Single speed low cost - moje první stavba

66 nepřečtených
  • mc.loki

    Ahoj

    mám dotaz. Koupil jsem rám, že si postavím z odložených dílů z MTB plečku do města, do hospody, do kina, do knihovny atp.

    Máme kola s ořechem na 8mi kazetu, ale chci to postavit jako single speed s jednim kolečkem vzadu. Ještě jsem nikdy nic nestavěl, tak se nezlobte jestli můj dotaz bude blbský. Jak to udělat? Vymezit nějakejma podložkama? Kde je vzít?

    A taky mě napadlo, co nechat kliky s třema talířema a dát tam přesmyk a řadit aspoň takhle? Sice už to nebude single, ale přece jenom – Praha – kopce…:)

    Ale děkuju předem za rady a připomínky!

    0 0
    • gargamel  

      Můžeš to vypodložkovat podložkama ze starý kazety (plastový kroužky mezi pastorkama), nebo koupit i s pastorkem

      0 0
    • nitraq  

      Taky se chystám budovat singlspeed do města ze starýho mtb. Je fajn, že se dozvim užitečnýho:)

      0 0
    • mc.loki  

      otázka zní, jestli nebude dělat bordel ten trojtalíř vpředu s řetězem. Přemejšlim, jestli nedat jen dva talíře, nejmenší vyhodit, a řetězovou linku nastavit přesně mezi ty dva tácy, aby se ten řetěz moc nenamáhal. já nevim, je to jen nápad, u nikoho sem to ještě neviděl a jsem hovno stavitel, co myslíte vy, zkušenější?

      0 0
      • DAWE25  

        Pokud chceš dopředu tři placky a dozadu jeden pastorek, tak ti nezbyde nic jiného než dát dozadu ještě napínák, jinak si nedovedu představit jak by jsi napnul řetěz. Také jsem uvažoval SS, ale do Phy dost nepoužitelná, leda dolu do centra. Zatím jediné řešení, které jsem viděl je planetová převodovka v náboji.

        0 0
        • mc.loki  

          no vidíš, to mi třeba sakra vůbec nedošlo! :)

          0 0
        • mc.loki  

          jo a nedávno mě v žižkovskym tunelu předjel jeden SS jezdec, jenom musel ze sedla .)

          0 0
        • Vilém  

          Tak ten napinak musis dat i u planetove prevodovky, takze nevim co je na tom za reseni:) Divil by ses co jde na singlovi vydrtit za kopce, sam jsem taky moc nechapal.

          0 0
          • mc.loki  

            jo, koukal se, že když tam necham 18 zubů, tak vyjedu skoro všechno v Praze, zkusil sem si to na svym MTB a jde to, jenom člověk musí občas ze sedla, kromě toho ten SS bude mnohem lehčí (pevná vidle, míň komponentů, tenčí pláště, takže se toho vůbec nebojim. :)

            0 0
            • Vilém  

              Zrovna vcera jsem byl s pritelkyni na vyjizdce a jelikoz ma sve kolo odvezene mimo republiku, tak jela na mem singlu, co mam na jezdeni do hospody. Jako jediny ma totiz klasicke pedaly. Byl jsem prekvapen, ze vcelku bez problemu vyjela temer vse co ja na zprevodovanem kole. Prevod tam je 44/21. Chce to jen trochu jinou techniku jizdy. Jediny nac si potom ztezovala bylo, ze ji boli uplne jiny svaly, nez na jaky je z bezneho kola zvykla.

              0 0
    • bikekralik  

      Nech si jeden převod. Proč zbytečně kombinovat. Nohy se přizpůsobí. Já začínal na 32×18 přes 38×18 a teď i cyklocestuju na 42×18. Používám pastorek i převodník od Jirky z bikehazardu, řetěz C9, mažu včelím voskem, nalítáno přes 20k a žádné opotřebení :D

      0 0
      • mc.loki  

        tak jo, máš recht. nohy to daj, nejsem žádný máslo! :)

        0 0
      • mc.loki  

        nějak nechápu, jak to, že někdo na kole má napínák řetězu a někdo ne. ty například ne, proč musí být nápínák? a může být třeba tenhle za kilo? trochu teda nechápu, jak se tam montuje :)

        http://www.dookie.cz/…4622-c-1349/

        0 0
        • gargamel  

          Napínák je potřeba, když ti nevychází délka řetězu, aby byl dostatečně napnutej. Jinak by ti řetěz padal. Ten napínák co jsi vybral je na horizontální např. dráhové patky. Pokud máš klasický MTB rám tak budeš potřebovat tenhle

          Měl jsem ho taky na svojem singlu

          Nebo při použití půlčlánkového řetězu nemusí být potřeba napínák.

          0 0
          • mc.loki  

            ano, mám klasický MTB rám. díky za radu, takže to koupím až teprve, když mi nebude vycházet řetěz. cenově mi ale vychjází líp hodit tam místo napínáku napevno low end shimano hazku za 150 kč na háku, řetěz mi napne taky? :)

            0 0
            • JSt  

              cenove nejlip te vyjde schrastit nekde stary, jinak nepouzitelny, sal­tr.

              0 0
              • DaSnail  

                šaltr na singlu je fuj.

                0 0
                • JSt  

                  stejne jako napinak ;-)

                  0 0
                • mc.loki  

                  bude to fuj, ale o to mi jde, chci tro kolo na pojížďky po městě a budu ho nechávat zamčený před knihovnou, před kinem atp. čim bude hnusnější, tím líp pro mě :)

                  takže pevná vidle, rám vezmu smirkáčem, udělám oděrkykomponenty, který nebudou domlácený z předchozího použití omlátim kladivem a bude! :)

                  0 0
                  • Carloss  

                    a jako doplněk k zámku ještě počůrat řidítka..:D

                    0 0
                    • mc.loki  

                      i bez toho už to vypadá pěkně hnusně :)

                      0 0
                      • Hnoj  

                        Vezmi to sprejem na zářivě růžovou, to nikdo neukradne .

                        0 0
                        • mc.loki  

                          polepil sem ten černej rám zářivě žlutejma foliema, to by mohlo odrazovat, kromě toho to má pevnou vidlu, otlučený kliky a dost jetý ráfky, myslim, že můžu bejt v klidu :)

                          0 0
          • koňák  

            Takze to je proste tak, ze u nektereho kola ten retez vyjde akorat, a u jineho ne? Takze bud budu mit stesti, nebo budu mit napinak? Co je to ten pulclankovej retez? Jeste by me zajimalo, jestli je na SS vhodnej klasickej MTB retez (HG-XX), nebo je lepsi pouzit nejakej specialni.

            0 0
            • Vilém  

              I kdyz ti to nahodou vyjde pri novym retezu bez napinaku, tak s vytahujicim se retezem to bude padat, takze se napinaku stejne nevyhnes. Pulclankovy retez se pouziva na BMX, trialu ap., vyhodou je, ze nemusis nytovat kazdy druhy clanek. Pokud mas moznost neni spatny vzit sirsi retez a k nemu aspon sirsi pastorek. Prevodnik se taky hodi bez nabehu. Vse hlavne kvuli zivotnosti.

              0 0
              • koňák  

                Takze neni mozny mit SS bike bez napinaku?

                0 0
                • Vilém  

                  Pokud nemas jinou moznost napinani (posuvne patky, horizontalni patky, excentricka naba), tak na normalni jezdeni ne.

                  0 0
                  • koňák  

                    Ram pouziju Kona Smoke, takze neni urcenej na SS. A co se tyce naboje, jeste nejsem rozhodnutej, jestli cistej SS, nebo aspon Nexus se 3 rychlostma. Ty horizontalni patky, to musi byt uz soucast ramu? Kdybys mi poskytnul nejakej link, treba i na ten exc. naboj, byl bych ti vdecnej.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Tak bud by musely byt posuvne podobne jak mam na Unitu, nebo horizontalni. Bohuzel nic z toho Smoke nema:( Jedinej excentrickej naboj co me napada je Eno excentric, ktery tu na B-F ma treatt, pocitej vsak, ze neni vubec levnej:) Jinak proc se tak branis napinaku? Neni sice extra estetickej, ale funguje v pohode.

                      0 0
                      • koňák  

                        Jo, presne to je to, o co mi jde; aby to vypadalo hezky, takze zadny serepeticky navic… no budu to muset nejak vykoumat :)

                        0 0
                • Tosa  

                  Je to možný. Mě to vyšlo bez napínáku, když řetěz začne padat, je to známka, že chce vyměnit. Mám ale vedle pastorku ještě dva další se zbroušenými zuby jako vodící klec. Viz profil.

                  0 0
                • JSt  

                  je. ale chce to mit zasobu starych jetych retezu, zkouset a on si tam nektery sedne :-))

                  0 0
    • R4YNE8  

      Chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodu nemáte doma přebytečný (16–18 zubů) zadní pastorek , který by pasoval na náboj, na kterém byla původně vícekolečko(6 rychlos­tní), SIS kazeta.

      Chtěl bych přestavět staršího „horáka“ na singla a bohužel jsem tento jeden pastorek pasující místo vícekolečka nenašel. Díky za tipy nebo za nabídky :)

      0 0
      • R4YNE8  

        *bylo původně vícekolečko (6. rychlostní) typu SIS

        0 0
      • R4YNE8  

        *bylo původně vícekolečko (6. rychlostní) typu SIS

        0 0
          • tonik666  

            Otázka je jestli je to oboje ze stejného matroše. Možná jo, lepší už stojí spíš k pěti stovkám.

            0 0
            • JSt  

              tady je otazka, co ti jako „lepsi“ matros prinese. povrchovka na oceli, nevim k cemu, pac obyc velosteel pastorky nereznou a jsou prakticky nesmrtelny. alu pastorek bude lehci, ale vydrzi min. nevidim nejmensi duvod kupovat neco jinyho nez obyc pastorek za bratru 30,–.

              nicmene predpokladam, ze R4YNE8 chce volnobezku. ;-)

              0 0
        • Vilém  

          Psal o singlu, takze jestli spis nechtel toto, bohuzel se vsak diskuse nezucastnuje, takze tezko rict.

          0 0
          • R4YNE8  

            Omlouvám se za delší odmlku a předem děkuji za mnohé rady.

            Takže jsem se byl zeptat v jednom větším nejmenovaném obchodě v Jihlavě a tam vymysleli toto řešení:

            http://r4yne8.rajce.idnes.cz/Single_speed

            Ptal jsem se přímo prodavačů na to, jestli bude zajištěna kompatibilita řetězu s klikami, které hodlám použít, a problém by být údajně neměl. Bohužel ještě nemám kompletně složeno, abych se na kole mohl projet a tuto kombinaci zkusit. Ale všiml jsem si hned při nandavání a zkoušení řetězu na převodníku toho, že řetěz mezi zuby nedrží pevně a viklá se do stran. Ideální mi to teda rozhodně nepřipadá a mám strach, abych neponičil převodníky. Co si o tomto řešení myslíte ? Mám jim to vrátit ?

            Do budoucna by stejně asi bylo vhodné zvolit nějaké lepší, pevnější výplety, kde zadní nába bude standartně obsahovat ořech a nebudu muset řešit podobné problémy co dát místo vícekolečka.

            0 0
            • Vilém  

              Ten retez by nemel delat problemy, je jen sirsi, roztec je stejna. Horsi to vsak bude s retezovou linkou. Kdyz tak koukam na foto, tak proste vzali sroubovaci nabu a zapletli ji tak jak je. To potom vychazi pastorek dost utopeny ve vypletu a retez jde zesikma. Chtelo by to prepodlozkovat nabu tak, aby se volnobezka kryla s prevodnikem, na pozici stredniho, nebo velkeho, podle toho kam das pilu. Lip to vychazi na pozici stredniho. Potom je vsak nutne kolo docentrovat do osy, coz uz mozna nebudou stacit draty.

              Jinak osobne mi prijde jako lepsi dostupnejsi reseni prave ty sroubovaci volnobezky. Shanet samotne kazetove pastorky byva slozitejsi, ale kdyz je normalni siroky orech, tak jde snadneji poladit retezovou linku.

              0 0
              • R4YNE8  

                Použita bude originální střední pila (32 zubů), velkou sundám a místo ní dám Shaman Racing Freestyle rockring. Teď se asi raději ještě hloupě zeptám, ale ten Velo řetěz se dá klasicky krátit pomocí klasické nýtovačky ? Nebo se používá jiná metoda ke zkrácení ? Nikdy jsem podobný neměl.

                Rám má horizontální patky, takže nebudu zřejmě potřebovat ani napínák řetězu.

                Rozumím tomu, že by řetěz neměl jít zešikma, bohužel pokud je pozice pastorku taková jaká nyní je, tak s tímto problém bude. V servise jsem si vybral pouze 18. pastorek a na zbytek se mě nikdo již nezeptal a pastorek byl bezmyšlenkovitě nasazen až ke kraji.

                Nebylo by nějaké jiné řešení než docentrování do osy ?

                Umím si představit právě pouze řešení s ořechem a přijde mi jednodušší. Ale tady mě žádné jiné řešení už nenapadá :(

                0 0
      • R4YNE8  

        Omlouvám se za delší odmlku a předem děkuji za mnohé rady.

        Takže jsem se byl zeptat v jednom větším nejmenovaném obchodě v Jihlavě a tam vymysleli toto řešení:

        http://r4yne8.rajce.idnes.cz/Single_speed

        Ptal jsem se přímo prodavačů na to, jestli bude zajištěna kompatibilita řetězu s klikami, které hodlám použít, a problém by být údajně neměl. Bohužel ještě nemám kompletně složeno, abych se na kole mohl projet a tuto kombinaci zkusit. Ale všiml jsem si hned při nandavání a zkoušení řetězu na převodníku toho, že řetěz mezi zuby nedrží pevně a viklá se do stran. Ideální mi to teda rozhodně nepřipadá a mám strach, abych neponičil převodníky. Co si o tomto řešení myslíte ? Mám jim to vrátit ?

        Do budoucna by stejně asi bylo vhodné zvolit nějaké lepší, pevnější výplety, kde zadní nába bude standartně obsahovat ořech a nebudu muset řešit podobné problémy co dát místo vícekolečka.

        0 0
    • Jakobo  

      Ono paradoxně postavit singla může být těžší, než poskládat nějaký bike. Mít správnou řetězovou linku, aby nepadal řetěz, pokud nebude napínák, tak aby neházel převodník, rozmyslet převody… Ale zas má to hodně do sebe, mám singla od podzimu, po silnici letí jak kameň a v terénu pohodlí, Chromoly rám, nádherně pruží.

      0 0
    • koňák  

      Zdravim panove, pridam dotaz: je nejaka firma, co by zvladla dat na CrMo ram stavitelne patky, aby byl pouzitelnej na singla bez napinaku?

      0 0
    • K-Paxian  

      Mám dotaz, začal jsem starý rám (mongoose amasa) přestavovat na singlespeed/zimák a dojíždění do práce. Místo kazety mám v plánu dát toto http://www.dookie.cz/…eed/d-69757/ a ve předu bych chtěl nechat prostřední převodník (32zubů) z deore klik. Otázkou je jaký by bylo vhodné použít řetez na tuhle kombinaci? Singlespeed nebo normál 9 řetez?

      0 0
      • oddie  

        Nechceš celé zadní singlespeedové 26" kolo i s tím pastorkem? Mně je k ničemu. Mám i stejné přední.

        0 0
        • K-Paxian  

          Dík

          ale už mám na cestě tu redukci a chci to poskládat s co nejmenšími výdaji, kola mám. :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.