• bikerp1

    Nevíte někdo nějaké bližší informace o III etapě? Při poslední návštěvě v srpnu jsem koukal, že u Hubertky je začátek nějaké nové trasy směrem na Hejnice.

    0 0
    • LRRTM1  

      Prý má být nový nástupní místo v Lázních Libverda. Na parkovišti na příjezdu od Hejnic. Toliko info od majitele Penzionu, kde jsme v létě bydleli. A těch nových odboček je pod Huberkou víc – jedna i směrem k sudu…

      0 0
    • Mate.Zahry  

      Ahoj.

      Byl jsem tam minulou sobotu a trail byl hotovej z Laz. Libverda smerem k Hubertce – co jsem o tom mluvil s pani z rest. Hubertka tak se prý měl ofiko předávat v úterý 28.8.

      0 0
    • Waya03  

      Včera jsem to jel od Hubertky až ke hřbitovu přímo nad Libverdou. Tam jsem už sjel dolů k ubytování. Nicméně ten kus co jsem jel mi přišel opravdu výborný, na trase byl i jeden obří skokánek přes kámen, ten mě doopravdy překvapil (už jsou tam fošny vyznačující trasu, ale nejsou na nich ještě většinou značky a tedy ani značky výstrahy).

      0 0
      • mr.antik  

        nene, na SpS nemůžou být skoky, to jsi asi jel špatně

        0 0
        • Waya03  

          Když si přibrzdíš, tak neskočíš. Vyloženě rampa to není.

          0 0
    • ondromed  

      Byl jsem tam minulý víkend. Pár úseků na nové, černé, trase bylo pěkných. Je tam i pěkný průjezd skálou a několik zatáček, kam když si dobře nenajedeš, tak to nevytočíš. Ale stejně se mi pocitově nejvíc líbil dojezd po červené k „velkým sudům“

      0 0
      • LRRTM1  

        On i ten úsek nad Hubertkou je docela zábavnej – už je to trochu vyježděný a přestává to být takový sterilní. Už i šutr se občas objeví :-D

        0 0
    • mrozu  

      Otevírat by měli 28.9.

      0 0
    • bleach  

      jaky ocekavate navaly v tom vikendu s 28.9.? Ma vubec cenu tam jezdit?

      0 0
    • beavis  

      Cernou pod Hubertkou, co se bude ted na konci zari otevirat jsme v sobotu zkusili a je mooooc zabavna. Momentalne asi nejlepsi usek;-)

      0 0
      • Danikklotz  

        Rozhodně souhlasím, testováno o víkendu a je to paráda…kámoš to měřil a říkal cca 7 km dolekopcom a pak se to zpátky vlní do kopce zpět k Hubertce.Celý okruh i s kocháním asi hodina. A skočit se tam párkrát dá pěkně :)Napodruhé už to bude větší odvaz :)

        0 0
      • McBlacky  

        snad to bude lepší než současný černý (třeba Kolem Měděnce), kde označení „černá“ je podle mě jen podle toho, že to sypou černým štěrkem – obtížnost nula, akorát se musí skoro pořád šlapat.

        0 0
        • Ruprt2  

          obtížnost nula?

          0 0
          • McBlacky  

            když to neumíš, vyndáš se i na asfaltu.

            úseky označené jako černá (obtížná) jsou v praxi lehčí než červená (střední). Těžší jsou max na fyzičku, musíš na nich víc šlapat.

            0 0
            • Bonebiker1  

              S tím souhlasím, taky jsem myslel, že to bude náročnější na techniku ale jde spíš o šlapání, snad jedině, tuším že to byl úsek 2 Nad Černavou, takový sjezdík, byl zajímavější ale krátký. Původní červené úseky jsou asi nejlepší, uvidíme co ten nový úsek pod Hubertkou.

              0 0
              • MlokCZ  

                Nejdříve se mi taky líbil nejvíce nejstarší červený, ale pak jsem přišel na chuť jak tomu červenému nejdále v Polsku, tak těm černým (hlavně ten v Polsku – u toho ale jen ta část směrem dolu a pak ten nejvíce před Hubertkou (označený jako číslo 4).

                Co by se mi jediné líbilo více oproti současnému stavu je omezení hupíků ve výjezdech. Těch je tam zbytečně moc a výjezdy to zbytečně protahuje.

                To je také jeden z důvodů proč se mi líbí ten červený nejvzdálenější v Polsku. Směrem dolu poměrně dlouhý a zpět nahoru je to jen přejezdové rychlejší.

                To samé ten černý před Hubertkou.

                Taky proto jsem zkoušeli i variantu vyjet na Smrk a sjet do Polska (po zelené která vede ze začátku po hranici a pak odbočí do Polska a vyjede nahoře na černém úseku).

                0 0
                • Neunzikger  

                  A je ta zelená sjízdná i na HT? A jaká je kvalita – tzn. je to zarostlé travou, či padlé stromy nebo vymleté vodou?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Sjízdnost bude záviset hlavně na jezdci, ne na biku. Pro každého to určitě sjízdné celé není (já to celé nedal, na začátku dovolené jsem měl pád – i když nic vážného, tak jsem byl opatrnější a raději toho více nezkoušel). Dobrý technik by to celé dát mohl. A opačně někdo může jít i skoro kilometr pěšky.

                    Žádné větší přenášení (že by se něco přelézalo) tam není. Jsou tam hlavně šutry.

                    0 0
                • Danikklotz  

                  Souhlas s těmi hupy…Taky se mi nelíbí do kopců…Ten nový černý pod Hubertkou je do kopce trošku lepší než ostatní.

                  Shodli jsme se včera s klukama, co tam byli, že je možná lepší než cokoli jiného dát si ten nový úsek víckrát, i za cenu kontinuálního šlapání nahoru, ale dolů se člověk parádně projede.Doporu­čuju!!!

                  0 0
                  • Frostty  

                    Jak to tak čtu, tak si příští rok udělám výlet na originální, ničím neopakovatelný singltrek. Já tam byl minulý rok a kromě starého úseku, byl zbytek tak trochu nuda :(.

                    0 0
                  • Neunzikger  

                    Ty hupy mají i ochrannou fci proti přívalové vodě. Dlouhý šikmý traverz může sdružovat vodu z širší části svahu. S mocností průtoku roste erozní síla vody. Časté zvlnění zaručí rozložení vody. V Polsku je černý úsek zaříznutý ve strmějším svahu než v ČR. Asi před třemi lety při povodních se ukázalo, že singltrek přežil, ale jedna (co si pamatuju) jeho stoupací část po původní lesní neasfaltové cestě zmizela do více než metrové hloubky (Ta cesta s modrou turistickou značkou od Streitova obrázku dolů se změnila v řečiště.).

                    0 0
            • MlokCZ  

              Černé úseky mají tendenci se více rozjíždět (tam kde klesají), místy mají trošku náznak svahu vedle stezky (nic hrozného, když ani mně nevadí ani trochu a mně vadí svahy hodně) a hupíky jsou místy o něco větší.

              Nic z toho není obtížné, ale tenhle rozdíl tam vidím (po poslední akci, kdy jsem tam z 14 dnů dovolené strávil 4 dny) a myslím, že proto jsou tak označené.

              0 0
            • kolombo  

              Řekl bych, že je to nové od Hubertky je černé proto, že je tam víc míst, kde chyba končí nárazem na skálu nebo pádem, ale vlastní obtížnost je tak akorát.

              Ale jel jsme jen dolů, použil jsem ten sjezdík k cestě k Liberci.

              Až mi tam bude na záda funět 10 rychlejších jezdců, tak se mi to tak líbit nebude, když jsem to jel sám, tak to byla parádička.

              0 0
              • roman 3D  

                trochu mimo mísu ale když už seš tady tak jsou nějaký zvěsti ohledně zavedení vlezného do stop jizerský o.p.s. čí se uvažuje o možnosti sponzorství např. prostřednictvím koupi nálepek na běžky

                0 0
                • kolombo  

                  B je správně, budou ty nálepky.

                  Problém je v tom, že ta úprava stop něco stojí a někdo tu rolbu zaplatit musí. Když nedávají tolik peněz obce, tak to musí přijít od uživatelů stop. Vstupné do stop je, podle mého, nerealizovatelné a hlavně velmi těžko vymáhatelné v prostoru hor. Ale jsou státy, kde to normálně funguje, jen to tak nějak zaplatíš už když se ubytuješ, v rámci doprovodných služeb.

                  0 0
                  • roman 3D  

                    však s tím naprosto souhlasím, kdy to vyjde ofiko ven a kde se budou nálepky prodávat jestli to není ještě tajný?, je fakt že nástupních míst do jizerek je tolik že se to uhlídat prostě nedá, stejně plno lidí bude dál parazitovat ale věřím že lidi za takhle parádně upravený stopy jako v jizerkách jsou si rádi nálepku do stop koupí

                    0 0
                  • McBlacky  

                    Vybírat peníze od ubytovatelů je v ČR právně nerealizovatelné.

                    Vybírat na magistrále je naopak realizovatelné podle mě dobře. Je pár klíčových míst, kudy musí projet skoro každý (Šámalka, Hřebínek, Knajpa, Smědava, Kůrovec, Předěl, Bunkr, Jizerka Josefodolská).

                    V cizině mají lidí bud celkem dost na každém bodě (CH) nebo naopak nikoho a nechávají to jen na kasu u parkoviště (AT), v IT je to zadarmo snad všude. Kvalita a frekvence úpravy na placených úsecích je velmi vysoká

                    0 0
                    • roman 3D  

                      osobně si nedokážu představit toho nešťastníka co bude vybírat příp. kontrolovat třeba na Hřebínku kde se ty davy běžkařů sjíždí ze čtyř stran + 1× stopa lesem, další místa jsou na tom podobně viz. Knajpa atd.

                      0 0
                    • kolombo  

                      Hahaha, už to vidím, jak na ty místa každý dojíždí z neupraveného terénu, popřípadě tvrdíl, že ta úprava je naprosto nedostatečná a že za to on platit nebude …

                      A navíc, pokud by nevyšlo počasí a úprava prostě nedržela, třeba jako letos o J50, tak by se houfy lidí dožadovaly vrácení poplatku :-(

                      Myslím, že dobrovolný sponzoring je nejlepší řešení.

                      0 0
                      • goofy  

                        Kdyz neni upravena sjezdovka z duvodu pocasi, nebo treba porouchane rolby, tak te taky kazdy posle nekam.. Je mi jasne, ze tam platis i za lanovku, ale zase kdyby ty poplatky byly v rozumnych mezich..

                        0 0
                      • McBlacky  

                        jsme v čechách, takže samozřejmě díky koncentraci vohnoutů co přijedou A6 nebou superbem a pak se budou kolem Hřebínku plížit hustníkem bude vysoká pravděpodobnost, že ten systém bude v začátcích peklo. Ale časem by se to dalo vychytat, věřím tomu.

                        Plná denní úprava je v řádu desítek tisíc, to je mi jasný, ale víkendový provoz by to ufinancovat mohl. V týdnu jezdit zadarmo s upravou ob den, když moc nekydá atd…

                        Ono totiž třeba v CH máš tikety, které lze normálně falšovat na tiskárně s černobílým tiskem, kdybys chtěl. V ČR pochopitelně nesmysl, i blbý lístek na MHD má pomalu víc ochranných prvků než nejjednodušší bankovky některých zemí.

                        0 0
                    • karliner  

                      Vybírat na magistrále je úplně stejně právně nerealizovatelné. Dokud bude platit zákon o volném přístupu do přírody, není jiná možnost, než dobrovolný příspěvek.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        místní vyhláškou vstup na upravené trasy?

                        0 0
                        • karliner  

                          Tak zkusit by to mohli, ale podle mne to nemá šanci. Ale nejsem právník.

                          0 0
                      • kolombo  

                        No, doufám, že každý, kdo tu píše o dobrovolném příspěvku, tak parkuje na placených parkovištích, koupí si nálepku a třeba ještě pošle 500 Kč …

                        0 0
        • Pebe  

          ona i ta černá v Polsku je obtížná hlavně na fyzičku, aspoň mi to tak přišlo. Mě se nejvíc líbila ta červená v Polsku co je nic moc značená, tedy aspoň nám chybělo místy značení.

          0 0
          • bikerp1  

            S tím značením je to bohužel pravda. My tam taky bloudili a nebyli jsme sami.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak my to našli hned (dle toho, že jsem viděl mapu před tím a měl sebou gpsku), ale značené (přejezd) je to tam opravdu ke konci blbě (tedy spíš vůbec).

              Na už samotném červeném úseku už bylo celkem ok, i když značek také asi o něco méně než na jiných úsecích (každopádně jsme ale nebloudili).

              Trošku mi přijde akorát zákeřné, jak se to několikrát kříží (výjezd a směr dolu). Když jsme tam byli, tak tam nebyla ano noha, tak to bylo úplně jedno. Ale kdyby tam byl zrovna větší provoz, tak to v tom výjezdu nebude zrovna příjemné muset zastavovat při křížení (a i směrem dolu nejistota, že mi někdo ve výjezdu nezastaví).

              0 0
              • Pebe  

                já měl na mysli hlavně ten přejezd, potom už to bylo v pohodě, hlavně směrem dolu. Směrem nahoru nám lesáci nedali moc na výběr kudy, a nakonec to bylo v pořádku. Toho křížení jsem si všiml až cestou nahoru, ale nikdo tam nebyl, takže v pořádku…

                0 0
    • bikerp1  

      Tady je mapa

      0 0
      • JMT  

        Hehe zas to bude mít v kuse o kousek víc grády a bude potřeba vstát trošku dřív :-)

        0 0
    • SPavel  

      Tahle nová trasa Od Hubertky ke hřbitovu se fakt povedla, hlavně je furt z kopce, je tam pár klopenek, dost možností jak si skočit,+použitý štěrk je ten hnědožlutej, né ten černej skoroasfalt…I v do­cela ostrém tempu si člověk dolekopcom užívá okolo 10 min. Pěkný by bylo to natáhnout až z vrcholu Smrku. A následný výjezd se taky povedl-např.přejezd pastviny+polo­automatická vrátka :-)

      0 0
    • Advid  

      Nemá tu nějaká dobrá duše GPS záznam, na které by byl celý přejezd z polské černé na červenou? Minulou sobotu jsem tam bloudil a tu červenou nenašel.

      0 0
      • Advid  

        Ještě doplním, že jsem jel po spojovačce, měl jsem po levé straně nějakou asfaltku a parkoviště) a pak už žádné značení nebylo. Dojel jsem k nějakému horskému hotelu, kde bych pokračoval z kopce a to nebyla správná cesta. Tak jsem to otočil a pořád koukal doprava, kde bude značka nebo aspoň cesta k prozkoumání a nic.

        0 0
        • combe  

          JO jo, přesně jako já, jen jsem měl ještě fajnovou mlhu, GPS nemám ale když přijedeš na tu hlavní tak né doprava k vleku ale doleva a hned prvni odbočka do prava pojedeš po takový travnatý cestě a asi po sto metrech narazíš na ceduli kde začíná singl. A je docela dobrej.

          0 0
        • mrozu  

          Jj, tam to mají hodně blbě značený, já bloudil i hned za tou černou a to jsem měl s sebou mapku. Záznam zde, to bloudění si odmysli ;)

          0 0
          • Advid  

            Díky. Ráno jsem to stáhl do garmina, ale pak jsem to tam nenašel, tak jsem musel hledat podle mapy. Ale na základě studia mapy a rad tady jsem to našel. Moc pěkný singlík. Akorát dole to člověka vyplivne a zase neví, kudy zpět. Tak jsem to vzal nějak lesem a napojil jsem se zase na singltrek. Sice jsem jel chvíli v protisměru, ale když to nemají značené…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.