RockShox Tora SL Air Solo 100mm - chyba lockoutu?

29 nepřečtených
  • snowflake

    Ahoj, mám nově vidlici RockShox Tora SL Air Solo 100mm a pokud zamknu lockout, vidlice stále pruží, jen je trochu tužší – jako kdyby to v ní trochu drhlo oproti hladkému chodu s otevřeným lockoutem. Máte někdo podobnou zkušenost? Neměl by lockout vidlici úplně zpevnit? Nejedná se o závadu?

    Předem děkuji za vaše zkušenosti.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Takhle na dalku tezko popisovat. I zamcena tora pruzi, ale jenom pokud prekonas pocatecni velikou silu. Vevnitr je totiz pretlakovy ventil, ktery kolecnem uzavres,a le pokud pusobit silou(docela velkou) tak se opet otevre. Vidlice je tim chranena proti poskozeni pri narazu v zamcenem stavu.

      Pokud ti chodi zamcena a otevrena porad stejne, jejspise ti utetl tlumico olej z patrony. Jedna cesta je vrchem kolem stelovatka komprese, druha kolem stelovatka odskoku. Treti moznost je, ze ti protekl tlumuci olej z tlumeni do spodku vidlice. T se treba pozna tak, ze pri vypustene vidlici ji nezatlacis uplne dolu, ale treba 2cm pred koncem zdviku se blokne a dal uz nejde. Protelky olej se doma opravit da, ale jak je to s tekoucim koleckem komprese a odskoku nevim.

      Dalsi vec je, zda mas vidlici spravne nafoukanou a kolik vazis. Uvedu priklad, muj 90kg kamarad cvici s vidlici nafoukanou na moji vahu porad stejne, at je zamknuta nebo neni.

      0 0
    • Luk029  

      je to zvýšená komprese. toru nikdy nezamkneš aby se nepohla to co popisuješ tak by mělo být v pořádku. zamknutím páčky locku se vidlice přitvrdí ale když zabereš tak ji v poho propružíš. :-)

      0 0
      • snowflake  

        Právě jsem zjistil, že byla navíc podhuštěná na 80 PSI (mám 86 kg). Podle návodu jsem ji dohustil na 150 PSI a s lockoutem pruží znatelně míň. Díky za uklidnění, že nikdy tvrdá nebude.

        0 0
        • Luk029  

          tos ji měl hodně podhuštěnou. ja jsem na 90kg dával 160PSI.

          0 0
          • romachain  

            To koukám, jsem si myslel, že Tora a Recon jsou shodný vidlice (co se funkce týče) a já se skoro metrákem mám na SoloAir Reconu nafoukaných cca 100 psů a přítelkyně s necelýma šedesáti kilama asi 70 psů a pruží to ideálně (na doraz to nejde zatím nikdy).

            0 0
          • snowflake  

            Tak to záleží, co na tom kdo vyvádí. Každopádně výrobce udává pro zdvih 100–130mm při 90kg 140–160 PSI.

            0 0
            • milan-z-brna1  

              tak to koukám jak puk, já mám epicona na 120 mm, vozil jsem ho na svých 70 kg nafoukanýho na cca 80 PSI, pak jsem se rozhodl ho nafoukat podle SAGu a abych měl 25% tak bych musel vozit 50 PSů, což mi přišlo málo, tak vozim cca 60 a sag mám cca 2 cm, myslel jsem že to bude u všech vidlic ± podobný

              0 0
              • pepek  

                Tlak se liší podstatně i u stejný vidlice, nastavený na 100, nebo na 120, tak jak by to mohlo být stejný i u různých vidlic?

                0 0
                • milan-z-brna1  

                  ok, je fakt, že já se v tom tolik nevyznám. Ale jsem rád, že narozdíl od užviatelů RS nemusim sebou vozit tolik stlačenýho vzduchu:-)) hlídám si každý gram!

                  0 0
    • xshreck  

      Já mám normální pružinovou toru a dělá to to samé :) když hodně zatlačin tak se taky propruzi. Ale trošku … Když jsem to viděl poprvé taky jsem se lekl jestli není vadna :D

      0 0
    • Team6  

      Zdravim, pridam se s podobnym problemem. Sid RL 2013. Vidle je po servisu. Nekolikrat promacknu a zamknu, vidle jen zlehka zatuhne. Kdyz ji necham odstat je jak beton. Jakmile odemknu, propruzim a zamknu je zase mekka. Netusite nekdo cim by to mohlo byt? Hodne oleje? Prijde mi jak kdyz v systemu MC zustane film oleje, ktery pri stlaceni umoznuje drobny prutok oleje. Pri odstati je olej vytlacen a MC tesni plne…?

      0 0
      • Smazaný účet  

        pokud to dela po servisu tlumeni, tak nechat servis, at si s tim poradi. Tipl bych, ze je tam malo ojele, nebo pridita soupatku MC…to s tim olejovym filmem je blbost, cely system zavirani pritoku je porad ponoreny v oleji (v idealnim pripade)

        nema ta vidle hydrostelung?

        0 0
        • Team6  

          Sam sobe jsem servisakem :). Lock je mechanickej PushLock default zamknuta. Modry kolecko na vidli beha hladce a dost razantne. Pridirani se mi moc nezda…

          0 0
          • Smazaný účet  

            kdyz zastrcis MC do nohy, je spodek ponoreny?

            0 0
            • Team6  

              Neni. Zapomel jsem si pocitat strikacky pri plneni takze jsem vysku hladiny udelal tam kde zacina MC ±mm. Pri nezatizene vidli ma byt v MC neco oleje? Nejde mi pak do hlavy to kdyz ji necham odstat tak je tvrda

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jo, spodek musi byt ponoreny…taky proto, aby do MC zespodu nenarazila hlaidna oleje kdyz jde do zdvihu. Ona se ta hladina moc nehybe, uvedom si, ze se hybe jenom diky zasunuti spodni tycky (zasunuti objemu)…takze celkovy pohyb hladiny je kolik, centak, dva?

                Co se deje s vytuhnutim, nevim. Mozna se proste olej napeni a po chvili se odpeni a uz lokuje…napeneny olej lokovat nebude.

                0 0
                • Team6  

                  Hmm hmm, olej vyleju a odmerim znovu presne. Penit nemuze, je to japan Kayaba :)

                  0 0
                  • Vilém  

                    Tak hlavne ze si koupis japan Kayaba, ale manual se ti precist nechce:)

                    0 0
                    • Team6  

                      Co konkretne bych se v manualu mel docist co tu nepadlo?

                      0 0
                      • Vilém  

                        Treba by ses tam docetl mnozstvi oleje a nemusel spolihat na nejaky odpocitavani strikacek, ktery je stejne k prdu.

                        0 0
                        • Team6  

                          Uprime Vileme ty musis byt desne zakomplexovanej a vecne nasranej. Uz nekolik let na BF funguju jen jako citatel nikoli prispevovatel. Snad nikdy sem nevidel ze bys nekomu na prvni dobrou poradil a rovnou ho nesetrel. Tech xy ml bys 20ml strikackou plnil jak? Normalni clovek si ty strikacky bude pocitat a i normalnimu cloveku se stane ze bude resit jestli to je strikacka 3 nebo 4…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            doufam ze sis taky vsiml, ze na rozumny dotaz je schopen odpovedet konstruktivne…ale kdyz si diskutujici nabehne, tak to schyta…

                            0 0
                            • Team6  

                              Mam za to ze muj dotaz nebyl polozenej nijak amatersky. Neni to jen o me tech „setrenych“ najdes v kazdem druhem vlakne. Kdyz budu chtit tak budu moct hledat vzdycky nake klicky jak si rejpnout. Proc bych to delal? Bud poradim hned nebo drzim hubu. Porad se tu mele o zas…ni vlaken. Kdyz to vezmes kolem a kolem tak jeho prispevek uplne k nicemu. Bohuzel neni jedinej takovej

                              0 0
                          • Evilcleaner  

                            tak ty tady přijdeš řešit problém a je ti lenivo nalít do vidlice správné množství oleje. nevím co jsi čekal…

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          docela funguje to pomerit suplerou…kde musi byt hladina aby byl MC ponoreny cca ten centak…

                          Jinak je jasne, ze je treba postupovat trochu rozume, treba po naliti casti oleje trochu (POMALU!) propruzit, aby olej natekl i pod pist. Pak pokracovat…

                          Mne nejak nevabilo pocitat strikacky, tak jsme vzdycky meril a nikdy zadny problem…ale neni to „extra podle manualu“, to uznavam.

                          0 0
                          • Team6  

                            Suplerou sem pak samo meril. Hladinu tak, aby pri plne zasroubovanem MC lizal olej spodek MC. Ale jak jsem psal ±mm

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              to je malo

                              schvalne si spocti o kolik musi jit vidle do zdvihu, aby se ti hladina hejbla o ten milimetrik:)

                              A jinak neboj, i sikmovokej volej bude penit.

                              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.