• kcvalin

    Prolog: Jako vždycky, začalo to v hospodě u piva. Slovo dalo slovo a že prej zítra bychom mohli na kolo a tak se ptám kam, že by to jako mělo být. Odpovědi se mi dostalo nejasné i vzhledem k okolnosti, že angličtině s welšským akcentem v pátečně přeplněné hospodě zkrátka dost dobře nerozumím. Nicméně jejich přívlastky (spolu s několika pintama místního Ale) jako briliant a decent mě utvrdili, že je to vlastně dobrý nápad a že aspoň uvidím místo, kam se sjížděj místní bikeří. S opičkou sleduju kamarády a asi po hodině jízdy poměrně nehostinnou krajinou dorážíme na místo. Velké parkoviště, hospoda, kemp a bike shop uprostřed ničeho mě utvrzují, že jsme na správném místě a patrně se mi dostane zkušenosti zatím nezažité. Prší. Stoupáme technickou pěšinkou cik-cak lesem a ač se jedná asi o půl hodiny, zdá se mi to poměrně náročné. Svačina… Rozhodnutí, že dneska 48km dlouhý Skyline vynecháme a vyjížďku zkrátíme po značce Whites Level. No a tím to všechno začalo: úzký pěšinky, přeskakování kořenů, kameny, louže, občas lávky vinoucí se přes zabahněné plochy, umělé hopy – nebo bych snad měl radši říct umělé zvlnění terénu. Ten kdo chce se může nahoře odrazit a pár metrů si dát vzduchem, ten kdo ne si může užít okamžiky bez tíže. Klopený zatáčky, kde to můžeš naklopit, kam až ti řídítka dovolí. Vše záleží na tobě – tvé odvaze, schopnostech, agresivitě, síle…

    K věci: Přestože na kole jezdím už hodně dlouho, singletreky, které jsem objevil v Jižním walesu, jsem neznal. Je to něco, čemu se nobojím říct „trochu jiná dimenze“ v tom pozitivním smyslu. Asi nelze obecně říct, že je to lepší než to, co jsem znal z Čech nebo z Alp. Obecně lze tvrdit, že je to něco jiného. Za sebe ale říkám – líbí se mi to. Takže mě napadlo, že by bylo fajn, vám své dojmy sdělit. Chápu, že tímto si na sebe pletu bič, ale doufám, že se zde najde víc lidí, co tohle téma zajímá a jsou ochotní diskutovat. Já, co by cyklista zdejší traily využívající, se budu snažit relevantně odpovídat. Sám jsem zvědav, jakým směrem může tahle diskuse jít a zda jsou singletreky pro českého bikera určeny k záhubě, či jsou jeho budoucností.

    Anketa: Jsou umělé singletracky něco, co vám ve vašem regionu schází?

    Ano
    33x
    65%
    Ne
    16x
    31%
    0x
    0%
    2x
    4%
    0 0
      • Black knives  

        Krásně fotíš. Doufám, že těch fotek bude čím dál více. Snažím se ze všech sil stavět singly u nás, kde bydlím, ale mám sen. Jet tam, kde ty nyní bajkuješ. Je to největší sen, který mám. přidávám fotku singlu, který jsem postavil…

        0 0
        • Black knives  

          pokračování…

          0 0
          • roud  

            nelíbí se mi jak je ta cesta na druhy fotce uměle vyhrabla do stráně :(

            0 0
            • Black knives  

              Dodržení metodiky, která právě pochází z Walesu. Od Dafyda Davise, rodáka od tamtud,stavitele singlů v celém světě, s nímž jsem měl tu čest chvíli pobýt v čr. Sklon stráně, odvod vody. Je to celkem věda, udělat to dobře.

              0 0
              • kcvalin  

                Jo, to můžu potvrdit – jsem byl v neděli na Coed Trallwm trail a bylo to spíš utrpení. Na jílovitym podloží udělá voda své – nebylo to vyspádovaný. Je to soukromej trail a podle jeho kvality jsem tam byl sám.

                Ale jinak roud ma pravdu… myslim, ze nikdo jiny nez bikeří to neocení, protoze hezký to není… Na druhou stranu to za chvíli zaroste.

                0 0
                • Black knives  

                  Prosím tě, neměl bys fotky trailů, které podle tvého uvážení jsou super, nejlépe i kdo to stavěl, a které jsou špatné, a proč??? Děkuji předem, tohle je důležité.

                  0 0
                  • kcvalin  

                    http://kcvalin.rajce.idnes.cz/…allwm_trail/

                    Tak tohle je asi jedinej trail, kterej se mi nelibil: Kromě dost dlouhejch rovnejch pasáží a špatného značení, tam byly špeky jako vyjeté koleje v jílovém podloží, sjezd ukončený prudkou zatáčkou, moc bahna a jílu, když už tam byl nákej skok, tak tomu předcházela louže… což o to to je  tu celkem běžný, ale v těhle loužích bylo měkké podloží – takže tam kde se potřebuješ koncentrovat na správnej odraz, máš co dělat, abys to ustál. 2× jsem tam spadnul… Zkrátka už tam víckrát nepojedu.

                    Pak ještě musím zmínit Skyline, kterej je sice pěknej, ale min 50% je po lesních cestách. Co bych za něco takového dal v Čechách, ale není to typickej singletrack. V čechách bych to přirovnal k výletu na šumavě, nebo Jizerkách, kde se vykašlu na ochranáře a určitou část dám po lesních pešinkách primárně určených pěším, zbytek lesní cesty. Přesto uváděj 2km převýšení na 48km.

                    0 0
                    • Black knives  

                      Prosím tě, než se dohadovat o tom, jestli čembisty střílet, nebo věšet, raději se zeptám na něco, co zajímá mně, i lidi. Kolik jsi projel celkem kilometrů po singlech v Anglii, a kolik bylo obtížností těch trailů? Mohl bys popstat po svém pocity na růrně obtížných singlech? Já za sebe. Metodiku jsem si našel hlavně na webu, pod IMBA, a podobně. Zadal jsem do Google trailbuilding singltrek, a hledal. čembu jako takovou já sám vůbec nepotřebuji k životu. Jen doufám, že bude užitečná pro bikery v budoucnu. Z toho, co jsem dělal já, mi čemba nepomohla nijak. Naopak, jsem něco, jako černá ovce. Postavil jsem něco, pod co se čemba hlásit nesmí, a to se nezmění. Takže i na cedulce, co mám na kopci pro lidi jsem o čembě nenapsal ani řádku, i když jsem zatím člen.

                      0 0
                      • kcvalin  

                        Na obrazku mas komentar, ze cyklisti jedouci nahoru maj prednost pred temi, co jedou dolu. Tohle by se nemelo stavat – ale vzhledem k vytizenosti tveho singlu je to asi vyhodnejsi. Tady jsou traily jednosmerne a hlavne jsou i tak postavene. – jet to v protismeru by sis neuzil, obcas bys tlacil.

                        Jinak opravdu nevim kolik km jsem na singlech najel. Ani si nemyslim, ze to ostatni zajima. Ale projety mam vsechny vyznamnejsi (6 jich je) v jiznim Walesu nekolikrat. Zacal jsem je jezdit tuhle zimu, predtim jsem jezdil zdejsi kopecky, coz je taky parada, ale neni to o te zabave, kterou podle vseho nekteri nechtej poznat.

                        Co se tyce obtiznosti – asi bych rek, ze je to docela tezky. Hodne lidi si casto slapne na zem, nebo i tlaci. Zas ale vetsina neni nebezpecna – treba tam nejsou lavky v tri metrove vysce. Skoky se daj objet, nebo takovety skoky jak bejvaj v bike parcich tak se daj prejet bez vyskoku… nektere se daj taky objet. Taky je to asi i trochu fyzicky narocny – delka a prevyseni. A nekdy zkratka potrebujes i fyzicku na nejake technicke pasaze. Taky je potreba hodne sily v rukach – udrzet riditka – ale to je mozna jen muj pocit. Kdyz jsem jel prvne Wall tak jsem z toho mel pocit, ze je to spatne postaveny – ze tam clovek dopadava casto do protisvahu (uvazuj jen predni kolo), takze velkej zaber na vidli a ruce. Ale podruhy jsem z toho uz ten pocit nemel – asi jsem predtim jel moc rychle, nebo pomalu. Sjezdy jsou… asi nedokazu posoudit, zda je sjezd obtiznej… Malokdy jsem vydel nekoho to snaset… ale nekdo to jede rychlejc, nekdo pomalejc. Ja si to uzivam hodne a myslim, ze i ti, co to jedou pomalu. Vic nez pulka lidi to jezdi na fullech. Vzal jsem do Cwm Carnu svoji slecnu a ta byla hodne nastvana, jak ji to nejde… i kdyz ji to hrozne moc bavilo – ale ona treba ani neumi vyjet na obrubnik. Takze jsme jeli 17km asi 3hodiny – tak jak je to psany v propozicich. Takze bych rekl, ano, je to obtizny… ale ne pro me a asi pro vetsinu ctenaru tohodle fora.

                        0 0
                        • Black knives  

                          S tou cedulkou to ber tak, že je to jen jeden blbý kilometr. Aby nebyly konflikty s lidma, volil jsem tuto formu. Ale kdybych měl pravomoc dirigovat stavbu singltrekového okruhu, byl by jednoznačně jednosměrný.

                          0 0
                          • kolombo  

                            V úterý jsme probírali rozdíly mezi upravou, provozem a financováním běžeckých tras u nás (Jizerky) a v Rakousku.

                            V Rakousku se ubytuješ, zaplatíš turistický poplatek a několik euro za vstup do stopy a dostaneš barevnou kartičku. Stopy jsou jednosměrné, kvalitně vyznačené, okruhy. A mají na křižovatkách chlapa, který kontroluje, jestli fakt máš zaplaceno.

                            U nás by neprošla ani ta jednosměrnost, natož pak povinné placení.

                            A to je skoro každému jasné, že úprava běžeckých stop není nic levného …

                            0 0
                            • kcvalin  

                              Obousmerny provoz v Jizerkach muze byt vynucen mistnimi podminkami. V Alpach jsem na bezkach nikdy nebyl, ale mam takovej pocit, ze trate maj vetsinou v udolich, a jsou to okruhy, kde se stejne nikam nedostanes – narozdil od Jizerek, kde spousta bezkaru – turistu, dojede nekam do hospody a pak se musi dostat zpatky. Zpoplatneni vstupu na trate je sice pekny, ale stejne si myslim, ze to tu udrzbu nezaplati.

                              Co se tyce singlu, nemyslim, ze by je cyklisti vyuzivali, kdyby meli platit vstup a navic zaplatit benzin tam dojet. Naopak bezkari si myslim vstup zaplati, protoze nemaj na vybranou, snih a stopy nejsou vsude, narozdil od cest pro kolo.  

                              0 0
                              • hribik A1  

                                a preto treba co? ano, spravne, aby to nekazilo kseft, treba tie ostatne chodnicky zakazat

                                0 0
                              • kolombo  

                                Ty stopy vypadaly skoro stejně, jako ty naše, na klasiku po stranách a rovný střed na bruslení.

                                Je pravda, že to důsledné zaokruhování je nutný předpoklad jednosměrnosti, tu možnost v Jizerkách, pro lyžařské tratě, nemáme.

                                0 0
            • Andrzej  

              to zaroste. (neumele se cesta vyhrabat sama neumi, nema rucicky…)

              0 0
          • Black knives  

            pokr..

            0 0
          • Polka  

            K te treti fotce s tou tockou – ja jsem si dycky myslel, ze by ty tocky mely bejt jako…viz nakres. My s velkyma kolama se tam jinak blbe vlezem ;-)

            0 0
            • Polka  

              nakres

              0 0
              • omar  

                treba to neni kolem :-)))))

                0 0
              • Black knives  

                Pravdu máš. Jen,i s těmito točkami, které jsem potřeboval udělat čtyři, jsme ve třech lidech dřeli mnoho dní. A navíc, je to limitováno sklonem svahu. Je dobré se točce ve strmém svahu vyhnout, a hledat více plácek. Jinak si to koleduje o kamennou opěrnou zídku. Viz staré vojenské cesty v Alpách. A to je násobně větší dřina.

                0 0
                • Black knives  

                  http://www.petefagerlin.com/…_gallery.htm

                  Není to sice z Anglie, ale ta videa jsou super. Hned to první. Na singlu na dvojkole. A do toček se vejdou..Týpek si veze holku, a měccí tedy nejsou. Jen má slečna po takovém výletě asi docela dost naklepanou pipku.

                  0 0
                  • JSt  

                    pred nejakou ostrou zatackou to je vzdycky smikly. ale video pekny ;-).

                    do tech serpentynek, o kerych mluvil polek, by ten tandem musel byt kloubovy, aby se tam poskladal :-)).

                    0 0
              • mr.antik  

                není lepší naučit se líp jezdit než přizpůsobovat kvůli tomu cesty?

                0 0
                • hribik A1  

                  neni lepsie naucit sa jazdit nez stavat dialnice? :-D

                  0 0
                  • kcvalin  

                    JO, to je adekvatni odpověď. Teď v neděli jsem jel jeden single, kterej byl po všech stránkách docela spatnej. V takovémto případě musím říct, že by snad bylo lepší, kdyby si dal člověk pokoj a nic tam nebudoval. Avšak když je to udělaný dobře, je to zážitek.

                    0 0
                • Polka  

                  Ty a Omar dojedete do Brna, dostanete k zapujceni moje 2 kola a pojedete na prygl sjet singl u hraze…a teprve pak budem vynaset naky soudy ju? ;-)

                  0 0
                  • omar  

                    Jo to beru, ale upozornuju ze pokud to nebude kolo roku výroby do 1999 a nebudou na tom komponenty jako ringlé, kooka , minimalne starý xtr a nejaká elastomerová vidle tak na tom nejedu, ja bych na tom neumel , musel bych na svým :-)))))

                    0 0
                    • Polka  

                      Zimak musi stacit :-P Ne, ta varianta s vetsim obloukem mi prijde proste logictejsi a jezdivejsi. Tocky si tak uziji i maminky s detmi ;-)

                      0 0
                      • Black knives  

                        Je to tak. My to tak vykroužené máme, jen to není na té fotce vidět. Přijeď v létě, uvidíš sám. Chce to mít točku s min. prům. pět metrů, jinak se tam člověk špatně otáčí. To není jen z mé hlavy, ale z knihy Trailbuiding MTB, kterou mám doma. Došel jsem ke stejným závěrům, i když jsem ze začáktu taky pochyboval, že amíci nekecají.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          5 metrů? Aby se tam dalo jezdit na dvojkole?

                          0 0
                          • Black knives  

                            Ne, ale abys v pohodě šlapal, a vytočil se o stoosmdesát st., a jel zpátky. Ono se to nezdá, ale věř mi, že kdyby mně to nenutilo, tak velké bych to nedělal. Ale potvrdili mi to XC i enduro riders, co na singlu jezdí. Všichni uživatelé mého singlu jsou vlasně mými pokusnými králíky. Koukám, co to vydrží, jak to upravovat, a tak.

                            0 0
                      • kcvalin  

                        Porad tady mluvite o tockach – ale myslim ze daleko vetsim prinosem jsou klopene zatacky z kopce, teda aspon pro muj zazitek z jizdy. Samozrejme i ty museji mit asi nakej polomer atd. ale pravdou je, ze vetsina tocek je do kopce a tam ten polomer je dost malej a az tak na nom nezalezi – protoze si tam clovek zkratka nenabije a aspon si tam proveri sve technicke dovednosti – ty si tam koneckoncu proveri nejen v tockach.

                        0 0
                        • Black knives  

                          Točky z kopce máme klopené…a docela hodně. Některé jsou vyšší, než člověk. Jen je vytvořili moji předchůdci před sto lety…, co v kopci těžili bůhvíco do místní sklárny. Tak jsem to jen šikovně natrasoval, a klopenky, jak víno.

                          0 0
                          • Black knives  

                            0 0
                            • Black knives  

                              Nebo taky i něco vzduchem…

                              0 0
                              • mr.antik  

                                tak tohle vypad líp než ty vysypávaný singly. Kdo chce přejede, kdo nechce přeleze

                                0 0
                                • Black knives  

                                  jeden výjezdový singl, který až nahoru k tratím je 1,5km. potom dolů 8 trailů velmi různorodých po 600–800metrů.....To je náš Skalica Hill..

                                  0 0
                              • kcvalin  

                                No, tyhle vypadaj hodně dobře… tam věřim tomu že by mě omezovala jen moje odvaha…

                                A co se tech skoků týče… to at si uzije nekdo zdatnější…

                                0 0
    • Smazaný účet  

      nescházejí mi, protože nemám s čím srovnávat :) až to uvidím na vlastní oči, jak funguje taková síť stezek tak potom asi ano…

      0 0
    • Splinter  

      2. fotka

      • něco takovýho třeba na Šumavě to by bylo supr..
      0 0
      • Polka  

        Neni to nahodou dreveny? Voda + drevo…hmm, vzdycky si vzpomenu jak u teho mostku v Marianskym jedu, jedes pomalu ;-)

        0 0
      • JSt  

        u nas se neco podobnyho postavi a pak se to neudrzuje. lochny jako krava z rozlamanych polen nekterym zamotaly hlavu ;-).

        0 0
        • mr.antik  

          nojo, asfalt by chtěl každej

          0 0
        • Black knives  

          Se dřevem mám špatnou zkušenost. Zkoušel jsem to také, a mockrát. Lepší je dát si tu dřinu, a dadláždit to kamením(římská cesta), nebo přetrasovat okolo.

          0 0
          • Black knives  

            Ti největší střelci u nás jezdí v třímetrové hloubce dřevěné lavičky po zadním kole…

            0 0
    • Andrzej  

      jo, schazi mi strasne, ale trosku jine, prirodnejsi. ale z principu jsou stejne, jenom trosku vic zapadaji do lesu a luk. Rikam a pisu to casto, ale par roku po navratu ze zelandu se mi az chce brecet, ze tu neco takoveho nemame. Ne ze by se u nas na kole nedalo jezdit, ale tak skvele zazitky jako tam u nas musim hledat strasne slozite a skoro vzdycky tomu jezdeni neco schazi. Tam neschazelo vubec nic. (pri jizde na mtb)

      vyhledej si tu moje fotky

      0 0
      • kcvalin  

        Přesně… úplně stejný pocity. Teď jsem sice tady, ale do Čech se chci vrátit a tam o ničem takovym nevím. Přitom příležitostí na realizaci podobných singlů je v Čechách spousty… Asi schází peníze nebo co…

        0 0
      • Mamut  

        Nie su tam vsade ploty? Proste ze mozno tam existuju centra s hustou sietou trailov, ale keby chcel clovek jazdit napriec Zelandom, tak musi jazdit asfalt, pretoze 80% vsetkeho je private property?

        V CR aj SR je dobra „priechodnost krajinou“ (terminus technicus) a mozes ist 400km po turist. znackach. Aj ked tu nie su take speky ako na fotkach z Walesu.

        0 0
        • Andrzej  

          no, lpoty tym jsou, ale je tam spousta turistickych chodniku apod, takze se tam nejezdi jenom na par singletracich postavenych v posledinch letech… jinak je tam samozrejme mnohem ridsi osidleni nez tady, takze jsou obrovske plochy pres ktere na kole neprojedes, ale vyjimka neni ani treba prejezd nejakeho sedla po hodne stare siroke ceste, kde na desitkach km jedes uplne opustenou krajinou…

          0 0
        • kcvalin  

          Ploty tu samozrejme jsou a nevyhnes se jim ani na singletrecich – ovsem tam jsou budovany z jinyho duvodu nez rozdelit pozemky – brani tam vjezdu motorkaru – tak odhadem jich na 15km bude tak 5.

          Na zeland si uz moc nepamatuju, ale ve Walesu i kdyz je skoro vsechno soukrome, turisticky cesty pres to vedou a to daleko hustejc nez KCT. Ovsem musim zminit, ze se mi jednou stalo, ze me zastavil farmar a rek mi, ze nechce, abych mu jezdil pres jeho pozemek na kole.

          0 0
          • Black knives  

            To asi ale nebylo na MTB singlech, že? Ty zábrany proti motorkářům, proč jsou i dále na singlu?

            0 0
            • kcvalin  

              Jo je to na MTB singlech. Protoze na cca 15km singlu se da napojit nejen na zacatku. Asi si dovedes predstavit co motorky udelaj s pesinkou pro kolo.

              0 0
              • Black knives  

                S motorkářema mají problémy všichni. Ale to už tu bylo mockrát. U pracně vybudovaného singlu by mi z toho bylo do breku.

                0 0
                • mr.antik  

                  Chce to budovat takove singy, aby se tam motorkář nevešel a bylo to pro něj pruda. Jenže to by zas nebylo podle norem.

                  0 0
    • mr.antik  

      Mě by se pro začátek líbílo něco takového (i když radši něco techničtějšího) třeba v okolí tuzemských bikeparků, kde by třeba nemusel být takový problém s legálnostií. Představte si takovej 10km enduro sjezdu v Rokytnici nebo na Ještědu.

      Na druhou stranu můžem bejt rádi, že tu máme spoustu cest pro „všední“ ježdění v okolí snad každého města, což se třeba o británii říct nedá.

      0 0
      • kcvalin  

        Takovej je třeba Cwm Carn – jeden downhillovej sjezd kam se nechavaj vyvážet autobusem a u toho je trail pro cross country – tak pul hodky do kopce a pak pul hodky dobrý zábavy z kopce – cca 15km.

        0 0
        • mr.antik  

          já bych si to klidně vyjel kolmo, ale je pravda že u nás nejhezčí singly jsou tam kde, není odpovídající kopec

          0 0
      • kcvalin  

        Co se týče toho všedního ježdění si myslím, že nemáš pravdu. Myslím si, že Čechy i Británie si jsou v tomto směru podobné. Ale jak města v UK tak města v CZ jsou hodně různá, někde to s tím ježděním nejde a někde jo.

        0 0
        • Black knives  

          Jak daleko to bývá od města, aby člověk mohl bikovat na singlech?

          0 0
          • kcvalin  

            To je hodně různé, některé jsou vyloženě uprostřed ničeho, nebo vedle nějaké vesnice. Některé jsou hnedle vedle skoro dálnice. Ty co já znám jsou většinou natahaný v „revitalizovaný“ krajině po těžbě uhlí. Takže města jsou dost blízko, ale jsou takový docela pustý. Většina bikerů tam ale stejně dojede autem, tak je to jedno.

            0 0
            • Black knives  

              Ptám se pro to, že jsem to jen slyšel, že prý je tam na ta singltreková střediska docela daleko, a auto je nutné.

              0 0
              • kcvalin  

                Obecně je tu auto docela nutné… i k tomu, dostat se k singlům.

                0 0
                • Black knives  

                  Ptám se dál. Jak byly velké(dlouhé) ty okruhy na singlech, a jak je tam rozdělení náročnosti těch tratí?

                  0 0
                  • JSt  

                    myslim, ze odpovedi na tve otazky jsi uz x-krat cetl od petra slavika. mne to pripada trapne…

                    0 0
                    • Black knives  

                      Slavík je placený zaměstnanec čendy. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej…Já to chci vědět od bikera, který tam žije, a může mi to popsat po svém. I já jsem nedůvěřivý, a co si neosahám, tak neberu.

                      0 0
                  • kcvalin  

                    Od jednoduchých až po těžké, od krátkých až po dlouhé… stručně řečeno. Ale co se těchto charakteristik týče, dá se to dobře dohledat na těch stránkách, co už jsem uved na začátku. Tady je seznam těch hlavních singlů:

                    http://www.mtb-wales.com/modules.php?…

                    0 0
        • mr.antik  

          já byl v severozápadním walesu, malé městečko, chodil jsem tam běhat,okolo sice příroda ale buď asfalt nebo koňský stezky, v dojezdový vzdalenosti nebylo nic.

          0 0
          • kcvalin  

            Snowdonie?

            Člověk se musí naučit užívat to co má k dispozici.

            0 0
            • mr.antik  

              bohužel, to bylo ještě kus, tohle bylo kus od anlgických hranic pod Chesterem. K moři daleko, do hor daleko :-)

              0 0
    • Honza729  

      Muzu se zeptat, k cemu je dobra a drevena lavka pres tu stran, po ktere by mohle vest super cesta ?

      Diky Honza

      0 0
      • speedy gonzales  

        tech duvodu muze byt nekolik:

        vetsinou

        1. ta stran je tak podmacena, ze tam cesta udelat nejde, natoz super cesta

        nekdy taky

        1. zvlast prirodne cenne uzemi
        0 0
      • kcvalin  

        Jestli máš na mysli nějakou lávku, co jsi viděl na mých fotkách, tak mě napadaj dva důvody: 1) především tam kde je lávka, tak je pod ní tolik vody nebo bahna, že by se přes to normální pěšina vybudovat nedala. 2) je to zábava… trochu něco jiného… trochu technická pasáž – bys nevěřil kolik lidi z toho do toho bláta spadne, nebo kolik jich to radči přenese… Navíc těch lávek je tam hodně málo… někde nejsou vůbec a nekde třeba 200m na 20km.

        A jestli máš na mysli negativní krajinotvorný dopad, tak věz, že ty singly, které já znám jsou vybudovaný v dost zruinovaný krajině a bez nich by tam nebylo nic, než těžba dřeva – člověk jako turista by tam nešel, protože na to jsou tady daleko krásnější místa. Za všechno uvádim tyhle čísla: rok 1850 – 3000 obyvatel, rok 1900 asi 120 000obyvatel (díky těžbě uhlí) v současnosti to hádám – 30 000 obyvatel. Všechno vztaženo dejmetomu k jednomu údolí cca 10 × 2km.

        0 0
    • Sobi  

      Absolutně neschází, všude je tolik krásných cest, všude je spousta cest po kterých se dá jezdit. K čemu potom něco budovat, když tady v ČR je toho tolik. Ještě jsem se nedostal do situace, kdy jsem se musel zastavit a říct, no fuj to je ošklivá cestu, tudy nechci jet, jo kdyby tady byl nově budovaný singl, to by byla nádhera…

      Ne opravdu mi to tady připadá zbytečný.

      0 0
      • Black knives  

        Když projektuješ ty šestiproudé dálnice, to je tvůj zaměstnavatel Skanska?

        0 0
        • Sobi  

          Neprojektuji dálnice, stavim mosty :-) a u Skansky jsem v minulosti dělal pod Ing.Škodou, nynějším ředitelem Skansky DS, teď dělám pro jinou firmu ale z jara, z léta se vracím na mosty :-)

          0 0
          • Black knives  

            Tož, až budeme potřebovat luxusní most na singlu, víme, kde máme odborníky. Umíš most jen z betonu, nebo i dřevěný?

            0 0
            • Sobi  

              Jakýkoliv, nosná konstrukce se dá udělat z čehokoliv, klidně i ze dřeva :-) V těch co myslíš ty bude důležitější vyřešit uložení (opěry ) a odvodnění, ale to pokaždý jiný případ :-)

              Stačí říct… :-)

              0 0
              • Black knives  

                Dobře, hned totaz. Postavili jsme tu velkou lávku na fotce tady na vlákně. Uhnívají konce, protože to není zaizolované od vody. Drží to na skále. Co s tím? Jak to zlepšit?

                0 0
                • Sobi  

                  No nejlepší je dubové dřevo, tvrde ve vodě, ale na to asi není, tady doporučuji to naimpregnovat a v místě kde to bude trvale v zemi natřít nějakým asf. nátěrem, popřípadě uložit do nějakého štěrkopískového lože, které odvede vodu někam pryč. Další možnost je upnout trám do válcovaného profilu ( „U“ ) který je opatřen protikorozní úpravou…

                  Je opravdu spousta možností, základem je ochránit trám před účinky vody ( impregnace, povrchová úprava ) a rychlé odvedení vody pryč ( úprava opěry, např štěrkopískovým podsypem ). V lese se občas najde zvětralá hornina obdoných vlastností jako štěrkopísek…

                  Pokud hodíš nějaké přesnější fotografie místa a detaily konstrukce, můžu říct více. Vím je to opravdu obecná informace, s vodou nemá cenu bojovat, to nevyhraješ, můžeš jí jenom rychle odvést jinam.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    konce namočit ve vyjetém oleji

                    0 0
                    • Sobi  

                      I tak :-) samoimpregnace železničních pražců :-)

                      0 0
                  • Black knives  

                    No, šlo mi i o to, že nás tam lesák toleruje. Nechci tam použít nic, co by mu vadilo, jako je olej, asfalt, a tak. Trochu jsem hledal na webu, a i když bohužel já maturoval z ruštiny, a anglicky neumím, obrázky jsou česky..Našel jsem, že by hlavně mělo být, něco, jako příčka s dilatační spárou před tím trámem, aby tam voda mohla pryč. Jen mi není jasné, jak to vyřešit přímo na té skále, jak je ta fotka.Uvažoval jsem o vrtu do skály, a ukotvit to na ocelové půlmetrové hřeby, ty trámy. Potom mi to nespadne, a budu moci udělat tu spáru na odvod vody. Druhou stranu jsem řešil podložením klády, zatesáním, a zakolíkováním do země. není to sranda, ta lávka musí být festovní. Držíme se zásady nepoužít hřebík do živého stromu, a podobně. Ty hřeby, šlo to tak?

                    0 0
                    • kcvalin  

                      Nechci te nijak ubirat z tveho elanu, ale neberes to moc vazne? Na druhou stranu bez takovych lidi jako ty asi singly v Cechach opravdu nezacnou… Jen se trochu pozastavuju nad tvoji energii, kterou do toho vkladas. Asi je to ale spravny… tak jen tak dal… jen me trochu desi hesla jako vrt do skaly…

                      Jinak co ja si myslim jak to funguje tady: Na vodu kaslou a az to uhnije tak to vymeni… Ale oni na to maj lidi… neboli penize.

                      0 0
                      • Honza729  

                        To vis, prazec by hajnemu vadil, ale vrtani do skaly urcite ne :-)))

                        0 0
                      • Black knives  

                        Naštěstí na to nejsem sám. Mám ve svém okolí lidi, co mi pomáhají. Jen ty trámy na tu  lávku nás tahalo osm pomocí kladek, a horolezeckého lana. Byla to fuška, jen to tam dostat. Nemáme techniku, vše ručně, kladkostrojem. A ty prkna jsem koupil, a po několika vozil na kole v batohu k lávce, a aku vrtačkou šrouboval k rámům…Ale to je prkotina proti jiné spoustě práce, co tu je.

                        0 0
                    • Sobi  

                      Impregnace se dá použít i „ekologická“ např jednoduchý nátěr, který se používá na vazníky a krovy ( taková ta zelená ), ta by vydit neměla. Pokud chces vrtat do skály tak si to moc nedokážu představit, protože aku vrtačka nemá dostatečný výkon na vrták do kamene. No ale pokud by se ti to povedlo tak ideální by byla závitová tyč ( nebo roxor ) vlepená ba chemickou kotvu ( doporučuji např. výrobce Berner, jsou kvalitní a levné, jedná se o dvou složkovou maltu ) průměr závitovky tak 12–14mm a otvor musí být větší o 2×2mm tzn 16–18vrták. Hloubka vrtu cca 20cm, zaleží na zvětralosti horniny. Kotva je schopná mít už nějaký povnosti po hodině.

                      Ad lávka: snad takto: podélné trámy uložit na skálu a výškový rozdíl by se dal vyřešit buď kameny před a nebo samostatným trámkem nebo kulatinou kolmo na osu mostku, ten by tvořil takovou hráz, samozřejmě že by to uhnívalo, ale výměna onoho kusu je snadnější než výměna nosného trámu. Vhodná distanční spára by byla cca 2cm. Pořád jde o to co nejrychleji dostat vodu pryč.

                      0 0
                      • roud  

                        na chemii lepíme různý konstrukce balkóny, pergoly atd. a je to opravdu megadržák…

                        0 0
                        • Sobi  

                          Nejlepší co znám je Hilti ale je pěkně drahá, tam kde to nebude nějak extrémně namáhaný používám Bernera. Nejlepší trny jsou závitovky, velká smyková plocha a když ho tam vmáčkneš jednou otočíš kolem osy, tak máš takovou kotvu! ;-)

                          jojo chemie!

                          0 0
                      • Sobi  

                        Popřípadě mě napadá místo trnu použít nějakou pásovinu, protože aku flexa s řezným diamantovým kotoučem má dostatečný výkon na proříznutí drážky do skály, a chem kotvou upevnit pásovinu, no to by se muselo vyzkoušet…

                        0 0
                      • cobra  

                        Aku vrtackou se vrtat do skaly da, ale na jeden akumulator se toho moc nenavrta. Timhle zpusobem se osazuje jisteni do skal pro skalni lezeni, tam se vetsinou nikdo s elektrikou nedostane. Pouziva se ale velka vrtacka a je potreba nekolik akumulatoru.

                        0 0
                    • Sobi  

                      Tady je jen malý nápad:

                      myslíš že by takhle šlo?

                      0 0
                      • Black knives  

                        Dík, použiju to někde.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Pokud se ti to podaří nějak zdokonalit, nebo vymyslet jinak tak dej vědět. Zajímalo by mě to! :-) Takhle bych to kotvil jenom nahoře, dole bych to uložil jenom prostě, pokud by to teda šlo. PKO stačí jestli máš známého v zinkovně, tak ať to protáhne jinak stačí odmastit, očistit a 2× stříknout zinkovým sprejem. Když to uděláš kvalitně pár let by to vydržet mělo :-) A dole jenom osadit úhelník bez šroubu jenom na vymezení směru mostku. :-)

                          0 0
            • pepek  

              Jestli ti nasadí stejný ceny, co jsou zvyklí dostávat od státu, tak si to radši objednej z Novýho Zélandu, vyjde to i cestou podstatně levnějji.

              0 0
              • Sobi  

                To je pravda :-) nejlepší stavby jsou pro stát ;-)

                Ale tady to bude asi jen poradenství a to pro nekomerční využití dělám zcela zdarma! ;-)

                0 0
    • speedy gonzales  

      tak jsem se rozhodl, ze taky prispeju do mlyna. a zacnu pekne od zacatku:-)))

      par let zpatky jsem nadsene vyrazel nekolikrat tydne do „mych“ buchlovskych hor, kde jsem mel najetou (temer) kazdou cestu a cesticku, o prazdninach  jsem s kamaradama vyjel do beskyd, javorniku, fatru atd. bajkovani me strasne bavilo a citil jsem se jako drsny bajker. pak jsem vyjel ven (nejake alpy, pak dvakrat rocky mountains, garda, wales, atd)…a razem jsem poznal, jak omezene jsem mel obzory. pokorne jsem si musel priznat, ze opravdove bajkovani je trochu o necem jinem. zatimco u nas se prejizdi po vicecimene rozbitych lesnich cestach, urputne se hledaji „pekne“ pasaze a vsichni se pritom tvari jak jsou trvrdi bajkeri, venku clovek dostane takovou lekci o bajkovani az se mu zatoci hlava. a je jedno jestli je to hodinove projeti po praci nebo epicky 120km vylet…

      asi je namiste otazka. kdyz je to u nas tak skvele, proc vsichni jezdi do svajcu, francie, whistleru, walesu…a nikdo nejezdi k nam? :-)))

      0 0
      • JSt  

        polozim jinou otazku. proc je u nas v posledni dobe takovy boom mtb? asi ne proto, ze by nebylo kde jezdit, nebo jezdeni byla otrava ;-).

        0 0
        • Honza729  

          Protoze se provalily plany CeMBA na pocet a umisteni singletracku, tak proto vsichni skupujou kola kde se da. I nase spravcova uz jednu Meridu ma a moje tetka si jde pro Author. Ze pry „sa mosi po tem singu take projet bo sosedky povidaly, ze je to psina“ Toz tak…

          0 0
          • hribik A1  

            coby, sak som tu cital argumenty, ze poriadne urobeny singlac predsa musi zvladnut aj ukrajina :-)

            0 0
          • Volf  

            Honzo teď  jsem se vážně pobavil a při té příležitosti jsem si vzpoměl najeden mail od kamaráda, který ho používá jako demonstraci toho, proč v Česku nic nejde. A nechci nikoho urazit, ale na spolky akademiků co jezdí na stáže ven jsme specialisté, ale fyzická práce, to už je potom tak nějak problém. Když to tady všechno čtu, tak mám dojem, že o stavění singlu tady můžou mluvit všichni, ale dělá je jen Black knives. Neznám ho, ale působí na mě dojmem jednoho z mála praktiků na rozdíl od spousty akademiků se stáží ve Walesu.

            0 0
            • hribik A1  

              super!!! :-D :-D

              0 0
            • kcvalin  

              Nebudu predstirat, ze me prace bavi, kdyz me vetsinou nebavi. Nemyslim, ze staveni singlu by byla vyjimka. Kdyz uz se rozhodnu pracovat, delam to pro penize ani zdejsi stavitele na tom nejsou jinak. Nepovazuju se za akademika se stazi ve Walesu i kdyz to tak muze vypadat. Nevim jak se singletracky stavi a jaka legislativa tomu predchazi jak tady tak v Cechach.

              Mym umyslem je, na singltracky upozornit, protoze se mi to libi a soude podle sebe myslim, ze hodne lidi dosud vubec nevi co to je. Cim vic lidi bude vedet o co jde, tim vetsi podporu singly muzou dostat a vetsi pravdepodobnost, ze neco podobneho vznikne v mem budoucim regionu v Cechach.

              0 0
        • hribik A1  

          ja napriklad preferujem take preto, lebo je to na dlhych cestach pohodlnejsie (ziletka sa mi na to, diplomaticky povedane, neosvedcila) a nejsom pri nich viazany na kvalitny asfaltovy povrch…

          0 0
        • speedy gonzales  

          no ja se nebavil o kvantite ale o kvalite bajkovani. nerikam nic o tom ze neni kde jezdit ani ze je to otrava, jen se snazim rict, ze neni marne se nad bajkovanim zamyslet v sirsich souvislostech a s nejakou zkusenosti.

          na tvoji otazku ohledne boomu mtb je jasna odpoved.. je to otazka celospolecenskych zmen. od 80.let umira sokolske cviceni a nastupuji „hrave“ discipliny jako je snowboard, mtb. (je to popsano v rade odborne literatury) s tim podminky nemaji co delat…

            
          0 0
          • JSt  

            ale maji. kdyby nebylo kde jezdit na snb (ten je btw. ted na upadku ;-) ) nebo na mtb, tak na tom nikdo jezdit nebude. vis, proc se u nas neprovozuje surfing (ten bez plachty, samo ;-) )? protoze neni kde a pritom se jedna o moderni hravou disciplinu ;-).

            ale souhlasim, ze jsou destinace s lepsimi podminkami pro bajkovani. to je jasne.

            0 0
      • Honza729  

        Vsichni ??? :-)

        Nicmene vazne: Jiste mas pro svoje tvrzeni nejaka tvrda data. Mohl bych poprosit o nejakou statistiku, cisla, pruzkumy, apod ?

        Dekuju

        Honza

        0 0
        • kcvalin  

          Nemyslim, ze speedy gonzales bude mit statistiku, co by te uspokojila. Urcite se najde dost takovych, co radi zustavaji doma a nikdy se nikam nepodivaji, budis jim to prano… ale u takovych jedincu se casto „neotevrou oci“ a tak nikdy nepochopi, ze muze byt neco lepsiho.

          Pak bych chtel tu statistiku tedy trochu podporit: Ja jsem treba na kole v alpach byl a ted i ve Walesu. Zatimco neznam nikoho, kdo by do Cech jezdil kvuli xc mtb. Do Cech se vetsinou jezdi spis za kulturou nez za prirodou/sportem.

          No a i kdyz na ta zminena mista nejezdi uplne vsichni, tak ti, kteri tam jezdi, tam jezdi, protoze je to tam z hlediska bajkovani lepsi nez co maj doma.

          0 0
          • Honza729  

            Ano, presne tuhle reakci jsem cekal, diky!

            Dostavame se totiz k tomu, cim koncil nas dialog v jednom z temat o ceMBA, totiz o poctu bikeru cembistu vs. ostatnich bikeru.

            Takze bych vyrok speedyho poopravil:

            Par jedincu se sbali a jede do Anglie na singletrack, zbyla vetsina bikeru jezdi v nasi prirode, kde singlu netreba. Takova je pravda, at s tim dela kdokoliv cokoliv.....

            0 0
            • speedy gonzales  

              nebavim se o ceskych bajkerech. bavim se o bajkerech z evropy, asie, ameriky,…

              0 0
              • Honza729  

                Rozumim tomu tedy dobre, ze ambice CeMBA je pritahnout sem bikery z celeho sveta a eventuelne tim i zajistit pro ni prijem ?

                 

                Diky Honza

                0 0
                • speedy gonzales  

                  honzo, tvoje porozumeni textu tu bohuzel selhalo. predevsim se tu bavime  o singtrecich ve walesu a o tom komu to v jeho regionu chybi, ja jsem popsal moji zkusenost. o strategii cemby tu nebyla nikde rec, natoz o jejim forme jejiho profitu.

                  o skutecne vizi a ambicich cemby si muzes precist zde

                  0 0
                  • Honza729  

                    No ne, pockej, Speedy. Vzdyt se nad tim zamysli, nez se to zase zvrhne jinam....... To by preci byl dobry motiv pro ziskavani podpory napr. z MŽP nebo i k čerpání z fondů EU.

                    Neznám přesně princip čerpání ze strukt. fondů EU, ale možná, že by se to jako projekt dalo zpracovat a o ev. dotaci aspon zadat, ne ?

                    0 0
                    • Honza729  

                      Speedy, postav se jako chlap i k teto moji otazce.

                      Diky Honza

                      0 0
                      • speedy gonzales  

                        cemba v projektech vystupuje predevsim jako odborny garant/konzultant, financni prostredky zajistuji vetsinou partneri. na to aby cemba ve velkem cerpala z ruznych fondu nema nyni kapacity ani zkusenosti.

                        samozrejme by bylo pekne preklenout vecny problem financovani v neziskovem sektoru tucnym prispevkem z verejnych fondu, ale to neni v tuto chvili aktualni.

                        ps: kdyz si ctu, tak moje predchozi reakce byla zbytecne trochu excitovana:-)

                         
                        0 0
                      • Pebe  

                        taky se zachovej jako chlap a přijď zítra na Čemba schůzi.

                        0 0
        • kcvalin  

          Dokazu si taky predstavit cyklisty, kteri nevyhledávaji technicke pasaze nebo agresivni jizdu a nepotrebuji adrenalin ve sve krvi. Jedou si pohodu, sem tam si udelaj fotku, daj si svacinu a prijemne odpoledne v sedle sveho krosoveho kola zakonci v hospudce nebo tak. Tem pak urcite staci malebna ceska krajina… Ale ti by se k singletrekum meli pak vyjadrit zaporne anebo vubec.

          0 0
          • Black knives  

            Prosím tě, další dotaz. Setkal ses i s širší stezkou pro bikery, která by sloužila na jízdu směrem do kopce? Ten singltrek má taky i nevýhody. Nepokecáš s kámošem na vyjížďce. To hodně českých bikerů požaduje. Pozávodit si do kopce, a na to musí být šířka dvojnásobná, než singl, kde předjíždět nejde. tu stezku myslím přímo pro bikery, ne klasickou lesáckou. Dolů z kopce už je XC singl i pro české bikery zábava, ale dilema je, co do kopce. Na krátkém okruhu člověk v pohodě poblbne sám, ale na delším výletě je pro každého fajn i ten pokec. Co jsi zažil ty v Anglii? Ptám se, protože jsem zaslechl, že na některých místech ty „dabltreky“ existují.

            0 0
            • kcvalin  

              Nic podobneho jsem nezazil. Nektere singly v sobe obsahuji lesacke cesty, tak tam muzes pokecat, ale to ve vetsine pripadu neni ucelem – ucelem tech lesackych cest je priblizovadlo k dobrym usekum, popr. na zacatek trailu. Nektere singly jsou vybudovane na puvodnich cestach, ale tam je to pouze single… Nektere tyhle puvodni jsou uz zarostle stromama… Nekdy se muzes setkat i s tim, ze je kvuli singlu vykaceno peknych par stromu (to by ti asi u tveho znameho lesaka tezko proslo, kdyz se bojis i zatloukat hrebiky do zivych stromu)

              Ty dobre singly si uzijes i do kopce… a nemas potrebu kecat… navic je tam dost mist, kde si clovek rad odpocine… a tam muzes kecat… a to i do kopce i z kopce. Lidi s kteryma jsem mluvil to vetsinou jezdi tak 2 a pul hodiny – 17km, 4–6 hodin 48km.

              Jakozto jedinou nevyhodu vidim pouze skutecnost, ze obcas nekoho dojedu a ten me chvili brzdi… coz je pri sjezdu skoda, tomu se lze ovsem vyvarovat jizdou v noci… Navic se to stane malokdy.

              0 0
              • Black knives  

                Takže takové to honění se do kopce, kdo tam bude dřív, to v Anglii nedělají? Jak se tam potom jezdí XC závody? Mně je to šumák, jsem jen strejc se zničeným zdravím. Pro mně osobně je singltrek záchrana. Už prd vyjedu, a metodika deseti procent je tím pádem pro týpka, co už je se zdravím v háji naprosto úžasná. Zase mám pocit, že můžu jet na kole i do kopce, ne jen tlačit, jak je to obvyklé na českých traktorkách v lese. Už jen to je pro mne pádný důvod, proč singl podporuju. Sobecky pro sebe. Abych mohl ještě na kolo.

                0 0
                • kcvalin  

                  Ty traily vyuzivaj hlavne lidi a ne zvirata. Uplne se mezi naky top sportovce neradim, ale zatim me tam nikdo nepredjel – tady tomu lidi rikaj chrt. Proste to tam berou jako zabavu, muzes tam potkat otce se svym 12letym synem. Muzes tam potkat lidi na kole za 100liber, stejne jako za 4000 (coz je tedy beznejsi) 10clennou skupinu s guidem, nebo taky particku deti… Tihle vsichni to delaj pro zabavu a kdyz se jede, tak se jede… kdo zvladne mluvit, ze ho slysi ten pred nim nebo za nim, tak to zvladne… ale spis to jedou vsichni na pohodu s tim, ze kazdy 2km zastavi a kecaj… Zavodnici jsou spis vyjimka. Taky ber v uvahu, ze tu zije hadam tak 70 000 000lidi – na to kolik jich je, nemaj moc uspesnych sportovcu…

                  0 0
        • speedy gonzales  

          to „vsichni“ v recnicke otazce je jista nadsazka. proto je tam petinasobny smajlik.

          myslim ze clovek se zakladni orientaci v problematice mtb uzna, ze cesko zkratka mtb destinaci, ktera by byla uznavana zahranicnima bajkerama, NENI. narozdil treba od vyse uvedenych statu.

          analyzy a pripadove studie o navstevnosti ci prinosech nekterych bajkovych lokalit neni problem nalezt na internetu.

          0 0
          • mr.antik  

            A chceme být?

            0 0
          • JSt  

            ano, jeeenze. vyse uvedene staty jsou de facto celej jeden kontinent a od toho se vsecko odviji… jestli si myslis, ze vybudovanim par pesinek se z cr stane svetove uznavana bajkerska destinace, tak je to kua utopie :-D.

            0 0
            • speedy gonzales  

              a sakra, omlouvam se, ze jsem chybel v pate tride v zemepisu, a nenaucil jsem se, ze francie, svycarsko a wales jsou kontinenty.nebo jsou v brne jine skolni osnovy???

              predevsim tu nikdo nerika, ze v cesku postavime par singltreku a budeme svetova destinace. ja sem se jen pozastavil nad tim, ze kdyz je to u nas tak „bozi“ proc k nam (skoro) nikdo nejezdi. a je zajimave jakou jsem vzbudil u nekterych nevoli a co vsechno jde pod to podsunout:-)

              0 0
              • Honza729  

                Neslo by nejdriv prestat za vsim videt spiknuti ?

                 

                Diky Honza

                0 0
              • JSt  

                mistre :-), reagoval jsem na prispevek, na ktery jsem reagoval. tzn. na totok …narozdil treba od vyse uvedenych statu…

                ja to z tve retoriky tak pochopil. vsecky svetove uznavane destinace jsou uznavane kvuli singletracku, tak to tady postavime a budem taky svetova velmoc :-). na jizni morave se taky tezi ropa a zadna saudska arabie to neni ;-).

                0 0
                • speedy gonzales  

                  nechci te chytat za slovicka, ale prispevek o „vyse uvedenych statech“ prece navazuje na prispevek, ve kterem je zmineno: proc vsichni jezdi do svajcu, francie, whistleru, walesu…a nikdo nejezdi k nam? takze to s tema kontinentama je podle me docela zajimava teorie:-)))

                  jst nebud tim singltrekem tak posedly, zkus myslet i na neco jineho. ja jsem nerikal nic o staveni singltreku. rekl jsem ze se jezdi do francie, svajcu, walesu, whistleru a ne do ceska. je jasne, ze kazda lokalita nabizi neco jineho. francie ma oblibene bajkparky, whistler super freeride, svajc nadherne alpy, wales relativne male centra se skvelym zazemim. kazda zeme ma trochu jinou vlastni cestu, ktera vyuziva jeji specifika.

                    
                  0 0
                  • JSt  

                    vyborne, kazda zeme ma sva specifika. takze se ted po x-te zopakuju a snad se mi podari se dalsich reakci zdrzet ;-)). pro cr je specificke, ze vjedes do lesa a jsi schopen najet stovky km po turistickych znackach, lesnich cetach, pesinach. a nevidim duvod to menit, spis se to snazit udrzet v soucasnem stavu a borit zakazy vjezdu cyklistu zejmena v horskych oblastech.

                    0 0
                    • Vegan  

                      Omlouvam se, ze vstupuju do vaseho dialogu, ale muzu ti z osobnich zkusenosti rici, ze co se tyce turistycke infrastruktury mame mozna nejvetsi hustotu v pomeru na celou CR, ale jiste ne na cilova mysta ( Sumava, Jeseniky, Beskydy ) tady nas hrabe Italove, Francouzi, Svicari strci do kapsy. Turistycka infrastruktura ne jen, ze je tam hustci ( v alpach) a rozdelena na segmenty vice nez u nas ( pesi turistyka, cyklo turistyka, zazitkova turistyka, vodni turistyka, bajk parky ), ale halvne je tam nebetycne kvalitnejsi. Tim vsak nepoukazuji pouze na podminky zakonu atd...... napr v Morzine se bezne setkas s tim, ze lide jez zivi turystycky ruch predevsim z bajkparku se po sichte seberou s lopatama a v houfech opravuji pripadne poskozena mista ponevads vedi, ze kdyz to delat nebudou prijdou o povest a prijdou o zivobyti na to u nas temer kazdy kasle :(. Ale zpet k tematu myslim, ze obcas je dobre se prehoupnout pres tu nasi „ceskou“ hrdost, ze mame nejlepsi infrastrukturu turistyckych tras, ponevds to mozna bylo pred par lety, jenomze zatimco u nas to stagnuje vsude jidne to roste a u nas se stale nic nedeje a co hur ty kvalitni stare jsou niceny tezbou a nikdo je neopravuje a, kdyz s tim nekdo prijde jako par lidi v rychlebach napr tak jsou napadeni ze vlastne stavi zamaskovany singl :(. Jenomze lidi tak se nehnem chce to pristupovat k problemum z nekolika rovin. Ne jen aby se me dobre jezdilo, ale aby se vsem dobre jezdilo, aby to pritahlo i ostatni lidi a to se presne v tech lokalitach co vyjmenoval speedy stalo, nyni s toho maji mistni ekonomicky prozpech coz zvysuje politycky kredit rekreacnich aktivyt u mistnich lidi a ochranarum a lesakum to ubyra vytr z plachet verejneho mineni.

                      Za sebe na konec jen reknu..... chybi mi v CR lokalita rozsahleho bajkparku ktery by nebyl bajkparkem jen pro HARDCORE FR/DH jezdeni, chybi mi, ale take lokalita podobna walesu, chybi mi toho u nas hodne, ale nidke jsem nerekl, ze se u nas jezdit neda, jen rikam ze by to mohlo byt lepsi :).

                      0 0
                      • kcvalin  

                        S timhle souhlasim, take mi chybi podobna lokalita, zvlaste kdyz vim v jake krajine (Wales) jsou natahany – zrejme neni vhodny mit singletrack na placce, ale zas neni treba nejakych zavratnych vysin k tomu, aby to bylo hodne dobry jezdeni. Uvazimli krajinu kterou znam – treba udoli Vltavy nebo Berounky, Podsumavi atd… to jsou vsechno oblasti, kde by slo vybudovat neco hodne podobneho tomu, co je ve Walesu. Vybudovani neceho takoveho rozhodne neznamena ztratu svobody si jezdit, kde jsem do ted byl zvykly… A borit zakazy jezdit na Ceskych horach – k tomu bych byl pro do urcite miry… ale jsou jiste hranice, kde bikeri opravdu muzou zpusobit prirode skody… Ale samozrejme stale plati pravidlo: svoboda jedince konci tam kde zacina svoboda jineho jedince…

                        Ted me napadlo prirovnani k bezkovani v Bedrichove… kde je velke parkoviste a kazdy, kdo tam necha auto, tak zaplati a tim prispiva na spravu stop. Hlavni sumu ale asi patrne plati obec. Nevim… Ale proc by neco podobneho nemohlo fungovat se singletrackem? Kde je recene, ze to musi byt jen neco co vyuzije hrstka nadsencu? Ano, ja se radim mezi ne a je mi jedno, jestli u toho bude areal pro DH nebo cesty pro rodiny… ale i to bezkovani pred 50rokama nebylo… a i ty singletracky ve Walesu pred 20rokama taky nebyly a jak to vypada ted… Me to pripada, ze je to jen o penezich… a jak na stole nebude vhodnej business plan, tak se to poradne nerozjede…

                        0 0
                        • Black knives  

                          Víš, já mám však pocit, že naše úřady zatím ani oficiálně neuznaly turistiku na horském kole, jako takovou. Horské kolo pro úředníka v čr neexistuje. Cyklostezky se staví pro mámy s dětma, a dělníky do kolbenky. není tu nic, co by svědčilo o opaku. já začal budovat náš malý ilegalbikepark před devíti lety, a vše je jen „naverimvboha“,po haluzi, že to máme, a zatím to je super. Nevíme však dne, kdy někdo chytrý řekne, jakou strašnou škodu tam děláme, a máme po vtákách. Vůbec to není snadné i přesvědčit samotné bikery, aby po sobě nenechávali bordel v lese. Minulý rok jsem z kopce svezl 20 plných pytlů pet flašek právě od takových. Ale síly mě opouštějí, a co bude dál, netuším.

                          0 0
                          • Sobi  

                            Všechno je to o tom jak vynést prachy svým známým a obchodním partnerům… proto stojí pár stovek metrů asfaltu statisíce až miliony! Tady ale vůbec nejde o cyklistiku, ale pouze jenom o prachy…

                            Bohužel… :-(

                            0 0
                            • kcvalin  

                              Ne nadarmo je CR jedna z nejzkorumpo­vanejsich zemi na svete… Ale myslim, ze se pletes – co se tyce tohohle threadu – ti co do nej prispivaji maji radi nejen penize, ale i cyklistiku.

                              Osobne si myslim, ze nejschudnejsi cesta je, co razi Black knives, pak mozna nejaky bohaty majitel lesa v kopcich (a jeste to musi byt biker) – ovsem nedokazu si dost dobre predstavit, aby neco podobneho bylo vydelecny, na treti misto bych dal urady – kde se najde hodne sikovnejch uredniku, kteri neco podobneho podpori (hadam, ze za uplatu) a na posledni misto bych dal nekym zminene fondy EU – coz sice zni hezky, ale co jsem tak slysel, sance, ze neco opravdu zaplatej je mala, navic je to neco co se musi neustale udrzovat.

                              Zkratka to vidim pesimisticky, ach jo.

                              0 0
                              • Sobi  

                                Všechno je to penězích na téhle trase:

                                1.ČR rozpočet či EU fondy – 2.ministerstvo či kraj – 3.organizace pod ministerstvem či OÚ – konkrétní úředník – 4.jeho kamarád či známí

                                takhle tečou peníze, ovšem do tohodle může vstoupit jen další (bikerská) organizace, která se musí dostat do bodu 3. dokud to tak nebude, můžeme se těšit pouze na asfaltování. Celou jednu dobu jsem si myslel že by to mohla být Čemba, ale byl to omyl…

                                0 0
                          • Honza729  

                            „naše úřady zatím ani oficiálně neuznaly turistiku na horském kole, jako takovou“

                            No slava ! Pred casem jsem tu psal o tom, ze by se CeMBA mela zasadit predevsim obecne za lidi s horskym kolem a pak teprve specielne za bikery. Byl jsem tu opet ukamenovan. Jsem moc rad, ze specielne ty tohle pises......bez ironie. Tak bezva, je to na dobry ceste…:)

                            0 0
                            • speedy gonzales  

                              dve veci:

                              1. jaky je rozdil mezi clovekem s horskym kolem a bikerem? to mi prijde jako dost nestastna definice
                              2. libi se mi jak kazdy nesouhlas s tvyma myslenkama okamzite oznacis za kamenovani. chtelo by se tomu postavit vic jako chlap;-)
                              0 0
                              • Honza729  
                                1. Tak si precti par vlaken o singlech a ihned pochopis, jak bikeri vidi sami sebe v porovnani s beznymi turisty, atd. Ze to nevidis je smutny......ale lecos to vysvetluje. (neber to ironicky, ale zkus se nad tim s chladnou hlavou zamyslet)
                                2. Zkusme to otocit. Ber jako chlap to, ze ne kazdy je nadseny implementovani myslenky singletracku do nasich podminek. Nekdy, lepe receno vzdycky, pusobite (nejde jen o tebe) v okamziku kritiky jako kluci, kterym chce mama sebrat hracky.....

                                Postav se k tomu jako chlap :)

                                0 0
                                • kcvalin  

                                  Moc nechapu tvuj postoj… zda se mi, ze do vseho rejpes, aniz bych vedel proc. Jak se stavis k singletrackum v Cechach? – Treba mi tva odpoved v mnohem napovi…

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    Vicemene neutralne. Sice mi prijdou zbytecne, ale je to jen muj nazor.

                                    To, o cem tu a jinde pisu je spis nejasna pozice CeMBA vuci cyklistum. Haji bikery v pravem slova smyslu nebo vsechny uzivatele horskych kol ? Od kazdeho neco. Uz se tu o tom psalo stohy prispevku, kdyztak si je zkus najit…

                                    Kdyby CeMBA, a ja jsem to tu uz vyse naznacoval, na rovinu rekla: Hele, jde nam o to se ustanovit, etablovat se ve spolecnosti a pak zacit cerpat dotace, abysme postavili nase vysnene trasy a Black Knivese prestaly bolet rucezadanohy a pripadne i na tom neco trhnout, prislo by mi to fer a navic super napad, i kdyz bych ja osobne na ty trasy nemel potrebu jezdit. Takhle se to ale nejak pytlikuje, obcas se to pohada (i na domovskem foru), pak se to udobri a pak zase nanovo.....

                                    Povinná dolozka: Upozornuji, ze je to jen muj subjektivni nazor a nemam ambice toto prosazovat jako objektivni pravdu.

                                    0 0
                                    • kcvalin  

                                      ok, ferova odpoved. Abych rek pravdu o cinnosti CEMBA toho vim hodne hodne malo.

                                      Tvoje dolozka zni bezvadne.

                                      Jinak ja osobne bych singly vyuzival rad.

                                      0 0
                                      • speedy gonzales  

                                        tak to je docela jednoduche. mrkni ZDE

                                        mimo ruzne projekty (udrzba stezek, bajkova skolka, akce pro bajkery, atd atd) cemba prirpavuje take sit singltreku v novem meste pod smrkem. takze ono to jde i u nas. kdyz tak mi napis na mail, rad ti reknu vic.

                                        0 0
                                    • speedy gonzales  

                                      honzo problem je, ze ty si vytvoris problem (casto diky svoji nevedomosti) a  pak ho elegantne hodis na cembu.

                                      cemba ma prece velice prehledne a jednoduse popsano CO PRO KOHO A JAK DELA. ten odkaz jsem ti uz daval nekolikrat. mam znova? http://www.cemba.cz/o-cembe/

                                      pokud toto nestaci, pak je tu jeste klasicky FAQ – nevis jaky ma cemba postoj k cyklistum? neni nic jednodussiho nez se podivat. je tam na toto tema cela sekce.

                                       
                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Ja uz to tu znova rozvadet nebudu a nechci. Pode mnou to Volf a jini popsali lip nez bych to napsal ja a uprimne receno, uz me to i unavuje......

                                        Myslel jsem, ze jste (vy jako organizace) otevreni vsem napadum, ale jak vidis, nejsem sam, kdo ma uplne opacny pocit. Cim to asi bude ?

                                        Kdybych v tom byl sam, nereknu. Tak si budu myslet, ze jsem se proste svym pojetim veci netrefil do zameru spolku, ale tohle je o necem jinem.

                                        No nic, jak uz jsem psal nekolikrat jinde, preju hodne uspechu v pocinani a vice tolerance k jinym nazorum.

                                        Honza

                                        0 0
                                        • Pebe  

                                          možná by jsi s tou tolerancí k jiným názorům měl začít sám u sebe ;-)

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            O par prispevku vys mas moje vyjadreni. Nejdriv cti a pak pis, opacne to v tvem pripade byva dost problem.

                                            0 0
                                            • Pebe  

                                              opačně(nejdřív piš a pak čti) to u mě opravdu bývá problém, proto to nedělám

                                              0 0
                                • mr.antik  

                                  běžte si už s tou čembou někam

                                  0 0
                                  • roud  

                                    Takhle bych to neviděl čemba neni špatná jen nvm proč si tu na ní každej musí léčit mindráky…

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      myslel jsem s těma debatama

                                      0 0
                                      • roud  

                                        já taky ;O] nevidim důvod proč nemluvit s čembou jen by to chtělo trochu konstruktivně poslední dobou se tu do ní akorátvšici navážej :O( popravdě chtěl bych je vidět na jejich místě co by dělali přeci jen radit je jednoduchý konat horší a pro rejpaly nejsem členem čemby…

                                        0 0
                                        • mr.antik  

                                          oni se totiž pořád bajvěj o nějakým bájnym singlu, kterej ještě nikdo nikdy neviděl. Já se radši bavim o hmatatelnějších věceh. Mě se třeba moc líbí singl-prototyp v Jablonci, ale myslim že ty z Walesu (podle fotek) jsou pro malý děti.

                                          0 0
                                          • roud  

                                            mno nvm zda pro malý děti ale podle fotek sou parádní tak jako tak se mi zdá že to všichni berou zbytečně vážně ať už zastánci singlů tak odpůrci…

                                            0 0
                                            • mr.antik  

                                              Taky bych radši debatil nad hotovou věcí než nad nějakejma vizema. Nebo spíš nad slovíčkařením, kdo koho urazil, kdo koho neposlouchá apod – to je pro ženský. Pro chlapy jsou mapy, krumpáče a lopaty :-)

                                              0 0
                                              • roud  

                                                mno co se týče toho nářadí tak já zas nejsem takovym ultrazastáncem singlů a rozkopávání lesů ale nepopírám že v některejch místech by to mohlo bejt řešení pro lepší podmínky pro ježdění každá věc má prostě svoje…

                                                0 0
                                              • Volf  

                                                Myslím si, že pro CHLAPA by mělo být nemyslitelné rozkopat něco, co není jeho. Naprosto nesouhlasím s myšlenkou, že by někdo v lese udělal NOVOU cestu od někud někam. Prostě mě čemba připadá, že se snaží vytvářet naprosto zbytečné věci ve smyslu MY TO S VÁMI MYSLÍME DOBŘE. A používají následující argumentace: jo ve Státech, jo ve Walesu, kritizují ty co tam nebyli, zastupujeme bikery, sigltrack vlastně není naším cílem, protože nám jde o lesní stezky a takových různých proklamací si můžeš přčíst jen v tomto vlákně spoustu. V čem je problém ? Já bych si docela tipnul, že v čembí samozvanosti, kterou někteří její členové povyšují nad vše. Pak to dopadne tak, že např. speedy gonzales / není to nic osobního / svoje diskuze s někým kdo nesouhlasí slepě s čembou končí tak, že mluví o jeho nevědomosti, o šíření nepravd a tak podobně. Možná, že je to jen obrana před útokem na ,, vlastní dítě ,, ale třeba je to jen ukázka nadřazenosti čembistů nad ostatními. A bohužel se podle mého názoru stává z čemby spolek puristů, kteří si začínají osvojovat patent na rozum, respektive na definici toho jediného správného teréního ježdní. Tak to vidím já a přestože se tady tyto diskuze vedou od doby vzniku čemby, tak se domnívám, že v militantnosti svých členů se čemba neustále zdokonaluje. Bohužel to začíná být podobná české zelené politické straně. Minimální členská základna, ale ego a hlas hodný obra a hlavně obrovská touha mluvit za většinu. Možná, že kdyby se čemba začala starat o to, aby se vydaly nějaké mapy s polními a lesními cestami, tak udělá pro biking v ČR mnohem víc, ale je otázkou zda zájem někoho jiného je opravdu to, co by čemba chtěla dělat.

                                                0 0
                                                • gazman  

                                                  Souhlas.

                                                  0 0
                                                • kolombo  

                                                  Nějak by mne zajímalo, kde ČeMBA bez dovolení vlastníka něco rozkopala ???

                                                  Můžeš mi to upřesnit?

                                                  0 0
                                                  • Volf  

                                                    milí čembisté, nezlobte se na mě, ale Tomáš by vám měl nařídit povině sledovat Hoří má panenko, protože by jste se možná poznali a chytili  za ,, frñák ,,. zatím to vypadá, že se jen učíte vytrhávat věci z kontextu a účelově je používat. Moje poznámka nebyla o rozkopání něčeho, ale jen upozornění na tuto větu: Pro chlapy jsou mapy, krumpáče a lopaty :-) s tím, že to není tak jednoduché. No ke všem nectnostem některých militantů z čemby co jsem zde již několikrát popsal mám další do seznamu.

                                                    0 0
                                                  • Darkson  

                                                    Myslím si, že pro CHLAPA by mělo být nemyslitelné rozkopat něco, co není jeho.  

                                                    Kolombo se zcela logicky zeptal, co tě vede k tomuhle tvrzení. Žádný vytrhávání z kontextu v tom nevidim. Tenhle pocit mám naopak z militantních Čemba odpůrců:-)

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    A co když autor výroku není členem ČeMBy? Já to nevím. Ty ano?

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Není :-) Byla to reakce na ty, co řeší spíš osobní problémy než něco konkrétního. Samozřejmě ty krumpáče a lopaty byly zjednodušené, patří k tomu i svolení majitele a potřebné papíry. Prostě nějaký činy, ne politika

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Pokud tu Wolf prohlašuje, že ČeMBA bez svolení vlastníka někde něco rozkopala, tak ať řekne co a kde.

                                                    Pokud k tomu nemá co říci, tak ať si příště odpustí i náznaky, že ČeMBA někde něco …

                                                    Jenže to on si neodpustí, protože on je to takový kecka .....

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Víš Kolombo původně jsem ti chtěl něco odpovědět, ale pak jsem si řekl, proč bych to dělal. Počkejme pár let a uvidíme kdo má pravdu. Snad si to můžeme ještě dovolit:-)

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Něco jsi odpověděl a z toho je jasně vidět, že konkrétní příklad nemáš a jen tak blbě kecáš.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Nic než čemba nic než čemba nic než čemba..... už je to lepší?  Ono ve své zaslepenosti ani nemůžeš vidět, že jsem nic o tom, že čemba někde neco bez dovolení rozkopala neřekl, ale to tobě a tobě podobným nevadí. Obecně přece patí, že 100 x opakovaná lež se stává pravdou že?

                                                    0 0
                                                  • gazman  

                                                    Že se už na tu čembu nevysereš co ti udělali za světabol,stojí ti to za to se tu s nima škubat? Mně teda ne i když mi taky nevoní.Dokud mi neubližujou tak je mám někde,ať si schůzujou singlujou nebo co já ví co tam pič..jou.Prdím na to,je to škoda času a u mně tím tuplem jelikož píšu dvěmi prsty:-)

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Asi máš pravdu. žít a nechat žít. Nechal jsem se trochu unést, protože jsem asi malinko háklivej na všechny ty novodobé samozvané spasitele. Možná je lepší na čembu nereagovat a nechat ji zapadnout do propadliště času.

                                                    0 0
                                                • speedy gonzales  

                                                  zareaguju jen vecne.

                                                  1. „rozkopat neco co neni jeho“ to je jiste zajimava, ferova a neutocna teorie. napriklad v novem meste pod smrkem vzesla iniciativa site singltreku od krajskeho reditele Lesu CR, stavi se na pozemcich Lesu CR a Lesy CR jsou partnerem projektu.
                                                  2. mapy s polnimi a lesnimi cestami se prodavaji v kazdem dobrem knihkupectvi. doporucuju predevsim shocart, se kterymi spolupracujeme, a ktery vydava specialni cykloedice nebo mtb pruvodce.
                                                  3. utoky na cleny cemby a ublizenost z neschopnosti obhajit si svuj nazor radsi nebudu komentovat.
                                                  0 0
                                                  • Darkson  

                                                    obdivuju tvou trpělivost:-)

                                                    0 0
                                                  • JakubG  

                                                    Ach ta česká malost.

                                                    Neustále mě překvapuje, kolik lidí s jakou energií dokáže dokazovat nesmyslnost jakéhokoliv jednání. A zároveň obdivuju trpělivost některých lidí neustále vysvětlovat a vysvětlovat.

                                                    Hlavně mě zaráží neschopnost akceptování koexistence více názorů. Někdo chce singl, někdo ne. Někdo je chrt, někdo si s kolem hraje. To že bude singl přeci nebrání nikomu v ježdění po přibližovacích cestách.

                                                    Už jen jako maličkost beru to, že většina lidí tady na B-F po opravdovém sigletracku nikdy nejela a přesto se najdou jedinci, kteří nechtějí.  Osobně bych nedokázal říct, že něco nechci, když vlastně nemám  představu co nechci. Na začátku 90.let mobilní telefon taky nikomu nechyběl…

                                                    Naštěstí i B-F  je jen vcelku malý vzorek lidí co jezdí na kolech a z tohoto malého vzorku se ještě míň přispívá a ještě míň tak aktivně a nahlas. Takže jde vlastně o společensky ojedinělý názor :)

                                                    Jen škoda, že zaznívá z řad těch, ve kterých by měly podobné projekty mít největší oporu.

                                                    Bajku zdar.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    „Osobně bych nedokázal říct, že něco nechci, když vlastně nemám  představu co nechci. Na začátku 90.let mobilní telefon taky nikomu nechyběl…“

                                                    tu je treba spomenut este jeden efekt – a to je vyvoj spolocenskeho priemeru. ked vznikne nejaka nova takpovediac zbytocnost, tak bez nej prezijes. akonahle sa ta vec stane vseobecne rozsirenou, svet okolo teba sa prisposobi tomu, ze taka vec je (napr. ten mobil) a patricne sa „zrychli“, tak zacnes bez toho „stracat krok“ a potom zacnes mat problem a tu vec potrebovat. napriklad ked nemas auto a jazdis len hromadnou dopravou a na bicykli, tak mas mensiu mobilitu nez ten kto auto ma, a to moze od urciteho bodu znamenat mensiu konkurencieschop­nost oproti nemu…

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Jakou trpělivost prosím tě? Tu kterou se učí na uzavřeném čembím fóru? http://forum.cemba.cz/index.php?…, kde si nemůžeš ani prohlédnout statistiky přístupů? Asi byc si měl někdo z čemby přečíst význam slova fórum. Takže potom si musí svoje problémy řešit zde, protože NEČLEN čemba NEMÁ nárok jim napsat svůj názor do JEJICH fóra. Skvělá ukázka všeobjímající a milující čemby a toho jak je pro ně  důležitý názor ostatních. Nebo je to jen o tom vnitřním poplácávání se po ramenou o tom jak je to všechno skvělé?

                                                     
                                                    0 0
                                                  • Darkson  

                                                    trpělivost s takovými jako ty. howgh

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    pusť si prosím tě třeba večer Hoří má panenko jo....... Já jsem se zatím jen slušně vyjadřoval ve smyslu, že za A: nepotřebuji čembu ke svému velice spokojenému a svobodnému bikování, za B: čembu považuji za uzavřený spolek nadbikerů hlásajících jejich jedinou a tudíž i jedinou správnou cestu, za C: že podmínky pro bikování v ČR jsou luxusně nadstandardní i z hlediska téměř absolutní svobody a za D: na rozdíl od tebe ikdyž považuji čembu a naprostý nesmysl v podobě jakou má ji vlastně sponzoruji a pomáhám i tím, že pravidelně kupuji Velo kde sice s nelibostí, ale tolerantně uznávám právo Vela tisknout logo čemby  články o ní. a pokud si mě někdo na základě tohoto zaškatulkuje jako nepřítele čemby, tak je to pouze  jen jeho problém pramenící většinou z jeho malého sebevědomí.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Jo a pokud má mít singl tento význam viz úvodní příspěvek tohoto vlákna :

                                                    Rozhodnutí, že dneska 48km dlouhý Skyline vynecháme a vyjížďku zkrátíme po značce Whites Level. No a tím to všechno začalo: úzký pěšinky, přeskakování kořenů, kameny, louže, občas lávky vinoucí se přes zabahněné plochy, umělé hopy – nebo bych snad měl radši říct umělé zvlnění terénu. Ten kdo chce se může nahoře odrazit a pár metrů si dát vzduchem, ten kdo ne si může užít okamžiky bez tíže. Klopený zatáčky, kde to můžeš naklopit, kam až ti řídítka dovolí. Vše záleží na tobě – tvé odvaze, schopnostech, agresivitě, síle…

                                                    tak se opravdu s velkou radostí a úlevou každému čembímu singlu velice rád vyhnu, protože je možné, že tam bude dost hustý boj…

                                                    0 0
                                                  • pitos  

                                                    Lidé jako ty mě pravděpodobně donutí vstoupit do Čemby.Takhle zarytého odpůrce něčeho co ke svému životu vůbec nepotřebuje nechápu.

                                                    Já po singlu jezdit chci.Ty ne, můžeš si jezdit kde chceš a jak chceš, tak jezdi a nevím proč pořád bojuješ proti něčemu co tě nezajímá…trochu tolerance prosím.

                                                    0 0
                                                  • roud  

                                                    až na to donutí vstoupit do čemby je tohle hezky napsaný :O)

                                                    0 0
                                                  • roud  

                                                    až na to donutí vstoupit do čemby je tohle hezky napsaný :O)

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    No vidíš, já vlastně čembě pomohu zvětšit o pár procent členskou základnu:-)

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    No zase se to v něco zvrhlo… prosím teď fakt jen diskuze, ale jak psal Darkson, taky obdivují tvojí tprvělivost, alespoň v začátku :-D

                                                    No víš jak to znovu vše pročítám a uvažuji o tom, ono to asi vzniká z toho, že Čemba se jeví že hovoří za všechny bikery a dělá věci pro ně. Pak když se někdo ozve, nesouhlasně, tak se dostaví odpověd, že Čemba mluví pouze za terénní jezdce a ne za všechny uživatele horských kol. Takže je tu otázka, koho nebo co Čemba reprezentuje. Mě se to jeví jako party lidí co svojí myšlenku implementují na celou ČR ve smyslu všech kdo jezdí v terénu. Což podle mne asi všichni nejsou, alespoň jak to cítím a vnímám.

                                                    A pak přídeš s něčim za Čembou a ty dě pošlou k šípku, že všechno musí být korigováno VV, musíš čekat na souhlas až ho dostaneš, tedy pokud je to v zájmu VV. ( viz Křivoklát ), tak kdo je nebo ce je Čemba? Tři lidi co svojí myšlenku implementují na celou ČR ve smyslu všech kdo jezdí v terénu. Podle mě všichni to tak nevidí.

                                                    Kdo jsou všichni terénní jezdci, jak ho rozeznám od obyčejného uživatele horského kola? Definujte toho za koho Čemba mluví?

                                                    Opravdu tohle neberu nějak útočně, je to opravdu „CHLAPSKÁ FEROVÁ OTÁZKA!“ :-)

                                                    0 0
                                                  • speedy gonzales  

                                                    V přísném slova smyslu ČeMBA zastupuje pouze své členy. Díky své odbornosti a také tomu, že je to jediný zástupce bajkerů, však bývá různými úřady či organizacemi oslovována jako obecný zástupce terénních cyklistů.

                                                    Na strankach mame definici, kdo je terenni cyklista a myslim, ze docela sedi: „Terénní cyklistika je definována cestou, po které se vydáváte. Jakmile se na jakémkoliv kole vydáte po přírodní cestě, stává se z vás terénní cyklista – „bajker“ . A to bez ohledu na věk, rychlost, sportovní ambice nebo zdatnost.“ 

                                                    predevsim ale – jestli si ty, honza nebo nekdo jiny potrebuje vyjasnovat vztah a nazory cemby k ruznym vecem, ktere s timto threadem nesouvisi, tak to podme resit nekam jinam nebo treba mailem. nemam radost, ze se tu zase resi vecne dohadovani kolem cemby. nesouvisi to pritom s ochotou vysvetlovat, ale myslim, ze uz to muze ostatni nudit a otravat.

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Já vím, nebudeme to tady a teď rozebírat… :-)

                                                    0 0
                                                • kcvalin  

                                                  Zrejme jsou vhodna ci nevhodna mista k vybudovani singlu. Nekde z ruznych duvodu nepripustna. Tohle by ale mel ohodnotit nezaujaty odbornik. Sjezdovky v Alpach taky existujou a jejich dopad na krajinu je nasobne negativnejsi nez nakej singltrack. Pokud by singl (nova cesta) byl vytvoren v lese, ktery se stejne jednou za periodu vykaci z duvodu tezby dreva, naprosto s tim souhlasim. Proc ty s tim nesouhlasis?

                                                  0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Proto bych navrhoval první „pokusné“ singly v okolí bikeparků nebo lokalit, kde je vyjasněný zájem o rekreační využití. A ne tlačit to tam, kde to nechtěj ani lidi, ochránci ani bajkeři.

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    A někdo tlačí singl tam, kde ho nikdo nechce ?

                                                    Máš nějaký konkrétní příklad ????

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    no z příspěvků některých mám pocit že jim chcete stavět singly i přes zahradu :-) Já s ničim takovým problém nemam.

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Aha.

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    no konecne nazor-pokud mohu mluvit za italii tak vetsinu singlu udrzuji v spolupraci mesta a bikeparky.Tady je potreba zacit,u bikepar­ku.Protoze tam ukazi sve moznosti i ostatnim bikerum nez jsou sjezdari.A je realny,ze by se provozovatelum a mestum tato investice vratila.Pokud jsem ochoten jet pres pul republiku do bikeparku jiste se najde hodne bikeru co budou ochotni jit si tam zajezdit po udrzovanych singlech,popripade zaplatit jednu de jizdy lanovkou denne.Jinak si myslim ze cesta moc nedeve.Singl potrebuje udrzbu,ani ne tak kvuli erozi (krom exponovanych prudkych svahu kterejch je v cr stejnak pet) ale spis kvuli naslednemu rozsirovani.Casem se z toho proste stane pomerne normlani cesta.Zatimco pokud by byl zajem singly udrzovat(at uz mestem nebo provozovatelem arealu)byla by sance

                                                    0 0
                                                  • Black knives  

                                                    Nerad bych to zkopal, ale něco si vybavuji, že TK tomu říkal „vyvolání veřejné poptávky“. To znamená, co bude chtít lid, tedy volič, to bude chtít i politik. Ten to prosadí shora dolů. Jenže, aby poptávka vznikla, musí být nejprve názorný příklad. Ten se legálně staví na Frýdlantsku. Musí být dokonalý, aby lidi volali, že u nich to chtějí mít taky. Já za sebe, začal jsem mnohem, mnohem dříve, než nějaká čenda vůbec vznikla. O takových 8 let dříve… Když za mnou v začátku vzniku čemby přijel TK, ukazoval jsem mu už hotový bikepark, který jsem postavil. S pomocí TK infotmací, literatury, D.D. zkušeností a svých, jsem se pustil do toho XC výjezdového singlu. Ten jsem stavěl dva roky. Je vysekán ručně ve zvětralé skále. Kdysi tam však jakási pěšinka od chatařů byla, jen ji vzal sesuv půdy do řeky. Já to natrasoval, a vyrubal nově, a snad i dobře. Zatím se to všem moc líbí, a hodně lidí mi to i řeklo do očí. A to nejen bikeři, ale i draříci na procházce. To potěší. Letos už chci jen singl zkrášlovat, a vodit tam lidi, aby teda věděli, co je to ten „MTB singltrek“, a čím se například liší od jiných pěšinek, loveckých chodníků, a kozích stezek.

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Promiň, neber to útočně :-) ,ale tenhle postoj TK a Čemby je fakt pěkná blbost…

                                                    „co bude chtít lid, tedy volič, to bude chtít i politik. Ten to prosadí shora dolů“ takhle to v žádným případě nefunguje. Jako případ je obchvat Prahy severní metodou, lidi to chtějí, všem by to pomohlo, ale najde se parta totálních blbečků-ekologů a stop! Lidi nechtějí radar a radar bude! Tohle tvrzení opravdu nefunguje, ba naopak, co chce lobby prosadí politik za každou cenu. Jedniná možnost je dostat se do toho lobby připravit nějaký projekt z bikeparku a pak na to vytáhnout prachy z fondů, nebo z MPMR. V momentě když přes tebe potečou prachy tak můžeš něco vytvořit. Dokážu si představi bikepark se sítí skvělých singlů, kterej vznikne na základě rozvoje krajem, regionu, mikroregionu.

                                                    Čím dál víc se o to zajímám, tak mám dojem, že opravdu netuší co je veřejná zakázka, veřejná poptávka a jak to tady vše funguje… neříkám že je to správně, ale je to prostě tak

                                                    Fakt to neber jako útok :-) jen jako vyšvětlující diskuzi! :-)

                                                    0 0
                                                  • Black knives  

                                                    O tom vím prd, tak nemůžu mít názor. Ale jsme nejzkorumpovanější vlezdopr**lkovský národ v Evropě, tak to bude tak, jak píšeš.

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Plně s tebou souhlasím.

                                                    Jenže to nezměníš, musíš se jen tomu přizpůsobit… :-(

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Dokud ona příručka stavění singlů atd. nebude posychrovaná MPMR nebo kraji, či nějakou státní agenturou na rozvoj cestovního ruchu, ministerstvem životního prostředí či nějakou dceřinou agenturou tak to nikdy pro nikoho nebude mít žádnou váhu ( nemyslím jednotlivce ale spíš subjekty jako organizace a státní správu )

                                                    Pokud se zapracuje na těchto věcích tak je možnost se hnout z místa a máš skvělou věc v ruce proti neznalým a neodborných státních úředníků v lokaci kde potřebuješ…

                                                    bohužel je to tak, samotná dobrá věc není nic když jí neposvětí úřad…

                                                    0 0
    • alias 62  

      Díky za informace a tipy. I díky tvým radám jsme se s kámošem rozhoupali a v listopadu si splnili jeden ze snů. Spojili jsme Wales rally s traily a užili jsme parádní týden ve Walesu.

      Jezdili jsme ve třech lokalitách. Začali jsme na jihu u Glyncorrwgu. Pak jsme se přesunuli na sever do národního parku a jezdili v centru Coed Y Brenin. Poslední den jsme byli přibližně uprostřed Walesu ve středisku Nant yr Arian. Snad ty názvy píšu dobře. Občas to nejde ani vyslovit.

      V každém centru byl trochu jiný charakter trailů, ale všude to bylo úžasný. Už to tady v diskusi někdo psal, prostě úplně jiná dimenze ježdění. Česká kotlina je na ježdění super, tedy pokud se zrovna v místě může jezdit, Alpy a Dolomity jsou adrenalinové. Tady je to o radosti z jízdy v terénu. Velká pohoda!!!

      Pokud budete chtít nějaké informace, dejte vědět. Rád se podělím. Ale bacha, je to návykové. Po příjezdu domů se mě nechtělo na kolo k nám na kopec, že je to moc velká nuda.

      0 0
      • Bomba+  

        chápu…prostě nemáš teď kde jezdit… :)

        0 0
      • Black knives  

        Díky za fotky. Dávej jich více, mnohem více. Já mám kde jezdit. Já si singltrekové okruhy stavím. A hlupáků si nevšímej.

        0 0
      • thomp  

        rad bych tech fotek videl vic, ale diky i za tech par

        0 0
      • Treeper  

        hoď sem víc fotek vypadá to parádně nebo odkaz na gelerku jestli máš

        0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Luxusní!! Tam se asi fakt o bikery staraj :-)

        0 0
    • alias 62  

      Dobrých fotek moc nemám. Postupně přidám nějaké pohyblivé obrázky.

      Zatím tohle nesestříhané:

      http://www.youtube.com/watch…!

      0 0
      • jim1f  

        paráda!!!!hned bych tam jel.

        0 0
      • mr.antik  

        Parádna, skoro jako Rychlebky :-) Ale asi tam toho maj víc.

        0 0
        • scoty  

          ..a co ty kaluže..??:))

          0 0
          • mr.antik  

            asi špatná metodika, zřejmě nějaká špatná napodobena singltreku®, von jak si to tam ten David zapomněl zaregistrovat, tak to tam teď číňani všude levně stavěj bez základních znalostí.

            Ale ono v rychlebkách taky kaluže jsou, na normálních cestách jsou taky kaluže, ale dokud se nikdo neprsí spešl metodikou, tak mi nevadí…

            0 0
      • Black knives  

        Nádhera! Kam já se hrabu s mýma stezkama.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.