• usrbowe

    Asi mám na přesmykače smůlu, na novém kole jsem najel něco málo přes 200 km (více méně lesní terén). Začal zlobit přesmykač SHIMANO Altus M371. Vyplatí se tento přesmykač nechat šeřídit (což budu mít v rámci garanční prohlídky zdarma), nebo rovnou vyměnit za nějaký odolnější. Se kterým se nebudu bát přejet nějaký ten kořen v lese. Přemýšlel jsem, že bych přešel na nějaký přesmykač z řady Deore v cenový relaci 600 Kč.

    0 0
    • Osmanecek  

      Altus? To je tak pro babu, která jezdí po stezkách. Udělal jsi velkou chybu, že si takové kolo pořídil. Pokud se ti podaří vrátit, tak to udělej. Vím, že je to o financích, ale nechápu, jak si někdo může pořídit kolo s touto řadou – to snad raději nejezdit. Teď je to přesmykač, za chvilku budou následovat další části. Máš nové kolo a už měníš, to je jasný důvod proč ho nebrat. Určitě minimálně Alivio, Deore – tam má člověk jistotu, že to něco vydrží. BTW. co že to máš za kolo, hoď nějakej link..

      0 0
      • ememem1  

        tak zrovna u presmyku az taky velky rozdiel medzi altus a xt neni. a zbytok co hovris skoda komentu. proste su kupil to co za dane peniaz islo. na normalnom biku mam xtr, na bahnaku tiez volaky altus alebo snad alivio co ja viem, rozdiel tam je ale ze by sa s tym nedalo jazdit to ani nahodou. na jednom z prvych bikoch co com mal volakedy pred vyse 20 rokmi som mal altus C10 a vozil som sa s tym po chamonix tak netaraj. a dnesne AAA sady su funkcnejsie jak xt spred 15 rokov. ale ked myslis ze radsej nejazdit…

        0 0
        • Krejca  

          +1 hezky si mu to řek :-)

          0 0
        • Jakobo  

          +1

          Shimano smyk funguji vsechny stejne, vyssi rady jsou lehci, maji min pozink plechu a Alu objimku. Na smyku neni co zkazit.

          0 0
        • Osmanecek  

          Já nechápu jednu věc, to co tu napsal je naprosto normální jev Altusu, uděláš dvě, tři 20 Km polo-vyjíždky 10 Km/h a musíš to znovu celé ladit. Nemluvím o tom, když si chce člověk dát něco delšího, to aby si hned po pivu vytáhl multitool a ladil, někomu to možná neva. Jakmile jedeš do kopců, tak hlavně zadek blbne na entou, postupně to začne skákat, a když si do toho kopce stoupneš tak je to v některých případech hazard – o řazení jen při mírném zátahu ani nemluvím.. Nakonec jsem sám jeden z těch, který Altus měl a moc dobře vím o čem mluvím, Alivio mě po této zkušenosti vozilo dalších dvacet let a maximální spokojenost. Ano, teď jezdím na XT, ale Alivio úplně bohatě postačuje fungovalo přesně a nějaké ladění donekonečna se nedělo – to jsem i v odpovědi doporučoval, Altus – to je to nejhorší, co jsem kdy na svém kole měl a když můžu, tak od něj mile a rád odradím každého. Ty sám nevíš, zda si na kole měl Altus nebo Alivio, ale to že je mezi něma velkej rozdíl ti naprosto uniká.

          0 0
          • Vilém  

            nerekl bych, ze za to muze Altus.

            0 0
          • Sunshine 29  

            Já zase mile rád odradím každého od toho, aby poslouchal moudra lidí, jako jsi ty…

            Jak jsem napsal, máme na jednom kole smyk altus a nic z toho, co jsi popisoval se neděje. Otázka je, jestli byla chyba u tvého Altusu, nebo někde jinde.

            0 0
          • Singlespeed  

            Poslední modely Altusu jsou v pohodě, jak přesmyk, tak přehazovačka. Alivio je o krok dál, to je jasné, blíží se spíše starším sadám Deore. Někdy se k Altusu dávaly měkké bovdeny, pak to občas zlobilo, jak jsi psal. Nový Altus + tvrdé bovdeny = velmi solidní kombinace.

            0 0
            • Mr.Dan  

              Moc dobře se vzpomínám na jarní bahnitou vyjížďku s kamarádama, kdy jsme projeli takovou bahenní lázeň a kámošovi na pár měsíců starym Spešlu Hardrock začala hazka (Altus!!) dělat úplný nesmysly, vůbec nemohl šlapat, ani po rovině, prostě furt to různě skákalo po kazetě sem a tam, zatímco moje 17 let starý Shimano SIS si ničeho nevšimlo, i když bahna v něm bylo podobně. Tak vám teda nevím, no…

              0 0
              • Vilém  

                Ono to 17 stary SIS melo asi trochu jinou roztec pastorku.

                0 0
                • Mr.Dan  

                  Ostatním ty jejich Alivia a Deorka s ještě nižší roztečí (9 vs 8spd.) takovýdle alotria nedělaly, jen ten Altus. Už jenom to pojmenování, to je jak jméno pro mrože…

                  0 0
              • Krejca  

                Hlavně řeč byla o přesmyku ne o šaltru .

                0 0
          • Evilcleaner  

            ty sis ale zapomněl před tím, než jsi do toho drbal, umýt ruce že? podle toho co tu píšeš si v nich měl asi pěkně nasráno :-)))))

            tyhle povídky o tom jaký je altus peklo si nech pro děti na dobrou noc, před těmi co o tom něco ví se jenom zesměšňuješ.

            0 0
            • dancing dog  

              +1 :-)

              0 0
            • Pajas04  

              Jojo, pěkně jsi to shrnul :).

              0 0
            • Osmanecek  

              Zatímco já jsem si donekonečna seřizoval svůj altus, tak ty si ještě ani netahal kačera, tak si prosím tebe nech tyhle chytré řeči.. :) Přiznávám, že jsem ten svůj názor docela vyhrotil – člověk prostě po ránu zapnul bike-forum, viděl tam ten Altus a hned si vzpoměl na minulost. Možná jsem se dotknul více lidí než jsem předpokládal. Všem majitelům Altusu – tedy i tobě se tímto omlouvám.

              0 0
              • pepek  

                já jsem si donekonečna seřizoval svůj altus – to bude rukama.

                0 0
                • Osmanecek  

                  A to je všechno, co z tebe vypadne? :D

                  0 0
                  • pepek  

                    A co bys chtěl? Tak podle pravděpodobnosti: starý vyšoupaný bowden vzadu, malá zatáčka vzadu, křivá patka, nezabroušené konce, roztřepený, rozmačkaný lanko nebo křivý lanko, rezavý lanko, načatá patka, špatně založený konec lanka . . .

                    0 0
                    • Pajas04  

                      A má cenu mu to vysvětlovat?

                      On si stejně myslí, že je to tím, že to byla nízká sada ;).

                      0 0
              • Evilcleaner  

                vidíš a na našem případu jde jasně vidět jak s tím má věk málo co dočinění. já jsem za ty roky co dělám s kolama seřídl ke spokojenosti majitelů altusů (a i horších řad) spoustu. ty evidentně přes svůj kmetský věk(odhaduju podle toho kačera) to asi neumíš dodnes. takže klidně se voz na mém věku, nemůže mě to urazit :-)

                0 0
                • Osmanecek  

                  Přiznávám, že jsem ten svůj názor docela vyhrotil – člověk prostě po ránu zapnul bike-forum, viděl tam ten Altus a hned si vzpoměl na minulost. Možná jsem se dotknul více lidí než jsem předpokládal. Všem majitelům Altusu – tedy i tobě se tímto omlouvám.

                  0 0
          • Kratter  

            Mám altus, seřídil jsem ho poprvé a naposledy při koupy a po 1500km stále žádný problém. Jezdím s tím v jakémkoliv počasí a myju vapkou

            0 0
        • dancing dog  

          Na Altus C10 dodneska v dobrem vzpominam. Na svou dobu super razeni jak funkcne, tak pro me i ergonomii..

          0 0
      • rbcrx9  

        Já jezdím přesmyk SRAM 7.0 už pár let a srále funguje suprově. Spíš záleží na hazce než na přesmyku, ale asi máš zkušenosti…

        0 0
      • Canyon325  

        osobne nemusím názory typu „čo je nižšej rady je šmejd“… jazdím na trekingu v cene cca 350€ aj s príslušenstvom, vzadu mám Altus, prešmyk, páky a kľuky sú z úplne najnižšej rady (ešte pod radou Acera/Altus) najazdených 20000km+ a bez problémov to radí + by som povedal, že tie komponenty aj viac vydržia, keďže vyššie rady typu slx, xt sú robené na čo najnižšiu hmotnosť… osobne keď som porovnal xt, čo má známy a napr. deore tak rozdiel v radení som tam nevidel :) to či mi prehodí prevod o pár stotín rýchlejšie al. pomalšie mi môže byť jedno pokiaľ pravidelne nejazdím maratóny (čo asi zakladateľ témy nerobí :))

        0 0
    • ememem1  

      jasne ze dotiahnut sroby a zostelovat, co by si mu asi tak urobil za 200km?

      0 0
    • raw 4  

      Tak nový kolo si musí sednout a doseřídit, proto je tam ta garančka po 100/200 km…, jinak Altus je bída

      0 0
    • Krejca  

      Altus ,ač levná řada jde normálně seřídit a když ho máš v garanci tak vůbec nevím co řešíš,každý nový kolo si posedá.

      0 0
    • Sunshine 29  

      Pokud je to nové kolo, tak si to sedne a je třeba to seřídit. Altus má přítelkyně na GT Avalanche a funguje bez problému, tak jak má, je to nižší řada, ale to neznamená, že je to šmejd…

      Osmanecek: takhle erudovanej názor už jsem dlouho nečetl,

      mám na kole obyčejnou DEORE sadu, předpokládám, že ta je vhodná k nájezdu maximálně 20 km denně, nebo mám rovnou kolo postavit ke kontejneru a nejezdit?

      0 0
    • Cavendish  

      Sada je na kole až druhotná záležitost. Jízdní vlastnosti ti tvoří hlavně kola,rám a vidlice. Takže se vyprdni na nový přesmyk a radši si bokem šetři na tyhle věči. Atlus v pohodě vydrží,když mu dáš nějakou péči. A pokud chceš přece jen měnit sadu,tak prvně sáhni ro řazení a přehazovačky,přes­myk až na konec.

      0 0
    • Mr.Data  

      Ted jsem si skladal kolo na jezdeni se sedackou a dokupoval veci jen ty nejlevnejsi. Tak jsem prisel k saltru Sh. Toureer nebo tak nejak. Fakt jsem prekvapenej, jak cena 179 CZK nema na funkci vliv. Teda provedeni a vaha bida, ale radi to normalne. Ted se mi zase bude o kus vic klepat ruka, az budu davat za saltr trojku.

      0 0
    • usrbowe  

      tak už je to vyřešeno, skočil jsem dnes do Bikeranche (u nich jsem kolo kupoval) a do 5-ti minut to bylo opraveno. Byla pouze uvolněná objímka u přesmykače a tak byl posunutý trochu mimo.

      Jinak jsem se i vyptával na nějaký lepší přesmykač a bylo mi řečeno, že mezi tím mým novým Altusem a nějakým přesmykačem Deore za 900, nepoznám žádný rozdíl. Takže počkám dokud se s tím Altusem nestane něco kritičtějšího a pak uvidím do čeho půjdu.

      Tohle je to kolo, na kterém se „porouchal“ ten přesmykač: Kellys TNT 20 (2014)

      Není bůhví jak úžasné MTB kolo, ale zatím jsem s ním spokojen (přešel jsem na něj z GT Avalanche 2.0 2006). Časem asi budu měnit vidlici a kotoučové brzdy.

      0 0
      • Evilcleaner  

        nedal jsi za něj 17 tisíc, že ne…?

        0 0
        • dancing dog  

          No,oku celkem ladi…

          Za tu cenu osazeni teda fakt bida, to se na Slovensku bud museli zblaznit nebo nejaka administrativni chyba nebo cileny hon na kafky…

          0 0
        • usrbowe  

          dal jsem za něj 14 400,– Kč. Ještě jsem si udělal malý průzkum součástek a celková cena všech součástek na kole je za +/- 9 500,– Kč. Takže zbytek nějaký 4 900 Kč je za rám + něco pro prodejce/výrobce jako zisk.

          0 0
          • Azmir  

            A ted si představ, že si mohl mít třeba tohle nebo radši to možná ani neotvírej, protože ti dojde jak špatně si koupil :)

            0 0
          • kastan02  

            Na to kašli. Máš to doma, tak jezdi. Neřeš, jestli jsi mohl mít něco lepšího. S tím už nic nenaděláš.

            0 0
      • raw 4  

        Mě spíš pobavil ten popis k tomu kolu :-)

        0 0
        • usrbowe  

          v podobném znění jsou snad všechny popisky ke kolům :)

          Jinak zrovna tenhle je i navíc velmi klamavý. Většina vyjmenovaných komponent se na kole nenachází.

          0 0
    • Maros123455  

      Ja mám ten presmykac má svojom a vôbec nie je taký zlý ako henten tvrdí. Ja som s ním nemal ani raz problém.

      Len pravidelný Servis správne nastaviť a ide to.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.