bike mam MTB XC, zavodnik nejsem, pozici se snazim drzet rekreacni vice vzprimenou, sirka kosti 12 cm. Myslete ze je vhodnejsi sirka pro me 145 mm nebo 155 mm? Uvazuji, ze mit sirsi sedlo je z hlediska negativnich projevu asi mensi pruser nez mit sedlo uzke.

      0 0
      • milan.v  

        Hele a četl jsi aspoň trochu z toho, co je napsáno výše?

        0 0
        • J1RKA  

          Jeto marny, ale treba bude mit stesti :D

          0 0
        • Luky6  

          Ano, četl, někdo přidával +1cm, ty jsi psal +2 cm, jiní +4 cm. Takže asi fakt budu potřebovat štěstí :)

          0 0
          • milan.v  

            Někdo, kdo tomu rozumí? Když si tedy projdeš pořádně ty příspěvky, uvidíš, kdo tam jak fundovaně přispívá…

            0 0
            • Luky6  

              Ještě mi napadlo, že při měření sedacích kostí se jako určující vzdálenost bere střed otisků kosti. Otázka zní, zda by plocha sedla měla pokrývat celý otisk kosti? Pokud ano v takovém případě mi přijde malo přidávat pouze 1 cm na každou stranu a podle toho volit šířku sedla (+2cm). Tomuto nahrává i obrazek z SQLAB o správné pozici sedacích kostí na sedle. Sice to tam není zobrazeno s kotami, ale vzdálenost středu kosti od okraje je daleko více než 1 cm.

              0 0
              • J1RKA  

                tady to pisou, nevim, proc jsi to sem nedal takhle, proste zalezi na tvaru toho sedla, pokud bude rovnejsi muze byt uzzsi nezli to vic zakulaceny.

                nejlepsi je si sedlo pujcit, to nicim nenahradis, vpodstate jeto tak, zeti NIKDO spravne neporadi

                1 0
                • Luky6  

                  Nepisu tam to, co jsem se ptal. A nemám možnost si sedlo vyzkoušet, proto tolik řeším teorii, možná praxe mě zklame nebo díky těmto informacím budu mít štěstí při výběru.

                  0 0
                  • J1RKA  

                    tady co pise Mlok je proste FAKT, ale ty jsi nam vpodstate krom toho, ze chces novy sedlo nic nerekl, mozna sem nafot sedlo stary a popis cj na nem spatne, spousta lidi tu ma BDfit jinak jeto placani prazdny slamy

                    1 0
                    • Luky6  

                      Mam na biku jen základní sedlo, které tam bylo od prodeje. Nemá téměř žádnou středovou prohlubeň. Problem je u mě brnění citlivých partií zejména při šlapání do kopců. Proto chci nové sedlo s dírou a samozřejmě s vhodnou šířkou. Obrazek k tomu, co jsem se ptal výse, nevím jak to mě být správně

                      0 0
                      • J1RKA  

                        to vpravo mi prijde, zeto tak myslej

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tahle diskuze nikam nevede. Sedla musite zkouset, jinak se nikam nedostanete. Sirka sedla a tabulka od vyrobce je jen voditko a nijak vam nezaruci, ze vam pak doporucena velikost bude vyhovovat.

                        Mozna by bylo lepsi napsat odkud jste, a treba vam nekdo poradi obchod kde maji bike fitting a testovaci sedla.

                        2 0
        • xtonda  

          No já uvažuju podobně, mám naměřeno 11,5 cm (domácí metodou), ale protože sem poněkud tlustší, zadek mi přetéká in 145 mm sedle, tak uvažuju o širším aby se zatížení víc rozložilo. Z anatomických obrázků je zřejmé v čem je problém s moc úzkým sedlem, ale nikde sem se zatím nedočetl v čem by mělo vadit sedlo širší. Takže proč je problém širší sedlo? Tedy pokud to vůbec je problém.

          0 0
          • milan.v  

            Záleží na tvaru, může ti překážet při šlapání a může docházet k nechtěnému otírání vnitřní stranou stehen.

            1 0
            • Luky6  

              prosim te a myslis, ze mnou zmineny bsd echelon ma prave ten tvar ktery muze prekazet kdyby mi ta 155 byla malinko sirsi?

              0 0
          • J1RKA  

            drive jsem jezdil max 2 hodky, ted kdyz mam cas tak klidne i 5–6 hodin a problem byl na svete, stary sedlo muselo dolu, ted mi sedi o chup uzsi a o neco placatejsi, taky docela zalezi i na pline, tim si ale musi kazdej projit sam :D

            0 0
            • Tencovozikmin  

              Tak ono i to stare co vyhovovalo se prosedi a uz to neni ono.

              0 0
              • J1RKA  

                tj mozny, ale pouzivam co nejtvrdsi, tak nevim jak moc se muze prosedet :D

                0 0
                • AE86  

                  Tak ono stačí, že materiál může ztratit pevnost, a začít se pod vámi žvýkat do stran

                  0 0
    • keymaker  

      Doted jsem jezdil na sirce 143 a pri delsi vyjizdce mi “odumiraly” nektere partie. Nyni po fitu prechod na 155 a vyrazne lepsi. Doslo i na lehkou zmenu tvaru sedla. Ze Specialized power na Selle San Marco GrouND wide.

      0 0
      • zdenek  

        Při testování různých modelů a šířek jsem došel k tomu, že menší chybu člověk udělá se širším než s užším…

        0 0
    • Fofrník  

      Pro mě bylo měření šířky kostních oblouků spíš jen otázkou zvědavosti, jak dobře to bude fungovat. No…, moc ne. Alespoň u mě. V prodejně Spezialized mi naměřili, dnes už jen tuším 125mm. Chtěli mi strčit sedlo 130mm, naštěstí jsem měl v té době načteno, že se podle druhu cyklodisciplíny připočítávají další milimetry.

      Nakonec jsem na MTB (HT-XC) roky jezdil 143mm sedlo, konkrétně Spezialized Power Sport. Všímal jsem si, že při jízdách v délce nad cca 80km se na sedle nervózně kroutím a nad 100km už jsem vnímal čisté utrpení. Bohužel jsem mylně řešil především sklon sedla – byl jsem přesvědčený, že chyba je tam.

      Abych to zkrátil. Nakonec jsem po mnoha marných pokusech zjistil, že mně bez ohledu na naměřenou šířku oblouků vyhovuje sedlo 148mm a taky ještě 155mm. Další osobní poznání, že není sedlo jako sedlo, se týká jeho tvaru. Sedla Spezialized řady Power mají tu zadní sedací část směrem k hraně sedla hezky zakulacenou, čili do sedacího svalu mě netlačila žádná hrana sedla. Navíc v podélné ose není sedlo Spec Power úplně rovné, ale zadní (sedací) část je mírně výš.

      Později, když se Power vyseděl, koupil jsem sedlo Ergo SM Pro Men (velikost Medium/Large). První usednutí šok. Sedlo nemá zaoblené kraje a mel jsem pocit, že hrany mi „odříznou“ zadek od stehen. Během dvou jízd jsem ale zjistil, že ostrost hran jsem přestal úplně vnímat a od té doby jsem se na sedle začal cítit ještě komforněji než na Poweru. Jako dalším hlavním rozdílem – v tom pozitivním slova smyslu hodnotím úplnou rovnost sedla v podélné ose. Prostě špička sedla i jeho zadní část je v jedné rovině. Během jedné jízdy jsem tak jemně doladil jeho sklon – řekl bych, že špičku mám nyní o cca 2mm níž než zadní část. V kopcích (stoupání) se „zapřu“ o ostřejší hrany sedla stejně jako při rychlejší silové jízdě po rovině. U sedla Power jsem pořád tak nějak po sedle klouzal dopředu dozadu. Na sedle Ergo teď dávám 150km+ bez nějakých problémů.

      Závěr? Chce to prostě pár sedel vyzkoušet.

      0 0
      • milan.v  

        To, co popisuješ, je vlastně zcela přirozený posun od nevědomosti k poznání, opora/bez opory, úzké sedlo dle špatné rady v Concept Storu/vhodná šířka dle sedacích kostí, výběr tvaru dle jízdního stylu,…

        A ano, je to těžko přenositelné, ale základní principy fungují velmi dobře… ;o)

        0 0
      • cyklista86  

        Zaver je, ze to same sedlo muze sedet uplne jinak pri zmene posedu. Takze treba sedlo muze sedet dokonale, ale protoze ma soudruh to sedlo moc vysoko, tak ma pocit, ze mu nesedi. Nebo protoze ma moc nizko a/nebo daleko riditka tak ma taky pocit ze mu nesedi. Druhy extrem je, kdyz na tom soudruh sedi jako na zachode a veskera vaha je na zadku. To pak chce opravdu poradne siroke a polstrovane sedlo. Dalsi aspekt jsou kratasy a vlozka. S kvalitni neonosenou vlozkou je clovek schopny tolerovat velky pocet ruznych tvaru a druhu sedel.. Me osobne nikdy nesedelo sedlo s dirou. Protoze ta dira pro me znamena, ze sedim na mensi plose. Coz je v konecnym dusledku pro muj zadek jeste horsi nez si trochu prisednout mista na kterych by se sedet nemelo. Ale jinak plati klasika cim pomaleji a na pohodu jedu. Tim vic to ta cast tela ktera je v kontaktu se sedlem odnese.. Dost pomuze, kdyz clovek zhubne, nema na sobe 10kg batoh, ma vic sportovni posed, kde prenese i nejakou vahu na ruce no a nesedet 5 hodin v kuse na tom sedle jako pytek brambor. Chodit ze sedela. Poposednout si treba na jednu stranu pri sjezdu. Proste ulevovat co jen to jde. Mazat zadek nebo trisla jsem nikdy nemusel. Zaklad je, aby nikde nic o sebe nedrelo. Proto jedine kvalitni kratasy na telo a ne nejake volne hipsteracke, ktere jsou vhodne opravdu jen na sjizdeni kopce a ne na 3+hodiny slapani ve vedru..

        2 0
      • krabica  

        :-)

        0 0
    • POC74  

      Nejlepší sranda je, když vám ve dvouch prodejnách speslu na té jejich elektronické desce ukáží o 2 cm jinak kosti :) pak babo rad…clovek si udělá výlet a přijedeš rozladen.

      0 0
      • jmaselnik  

        mě měřili ještě na takové té „plastické“, kde sedíš a zůstanou po Tobě důlky. To neošidíš :-)

        0 0
        • Kurt  

          Neošidíš ani jedno, jen obsluha musí vědět, co dělá – potřebuje totiž změřit, jak daleko jsou od sebe kosti a ne důlky.

          0 0
          • jmaselnik  

            no vzdálenost středů těch důlků je vzdálenost sedacích kostí by definition, že jo.

            3 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.