• Archer

    Zdravim!

    Zacali me v zatackah skrtat desticki o kotouc, a mam podezreni, ze je nejaky vakl v nabe – Shimano XT. Maji za sebou prez 1500km, vazim prez 80kg, moc jich nesetrim – tak teoreticky ten vakl tam muze byt, ale nevim to sam zjistit.

    Skrtani muze byt kvuli vule v naboje, nebo vule ve vidle, nebo tim, ze mam 180mm kotouc. Anebo vsechno dohromady :) Zacnem patrani nabojem.

    Ale potrebujem servis kde opravdu umeji zachazet s naboji, zatahnut ho na spravnu miru, abych se dobre tocil a zaroven ne mel vakl.

    Poradte me prosim toho spravneho cloveka.

    Dekuji!

    P.S. Otazku „konus vs etc“ ne resim, naboj taky zatim menit nechystam, tak ze rady „kup si DT, Novatec, etc..“ opravdu nepotrebujem :) Chci jsem spravne seridit to co mam.

    0 0
    • McBlacky  

      zkus hnout s kolem ve vidli, pokud to vaklá ze strany na stranu – je to vůle v náboji – v servisu to daj do kupy za 5 minut a za pár kaček. XT je konus takže v tomhle pohoda.

      pokud kolo stranovou vůli nemá tak to je dost zajímavej problém :) že by se tak žvejkala vidle je taky možný, ale málo pravděpodobný

      0 0
    • Andrzej  

      to neni nijak slozite, kazdopadne nejdriv si sam vyndej kolo z ramu, z naboje sundej gumove prachovky a sam jednoduse zjistis, jak se toci a jestli tam je vule. jinak serizeni konusu by mel zvladnout dobre i prumerny mechanik

      0 0
      • Archer  

        Nemam v tom moc praxe. Nemam na to nastroje (klice). Stejne nepochopim, je tam vule nebo ne. A proto jsem zalozil ten thread. Potrebujem se sverit mechanikovi, ale chci met 100% (no dobre, 99% ;)) jistotu, ze udela tak jak to ma byt.

        Verim (a vim z vlastni zkusenosti) ze jen praxe a cit udela z mechanika – dobreho mechanika.

        Nechci prumerneho. Potrebujem profika ;)

        0 0
        • McBlacky  

          hele prostě zkus zavaklat viz obr s kolem, do stran se nesmí hnout, když se hýbe=vakl=servis. To pozná každej…

          0 0
          • Archer  

            Jasne, ze uz jsem to delal… A zjistil, ze nedokazu rozeznat vakl od prirozenoj flexibility celeho kola. Proto hledam nekoho, kdo s tim ma vetsi zkusenost, a provede me servis naboje.

            0 0
      • Bulda  

        jenže ono, když to vyndáš, tak tam malinká vůle bejt musí, protože ta zmizí při dotažení rychloupínáku – jeho tlakem se konusy nepatrně přiblížej k sobě, je to znát, když to venku dotahneš přesně (bez vůle), tak se to po upnutí točí blbě

        0 0
        • McBlacky  

          no záleží jak ten upínák dotahuješ že jo, ve vidli ani nemusíš tak na krev stačí tak aby se nepovolil.

          0 0
          • Extremist  

            Malinka vule tam byt by tam mela, bez ohledu na dotazeni upinaku. Dokud jsem vozil naboje od Sh, vzdy jsem je pred prvnim pouzitim takto poladil, bo z vyroby byly narvane celkem dost a konusy sly pomerne rychle do do hajzlu.

            0 0
            • McBlacky  

              no vzhledem k tomu že vozím už dost let shimano konusy stx, alivio, deore, xt tak o tom něco vím :) taky nechávám vůli ale jen malinkou a upínáky rozhodně nepřetahuju
              Cerity na průmyslech se netočí tak hladce jako hezky poladěný konus :(

              0 0
              • Extremist  

                Mas pravdu, ze predni upinak se nemusi moc rvat (u loziskovych naboju se ale musi dotahnout trochu vic, nez u konusu). Zadni upinak ale celkem rvu natvrdo, bo uz se mi stalo, ze jsem pri vetsim zaberu kamosovi vyrval zadni kolo z vidlice. Nechapal nic. Loziskovy naboj jde mozna trochu vice ztuha nez dobre poladeny konus (to se nehadam), ale co te tyka udrzby, tak lozisko je bezkonkurencni.

                0 0
                • McBlacky  

                  právě a proto moje další už budou jen průmysly a kotouče. rok 2006 byl můj poslední na konusech a véčkách :) mech brzdy už jen na silničce… dost bolo

                  0 0
                  • nadrazak 2  

                    Letos jsem jezdil poprvé na průmyslech(ksyria)a nemůžu na ně říct křivého slova.Příští rok hodím dt náby(asi onyx)na bajka.Jinak jsem jezdil acery 96'(1996–1998),nebyly nic moc.Potom lx94' ty jezdím doteďka a mají cca 35tkm a je na nich měněný konus a osa.Jinak vozím další dvoje lx 01' a jedny xt 04'.Za 10 let jsem celkem měnil asi 3× konus a jednu osu.Co mi na shimanu vadí je utěsnění zadní náby na straně ořechu a hlavně vyndávání té prachovky.Trochu by taky mohli ubrat váhu lx,xt neboť něktreré náby na průmyslech jsou na tom lépe.

                    0 0
                    • Archer  

                      Skoda, zase to spadlo na „konus vs prumysly“ ;)

                      0 0
                      • pepek  

                        Kup si klíče, je to lacinějčí než servis. Podívej se na web, jak se to má dělat a po večerech si s tím pohraj. Nic na tom není. Nakonec toho nejsvědomitějšího mechanika uvidíš v zrcadle :-)

                        0 0
                        • Extremist  

                          Nic na tom neni, jen to chce hodne trpelivosti, abys trefil tu idealni vuli. :-)))

                          0 0
                          • pepek  

                            Mně to nepiš, já to vím :-)

                            0 0
                            • Extremist  

                              je to peklo, zvlast, kdyz uz to rves dvema klicema proti sobe a chybi ti par mikro. :-)) Jednou uz jesem takhle strhl zavit na ose LX. Nastesti se naboj prodal a majitel je spokojen dodnes! 8-)

                              0 0
    • Luk02  

      Ahoj, než to poneseš do servisu tak zkus změnit polohu osy náboje před upnutím..Měl jsem podobnej problém dokonce mi to škrtal kotouč i o vidli. Teď to mám na těch dotahovacích matkách označený fixem a je to v pohodě. Už mě nebavilo po každým pichnutí, nebo mytí ladito polohu tý blbý matky…Muže to bejt taky daný tím, že se v místě upnutí náboje do vidlice loupe lak. Protože vůli by si totiž asi ucejtil, když chytneš za kolo.

      0 0
      • Extremist  

        To je mozne. Muze byt mirne ohnuta osa.

        0 0
        • Luk02  

          Ohlou osou to asi nebude to by dělalo větší neplechu, ale je to taky možný. Já ten náboj měl rozdělanej a osa byla v pořádku..já mám HB-475 totální low-end takže je to fakt špatně zpracovanej to znamená ta dotakhovací kontra matka není moc přesně zpracovaná no a pak ten slouplej lak na těch patkách té vidle. Jo a taky ten náboj nemá broušený dráhy ložisek takže si slušně sedá, ale to by si u těch XT nemělo stávat.

          0 0
          • Extremist  

            No tak to je ta nejvetsi picovina, kterou jsem kdy sllysel… / Cekam na reakce, na vsechny odpovim (pro Cechaky – vodpovim :-))).

            0 0
            • Extremist  

              Hele! abych ti tak nak vodpovedel, ty tvy vule asi na to nemaj vliv, hele… Problem bede asi nekde jinde…hele..

              0 0
    • Archer  

      Tak nikdo ani neprozradil, „kam na ryby“ :)

      Jsem dneska sundal predni kolo, a co vidim? Ne ze tam asi vule, a k tomu jeste tak ztuhle, jakobych v naboje je dynamo od Tatry…

      Dal jsem na bike nahradni predni kolo, to stare privazal k batohu, a odvezl ho do servisu „Kola na statku“, v Hloubocepach. Nechal jsem ho tam, a jel na projizdku kolem Berounki.

      Na cyklostezke vedle Berounky jsem potkal docela velku skupinu cyklistu (cas ~15:20). Nebyl to nahodou bikeforum? ;)

      Kdyz jsem se vratil do servisu, naboj uz byl v poradku. Sikovni kluci! A jeste me sestilovali presmykac (drncal o nej retez na 2–9, 3–9), ted' slape jak hodinky!

      0 0
      • McBlacky  

        15,20 to je možný :)

        0 0
      • pepek  

        No jo, ale špatná zpráva je, že to zase furt neumíš a příště se budeš ptát znova :-)

        0 0
        • excite  

          Omyl, on se ptal na servis a ten našel ;)

          0 0
        • Archer  

          Ja to zatim nemusim. To bych potreboval nakupit konusove klice, nejake mazivo, urobit bordel, uklidit bordel, a ve vysledku zjistit, ze jsem neco nedotahl, a zacat znovu…

          Ne, ted' ne. Kdyz budu mit kopec volneho casu – tak mozna jo.

          No a musim aspon' trochu uzivit servis, at' maji neco k svatkum :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.