• macin33

    Zdarec borci.

    Mam pres 10 let treka,vcelku udrzovanyho pecuju o nej najeto několik desítek tisíc km.ale chce to zmenu.

    za tu dobu jsem zjitil ze prevazne (80%) jezdím asfalt atak dost premyslim o nějaké galusce,zas nejsem blázen abych do toho vrazel 50 000,ale zajmalo by me par veci…

    Za 1,snesu berany?na treku jsem zvyklej na riditka,klasi­ku,pred 15 rokama jsem mel komunistickyho galuskace a berany me nedělaly uplne dobre,ale asi to byla ma chyba(záda atak).

    Za 2. Nemam vubec zkusenosti s kotoučovýma brzdama nejradši bych se jim uplne vyhl,je to velky problem?

    Za 3. Nášlapný slapky.nikdy jsem je neodskousel,četl jsem kdo je vyzkouší uz jiny nechce,co myslíte vy?trochu se jich bojím.:)

    Za 4.vim ze kdyz přijdu do prvního obchodu .budou me trvrdit ze ten jejich je nejlepsi at si ho urcite koupím,mate tipy na dobry prodejny cena/vykon nebo je to uplne jedno kde poridim? Na co si dat pri koupi pozor?

    Na kole jezdím od 16 let (15 let)mam projetou republiku ale ted uz toho tak nenajezdim.kdysi pres 180\den dnes kolem 100. Chci si jízdu užívat ,na nic si nehrat ale hlavne dobre koupit.

    Díky vám moc za rady.

    0 0
    • Melvin  

      Zdar,

      Za 1. Podle me jsou berany v pohode, protoze mas moznost vice uchopu.

      Za 2. Na silnici ber rafkove brzdy. Brzdi to spolehlive a v teto cenove relaci by to byla zbytecna vaha navic.

      Za 3. Za zacatku se Ti muze stat, ze zapomenes vycvaknout a spadnes, ale vetsinou je to v nulove rychlosti. Nekdo si na to zvykne hned a nespadne, ale urcite jsou naslapy prinos.

      Za 4. Pokud netrvas na novem kole, za tu cenu by se dalo urcite neco dobreho najit na bazaru. Jinak bych koukl napr. do Decathlonu, tam meli celkem dobre kola v pomeru cena/vykon. Nebo sledovat vyprodeje.

      0 0
    • Petr96  
      1. zvyknout si na berany je v pohodě, za chvíli si zvykneš
      2. určitě ráfkové brzdy, na silničku patří a problém s bržděním neznám
      3. zvyknout si na nášlapné pedály je záležitost chvilky, doporučuju první pokusy dělat na trávě – párkrát se stane, že se člověk zvrátí a nemá pak odřená kolena
      4. podle mě je dobrá volba Author – já jezdím na Charismě a je to skvělé kolo, hlavně co se týče stavby rámu – nabízejí ale i lacinější modely, třeba Auru, která má stavbu rámu hodně podobnou – je to na webu Cyklocentrum

      A je pravda, že v Decathlonu se objevují poměrně slušná kola.

      0 0
      • macin33  

        Authora mam prave toho treka ted ,celkove spokojenost a to jsem za nej dával pred 10 lety 12tisic.stredy rafky po několika padech drzi ,vidlice taky…za 12 k spokojenos­t,proto prave si myslim ze jit do bazarového treba ze 30 nebo 40ti ,kdyz jezdím a plecce za 12 je možná pro me vic nez luxus:)

        Edit: https://m.heureka.cz/…r-aura-2015/ za 12 k na heurece vypada velmi dobre :)

        0 0
        • Melvin  

          Kdyz uz, tak bych si priplatil at ta silnicka ma alespon karbonovou vidlici, bude pohodlnejsi. Jen tak jsem mrknul na Decathlon a za 20 je tam silnice na Shimanu 105, karbonova vidlice a kola Aksia. 105 je fak dobra sada a kola taky. Pripadne jestli bydlis ve vetsim meste, zkus obejit nejake shopy a mrknout, jestli nemaji neco ve vyprodeji. Treba nejaky lonsky model atd.

          0 0
          • macin33  

            Ja ze sebe nechci delat machra,nevim jaky jsou priority na tom kole atak proto jsem tu,vážím si vašich nazoru díky za poznatek urcite se minimálně podívám na netu,do brna to mam kousek tak tam neco projdu asi taky.nasprtam se to:) abych věděl na co se ptat,diky

            0 0
          • platypus  

            Výhoda karbon přední vidlice je že neuhne, vidlice na favu pruží daleko líp, viděl jsem to při jízdě na válcích. Pohodlí – obout buďto závodní lehký slupky nebo masitý těžší a širší pláště a nebo taky může člověk hledat do nekonečna něco mezi tím :-) k těm pedálům záleží co člověk preferuje, jestli výkonnost a max si dojít na benzinku pro občerstvení tak silniční nášlapy, cokoliv jiného je se silničníma nášlapama a tretrama opruz, když se nabízí jiné možnosti, takový ty úvahy jestli včas vycvaknu atd jsou zbytečné, teda z mýho pohledu.

            0 0
            • Melvin  

              Bych řekl, že karbonova vidlice líp pohlcuje vibrace. Jednu dobu jsem vozil na biku zimákovi hliníkovou vidlici a na letňáku pevnou karbonovou a bylo to znát. Jinak souhlasím, pláště dělají hodně, proto bych už na silnici nešel zpět do 23".

              0 0
              • platypus  

                Jo, pohlcuje, jednici mám alu rám a karbon přední vidlici s krkem a čekal jsem od toho víc, jinak řečeno když přesedlám z favo na jednici, tak je to kostitřas, když není extra libovej asfalt, ale zas to jede, no :-)

                0 0
                • tromboonen  

                  To je jasny, ze ocelova z blata a jeste zahnuta jak savle na favu je „lepsi na pohodli“, ono cely favo krasne pohlcuje, jenze problem je, ze pohlcuje i Tvou energii pri slapani :) Ocelove se dneska uz na silnicky nedavaj, u levnych je hlina ram a hlina rovna vidle, a tam je to sakra znat.. kvalitni 25+ plaste udelaj nejvic, ale hlina vidli bych stejne nechtel…

                  0 0
                  • platypus  

                    Já mám zase obavy že už bych znova do závodní silnice znova nešel… Během pár sezon se člověk tak nějak vyprofiluje, jako berany určitě, protože fitness řídítka na silnici ve sjezdech a při jízdě ze sedla nic moc, já určitě volil ňákej ten endurance… Anebo ňákou pěknou ocel na bazaru.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Tak dneska mezi „zavodni“ a endurance bejva rozdil vice mene jen v geometrii, i klasika zvladne 28 plaste…

                      0 0
                      • platypus  

                        Mám za to, že právě ta hlavová trubka u mě dělá zásadní rozhodnutí proč bych volil endurance. Jezdil jsem s třináctkou představcem což ve sjezdech super a řízení dole ale problémy od krční páteře až do středu zad, mezi lopatky, celý léto. Teď jsem dal desítkovej, sedlo cenťák dolů, představec cenťák nahoru až na to, že forbec vypadá blbě tak dobrý :-) u jednici mám krk zařízlej hned jak jsem koupil aby to vypadalo profi, tak co už včil… A představec aby trčelo k nebi to nesnesu. Tož tak.

                        0 0
    • Namtos  

      Ad.3 nášlápné pedály. Nejezdíš už teď třeba v klipsnech?

      0 0
      • macin33  

        Ne,psal jsem ze stim zkušenost žádnou nemam.na kole jsem strávil hodne casu ale v normálních botech a s normalnima slapkama…ale život jezmena,skusim nakopavaci :)

        Distak pojistenej jsem tak kdyby neco,ale to dam

        0 0
        • Namtos  

          Jo vždyť to se montuje na normální šlapky a s normální obuví :)

          Ostatní tě navedou (poradí), jestli na asfalt by nebylo lepší silniční tretry a nášlapy…

          0 0
    • macin33  

      Jo vy myslíte ty kombinovany slapky ,z jedné strany nakopavaci z druhé na boty?jestli to dobre chápu ,ja co jsem tak cet tak je to knicemu ,prej se to dost plete a nejlepsi je obou nášlapný,ale nechci machrovat,jsem v tomhle laik :)

      0 0
      • RomanF  

        Ne silnicni jsou jednostranne naslapne. Napr. https://www.kupkolo.cz/…ic-2_z95689/

        0 0
      • t29  

        Pár příkladů:

        nejběžnější oboustranné SPD (potřebuješ horské tretry s kufry na SPD) = Shimano M520

        jednostranné SPD (z jedné strany pro horské tretry na SPD, z druhé strany normální pedál na tenisky) = Shimano M324

        jednostranné silniční pedály (potřebuješ silniční tretry se silničními kufry a z druhé strany není nic, tenisky zahoď) = Shimano R540

        čtyřstranné „šlehače“ (potřebuješ horské tretry s kufry na šlehače) = CrankBrothers EggBeater

        První volba pro začátečníka je Shimano 520 (Nebo 324 pro ty co stejně jezdí v teniskách). Sice někteří estéti omdlévají, když vidí na silničce horské pedály, ale to ti může být jedno :)

        0 0
    • tromboonen  

      1. Berany si budes chvalit, ale za predpokladu ze zvolis spravne velikost/delku kola

      viz https://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp a temata o velikosti v sekci silnicni..

      Obecne o nastaveni posedu a geometrii silnicky> http://blog.bikefit.com/…oad-bicycle/

      Pokud nove, tak jednoznacne http://www.decathlon.cz/…-540-c2.html?…

      Bazaru bych se nebal, silnicky se moc nehuntujou a lidi je casto prodavaj malo jete, napr dneska tady na me vykouklo tohle: http://www.bike-forum.cz/…e-cross-race

      … teda pokud by sedla velikost, je to sice cyklokros, ale dava k tomu silnicni kola, pokud nechces vylozene honit sekundy je to dobrej univerzal a jako bonus maz kola do terenu (lehkeho), kolo je to fajn a cena taky..(vic nez dobra)

      … nebo cyklobazar

      Ale nejdulezitejsi je peclive se zmerit, zjistit jakou geometrii a velikost potrebujes a overit to u kazdeho kola ze to sedne, u silnice je to mnohem dulezitejsi nez u MTB nebo krosu, staci dva cm jinam a uz to muze byt problem.

      Re pedaly, pokud jsi naslapy nikdy nejezdil, zacal mych SPD (MTB pedaly), jsou lehci na nacvak, v tretrach se lip chodi.. ale tretry kup s tvrdou podrazkou, ne zadne turisticke backory, ja osobne je jezdim i na silnici, puristi rikaj, ze to neni ono, ale s tvrdymi tretrami a pokud nejezdis treba 300 km svihy je to OK.

      Good luck a neboj se toho

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Tak ten Cubík je libózní.

        0 0
      • macin33  

        no koukam abych si zjistil spravnou geometrii a posed,potrebuji pomalu vysokou skolu,ja kdyz v obchode kupoval toho treka tak to bylo,stoupni si mezi ram.....apak jo to bude dobry :D

        na tom bazarovym je pro cloveka 183 cm ja mam 181,to je dobry ne?velmi se me libi a moznost prehodit kola do terenu je naprosto supr.par krat za rok jezdim,silnici nesilni polem nepolem,tim bych se mohl zbavit uplne staryho treka.za ty penize parada.

        v slapkach jsem fakt zacatecnik,jiny nez klasicky jsem videl jen z vlaku,takze asi zacnu na tech spd,ale jeste uvidim,.diky za tip na boty.

        celkove rekordy fakt trhat nechci,nechci se predrit ale jizdu si uzivat,je po zime tak z pocatku neco malo pres 100 casem snad i pres 150,kdyz budu mit takovy delo :)

        jestli pujdu do novyho tak z 90% to za 20,ale uprime to bazarovy me laka vic :) no uvidim,diyk za pomoc

        0 0
        • tromboonen  

          Tak se rychle zmer na tom CC, vezmi si pomocnika a merte 3× kazdou miru a prumer, pak sem dej co jste namerili a vysledky co Ti to spocetlo a budem Ti schopny rict, jestli ti ten Cubik sedne, ja mam 183 a byl by mi velkej/dlouhej, ale mam nesopumernej spodek a vrch, jestli budes konfekcne rostlej, muze to byt OK.

          0 0
          • macin33  

            tak tohle me vyjelo,test jsem delal 2× kazdy mereni 3×,ale sam,nemam kdo by me zmeril,pritelkyne je pryc a nejspis by se na to vykaslala,a jeji synek ani nevi co je to centimetr.

            ja stejne nechapu proc tak podrobne?mam ted trochu nadvahu,tenhle rok chci jit 10 kg dolu,ale to se ty hodnoty musi prece zmenit pak ne?pak to prestava mit smysl.no necham to na odbornicich,ale ty udaje nejsou uplne 100% spis neco mezi 85–90.....

            0 0
            • Vilém  

              Na 181cm vysky ti vysla delka horni trubky nejakych 53cm? Fakt ses omeril dobre?

              0 0
              • tromboonen  

                Mozna jo mozna ne, to nezjistime, me to na 183 vychazi taky tak.. podivam se na jeho hodnoty, ale nevime, jestli se nesekl.

                0 0
                • Vilém  

                  Kdyz si to porovnam se svyma hodnotama, pri vysce 182cm, tak musi mit hodne dlouhej krk, nebo vysokou hlavu.Protoze mi pri o 1cm vetsi vysce vychazi „Sternal Notch“ o 12cm vys.

                  0 0
                  • satch  

                    to je fakt. To Krab říkal mně, jak to mám divně, ale vychází mi to podobně jako tobě… tady si to moc nedovedu představit…

                    0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Může být, já mám na 184,5 cm nějakých 545 mm. Spíš to nesedí k relativně malé výšce rozkroku a saddle setbacku, které indikují spíš kratší nohy, stejně tak normální a spíš kratší ruce by napovídaly, že trup bude delší.

                0 0
                • macin33  

                  pisu ze je dost mozny ze je to blbe,ja se snazil ale tohle merim poprve v zivote a sam…nevedel jsem ze je to takova veda.asi bude pro me nejlepsi fakt zajit do obchodu a koupit novy,ale horsi…tam vam snad reknou jestli vam sedi nebo ne…

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    To je spíš náhoda, že Ti v obchodě u levného kola poskytnou i dobrou radu.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      +1, vetsina obchodu max mrkne do tabulky vyrobce, ktere jsou pro nekonfekcni postavy spatne, nebo Ti rovnou proda to, ceho se chtej zbavit, musel bys na BG fit nebo neco podobnyho, ale to stoji 2–4 tis. a s Tvym rozpoctem se to nevyplati, pokud se presne zmeris s pomocnikem, Krab to zvladne i nadalku a zadara (i kdyz mu porad rikam, ze by si z toho mel udelat byznis:)

                      0 0
            • tromboonen  

              Jestli nehodlas prijit s nejakou dietou, diky ktery se ti zkrati kosti, tak se nic nezmeni ani kdybys zhubnul na 50 kilo.. maximalne budes diky absenci bricha lip ohebnej (a taky budes v tu dobu tak vysvihanej, ze budes diky svalum v trupu lepe zvladat polozenejsi posed, ale to se vetsinou da zaridit snizenim a prodlouzenim predstavce a nepredpokladam, ze bys sel tak daleko..)

              Sedlem se to nekoriguje, sedlo se nastavuje do polohy vzhledem ke stredu podle pomeru kosti v nohach, kdyz jej nastavis tak, aby Ti zkratilo nebo prodlouzilo posed, budes spatne slapat a budou Te bolet nohy a zada, jestli si rovnou neodrovnas kolena.. neni to tak slozite, jen je potreba to nastudovat, viz ten clanek, je sice podrobny, ale i letmy pohled na zakladni poucky Ti da hodne a k tem jemnostem se dostanes pozdejc.

              0 0
            • Chlebovnik  

              Předloktí (Forearm) máš 100% změřeno blbě. 25 cm to vážně nebude, spíš 35.

              A rozkrok (Inseam) 81 cm je na 181 cm výšky hodně málo. To nemám ani já se 178 cm a to mám spíš kratší nožičky. Zkus si tu knihu/sedlo/co používáš zarazit až co nejvíc k sedacím kostem.

              0 0
        • satch  

          záleží taky, jak máš dlouhý nohy, ten rám je trochu vyšší

          0 0
          • macin33  

            to prave nechapu,kdyz mam nohy kratsi dam si niz sedlo,aspon sem to tak do nedavna delal,ja nevim asi jsem totalni amater :D

            0 0
            • satch  

              to jo, ale sedlová trubka na výšku je 59, tak abys to sedlo neměl hned na minimu. :-) Krab by ti to vysvětlil. Různý poměry délek končetin a trupu ti vyhodí rozdílné požadavky na nastavení posedu

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Vysvětlil :-).

                Sedlo mu vychází vysoko (přiměřeně a spíš výš) a málo posunuté dozadu (jakoby byl o 10 cm nižší), což by znamenalo extrémně krátkou stehenní kost. Ale k tomu má naměřené celkem krátké předloktí, takže normální kost pažní. To je divné, proporce segmentů končetiny bývají u jedince víceméně zachovány (kdo má dlouhá stehna, mívá i dlouhé paže). Je tam na 95% chyba měření. Takto by mu vycházel vysoký rám standardní vel. 52 (už to tady někdo řešil a vyřešil Merida Ride, ale tam by musel mít jejich S).

                Jestli macin33 vypadá normálně, tak by se měl, s přihlédnutím k naměřenému, vejít na standardní slopingové rámy vel. 54 se spíš vyšší hlavovou trubkou, tedy všechny endurance. Závodnější rámy 54 mu boudou nejspíš nízké, o CX nemohu soudit, ale Kubík z odkazu mu bude téměř jistě velký.

                0 0
                • macin33  

                  jo normalne vypadam,zadnej dlouhonohej ci kratkorukej…pisu ze je to asi blbe,no chlapci asi na to prdime ,zajdu do obchodu tam me snad neco doporuci aby to aspon trochu sedelo,ja fakt nejsem zvyklej na nejaky luxusy na milimetry…

                  0 0
                  • tromboonen  

                    To děláš chybu, Jaromíre, chybělo tak málo, takhle se na těch 50kil možná nevyšviháš, protože to nebude úplně ono a časem buď rezignuješ, nebo budeš zbytečně prodávat a kupovat správnou velikost :)…

                    A jestli vypadáš normálně nepoznáš, mě to taky nedošlo že jsem nesouměrnej dokud jsem se nezměřil a nezačal řešit, i když teda kalhoty většinou potřebuju delší..

                    0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Na silničce se na ty milimetry hraje. Zašel jsem do obchodu, koupil první silničku podle chrtího nastavení svého krosového kola. Časem ještě trochu doladil. Praskl mi rám, šel jsem koupit jiný. Nechali mě sednout na dvě svá silniční kola, větší a menší. Mohl jsem se i projet, kdybych chtěl. Obě byla v toleranci, byl jsem přesně mezi. Objednal jsem to větší, víc se podobalo mému prasklému. Do druhého dne jsem si to rozmyslel, tak volám, jestli už mají objednáno. Jistý pan Fiala se smál, že ne, že stejně čekal, že si to rozmyslím a budu chtít menší. Kolo mi přeskládali s posedem na milimetr stejným, takže jsem se octl přesně tam, kde jsem byl zvyklý.

                    Nakonec jsem zjistil, že můj vyježděný a několika roky vyladěný a zažitý posed ve všech ohledech přesně odpovídá CompFitu a že mám končetiny z člověka o číslo většího, takže mi skutečně vyhovují spíš menší (kratší) rámy, než by běžný prodejce řekl.

                    Z rozmaru jsem si seskládal ještě jednu silničku, která víceméně odpovídá EddyFitu a blíží se běžně doporučovaným velikostem. Je opravdu hodně jiná (má mj. vysokou hlavu), jezdím na ní bez problémů, ale ta menší krátká je mi prostě bližší.

                    0 0
    • tromboonen  

      Tak kdyz to vezmu podle sebe, viz obrazek..

      vysoci jsme skoro stejne, ty mas jeste vyssi rozkrok, no nevim, tipuju chybu v mereni, a arm a forearm jeste kratsi, pritom tyhle hodnoty mam ja dost extremne kratke ve srovnani s „normalni“ postavou. Stehno Ti vychazi hoodne dlouhe (zase podle me chyba mereni, blbe se to v jednom cloveku meri), lytko stejne jako ja..

      Pockej si na pritelkyni, merte trikrat, pokud se neco vyrazne lkisi tak vyhodit a znovu a pak prumer, zas tolik casu to nezabere, rekni ji, ze budes hubenej a budes mit svalnatej zadek, to ji snad bude motivovat :) Fakt se vyplati tomu venovat tu pulhodku, usetri to spoustu penez pri nakupu.

      Takze zatim Ti vychazi ram s delkou horni trouby 53 nebo max 54.. vetsinou to vyrobci oznacuji jako 54, ale vzdy overit v geometrii konkretniho modelu ten konkretni rozmer, da se najit na netu… ten Cube z inzeratu je podle prodavajiciho 56 delka a oznaceni 58… takze pro tebe dlouhe, jestli je mereni spravne, tak do nej urcite nechod, sam jsem mel na 56 problemy a to je u me ten nepomer mezi nohama a vrskem jeste mensi nez u Tebe (ale tipuju, ze ses splet pri mereni).

      0 0
      • tromboonen  

        U rozkroku jsem to obratil, mas jej niz, ale pritom stehno mega dlouhy, je to proste spatne zmereno..

        0 0
        • macin33  

          je to spatne.psal jsem to.ale snaha aspon byla..... :( sam to nedam a tu (v okoli) me nikdo neporadi…

          0 0
          • tromboonen  

            Hele ja se taky meril sam a pak s pomoci zadne velke rozdily, chce to poradnej metr, nejakou tycku, treba smetak, vodovahu, malou zidlicku nebo neco podobnyho a delat si carky na zed nebo treba na skrin… vsechno jde kdyz se chce a fakt to stoji za to, ale jestli chces vyhodit penize za kolo co ti z cca 50 procent nemusi sednout tak Tvoje vec.

            0 0
            • macin33  

              ja vim,jeste to proresim,ale nebude to asi dnes,mas pravdu 2× mer a jednou rez,nechci nic uspechat.prubnu to se svagrem,za par dni se ozvu.ok :)

              0 0
    • macin33  

      ale jeste bych prece jen mel jednu otazku na vas…asi dost neobvyklou

      tedka jak jsou v mode ty cyklo oblecky,kazdej je ma.kdo aspon minimalne jezdi.

      ja zadnej takovej nikdy nemel a ani nevim na co ho mit,proste na sebe hodim kratasy,tricko a jedu,nic uplyho vsechno profukuje ,driv se me stavalo pravidelne ze jsem predjizdel borce se zminenyma cyklo vecma,ci jim aspon stacil,ted je to tak pul na pul.vim ze je to funkcni pradlo,ale fakt to dela tolik abych to musel mit? co na tom vsichni maj,slapky pochopim,kvalitni vidlici pochopim,ale na co mit spesl triko a kalhoty,kdyz se citim dobre vtom co nosim bezne…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Borci mohli jet pomalu záměrně, cyklistu nepoznáš podle oblečení ani podle kola, ani podle rychlosti jízdy, ale podle toho, jak na kole sedí a jak šlape :-).

        Elasťákové cyklobuzny mají tu výhodu, že je hned tak neofoukne a neoprudí si zadnici. Na některých sedlech se bez vyměkčených kraťasů nedá sedět vůbec a počítá se s tím, speciálně na silničkách. Pro pravidelnou jízdu bych rozhodně doporučil, ale dělej, jak myslíš.

        0 0
        • macin33  

          boze vy jste me do ty hlavy daly za ty dva dny takovych veci ze asi stim kolem jeste dva tydny pockam :D uvidim prve to pak skusim na moji klasiku ,hodit na sebe kratasy a triko a jet,kdyz bude problem budu to resit,je fakt ze kolo je to uplne jiny......ale ten pocit kdyz mas na sobe rifle ,zimni bundu a batoh,predjede te borec s mařkou na galusce v tech „termo“ vecech,a ty je za 10 km pak ztratis.je k nezaplaceni.vim ze to muzou byt jeste vetsi amateri nez ja,ale stejne :) no uvidim.vim ze se mam jeste hodne co ucit stejne

          0 0
        • tromboonen  

          Hlavne si neodres citlive partie – kratasy musi hodne tesne sedet a mit ploche svy (a vycpavku)… ve volnych normalnich kratasech dojedes tak na pivo, jakmile jedes rychlejc a spotis se, zacne se to odirat, pot+mech namahani a hned je vyrazka… ale jak rika Krab, evidentne mas svuj rozum, toz delej jak myslis… triko z bavlny kdyz se spoti je taky hodne neprijemny a nekdy z toho hrozi namozeni zadovyho svalstva, ale vrsek se obecne da resit ruzne (volnejsi ale porad funkcni/odvadejici pot) kdyz cyklobuzna oblecek nevydejchas, ale funkcne je to jednoznacne lepsi a u tech kratas skoro nutnost.

          0 0
          • macin33  

            dobre,dekuji za podmet,beru na vedomi.je jasny ze to lidi nenosi jen tak,at uz v televizi nebo realu.no cekaj me asi velky zmeny,diky vam za cele forum,ted uz je to asi jen na me :)

            0 0
            • tromboonen  

              Děkuješ jen za podmět, nebo i za přísudek a ostatní větné členy? :)

              0 0
              • macin33  

                dekuji vam za vsechno a kdyby jste pouzili citoslovce,tak beru i ty :)

                0 0
                • tromboonen  

                  Tak v jednu chvíli, když si psal „zajdu raději do obchodu“, tak se mi pár citoslovců na jazyk dralo… ách, ouvej a „notypyčo“ (poslední myšleno jako citoslovce, ne jako osobní nadávka) :)

                  0 0
      • jecnak  

        Hodinu se da na kole vydrzet i ve jeansech, ale cely den tezko. Od toho jsou prave ty cyklo kalhoty s vlozkou. Uplejsi dres taky neni na skodu. Minimalne proto, ze ma kapsy, do kterych si das penezenku, mobil, nahradni dusi, pumpu a nejakou svacu.

        0 0
        • macin33  

          na tom treku jsem vyjel v 8 rano a dojel v 9 vecer (188 km) normalni obleceni kratasy a tricko , 8 h na kole 5 h pauza a v pohode,jedinej problem byl hlavne nohy,ale spis z nezvyku

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            A co druhý den, třetí den, pátý den?

            0 0
            • macin33  

              druhej a treti den byl odpocinek,ctvrtej uz na pohodu pres 100 ,ale bavime se o obdobi pred 10 lety,to jsem za rok najel i pres 5000km…ted uz to tak neni.ted nemam problem kolem 100,ale to tim ze neni tolik casu,moznosti …

              0 0
    • Tomb74  

      Ja prechazel na silnici pred ctyrmi roky,nikdy predtim jsem nepouzival naslapny pedaly a okamzite jsem si na to zvyknul.Nemenil bych!Ve chvili,kdy se naucis tocit do kruhu pri slapani,tak se do stoupani mnohem min nadres.Paradox­ne.Kvalitni tretry s karbonovou podrazkou.Psal jsi,ze jezdis i 100km svihy,kvalitni obuti je zaklad,abys byl v poho.Ja pouzivam Looky a je to v poho.Pokud by ti vylozene vadila silnicni tretra pri chuzi,kdy sesednes,coz je skoro jisty u kazdyho,tak se prodavaji pryzovy krytky,ktere tam cvaknes a je to komfortnejsi.Jen muj nazor,ja si proste neumim predstavit sto kilaku v klasickejch botach na silnicce.SPDcka co se pouzivaj na mtb budes muset taky cvaknout a hlidat si to pri sesedavani,vyc­vaknuti nekde a tak,ale silnicni tretra,komfortni a v karbonu ti hodne pomuze pri slapani,prakticky odbouras potize s chodidly pri delsi trase.Tot cele…

      0 0
      • MiKED  

        Řekl bych, že karbonová podrážka pro začátečníka je trochu jako bazuka na lov myší.

        0 0
        • tromboonen  

          Nemyslim, kdyz si ted koupi backory, bude je brzo menit, tvrda (ne uplne nutne karbon, ale proste co nejtvrdsi) podrazka je zaklad, s tou se pak daj na silnici jezdit i SPD

          0 0
          • Tomb74  

            Souhlas.Asi to nemusi bejt nutne karbon,i kdyz ja mam Force a daval jsem za ne jen neco lehce pres dva tacy,karbon podrazka tam je a jsou pohodlny,i pro vyssi nart.A naslapy Look Keo a spokojenost.Jinak, je to na autorovi vlakna, ja jen rikam dle svych zkusenosti,na mtb spdcka a pohodlnejsi mtb boty-nenajizdim na horalovi tolik km jako na silnici…Na silnicaka jedine v silnicnich tretrach a to i na kochaci jizdu…Komfort clovek po nejaky delce trasy fakt oceni…

            0 0
            • tromboonen  

              Tak existuji MTB SPD tretry zhruba na urovni tech Force silnicnich nebo i lepsi co se pevnosti podrazky tyce, o tom mluvim… SPD maji porad mensi stycnou plochu, ale u takovejch treter to nevadi… tenisky nebo trekove boty s kuframa je neco jineho, o tom nemluvim.

              0 0
              • Tomb74  

                No však já rozumím,nijak ti neoponuju.Já jen,že tazatel říká,že najede dokonce hodně dlouhý celodenní trasy,takže většinu času tráví stejně v sedle,nohy na pedálech.Proto bych silničku bejt na jeho místě opatřil nášlapy vhodnými na silniční kolo a použil jednoznačně silniční tretry…Jednak je ocení při stoupání do vrchu,kdy tah nohy obutý v botě s tvrdou podrážkou směrem nahoru vypomůže snadnějšímu vyšlápnutí,protože holt se podrážka nebude nijak kroutit,ohýbat,vět­šina síly půjde do pedálů.Pokud vybere pro sebe dostatečně pohodlný boty,tak to bude v pohodě.Jinak naprosto s tebou souhlasím v tom,že stejně zjistí,že nakonec boty na silniční cyklistiku koupí a bude si říkat,proč to neudělal dávno.No a doufám,že má na ježdění kvalitní kalhoty.Psal,že jezdil dokonce 190km v sandálech(neumím si představit),tak jen doufám,že tu trasu nejel navíc v klasickejch urban kraťasech…Takovýho vlka bych mazat nechtěl pak :-)

                0 0
                • macin33  

                  Tech 190 jsem jel asi jen 3× za život jinak kolem 120–150vic jsem nejezdil.ale stejne můj největší osobni rekord byl na liberte(na te dámské se stangli ze spoda nahoru) bez prehazovacky 156 km.to vám hosi byla drina,ale to me bylo 19 tak to slo

                  0 0
          • MiKED  

            Tvrdou podrážku určitě, ale třeba já osobně bych hned ze začátku po karbonu neskočil. Tvrdost je přeci jen o hodně jinde (ale beru to z vlastní zkušenosti).

            0 0
      • macin33  

        ja jezdil v normalnich sandalich vychazkovych i 190 km za den.nerikam ze jsem nebyl vyrizenej ale dal jsem to.ale ty slapky poresim a asi pujdu do tech oboustranych.proste chce to zmenu.jezdim na bezkach a boty na bezky me v chuzi nevadi,tak proc tretry maj,je to takovej rozdil?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Je to rozdíl. Ze silničních treter dolů kufry vyčnívají a na kluzkém parádně a nečekaně kloužou.

          0 0
          • macin33  

            to bych asi zvladl ,bruslit umim taky :)

            0 0
            • platypus  

              Nejde o to že s sebou můžeš seknout ale že se ničí kufry a tretry tou chůzí, holt je to na ježdění…

              0 0
    • macin33  

      posilam nove udaje o me postave,mereno ve dvou tak snad to bude davat smysl vetsi,,..,

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Hle, jiný člověk. Jsi jednoznačným adeptem na dámský rám nebo Merida Ride. Pro zpestření vyzkoušej cokoliv ve velikosti 52.

        0 0
      • tromboonen  

        To je ještě divnější, máš všechno dost podobný mým mírám (inseam si asi knihu málo osedlal), jen ty ruce ještě kratší, určitě jste pochopili jak měřit ty ruce, držek válec v pěsti a kde nahmatat kloub??

        Těm krátkým rukám by to odpovídalo, já mám při podobných parametrech, ale o cca 5–6 cm delším rukám ideální délku rámu 53–54, tobě teď vychází 50–51, 52 s kratším forbecem (méně než 90 mm už není nic moc) asi ne.

        Takže jestli je to dobře tak alespoň vidíš, jak je to důležitý, protože v obchodě by Ti podle tabulek výrobce dali 56.

        0 0
        • macin33  

          Od loktu to chapem od kzd merit ,ale jestli po zapěsti nebo az po tu zatnutou pest?to nevíme?nebo pokad mame merit?nebo po tu tyc?my to merily po zapěsti…

          0 0
          • tromboonen  

            Tak jak je to tam napsany/nakresleny, pokud si vzpominam tak po stred te tyce (nebo povrch tyce, ted nevim) – odpovida to stredu nebo zadni hrane riditek, zapestim se snad nedrzis, to by vysvetlovalo ten ulet.

            0 0
            • macin33  

              Aha,tak to je ono to je 34,5 .takze jakej by byl pro me idealni? :)

              0 0
              • macin33  

                Předpokládám tedy,ze idealni délka je tech 53–54.toho se budu držet,díky moc za pomoc :)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.