SILNIČNÍ ŘAZENÍ SHIMANO ST A070

13 nepřečtených
  • jarekdc cernosice

    Bike všici,

    mám dotaz prosbu. Pořídil jsem na renovovanou silničku dualy SHIMANO ST A070. Pro moje již hobíkovské ježdění dostatečně nobles.

    Bohužel vyvstal potíž s malým rozsahem páčky pro přesmykač. Zkouším druhý přesmykač a nic.

    Při montáži seřídím páčkua apřesmykač na malý tácek, vodítko přesmykače rovnoběžně s rozetou. Avšak na velké rozetu už nedojde, dojde, ale drhne o vodítko přesmykače. Když seřídím pro velkou rozetu vpředu zasejc už to nepasuje k malé rozetě atd.

    Jakousi delší úvahou jsem dospěl k temu, že ta páčka (co ovládá přesmykač), má hocijaký menší rozsah.Kdyby bylo vodítko přesmykače aso širší (cca o 3–4mm), bylo by super.

    Nemáte někdo zkušenost, nápad. Nepotřebuju nic luxusního, ale funkčního.

    Dík a bika Jarda von Prague Bahnhoff

    0 0
    • jecnak  

      Moznosti:

      • spatne vlozene lanko pod sroub ve smyku – u novych je jasne naznaceno kudy a jakym uhlem
      • dotazene dorazove srouby neumoznujici dostatecny rozsah smyku
      0 0
    • Vilém  

      A smyk mas k tomu jakej?

      Co serizujes na pacce v poloze na male pile?

      0 0
      • jecnak  

        Jo, jeste je moznost, ze ve spodni poloze smyku ma jen zarazenou mezipolohu na pace. Tam asi tim dotazem miris.

        0 0
        • Vilém  

          To je jedna z moznosti:)

          Bohuzel se o postupu serizeni moc nerozepisuje, neuvadi, zda zkusil pritahnout lanko, aby to radilo na velkou pilu a co se pak deje pri shozeni na male.

          0 0
          • tromboonen  

            Moznosti je spousta, treba napred neodradil do skutecne spodni polohy..

            Napis co mas za smyk a taky si najdi na strankach Shimana navod pro konkretni razeni, tohle jsem v ruce nemel tak nevim kolik ma poloh atd.. ale ty navody bejvaj dost podrobne krok za krokem a kdyz to podle nich udelas, melo by to fachat pokud nemas neco nekmpatibilniho.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ona by bohatě stačila kombinace delší osy a nestandardních velikostí převodníků. Pak se může třeba počtverečkovat, přestože bude dělat všechno správně, vždycky to bude někde škrtat.

              0 0
              • praivo  

                Ano, délka osy může dělat docela bordel. Mně díky tomu z asi čtyř přesmykačů, které mám doma, bez problémů funguje jeden

                0 0
    • jarekdc cernosice  

      Co se týče seřízení, na začátku poloha na malou rozetu, jemná rekttifikace na malou rozetu, na velkou rozetu doraz úplně povolen. Osobně mám za to, že by to chtělo asi inší smyk, mám starší Shimano, na starém rámu to aj chodilo, se staronovým rámem už to bohužel moc nechce chodit, stejně tak i s těmi duály. Zkusím web shimana, zda-li něco nenajdu.

      Ještě to tu řešil minulý rok Martin z Brna

      http://www.bike-forum.cz/…mano-st-a070

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Pojďme si upřesnit termíny: vepředu jsou dva převodníky, vzadu jsou pastorky. Nic z toho není v obvyklé cyklistické terminologii rozeta.

        Předpokládám, že máš jak páky, tak i přesmykač, určené pro dva převodníky – jinak je to celkem problém přesně seřídit. Také očekávám, že přesmykač odpovídá šířce řetězu, tedy např. pro osmirychlostní sadu máš osmirychlostní a ne devíti-nebo deseti-, protože tyto mají logicky užší řetězy a jiné klece. Páky se identifikují snadno, na kleci přesmykače zevnitř je vyraženo číslo sady (např. FD-4500 odpovídá sadě Tiagra 4500, devítirychlostní).

        1. Když nemáš ovlivněn přesmykač tahem lanka, tak by měl být jeho spodní doraz nastaven tak, aby při zařazeném největším pastorku (a logicky na malém převodníku) řetěz o přesmykač neškrtal. Hodně záleží na výšce přesmykače, občas se hodí posunout ho výš nad zuby. Shimano říká, že by okraj vodítka měl být cca 2 mm nad zuby většího převodníku, ne vždy je to pravda.
        2. Na pákách bez tahu lanka si vyzkoušej, kolik poloh mají pro přesmykač, budou minimálně 3, spíš 4. Dolní poloha je jasná, pak jsou mezipolohy, horní je opět jednoznačná.
        3. Začni seřizovat na hodně povoleném lanku, horní doraz přesmykače pro velký převodník a nejmenší pastorek musíš nastavovat pro nejzazší (3. nebo 4.) polohu páky. Páka musí jít do této polohy nenásilně – v opačném případě máš buď moc dotažený doraz nebo moc předepjaté lanko nebo obojí.

        Jak jsem předznamenal minule, velkou roli hraje délka osy, resp. odstup převodníků od rámu – snadno se dostaneš mimo paralelogramovou křivku přesmykače. Také při nestandardních kombinacích převodníků se občas musí čarovat s výškou přesmykače nad zuby. Seřídit dobře přesmykač určený pro trojpřevodník na dvojpřevodníkový provoz je možné jen omezeně. Stejně omezené jsou možnosti seřízení např. desetirychlostního přesmykače na osmirychlostní sadě a naopak.

        0 0
        • Vilém  

          Jeste dodam, ze by to mohly ovlivnit kliky, respektive vzdalenost prevodniku od sebe.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          K Vilémovi ještě dodám poslední kousek:

          Přesmykač (i přehazovačka) jsou určeny pro definovaný rozsah počtu zubů, přesmykač obvykle snáší max. 16 zubů rozdíl mezi velkým a malým převodníkem (je to uvedeno v jeho dokumentaci). Při použití extrémně velkých pastorků může nastat problém s výškou řetězu nabíhajícího na přesmykač – řetěz může škrtat o prolisy/vybrání v kleci přesmykače.

          Přesmykač je také určen pro definované mezní velikosti převodníků, u některých typů je také udáno rozmezí úhlů sedlové trubky, při kterém je přesmykač funkční.

          Při použití přesmykače na návarek lze nalézt jistou nekompatibilitu mezi návarky pro Shimano a Campu (ten je hranatější) – přesmykač Sh jde do Campa návarku uchytit bez podložky, ale jeho nastavení je lehce problém.

          0 0
    • Singlespeed  

      Jaký přesmykač používáš? S podobným problémem jsem se setkal při kombinaci silničního řazení a přesmykače určeného pro horská kola.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.