• die.catana

    Shimano XT 2008 Lidi koupil jsem nový smyk a přehazku XT 2008 a k tomu staré LX řazení, protože se mi nechtělo utrácet za nové černé XT. Mám to teď na stole a koukám na to. Vypadá to vcelku dobře. A hlavně ty pružiny jsou TUHÝ jako blázen. Nic se netřepe nikde žádná vůle paráda.Cena nádherná. Myslím si že SRAM bude mít v shimanu 2008 opravdu silnou konkurenci. Dovolil bych si říct, že teď cena/výkon vede SHIMANO. Jsem zvědavej jak to bude fungovat, až to nasadím na bika. Ale do těch sraček venku se mi to moc tahat nechce:((((

    Anketa: SHIMANO

    7x
    19%
    1x
    3%
    26x
    70%
    0 0
    • Vilém  

      To je jako nejaky PR thread od agenta Shimana? :) V te ankete mas opravdu dobre nastaveny moznosti:)

      0 0
    • chodec  

      Mě tu kdysi jako nováčkovi vynadali, když jsem vyjádřil svůj názor na fungování nějakých brzd po pouhých několika stech km, co jsem na nich jezdil, a to ve chvíli, kdy k nim nikdo jiný moc nepsal a zakladatel threadu se výslovně pídil po nějakých informacích.

      Myslím, že si teď klidně můžu přestat lámat hlavu s tím, zda to bylo správné – tady se hodnotí něco, co ještě ani není namontované na kole, leží to na stole a rovnou se srovnává s konkurencí a hodnotí cena/výkon.

      Pokud ses nudil a chtěl si založit flame, tak máš myslím slušně nakročeno, jinak myslím nemá cenu se k tématu víc či věcně vyjadřovat.

      0 0
      • die.catana  

        No, já už jsem vyměnil hodně dílů na kole a tak po různu. Ale až teď to vypadá, že je po technické stránce udělané vše tak jako má být. Vždycky byly ty pružiny takový měkký, ale teď mám pocit, že mi to urve řazení.

        Za další si nemyslím, že by pro všechny tady bylo shimano XT 2008 nějakou novinkou. Spousta lidí to už má nasazený na svým bikovi, ne? Já spíš hodnotím tah pružin, čepy a ložiska.

        0 0
    • kleinis  

      Bacha aby sis to nezaspinil…pak by to mohlo prestat radit!:-D

      0 0
      • die.catana  

        To si nemyslím, přesmyk je naprosto skvělej, ale ta přehazka SHADOW, ta mi leží v oku. Dlouho jsem se rozhodoval mezi SRAMEM a SHIMANO SHADOW a rozhodl jsem se z tradice k SHIMANU. Jestli me zklame, tak už nekoupim jedinej komponent od SHIMANA:((((((((

        0 0
        • kleinis  

          Promin, omlouvam se za svuj nesmyslnej prispevek, ale nemohl sem si pomoct k nesmyslnymu threadu…to ze se Ti to libi (aspon tak chapu, to ze to „mas v oku“) mozna neni duvod zakladat dalsi, mohl si to proste napsat do nejakyho predeslyho a bylo to. Jinak mam ted na stole akorat novou sedlovku…mam zalozit novej thread jakoze ju mam v oku? Rekl bych ze takhle to tady nefunguje.;-) Tak aspon preju at Ti to dobre radi a si s tim spokojenej a mas z toho radost!;-)

          0 0
          • die.catana  

            Furt je to lepší, než když se tu řeší věci mimo téma kola. Navíc když něco někoho popouzí, tak stačí odkliknout křížek a otravnej thread se už neobjeví. Já osobně mám takových odfajfklých plno: běžky, lyže, PC, netobooky, auta, OLKYCE, a různé chuchvalce, ve kterých se už dávno neřeší původní záměr.

            A zadalší.

            Dal sem to sem hlavně proto, že mě popouzí všichni SRAMAŘI. Tak doufám, že se nějaký příznivec SHIMANA ozve. USA nemám moc v oblibě:(

            0 0
            • Vilém  

              Tak to jsem rad, ze jsi nakonec priznal, ze jedinym smyslem bylo pokusit se rozdmichat flame.

              0 0
              • die.catana  

                Podívej, mě připadá řazení jako jedna z nejdůležitějších věcí na kole. Každopádně jsem chtěl trochu rejpnout do SRABAŘŮ.

                Očekával jsem, že mě člověk jako ty napíše: se shimanem jdi doprdele, sram forewer. Ale vy(včetně) mě místo toho naznačujete, jak se mám chovat. Takže jste v podstatě pohnojili a polili moje FLAME, které mi krásně vyrostlo jako fazole do mraků.

                Nechci aby se zde lidi hádali, ale aby se vyjádřili k nové SHADOW / SRAM X9. Prostě nějak pokupě, bez nadávek a urážek jako je tomu v ostatních DRDECH:)

                0 0
            • kleinis  

              Ja sem sramar jak pises a nikdy sem Te nepopouzel…!;-)

              0 0
              • die.catana  

                Já to nevztahuji na sebe, ale jen tak všeobecně. Všichni proklamují SRAM. Tak jsem si řekl, jaký to asi bude veslovat proti proudu:)

                0 0
    • Blade  

      No hurá! Už sem se lek, že nikdo žádný další vlákno na táma XT08 už nezaloží. Tak prosím ještě aspoň jedno, až je jich pěkných kulatých 10…

      0 0
    • Lister  

      Na kole jsem od shimana jezdil věci od Alivia do XT a musím říct že naprosto nejlepší sada co kdy simano udělalo je Alivio, poměr funkce cena výkon je bezkonkurenční, řadí to skvěle – líp než jakákoliv devítka od shimana, je to sice težší, ale zase robustní konstrukce zajístí právě ten přesný chod, navíc pomáhá i šiřší řetěz a 8 kazeta. U vyšších řad kvůli úspoře hmotnosti klesá přesnost řazení a pružiny obecně jsou tam na můj vkus moc měkké.

      Takže moje XT momentálně bude jezdit přítelkyně, protože ta toho moc nenajezdí, do sraček se nepouští, takže tam jí to bude šlapat bez potíží. Mě by se nechtělo opečovávat bovdeny, při čistých to šlape, ale mě to vydrželo vždy tak cca 500–1000km a to je pro mě málo.

      0 0
      • die.catana  

        No a otom právě mluvím, ty pružiny u XT 2008 jsou fakt tuhý. Navíc přímé vedení lanka. Já jsem za XT SHADOW a přesmyk 2008 a řazení LX dal 3000kč a to mi připadá, jako dobrá cena. Nemyslíte?

        0 0
        • mairj  

          já si to nemyslím :-)

          0 0
        • paulovic  

          //Navíc přímé vedení lanka. konečne pochopili. Sram to má už pekných pár rokov. Jazdil som Alivio, LX, XT, dokonca XT reverz s BBB ložiskovími rolničkami bez bočnej vôle. Bolo nutné udržiavať bowdeny v čistote aby to radilo perfektne, ale bolo to velmy presné a rýchle. Manželke som dal XT Shadow … máš pravdu je to lepšie vymyslené … to im trvalo.

          Teraz som prešiel na SRAM X9/0 a je to úplne o niečom inom. Obávam sa že návrat k Shimanu nehrozí.//

          0 0
        • Mutant Marana  

          Ja si to taky nemyslim, blazne, vyhodils penize, ale co, dobre ti tak, asi na to mas, chachaaaa. Nebo jesdis jen v cistote s bikem pozersky do hospy, tam ti to tu sluzbu udela…

          0 0
      • roud  

        nesouhlasim nejlepší bylo shimano SIS :O)

        0 0
    • Hutch  

      Xt 08 je vážně dobrá,mám ji ve verzi shadow,kde jsou vyřešené všechny problémy,tj. třískání o rám, napínání řetězu…má hladký chod,taky si myslím,že má sram velkou konkurenci(pokud je sram konkurence)

      0 0
      • Manas  

        Jen skoda ze SRAM uz to ma docela dlouho no … :-)

        0 0
      • Lucke  

        lepe bych definoval vetu a to: SHIMANO…zacina(moz­na,asi) byt konkurenci SRAMU,ale jenom zacina!......­.....nikdy nebude:-P

        flame

        0 0
      • Vlado Jekyll  

        Hutch, ospravedlňuje a, že máš málo rokov, keď budeš mať viac skúseností, pochopíš.....ináč, dovolím si tvrdiť, že 99% užívateľov,kt­orí vyskúšajú na dlhšiu dobu SRAM, pri ňom aj ostanú. Myslím vyššie sady a posledné ročniky.

        0 0
        • kovar  

          no a ty už máš zkušenosti s XT 08, že vynášíš jakési věštby o pochopení a procentech?

          0 0
    • Lucke  

      ted jezdim x.0 a vepredu mam x-gen..razeni x.0..predtim jsem byl na XT a kdo tvrdi neco zleho na SRAM tak bud ho nejezdil, nebo nevi:)..kazdopadne at ti to XTcko jezdi, ikdyz sram by jezdil lip! :)

      0 0
      • die.catana  

        Jo ale to co máš ty to je exkluzivitka a taky trochu jiná cenonová třída. !!!???

        0 0
        • Lucke  

          jako myslim ze takova sram x,9 bo tak..bude radit stejne…jenom je trosku tezsi

          0 0
        • wroum  

          sel sem z XT na sram7 a funkcne sem si polepsil

          0 0
      • djano  

        „a kdo tvrdi neco zleho na SRAM tak bud ho nejezdil, nebo nevi“ – ani nevies ako sa mylis. SRAM nejazdim iba pre ich nestastne packy radene iba palcom (Shimano ich prestalo robit v sezonach 93/94 a zacalo RF+, ktore mi vyhovuju). Dokonca aj SRAM Quarz (v podstate este SACHS) radim s RF+ XT.

        0 0
        • kleinis  

          Ja zas nevidim nic kouzelnyho na razeni ukazovakem…treba kdyz ho potrebuju na brzde! A uz se to psalo x-krat, je to o zvyku a zvyknes si hodne rychle! A jestli ne, tak holt sh ;-)

          0 0
          • djano  

            Odvykol som rychle :-) A brzdim prostrednikom.

            0 0
            • kleinis  

              Jasne, jestli Ti to vyhovuje a funguje za vsech podminek, tak proc ne. ;-)

              0 0
              • djano  

                Vyhovuje. A ani otocne radenie ma nenadchlo (az na mikroindex v ovladani presmykaca), aj ked je prakticke.

                0 0
                • Lister  

                  Otočné řazení je dost specifická záležitost, buď ho přijmeš a pak využíváš jeho výhody v prakticky bezkonkurenční rychlosti řazení převodů, maximální bezúdržbovosti a dlouhé životosti, nebo ti to prostě nesedí a jdeš do páček.

                  Pokud jde pak o srovnání různých páček, tak tam si většinou už člověk vybere to co mu nejvíce sedí, jezdit se dá na všem, Shimano páčky jsou t.č. možná více userfriendly, protože dovolují vybrat si způsob jaký ti bude vyhovovat, ale na druhou stranu, pokud je člověk vyhraněný a ví že řadí jen palcem, tak je pro něj lepší volba Sram, pro ergonomičtější dráhu odřazovací páky.

                  No a pak jsou ještě třeba i levné systémy, které mají odřazovací páčku umístěnou na horní straně základny brzdové páky – no a i na tom se dá jezdit a funguje to spolehlivě, ale tady už je ergonomie krapet horší…

                  0 0
              • chodec  

                To řazení ukazováčkem jsem také nikdy nepochopil.

                Nejde o to, že by se to člověk nenaučil (jak se říká, člověk si zvykne i na sekeru v zádech), ale s ohledem na nějakou logiku ergonomie mi není jasné, jaké důvody někoho vedly k tomu, aby nutil jezdce vlastně obětovat po palci druhý nejsilnější a nejšikovnější prst s nejjemnější motorikou – ukazováček – na něco tak banálního a na přesnost nijak extrémně náročného jako je odřazování – klepnutí do čudlu.

                Respektive proč vůbec měl někdo pocit, že řazení je potřeba ovládat víc než jedním prstem. Jako že by třeba někoho napadlo řadit najednou nahoru i dolů v jednu chvíli? Nebo že by někdo měl potřebu měnit řazení nahoru a dolů v kratším intervalu, než jaký je potřeba k hejbnutí palcem o ten cenťák vedle na druhou páčku? Prostě jsem se to nikdy nedozvěděl. Navíc tohle vše za cenu toho, že když odřazuji ukazovákem, tak si musím zvyknout na brzdění prostředníkem, který alespoň já od přírody nemám bůh ví jak šikovný a už vůbec ne tehdy, když po ukazováku v tu chvíli chci nějakou jinou pohybově nezávislou činnost – řazení.

                Naštěstí jsem to nikdy nemusel dlouhodobě používat na vlastním kole – Shimana mi na mých kolech elegantně proplula buď ta, co ještě měla ovládání na palce a nebo pak až ta současná, která je zase znova umí ;-). Takže s RF řazením ukazovákem jsem se potýkal jen na několika půjčených nebo krátkodobě ježděných kolech a teď koukám jak se na Deorku trápí manželka – asi se mi jí zželí a pořídím jí něco smysluplnějšího.

                Přesto, pokud by někdo měl nějaký odkaz na nějakou stať o logice použití dvou prstů na řazení, tak si to opravdu rád přečtu a zkusím zjistit, zda mi něco neuniká.

                0 0
                • Lister  

                  Na brždění prostředníčkem se dá zvyknout, jsem dlouho brzdil ukazovákem, ale šlo hlavně proto, že na véčkách to člověk prostě prostředníčkem neubrzdil a tak jsem si tenhle zvyk přenesl i na hydry, ale tam jsem to postupně odstraňoval a teď už zase brzdím jen prostředníčkem – tahle změna u mě nastala minulou sezonu. Teď už s tím nemám problém a řekl bych že v tomhle mám teď první dva prsty stejně šikovné.

                  No a proč ta změna – nemám vedle gripu a brzdovou pákou mezeru, protože pak blbě došáhnu na řadící páčky no a když pak dám ukazovák na páku, tak je umístěn tak ve 2/3 délky páky, ale prostředník dolehne přesně na konec, což je pro maximální účinost zásadní, tak proto. Takhle mám vše pod kontrolou a nemusím hnout s rukou ani o mm.

                  0 0
                  • chodec  

                    jo – tohle je jasné vysvětlení, má to logiku, a funguje to tak pro tebe, proto sis to zvolil, ale třeba manželka má Deorko řazení a prostředník nemá dost silný a šikovný zároveň, aby s ním vystačila. Takže musí přehmatávat a to je jednak pomalejší a jednak dělá chyby (strčí si do řazení dřív než by chtěla, blbě chytne brzdu a pod). No a dokud jí nepořídíme Srama nebo novější řazení od Shimana z vyšší řady, tak jinou volbu nemá :-(

                    0 0
                    • JSt  

                      se shimanem se mi nikdy nestalo, ze bych tam hodil kvalt, co nechcu (pomineme pujcena kola s perverznim saltrem ;-). zato u packovyho sramu jsem obcas nechtene drbl do odrazovaci packy a hodil si tam tezsi kvalt. nevybavuju si situaci, kdy bych brzdil a zaroven potreboval zaradit tezsi prevod (cimz netvrdim, ze takova situace nemuze nastat ;-). dej manzelce cas, podle me neni s kolem zcela szita, proto dela takove chyby.

                      0 0
                      • Pebe  

                        ono ani tak nejde o to dělat tyhle věci dohromady, jako o to, že když chceš citlivě brzdit, jde to jedním prstem lépe ukazováčkem než protředníčkem. I tak pohyblivost samostatných prstů je rozdílná.

                        0 0
                      • Pebe  

                        na druhou stranu jsi měl dát více času ty Sramu, „podle me nejsi s kolem zcela szity, proto delas takove chyby.“ ;-)

                        0 0
                        • JSt  

                          sotva jsem to odeslal, tak me napadlo, ze s tim nekdo prijde ;-)). dobry :-)

                          0 0
                      • scret  

                        souhlasim s tebou,na Sramu se mi to stava taky,na Shimanu snad nikdy… a urcite to neni tim ze se sramem nejsem szity…jezdim ho ted na druhym kole vic nez na prvnim na RF…

                        0 0
                  • MlokCZ  

                    Já třeba někdy brzdím přesně jak ty prostředníčkem úplně ze stejného důvodu. Ale stejně jsem si ani po dlouhé době nezvyknul úplně a ukazováčkem je to mnohem lepší.

                    Takže mám dva režimy. Když se více řadí, tak v tu chvíli není třeba tolik brzdit, tak to držím gripy uprostřed, brzdím prostředníčkem a pohodlně došáhnu na řadící páčky. A pak druhý režim a to sjezdový, kde držím gripy zcela u vnějšího kraje a opírám se o rohy a v tu chvíli mi to přesně vyjde na brždění ukazováčkem. V takovou chvíli ale špatně dosáhnu na řazení, což mi ale nevadí.

                    0 0
                    • ota  

                      sice nemám rohy, ale jinak to mám stejně.kolikrát jsem uvažoval, jak přehodit páčky brzd a řazení, aby to tomu ukazováčkovi líp vyšlo:)

                      0 0
                      • chodec  

                        U X.9 2007 a dál a X.0 pro tyto případy Sram dělá dvojpolohové uchycení objímky na řazení tak, aby sis mohl vybrat na jaké straně brzdy bude objímka řazení a tím měnit prakticky libovolně vzájemnou polohu řazení a páky brzdy. Shimano na nových vyšších řadách dělá něco obdobného též (XTR a XT co vím).

                        0 0
                        • ota  

                          díky, nikdy jsem to ještě u nikoho neviděl,ale u toho XTR mě to napadlo, jestli by to nešlo. s tím brzděním ukazovákem by se to tím pádem vyřešilo, navíc tam nepřekáží ta „televize“ se zařazenými převody, tj. objímky by asi šly dát sobě

                          0 0
                  • Mutant Marana  

                    To je dobry, ty vlastne, kdyz brzdis, tak furt nekoho fakujes! Parada!

                    0 0
                • djano  

                  Uniklo Ti nieco, co tu bolo opakovane – niekomu to jednoducho tak vyhovuje. Ja mam kratsie prsty, tak som odradzovanie ukazovakom privital. Ale neprezentujem to, ze nic ine nie je lepsie – Truhlika som videl uz davno (pre mladsich citatelov : chrobak Truhlik=brouk Pytlik ).

                  0 0
                  • Lister  

                    já mám taky krátké prsty a není to problém, v tom to není, asi ti to nevyhovuje z jiného důvodu, nebudeme pátrat z jakého, to je jedno, RF taky funguje, tak pokud u tebe převažují pozitiva, tak proč ho nepoužívat..... já mám své duvody proč ho nepoužívám, a ty budeš mít jistě svoje proto, proč ho používáš.....­..kdyby to tak nebylo, tak jedna z forim musí zákonitě zkrachovat :)

                    0 0
                  • Pebe  

                    já mám extra malý ruce a se SRamem to nebyl problém vůbec

                    0 0
                    • chodec  

                      Manželce se třeba také na Sramu právě kvůli kratším prstům řadilo výrazně lépe. Mohl jsem jí totiž natočit celé řazení tak, aby pohodlně dosáhla od páček řazení na brzdu. Ale to samé by šlo udělat s Dual Realease – takže tohle není nic proti Shimanu, jen proti starší verzi RF, která zdaleka ergonomicky nebyla moc univerzální, protže tam přiblížením jedné páčky řazení k brzdě (kvůli kratřím prstům) se nevyhnutelně vzdálí druhá ovládaná na opačné straně gripu ;-).

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Také mám kvůli krátkým prstům natočené řazení v jiném úhlu než většina ostatních a je na to právě Sram super. Bohužel teď na novém kole jsem měl společnou objímku pro řazení a brzdy a hned byl právě kvůli tomu úhlu řazení problém (v tu chvíli bych měl brzdy už zcela kolmo k zemi a to už neni co bych chtěl). Takže sháním objímky samostatné, na ORO není problém, už jsou na cestě, ale na X9 jsem objímku samotnou nesehnal nikde a snad nakonec budu muset koupit rezervní páčky, což se mi moc nechce.

                        0 0
                        • chodec  

                          že jo, a když k tomu ještě doladíš u X.O polohu obou páček navzájem tak to řadí pakticky už jak na to jen pomyslíš ;-)

                          S tou objímkou je to zajímavý. Nikdy mě nenapadlo, že by to byl z tohodle úhlu problém. Co nějakej nástrojař (pokud není jako díl u dovozce – ale k X.0 je stejná a k té bývá hodně věcí samostatně k mání (i když to bude nejspíš jen na objednávku).

                          V katalogu ji má Sram jako samostatně prodejný díl s objednávkovým číslem:

                          11.7015.033.000

                          viz strana 32 zde

                          www.sram.com/…00_WEB_B.pdf

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Žitný bohužel nemá samotné objímky, prostě je nevozí.

                            0 0
                  • chodec  

                    v pohodě – to co píču není kritika užívání, jen zamyšlení nad důvody, které k tomu Shimano k RF zaměstnávající dva prsty vedly z hlediska ergonomie a které mi unikají a rád bych se je dozvěděl. Konečně nereagoval jsem na tebe, ale navázal jsem na otázku důvodů užívání.

                    P.S. Manželka má také krátké prsty – a to je mj. jeden z důvodů, proč jí RF nevyhovuje a nadává na něj – musí kolem rukojeti obsáhnout tři věci ze kterých u dvou jejich vzájemná poloha nejde změnit ;-)

                    0 0
                    • kleinis  

                      Jasne…je to na PÍČU!:-D Rekls to hezky…

                      0 0
                    • kleinis  

                      Ale jinak sranda samozrejme!;-)

                      0 0
                    • kleinis  

                      Chtel sem se zeptat jestli si z Prahy (to dlouhy i) ale uz to vidim!;-) Byl to dobrej pretuk…

                      0 0
                      • chodec  

                        vida ta písmenka jsou nebezpešně blízko ;-) to je ukázka nešikovnosti mých prtů obecně :-))

                        0 0
                        • kleinis  

                          Hlavne ze mas pekny kolo ktery funguje jak ma… ;-)

                          0 0
                          • chodec  

                            jestli myslíš to z profilu, tak to sice funguje jak má, ale teď říká pane už někomu jinému. Nicméně pokud jde o řazení samotné, tak na stávajícím jsem na tom podobně :-)

                            0 0
                            • kleinis  

                              Ha, ja si to myslel kdyz sem tam nejak zaregistroval to inmemoriam!;-)

                              0 0
                    • Pebe  

                      imho se u RF používaly dva prsty ve zhruba stejných polohách jako na dřívějším GripShiftu…

                      0 0
                • Mug  

                  Na Shimano Dual Release už to jde řadit jen palcem. A funguje to dobře, možná lépe než ukazovákem neb má ta páčka kratší chod.

                  0 0
                  • chodec  

                    Nemůžu než souhlasit – konečně píšu to v předposledním odstavci ;-)

                    0 0
                  • Lowrider  

                    To Dual Release je fakt super. Dolů řadím většinou palcem, ale když jedu ve stoje (když někoho vezu na sedle nebo tak) tak se to řazení ukazovákem dost hodí, řadit palcem ve stoje to bych si ukroutil zápěstí. To je důvod, proč bych nesen Sram Trigger Shifter nebo co to tam maj :-).

                    0 0
                • Pebe  

                  podle Brainiacs na Discovery chanelu je nejsilnějším prstem na ruce malíček, protože má nejkratší šlachy a kdesi cosi

                  0 0
            • Lister  

              brzdím taky prostředníkem a nikdy by mě nenapadlo volným ukazovákem šáhnout na odřazovací páčku…tím se přece držím řidítek :)

              Ani když jsem měl shimano páčky 2007 tak jsem to tak nedělal.

              0 0
              • chodec  

                Tohle má naopak logiku – Pokud má někdo dost přesnou motoriku prostředníku na brždění a nemusí zároveň nezávisle na něm šmátrat ukazovákem po řazení (jen se jím drží), tak proč ne (já to občas dělám, když chci změnit úchop) – je to jeho volba. Ale jak píšu výše – aby někdo IMHO bez zvlášť dobrého nutil pustit chtě nechtě ukazovákem brzdu 100% uživatelů jeho výrobku nebo furt přehmatávat, to mi přišlo ne úplně dobře domyšlené, pokud mi něco neuniklo.

                0 0
              • kleinis  

                Dekuji soudruzi za podporu…nechtelo semi to psat tak obsirne! Ale tak nejak ste to s chodcem rekli asi vsechno! Takze bych si dovolil rict ze sram pomalu a jiste zacina mozna byt trochu ale nejsem si vubec jistej konkurenceschopny shimanu…jak nekdo psal nahore!;-)

                0 0
            • MaPa  

              taky brzdím prostředníčkem, ale ukazováčkem se držím :-). ale každému co jeho jest

              0 0
        • Lister  

          každý to vidí jinak :)

          Ae většina podle mě jinak než ty, protože jinak si nedokážu vysvětlit úspěch sramu s jejich páčkama a teď i „nové“ páčky od shimana, které odřazují dvěma směry :)

          0 0
        • Lucke  

          vim dobre jak co myslim..:)ja treba radim gripem, predti m jsem mel packy..a ted je vse jednodussi rychlejsi…+ prehazka…pres­nejsi:)

          0 0
          • pitos  

            to je všehno hezké jen tohle řezení asi nikdy nepochopím. musíš povolit sevření,ruku přesunout na řadící rukojeť a ještě ke všemu ruku v zápěstí vytáčet o současném brzdění nemluvě…

            0 0
            • Lucke  

              o to mjsem nikdy neuvazoval..kdyz slapu..slapu:)

              0 0
              • pitos  

                ??? to jsem moc nepochopil,jako třeba že když šlapeš tak neřadíš,nebrzdíš? ..o tom jsi nikdy neuvažoval…to jsou v dnešní době kdy jsou tyto systémy vlastně všechny na vysoké úrovni důležité drobnosti proč zvolit to či ono.

                0 0
                • Lucke  

                  neprevracej vypocedi:) proste kdyz jedu a mam moznost zaradit, zaradim a navic kdyz mam grip zaradim o kolik chci:)..nikdy me nestvalo nejake pousteni a pootoceni..a kdesi cosi..ja jsem se s tim docela zzil, tak si to jen chvalim..... polepseni oproti predchozimu razeni SH XT

                  0 0
                  • pitos  

                    ty využíváš zařazení o více jak čtyři polohy,podle mě k ničemu. jinak je to tvoje věc…když ti to vyhovuje;)

                    0 0
                    • Lucke  

                      podle me to neni vubec k nicemu..a vyuzivam to hodne..to bys mel vedet sam ne..jestli jezdis na enduro…a jsou tam nejaky horsi sjezdoviy pasaze..a hend potrebujes radit pri zpomaleni..pak zrychlit..:)

                      0 0
                      • pitos  

                        tak dobrá:)když jsou třeba ty náročnější pasáže tak je pro mě důležitější pevně držet grip,mít možnost kdykoli přibrzdit ale rozhodně ne přeřadit více než o tři čtyři převody najednou(s páčkama jde přeřadit o pět) prostě gripshift nechápu,zkoušel jsem ho ale vidím v tom obrovské nevýhody,vím že to někteří obhajují,mám kamaráda co na něho také nedá dopustit ale třeba zrovna na to enduro nee:)

                        0 0
                        • Misiak  

                          ja to mam poriesene tak ze dlan mam na gripe a palec s ukazovakom na otocnom venci radenia s tym ze brzdova paka je dosiahnutelna uplne v pohode a rychlo. obavy z nechceneho preradovania sa ukazali ako neopodstatnene. radim prakticky podvedome (az na to ze si obcas neviem spomenut ci tocit hore alebo dole, chce to este cvik), ziadne specialne cviky akych sa obavas sa nekonaju. nechapem ako som mohol 5 rokov fungovat s rapidfire-om :P

                          0 0
                          • pitos  

                            ahoj,jak jsem psal…každému může vyhovovat něco jiného:) o nechtěném přeřazení nepadlo ani slovo,jde o pevné a jisté držení gripu,to na pohybující se rukojeti nemůžeš mít alespoň ne tak jako na nepohyblivém gripu.a jestli se za to nedržíš tak ten přesun tam být musí a točení zápěstím také.ne že by se na to nedalo zvyknout,jenom já bych si na to zvykat nechtěl, protože existují jiné a lepší systémy:) také jestli brzdíš ukazovákem tak při přeřazování nebrzdíš. a teď mi vypiš v čem jsou páčky horší proti gripshiftu:)

                            0 0
                            • Misiak  

                              obavy z nechceneho radenia som mal ja, viem ze to sa nespominalo, len som sa zmienil v pripade ze by sa nad tym niekto zamyslal. ide o to ze mne sa to ako iste uchopenie proste zda. nemam pocit nejakej nestability-drzim to takym sposobom ze nemam potrebu presuvat dlan doprava/dolava. a to otacanie mi zas nepride ako nejake bezhlave tocenie, ma to celkom kratky krok. brzdim ukazovakom, ale aj tak mi to nepride ako obmedzujuce. na rapide som tiez musel stiahnut prst z brzdy ked som chcel odradit. v com gripy urcite nad rapidom vedu je jednoduchost a udrzba. x krat sa mi na rapidoch stalo ze paka zabrala naprazdno-nezapadla zapadka a to ma celkom vytacalo. premazanie pomohlo len docasne… okrem toho z mojho hladiska su proste pohodlnejsie, nemusim sa zaoberat ako natocit tie 2 neohrabane rapidacke paky aby som ich mal na dosah, resp aby som ich nemal prilis blizko pri prste (zavadzali). mozme sa tu hadat 2 dni, kazdy si v tom proste najde to vyhovujuce. mne to sedi a o dost viac ako rapid. nehovoriac o cene gripov. tvoj nazor ti neberiem ;)

                              0 0
                      • Radek Broz  

                        To seš asi jedinej, kdo zvládá gripem řadit v terénu.

                        0 0
    • die.catana  

      No mě příde, že shimano vyjde skoro o litr levněji než SRAM. Ve třídě XT/9. Na mé ježdění bohatě stačí Shimano deore, sice ho musím dvakrát do roka seřídit, ale 10min tomu ještě za rok jsem schopnej obětovat. Faktem je, že pro toho kdo neumí natáhnout lanko a musí kvůli tomu jet do servisu, je tohle asi problém. Třeba teď jsem zjistil, že mi LX přehazka blbla jen kvůli tomu, že se mi rozjelo lanko, vylezli zněj ty drátky. Každopádně po prvních 1000km dám vědět, jak si vede SHADOW.

      0 0
    • asmodeus  

      Naprosto sdílím tvoje nadšení .Mám XT 08 asi 4 měsíce a naprostá spokojenost,ale více ukáže až čas…

      0 0
      • die.catana  

        Všichni píšete, že se držíte řidítek ukazováčkem. To nechápu!!!!! Mě na ovládání kola stačí malíček. Jelikož nechci, aby mě upadly záda, tak jsem o řidítka opřenej jen dlaněma a to bohatě na zvládnutí normal cest stačí a to i při klopení. Takže mám všechny prsty volný.(normal cesta, asfalt polňačka) Pochopitelně, když jedu po nějakých lesních cestách a singlech tak už je potřeba zapojit prsty. Držím řidítka malíčkem prsteníčkem a palcem. Všimněte si, mám dva prsty volný. Takže jakýkoliv způsob řazení je možný. Pokud jedu nějaký prasosjezd, tak moc řazení neřeším, zařadím převod 2 , 4 na případné vytáhnutí ze zatáčky(hlavně aby nespadl řetěz) a držím se řidítek palcem malíčkem prsteníčkem prostředníčkem. Zbylý prst nepotřebuji na držení a to i při dropech do 30cm. No a pokud mám spadnout z něčeho většího nad 30cm, tak jsem z toho posranej a držím se zubynehty všeho čeho se dá.

        Dokonce jsem si zvykl i na to, že když jedu něco klikatého a technického a je potřeba často řadit, tak mám stabilně palec a ukazováček nechaný na řadících páčkách.

        Z tohohle usuzuji, že mohu použít jakémkoliv způsob řazení co je na trhu. Mohu si vybrat jen to co je pro mě pohodlnější. Také jsem uvažoval o SRAMU a chtěl jsem ho, ale loni jsem byl na výstavišti a půjčil jsem si spešla(enduro) komplet ve sramu a to řazení mě tak nasralo, že jsem stím kolem málem třískl. Ale přehazka a smyk řadili naprosto přesně. Ale i přezto jsem si říkal, že si zvyknu a koupím SRAM 9, ale když se objevila na trhu SHADOW tak volba byla jasná :)

        0 0
    • honza.biker  

      myslim ze po vysledku ankety uz neni potreba ani zadny komentar..:DD

      0 0
    • die.catana  

      Je vidět, že jsou všichni zfanatizovaní masovou reklamou z USA

      0 0
    • tri3lobit  

      vidim ake je skore v ankete no pre sram to vyzera velice dobre… aj ja mam teraz ponuknuty bike postaveny na srame X-9,X-7 a rad by som sa spytal v com su hlavne prednosti sramu od shimana popripade aj nejake negativa??? moc sa do toho nevyznam a tu co bolo na fore popisane mi to vychadza zatial tak 50–50…

      0 0
      • die.catana  

        No když by shimano nešetřilo na pružinách, tak by bylo všechno trochu jinde.

        0 0
        • Vilém  

          No ono to neni tak jednoduchy.Pokud by dali vyrazne silnejsi pruzinu, tak to zase neutahnes na packach.SRAM ma jinej oakovej pomer a muze tedy silnejsi pruzinu pouzit. Kdyz jsem vozil stary saltr Sh600, ktery mel silnou pruzinu, tak jsem musel sakra vic mackat nez s klasickym Sh saltrem.

          0 0
          • Vilém  

            oakovej = pakovej

            0 0
            • die.catana  

              No jo, když shimano chce jemný a přesný řazení.

              Ale stejně si myslím, že za pár roků po přehazce, smyku a řetězu neštěkne ani pes. Do kola narvou nějakou micro hydraulickou převodovku s elektronickým řazením a bude!!!!

              0 0
              • kleinis  

                Jemny si rekl dobre, presny uz tak moc ne…vubec nechapu jak nekdo muze srovnavat presnost sramu a shimana!;-)

                0 0
                • die.catana  

                  Nikdy jsem neměl se shimanem problém. Dokonce i v bahně v pohodě. Jediná problémová věc je to ohlé lanko u přehazky. V bahně mi to párkrát začalo špatně řadit, ale to bylo tím, že kazeta byla plná šutrů:(

                  To srovnání je myšleno SRAM 9 verzus SHADOW. Blbě jsem tu anketu nazval:(((((

                  0 0
                  • kleinis  

                    Ale probuh…jak to chces srovnavat kdyz na tom nikdo nema nic najetyho? 200 – 300 km? Nechci se dotknout „blaznu“ kteri ted za zimu najeli ja nevim kolik km!;-) Stejne to nebude jiny ten rovnej bovden s tim az tolik nenadela, system zustal stejnej. To ze mas kaminky v kazete neni prece problem saltru, a jestli jo, tak super sram…mam ho a kaminky sem tam nikdy nemel!:-D Pisu to samozrejme z legrace, jinak na Tvoje prispevky asi odpovidat nejde. Reci typu sram me hrozne sral a myslel sem ze s tim pucenym kole flaknu a i tak sem si ho chtel koupit a myslel sem ze si zvyknu, ridim malickem protoze mam rad svoje zada atd. vypovidaji o vsem. Psal si ze staci kliknout na krizek a thread uz se nezobrazi…byla by to skoda, protoze sem par kluku napsalo dost zajimavych prispevku…spis by to chtelo kliknout na krizek u nekterych nicku!;-)

                    0 0
                    • die.catana  

                      Máš pravdu úplně ve všem, SRAM je dobrej, já to vím!!!! Ale u mě je rozhodující i cena. Dívali ste se někdo na hmotnosti?

                      Model: Hmotnost v gramech: Cena: SHADOW 225(GS)/229(SGS) 1500 někde za 1200 XTR 199 3440 teď asi 2400 X.0 2006 207 7­560 teď asi 3500 X.0 Blackbox 196 7560 teď asi 3500 X.9 2006 227 2­450 teď asi 1600 X.9 2007 227 1­850 teď asi 1700

                      Pokud bude funkce SHADOW opravdu dobrá, tak si myslím, že vychází cenově velmi dobře a pro toho kdo si občas zajde na nějakej místní závodek je to podle mě naprosto ideální. Za ty prachy je to naprosto skvělý. Já vím, že prachy nejsou všechno, ještě je láska a tak podobně. Já ještě nepracuju a studuju, tak je pro mě výhodnější za ten cenovej rozdíl zajet třeba do rakouských alp, sice bych asi nedojel až tam, ale určitě bych na ně uviděl :D

                      0 0
                      • die.catana  

                        Model: ......... Hmotnost v gramech: .. Cena: SHADOW.......... 225(GS)/229(SGS) ..... 1500 někde za 1200 XTR ............ 199 .................. 3440 teď asi 2400 X.0 2006 ....... 207 .................. 7560 teď asi 3500 X.0 Blackbox … 196 .................. 7560 teď asi 3500 X.9 2006 ....... 227 .................. 2450 teď asi 1600 X.9 2007 ....... 227 .................. 1850 teď asi 1700

                        0 0
                • JSt  

                  kolik jsi toho najezdil se sramem a shimanem? mam doma kola jak na sh tak na sramu 7. vsecko to radi dobre, ale… ja nemel nikdy se shimanem zasadni problem v bahne. v 99% tomu domluvis sroubem na pace. ale co mi na sramu vadi jsou ty packy, obcas jsem nechtene zavadil o odrazovaci a hodil si mensi pastorek. naopak packa, kterou tahas retez nahoru ma pro me oproti shimanu dost nevyrazny indexovani a obcas se mi stalo, ze jsem to pretahl o pastorek vys, nez jsem chtel. takze u me sh vede.

                  0 0
                  • kleinis  

                    Promin, ale srovnavam XT s X.0 (pricemz beru ze 0 je stejna jak 9 akorat lehci nebo hezci nebo co), a s ni radim narozdil od sh (mel sem XT a LX packy) naprosto presne. ;-) Ja se nechci hadat, rikam ze to je o tom co komu vyhovuje, ale to sem psal uz xkrat nahore…to je debata oNICem!;-D

                    0 0
                  • Lister  

                    nebudu polemizovat, jen poznámka – mám doma páčky acera, alivio, deore a LX a všechny mají mnohem jemnější indexaci než X-7 a x-9 co mám na jiných kolech, ta X-9 v tomhle maximálně vede, tam je řazení nejsurovější, ale tak já to mám rád :)

                    0 0
    • Lucke  

      tak kdyz se tu pre shimano vs sram..kterou kazetu by jste mi doporucili

      XT 08 za 1060 Kč,– www.kupkolo.cz/…zety_31/Akce

      nebo

      Sram PG-990 za 1330Kč,– photo.pinkbike­.com/photo/433/pbpic­433712.jpg

      váhove rozdily cini asi +/- 8 gramu, doposud jsem jezdim XT,ale zkusit se má vse, takze zkusenosti?:)

      0 0
    • tomek  

      Myslím, že ceny 07"-ček padají celkem slušně… www.tandem-bike.cz/…eni/175-sram

      0 0
    • dancar  

      No nevím jestli je správné podporovat USA, viz odkaz: video.google.com/vi­deoplay?docid=89887434­92919612368

      0 0
      • Fenous  

        No tak to je dobrej blabol, no tak to je dobrej blabol, no tak to je dobrej blabol......

        0 0
      • Radek Broz  

        K smíchu!

        0 0
      • MaPa  

        Argumentace spamem z marketingové dílny?

        0 0
      • chodec  

        auuuuuu je zase jednou „inteligentní“ příspěvek k tématu – když to beru z tohoto úhlu tak nevím zda je dobré podporovat Japonsko – co že to dělají zlého – jo už vím teď třeba loví velryby a vypouštějí hodně CO2. Myslím, že bys měl okamžitě zahodit své XT – takhle tomuhle počínání vyjadřuješ podporu a podporuješ ho nemyslíš.

        Až ho budeš zahazovat i s těma klikama, tak řekni – pár bezskrupulózních lidí tady na tom bude rádo jezdit, protože je to prej celkem slušnej výrobek.

        0 0
        • dancar  

          Z mého pohledu jsem volil menší zlo, bo radar mám kousek a verlyby jsou daleko. S tím CO2 na tom budou asi podobně.

          0 0
          • chodec  

            Já to nemyslel jako ironii, pokud to nebylo dost jasné – chtěl jsem tím upozornit na totální nesmyslnost úvahy o nějaké podpoře radaru. (ani vyslovit se taková blobost nechce). Když pominu fakt, že Sram nemá s radarem nic společného a můžeš zrovna tak dobře bojkotovat třeba televizi, protože dává americké filmy, tak to nesrandovnější na téhle logice je, že Sram má s amerikou společného snad jen sídlo společnosti a pár úředníků.

            Sram je v principu jen americká hlavička vzniklá až na konci devadesátých let. Historie zahrnuje z větší části Evropské reálie – německého Sachse vzniklého 100 let před vznikem značky Sram (1889), francouzského Hureta, další to pojem své doby a konečně část německého Manessmannu, který asi netřeba strojařům představovat. V USA je jedna fabrička a ústředí – většina výroby je na Taiwanu a překvapivě v Evropě – továrny v Irsku a Německu.

            Zamysli se prosím nad nesmyslností té údajné podpory USA v tomhle kontextu, pomysli na ty stovky německých a irských rodin, které teď výrobba pod křídly Sramu živí a ještě více Taiwanců, kteří mají s radarem společného asi stejně jako eskimák s kácením pralesů a pak snad překousneš těch pár úředníků v USA.

            Zrovna tak Shimano se dělá čátí na Taiwanu, částí v Malajzii, v Japonsku je ústředí, vývoj a pár dělníků pro pořádek, takže má zmínka o tom Japonsku byla právě proto, aby byla vidět absurdita nějaké úvahy o podpoře politiky nějakého státu zakoupením určitého výrobku.

            0 0
            • chodec  

              pardon, pár hrubek – psal jsem to hodně ve vzteku – moje chyba

              0 0
              • dancar  

                A proč se vztekáš? Není to zbytečné. Proč si hezky neřekneš to je, ale vůl a nejdeš dál :-)

                0 0
    • dancar  

      No nevím jestli je správné podporovat USA, viz odkaz: video.google.com/vi­deoplay?docid=89887434­92919612368

      0 0
    • dancar  

      No nevím jestli je správné podporovat USA, viz odkaz: video.google.com/vi­deoplay?docid=89887434­92919612368

      0 0
    • Vlado Jekyll  

      podľa mňa je hlavný rozdiel v prevodovom pomere, keďže lanko pri srame prejde pri preradení dlhšiu vzdialenosť, tak malá odchylka spôsobená neprestnostami v bowdene sa tak markantne neprejaví na pohybe prehadzovačky, kdežto pri Shimane sa rovnaká odchylka v pohybe lanka spôsobená stavom bowdenu prejaví oveľa viac na odchylke prehadzovača, čím vzniká menej presný chod prehadzovačky.

      0 0
      • Gorgov  

        je to tak, proto pro normlaniho bikera nebo i zavodnika, kterej nema profi servis a tedy na kazdy zavod kolo komplet vycisteny promazany a serizeny je proste sram lepsi volba. Ale i tam, poked jde o delsi bahnitej zavod sram vede. Shimano musi byt cisty. Pokud tomu tak je, jsou funkcne srovnatelny. Ale staci trochu spinavej bovden a je zle. Diky jinymu pakovymu pomeru muze byt pruzina silnejsi a to je dalsi + pro sram ve zhorsenych podminkach.

        0 0
        • Vlado Jekyll  

          áno, a ešte jednen môj postreh, že veľa užívateľov si myslí, že majú radenie zoštelované, ale keď sa to dostane do ruky skúsenému servisákovi, tak sa čuduje, že ako na tom može vôbec niekto jazdiť.

          0 0
          • die.catana  

            :D:D Má přehazka řadí jen směrem nahoru, když chci přeřadit dolů, tak musím namačkat převod a pak zatáhnout za lanko na štangli:D:D aby se přeřadilo. Nevěděl sem čim to je, a po bližším prozkoumání jsem přišel na to, že mě u přehazky vyjel drátek z bovdenu a zalezl do přehazky:((( Pak se někdo může divit, že mu to neřadí:D

            0 0
            • kleinis  

              Ze by prvni mouchy tve uzasne prehazovacky shadow?:-D

              0 0
            • kleinis  

              Vcera sem se byl projet a muzu rict ze se shimanem bych nedojel…zustal bych nekde v lese a sezrali by me asi medvedi, mel sem misto kazety kulu bahna, smyk nebyl videt, na kolech toho bylo tolik ze sem si rikal zlaty hydry, bike vazil asi 40 kilo. Ale furt to radilo az na posledni pastorek kde semi namotala nejaka trava a s tim bahnem ho to celistve zaplnilo. Se shimanem sem mel problemy v DALEKO priznivejsich podminkach…Ty si to byl projet? Byl idealni teren na zkousku, nebo aspon tady u nas ;-)

              0 0
              • MaPa  

                Řešte si co chcete, ale tyhle historky jsou natolik neprůkazné, že to není argument. Mě se tohle povede taky, že to mám celý ********, jezdím na tý nejhorší kombinaci (dle názoru mnohých tady) Shimano XT inverz + Attack páčky, a řadí mi to i při takovýmhle stavu hazky. A rozhodně to není poprvé, na týhle kombinaci jsem odjel i třeba Malevil a tam nadávali na řazení snad úplně všichni… Takže odsuzovat Shimano jen kvůli tomu že se to někdy někomu rozhodilo je imho nedostatečný argument.

                0 0
                • Gorgov  

                  nevim co je neprukazny. Ze ma shimano zprevodovani 1:2 a sram 1:1? to je snad jasny. A od toho se odviji vetsi odolnos sramu vuci naspinenejm bovdenum. A tohle musi uznat i zarytej shimanista. tady neni o cem, pokud tohle nechapes, ma jakokoliv dalsi debata pramalej vyznam.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Já Sramu neberu že se do toho pustil jinak. Taky mi v lecčems vyhovuje. Jen mi přijde že se ty nepřesnosti vlivem bordelu trošku teoretizujou někam do fyziky, možná že mám celej život kliku, ale přijde mi, že ten Shimání systém, i když s nevýhodnějším přepákováním taky funguje, proto tenhle argument moc neberu. Ale možná že mám jen kliku…

                    0 0
                    • Gorgov  

                      nevim, jezdil sem shimano cca 8 let, ted posledni dva roky sram. Jezdim cimdal vic, vic zavodu v horsich podminkach, ale posledni dva roky sem musel menit bovdeny mnohem mene casto nez driv a obecne ubylo problemu s s presnosti a lehkosti razeni.

                      0 0
                • kleinis  

                  Super fotka! Taky sem tak vcera vypadal…akorat to bylo hustsi!:-D Ja to neodsuzuju, jenom srovnavam s cim sem mel tu cest. Jestli Ti to funguje tak super. ;-) Ja jen mam presne stejnej nazor nato jak napsal Vlado – sram taha vic lanko takze je min nachylnej na nepresnost.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Jestli si to dobře pamatuju, tak Shimano má zase vakl na horní rolničce, to taky pomáhá :-)

                    0 0
              • JSt  

                nezlamals nahodou karbon raminko na saltru? tohle se mi u shimana nikdy nestalo. a jeste se mi nestalo, ze by mi prestalo radit. teda jednou, kdyz mi klacek prerval lanko ;-).

                0 0
                • kleinis  

                  Jojo, protoze semi hrozne libilo!;-) Byla to blbost kterou sem uz uznal a mam hlinikovy…

                  0 0
            • die.catana  

              Ne to se týká staré přehazky, SHADOW jsem v terénu ještě projet, dělám generálku kola a když jsem předělával přehazku tak jsem zjistil, že se mi klepe zadní nába. Budu to muset utáhnout, než na tom vyjedu, nebo se mě omačkaj kluzný plochy. Ale venku je teď na hovno počasí a na asfaltu funkci přehazky nijak neotestuji. Jediný co od SHADOW očekávám, je, že mi nebude sama řadit v terénu do kopce. Sice automatika od shimano deore je někdy úžasná ale…. Kolo už rvát do bahna nebudu.

              Nedávno jsem jel do prudkého kopca v rozježděným bahně, prostě taková ta soplovitá hmota, mám nasazený pneušky od maxise s drapákama, nedá se snima moc jezdit, ale vyjedou snad všechno. Jenže v tom bahně byl ještě ktomu štěrk, takovej ten jemnej a napadal mi mezi pastorky svinák. Jak to ten řetěz drtil, to byly zvuky. Měl jsem přehazku deore a taky v tom bahně řadila a to pod tím bahnem nebyla ani vidět. Jenže ten řetěz přez ty šutry moc nešel. Já teda netuším, jestli by v něčem takovým nejvyšší sada od SRAMU řadila přesně, ale kdybych měl takový parádní kolo s takovou výbavou, tak bych si ho strašně vážil a do takových sraček bych svého miláčka netahal a to ani fulla.

              Svého bika teď připravuji na sezonu a převážně na dolomity, letos se tam chci párkrát podívat a rád bych si to naplno užil:))

              0 0
              • die.catana  

                Chbí mi tam slovo NEBYL. Uhodnete kde??????

                0 0
                • die.catana  

                  A tady mě zase chybí ý :) Akce vyvolá reakci, co je to bílá díra, bílá díra chrlí čas........

                  0 0
              • kleinis  

                Ikdyz mam x.0 tak to neznamena ze to nemuzu uspinit…ja rikam ze to je skoda neuspinit, o to vic pak cloveka bavi to cistit a lestit!;-)

                0 0
    • die.catana  

      Lidi poraďte, mám už kaput bovdeny a musím koupit vše nové, měl sem tam prachovky a umělohmotné koncovky pod ty prachovky, ale ty jsou úplně na hovno, protože u pžehazkovýho lanka přez ně lezou ven ty rovný dráty, nikde po obchodech nemají nic pořádnýho. Co používáte? Nebo se mám vyprdnout na prachovky a dát tam normal koncovky?????

      0 0
      • roud  

        nejlepší je dát normál bowdeny a 2×-3× ročně měnit stojí to minimum a funkce je maximální :O)

        0 0
        • die.catana  

          Tak já jsem zatim měnil jen v zimně, když kolo připravuji na další rok. A moc se mi 200kč za koncovky utrácet nechce:(

          0 0
          • pepek  

            Dráty Ti lezou jenom proto, že je nezabrousíš. Když to zabrousíš pěkně kolmo a roztáhneš do kulata, tak to nemůže prolézt.

            0 0
        • pepek  

          Přesně tak – a stačí měnit jenom zadní oblouk, případně ještě spodní u spodního vedení. Spodní vedení k Sh je vůbec nejvíc „nejpovedenější“ varianta u Shimana :-)

          0 0
      • Vlado Jekyll  

        ja používam originál lanka shimano, alebo campa brusené, neteflónované, campa sú drahšie, ale mám pocit, že sú hladšie a bowdeny origoš shimano a kvalitné tesnené koncovky s gumičkou. Samozrejme, bowdeny sú zabrúsené, to je ale samozrejmosť. Nepoužívam žiadne mazivo, pretože olej sa zmieša z nabrúsenou teflónovou vložkou bowdenu a lanko sa pohybuje ťažšie. Na mojom epicu som použil neoriginál bowdeny, lebo shimano nemali a idem ich meniť, lebo nevydržali dlho, ale s origoš shimano bowdeny mi vydržia asi 2 sezóny.

        0 0
    • Extremist  

      Po precteni prispevku tohoto threadu jsem zjistil, ze Shimano je pro jizdu na kole vlastne nepouzitelne.

      Ja osobne jezdim Shimano vic jak 10 let a to 6, 7, 8 a nyni i 9 – polohove nemuzu rici, ze bych s nim mel jakykoliv problem.

      Podle me je to vsechno o lidech, kteri si neumi kolo seridit a musi chodit s kdejakou p… do servisu a pak zde pisi takove kraviny.

      Uznavam, ale ze uvedeni inverzniho saltru byl pruser, bo ten uz musi z principu fungovat hur a dualy taky zrovna nemusim.

      Co se ale tyka klasiky (saltr s normalni pruzinou a RF packy), nevidim zde problem.

      0 0
      • die.catana  

        Ono to taky bude reklamou. Prostě SRAM je něco extra. Je to něco co vozí profíci za velkou louži. Všechno americký je dokonalý. Třeba fulla bych osadil sramem.

        Já sem na svým bikovi, který je osazený zatím tak jako píšu v profilu projel celý dolomity a to přes sedla terénem, i z praso sjezdů z monte balda mezi balvanama a haluzema. Kolo z 90% bylo obtěžkáno báglama 40kg a mnou 80kg. Všechno fungovalo parádně a to sem bika ani trochu nešetřil.

        S lepší sadou by byla funkce třeba lepší, ale nijak by se na průběhu jízdy neprojevila. Maximálně že bych urazil u sramu karbonové vodítko u přehazky :)

        0 0
        • Vilém  

          To nebude reklamou. Zkus se na tom projet. Osobne mam na 2 kolech kombinaci XT razeni XTR saltr, ale musim rict, ze starej SRAM 7, co vozi pritelkyne, proste chodi lip. A to nemluvim o kombinacich X.9 X.0, ktery kdyz jsem poprve ohmatal vlastnima rukama, za casu kdy jsem pracoval jako mechanik v ksefte. Ty me uchvatili zcela. Samo, ze to co mam vyhazovat nebudu, ale az prijde jejich cas, tak milerad presedlam na SRAM.

          0 0
          • die.catana  

            Jo ale SRAM X.0 stojí 7500kč, těď o slevě 3500kč. Já jsem za XT SHADOW dal 1200kč a XTR stojí taky kolem 2500kč. Když je něco 3×dražší, taky by snad mělo být lepší, ne? A stojí opravdu ten funkční rozdíl za těch 6000kč? Beru tu ze svého pohledu, ještě nejsem pracující. :(((((((

            0 0
            • Extremist  

              Nechapu, proc to porad resite. Kazdy at si vozi co chce, hlavne ze mu to sedi a je spokojeny. Ja zustanu u Shimana, ale to neznana, ze musim nadavat na Sram.

              0 0
              • die.catana  

                Já nenadávám, myslím si že je lepší výkonově, ale cenově bych řekl, že je na tom dost mizerně.

                0 0
            • Vlado Jekyll  

              porovnaj cenu X.9 s XT shadow , je to takmer to isté…

              0 0
              • Vegan  

                myslis X.9 za 1690.- na kupkolo viz www.kupkolo.cz/…acky_34/Akce vs. XT shadow za 1190.- na kupkolo viz www.kupkolo.cz/…acky_34/Akce no jestli ti prijde 500.- tedy cca 30% ceny jako "takmer to iste… " tak bud ja nebo ty mame zvraceny smysl pro vnimani ceny :)

                PS: o kvalitach jednoho ci druheho reseni neminim polemizovat kazde ma svoje + i – a je to spise o tom co kazdemu vyhovuje

                0 0
                • Vlado Jekyll  

                  teraz nemám chuť hľadať na webe najlacnejšiu X.9, ale za funkčnosť a bezproblémovosť si kľudne pár stoviek priplatím

                  0 0
                  • Vegan  

                    ale jo ja nepolemizoval o kvalite toho ci tamtoho ani omylem jen jsme resil tu cenu ber to z nadhledu nechtel jsem se te nijak dotknout :)

                    0 0
                    • Vlado Jekyll  

                      nie vegan, tak som to nemyslel, prepáč :-) poslúži sram aj shimano, každé ma niečo pro a proti…

                      0 0
                      • Vegan  

                        jsem rad, ze na tomto se shodnem :)

                        0 0
                      • Vlado Jekyll  

                        aj keď sram má asi hlavné negatívum v troška vyššej cene, ale pár stoviek za lepšiu kvalitu, je to otázne…

                        0 0
                        • die.catana  

                          Jo ale za ty prachy se dá dělat něco jiného, třeba koupit nové pláště na kolo.

                          0 0
                          • Gorgov  

                            hele ja nevim, ale kdyz se bavis o tech prachach, sram ma zas levnejsi razeni si myslim. Pro me je stejne nej X.0 otocka, a ta je neco lehce pres litr…

                            0 0
            • Manas  

              Jj, Jak pise Vlado, XT by jsi mel srovnavat s X.9, to pak vyjde malinko jinak.

              0 0
    • DAWE25  

      Mám problém s montáží přehazovačky XT 2008, přesně řečeno RD-M772 SHADOW. Na patku se dá namontovat v různých pozicích – takže nevím jak přesně tam má být.Pak když jí tam dám tak při zařazeném sedmém, osmém a devátém stupni mám prověšený řetěz.Nemáte někdo nějaký návod jak to rozchodit + třeba fotky.Díky.

      0 0
      • Gorgov  

        zkratit retez :D

        0 0
        • DAWE25  

          No to mě teĎ taky napadlo, hele je to tak, že když zařadíš největší placku a nejmenší kolečko tak, že má být ramínko přehazky kolmo k silnici???

          0 0
          • Blade  

            Zařaď velká-velkej a řetěz by měl být ve vodítku přehazovačky kolmo k zemi (případně ještě přidat jeden článek pokud máš 34z kazetu)

            0 0
            • Blade  

              ..no jak vo tom tak přemejšlím, tak spíš přidat článek při 32z kazetě.

              0 0
            • DAWE25  

              Tak to zkusim ten řetěz zkrátit a uvidíme.Když zařadim velká-velkej tak kolmo fakt nejde.Asi fakt ten řetěz bude dlouhej.Mno uvidíme.Kdyby to bylo něčim jinym tak napíšu.

              0 0
            • JSt  

              co to je za hloupost? bez saltru natahnout retez na velka-velka a pridat 2 clanky.

              0 0
              • Blade  

                No jo.. a pak se div, ze si namotáváš šaltr..

                0 0
                • juli  

                  Blade, JSt a Gorgov maji pravdu. To tve velka-velka-retez kolmo k zemi je kravina, navic by sis musel asi kousek retezu jeste dokoupit. Kdyz tak se mrkni na website treba park toolu.

                  0 0
              • pepek  

                Taky se divím, co se furt na toto jednoduchý téma vymýšlí. Dyť to pan Shimano na každým návodě má nakreslený, u každýho řetězu Sram je to taky a tady furt někdo vymýšlí různé samo-domo návody.

                0 0
              • Vlado Jekyll  

                ak sa montuje reťaz na full, tak tam sa používa iná metóda, ako veľká placka – veľká placka + 2 články, tam treba pridať viac, lebo pri max. prepružení by mohlo utrhnúť prehadzovačku.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ta rezerva navíc není většinou třeba velká, většinou to vychází cca 1 článek navíc (tedy u některých staveb to může být i výrazně horší, zvlášť u vpp) a to se skoro vždy schová do té tolerance, kdy velká/velká + dva články nevyjde přesně.

                  Navíc to ani nevidím tak nutně to tam vůbec dávat. Na velká/velká nejezdím vůbec a pokud jednou za x let tam omylem přehodím (což už nepamatuju hodně dlouho), tak určitě ne ve sjezdu nebo někde, kde půjde stavba do maximální zdvihu.

                  Mě tedy přijde ta metoda úplně dobrá i na fully, které nemají příliš velké protažení řetězu a zbytečné dávat ten řetěz delší. Ale je fakt, že konkrétně třeba na Cannonech nad 120mm zdvihu nebo třeba u Bluru LT už bych tam možná dal další dva články, tam je protažení řetězu výrazně větší.

                  0 0
            • pepek  

              Ty vždycky kupuješ 1 a půl řetězu ? Bo takhle ti musí pár šlánků vždycky chybět :-)

              0 0
          • Gorgov  

            nejjistejsi a nejpresnejsi je bez ohledu na pocet zubu na kazete a prevodnicich je zaradit velkou velkou a natahnout to tak, jak to nejvic jde. Jeste se to musi tocit, ale raminko by melo byt naximalne naply.

            0 0
            • Luma  

              Správná délka řetězu se stanoví přidáním 2 až 4 článků k délce řetězu vedeného přes vnější převodník a největší pastorek.-pouze pro typ GS(krátké ramínko)Podle manualu shimana

              0 0
              • Gorgov  

                Ano, pouze pro typ shimano gs. Tak jak sem to napsal to plati pro vsechny bikovy prehazky co znam. Samozrejme, ze pokud mas delsi raminko, muzes nechat retez delsi, ale proc to delat? Myslim, ze jde o to, aby byl retez co nejkratsi- tedy nejvice napnutny, ale abys neznicil prehazku ikdyz zaradis tenhel prevod(velka – velka), kterej bys jinak asi radit nemel:)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak. Na velká/velká co nejkratší řetěz, jen aby se ve chvíli, kdy by se to omylem zařadilo, tak aby se něco neurvalo.

                  Ono ani s delším rámínkem a třeba 11/34 kazetou tam moc rezerva není stejně není, zvlášť když jde přidávat a ubírat jen po dvou článkách, takže jiné metody měření délky moc nefungují ani v tomhle případě.

                  Mě pak při téhle metodě s 11/34 kazetou a středním vodítkem už ani nefungují dva nejmenší pastorky na nejmenším převodník. Což je mi samozřejmě fuk (nebudu přeci kvůli tomu dávat zbytečně dlouhé vodítko) a tam nehrozí poškození, kdybych to omylem zařadil.

                  0 0
    • wartburg  

      Nedej boze, aby sis nekdy poridil Sram X.0, to bys to tady asi zahltil.

      0 0
      • die.catana  

        No mám takové obavy, že se to nestane. Mám zálusk na planetovou převodovku :)

        0 0
        • Vilém  

          Tak zacni setrit:)

          0 0
          • die.catana  

            Tak já počítám stím, že to co mám vydrží ještě dva roky a pak koupím něco pořádného. Za tu dobu se všechny technologie značně změní.

            0 0
            • wartburg  

              No to vis, ze jo. Ale bacha na to, taky je mozny ze za dva roky se ty technologie zmenej tak, ze uz zadna cyklistika nebude existovat!

              0 0
              • die.catana  

                To je možné, tak to si svého bika nechám schovaného ve sklepě, abych mohl jezdit až do svého stáří. A vzhledem k tomu, že je osazenej shimanem, tak si k němu koupím ještě kilometr bovdenú a lanek. Kdybch si koupil SRAM, tak to bych na kolo do důchodu nemusel šáhnout, žejo??????!!!!!!

                0 0
                • miki  

                  taky se Ti může stát že přijdeš do sklepa kolo nikde :bika mám a budu mít doma.

                  0 0
                  • die.catana  

                    Toho se bojím jak sviňa, už vykradli v okoli několik sklepů. Borcovi šlohli kolo, koupil si nové za 30000 a do týdne mu ho šlohli znovu. Vydělával si na to po brigádách :(((((((((((

                    0 0
                • wartburg  

                  Nevim jak daleko mas do duchodu, ale ja nevidim duvod proc sahat na neco, co funguje.

                  0 0
    • KAPLIS  

      Jezdil jsem dvě sezóny xt (klasická pružina). Péče o lanka a bovdeny byly denním chlebem. Po přestupu na X-0, kterou vozím taky dvě sezóny, proběhla výmněna lanka vždy až při posezóní udržbě. Xt mělo tehdy opravdu měkkou pružinu, která toho moc nepobrala. To je to co tady hodně lidí porovnává. Xt 08 však má pružinu hodně silnou vedení laka napříjmo atd. Vlastně dali za pravdu sramu, že to má něco do sebe. Ti co to hodnotí s pohledu staré xt x sram, at zkusí xt 08 klidně jen v ruce a zjistí, že inovace je zásadní. Čas ukáže. Zatím je brzy vynášet soudy. Jinak na příští sezonu asi osadím xtr 08. Jsem s x-0 max spokojený. Jestli zklame xtr šupem se vracím…

      0 0
    • die.catana  

      Co teď jezdím s XT 2008 tak si ji nemůžu vynachválit, jen mě připadá, že když přeřadím, tak to vydává strašný rány. Jestli má SRAM ještě silnější pružiny, to musí dělat strašný rámus, ne? Jsem byl zvyklý, že když řadím, tak skoro není nic slyšet :(

      0 0
    • Lowrider  

      Huuu, tak řazení XT 08, ovládající přesmykač, včera přestalo zničehožnic pracowat… Víc jak 200 kilometrů nemělo. To jsem opravdu nečekal :-).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.