• lukasholek

    Ahoj, chci se je zeptat, jaký řetěz mohu použít, když je u převodníku napsáno doporučený řetěz 1/2"x3/32" a širší. Může to být např. i tento http://www.fixky.cz/…taya-retezy/

    Předem díky, nevím, co znamenají ty rozměry, proto sem píšu

    0 0
    • saddik  

      1/2" je délka článku, 3/32" a 1/8" jsou šířky článku. 3/32" jsou úzké řetězy, tzv. „řadicí“, protože se používaly u kol s hazkou (než bylo nutné jít kvůli zhušťování kazet do ještě užších rozměrů, které už se označujou 9sp, 10sp atd.). 1/8" jsou široké singlespeed a BMX řetězy, kde není hazka a není potřeba řešit místo na kazetě. K těm patří i tlustší převodníky a pastorky.

      3/32" – úzký převodník – bude fungovat s oběma druhy řetězu, sám ho vozím se širokým 1/8". Jen u širokého řetězu (ten, na který se ptáš) může být větší náchylnost k padání, ale to je zatím jen doměnka, srovnání nemám (na sezonu budu dávat široký převodník se širokým řetězem, tak uvidím).

      0 0
    • hydergine  

      Zneužiji vlákno pro související dotaz. Stavím dráhovku/fixed gear a mám kliky 144bcd. Do posud jsem se domníval, že na dráze se jezdí na 1/8" (řetěz, převodník, pastorek). Ale teď jsem slyšel, že třeba německý národní tým jezdí dráhu na 3/32". Jakou šířku by jste doporučily, případně dělá někdo úzký převodník pro 144bcd, kromě Kappstein a Gerbhardt?

      0 0
      • jardalee  

        to teda slysim prvne :) ale mozny je vsechno ,jinak samozrejme sirokej retez ,kvuli prenosu velke sily ,treba prevodniky sugino zen co pouzivaj i profici jsou jenom 1/8 a navic jestli mas drahovej naboj tak by byl asi celkem problem sehnat sroubovaci pastorek na 3/32 edit :) aha tak opravdu se daj na velodrome shop sehnat i pastorky 3/32 :)

        0 0
      • jardalee  

        pokud chces setup svetovyho rekordmana francoise pervise :) tak kliky ZED ,jedny z nejpevnejsich na svete,prevodnik je SHIMANO olympic ZEN 1/8 a retez Izumi V SUPER TOUGH GOLD / BLACK 1/8 ,jinak je pravda ze s tim 3/32 se experimentuje a proslycha se ze nekdo na nem zkousel jezdit na poslednim sixdays

        0 0
    • sr71  

      V čem je vlastně fyzicky rozdíl mezi řetězy 9sp, 10sp a 11sp ?? Řekl bych že u všech se uvádí označení 1/2" x 11/128" (to vychází na rozteč čepu 12,7mm a vnitřní šířku 2,183mm). Jediný co jsem ještě dohledal na stránkách KMC je délka nýtu – u 9sp 6mm, u 10 a 11sp 5mm. To by dávalo smysl, ale proč se tedy rozlišují řetězy 10sp a 11sp ??

      0 0
      • Mereck  

        Myslím že právě vnější šířka. Proto ty rozdílné nýty. Čím méně pastorků, tím robustnějš řetěz teoreticky může být.

        0 0
    • sr71  

      ok, ale proč tedy všichni prodejci rozlišují 10 a 11sp, když i dle údajů výrobce řetězů KMC je vnější šířka (délka nýtu) u obou stejná ?

      0 0
      • Mereck  

        To nevím. Napadá mě jen jestli není rozdíl ve zpracování náběžných hran článků pro 10/11 sp.

        Anebo prostě aby ten, co je víc trendy, mohli prodat dráž.

        0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím, chtěl bych se zeptat, na podzim se mi stalo, že jsem blbě přehodil a nějakým stylem se mi dostal řetěz v kazetě mezi dvě placky a poškodilo to kazetu – je vyhnutá, aktuálně to dojíždím a vrch kazety nepoužívám. Teď se chystám na nějaký servis, kazetu vyměnit musím, ale mám vyměnit i řetěz? Má asi jen 200km, ale nevím jak moc dostal na prdel, tím, že tam vlítnul.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.