• zbartos

    Viz nase.broumovsko­.cz/cyklistika/sin­gltrek-javori-hory-jde-ve-stopach-stejneho-projektu-singltrek-pod-smrkem-ktery-byl-zarazen-mezi-sedm-nejlepsich-svetovych-destinaci-pro-terenni-cyklistiku.html

    P.S. Véno, to jsem neveděl, že u vás nemáte kde jezdit…

    Anketa: Zasere Kvasňa s tím svým cirkusem jen Sudety, nebo i celou Evropu ?

    0x
    0%
    9x
    90%
    1x
    10%
    0 0
    • Frostty  

      Nejede mi odkaz :)

      0 0
    • JMT  

      Vzhledem k tomu ze stezky pod smrkem beru asi jako nejzabavnejsi jezdeni tak se mi tohle libi. Nechapu proc to vsechny tak prudi…

      0 0
      • MlokCZ  

        +1

        0 0
      • Radek Broz  

        U části uražená ješitnost, u části postoj „jezdim jen šroký cesty a nic takovýho nepotřebuju“, u části prostě póza. A docela bych se vsadil, že většina těch lidí tam nikdy nebyla.

        0 0
      • ToBla  

        Souhlas. Jsem z Prahy a na Singl pod Smrkem jezdím moc rád. Kdyby něco podobného bylo u Prahy, nebo u Plzně, tak bych to uvítal. O Kvasničkovi si myslím svoje, ale bez něj by to tam nestálo. Kdo nechce nechť jezdí něco jiného.Závist je u nás všudepřítomna…

        0 0
        • MlokCZ  

          U Plzně je takový náznak u Boškovského odkaliště (přípojka je navíc i ze zelené značky vedoucí ze Švabin souběžně s přivaděčem – tedy v lese v Pytli).

          Se singlem pod Smrkem se to ale moc srovnávat nedá, je tam toho jen pár set metrů a ještě to není ani v tak dobrém stavu jak Singl pod Smrkem.

          0 0
      • mr.antik  

        nezábavnější ježdění je přece Nejdek/Krasli­ce/Sokolov :-)

        0 0
        • JMT  

          ehm…mno…tak jo… Pro toho, koho bavi boj o zivot :-)

          0 0
          • mr.antik  

            jj, kluci mění způsob, jakým se ve střední Evropě jezdí na horské kole.

            Za 2 roky bude potřeba trialový speciál :-)

            0 0
            • JMT  

              Priste jedu na malym iq. Do kopce jede lip a tlaci se taky lip !

              0 0
      • Smazaný účet  

        „Singltrek pod Smrkem mění způsob, jakým se ve střední Evropě jezdí na horském kole“ – TK.

        Asi proto.

        0 0
        • Frostty  

          Paráda jak sviňa.

          0 0
        • jecnak  

          To je pravda, protoze ted je konecne kde jezdit na MTB. Skoda, ze v cele CR neni jine misto, kde by se dalo jezdit po lese a jeste k tomu po uzce pesince. Vsichni ti blbci co si koupili MTB aby s nim jezdili po silnici maji konecne kde jezdit. Az bude tech umelych bikeparku dost konecne se bude moct zakazat jezdit po lese, abysme neplasili lakatose, myslivce a ctyrkolkare.

          0 0
    • venabch  

      Tak pokud to udela pekny tak proc ne. Ale na hrebenovku mezi patnikama at nesaha ta je dokonala tu at necha nam bikerum co radi jezdej pres koreny a kameny.Jak ji zacne upravovat tak mu dam nejen pres prsty. Cesticka dokonale vyhlazena a vysypana sterkem je porad jen sotolka sice jen uzka ale furt sotolka pro rodiny s detma.

      0 0
      • RomanH  

        +1

        Jenom abychom za par let s pribyvajicimi umelymi singltracky na ty hrebenovky ofiko mohli.

        0 0
        • venabch  

          No prave ofiko se tam nesmi uz ted, udelt tam zavod je mega problem. Ted tam vysterkujou nejake pesinky dostatecne to zmedializujou a ja az budu delat zavody tak me Lesy a ochranari reknou ze jediny mozny prujezd je po jedine povolene cyklostezce coz je ta vysterkovana dalnice. Takhle si tam v klidu jezdime kde chcem nejsou tam davy prazaku a je klid.

          0 0
          • Buf  

            No jo , ale za to nejsou dotace a pro ně se to dělá. A ještě je potřeba někde navozit bordel, stavební suť, strusku, popílek po spálení paliva z ropných lagun, hlušinu od havířů, apod. Ale jestli to bude stavět Eurovia tak tam budou i nějaké dropy, jako u nás v cypově na dálnici do Polska.

            0 0
      • MirkoCarver  

        Pěšinky po hranici naštěstí nesplňují podmínky normalizovaného singltracku co se sklonu týče, tak upravám snad uniknou. Jen aby tam nepřibyly zanačky zákaz vjezdu cyklistů :-(

        0 0
    • Flegmatik  

      Když si představíte, že tohle by bylo v budoucnu po celé republice (hrozná představa), tak by šlo víceméně o unifikaci cestiček – všude byste jezdili po stejném povrchu, stejně namotané mezi stromy, všude s podobným magickým „flow“ bez šlapání, jen ta scenerie okolní krajiny by se měnila (ale na tu není čas ji vnímat). A člověk by na konci ani nevěděl, kde po jaké cestě jel, protože by to měl slité do jedné cestičky propleté mezi stromy. Možná to fakt lidi chtějí, hlavně co nejméně šlapat a co nejmíň „drncat“.

      Nedávno jsem kouknul na stránky Singltreku pod Smrkem a jestli tohle IMBA považuje za nejlepší bajkovou destinaci v Evropě, tak něco není v pořádku.

      0 0
      • ToBla  

        Ročně se v ČR prodá 300tis. kol, takže něčí představa že se nebude moct jezdit jinde naž na singletreku je naprostej nesmysl. Kdyby ale bylo v ČR třeba 20 singl lokalit, tak bych to přivítal. A pokud to ježdění bude zábavný, tak mi je celkem jedno kdo to postaví.

        0 0
        • La Piér  

          Já bych to přivítal jedině v tom pohledu, že by se tam alespoň přesunuli stovky cyklistů a bikeři by měli hory prázdnější.

          0 0
      • JSt  

        Nedávno jsem kouknul na stránky Singltreku pod Smrkem a jestli tohle IMBA považuje za nejlepší bajkovou destinaci v Evropě, tak něco není v pořádku.

        soudnemu cloveku musi byt jasne, ze je neco shnileho na te imbe, pokud vybrala singl trek pod zmrdem jako nej bajkovou lokalitu v evrope.

        0 0
        • alinceb  

          Byl si tam někdy?

          0 0
          • La Piér  

            Já ano. A taky jsem byl nesčetněkrát v Alpách, na Korsice, ve Skotsku… A jediné, co je jisté, je že jsou stovky a stovky míst, kde je bajkování větší zábava než pod Smrkem.

            0 0
            • roman 3D  

              no jo, ale tam na to ježdění nemaj tu brožuru/metodiku na tvorbu hrbů,hrbečků,ďo­líčků,zatáček,ko­pečků,z kopeč­ka sklon, nemají tam odpočívadla,ka­dibudky,osvětle­ní a dětskej koutek s přebalovacím pultem, ale zase na to podnikání mu přispělo plno bikerů z BF tak si musej svoje prachy pochválit, každá ovce chválí svůj ocas:-)))

              0 0
              • La Piér  

                Tak tak :-).

                0 0
                • roman 3D  

                  a už se chystají turnikety, děti do 10let polovic, do šesti let zdarma:-)

                  0 0
                  • La Piér  

                    Přes turniket do lesa :-))).

                    0 0
                    • roman 3D  

                      tak to by byl *******, ale na ochranu zájmů bikerů tady přece máme nějakou organizaci a ta by nás jistě ve štychu nenechala a kdyby jo tak mám ještě silničku:-)

                      0 0
                      • La Piér  

                        „Ochrana zájmů bikerů“ – to je krystalický příklad eufemismu.

                        0 0
                        • roman 3D  

                          a přitom to na začátku vypadalo že už ten křišťál kříšťálovitější bejt nemůže, alespoň některé ovce tomu věřili a věří snad i dodnes:-))

                          0 0
                    • roman 3D  

                      prozatím na singl, o lese se však v dlouhodobém plánu hovoří také:-)

                      0 0
              • pstasek  

                Nic jsem čembě nepřispěl a bavilo mě to tam. Co dělám špatně?

                Dokonce bych uvítal, kdyby se něco podobného postavilo i u nás (pokud by to teda KRNAPáci zároveň nějak nezprznili nařízením typu jinam než na singletrek nesmíš). Místo toho se nám tady množí fenomén, kdy přírodní „singletreky“ projedou lakatošem a potom z ních udělaj vyštěrkovaný cyklodálnice, po kterých projede i tatra a na ten zbytek nezkurvených daj zákaz vjezdu cyklistům.

                0 0
                • roman 3D  

                  než aby do Krkonoš vtrhnul Kvasničkův byznys tak ať to zůstane tak jak je a já si tam budu jezdit tak trochu načerno jak si už jezdím skoro dvacet let

                  0 0
                  • pstasek  

                    Ale jo, taky si jezdim na černo a nejsem od přírody remcal, ale rok co rok těch pěknejch pár úseků zničej. Myslim, že KRNAP je pro nás mnohem horší organizace, než kdy čemba může být.

                    Navíc když jsem byl na STpS, nikdo mě nenutil zaplatit ani korunu. Být tam v sezóně, tak bych asi musel zaplatit za parkování, ale jak se to liší od zimních středisek? Aby něco vydrželo, musí se to udržovat a ta údržba musí uživit ty, co ji provádějí. Jednoduchý princip.

                    Nevim, proč někomu tolik vadí to, že někdo vybuduje síť zábavných cestiček i pro širokou veřejnost.

                    0 0
                    • La Piér  

                      Popsal jsi to hezky. Někde, kde se doteď dalo na bajku v pohodě jezdit v krásné nedotkuté přírodě aniž by se o to musel kdokoliv starat, vybudujeme umělou trať. Zbudujeme tam parkoviště. Na jejich provoz a údržbu jsou potřeba lidé a peníze. Zpoplatníme to. A kolotoč nesmyslů se roztáčí…

                      Paralela se zimou moc nefunguje. Sjezdové lyžování se bez lanovek a navazující infrastruktury provozuje těžko. Kdežto k bajkování po lese nepotřebuješ nic.

                      0 0
                      • pstasek  

                        Až na to, že bajkovat po lese v podstatě v KRNAPu nesmíš a ty přírodní cestičky, kde tě tak baví bajkovat ti systematicky ničej. Co je menší zlo? Přece po Smrku můžeš dál jezdit, jak se ti zlíbí. Žádnej turniket jsem tam nepotkal a projet se tam dalo všechno. Nechápu prostě tu nenávist.

                        0 0
                        • La Piér  

                          Už jsem to psal, pokud chce nějaká organizace chránit zájmy bikerů, měla by se snažit o rušení nesmyslných zákazů vjezdu kol a bojovat proti nesmyslům typu budování dálnic na horách pro masovou cyklistiku rodin s dětmi.

                          Žádnou nenávist k nikomu necítím, patrně sis mne s někým spletl.

                          0 0
                          • pstasek  

                            Nenávist nemyslím přímo tebe, je cítit z každého vlákna o čembě singletreku apod. Osobně mi je ta organizace úplně ukradená. Vyjadřuju se pouze k STpS, kde jsem byl a bavilo mě to. Rozhodně tím nechci nic nahrazovat, po „přírodním“ ježdění by se mi stýskalo. Jako doplněk je to ale dobré. Určitě jsem tam nebyl naposledy.

                            0 0
                        • RomanH  

                          Protoze ted mas jeste ± nejakou argumentaci a pokud se chovas slusne a nenarazis na vola, tak si tam muzes v tichosti jezdit. Stejne, vetsine cyklistu vyhovuje vice asfalt, toho je v Krnapu vice nez dost, tak proc budovat neco umeleho.

                          0 0
                • La Piér  

                  Přesně jsi popsal, v čem by měl spočívat činnost hájící zájmy bikerů. Ne ve stavění zatáček podle norem a turniketů v lese.

                  Žádný štěrkový dálnice na horách (kdo na to nemá, ať tam nejezdí) a bikery pouštět tam, kam smí pěší.

                  0 0
                  • pstasek  

                    Jo, to by mě stačilo, ale nestavim se negativně ani k budování toho „metodickýho“ singletreku. To, že nebavil tebe nutně nemusí znamenat, že nebaví někoho jiného. V podstatě tím, že to pod Smrkem postavili nikoho neomezili nebo si myslíš, že jo?

                    0 0
                    • La Piér  

                      Není podle mne správné stavět to do roviny „neomezili, tak je vše v pořádku“.

                      Pro mě osobně je bajkování o volným a svobodným pohybu v přírodě na kole, přičemž přírodu respektuju.

                      Je mi 1000× bližší přístup typu „Je to pro mne nesjízdné? No tak tam nepojedu.“ než přístup „Je to pro mne nesjízdné? Tak tam naženu bagry a udělám tam dálnici.“.

                      Navíc podobné umělé tratě vedou k obrovské koncentraci lidí na jednom místě a ta masovost jde taky opačným směrem, než o čem bajkování v přírodě je.

                      0 0
                • RomanH  

                  Ja si myslim, ze Krnapaci to uz vice ****** nemuzou. Vzdyt ofiko na zadnou peknou prirodni stezku nesmis. A co vice, nesmis ani na spoustu asfaltovych.

                  0 0
            • alinceb  

              Já se ptal ale Jury, ne tebe…;)

              Na STpS sem byl zatím jednou v listopadu. Je mi jedno, co se děje kolem ČEMBy, kdo to postavil, podle jaké metodiky a za čí peníze – ježdění mě tam bavilo a nevadilo by mi, kdyby takových míst bylo víc. Rozhodně se tam letos podívám a určitě ne jen jednou.

              Ale samozřejmě nemám iluze o tom, že by v Evropě nebyly lepší místa na ježdění. Sám mám v létě v plánu Leogang, kde sem byl loni bohužel jen se silničkou, což mimochodem taky nebylo vůbec špatný…

              0 0
              • La Piér  

                No, a já jsem ti odpověděl.

                Z tvé reakce na JSt se dalo usuzovat, že s tím hypersměšným tvrzením o nejlepším bikingu v Evropě souhlasíš. Proto jsem napsal, co jsem napsal.

                A tím ježděním v Alpách jsem nemyslel bikeparky typu Leogang. To mě osobně zase až tolik nebaví.

                0 0
                • alinceb  

                  Na Juru jsem reagoval, protože tuším, že na místě, o kterém se tak nevybíravě vyjadřuje, v životě nebyl…:)

                  Bikeparky by mě třeba i bavily, ale nemám na to kolo a stavět si ho v dohledné době ani nebudu. Kolem Leogangu jsou (aspoň podle průvodce) i hodně pěkné XC okruhy. Na silničkách je to fajn, ale je to většinou jen po rovině (kromě Hochalpenstrasse), takže místama i docela nuda. Na XC bych se tam asi vyřádil víc…

                  0 0
              • LRRTM1  

                Naprosto s Tebou souhlasím.

                Baví mě Rychleby, líbilo se mi pod Smrkem a rád se vyblbnu na Špičáku. Zrovna tak znám spousty neznačenejch a neoficiálních cest na Šumavě. A když někde v lese potkám pěšinu, jako je pod Smrkem, s chutí si ji sjedu. Proto si myslím, že třicet nenávistných reakcí za každým příspěvkem, obsahujícím slovo Smrk, je motivováno spíš vztahem k čembě a nějakým morálním stanoviskem. Nevěřím, že normální biker nemá radost z toho, když se proletí na takovýhle trati. I když třeba umělý.

                0 0
                • roman 3D  

                  potrati umělý:-)

                  0 0
                • La Piér  

                  Mě osobně je Čemba úplně jedno, ty lidi neznám. Ze Smrku jsem bůhví jak nadšenej nebyl, mnohem radši mám přírodní stezky. O tom, co dělá Čemba, bajkování z mého pohledu není. Z mého pohledu je to jen byznys.

                  0 0
                  • LRRTM1  

                    Jo, je to business. Stejně tak jako bikeparky. Ale já to neberu jako náhradu. Už jen proto, že tady na jihu nic takovýho nemáme, to mám jen jako zpestření. Takže z mýho pohledu je to jen „disciplína“ navíc :-)

                    0 0
                    • La Piér  

                      Na jihu nemáte krásný stezky, na kterejch se dá jezdit na bajku? No to snad…:-).

                      0 0
                      • LRRTM1  

                        myslel jsem, že oba chápeme, že se bavíme o singltreku pod Smrkem ;-)

                        0 0
                        • La Piér  

                          Já se bavím o možnosti jezdit v lese po zajímavých stezkách. Těch na jihu máte „milion“, stejně jako jsou na severu. Žádný umělý singltreky není třeba budovat.

                          Tak to myslím já.

                          0 0
                          • LRRTM1  

                            OK, v pohodě. Teď si rozumíme. Jen na singltrek máme rozdílný názor. Já ho zkrátka vidím jako další druh bikingu. Né jako náhradu klasickýho ježdění nazdařbůh.

                            0 0
                            • La Piér  

                              Jo, chápu. Mě na tom vadí ta masovost, neúcta k přírodě a hlavně styl, jakým se toho čembáci ujali (normované zatáčky :-))).

                              0 0
    • scret  

      proc mam pocit ze Slavik se v diskuzi pod clankem prejmenoval na Marketu Hanusovou?:))

      Kdyz nekde ctu jmeno Kvasnicka, chce se mi blejt… toho vychcandira by meli povesit za ..oule do pruvanu…

      0 0
    • LRRTM1  

      Koukám, že to asi myslej vážně, když už si zaregistrovali doménu :o)

      http://www.whois.net/…avorihory.cz

      0 0
    • pold  

      Nechápu – nějak mi nedochází jediný relevantní argument odpůrců „singletracku“.

      Na smrku jsem byl a líbilo se mi to, jednou za rok si tam klidně zajedu. Jasně že je to instatní ježdění, ale užije si to i lama co nemá techniku ani natrénováno, dá se tam zajet na výlet s lidma co vůbec nejezdí a užijou si to všichni. A to je fajn.

      JEDNA JEDINÁ OTÁZKA – jak prosím takový singletrack škodí těm, kterým, se nelíbí a nechtějí na něm jezdit?

      Škodlivost? Ze zkušenosti vím, že trail v lese, který se nejezdí a neudržuje, se za pět let dá stěží najít. Fail.

      Komerce? U mne ok, pár hospod a penzionů v okolí vydělá, a prachy po mně nikdo krom snad 30korun za parkování nechtěl. I kdyby, pokud něhoho trápí stovka za vstup kamkoli, ať jde místo publikace žvástů na netu na brigádu. Potom zejména těm co komerce vadí, nic nebrání jezdit jinde a nekomerčně. Btw. pokud se na tohle použijou fondy EU, vnímám to pozitivně (pro srovnání opak: podpora alternativních zdrojů, mulikulturalismu nebo asfaltové bruslařské dráhy).

      Argument „udělá tam dálnici“ – nejsem si 100% jistý, ale co si pamatuju z doby před cca 10rokama kdy jsem v okolí libverdy byl, tak tam snad nebylo nic, nebo z velký části nic. Takže ničí oblíbený přírodní trail se tím myslím nezničil. Nebo ano?

      Takže jediné co má trochu hlavu a patu je paranoia „bude se smět jezdit jen tam“. OK, to částečně beru, ale myslím že takový trend krom NP (KRNAP, ČSS) snad nikde nerazí. Btw. v případě NP, pokud by cyklostezka vypadala jako smrk, a ne jako „cyklostezky“ v krkonoších, možná by mělo smysl tam i zajet.

      P.S. jestli je problém v osobní nevraživosti, pana Kvasničku neznám a nevím o koho jde, ale pokud postaví v čechách deset takových lokalit, tak mu budu klidně fandit (s přáním ať na tom i vydělá, protože nevidím jediný důvod proč by kdokoli na schopnostech a úsilí vynaložených na projekt, který nezanedbatelná část veřejnosti ocení, vydělat neměl).

      0 0
      • La Piér  

        Je to o tom, jak je kdo nastavený a jak kdo chápe bajkování.

        Mě připadá na hlavu postavený budovat na jednom konkrétním místě umělou trať pro bajky podle nějakých nesmyslných norem, k té tam vybudovat parkoviště, turnikety, záchody, uměle tím vygenerovat nutnost provozování a údržby, potažmo tím nutnost platit za to (ať už přímo návštěvníky nebo nepřímo z peněz EU).

        A přitom se tam dalo prostě jezdit na bajku i před tím. Bez koncentrace lidí, bez nutnosti „vylepšovat“ přírodu, bez nutnosti generování zcela zbytečných nákladů.

        Já jsem příznivcem bajkování, které je v souladu s přírodou a respektuje ji. Ale jsem velkým odpůrcem masové cyklistiky a jejího tlačení za každou cenu do míst, kde nemá co dělat. Jako že „lidi pojďte do přírody, ale my vám ji před tím upravíme tak, abyste si náhodou neodřeli kolínko“.

        0 0
        • roman 3D  

          pod tohle se zase podepíšu já

          0 0
        • pstasek  

          A já říkám raději normované zatáčky, než KRNAPácké dálnice.

          0 0
          • La Piér  

            Pokud si to posatvíš tak, že existuje jen buď normovaná zatáčka nebo krnapácká dálnice, pak souhlas. Jenže ono to tak nestojí.

            Je třetí, z pohledu respektu k přírodě nejlepší možnost.

            0 0
            • pstasek  

              Pokud se na to podíváš z pohledu zákona, tak na území KRNAPu není :(

              Doporučuji pročíst návštěvní řád. To je jedna perla vedle druhý. Abych to shrnul, na kole smíš jen na značené cyklostezky (dálnice) a jinam nesmíš.

              0 0
              • La Piér  

                Musím se opakovat. Tohle je přesně problematika, které by se organizace prohlašující o sobě, že jedná v zájmu bikerů, měla věnovat 100× intenzivněji než stavění stezek na stezkách v lese.

                Souhlas, že KRNAP je shit.

                0 0
        • alinceb  

          Pokud se nepletu, tak parkoviště u hospody Obří sud už tam bylo, záchody ani turniket sem tam nikde neviděl, maximálně nástěnku s mapou a posezení z klád, což mi v přírodě teda rozhodně nevadí. No jestli jsou na to nějaké normy? Tak ať. Pokud se to podle nich dá postavit tak, aby se na tom dalo jezdit, tak asi nebudou tak nesmyslné…

          Víceméně souhlasím s poldem a pstaskem…;)

          0 0
          • roman 3D  

            neboj, všechno bude, TK to má všechno pěkně nalajnovaný:-)

            0 0
          • La Piér  

            Dnes nejsou, ale počkej za 3 roky…

            Já to prostě vidím jako činnost pro činnost. K jízdě na bajku lesem nepotřebuješ žádnou uměle vybudovanou stezku.

            Ale jak jsem psal, je to o přístupu. Já miluju volný pohyb v přírodě a bajkování je pro mě jeho naplněním. Někdo jiný potřebuje mít udusanou cestičku a jistotu, že ho nepřekvapí něco přírodního (šutr uprostřed cesty). A to není posměch, chápu, že to tak je, i když to už podle mého vnímání není bajkování v přírodě.

            0 0
            • pstasek  

              Ale tobě kolem Prahy ti nikdo volný pohyb v přírodě nebere. U nás v Krkonoších je situace poněkud jiná. Neremcám, jezdím, ale je to tak.

              0 0
              • La Piér  

                Chápu a z vlastní zkušenosti z (úspěšného) prchání před „ochránci přírody“ na asfaltce kousek od Luční boudy i znám.

                Několikrát jsem ti svůj názor na KRNAP napsal.

                0 0
            • alinceb  

              Tak třeba můj postoj pochopíš na drobné analogii a mém druhém nejoblíbenějším sportu (ne po kole, ale na stejné úrovni) a to je SNB.

              Miluju SNB ve všech jeho podobách. Pokud je kde a s kým, tak si vyšlápnu na freeride, postavím BC kicker a užívám prašanu (analogie XC, AM, FR ježdění), ale uplně klidně si užiju den i carvováním na dobře upravené sjezdovce (analogie k silničce) a když přijedu někam, kde je snowpark nebo crossová trať, tak se vyřádim i tam (analogie k singltreku a bikeparkům). Baví mě všechny podoby toho sportu a když mi některou z nich někdo chce upřít (mluvim teda hlavně o freeridu), tak mě to celkem mrzí…

              0 0
              • La Piér  

                Ta analogie je docela nesmyslná, protože se SNB na rozdíl od bajku nemůžeš někam dojet autem, nasednout a jen tak se vydat do jakéhokoliv lesa a jet, kam tě cestičky zavedou.

                A není to o upírání možnosti jezdit na kole nějakým způsobem. To by bylo v případě, že by existovaly desítky areálů pod Smrkem a některé by se začaly zavírat.

                Ale ačkoliv jsi tu analogii nezvolil zrovna vhodně, chápu, co tím myslíš, jen tahle uměle budovaná masovost jde proti srsti.

                0 0
                • alinceb  

                  To je omyl, i se SNB můžeš sednout do auta, vyjet kamkoliv, vyšlápnout si na nějaký kopeček a dát si freeride dolů…

                  Případně můžeš místo auta hopnout na skůtr nebo do heliny…;)

                  Když sem na SNB začínal, tak v ČR (a možná ani moc v Evropě) snowparky nebyly a tak zákonitě ani nikomu nechyběly. Pak se začaly na českých kopcích stavět a dneska už by bez nich česká SNB komunita nedokázala být. Ba dokonce existují jezdci, kteří se celý den z parku nehnou (což je imho extrém). Jsou proto snad snowparky zlé? Omezují někoho? Měly by se zakázat a nestavět? Analogie s umělým singlem je víc než zřejmá…;)

                  0 0
                  • La Piér  

                    Na rozdíl od tebe se nechci přít. Se SNB nemůžeš dojet kamkoliv, jako s bikem, ale jen ke kopci, pokud si chceš zajezdit. Na SNB nemůžeš jet kamkoliv tě cesty zavedou, ale jen z kopce atd. Proto analogie se SNB nefunguje.

                    Důvody, proč vidím dosypávání písku na stezky v lese jako nesmyslné, jsem napsal. Nepřesvědčuju nikoho, že má mít stejný názor. Naopak snaha vysvětlit mi, že si mám myslet něco jiného, je plýtvání času. Já prostě radši jedu v lese po přírodní stezce.

                    0 0
                    • pstasek  

                      No a my se ti zase snažíme vysvětlit, že si rádi vyjedeme po přírodní stezce, ale i jízda po singletreku má něco do sebe. Ne pro tebe, ale pro imho docela podstatný procento lidí. A je jedno, jestli je za tím Čemba, Kvasnička nebo Franta z Horní Dolní.

                      0 0
                      • La Piér  

                        Marná snaha. Vysvětluješ mi něco, o čem jsem několikrát napsal, že tomu rozumím. Pokus se to už pochopit :-)…

                        0 0
                        • pstasek  

                          OK, ještě jeden dotaz, co si myslíš o Rychlebkách? Tam jsem sice nebyl, ale chystám se tam tenhle rok. Podle videí a prezentací je to poněkud méně masová záležitost, než STpS.

                          0 0
                          • La Piér  

                            Není to můj šálek kávy. 100× lepší jsou běžné turistické značené stezky ve vyšších částech českých hor.

                            0 0
                            • pstasek  

                              OK. Poslední věc, co si myslíš o oblastech typu Toulovcovy Maštale – ač tam taky proběhly dotace EU, jde v podstatě jen o vyznačení existujících stezek (bohužel dost nešťastně pomocí plechových cedulí, které lidi pomalu rozkradli). Tam jsme si taky velice pěkně pojezdili.

                              Jde o to, že kdyby tam tahle akce neproběhla, pravděpodobně bych se o té oblasti vůbec nedozvěděl a stejně tak i mnoho dalších bikerů.

                              0 0
        • pold  

          Jistě, já taky když mám den sám na sebe a na kolo, tak vyrazím směr jakékoli blízké kopce dle momentální lokace, pomotám se den po pěšinách, sem tam člověk člověk zabloudí, semtam natrefí na super pěšinu nebo příjemný „sjezdík“ (asi na té úrovni na které by to DH jezdci sjeli na tříkolce, pozadu a poslepu), semtam se vyprudí deseti kilometrama po šťerku nebo zásekem v potoku či oranici, ale v souhrnu je to přesně to co mně baví.

          Problém je že tohle baví mně. Langsam tempem (trénované jedince to nebaví), bez jasného cíle (plánovače a za cílem směřující výletníky to nebaví), bez sjíždění terénů kde se bez držení pohybuje akorát kamzík („technické“ jezdce to nebaví), ale zase na vzdálenost delší než snesou holky a většina mých nejezdících kamarádů. Takže na takovej výlet většinou nikoho neberu – pokud by se tak stalo, budou akorát všichni nasraní a neužije si to nikdo.

          Přesně na tyhle víkendy kdy se domluví zcela nesourodá skupina lidí je „singletrack“ OK – každej jede podle sebe. Æímž neříkám že by každá vesnice měla mít svůj, ale pět deset takových parků v čechách prostě podle mně škodit nemůže.

          Osobně to vnímám tak, že jedno nové větší lyžařské středisko, obzvášť agilní zelený mužík ve vysoké funkci, nebo dálnice přes brdy, může zlikvidovat větší množství terénů na MTB, naž kolik mohou (z hlediska radikálně „přírodního“ jezdce) „zničit“ či „zablokovat“ včechny singletracky, které tady vzniknou za nejbližších 100let.

          V neposlední řadě – MTB ve své lehké rekreační podobě, které se věnuju já, prostě je a bude mainstream a masový „sport“, a může se tomu ke své potěše věnovat jakýkoli jouda, který si včera koupil kolo, a tak to prostě je. Proto je podle mně námitka proti „masovosti“ něco, co tak úplně nechápu (jisté výlučnosti některých disciplín se tím nijak nedotýkám). Představa, že každý kdo si koupil kolo a svezl se na singletracku, začne následně den co den vyrážet do lesů, je podle mně naprosto mimo.

          A přesně na to reagujou singletracky. A s tím spojený kšeft navíc podle mně bude celkově ku prospěchu. Dostat pár set lidí víkend co víkend do takového konce světa (pardon místním) jako je libverda, není jen tak, s čímž je spojena i práce která tam až tak moc není. A pokud se mj. díky tomu podaří zrekonstrovat místní hotely a lázeňské domy (mimochodem v řadě případů parádní lázeňská architektura z 1.republiky), tak je to podle mně taky fajn.

          0 0
          • La Piér  

            Já ti rozumím.

            Jen se na to dívám z jiného pohledu: je pro někoho nějaký terén nesjízdný, obtížný, nepohodlný? Řešením je prostě tam nejet, ne ten terén upravit, abys tam jet mohl.

            Tenhle můj pohled je ovlivněný tím, jak za posledních cca 10 let pozoruju ten obrovský nápor cyklistů (ne bikerů) do české krajiny. A pohled je to bohužel smutný. Homolkovi.

            0 0
      • pstasek  

        Pěkné shrnutí, pod tohle se podepíšu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      hmmm je čas dát vlákno do blokovaných, známí tapetáři opět jedou. :-/

      0 0
      • roman 3D  

        to bude jistě mnohé strašně mrzet že si dáš nějaký vlákno do blokovaných aniž bys nějakou to myšlenku k tématu hodil do placu:-))))))))

        0 0
      • La Piér  

        Dej. A nech si to příště klidně pro sebe, když se nevzmůžeš na příspěvek k tématu.

        0 0
    • mr.antik  

      Moc se mi to nechce pročítat, je tady teda někde informace o tom projektu? Stojí za tím někdo reálný nebo je to jen politická objebávka prachů z EU? → Tj za deset mega postavíme pár km čehosi (hlavně ať se dotace schválí) a pak nebudeme mít na údržbu?

      0 0
      • LRRTM1  

        Zkušel jsem googlit, ale nikde nic :-(

        0 0
        • remus112  

          Jestli jsi měl na mysli singl javoří hory tak tady:

          http://nase.broumovsko.cz/…listiku.html

          0 0
          • LRRTM1  

            JJ, tenhle clanek znam, ale jinak nikde nic. Jako treba v jakym stavu jsou pripravy, kdo to zaplati apod.

            0 0
            • mr.antik  

              Hmm, tak z diskuze jsem pochopil, že se jedná o klasickou grantovku, spojení „podpora cestovního ruchu“ by se mělo už zakázat nebo překládat jako „legální vykrádačka veřejených rozpočtů“.

              Pokud v tom nebude nějakej zapálenej „lokál“ a srdcař, nemá to smysl…

              Ale třeba se mýlím.

              0 0
            • remus112  

              Koukni na facebook. Maji tam svuj profil. Zatim ale bez informaci.

              0 0
              • LRRTM1  

                fejs… co? Já jsem asociál. Takovýhle vymoženosti nemám :-)

                0 0
    • Ruprt2  

      Toto vlákno je opět hezká ukázka demokracie :-)

      0 0
    • Me2d6609  

      Ahoj nevíte nahodou někdo, jak to vypadá s výstavbou singltreku v Javořích horách, v jaký fázi se to nachází? Předem všem díky za info!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse