Seřízení přehazování - vada rámu?

26 nepřečtených
  • Motal

    Ahoj, ležím v tom už nějakou dobu, snažím se přijít na to, proč se mi nedaří seřídit zadní přehazovačku. Mám vzadu 9 kazetu a Shimano SLX s páčkami Alivio. Seřídit přehazku umím, ale tady se mi to nějak nedaří. Resp. jde o to, že jakmile ji seřídím, někde mezi 4–5 pastorkem se jí nechce jít dolů na nižší stupně. Musím tedy povolit lako, ale jakmile to udělám, nechce se jí chodit zase nahoru. Jde hlavně o tenhle prostřední úsek na kazetě.

    Několik věcí, kterých jsem si všiml:

    1. přehazovačka se podstatně pohne směrem ke kolu v momentě, kdy utahuji rychloupínák. Možná se tím mění i sklon přehazovačky vůči kazetě. Zkoušel jsem jej mít lehce povolený i dost utažený.
    2. rám není úplně rovný. Sedlovka trochu vybočuje (měřeno provázkem uchyceným na dropouts a obtočeným kolem hlavového složení. Zdá se pak, že i zadní kolo je tak mírně vybočené z osy. To by mi asi tolik nevadilo, ale zkoušel jsem do dropouts uchytit šrouby a podívat se, jestli vůči sobě jsou přímé a paralelní. Asi nejsou, viz foto.
    3. Patka rámu je nová.
    4. Kazeta ani řetěz nejsou opotřebovány.

    Nemá někdo ponětí, v čem by mohl být zakopaný pes a jak se tohoto problému případně zbavit? Je mi jasné, že přes internet se toho asi moc vyřešit nedá, ale přesto se na Vás obracím o rady. Předem díky moc.

    0 0
    • André Vebr  

      Srovnej si patku (nová neznamená rovná), popř. vyměň bovdeny a lanko. Pak to musí chodit i na naprosto zkřiveným rámu. Ctrl dotažení kazety

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tipují lehce ohnuté ramínko přehazovačky.

      0 0
      • Motal  

        Mozna, ale patka byla skutecne kriva, meril jsem to rafek k rafku (metoda zadniho kola). Zkusim, az mi prijde nahradni patka, to zezadu vyfotit a pak to sem postnu.

        0 0
      • Motal  

        No, je mozne, ze to bude i nekde v prehazovacce. Je mi jasne, ze z fotky se toho moc poznat neda, ale trochu vyosene se mi to jevi.

        0 0
        • Pentaroth  

          Zda se mi to cele nejake šuré…Hele,a nemas blbe protahnuty retez prehazovackou?? V tom paralelogramu ci jak se to nazyva?

          0 0
          • Motal  

            Jo, řetěz je zcela jiste veden dobre. Zkusim ho jeste vymenit za novy, ale vytahany urcite neni. Byl jsem v servisu a tam mi bylo receno, ze to krive nevypada, a ze to bude nejspis bekde v bovdenu, foz je mi divny vzhledem k tomu, ze jsem ho pred tydnem menil.

            0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          To lanko je dobrý punk!

          0 0
          • Motal  

            Koncovka mi upadla, nedostal jsem se k tomu koupit si novou. Ale diky za vecny koment. :-)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Jinak mi přijde celé řazení trochu do vrtule, ale může zkreslovat perspektiva objektivu.

              0 0
              • Motal  

                Jo, to je holt mym fotografickym umem. Pry to mam zitra prinest na servis, jeste si ted zkusim pohrat s bovdenama (jestli to nekde nedrhne) a pak dam kdyztak vedet, jak to dopadlo. :-)

                0 0
        • jIrI___  

          Nechej zkontrolovat tu patku, zdá se mi to celé nějaké křivé :)

          0 0
          • Motal  

            Nechám, byť mi servisák (od oka) řekl, že se mu to zdá rovné, ale že řazení někde asi drhne. Což mi přijde zvláštní s ohledem na to, že bovdeny a lanko jsem měnil minulý týden.

            0 0
            • atty  

              Jeslti Ti servisák řekl, že patka je rovná takhle od oka, a že řazení „někde drhne“ tak bych řešil výměnu servisáka za jiného :)

              0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce