Rovná řídítka na gravelu - jak na jednopřevodník?

39 nepřečtených
  • macebo

    Ahoj,

    právě jsem ze svýho Topstouna shodil berany a páky, nahodil double bar řídítka ala Jones, pořídil páčky Sora 1×9 a flat mount hydrauliky a až to celé konečně protáhnu rámem- jdu testovat. Vypadá to nadějně, nicméně by mě zajímala perspektiva, protože mě Sorácký převodník docela vysírá a tudíž bych se ho výhledově rád zbavil. A ted otázka – jak toho dosáhnout, resp. co všechno vyměnit. Lze použít mtb komponenty nebo jedině silniční? Počítám, že bych musel vyměnit kliky (teď Tiagra dvoupřevodník), pak přehazku, kazetu, řadící páčku asi jedině pro 105? Sehnat něco takového vypadá problémově, nemluvě o cenách, proto by mě zajímaly alternativy…

    Díky za rady i podnětné připomínky.

    0 0
    • borda  

      Že máš lepší to kolo prodat a pořídit nějakou 29 asi nechceš slyšet, že? :)

      Byla by to ale cesta nejmenšího odporu a nejzarucenejsi­ho/nejfunkcnej­siho výsledku.

      0 0
      • macebo  

        V tomhle nepotrebuju jit cestou nejmenšího odporu, nevidim problém mit víc kol. :) Jeden 29 Canyon mám teď objednaný, ale to s tím nemá co dělat :) mtb nebude mít nikdy takový jizdni vlastnosti jako gravel…

        0 0
        • Jezevec70  

          Ale ty z gravelu uděláš vlastně krosové kolo. :-)

          0 0
        • TK75  

          To si taky myslím, ale jde o to jestli ti bez beranů nebude kolo malé.Zkoušel jsem to u Ronina a potřeboval bych o číslo nebo dvě větší než s beranama.Nebo megadlouhej představec.

          0 0
          • macebo  

            Představec to bude chtít asi o chlup delší, jinak problém nevidím, kolo mi bylo trošku delší, tímhle to dorovnám, navíc double bary mají víc možností uchopu, na brzdách budu mít vzpřímenější posez, ale pořád půjde přehmátnout do aerodynamičtější pozice. Možná mi bude trošku chybět boční úchop jako byl na pákách…

            0 0
        • Fazzy  

          Nemyslim to zle, ale v cem spocivaj ty nenahraditelny vlastnosti gravelu s rovnejma riditkama?

          0 0
          • roman 3D  

            rovný,široký s vnitřníma rohama sqlab, nač se hrbit v obloukách

            0 0
            • Fazzy  

              To vsechno plati i pro trek a mtb, neni to nenahraditelna vlastnost. Proc zbavit gravel toho co ho dela gravelem a vymyslet uz vymyslene.. Chapu, ze je nekdo kutil a potrebuje si postavit svoji vlastni vec, ale to je taky vsechno co na tom chapu, proto se ptam..

              0 0
            • orm  

              No a neni gravel s rovnejma riditkam trekove/krosove kolo :-)?

              0 0
              • TK75  

                Těžko

                Spíš mi přijde kros jako mtb kolo s uzkejma gumama

                0 0
                • Georrge  

                  Je to trek s pevnou, finito

                  0 0
                  • TK75  

                    Prdlajs, trek má q-faktor jako mtb

                    Gravel jako silnička.Q-faktor je šířka klik, na mtb máš nohy jak kovboj a stejně tak na treku.Geometrie je taky jiná.Dost kamarádů má trekingové kolo, ale pevné osy nemá ani jedno, všichni mají odpruženou těžkou vidlici a pneumatiky 35 mm těžký jak prase.Nejede to ani náhodou jako gravel.

                    Jo určitě by šel postavit kros co pojede stejně, ale pořád tam budou rozdíly

                    0 0
                    • TK75  

                      Akorát Rosťa a jeho trekouš se může poměřovat se sterkoletem:-)

                      0 0
                    • orm  

                      Jaka je podle tebe definice gravel kola? Vsechno co jsi vyjmenoval se da vymenit a naopak da se to dat na „gravel“. Prestane pak gravel byt gravel? Co muj zimak v profilu, kam bys ho zaradil a proc? Jedinej rozdil jsou riditka. Ted se dotanem zpet k vlaknu. Kdyz das na gravel rovna riditka, je to gravel?

                      0 0
                      • TK75  

                        Zapomínáš na tu geometrii, která teda je dělaná k beranům to je jasný.Když dám na gravel rovný, tak je to normální zprzněnej gravel.Tady nejde o definici, ale o to že nesouhlasím s názorem že gravel je stejnej jak krosové kolo akorát má berany.Rozdílů je víc a ano berany k tomu kolu patří.Když na krosové kolo narvu berany tak to bude vypadat jako gravel, ale aby to taky tak fungovalo musel by si to člověk upravit a stejně by musel hledat rám aby to aspoň nějak sedělo.

                        0 0
                        • roman 3D  

                          pseudo gravel s pohodlným posezem

                          0 0
                        • orm  

                          Jdes moc do hloubky. Obe kola, trek a gravel maji stejne uziti. Gravel ma berany, a tomu odpovidajici geo, trek ma rovna riditka, a tomu odpovidajici geo. Vlakno je o tom dat na gravel rovna riditka, coz je blbost, protoze, kdyz si odmyslis tu geo, z toho udelas trekove kolo, takze je lepsi si rovnou koupit trekove kolo patricne geo nebo mtb.

                          0 0
                          • TK75  

                            To souhlas.Ráno jsem vyzkoušel dát rovný riditka na Swiss Crosse a bylo to tak na prd.Kolo krátký, posed jak na hajzlu a vzhled že bys brečel

                            0 0
                    • Fazzy  

                      Stejny to samozrejme neni, ale porad nevidim tu vyhodu. Rychlejsi nez MTB s pevnou vidli to nebude (pokud dam na mtb patricny prevody a rychly gumy samozrejme), pohodlnejsi taky ne, hezci… to je subjektivni, cili podle me je to jen o realizaci vlastniho designu a nejakym vnitrnim pocitu osobitosti. Cimz nerikam, ze je to spatne, jen ze je to vic o pocitech nez realnych, nenahraditelnych vyhodach. Q-faktor pro me prestava hrat roli ve chvili, kdy na to placnu rovny, siroky riditka. Tim se veskery pocity, ze jedu na nejakym agilnim gravelu nebo krosce dokonale odstrani a zase zustava to pevny mtb, at uz je na tom silnicni sada nebo ne :)

                      0 0
              • DaSnail  

                Ony kategórie flatbar gravel, kros a fitness sa asi môžu v nejakých prípadoch prelínat. Celkom pekný článok https://www.cyclingabout.com/…-bikes-2021/

                0 0
              • macebo  

                Co tedy máte pořád s těma krosovýma kolama? Gravel snad definujou jen berany. Co pevný osy, silniční komponenty, sportovnější geometrie, pevná karbonka?

                0 0
                • Georrge  

                  Nevím jestli tě chápu, ale když z gravela sundáš berany, musí pryč i silniční komponenty, sportovní geoška zmizí, pevnou maj krosky taky… tak co z toho teda zbyde? :)

                  0 0
                  • macebo  

                    Proč by mizely silniční komponenty. Prodávají se samozřejmě brdzy i řazení pro silniční kola s rovnými řídítky, stačilo koupit jen řadící páčky a brzdy. Geometrie taky nikam nezmizí, zase takovou moc ta řídítka nemají. :)

                    0 0
                • Fazzy  

                  To vsechno muze mit i mtb jen nebude potreba predelavat posed a nejakou ergonomii na neco s cim ten ram nepocita. Ale fajn, nechci ti to brat. Kdyz si chces hrat, mam pro to pochopeni. Jen podle me nevznikne nic co by ti nabidlo jinej zazitek, nez to co uz davno existuje.

                  0 0
                  • macebo  

                    Když dám tyhle řídítka na MTB vznikne pohodlný, ale ani trošku sportovní kolo. Rozdíly mezi mtb snad vysvětlovat nemusím. Že to nezačíná a nekončí jen na řídítkách snad taky ne. :)

                    0 0
                • orm  

                  Kam bys prosim te zaradil meho 20 let stareho zimaka – gravel nebo trek? Jeden cas jsem tam mel silnicni prehazku a kliky. Osy tam mohu take hodit pevne. Pevnou vidlici mam.

                  0 0
          • TK75  

            Tak pořád máš kolo s g-faktorem silničního kola, pevnou a většinou taky lehkou karbonovou vidlicí a osama, nejspíš taky kvalitní bezdušové pneumatiky a geometrií která je ale dělaná na berany.

            Já to zkoušel a nedá se:-)

            0 0
      • Romancero  

        +1

        0 0
    • borda  

      Jinak – jednoplacku GRX, dtto prehazku, řazení 105 a máš to. Kazetu dle potřeby.

      Něco to stojí, sehnat to problém není.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Hovoříš jazykem mého kmene?

      Kliky Tiagra, ale vadí ti Sora převodník? Nějaké zmatení pojmů, asi. Že by přehazovačka?

      Klidně, pokud to pobere ořech, si tam můžeš dát kazetu Ultegra 11sp, k tomu páčku SL-RS700, pokud chceš 1×něco, tak odpovídající jednoplacku a pomocí podložek usadit do správné řetězové linky. Nebo Tiagra.

      Ale na rovná řidítka bych asi řešil celý pohon z MTB (páčku, kazetu, přehazovačku), vyjde to levněji a je větší výběr. Zásadním problémem bude vždycky šířka ořechu (pro více než 10 sp.) a dodržení řetězové linky.

      Nicméně jsem nějak nepochopil, proč to vlastně měníš a co má být výsledkem, v čem čekáš zlepšení.

      0 0
      • macebo  

        Ma tam byt presmykac. Psal jsem pod vlivem. :) linka bude problem, zůstanu u silničních komponent, dik.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Přesmykač je to nejmenší. A zrovna Sora fungovala uspokojivě, při správném nastavení, od Tiagry k nerozeznání.

          Stačilo by nechat si silniční kliky (i kvůli Q-faktoru) a na ně sehnat potřebnou jednoplacku s odpovídajícím vrtáním děr. Aby Ti zůstal rozsah převodů při 1× něco, musel bys jít do kazety s velkými pastorky, první použitelná odstupňováním je 10sp. Ale gravel na běžné ořechy jsou spíš 11sp, takže prověřit, co pobere ořech. K tomu pak odpovídající přehazovačku.

          Nebo, jak jsem psal výše, kazetu i přehazovačku i páčku MTB.

          Nebo seřídit ten přesmykač. Trochu mě zmátlo, že jsi psal na začátku o páčkách 1×9.

          0 0
          • macebo  

            Achjo. 2×9 tam mělo bejt, 1×9 mám zase na oceláči… :) . Přesmykač jako takový možná problém není, ale je přichycený k rámu objímkou, trochu podezírám že právě proto je systém náchylnější.

            Dám tomu řazení ještě šanci, teď bude chodit na rapidshift páčkác (který jsou pro sorru mimochodem docela drahý) a ne na pákách, třeba to taky něco ovlivní. A pokud to neklapne, no, tak nová Orbea Terra je moc pěkný kolo. :)

            0 0
        • Romancero  

          a co q- factor? Mně se rozhodně lépe jezdí na silničních klikách s menším factorem. Také jsem chtěl na gravelu kliky mtb 28/40 ale právě ta šířka klik mi vadí

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Vysněné převody 28–40 se velmi silně podobají 30–39-(50) ze silničních trojplacek, třeba FC-5703. Není třeba nic vymýšlet, všechno už tu bylo.

            0 0
    • marek_t  

      Ahoj, mam k dispozici razeni Shimano SL-RS700 2×11 sundane z noveho kola, kdyby ses rozhodl do toho jit.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.