Sachs 3000 - kompatibilita silničních duálů

21 nepřečtených
  • atty

    Mám dotaz ke zkušenějším – dnes jsem po mnoha a mnoha letech vyndal z garáže prastarou silničku a zprovoznil jí (díky za gumy MrtweyUbrus :) ) – značku a typ rámu nevím, nicméně celé osazení (kliky, šaltr, přesmyk, náboje, brzdy…) vše je Sachs 3000, tedy 2×7 s indexovými páčkami na rámu.

    Po důkladném umytí letité špíny a promazání je stav všeho skoro jako nový, řazení chodí výborně, jen je velkej nezvyk šmatlat po rámu (v mládí jsem jezdil na Esce 2×3 a pak na Favoritu bez indexu 2×5 a samozřejmě nevadilo, když nic jiného nebylo :) )

    Nicméně hlavní dotaz – je s hazkou Sachs 3000 kompatibilní nějaký typ řazení na dualech?

    Hledal jsem hledal, ale nenašel, tak zda nemáte někdo odzkoušeno, nebo to dokonce na nějakém zimákovy nebo retrokole neprovozujete.

    Vzhledem k technickému stavu komponent je mi líto kolo nepoužívat, nicméně chybí mi to řazení na pákách.

    Díky za nakopnutí, co případně použít. Dorazy na bowdeny místo „sytičů“ bych koupil, ale nevím, zda existujou kompatibilní páky se stejným krokem.

    0 0
    • Vilém  

      Tyhle stary sachsy chodi s shimanem do 10sp. Mysleno silnicnim. Sachs 3000 saltr jsem kdysi vozil s shimano lx 8sp packama, bez jakychkoli problemu.

      0 0
      • atty  

        LXkový páčky ale na rovnejch řídítkách ne?

        0 0
        • tromboonen  

          Říkal silniční… někde mám 105 házku a smyk circa 92?, používal jsem to na sytičích, ale kdyby to mělo sedět s kazetou a sehnal by sis nějaký z tý doby dualy tak jsou Tvoje

          0 0
          • atty  

            Díky, zkusím ještě chvilku potrápit strejdu googla a případně, zda někdo nebude vědět přesně. A zejtra to znovu okouknu, co tam je za kazetu atd., případně se pokusím sloupat všemožný nálepky, co na rámu jsou a hyzděj ho – kamarád, co mi to kdysi prodával (rozumně) byl úchylnej do nálepek, takže kolo je různě ohvězdičkovany, všude jsou nálepky ala TLD, Northwave apod – designově hrůza, ale mechanicky v 1A stavu… :)

            viz foto z mobilu jen pro představu :)

            0 0
            • tromboonen  

              V týhle době byly nálepky všechno :) Kdybys chtěl ty stříbrný skvosty tak dej vědět.

              0 0
        • Vilém  

          Ano,na rovnejch,ale k tomu 3000 silnicni saltr.Driv melo silnicni i horske saltry shimano stejny krok,takze by to chodilo i se silnicnima shimano pakama.

          0 0
          • atty  

            Vím, díky, já právě chci zachovat berany, když už. Taky mne napadly rovný řídítka, starý třeba LX páčky, ale zase bych musel řešit brzdový páky, hubený řídítka a trefit se pak do posedu, když nemůžu řešit představec – asi víc problémů.

            0 0
            • Vilém  

              Tim jsem chtel rict, ze by ten saltr mel byt kompatibilni s dualama shimano do 10sp.

              Zalezi vsak co je tam za kazetu, pokud 7sp, tak bude dost mozna uzsi a znamenalo by to prepleteni naby.

              0 0
              • atty  

                Právěže 7 kolečko (šroubovací), takže smolík pro mne – nic s tím neudělám, přeplejtat ani omylem, to už je fakt lepší sehnat celý zadní kolo a nebo úplně celý kolo (jako silničku :) )

                Takže asi jen staré 7sp dualy. Podle tabulky, co postoval hasbro by rozteč měla být shodná s Shimano 7 sp. kazetama,

                0 0
    • tromboonen  

      Sachs jsem nikdy neměl, ale přinejhorším by se daly koupit rovnou duály plus házka Shimpáno, ne? Smyk by měl být na 90+ procent kompatibile, kdyby ne tak stejná cesta, tyhle starý budou za pár kaček… a teda ještě čeknout jestli kazeta má stejnej spacing, ale něco mi říká, že v těch dobách a 7–9 sp to bylo všechno dost podobný…

      0 0
      • atty  

        Jasně, ale zase sám vím, že do starý plechový hajtry nemá cenu investovat – když bych potřeboval začátečnickou silničku, tak něco lehčího/lepšího třeba na 105tce seženu asi za pár tisíc (bazarově).

        Smyk vím, že bych nastavil funkčně asi i tak – ty dvě polohy se daj asi případně nějak vymyslet vždycky, u těch pák si právě nejsem ničím jistej – moje idea je, že kdyby na tom fungovaly nějaký starší Clarisy nebo něco podobnýho, tak to bych do toho ještě možná investoval – víc asi nemá smysl :)

        Ani jsem to vůbec nějak detailně neprohlížel, co je tam za kazetu, zda je šroubovací, co se dá/nedá nasadit na náboj a jakou maj náboje vůbec rozteč atd.

        Jen jsem to prostě pořádně umyl a namazal, vyměnil gumy (léty zteřelé a drolící se Vittorky za darované šváby Spicer), všechno to kupodivu dobře funguje a dá se na tom jet a jen to řazení na pákách mi chybí k dokonalosti „garážového úklidu“ :)

        0 0
        • tromboonen  

          Jasný, tak pak musíš googlit nebo počkat na odporníky, nějaký se tady najdou asi…

          0 0
        • hasbro  

          Taky jsem míval 7sp SACHS, co si pamatuju, SACHS a to ani nejvyšší řada 8sp New Success nemělo kazatový zadní náboj, jen šroubovací. V každém případě zadní 7sp kolečko má rozteče mezi pastorky střed – střed 5mm, což je shodná rozteč jako SHIMANO 7sp a CAMPAGNOLO 8sp. Takže 100% bude fungovat libovolný dualy SHIMANO 7 sp a starší (cca 5 let a víc) přehazka SHIMANO ještě se starším posuvem, oboje určitě koupíš jak na bazaru tak páky se dají sehnat nové třeba tady namátkou: http://www.axit.cz/…rol_2x7.html, přehazku bych kupoval nějakou na bazaru. Případný 7kolečko (ke stávajícímu náboji máš a potřebuješ šroubovací) taky koupíš. CAMPAGNOLO se už řadící páky a přehazka moc neseženou, nový jedině asi mimo ČR na netu, takže bych ho ani neřešil a volil SHIMANO.

          0 0
          • atty  

            Moc díky za detailní info.

            Cenu nových 7 sp. pák bych si asi morálně neobhájil (zdvojnásobil bych tím cenu kola :) ), ale kouknu po bazarech, zda tam někdo něco použitelného „nevyhazuje za čokoládu“ :)

            Já to mám jen na velmi občasné a příležitostné ježdění, tak předpokládám, že by to mohlo pár let vydržet (s nájezdem maximálně několik stovek km za rok).

            0 0
            • hasbro  

              Tak jsem ještě kouknul na net, a SACHS dokonce vyrobil ještě nějakou novější (po roce 93) várku sad, který měly i kazetový náboj a ergo řadící páky (to pouze pro NewSucces) místo páček na rám, ale pokud nebudeš měnit vícekolečko, tak rozteče pastorků vícekolečka jsou stejné pro stejnoý počet pastorků i pro šroubovací i pro kazetový náboj, Tedy případně musíš nahradit jen řadící páky a přehazku SHIMANEM 7sp. Rozteče mezi pastorky máš tady:

              https://www.sheldonbrown.com/…spacing.html

              0 0
              • Vilém  

                Sachs mival paky delane snad Campou (odrazovaci packa byla z boku paky), akorat s chodem jako shimano.

                0 0
          • Martin z Brna  

            přesně tyhle páky jsem kupoval na zimáka, fungujou bez problémů se starou exage 300… ale dneska už bych za to ty prachy asi nedal, a nechal bych tam sytiče (alespoň teda s indexem)

            0 0
            • atty  

              No, možná to tak dopadne, když neseženu na vyzkoušení 7 sp. páky někde za hubičku. Víc peněz do toho nemíním vrážet :)

              0 0
            • atty  

              Tak jen pro info (kdyby někdo podobný „upgrade“ dělal) – včera jsem nasadil dualy Sora 3× 8 (nabídnuté zde na bazaru), povyměňoval všechny řadící a brzdové bowdeny i lanka, místo sytičů dorazy do děr po nic a chodí to až překvapivě dobře, takže 7sp. Sachs 3000 (řazení, přesmyk, brzdy) s dualama 8sp. od Shimana cajk.

              Spokojenost veliká, teď už se na tom dá příjemně jezdit :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.