Regálové, anebo sloupové reproduktory?

321 nepřečtených
  • krokus

    Rád bych si pořídil 5+1 domácí kino k promítacímu plátnu a na přehrávání hudby (tak 50–50). Koupil jsem si toto Onkyo, ale bohužel jsem ho musel vrátit – reprodukce hudby byla příšerná, ty malé repráčky hrály hůř než mé staré levné počítačové bedny od Gembirdu. Teď řeším, co místo toho.

    Chci určitě skládat, tj. koupit samostatně AV receiver + bedny + kabely. Aktuálně do toho nechci vrazit moc přes 20 tisíc.

    Základní otázka je, jestli jako přední bedny pořídit radši sloupy a postavit je před stůl, resp. před komodu (ta je umístěna na druhé straně místnosti souběžně se stolem), anebo koupit regálovky a pověsit je vedle plátna. V prvním případě by poslechová vzdálenost byla tak 2,8 m, ve druhém cca 4,5 m. Rozměry místnosti jsou: 5,5 m (od okna k plátnu) x 4 m x 2,9 m (výška).

    Druhá otázka zní, jestli koupit rovnou set 5+1, anebo radši kvalitnější 2+0 a zbytek časem dokoupit.

    A třetí otázkou je, co koupit konkrétně.:-)

    0 0
    • Trogiss  

      No lepší je samozřejmě koupit AV + kvalitnější sloupy a pak postupně dokoupit zbytek. Taky jsem to tak dělal. Ale myslím, že u tebe bude lepší volba regálová sestava, protože tam nemáš místo. Doporučuji Bose: http://www.kvalitni-elektronika.cz/…mass-6-cerna

      Případně vyšší sérii, ale ty už jsou dražší.

      0 0
      • hony007  

        A ten receiver si má koupit za co, když do toho nechtěl dat moc přes 20?

        0 0
        • andelex  

          presne tak, za ty penize jedine receiver a regalovky, nejlepe z bazaru a pak dokupovat zbytek. Predrazeny bose, ktery ve vysledku nehraje o moc lepe to onkyo, ktere vratil, no nevim.

          0 0
      • mr.antik  

        Ty sloupy jsou hodne neprakticky a vubec tam na ne nemas misto…

        0 0
      • krokus  

        Vypadá to podobně jako to Onkyo – raději tedy ne.

        0 0
    • -Alan-  

      Nemáš rozpočet na pořádné stereo a natož na 5.1. Ale pokud chceš hrát, aby to trochu hrálo, tak kupuj z druhé ruky a drž se regálů (20 tisíc je částka, za kterou se dají pořídit hrající regály a základní zesík, když to bude z druhé ruky). Prozatím bych vzal jen přední kanály. Třeba stihneš pochopit, že to na dobrou reprodukci muziky stačí a ty kinové věci oželíš. Na Bose nejsou kačky, ale člověku, který není audiofil to dá poslouchatelnou muziku. Pokud nechce velké bedny. Sloupy a pořádný basák těžko nahradíš, ale aby to bylo dobře udělané, musí se dát násobně víc, než 20.

      0 0
    • krokus  

      Ještě přichází v úvahu jedno rozmístění předních sloupových repro: mohly by stát za stolem (komodou) na nějakém podstavci, tedy vlastně nad jejich úrovní. Možná by to už bylo moc vysoko, nevím.

      0 0
    • Luma  

      První si musíš ujasnit jestli to chceš na hudbu nebo film,a když na hudbu tak jakou posloucháš.Jestli rock tak budeš chtít určitě basy a ty ti regalovky moc nenabídnou,jedině v kombinaci se subwoofrem,a to by mohl být i dobrý zaklad k domácímu kinu.Bohuže 20tisíc ti ke koupí AV zesilovače a těch beden asi stačit nebude.ady jsem něco našel,ale chce to obejít hifi studia a poslouchat :-) http://www.hifiopava.cz/…reproduktory

      0 0
      • Luma  

        tady máš ten AV zesilovač http://www.hifiopava.cz/…rantz-NR1402 ,sám mám Marantz ale pouze stereo,bedny mám Tannoy sloupové,poslouchám více hudby,mám to sice napojené i na TV,i filmy jsou 100krát lepší přes to stereo než přes repráky z TV,ale na pořádné domací kino to není.

        0 0
    • xhonza  

      běž si poslechnout sestavu cambridge audio 540r s repro Dynavoice DF5, Dynavoice DC5 a Dynavoice DM5. Myslí že budeš překvapený jak to hraje. Mám doma stereo od cambridge audio + repro dynavoice df5 – nádhera. Poslechnout i koupit lze zde http://www.hifionline.cz/…o-dynavoice/

      0 0
    • MlokCZ  

      Souhlas s většinou předchozích příspěvků. 20 tis. je na komplet domácí kino proklatě málo.

      Šel bych určitě do bazaru a zatím vzal 2.0.

      Ale už teď si chce ujasnit, zda u 2.0 zkončíš nebo budeš časem řešit 5.1.

      A dle toho koupit zesík/receiver. Receiver, aby hrál srovnatelně jako stereo zesík, tak je mnohem dražší (třeba i 2–3×). Když to bude z bazaru, tak se ale dá celkem i ten receiver.

      Dva příklady

      http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

      http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

      Ten druhý bude lepší na stereo poslech a už velmi slušný i na hudbu, ale pokud dobře koukám, tak ještě nemá hdmi, což je pro pořádné 5.1 nutnost (pokud nechceš mít ještě předtím už nějaká další zařízení ze kterého dostaneš 5.1 analogově v dobré kvalitě – což je problém).

      Ten první bude na stereo mírně horší a ještě je dražší, ale už má vše potřebné pro 5.1.

      Pokud bys šel i do budoucna jen do sterea, bude to jednodušší. Dobrý stereo zesík nebude za tyhle prachy žádný problém a mnohem snažší sehnat. A stačil by i mírně levnější než ty receivery a zbylo by více na repro.

      Co se týká repro, tak rozhodně regálovky. Sloupy, aby hrály srovnatelně (teď řeším kvalitu zvuku, ne to, že sloupy zahrají o něco nížě) s regálovkami, tak budou stát zase cca 2–3× tolik. Navíc levné sloupy stejně kvalitně nižší pásmo nezahrají.

      Pod 20tis. za samotné 2.0 repro bych sloupy vůbec neřešil až na opravdu povedený bazarový nákup.

      Osobně jsem byl se sloupy spokojený u nových repro až někde od 25–30tis. Pro srovnání u regálovek bych si mezi 10–15tis. vybral.

      Ze sloupů pro příklad můžu doporučit co mám teď doma

      http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

      to je ovšem zcela mimo cenovou relaci.

      Takže regálovky, třeba tohle

      http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

      A s pověšením regálovek na zeď také moc nepočítej, zvlášť pokud bude bassrefles dopředu. Aby to slušně zahrálo, tak nemohou být úplně u zdi. U regálovek ideálně počítej ještě se stojany.

      A ani těch basů bych se u regálovek zase tak nebál. Samozřejmě regálovky nikdy nezahrajou extrémně nízko, ale při stejné ceně jako sloupy zahrajou pak mnohem lépe a střední basy budou také lepší.

      A rozdíl při stejné cenové relaci mezi sloupem a regálovkou bude tak maximálně 10Hz o kolik se sloupy mohou dostat níže.

      Pro orientaci se můžeš podívat sem

      http://www.stereoplay.de/…-332336.html

      odkaz je na jeden konkrétní test, ale maj jich tam mraky jiných. A tam uvidíš, jak moc nízko reálně zahrají jaké sloupy i regálovky.

      A pak kvalitu basů hrozně ovlivní místnost a umístění repro.

      Jinak si to chce poslechnout vždy vybranou kombinaci zesík/repro (receiver/repro). Ne vše se ke všemu hodí a hraje dobře dohromady.

      0 0
      • krokus  

        Díky za rady, Mloku.

        Včera jsem psal, že to má být 50–50 na film-hudbu. Přesnější je asi poměr 70–30 ve prospěch filmu. To ale neznamená, že by ty bedny neměly umět zahrát pěkně hudbu. Set od Onkya byl na filmy docela ok, ale na hudbu byl nepoužitelný.

        Konečným cílem je určitě 5+1. Zároveň za to nechci utratit nějaké šílené peníze. Šetřil jsem i na plátně a projektoru: plátno jsem vzal v podstatě nejlevnější v dané velikosti, projektor jeden z nejlevnějších, které umí 1080p (Epson 3200). Je mi jasné, že projektory 3× dražší budou mít lepší podání barev, zvláště černé, ale na to prostě nemám.

        Jde tedy o to, abych peníze, které mám teď k dispozici (cca 20 tisíc), investoval co nejrozuměji. Uvědomuju si přitom rozdíl mezi videem a audiem: projektor za pár let možná nahradím lepším (takovým, který umí „deep black“), audio by mělo vydržet na hodně let.

        Myslíš, že by regálovky na ozvučení mé místnosti (22 m čtverečních, vyšší stropy) stačily? Ty Heco Celan vypadají dobře. Pokud nemají viset na stěně, musely by stát na nábytku (stůl, komoda), příp. bych časem mohl pořídit nějaké stojany.

        Repro bych z bazaru klidně vzal, u receiveru bych se asi trochu bál. Jaký receiver konkrétně bys doporučil k těm Celanům?

        0 0
        • MlokCZ  

          Heco moc neposlouchané nemám, takže tady kombinaci doporučit nedokážu.

          Regálovky klidně dočasně na stůl dát můžeš (doporučuju dát na hroty i na ten stůl). A o to, aby ozvučily tu místnost bych se nebál vůbec. Jednak vůbec neplatí, že regálovky nezvládnout větší místnost (to záleží více od konkrétních repro než o regálovky x sloupy) a pak 22m2 je nic. Při těhle velikostech místností se naopak spíše ještě řeší, jestli není místnost naopak moc malá pro některé repro. Doma mám obývák podobné velikosti (bez vyššího stropu) a pro některé repro to už byl problém, že je to moc malá (zkoušeno).

          A v práci máme regálovky v docela velkém kanclu (odhaduju přes 50m2) a v pohodě se to dá a tu místnost ozvučí ok. Naopak v daném případě lepší než sloupy, které by se tam blbě umisťovaly, aby nebránily v přímé linii stoly.

          A k těm filmům. Dobrou aparatura na hudbu oceníš i u filmů, tam máš hudbu taky. Já mám třeba rád 5.1 (sub tedy využívám omezeně, protože předním repro neodpovídá kvalitatvině a spíš jim to kazí a dostatečný sub rozhodně pořizovat nechci jen kvůli pár efektům ve filmech, když přední repro mi zahrají toho poměrně dost), ale stejně jsem to stavěl spíše se zaměřením na hudbu. Tedy mám dražší hlavní repro a receiver, stereo je tedy velmi slušné. K tomu pak ještě střeďák ze stejné řady a zadní efektové mám o řadu repro níže (ovšem stejný typ výškového reproduktoru, tedy lze to pořád dobře kombinovat dohromady). Ale je fakt, ža ani ty zadní nejsou špatné repro (mam tam Canton Chrono 502).

          Abys ocenil 5 repro, tak ale musí být daný film dobrou prostorovou zvukovou stopu. A to zdaleka vždy neplatí i když dnes už je to o hodně lepší než před pár lety.

          0 0
          • krokus  

            Ok, tak tedy regálové.

            Na Mallu doporučují k Hecu Yamahy, ale je otázka, nakolik je to podložené zkušenostmi.

            Předpokládám, že receiver by měl mít bi-amping. Na hifibazaru nabízejí např. Yamahu RX V 2600, ta ale zřejmě neumí 1080p. (Dal bych sem odkaz, ale nejde mi to – zobrazuje se mi stále jen www.hifibazar.cz. Nechápu, jak jsi to u těch beden Heco udělal.)

            Na jakémsi fóru jsem se dočetl, že k Hecu se hodí zesilovače Harman-Kardon. Jsou to ale všechno takové výkřiky, jejichž hodnověrnost je sporná.

            Podle čeho si tedy vybrat zesilovač (dejme tomu z nabídky hifibazaru)? Pochybuju, že se mi podaří nechat si ty Heca někde předvést.

            0 0
            • Ricci  

              Daj otvorit odkaz v novom okne na hifibazar,tam budes mat plnu cestu :-)

              0 0
            • MlokCZ  

              Bohužel pokud chceš řešit, jestli se něco k něčemu hodí, tak prostě musíš zkoušet. Ta obecná doporučení jsou jen takové orientační vodítko a většinou tou kombinací neuděláš chybu.

              Zvlášť u zvuku ale neplatí nic obecně a je vše hrozně závislé na individuálním dojmu každého posluchače. A aby to bylo vše ještě komplikovanější, tak když si něco vyzkoušíš v hifistudiu, tak doma to při jiné akustice místnosti může být naprosto odlišné. V dobrém hifistudiu mají dobře pořešenou akustiku, takže tam dobře zní lecos. Doma většina lidí akustiku nemá výřešenou vůbec a pak některé repro mohou být větší problém než jiné.

              1080p u receiveru je plus, ale ne až taková nutnost. I když je pravda, že to dost věcí zjednodušší. U samotného obrazu vůbec není moc důvod ho mít skrz receiver, stejně obraz nebudeš nechávat receiverem nijak upravovat a prznit.

              Ale má to jiné praktické výhody. První je zejména možnost použít hdmi výstup počítače kvůli zvuku, abys dostal z počítače DTS-HD a jiné prostorové formáty lepší kvality. A v nejjednodušší a nejlevnější variantě k tomu stačí grafika a nic jiného a vedeš obraz i zvuk přes jedno hdmi dohromady a v tu chvíli potřebuješ mít obraz přes receiver, i když s ním nic neděláš. Tohle lze obejít, ale je to pak složitější na straně PC.

              A to samé se hodí ještě pro dostání multikanálového PCM z PC (to opět nejde poslat po S/PDIF nebo optice). Což se zase hodí při použití reclocku v PC.

              Pokud ale máš v PC vyřešeno, že obraz a zvuk jdou ven přes různá hdmi, tak vůbec obraz přes receiver posílat nemusíš.

              Stejně vedení obrazu z více zařízení nemusí být často vůbec možné. Já to tak mít třeba vůbec nemůžu. Z PC mám video přes receiver, ale z STB už ne.

              A to proto, že každé potřebuju mít na jiném vstupu TV, protože pro každý zdroj potřebuju jiné nastavení TV a to bych mít nemohl kdybych to vedl vše pres receivery a měl do TV přes stejný vstup.

              Tedy 1080p a video vůbec bych nedával jako podmínku, aby receivery uměl.

              Ta Yamaha vypadá dobře (odkaz musíš kopírovat celý už z toho místa, kde to odkazuje).

              http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

              Jen ještě nemá všechny novější formáty zvuku. Tady hodně záleží jaký budeš mít zdroj. Pokud třeba HTPC, tak tohle ani tak nevadí. Tam to vyřešíš rozkódováním už v PC a do receiveru pošleš jako multikanálový PCM.

              A to video si zjisti. Tam píšou scaler, tedy převzorkování, ale pustit skrz bez úpravy by mohla umět cokoliv v 1080. Mně receiver pustí skrz cokoliv mu tam pošlu (používám 1920×1080 ve všech možných frekvencích – 23,976Hz, 50Hz, 60Hz).

              0 0
              • krokus  

                Filmy nepouštím přes PC, ale přes multimediální centrum Asus Myslel jsem, že nejlepší je vést zvuk i obraz z Asusu do receiveru přes HDMI a video pak vést z receiveru do projektoru přes další HDMI. Možná by to ale šlo udělat i tak, jak píšeš ty: zvuk vést z Asusu přes optický vstup a obraz vést z Asusu rovnou k projektoru přes HDMI. Trochu problém je, když si budu chtít pustit jen hudbu – je hloupé kvůli tomu zapínat projektor. Pokud tedy receiver nebude mít USB vstup, musel bych Asus připojit např. k monitoru.

                Můj počítač má integrovanou grafiku i zvukovku, 1080p nezvládá, proto jsem si pořídil ten Asus (opět ekonomické řešení).

                Kromě Yamahy ještě vypadá zajímavě tento Pioneer.

                0 0
                • krokus  

                  Koukám, že ten Pioneer má i USB vstup – to by se mi hodilo. Samozřejmě ale základním požadavkem je, aby si sedl s těmi repráky Heco.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Video přes receiver je opravdu dobré vést pouze pro následující případy:

                  • mám zdroj obrazu s jiným rozlišením než je TV/projektor a mámv receiveru výrazně lepší upscaler než ve zdrojovém zařízení (můžebýt např. u levného DVD přehrávače)
                  • chci si ušetřit přepínání zobrazovacího zařízení na jednotlivévstupy a přitom mi nevznikne jiný problém jako jsem popisoval

                  Přes ten optický výstup (nebo S/PDIF) jsi akorát omezený formáty, nedostateš z toho více než obyč DTS (tedy plných nezávislých 5 kanálů už ne).

                  S tím monitorem to já mám jednoduché. TV mám LCD a používám ji právě jako monitor a už sedím v podstatě pouze u té TV.

                  0 0
                  • krokus  

                    Teď se v tom trochu ztrácím. DTS není 5 nezávislých kanálů? V jakém formátu je natočena většina filmů s pětikanálovým zvukem?

                    0 0
                    • StuntJ  

                      dnes nemá smysl tahat obraz a zvuk něčím jiným než HDMI … optika je už překonána … :o)

                      0 0
                      • Ricci  

                        optiku asi tazko len tak nieco prekona, uz len z hladiska rusenia…

                        0 0
                        • StuntJ  

                          DIGITÁLNĚ přenášený signál přes HDMI asi těžko něco zaruší …

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      DTS i AC3 je 5 kanálů nezávislých, ale ne plnohodnotných, ale komprimovaných.

                      AC3 má nižší datový tok a větší komprimaci, tedy to je ta horší varianta. Tady je maximum 640kbit, což je dost bída na ten počet kanálů.

                      DTS je na tom o hodně lépe, ale pořád je to komprimované.

                      Film může být v čemkoliv, v originále bývá většinou už aspoň DTS, na BR dnes ale často novější formáty typu DTS-HD, TrueHD.

                      Co se týká stažených věci, tak seriály často většinou pouze AC3, filmy někdy DTS. Tedy tady je to horší.

                      Propojení přes S/PDIF nebo optiku tedy stačit může.

                      Já používám ještě reclock. Ten v PC dělá to, že nejprve dojde k rozkódování zvukové stopy (ať je v čemkoliv). Rozkódované jednotlivé kanály v PCM jsou předané recklocku a ten se stará a perfektní synchronizaci se zvukem (což v PC není vůbec tak jednoduchá záležitost).

                      A tedy při použití S/PDIF je nutné použít zpětné zakódování do AC3 (DTS zpět reclock neumí), což je zbytečná konverze (když to zase receivery hned rozkóduje zpět) a pokud to bylo původně DTS s vyšším datovým tokem, tak další ztráta kvality.

                      Proto potřeba poslat nezávisle 5.1 kanálů v PCM a tedy hdmi.

                      Vše se snažím mít aspoň v DTS, v DTS-HD nebo TrueHD nemám téměř nic. U seriálů to ale často jinak než AC3 k mání není.

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Ten Pioneer je zase novější, tak mu nic nechybí, nejspíš bude zase o chlup horší zvukově (ale rozhodně dostatečně při tom rozpočtu co máš na repro). Stejná situace jako ty dva Denony.

                  Klidně bych do něj šel.

                  0 0
                  • krokus  

                    Takže ta kombinace Heco + Pioneer by mohla být ok? Nechci tě tlačit k odpovědi, chápu, že těžko lze hodnotit něco, co člověk na vlastní uši neslyšel.

                    Kdyby ta kombinace nebyla ok, lze ji do 14 dnů vrátit. Otázka je, jestli bych poznal, že něco není ok. Člověk by musel ty bedny vyzkoušet s různými receivery těsně po sobě, ideálně u sebe doma – to fakt není reálné.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Nemůžu říct, jestli to bude ideální kombinace nebo ne, ale sám bych se nebál to zkusit.

                      0 0
                      • krokus  

                        Ok, asi do toho půjdu. Ale jak říkám: těžko poznám, jestli je daná kombinace zcela ideální, nebo třeba existovalo i lepší řešení.

                        Poradíš mi prosím ještě s kabely? U bi-ambingu se používají klasické reproduktorové? Stačí něco takového, nebo bych tím potenciál té soustavy zabil? I takovéto levnější kabely cenu soustavy ještě pěkně zvednou. Pokud počítám správně, potřebuju 4×10 m (možná i víc než 10, musím to přesně změřit). Předpokládám, že kabely k pravému i levému reproduktoru by měly být stejně dlouhé.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Pro začátek klidně nějaké takové kabely. K předním repro bych se nebál ani většího průřezu (4mm).

                          A samozřejmě stejně dlouhé k obou repro a čím kratší tím lepší.

                          Přínos dražších kabelů pak mírný je, ale to bych nechal případně časem.

                          Já mám přední repro připojené pomocí SUPRA PLY 3.4 a přínos oproti obyč 4mm kabelu to byl, ale nic drastického. A znát to bylo až s tím Denonem 3310. Měl jsem tam dříve levnější nižší řadu Denonu a tam byl stejně nejslabším článkem ten receiver.

                          A hlavně to mám k hlavním repro jen 4×2m (mám to taky v bi-ampingu). Mít to 10m, tak se s takovým kabelem nedoplatíš.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Jinak ten obyč kabel by měl být levnější. Ten v odkazu není nic lepšího a měl bys sehnat i 4mm průřez do 50Kč/m.

                          K zadním repro už to mám taky daleko (okolo celého pokoje), tam mám právě pouze obyč a taky jen 2,5mm.

                          0 0
                          • krokus  

                            Plánoval jsem, že receiver postavím pod projektor (mám na to vhodnou poličku), který stojí vzadu v místnosti, a od receiveru to tím pádem bude dál k předním než k zadním repro. Druhou možností je, že by receiver stál na komodě těsně u plátna / přímo pod plátnem; bylo by od něj blíž k předním repro, ale zase dál k projektoru. Musel by tedy zase být dlouhý HDMI kabel (video k projektoru). Co ti připadá jako menší zlo? Možnost B je podstatně horší z hlediska uspořádání věcí v místnosti, tak nevím.

                            0 0
                            • Ricci  

                              Pokial pouzijes repro kable s dostatocne velkym prierezom,tak nevadia ani dlhsie k repram…

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                To souhlas. Pokud by ale někdy chtěl použít nějaký lepší kabel, tak to bude šíleně drahé. Takže je to otázka. Pokud zatím dá nějak 4mm levný kabel, tak klidně receiver dál od repro. Ono i tak 4×10m kabelu vyjde na dost.

                                0 0
                                • krokus  

                                  No právě. Navíc se říká, že dlouhé kabely vedení zvuku moc nesvědčí. Proto mě by mě zajímalo, jaký vliv má délka HDMI kabelu na kvalitu videa. Čili co je menší zlo – vždycky budou muset být některé kabely dlouhé.

                                  0 0
                                  • camlost  

                                    k delce HDMI kabelu:

                                    prenos (a ochrana proti chybam / ruseni) je resen komunikacnim protokolem na digit. urovni.

                                    zjednodusene: odesilajici prevede analog. signal na digitalni, prida k nemu kontrolni soucty, zabali to jakychsi „balicku dat“ (ty maji opet sve kontrolni soucty) a odesle je.

                                    prijimajici precte digitalni data, spocita kontrolni soucty, porovna je s originalnimi soucty. pokud to nesouhlasi, bud provede opravu (pokud lze), nebo si vyzada odeslani toho balicku dat znovu.

                                    protoze tohle povidani o samoopravnych kodech, o detekci chyb, paritnich bitech, atd. nikoho nezajima, tak si kazdy pamatuje, ze cim delsi kabel chce, tim kvalitnejsi by mel ten kabel byt (znamena drazsi). delky do 5 m nezpusobuji zadne potize, lepe receno jsem o nich neslysel.

                                    0 0
                  • krokus  

                    Jak je to s bi-ampingem u tohohle Pioneeru? Podle popisu by ho mít měl, ale z obrázku se mi zdá, že vzadu je svorek nějak málo. Ještě jednou odkaz

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Svorek je dost. Skoro vždy tam je 8 zesilovačů na 7.1. A pak máš možnost buď 5.1 + bi-amping nebo 7.1, ale už nemůžeš použít 7.1 + bi-amping. Většinou ty svorky suround back jsou párvě ty volitelné (také tam je i popis selectable, což by sedělo).

                      0 0
                      • krokus  

                        Rozumím. Sestavu 7.1 neplánuju, takže by to nemělo vadit. Dělají se i receivery s bi-ampem na centru a surroundech?

                        0 0
                        • Ricci  

                          preco mam pocit,ze za 20 klackov riesis veci,ktore su v kategoriach x.krat drahsich?

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          O tom pochybuju (tedy dejme tomu v kategorii do 50tis. za receiver, dražší už jsem nikdy moc nestudoval).

                          Stejně abys už využil bi-amp i na zadní repro, to bys už musel být v opravdu drahé kategorii.

                          0 0
                      • krokus  

                        A ještě mě napadl jeden možný problém: je v pohodě, že receiver má na výstupu 6 ohmů a bedny jsou 4–8 ohmové?

                        0 0
                        • Ricci  

                          v pohode, impendancia sa meni v zavislosti od prenasanej frekvencie,v pri­pade,ze budes hrat s rozumom,tak zosik s vystupom na 8 Ohm prezije aj 4 ohmove bedne,ale neodporucam

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Přesně tak. A zesíky/receivery které mají povolench 6 ohmů se běžně používají pro repro 4–8 ohmů.

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          Tady se můžeš podívat v testu několika repro soustav na změřený průběh impedance dle frekvence

                          http://data.mlok.net/…_Ergo670.pdf

                          U každé reprosoustavy je to dle konstrukce jiné. Čím více ten průběh klesá k nižším impedanci, tím více dostane záhul zesík. A jak vidíš, tak to běžně klesá místy i pod 4 ohmy.

                          Zesík ale vydrží i znatelně nížší impedanci pokud nejede zrovna na svoje maximum. A u těhle výkonnějších pojedeš třeba jen na 1/100 výkonu (k větším výkonům zesíku se dostaneš jen v posledních několika db zesílení, protože potřebný výkon neroste s regulací hlasitosti v decibelech lineárně – na každé +3db potřebuješ 2× větší výkon, tedy když jsi na 9db pod maximem zesílení, tak už jsi na 1/8 výkonu a ani takovou hlasitost doma téměř jistě nikdy nepoužiješ; já se dostávám maximálně tak někam k hranic 30db pod maximem, tedy výkon z maxima opravdu mizivý).

                          0 0
        • MlokCZ  

          A ještě pokud bys bral receiver, tak u něj je dost znát když to zapojíš v bi-ampingu. Když už tam těch více samostatných zesíků je, tak je dobré je využít.

          Takže pokud umí repro bi-amping, tak je to rozhodně plus (třeba ty odkazové Heco umí).

          0 0
          • krokus  

            Jj, toho jsem si všiml – viz výše. Další podmínkou je myslím 1080p.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jak píšu výše, to nemusí být tak podstatné a také je hlavní co umí poslat skrz a ne co převzorkovat.

              Je ale fakt, že ten můj receiver (mám Denon 3310), umí i upscaling na rozlišení 1080p. Stejně to ale nepoužívám, pouštím video skrz receivery bez jakýchkoliv úprav. A kdybych to neměl kvůli tomu, že z PC mám současně v jednom hdmi i zvuk i obraz, tak bych video vůbec přes receiver nepouštěl.

              Na receiveru mám nastavené zpoždění zvuku 45ms (pro správnou synchronizaci s obrazem, kde mám tohle změřeno, že je tohle zpoždění TV při zobrazení), to ale není závislé na tom kudy vede video a můžeš nastavit i když půjde přes receiver pouze audio.

              0 0
              • MlokCZ  

                A teď koukám, že se teď dá ve výprodeji i ten Denon 3310 koupit hodně levně

                http://www.amazon.com/…p/B002AKKFQ2

                i v případě zaplacení cla i dph je to super cena. Ale je jasné, že to je už přes limit, to by na repro už nezbylo nic.

                0 0
              • Ricci  

                Upscalling je dobry na klasicke DVD a divx,viditelne je obraz ostrejsi

                0 0
                • MlokCZ  

                  Upscalling je nutný na každý zdroj signálu, který je v nižším rozlišení než rozlišení TV/projetkoru.

                  Je pouze vždy otázka jaké zařízení ho má nejlepší (jestli přehrávač, receiver nebo TV). U PC je to jednoduché, tam pokud si to dobře zařídíš (to je SW otázka), tak jasně vede to provádět už v PC (tedy pokud se bavíme o receiverech kategorie do 50tis. Kč).

                  A když u svojeho řetězce srovnám upscaling TV a receiveru, tak je to zhruba srovnatelné.

                  Levné DVD přehhrávače mají upscaling opravdu mizerný, tam bude lepší pokud to jde poslat rozlišení jak je a nenechat sahat na to DVD přehrávač a upscalovat v receiveru nebo TV.

                  Já mám DVD přehrávač jen v druhém pokoji u starší 80cm CRT TV a ten má opravdu tragicky upscaling. To jsem ho ale jen chvíli zkoušel, jinak v obýváku mám HTPC a DVD přehrávač tu běžně vůbec nemám.

                  0 0
      • krokus  

        Teď se dívám, že hifi-bazar dává na použité zboží záruku 1 rok. V tom případě bych šel klidně i do bazarového receiveru.

        0 0
        • MlokCZ  

          Dává a z mojeho okolí už tam bralo více lidí, já tam taky už bral i něco použitého. Ono receivery a repro bych řekl, že jsou taková světlá vyjímka ve spolehlivosti, proto si to mohou bez problémů dovolit.

          0 0
        • Ricci  

          Kupoval som tam minimalne pouzite stlpy Bowers & Wilkins,max. spokojnost

          0 0
    • MirosPikos  

      Napiš sem svoje požadavky (jaký styl posloucháš) a oni ti vyberou aby ses vešel cenově.

      Pro začátek, jak zde mnoho lidí psalo, začít kvalitním 2.0 (nebo 2.1) a časem případně rozšířit.

      5.1 je dobrý na filmy nebo gaming, ale tím to končí. Poslouchat na 5.1 hudbu (jakoukoliv) je nesmysl.

      Já bych za sebe doporučoval kombinaci reproduktorů Wharfedale a zesilovač Cambridge audio. Ale to je pro moje potřeby – Akustický rock, jazz… nemyslím si, že by se za 20.000 nedal pořídit kvalitní 2.0 set.

      0 0
      • MlokCZ  

        Poslouchat na 5.1 hudbu (jakoukoliv) je nesmysl.

        Proč? Pokud jsou slušné všechny repro (tedy ne třeba zadní nějaká chrastítka s omezeným rozshahem), tak je to někdy super. Mám tu třeba pár koncertů nahraných v 5.1 a je to pak super si to tak i pustit. A dnes je toho takhle k mání už poměrně dost.

        Je ale jasné, že musíš mít takovou už nahrávku.

        0 0
        • Ricci  

          Urcite mal logicky na mysli hudbu nahranu v stereo stope,mimochodom koncerty nahrate v 5.1 DTS a pod. zacinaju hrat slusne az vtedy,ked je repro sustava plne vyvazena,takze aj zadne repro su rovnake ako tie predne,aby bol zvuk plnohodnotny

          0 0
          • MlokCZ  

            Vyvážená být musí, to je jasné (taky píšu hned, že vzadu nesmí být jen nějaká efektová chrastítka). Ale přední můžou být sloupy a zadní odpovídající regálovky. Jak píšu výše, mám v zadu regálovky o řadu níže než přední sloupy a je to i na tu hudbu super (je ale pravda, že regálovky v Canton Chrono SL řadě a Chrono řadě se skoro vůbec neliší).

            0 0
            • Ricci  

              Ovsem nemozem si pomoct,ale vsetky tieto viac kanalove nahravky mi akosi nesedia a stale sa vyzivam v 2 kanalovom HDCD :-)

              0 0
              • camlost  

                jestli ono to nebude tim, ze konzertujici stoji, zpiva a hraje prevazne pred posluchacem, nikoli vedle nej, za nim a nad nim.

                0 0
                • Ricci  

                  presne tak a nastroje sa tiez prirodzene nenachadzaju vsade okolo posluchaca :-)

                  0 0
    • scalar  

      Jamo dělá docela slušné sestavy za rozumnou cenu, např. S 606 HCS 3 + SUB 200.:

      http://www.volak.net/detail.php…

      Jak se říká, za málo peněz hodně muziky :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Jenže právě tyhle sety nejsou hodně muziky. Úroveň jednotlivých repro je většinou dost hrozná.

        Když srovnám třeba ty zmiňované Heco regálovky, tak to je o několik tříd zvukově jinde než takováto sestava.

        Když to je i na hudbu, tak bych se takové sestavě vyhnul velkým obloukem.

        0 0
        • scalar  

          Jenomže on to chce za 70% na film a hudba bude v této cenové relaci vždycky ošizená. Osobně mám vyzkoušené, že Jamo sloupovky i v nižší cenové relaci hrají slušně.

          0 0
          • Ricci  

            kazdy ma ine naroky na kvalitu zvuku,ked si vypocujes nieco lepsie a zvyknes,uz Jamo nikdy nekupis…

            0 0
        • Ricci  

          +1

          0 0
      • firefighter32  

        Já mám zrovna tyhle Jama s606 a k tomu SUB 250 a zesilovač Onkyo TX sr 507 a řekl bych, že to udělá opravdu dost muziky za málo peněz. Sestavu mám k plazmě a hraje mi to v obyváku o cca 50 m2. Krom filmů sleduju hodně koncerty a dle mého subjektivního názoru to hraje špicovně. Na druhou stranu bych si docela rád poslechl za stejné peníze o několik tříd lepší zvuk, ale tady v mém blízkém okolí prostě není kde.

        0 0
        • Ricci  

          Ta cena za komplet zostavu vypoveda sama o sebe o kvalite zostavy, bezne za tu cenu nekupis ani slsune repro dopredu,ale na filmy to bude ok,na hudbu by som to netrapil

          0 0
          • firefighter32  

            Ano, mne je to úplně jasné, že za ty peníze co ty repro stály to každý audiofil ihned pohaní. Také bych si nejraději koupil něco od Bang & Olufsen, jejichž nějakou vyšší řadu jsem měl možnost vidět na kolaudaci baráku jednoho zbohatlíka. Já jsem měl původně k TV nějakou starší sestavu od Technics SH EH 60, po koupi velké TV jsem šel do již zmiňované sestavy a prostě mi připadá, že to hraje super. Možná mám štěstí, že mé uši jsou už otupělé a tak nejsou schopny rozpoznat kvalitu od šmejdu.

            0 0
            • Ricci  

              z toho sa tes,usetri ti to prachy,je totiz hrozne drahe mat narocne usi :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Základem je, že když už nějaká aparaturu mi přijde doma ok, tak si nechodit poslechnout nikam nic lepšího.

                0 0
                • Ricci  

                  +1 :-D

                  SVATA PRAVDA

                  0 0
                • firefighter32  

                  :-) Já se naštěstí zatím dostal na „něco lepšího“ jen do nahrávacího studia vedle nás do Dolních Bojanovic k panu Rajchmanovi a nechal si na jeho referenční sestavě (bohužel už nevím přesně značku, ale cena za 1 ks repro byla tuším půl mega)pustit Pink Floydy a v duchu si říkal, že vyhrát ve sportce 100 milionů, tak hodně velká část by padla na nějakou kvalitní sestavu na poslech takovéto hudby. Ještě že mám ty špatné uši a stačí mi má aktuální sestava, protože ty prachy asi nikdy nevyhraju :-)

                  0 0
                • camlost  

                  to plati i o kolech!

                  kdyz ma clovek doma kolo, na kterem se mu jezdi skvele, nesmi sednout na nove (mnohem drazsi) kolo kamarada. hrozne to pak leze do penez.

                  vyhoda drahe reprosoustavy je v tom, ze cloveku docela dlouho vydrzi – napr. nehrozi zlomeni ramu, zniceni rafku, atd. :-)

                  0 0
              • Luma  

                Právě na to bacha,klidně do toho spadneš a je vymalováno :-) kolo pujde stranou a budeš investovat do pořádné High End sestavy.Naštěstí já jsem se zastavil celkem brzo,ale mám kamoše který ma ve stereu něco přes pul milonu.

                0 0
      • StuntJ  

        Tohle nehraje zrovna dobře a to co je uvnitř, tak to radši takticky pomlčím :o)

        0 0
    • StuntJ  

      za mě jedině :

      http://www.visaton.de/…0/index.html

      a na koncák stereo 2 x EL34, ale to jsme už cenově jinde :o)

      Ale každý máme jiné uši a jiné představy a o poslechu hudby :o)

      0 0
    • krokus  

      Nevíte, kde se dají sehnat reproduktorové kabely 2×4 mm ve slušné kvalitě za rozumnou cenu? Ideálně nějaký eshop s možností osobního vyzvednutí v Praze.

      0 0
        • krokus  

          To je skvělá cena. Myslíš, že kvalita bude ok? Předpokládám, že je to metrážový kabel a že metráž se uvede jako „kusy“ – snad se nepletu.

          0 0
          • MlokCZ  

            Klidně bych ho vzal. Mimo ten jeden lepší (a výrazně dražší) kabel k hlavním repro a střeďáku (tam jsem ho dal, že to není ani půl metru), tak mám nějaký takový jako v tom odkazu (nemám ho z gme, ale řekl bych, že je to ten stejný).

            0 0
    • madcat  

      Pěkná kdysibílá židle z IKEA, takovou mám doma taky, i stejně ušmudlanou :)

      0 0
      • krokus  

        Strávil jsem na ní podstatnou část uplynulých 4 roků:-) Ikea ji prodává pořád, ale přišlo mi, že zpracování se zhoršilo.

        0 0
        • Ricci  

          tiez som ju mal v ciernom,po 7 rokoch sa zlomila noha :-)

          0 0
    • Luker  

      100? :D

      0 0
    • Dubys  

      Dovolim si jeden dotaz z low end spektra … http://www.mall.cz/…eer-x-hm10-s … myslite, ze tohle staci na beznej poslech hudby v mistnosti 6×3 m nebo by to chtelo minimalne pritlacit na vykonu? Jinak pekna diskuze, fajnove sem si pocet.

      0 0
      • Ricci  

        na 6×3m dost tazko,tak do detskej izby k posteli ako radio

        0 0
        • Dubys  

          Dobre a kolik watu by to teda aspon chtelo, kdyz 30 je malo? Cet sem clanek, kde nekdo psal, ze waty nejsou prilis smerodatnej ukazatel, ze je to spis honba za cislama. Ten clovek to meril a prekvapilo ho, ze kdyz to v panelakovym byte ohulil, nameril asi 5 watu na bednu, a kdyz to dal, aby nerusil sousedy, nameril 1 wat.

          0 0
          • MlokCZ  

            To s tím výkonem jsem tu psal už výše. Pro každé 3db navíc potřebuješ dvojnásobný výkon. A liské ucho nevnímá hlasitost lineárně (proto se používá nelineární stupnice v dB).

            Proto pro běžnou poslechovou hlasitost stačí tak malý výkon. Posledních 9db od maxima zesilovače potřebuje 8× navýšení výkonu.

            Takže i když máš třeba 100W zesík, tak už pro 9db pod maximem jede pouze na něco málo přes 10W.

            A u výkonnějších zesíků většinou vůbec ani nevyužiješ posledních 20db od maxima nebo někdy ještě více. Takže klidně ta poslechová hodnota výkonu může být kolem 1W.

            Co jsem měřil svůj receiver, tak při běžné poslechové hlasitosti nejde přes 15W celkového příkonu (při 5.1 repro a něco spotřebuje i na další věci než zesílení zvuku).

            Ono se to samozřejmě bude lišit dle použitých reprodukotrů, protože mají různou citlivost. Tedy každý reproduktor zahraje při stejném výkonu jinak hlasitě.

            A citlivost se může lišit i hodně. Můžeš mít reprodkutro s 85db na 1W (nízká citlivost) a také i třeba s 91db na 1W (občas i ještě více).

            A když budeš mít dva reproduktory lišící se o 6db na 1W, tak ty reproduktory s nižší citlivostí budou potřebovat 4× větší výkon zesilovače pro stejnou hlasitost.

            O výkonu to tedy až tak moc není. I když v případě, že budeš mít reproduktory s hodně malou citlivostí, tak 15W už může být na hraně.

            0 0
            • Ricci  

              A prave u tychto minisystemov nepredpokladam zvlast citlive audioakusticke menice nehovoriac uz o tom,ci tych 15W je naozaj poctivo nameranych RMS a pri akom zkresleni…

              Preto je zakladom mat vzdy co najvacsiu vykonovu rezervu,aby zosik hral s co najmensim skreslenim pri nizsej a strednej hlasitosti

              0 0
              • Luma  

                Přesně tak,protože většina zezilovačů se dostane do limitace někde tak uprostřed hlasitosti,při vyšší už vzniká zkreslený zvuk.Já mám například zesilovač 2krát 55W a bedny 175W,a více jak na polovičku nehraji a už tak je to kravál :-)

                0 0
                • Dubys  

                  Diky vam za fundovany odpovedi. Presto do nich asi stejne pudu, protoze mi to pro moje ucely snad postaci a nechce se mi do toho rvat prachy. A tajne budu doufat, ze pioneer do sveta uplnej kram nepusti.

                  0 0
                  • Ricci  

                    uplny nie,iba ciastocny :-)

                    0 0
                  • krokus  

                    Jo, to jsem si říkal o Onkyu taky:-) Ale co, vrátit je můžeš vždycky.

                    0 0
                    • Dubys  

                      S tema reprackama u postele v deskym pokoji to nebylo uplne trefny. Ma to zvuk jako zvon … no dobre, ale jako vino urcite, krasnej, urcite by se toho dalo investovat i vic, myslim vyssi radu.

                      0 0
    • capo  

      Více z vás tady doporučuje spíše nákup bazarových repro. Pokud bych se k tomu též chtěl odhodlat, na co si dávat pozor? Jak se u repro projeví zhoršení kvality, stáří, odehrané hodiny?

      Je nákup použitých repro na aukro riziko obecně, nebo jen některé případy?

      Uvažuji o nějakých regálech, pro postupný upgrade z levných 5.1 beden (slušný reciever mám).

      0 0
      • Ricci  

        Repra maju dlhorocnou zivotnost,takze pokial ich niekto mechanicky neposkodi,alebo nespali cievku vysokym vykonom,tak su skoro vecne…

        Sam mam bazarove Bowers and Wilkins a absolutna pohoda,skoda investovat do novych a cakat,kym sa po roku konecne rozohraju…

        0 0
    • krokus  

      Tak bazarový receiver Pioneer VSX-LX 51 a bazarové repro Heco Celan XT 301 už jsou doma. Zvuk zatím nehodnotím, protože bedny jsem připojil nedávno a hudbu jsem z nich poslouchal jen pár minut. První dojmy jsou ale velmi dobré.

      Mám bohužel problém s videem. Připojil jsem do receiveru své multimediální centrum Asus O Play (HDMI in) a projektor Epson (HDMI out). Video bohužel nefungovalo: na plátně se objevilo zrnění, menu z Asusu jen chvílemi problikávalo.

      Zkusil jsem do receiveru místo projektoru připojit monitor (HDMI out). Opět bez úspěchu – na obrazovce se objevil nápis „Frequency out of range 15 kHz / 29 Hz. Change the display mode to 1680×1050.“ Pokoušel jsem se něco nastavit jinak v receiveru, ale do menu Video parametr, kde se nastavuje rozlišení videa aj., jsem se vůbec nedostal (hlášení „cannot set“).

      V čem může být problém? S přehrávačem Onkyo propojení fungovalo bez problémů. Je možné, že je něco špatně nastavené v Asusu (frekvence apod.)? Vůbec nevím, co s tím.

      0 0
      • MlokCZ  

        To vypadá, že Asus posílá do receiveru nějaké rozlišení s frekvencí se kterou si receiver neporadí a neumí ji upravit/převzor­kovat na hodnotu, kterou potřebuje monitor/projektor.

        LCD monitory potřebují většinou 60Hz a s jinou frekvencí nefungují (občas ještě třeba zvládnou 75Hz) a ještě to je omezené většinou i jen na některá konkrétní rozlišení. Ten projektor netuším, co zvládne.

        Snažil bych se z toho Asusu dostat co je třeba. O tom Asusu ale vím prd, takže konkrétně neporadím.

        0 0
        • krokus  

          Asi je to tak. Divné ale je, že s Onkyem to fungovalo bez problémů. Co to to vyřešit tím, že bych zvuk vedl přes optický kabel a video přes HDMI z Asusu rovnou do projektoru? Který způsob vedení zvuku je kvalitnější?

          0 0
    • krokus  

      Tak jsem to konečně zprovoznil (mám receiver Pioneer VSX-LX 51 a repro Heco Celan XT 301). Bedny hrají moc pěkně, jsem spokojený.

      Otázkou je, jakým způsobem sestavu rozšířit na 5+1. Neudělám to hned teď, finančně jsem se vyčerpal, ale rád bych to měl aspoň rozmyšlené.

      1. Jaký centrální reproduktor? Heco Celan stojí cca 12 tisíc, to se mi

      moc dávat nechce. Uvažoval bych o Heco Metas nebo Heco Victa. Odkaz

      1. Jaké zadní reproduktory? V úvahu přicházejí Heco Metas, Heco Victa

      301 nebo Heco Victa 201. Odkaz Do zadních repro se mi skutečně moc peněz investovat nechce – byl bych možná spokojený i s plastovými bednami od Onkya (viz výše).

      1. Jaký subwoofer? Mezi levné patří např. subwoofer Jamo 201 Nebo

      bych počkal na něco z bazaru.

      0 0
      • MlokCZ  

        Aby to šlo dobře k sobě, tak je potřeba zejména stejný typ výškového reproduktoru. Tohle bych si prověřil jak to u které řady je. Jinak to nemusí být z úplně stejné řady repro.

        Z hlavy nemám tušení jaká řada má konkrétně jaké repro.

        Střeďák se dá oželet zejména v případě, že posluchač je jeden a sedí v ideální pozici. Jakmile je jich více a někteří sedí mimo ideální pozici, tak chybí mnohem více.

        A střeďák je náchylnější na to, aby dobře sednul do celku než zadní repro.

        A kdybys chtěl sub, tak bych asi prodal ten svůj. Mám CANTON AS 525 SC a téměř vůbec ho nepoužívám. Je o třídu horší než mám přední repro (taky nestál ani třetinu co přední repro).

        Tak za 5tis. bych prodal.

        0 0
        • Ricci  

          U centralneho repra by som vyskac nejako kriticky neriesil vzhladom k tomu,ze odtial vacsinou ide hlas,zato stredobas je velmi dolezity vzhladom na farbu hlasu

          0 0
          • MlokCZ  

            V ideálním případě to tak je. Jenže často není dostatečný zdroj zvuku a jede jen v Dolby prologic a najednou střeďák hraje často i velkou část hudby, která hlavně jde současně i z jiných repro a ruší se to navzájem. A když jde ze střeďáku hlas, tak v tu chvíli běžně nejde z jiného repro současně.

            0 0
            • krokus  

              Měl bych ještě napsat, že většinu filmů se snažím stahovat alespoň v DTS. Je ale pravda, že mám v plánu také pořízení satelitu – tam to asi bude se zvukem složitější.

              0 0
              • Ricci  

                No tam si toho zvuku moc neuzijes :-)

                0 0
                • krokus  

                  Tak o tom nemám iluze. Satelit bych si pořídil hlavně kvůli Eurosportu HD – na plátně by některé přenosy mohly být zajímavé.

                  0 0
        • krokus  

          Na stránkách Heco jsem o typu výškového reproduktoru žádné informace nenašel. Nestačí znát frekvenční rozsah? Ten je každopádně u modelu Celan o dost větší než u ostatních modelů. Konkrétně Celan 30–52 000 HZ, Metas XT 34–42 000, Victa 201 34–38 000 Hz (mluvím o stereo bednách). Centr Victa 101 má rozsah 35–38 000 Hz. Centr Celan XT má stejný rozsah jako stereo bedny Celan – ale ta cena.

          Nevěděl jsem, že z centru jde i něco jiného než mluvené slovo.

          Pokud jde o tvůj sub, díky za nabídku. Myslíš, že by se k mým bednám a k mému pokoji (22 m čtverečních) hodil víc než sub od Jama nebo Dexonu? Vůbec to netuším. Jisté je, že teď bych na něj neměl – spíš až po Vánocích. Ale pokud nespěcháš…

          0 0
          • MlokCZ  

            Na Sub nespěchám vůbec. Ani se ho cíleně nesnažím zatím prodat, to jen, že ho teď sháníš, tak jsem se zmínil. A možná, že bych i lehce šel ještě s cenou dolu. Já bych ten Sub hodnotil, že za tu cenu co stojí (i nový co stál těch 8,5–10tis. Kč), tak slušné.

            Tady odkaz na parametry

            http://www.canton.de/…oas525sc.htm

            Pokoj mám podobně velký a na to je v ten sub ok. Hodně záleží kam se umístí, v rohu je možné s ním v méně zatlumené místnosti basy hodně zvýraznit (tam jsem ho musel přitlumovat o cca 6db oproti jinému umístnění).

            A ten frekvenční rozsah už hodně napoví. Pokud je uvedený do jiné hodnoty, tak tam téměř jistě je jiný výškáč.

            U Cantonů je tohle jednodušší, výškače mají stejné přes více řad.

            A z centru jde lecos (nejen dialogy, ale i efekty a hudba téměř vždy taky) i když je zdroj plnohodnotný multikanál. Tím myslím, když je každý kanál uložený opravdu separátně, tedy aspoň AC3/DTS a lepší.

            A jakmile máš něco jen dvoukanálového (ať už to je pouze stereo nebo je originál v dolby prologic), tak pak buď to můžeš pustit jen ve stereo módu nebo v dolby prologic. Já raději vždy v dolby prologic, to zajistí pak dialogy ze střeďáku, ale často se pak do střeďáku přesune toho více než by mělo.

            U toho střeďáku bych nějaký čas zkusil sledovat bazary, jestli neseženeš za lepší cenu přímo ten Celan. Tak by to bylo nejlepší doplnit z té stejné řady.

            Plastové levné repráčky jsem chvíli jako nouzovku kdysi jako zadní měl a byla to tragédie a celý dojem to hodně kazilo. Taky jsem je brzo odpojil a raději to provozoval jen ve stereu než jsem koupil pořádné i zadní.

            0 0
            • krokus  

              Které bedny bych měl pořizovat prioritně, co myslíš? Centr, zadní nebo sub, anebo to má smysl jen všechno najednou? Možná nejprve koupit sub, pak zadní repro (nějaké levnější) a centr koupit až nakonec (bude to největší investice)? Musel bych asi mít velké štěstí, abych centr Celan sehnal v bazaru.

              Otázka je, jak moc vůbec centrální reproduktor potřebuju. Zatím se budeme na filmy dívat většinou jen ve dvou, tj. můžeme se posadit do ideální poslechové pozice.

              0 0
              • MlokCZ  

                Máš v rámci možností velmi slušné přední regálovky, takže bych nechal centr jako poslední.

                A zadní x sub hodně bude záviset na konkrétním projevu těch Celanů a pak také na tom, jak moc jsi u filmů na výbuchy a podobné efekty.

                Mít regálovky, tak bych asi upřednostnil k filmům sub než zadní.

                0 0
                • krokus  

                  To je asi rozumné. Nejdřív sub, pak zadní a centr až nakonec.

                  Díval jsem se, že ten tvůj subwoofer má oproti levným novým subwooferům slušný frekvenční rozsah. Je to parametr, podle kterým by se člověk měl při výběru řídit?

                  Je tvůj sub co do kvality srovnatelný s mými Celany? Nevznikne mezi repráky a subwooferem frekvenční díra? U setu Onkyo se to bohužel stalo, ale na vině byly mizerné repráky, ne subwoofer.

                  Byl by myslíš ten sub použitelný i na hudbu, nebo jen k filmům?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Frekvenční díra nemůže vzniknout v žádném případě. Tady máš test těch Celanů

                    http://www.audio.de/…-333614.html

                    a mají naměřených 50Hz při –3dB. To je na regálovky vynikající hodnota (často tak nízko nezahrají a klidně horší sloupy ani tohle nedají). Moje sloupy nezahrají (reálně) o moc níže.

                    A ten Sub může mít crossover frekvenci až 200Hz.

                    Jak moc to půjde dohromady s tím Cantom Subem na hudbu nedokážu říct, to se musí vyzkoušet (ono to není jen o tom jak se budou doplňovat, ale i o rozmístění v pokoji). Při tak dobré hodnotě na regálovky bych ani sub až tak nutný na hudbu nepovažoval.

                    Na filmy to půjde určitě dobře.

                    A co se týká frekvenčního rozsahu uvedeného, tak to je teoretická hodnota a v reálu je to skoro vždy mírně horší (repro třeba tu hodnota ještě zahraje, ale už třeba při nějaké hrozné hodnotě typu –10db, což znamená, že oproti vyšším frekvencím to stejně není slyšet; reálně je zajímavá především ta hodnota z měření pro –3dB jak je u těch Celanů těch 50Hz). Ale lehce kecají všichni (stejně jako u váhy kol), takže i výrazně lepší udávaná hodnota je lepší i když třeba ta reálná je o trochu horší.

                    Změřený ho nikde nevidím a dle ucha opravdu nedokážu říct, jestli zahraje reálně třeba od 28Hz nebo od 31Hz.

                    0 0
                    • krokus  

                      Nabízí se ještě jedna otázka: Pokud tomu správně rozumím, mezi subwooferem a těmi Celany je frekvenční přesah. Když subwoofer odpojím (třeba při poslechu hudby), co se stane s hlubokými basy? Pošle je receiver do Celanů, nebo „padnou pod stůl“? Bylo by třeba receiver zkalibrovat dvojím způsobem (se subem a bez něj) a příslušnou kalibraci pak vždy vyvolat z paměti?

                      0 0
                      • capo  

                        Nevím přesně, pouze se domnívám že tvůj reciever nepozná že odpojíš nebo nezapneš subwoofer. Tedy budeš muset přehazovat dvě konfigurace.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nepozná, ale dva režimy potřebovat může a taky nemusí. Dle toho co všechno tam bude chtít posílat.

                          Pokud jede v režimu poslat tam pouze LFE kanál, tak nic přepínat nemusí určitě. A vypínání/zapínání subu taky vůbec řešit nemusí, to umí každý rozumný SUB automaticky (a většinou s nastavením jak rychle se má vypnout když nedostává žádný signál).

                          Přepínat dva režimy by musel v případě, že by na filmy chtěl posílat do subu toho více, tedy i basy určené pro další kanály nejen LFE a pro hudbu by to nechtěl.

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        Receiver pošle basy kam mu nastavíš a má většinou více různých režimů.

                        Můžeš třeba mít nastaveno, že do subu jde pouze LFE kanál, takže při hudbě tam automaticky nic nejde.

                        Nebo můžeš naopak nastavit, že do subu jde LFE kanál + všechny basy všech kanálů (včetně toho LFE) pod určitou frekvenci (kterou nastavíš o něco vyšší než crossover na subu).

                        Nebo také můžeš nastavit, že všechny basy pod určitou frekvenci jdou pouze do subu a odříznout je i z hlavních repro (tohle se používá když se použijí nějaké malé charstítka, co basy vůbec nehrají).

                        Já používám výhradně ten první režim, tedy posílám tam pouze LFE kanál.

                        0 0
              • capo  

                Já bych se přikláněl k řešení dokoupit něco do 5.0 nebo 5.1 (nevím jak moc ty celany basují) za každou cenu. I kdyby to měly bejt třeba bedny od Genius Home Theatre. Na filmy ten kvalitativní rozdíl od předních repro tolik nebude znát, ale filmové efekty si užiješ dostatečně.

                Na začátek dobrý, investice minimální. Až se ti pak sejde více peněz, můžeš to postupně měnit.

                0 0
                • krokus  

                  Celany basují docela slušně, ale na některé filmové zvuky (výbuchy, přejezdy vlaku apod.) by se určitě subwoofer hodil.

                  Zadní repro by asi dost napomohly vytvoření dojmu prostorového zvuku. Padly mi do oka tyto Victy Otázka je, jestli by mi kvalitativně stačily. Bohužel zadní repro budu muset mít umístěny těsně u stěny (alespoň pravou bednu). Určitě nemá smysl kupovat levný šmejd s myšlenkou, že ho za půl roku vyměním – to by byla škoda peněz.

                  Na centrálním reproduktoru by se nemuselo vyplatit šetřit. Radši počkám, až našetřím na reprák ze stejné řady (Celan). Díval jsem se na ebay, dá se tam sehnat o něco levněji než u nás.

                  0 0
                  • capo  

                    A mě by zrovna zajímalo, jestli bys u filmu vůbec ten rozdíl poznal… Jasně, pokud bys do toho pouštěl nějaké testovací tóny, rozdíl by patrný být měl. To se ale při sledování filmu neděje.

                    0 0
                    • krokus  

                      Rozdíl mezi čím? Drahým a levným centrem? To fakt nevím, proto si tu od vás chci nechat poradit:-)

                      0 0
                    • krokus  

                      Je pravda, že na sledování filmů byl i ten set od Onkya asi dostačující. Ale přímé srovnání různých 5.1 soustav nemám. Pokud jde o stereo poslech hudby (bez subwooferu), je rozdíl mezi Onkyem a tím, co mám teď, skutečně propastný.

                      0 0
                    • Ricci  

                      Ak myslis rozdiel pouzit subwoofer pri filmoch a bez neho,tak je to rozdiel jak svina…

                      0 0
                      • capo  

                        Myslel jsem rozdíl pouštět filmy do 2.0 které má teď a do 5.1 ;).

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Pokud má film dobře udělaný prostorový zvuk (dnes čím dál více filmů a i dost seriálů), tak je to velký rozdíl. Záleží také na typu filmu/seriálů, třeba u konverzační komedie rozdíl opravdu nebude.

                          0 0
      • capo  

        Nemám s ním sice osobní zkušenost, ale co Sub 300A od Dexonu? Stereo a Video dělalo před 5 lety recenzi celé sestavy 5.1 a dopadla dobře.

        Stejně tak na zadky bych se jejich Alegro 50 nebál použít…

        0 0
        • krokus  

          Není u těchhle beden problém jejich frekvenční rozsah? Mají jen 60–20 000 Hz.

          0 0
          • Ricci  

            Na nizke frekvencie mas woofer,takze nevadi

            0 0
            • krokus  

              Jde mi o to vybrat bedny, které si dobře sednou se zakoupenými Celany, a přitom mě finančně nezruinují. Za projektor + plátno + hifi už jsem utratil šílené prachy (na své poměry) a stále nejsem u konce:-) Je ale fakt, že průběžný výsledek stojí za to.

              0 0
              • Ricci  

                tazko mozes povedat co si sadne a ako,ked si to nevypocujes, univerzalna rada neexistuje,casom zistis,ze parametre nehraju…

                0 0
            • Toutou  

              Pozor ovšem na to, že mnohé tzv. woofery fungují často i jako howlery, obzvláště v kombinaci s jinými woofery.

              0 0
              • Ricci  

                Termin howler mi nic nehovori,co to je?

                0 0
                • Toutou  

                  woof – štěkat

                  howl = výt

                  0 0
                  • Ricci  

                    Zaklad je mat spravne nastavene deliace frekvencie a strmost frekvencnych vyhybok,myslim,ze vytie nie je ziaduce,sub musi pekne kopat,kratko a tvrdo.

                    0 0
                    • Toutou  

                      Já tím narážel na něco úplně jiného, a sice na psa :) Ve smečce je to někdy pěknej bordel.

                      Ale s těmi výhybkami máš samozřejmě pravdu. Mám v rodině jednoho, co to doma staví, takže si často vyslechnu spoustu technických detailů :)

                      0 0
        • MlokCZ  

          Za ty prachy vypadá slušně, samozřejmě jako vždy u repro by chtělo poslechnout.

          Jen má bassfreflex dozadu nebo dolu (nehledal jsem). A jestli dozadu, tak bude náročnější na umístění.

          0 0
    • Superior  

      Uvazuju o nenarocnym zarizenim s relativne solidni urovni reprodukce pro propojeni telky, pocitace, obcasnej poslech radia a hudby. Vybral sem tohle, vic penez se mi do toho davat nechce:

      http://www.mall.cz/…er-vsx-421-k

      http://www.mall.cz/…non-sc-m37-b

      Nebo se na to mam raci ****** a koupit nejakou obycejnou vez. Dik.

      0 0
      • Ricci  

        ja by som siel do sterea

        0 0
        • Superior  

          A videl bys to jako zasadni nedostatek?

          0 0
          • MlokCZ  

            Lepší slušné stereo než mizerné 5.1. Na srovnatelné 5.1 potřebuješ cca 2,5–3× více peněz.

            0 0
          • Ricci  

            ano

            0 0
            • Superior  

              a jak se vubec rozlozi zvuk v 5.1, kdyz na nej pripojim jen 2 repraky – na stereo nebo tam bude neco chybet?

              0 0
              • capo  

                Pokud budeš mít na recieveru nastaveno, že máš pouze 2 repro, tak bude ten původní vícekanál směšovat do sterea. O nic tedy nepřijdeš, pouze pravděpodobně neuslyšíš basy ze stopy pro subwofer, které nezvládnou ty stereo bedny…

                0 0
    • krokus  

      Možná blbá otázka, ale jak člověk zjistí optimální nastavení pro bass a tremble na receiveru? Čistě podle pocitu? Nebo mají být hodnoty zásadně na nule?

      0 0
      • Toutou  

        Kdyby měly být na nule, tak tam ty točítka nejsou :) Bass a Treble je vlastně nejjednodušší forma ekvalizace, takže doladit dle pocitu každého jednotlivého soudruha :)

        0 0
    • krokus  

      Chci se zeptat, jestli může ochranná mřížka na reproduktoru ovlivnit kvalitu reprodukce. Jinými slovy, jestli je lepší poslouchat s ní, nebo bez ní. Vlastním uchem asi rozdíl nepoznám.

      0 0
      • MlokCZ  

        Rozhodni se dle poslechu. Nějaké nepatrné ovlivnění mřížkou tam je, ale opravdu minimální.

        Já při slepém testu mřížku nepoznal, takže ji tam mám ať jsou repro raději chráněné.

        0 0
      • smith22  

        odpověděl sis sám…Pokud ty sám nepoznáš rodíl tak je to úplně jedno :-)

        0 0
    • smith22  

      Těžko říct jak si náročný na kvalitu reprodukce ale podle toho co si uvedl by tohle nemusela být špatná volba + je k tomuto setu doporučován AV receiverech Onkyo

      http://avmania.e15.cz/…reproduktoru

      0 0
    • mpdu  

      Já stavěl na bazarovejch věcech a nemohu si vynachválit. Mám Onkyo TX SR 701 E – to je starší model (cca rok 2003–5? přesně teď nevím). Má THX a je to receiver tak v cenové hladině 20K – oproti modernějším mu chybí HDMI, ale to zas moc nechybí mně :-) K tomu jsem dopředu koupil Beovox 3702 od Bang and Olufsen. To jsou regálovky ze sedmdesátých let, ale jsou celkem velké, takže to je jak menší sloupy (ještě je mám na takových podstavcích v designu 70-tých let :-). A hrajou líp jak leckterý regály za 20k – no prostě Olufsen, no :-) Ten receiver stál 7k a ty bedny 3k. Jako satelity jsem dal Xavian Mia. Měl jsem je zadáčo z bývalé firmy kvuli odpáleným basákům. Ty jsem si od pana Barlety (majitel a zakladatel Xavian) koupil za 16 kil jeden. Ty tedy hrajou superčistě, to je luxus. Ještě mám dvě v záloze bez basáků – někdy je dodělám a použiju na nějaký stereo do menší místnosti. K tomu mám starej stereo receiver Marantz SR 1010 (ještě kolečkovej, ale zlatá řada). Střed mám nějakej low end a woofer zatím žádnej. Ty Beovoxy basujou slušně a navíc nejsou na woofřik love. To bych je dal radši aktuálně do kola :-)

      Jo a to jsem ještě na aukru koupil vynikající cd přehrávač NAD 5425 (rok 1992) za 15 kil a za dalších 5 kil jsem nechal vyměnit nefunkční display. Hraje skvěle a přehraje snad i pivní tácek :-) Spoustu starších škráblejch disků už nechrupne ani comp ani DVD přehrávač, ale NAD to hraje bez mrknutí brvy :-)

      Ojetý kolo bych už asi moc nechtěl, ale tu elektroniku použitou kupuju a zatím bez obtíží. Tedy dlouho jsem nic neměl potřebu koupit, ale téměř vše jsem bral v HIFI bazaru dole na Husitské. Je tam vedle sebe prodejna nových komponent a bazar. Prodávaj tam chlapíci, kteří se v hifi vyznaj, všechno se tam dá vyzkoušet a když budeš okukovat a vybírat, tak tam za 20k poskládáš fajn kino, za které bys dal za nové klidně 40 – 50k. www.studioline.cz

      Nečetl jsem celé vlákno, tak snad neříkám něco, co už tu je.

      0 0
    • krokus  

      Chci jen napsat, jak to nakonec dopadlo s mým domácím kinem. Koupil jsem si receiver Pioneer Lx-51, přední stereo bedny Heco Celan, centr a subwoofer od Cantonu (díky za ně, Mloku) a jako zadní efektové repro mám Heco Victa.

      Ty Celany myslím hrají perfektně. Nemůžu vyloučit, že by s jiným receiver nehrály třeba ještě líp – ale takto jsem spokojený.

      Po připojení centru a subwooferu od jiné značky jsem měl pocit, že celek akusticky úplně neladí. Ten dojem ale po několika filmech znizel. Je pravděpodobné, že kdybych koupil repro stejné řady (tedy centr a sub Celan), byl by zvukový projev vyváženější, taky bych ale zaplatil násobně víc. Takže jsem spokojený.

      Na zadní repro jsem si zatím úplně nezvykl. Nejsem si jistý, jestli celkovému dojmu ze soustavy prospívají, nebo ho spíš kazí. Je asi znát, že jde o repro nejnižší řady od Heca, které navíc nejsou ideálně umístěné (pravý reprák stojí v regálu, za ním je mezera jen asi 5 cm – bass reflex je vzadu). Ale zas tak hrozné to není, snad si zvyknu.

      Pro zajímavost posílám foto zachycující rozmístění repro v pokoji. Pokud by vás napadlo lepší místo pro zadní repráky, rád si nechám poradit:-)

      0 0
      • deutschland  

        bassreflex si zatlum zátkou

        0 0
      • Ricci  

        Nemyslim si,ze pri posluchu filmu zistis,ci su zadne repro vhodne do zostavy alebo nie,naozaj odtial nejde prilis vela zvukovych informacii…

        0 0
    • alinceb  

      Oživím si tuhle mrtvolku:

      Jsem totální laik, co se týká audio, takže se zeptám tady. Pod jehličnan bychom si rádi nadělili nové repro a zesilovač do obýváku. Televizi máme LG 60LA620S – repro bude sloužit k TV a TV bude i jako zdroj hudby z přenosného HDD.

      Požadavky:

      Repro:

      • sloupové stereo (5.1 imho nepotřebujeme) repro v hnědé barvě(dřevo)
      • pěkné membrány, aby mohly být bez krytek
      • co nejlepší zvuk v rámci možností (nevyznám se, takže bychuvítal radu)

      Zesilovač:

      • optimálně s dockem pro jabko a nebo s možností připojeníexter­ního docku
      • vstupy pro propojení s výše uvedenou TV v co nejvyšší kvalitě(nevyznám se v tom, co je dobré)

      Cena cca. 15.000–20.000 za komplet repro + zesilovač.

      Nejde nám ani tak o maximální výkon, ale o kvalitu zvuku a design. Předem díky za rady. Nebráním se ani bazaru, pokud by to stálo za to, ale nevím, co v takovém případě ohlídat.

      0 0
      • Ruprt2  

        Co ti poradil strejda, ať je od čeho se odpíchnout?

        0 0
      • MirosPikos  

        Kvalita bude úměrná ceně a za tuhle cenu to bude hodně entry level, kdoví jestli vůbec. Možná bych spíš vzal nějaký regálovky na podstavci než sloupový (toť můj názor).

        Repro třeba tohle, vzhledem k tomu, že je to k TV:

        http://www.luxusni-elektronika.cz/…namon-cherry

        Mají v černém provedení.

        Zesilovač:

        http://www.hifikram.cz/…io-Azur-651A

        Vstupy už bys nějak pořešil. Na iKolíbku bych hodil bobek. Zbytečně bys přeplatil. Toliko k mému nástřelu, ať ho ostatní klidně sepsou. Já ty bedny slyšel a mě se zvuk líbil. Zesilovač by jim měl sednout.

        0 0
        • MlokCZ  

          Souhlas. V téhle ceně bych také bral určitě ještě regálovky. A ten konkrétní výběr klidně ano. V každém případě by si je měl jít sám poslechnout (i když to chce stejně lépe pouštět na místě, kde se budou provozovat, místnost to děsně ovlivní).

          Pokud nutně sloupy, tak tohle by se dalo

          http://www.hifibazar.cz/detail.asp…

          podmínkou je ovšem dost místa pro umístění, mají bassreflex vzadu.

          0 0
          • alinceb  

            Obývák vypadá takhle. Na barevné stěně je uprostřed televize, pod ní bude dlouhá skříňka a po stranách na volno repro. Sloupové chci kvůli designu (líbí se mi ta hmota) a hnědé, aby ladily k podlaze. Ty z tvého odkazu vypadají solidně, ale bohužel jsou černé…:(

            Sedačka je pod šikminou pod oknem a vedle ní směrem ke sloupu bude ještě křeslo.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Domnívám se, že by to hrálo líp, kdyby repro bylo u zkosené stěny…

              0 0
              • alinceb  

                A kam bys pak dal tu televizi? :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Navíc ji budeš mít asi proti oknu…

                  0 0
                  • alinceb  

                    Včera mi šlo světlo proti televizi až kolem 18h (v letě jsem to netestoval). Okna mají celoplošné neprůsvitné rolety, takže no stress…:)

                    0 0
            • gdak  

              Pokud sloupy tak budeš muset trochu přitlačit:

              za luxusní cenu mají Xavian Delizia – Wenge za 13500,– neváhal bych

              http://www.studiospalicek.cz/…delizia-akce

              http://www.hifi-voice.com/…delizia.html

              nebo Tannoy Mercury

              http://www.studiospalicek.cz/…-mercury-v4i

              http://www.hifi-voice.com/…ury-v4i.html

              nebo nejlevnější Monitor Audio

              http://www.hifi-voice.com/…dio-mr4.html

              Záleží co posloucháš, nicméně s takhle nízkým budgetem asi nic lepšího nevymyslíš…

              0 0
              • alinceb  

                A co nějaký akční set od Špalíčku?

                H&K KH3700 + Xavian Delizia – to je imho cenově ještě v normě…

                0 0
                • gdak  

                  Moc hezký ceny na ty sety dává…

                  Obecně teď bych se rozhodl asi podle hudby co posloucháš, Tannoy budou lepší na ostřejší hudbu, popík, tvrdší rock, zatímco Xaviany zahrajou líp akustiku, lehkej rock a klidnější hudbu obecně.

                  Ke Xavianu bych volil raději NAD – http://www.studiospalicek.cz/…vian-delizia, imho lepší zesík než HK, problém je že to je čistě analog, takže to bude horší s konektivitou, nicméně zvukově to bude mnohem dál než ten Harman, do budoucna by si koupil nějaký hezký malý DAC a máš hudbu vyřešenou na hodně dlouho,např. http://www.hifionline.cz/…acmagic-100/

                  Pokud bys raději HK tak bych určitě volil vyšší verzi HK 3770, výkonová rezerva zesilovačů je hodně poznat i v této cenové kategorii beden, kor Xaviany jsou poměrně hladový bedny, takže tam bych nešetřil.

                  Je to jako u kol, každá tisícovka přinese něco navíc, takže přidávat můžeš donekonečna, ale myslim že ani s jedním z uvedených setů chybu neuděláš. Osobně bych volil NAD+Xavian a někdy časem pořídil DAC. Nezapomeň si připravit ještě tak 2000 na kabely, sice na tom tolik nesejde, ale tkaničky z tesca bych taky nebral.

                  0 0
            • MlokCZ  

              To budeš mít nejspíš slušný problém. Pokud tam nebude ani koberec, tak to bude naprosto nezatlumené, což je největší průšvih.

              Tím spíš bych tam nedával sloupy.

              0 0
              • alinceb  

                Tím zatlumením je myšlená eliminace „ozvěny“?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Také.

                  Ale to není ten hlavní problém. Hlavní problém je, že se zvuk odráží od všech ploch. A následně dochází ke sčítání nebo odčítání odrazů (dle toho jak to přesně pro danou frekvenci vyjde).

                  Výsledkem nezatlumené místnosti je, že odrazy některých frekvencí se v místě posluchače sečtou (takové frekvence jsou pak hlasitější) a jiné se odečtou (takové jsou tižší až v extrému nějaké nemusí být slyšet vůbec).

                  A místo vyrovnané křivky pro celé frekveční pásmo z toho vznikne paskvil.

                  Lidské ucho se do určité míry přizpůsobí a drobné výkyvy nemusí vnímat. V nezatlumené místnosti dochází ale často k velkým výkyvům na více frekvencích.

                  Složitost zatlumení místnosti je v tom, že pro různé frekvence je potřeba různé zatlumení, aby pohltilo odrazy. Nejobtížnějši se zatlumují hluboké tóny pod 50Hz (už ale pod 100Hz to není tak snadné). Tím pak snadno místnost začne celá „dunět“.

                  Jak jsem tu pasl v jiném příspěvku, tak v mojem konkrétním případě mi to např. zcela vyrušilo frekvence mezi 120–130Hz. To už se na výsledném zvuku projeví dost.

                  V reálu při poslechovém testu to vypadá tak, že pustíš frekvenci třeba 125Hz a v místě posluchače neslyšíš vůbec nic. Stačí se pohnout o půl metru jinam a tam slyšíš normálně. O dalších půl metru jinam a tam je to zase hlasitější než by mělo.

                  Když si pustíš pak nějakou hudbu, tak to takhle konkrétně nevnímáš, že bys dokázal říct, kde přesně je problém. Zvuk je ale celý zkreslený a divný.

                  0 0
        • alinceb  

          Za nějak extra náročnej na zvuk nejsem. Nebo spíš nikdy jsem neměl peníze na to, abych náročnej mohl být. A pak taky neposlouchám relativně „nenáročnou“ hudbu.

          Nicméně cena byla orientační, protože nemám vůbec představu, do jaké hladiny jsou ještě dětské hračky a kde začínají hračky pro velký kluky. Pro telku jsme si taky šli s tím, že máme 26k a nakonec jsme tam nechali o 7k víc…:)

          Náš prodejce nám na první nástřel doporučil ONKYO TX-NR626 + JAMO S 626 HCS3, ale my asi 5.1 vyloženě nepotřebujeme. Do budoucna by k tomu přibyl asi ještě Blu-ray přehrávač.

          0 0
          • gdak  

            Jen to ne, Onkyo je OK, JAMO je peklo…

            0 0
          • MlokCZ  

            Audio má jednu velkou výhodu třeba oproti TV. Není už tam takový velký vývoj a můžeš to mít doma spokojeně klidně několik desítek let. Dobré 20 let staré repro nejsou v současnosti žádný problém a zahrajou parádně. 20 let stará TV těžko…

            0 0
            • alinceb  

              To tak trochu beru. Nepředpokládám, že v současném bytě budeme bydle déle jak 5 let, takže pak repro půjdou se mnou…

              0 0
        • krabica  

          Ty repra mám a spokojenost. Krmím to s Marantzu MCR-610, ale to je dost nad limt. Existuje varianta MCR-510 bez CD, ta je levnější.

          0 0
        • krabica  

          S těma reprákama jsem spokojený, krmím to Marantzem M-CR610 , který je i dost chválený a umí všechno, co po něm chcu.(ovládání mobilem skrze WiFi, AirPlay, DLNA, Apple konektivita, USB MassStorage, WiFi, internetová rádia, Spotify…) Jen tu poslechovou místnost mám na prd, hlavně nízké kmitočty se mi tam pěkně honí. :) Jako levnější náhrada bez CD a dvou zón existuje M-CR510.

          0 0
      • kudlanka32  

        nedavno jsem nad tim premejslel, ze teda postavim zesik a poradny trojpasma…ale zacina se to posouvat spis k wireless reprakum. Pichnes je k TV pres kabel, a zbytek obslouzi mobilni zarizeni po BT.

        http://www.qacoustics.co.uk/…speakers.htm

        takova modernejsi varianta. Potrebna velikost a vykon se ovsem odviji od toho jak veky prostor chces ozvucit, jak budou beny usporadane atd… Jestli resis barvu membrany, tak mi prijde ze zas tak narocny uzivatel nebudes. Pak by se ti mohlo libit treba toto:

        http://www.amazon.co.uk/…p/B00BN46JAM

        0 0
        • blaf  

          jezisi to je prisera :)

          0 0
          • kudlanka32  

            jo takovy trochu predrazeny UFO:)

            jinac klasika v regalu je tohle:

            http://vmaudio.cz/…_2_mikro.php

            osobne bych ale volil ty mensi sloupky. Ale jen pro pro lidi co cilene poslouchaji hudbu, z hlediska uzivatelskyho totiz jednoznacne vitezi BT aktivni bedynky.

            0 0
        • alinceb  

          Jak se to vezme. Kdyby se mi nehodily do bytu, tak bych si nekoupil sebelepší repráky za sebelákavější cenu…:) Ale jinak náročnej asi moc nejsem, když nevidím možnost volby. Třeba u TV jsem měl vybranou základní 60", ale když jsem vedle ní viděl obraz na jiné, tak jsem to hodně rychle přehodnotil…

          0 0
          • kudlanka32  

            bez rozumneho umisteni a alespon minimalnich akustickych uprav (tlusty koberec, neco za telkou, neco po stranach pokoje a neco za sebe) ti ani sebelepsi reproduktory hrat nebudou. Obri vliv na akustiku ma strop, ale malokdo s tim ma vuli neco delat…

            Proto si myslim, ze je zbytecne v tom topit moc penez, nebo porizovat velky bedny kdyz ani nevis na jakych frekvencich ti ta mistnost bude rezonovat. Nebo se stanes hi-fista a budes poslouchat pristroje namisto hudby a budes vecne nespokojenej :)

            0 0
            • alinceb  

              To mi nehrozí – nemám absolutní sluch…:)

              0 0
            • MlokCZ  

              S tím se nedá než souhlasit. Aspoň trochu zatlumit místnost je nutnost.

              Strop je bohužel problém. Ten jsem v obýváku chtěl řešit, ale kdyby měl být dle mojich představ, tak za to dám 80–100tis. a ještě přijdu o 20cm výšky pokoje. Na to jsem se nakonec vykašlal.

              Kromě toho co jsi uvedl, tak z běžného vybavení obýváku pomůže poměrně dost mohutná sedačka. Měl jsem na 120–130Hz nechutnou „díru“ v místě poslechu (odrazy se potkaly tak blbě, že se zcela vyrušily). A to jsem tam nějaký základ jako koberec, hutné závěsy, nějaký nábytek, repro dobře umístěné měl. Se sedačkou už tam aktuálně žádný velký výkyv v charakteristice nemám (měřeno). Samozřejmě to není ideální jak by mohlo být, ale už je to slušné.

              Oproti tomu menší pokojíček, který je lehce přecpaný byl z akustického hlediska velmi slušný bez jakýchkoliv cílených akustických úprav. Takže jsem lepší repro a svoje „poslechové“ místo přestěhoval nakonec tam.

              0 0
      • gdak  

        Za tuhle cenu to nebude nikdy moc velká hitparáda. Ale něco se vymyslet určitě dá. Určitě bych nešel do AV receiveru ale pouze do sterea, navržený CA Azur 651 je hezký kousek za dobrou cenu, pokud bys chtěl nový tak super volba je Yamaha R-N500

        http://www.hifionline.cz/…maha-r-n500/

        výhodou je poměrně kvalitní digitální konektivita – internetová radia, usb vstup a optika. Za ty peníze bezkonkurenční.

        Sloupy kolem 10000 budou velká bída, takže bych taky koukal po regálovkách, kdy je třeba ale počítat s 2–3000 na stojany, pokud nezbastlíš sám.

        Padnuly tu Wharfedale 10.2 nebo 122 (spodní bassreflex, kvalitní výhybka) jsou asi best buy v téhle ceně ve smyslu velká bedna-velký zvuk, který stačí i na filmy, na regály jsou poměrně velké a zahrají i hezky nízko.

        Pokud bys chtěl trošku kvalitnější zvuk na hudbu, podíval bych se na Xavian Bonbonus

        http://www.studiospalicek.cz/xavian-bonbonus

        neuvěřitelně hrající malý regálek, který za svou ceny předčí mnohem dražší kousky. Navíc precizní ruční výroba u nás v čechách, zpracování jako mají Xaviany a přírodní dýha!! je v téhle ceně neuvěřitelné + spoustu barviček.

        0 0
        • MirosPikos  

          Čekal jsem, že dostanu víc na prdel za ten nástřel. Tak asi nejsem úplně mimo mísu, to mě těší. Minulej rok jsem se tím docela zabýval a už jsem měl připravenou objednávku. Nakonec z toho nějak sešlo a koupil jsem na jaře nový kolo :)

          0 0
      • enregistree  

        hifinazory.cz/fo­rum/, zaregistroval bych se a zeptal tam (mozna i pohledal v archivu). Bikeri poslouchaji spis bouchani retezu a prepousteni oleje v tlumicich :-)

        Rozdelil bych to cca za 15k bedny + zesik do 5k klidne pouzity (bedny treba wharfedale diamond a zesil. http://aukro.cz/…0582662.html nebo http://aukro.cz/…1681023.html – a je tam i novy cambridge audio a denon.)

        0 0
      • ReBeka  

        čoveče já už obměnil spoustu zesilovačů i beden a určitě si skoč poslechnout jak co hraje. Spousta lidí si koupí nabušené bedny a k tomu hůř hrající zesilovač a naopak. Budeš se divit jaký rozdíl v projevu mají zesilovače. Záleží co posloucháš za muziku, jestli bigbít zapomeň na dvou pásmovky či dvou a pul pásmovky, které jsou perfektní na akustiku.

        A hlavně zatlumit místnost, je pravda pravdoucí, že horší sestava hraje lépe v zatlumené místnosti než o třídu lepší grupa.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • alinceb  

        Tak nad tím přemýšlím a dospěl jsem k následujícímu:

        Repro se dají poměrně dobře koupit bazarová (co třeba toto ?), ale zesilovač, pokud budu chtít solidní konektivitu, by to asi chtělo novej. Celkem se mi líbí ten H&K HK3770. Pak bych se mohl vejít v pohodě do 20k a ještě zbude na kabely…:)

        A když nebudu náročnej na konektivitu, tak zesilovač se dá pořídit taky velice levně. Což ostatně bude možná nejlepší cesta – koupit něco pro začátek z bazaru a až budu vědět, co přesně chci, tak případně zainvestuju víc. Stejně jsem to udělal třeba s nákupem fullu…:)

        0 0
    • AussigBiker  

      hifinazory.cz/forum

      highendforum.cz

      hifi.slovanet.sk/bb

      Kazdy forum je trochu jiny, na slovnaft chodej hodne bastliri a technici a cesky garazovy firmy. Ale nekdy je to tam dost drsny, citlivy duse audiofilovy se umej nekdy pekne rozohnit, zlaty BF :)

      0 0
    • Georrge  

      píšete tu, že za 20k to snad ani není low end, tak zaprvé nesouhlasím, za tohle už je docela příjemný poslech, a zadruhé – máte to vůbec čím krmit? :) má vůbec cenu strkat do reprosoustavy víc, když žijeme v době zprzněných CD a nějaká náprava je v nedohlednu?

      0 0
      • Ruprt2  

        Zprzněných CD? :-)

        0 0
        • Georrge  

          než se tu nějak rozepíšu, říká ti něco loudness war? A ikdyž jsou samotné CD na ústupu, tak „kvalita“ hudby včetně problémů s normalizací zůstává nadále i v digiální distribuci.

          0 0
          • Ruprt2  

            Neříká já mám doma gramofon. Ty ne?

            Jinak klidně se rozepiš, aspoň bude nějaká bžunda.

            0 0
            • Georrge  

              gramofon nemám a nechci, chci aby na CD (či dnes v digitální distribuci) byla stejná kvalita, jako na gramofonu, a ono se to dá.

              a o loudness war si něco přečti, je to zajímavý čtení :)

              0 0
        • kudlanka32  

          to jsou povery z tech internetu, vetsina CD/SACD od slusnych vydavatelu je dobre nahrana. Hlavne jakmile nekdo zacne tvrdit ze nahravka z gramofonu hraje lip nez CD tak radeji utec:-)

          0 0
          • madcat  

            Otázka jestli „líp“ znamená taky hezčeji. Samozřejemě, že CD přehrávač ti zcela přesně zahraje zprasenej master ve studiu, ale nebude se to dát poslouchat. Gramofonová nahrávka různě praská lupe a vůbec je postižená všema neduhama vycházejícíma z principu záznamu hudby na vinylovou desku, ale ten zvuk je prostě pěknej a zahřeje.

            0 0
      • MirosPikos  

        Sice žijeme v době, když se těžko koupí kvalitní CD, které už tak má celkem slabé limity. Ale jdou sehnat kvalitní nahrávky. Třeba Floydi ve 24-bitech (96). Jen je pak potřeba kvalitní převodník a velký disk :)

        0 0
        • Georrge  

          Ano, neco se sehnat da, bohuzel neni toho mnoho a najit to taky neni jednoduche:) a pokud mas rad modernejsi hudbu, tak vetsinou smula. Mam doma jednu desku rammstein ve 24bit a 96khz ale hlavne je to vinyl rip, takze dynamicky rozsah uplne nekde jinde a ten rozdil je znatelny i na ausus bednickach. A to vlastne nahrali na vinyl a pak to z vinylu nasnimali zpatky do digitalni podoby, a stejne to hraje lip jak originalne vydane cd :D akorat me sere to praskani. Ale o tom by se dalo povidat hodne dlouho…

          0 0
          • kudlanka32  

            voe…dnesni gramofonovy nahravky vznikaji prevazne z digitalnich dat. Starsi muzou byt jeste ciste analogovy, ale moc bych na to uz neveril, mozna nejaka specialni edice. To zkresleni, co se ti tak libi, vznika opetovnou digitalizaci a je urcite vetsi, nez kdyz ti dobry prevodnik upsampluje cd na 24/96.

            0 0
            • Georrge  

              hele já nejsem žádný zastánce vinylu :) a to, co se mi líbí, rozhodně není nějaké zkreslení. Problém je jinde. Zatímco na vinyly se nahraje hudba tak, jak ji namíchají ve studiu, tak na CD se nahrává jiná verze té samé hudby. Než se totiž hudba nahraje na CD, tak se brutálně zesílí, ořeže se obrovské množství špiček a detailů a klesne i celkový dynamický rozsah skladeb. Opravdu doporučuju všem přečíst si něco o loudness war, budete překvapeni, jaké prasárny se s CD dělají.

              Takže ikdyž vinyl rip projde několika převody z analogu na digitál a opačně, pořád ho to poznamená míň, než to zesílení u CD a tím pádem pořád nabídne více detailů ale hlavně mají ty nahrávky mnohem lepší dynamiku, a je to opravdu poznat.

              0 0
              • MlokCZ  

                Trochu to podle mě přeháníš. Je pravda, že se to dělo a ještě i děje u některých nahrávek.

                Je to ale hodně závislé od poslouchaného žánru. A vůbec to neplatí všeobecně.

                Já poslední dobou poslouchám třeba hodně vážnou hudbu, tam nic takového nepozoruju.

                Nebo rád poslouchám nahrávky typu

                Bowers & Wilkins Presents: Very Audiophile New Recordings

                0 0
                • madcat  

                  Myslím si, že až tak nepřehání, a opravdu je dobrý si o „loudness war“ něco přečíst. Na druhou stranu – když mluvíš o té vážné hudbě – tak to není zrovna hudba, kterou by někdo cíleně poslouchal na sluchátkách v MHD nebo v autě při cestě do práce – a to jsou přesně ty místa, kde se dneska hudba poslouchá nejvíc, a to je přesně ten důvod, proč se u moderní „rádiové“ hudby loudness tak široce používá – aby i v tom kraválu v autě nebo kdekoliv byly slyšet všechny zvuky, který tam ve studiu namíchali, a je jim fuk, že šeptání je ve finále slyšet stejně nahlas jako kopák, kterej by ti měl správně vyrazit mozek z hlavy.

                  Poslouchat, ale fakt POSLOUCHAT hudbu už dneska lidi nemají čas, proto se nabídka přizpůsobuje :-/. Naštěstí se ale jak říkáš kvalitní nahrávky furt dají sehnat, musí se ale vědět kde.

                  0 0
                • Georrge  

                  možná přeháním, ale to proto, protože mám rád žánry, které jsou tímto velice ovlivněné. Ty máš výhodu v tom, že posloucháš žánry, které tímto przněním ovlivněné nejsou, obávám se ale, že tím co posloucháš, se budeš řadit spíše k menšině.

                  A nemyslím si, že člověk, který o sobě říká, že má rád hudbu a také kvalitní reprodukci, tak nutně musí poslouchat jazz, vážnou hudbu a podobně, a nemohl by poslouchat třeba rock, metal, punk či další věci. A tyhle žánry jsou ovlivněny opravdu hodně.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Poslechnu si i jiné žánry. Konkrétně třeba Nightwish ještě s Tarjou Turunen a i tady je sakra poznat na čem se to poslouchá i přesto, že zrovna Nightwish má má rozhodně některé nahrávky přezesílené.

                    Tady je třeba pěkný ne tak malý přehled

                    http://musicmachinery.com/…oudness-war/

                    Těch žánrů poslouchám poměrně dost. Třeba z jiného soudku si rád poslechnu i klidně Celine Dion. Zrovna u ní pak hodně vnímám čistotu hlasu dle toho na čem se to pustí.

                    A u ní jak je vidět v přehledu to je ještě v pohodě ohledně přezesílení nahrávek.

                    Nebo třeba Metallica si také občas pustím. U nich bych řekl, že hodně záleží jak staré je konkrétní album. V uvedeném odkazu to mají také hodně přezesílené, neplatí to ale pro všechny alba.

                    A i u těch přezesílených je opět sakra poznat na čem to přehráváš.

                    Tedy problém přezesílených nahrávek rozhodně existuje, ale i u těch problematických není jedno na čem to přehráváš. Kdyby tak přezesílené nebyly, tak by to samozřejmě na lepší aparatuře bylo ještě lepší.

                    0 0
                    • Georrge  

                      tak samozřejmě, že není jedno, na čem člověk přehrává, a i u těhle zmršených nahrávek je poznat posun u reprobeden.

                      Problém je spíš podle mě ten, že vliv beden se někdy přeceňuje, doporučují se drahé reprobedny, které sice hrajou lépe, ale pořád se zmršenou nahrávkou. Kdyby ta nahrávka zmršená nebyla, tak by byl výsledek ještě mnohem lepší.

                      No a podle mě je proště skoda nevyužívat potenciálu soustavy naplno.

                      A jak to bývá, dokud člověk neslyší něco lepšího, tak je spokojený. Takže dnes jsou všichni spokojení s kvalitou nahrávek, protože neví, že to může být i lepší. Dokud ale nebude pořádný tlak ze strany posluchačů, tak s tím nahrávací společnosti nic neudělají, a to je podle mě velká škoda. Proto jsem to tu vytáh, aby lidi věděli.

                      0 0
              • kudlanka32  

                to je podle myho vec tech levnych CD za par korun, mam nekolik metru CD a vetsina je v poradku. Kdyz si to pustis do sluchatek (kvuli odstraneni vlivu mistnosti) pres dobry zesilovac uslysis maximalne zkresleni nahravaciho zarizeni te doby. Naopak novy remaster, kdyz se umi, dela zazraky – napr. The Doors Perception – DVD-A 24bit/96 je fakt super. Nebo jazzove nahravky od Blue Note ci klasika z Deutsche Grammophon – vsechno je vyborny. U klasiky je problem ze casto chces nejakou konkretni nahravku, pac jde i o umelecky projev. Ale tady taky nove edice starych analogovych zaznamu hrajou vetsinou super.

                0 0
          • Smazaný účet  

            A ta informace navic se tam vzala kde?:))))

            0 0
            • Georrge  

              ona se tam nevzala, ona tam byla od nahrání, ale u CD je potom procesem normalizace a zesílení odstraněna, zatímco u vinylu zůstane.

              0 0
      • MlokCZ  

        Pokud vezme regálovky, tak za 20k se dá už velmi rozumně. Zdroj hudby je sice také podstatný, ale za mě je to nesouvisející problém.

        Abych to vysvětlil. I na horší aparatuře můžeš poznat horší nahrávku, to je pravda. Ale na druhou stranu i ta horší nahrávka bude na lepší aparatuře většinou o dost lepší.

        Hodně záleží co kdo poslouchá. Už jen samotné vokály jsou pro moje ucho propastný rozdíl na čem to poslouchám. Ty bývají často na levných sloupech naprostro tragické.

        Sám jsem si tím prošel. Na regálovkách za 12tis. Kč jsem byl s vokály spokojený, na sloupech za dvojnásobek ceny ne (se sloupy jsem spokojený až na trojnásobku ceny těch regálovek a a aktuálně mám už největší slabinu v akustice místnosti, takže dražší audio soustava nemá aktuálně žádný smysl).

        0 0
        • madcat  

          Ohledně sporu „lepší repro + horší místnost vs. horší repro + dobrá místnost“ už delší dobu čtu jedno diskuzní fórum, a závěry jsou nejasný. Rovněž se tam potkávají dva tábory, kdy jeden tvrdí, že místnost dělá tak 5 % celku a hlavní jsou pořádný kotle, který prostě zahrajou i v koupelně, kdežto druzí extremisti, většinou bastlíři a domácí kutilové, tvrdí, že hlavní je oblepit cimru tlumením a vyřešit dozvuky a odrazy atd. a pak tam bude hrát pěkně i samodomo výroba z překližky.

          A jinak ohledně repro – dovolím si to zařadit za tebe, ale je to reakce asi spíš obecně na zdejší diskuzi ohledně doporučovaných beden – přilepím sem jeden příspěvek, kterej docela koreluje i s mým názorem na bedny a kvalitu reprodukce:

          //„Ptačí budkaři žijou v iluzi "pomalýho basu“ a „rychlýho basu“ a představujou si, že k rozpohybování toho „velkýho a pomalýho basáku“ potřebuješ parostroj a stejně to bude „pomalý a uhuhlaný“, zatímco „malej a rychlej basák“ se dá rozhejbat i běžným zesilovačem a jdou z něj potom „rychlý a přesný basy“.

          Nějaká elementární logika, že malej „rychlej“ měnič lítá s výchylkou 1,5 cm dopředu a dozadu jak splašenej při 40 Hz, do toho se snaží hrát až do 3k, a při větší hlasitosti dojde k okamžité kompresi dynamiky, protože to prostě neuzvládá, zatímco ten velkej „pomalej“ měnič se při stejným tlaku na těch 40 Hz chvěje o 1 mm, pročež je vskutečnosti fakticky i „rychlejší“, a jako bonus to vyšší pásmo přebírá jinej, dedikovanej měnič, kterej má taky jen minimální výchylku a středy tak nejsou praseny dopplerem z lítání o cenťák dopředu a dozadu, to jim jaktěživ nevysvětlíš. V časopise se píše o rychlých malých měničích jako novým svatým grálu, tak tomu věřej. Že to ve skutečnosti je jen a jen poplatný moderním bytovým (ne)dispozicím a vládnoucí kastě manželek, který prostě domů „ty velký obludy nechcou“, protože se nehodí k placaté televizi a takzvaně minimalistickýmu designu z ikeje, kterej odkoukaly v časopisu, si nepřipustí."//

          Říká to člověk, kterej má doma aparát asi za půl mega a prošel si už mnoho pokusama (a omylama) při hledání toho nej zvuku. Na druhou stranu je jasný, že dávat 500 tis. za hifi nebude pro drtivou většinu zdejšího bikerstva moc aktuální :)

          Jednou si ale něco takovýhoto dom stejně koupím :)

          0 0
          • alinceb  

            Podobný obludy jsme donedávna měli v práci ve vedlejší místnosti…:)

            0 0
          • kudlanka32  

            kdyz budes mit nevhodnou mistnost, tj se spatnym pomerem stran a spoustou rezonanci, tak to bude akorat dunet. Vyhoda je, ze kdyz si bedny das dal od sten a bliz k sobe do trojuheniku (caste umisteni regalu) tak eliminujes problem s mistnosti, jelikoz jsou bliz a tak i vic nahlas.

            zkus si to doma – dej matraci mezi repraky a ty dal ode zdi, za sebe a na strany kde se odrazi zvuk nejakou deku a uslysis to sam. Na fora se vyprdni, tam je to samej teoretik stejne jako tady na kola :)

            0 0
            • MlokCZ  

              Zmenšení poslechového trojúhleníku + dostatečná vzdálenost od zdi mohou pomoci i v horší místnosti, to souhlas (lepší poměr hlasitosti přímého zvuku a odrazů, kde to pak odrazy tolik nezhoršují i když nevyjdou zrovna dobře).

              Jenže, když nemáš dost pokojů a ještě nejsou moc velké, tak se tohle těžko dělá a vždy je to o nějakém kompromisu (aby se to dalo poslouchat a přitom se v pokoji dalo také ještě projít).

              A samotné dunění není jediný problém. Jak jsem tu psal, tak v mojem obýváků jsem měl největší problém na 120–130Hz, kde se mi odrazy naopak odečetly. A ještě jsem tam měl jednu díru na o něco vyšší frekvenci. Oboje bylo na celkovém projevu zvuku znát hrozně moc. Naštěstí se podařilo vše vyřešit jen pomocí pořádné sedačky + mírné změny pozice repro.

              0 0
          • MlokCZ  

            To, že místnost dělá jen 5% je s prominutím nesmysl. Můžeš mít sebelepší repro. Když bude ale opravdu blbá místnost, tak tam vznikne takové množství špiček a propadů za nasčítané/odečtené odrazy, že to bude naprosto neposlouchatelné. A tohle repro nemohou nijak ovlivnit, jen do jisté míry jejich rozmístění.

            Na druhou stranu opravdu perfektní zatlumení většinou nutné taky nebude a dost často bude stačit aspoň nějaký ten základ.

            Problém je, že spousta lidí má obývák bez koberce, s minimem nábytku, tedy zatlumení naprosto žádné a to pak bývá často konečná.

            U místnosti je to ale poměrně jednoduché, vše se dá poměrně jednoduše změřit a průšvihy snadno odhadlit. A pak stačí zkusit přidat tu trošičku zatlumení, tam trošičku zjistit dalším měřením, že to může stačit i třeba jen běžným vybavením (typu hutné závěsy, sedačka, koberec, členitý nábytek).

            Místnost bych řekl, že dost o náhodě, jak to v daném prostoru přesně vyjde. Může mít někdo štěstí, že odrazy nevyjdou nijak moc špatně i v téměř nezatlumené místnosti.

            0 0
        • ReBeka  

          dvoupásmové regálovky na bigbít jsou stejný úlet jako zaplatit hodně peněz za silničku a používat ji v lese s opodstatněním, že přece bylo drahé.

          Vzal bych nějaké třípasmové třeba AQečka, nebo bazar, je super, že stereo nefrčí a bazarové ceny jsou nizké a k tomu nějaký zesák. Já třeba uřednostuňuji měkčí výšky před agresivníma sykavkama.

          0 0
          • MirosPikos  

            Já bych zase raději kvalitní 2-pásma než nekvalitní 3-pásma za podobnou cenu.

            0 0
            • ReBeka  

              tak mě to furt přijde jako nesmysl hlavně kvůli tomu, že každá soustava je určená primárně pro jiný druh hudby.

              Nepotřebuji mít pravdu za každou cenu, mluvím ze své zkušenosti a chápu, že každý má potřebu i uši jiné.

              0 0
            • ReBeka  

              ono není na škodu sebrat pár svých CD a utíkat do nějaké poslechovky kde mají vícero beden.

              0 0
              • MirosPikos  

                Samozřejmě tak jsem to vždy dělal a dělat budu. Na tom taky ztroskotala moje poslední koupě – neochota Pokorného a Oříška (jednoho z nich).

                0 0
                • madcat  

                  Nechtěli tě nechat poslechnout tvoji hudbu na jejich aparátu? A to jsou obchodníci a chtějí prodat?? O_o

                  Já kupoval svoje bedny v hifi bazaru v Brně na Údolní a naprosto bez problémů mě tam chlap nechal sedět a poslouchat a přepínat a přepojovat bedny dle libosti… akorát nevím, jestli se pak po té dávce psytrancu nemusel na týden čtrnáct dní uklidit do lázní na zotavenou :)

                  0 0
        • Georrge  

          jak jsem napsal u tebe už výše, tak opravdu záleží co kdo poslouchá, a také jakou část hudby má kdo rád. Třeba vokály jsou ovlivněny nejméně, stejně jako ostatní středy, nejvíce trpí basy a výšky, takže pokud má člověk rád vokály, tak opravdu důležitější je kvalita reprobeden. Pokud máš rád pořádnou dynamiku, kterou udávají bicí a basa, tak u nahrávek, které jsou mířeny do rádií a hitparád, jsou tyto nástroje šíleně potlačené, míchají se dohromady a ekvalizace jen zvýší hluk, ale nevrátí tam ty odstraněné špičky a detaily. A pokud si srovnáš dvě nahrávky, kde jedna je zprzněná a druhá ne, tak je tam sakra rozdíl, ten rozdíl bych přirovnal k rozdílu mezi plastovýma bedýnkama a opravdu dobrou soupravou.

          0 0
    • op  

      Kdyby nekdo chtel usetrit jako ja, tak nedavno jsem si koupil regalovky Dexon Largo 70 http://www.dexon.cz/…pisy/k80.pdf . Nerikam, ze je to buhvijka spicka, ale svy si na domaci poslech odehraje dobre. A maji k nim i moc pekne podstavce. Zde je moje laicke zhodnoceni, ktere jsem psal do Dexonu:

      Používám Dexon Largo 70 jako stereo hi-fi reproduktory na hraní hudby v obýváku.

      Reproduktory jsem zakoupil po přestěhování do nového bytu, ve starém bytu jsem požíval 3-pásmové sloupové reproduktory Magnat, ty se mi bohužel do nového obýváku nevejdou.

      sestava: Onkyo TX8050 + Dexon Largo 70

      hudba: jazz, smooth jazz, artrock, klasika, různé audiofilní nahrávky

      většina hudby je přehrávána z připojeného USB zařízení k TX8050, většinou FLAC, ale i MP3 (koduji si je sám)

      Hledal jsem regálové reproduktory těchto parametrů

      • tonováno do třešně (vše v obýváku je tonováno do třešně)
      • vejdou se do daných rozměrů
      • materiál výškového reproduktoru nemá být kov nebo keramika. To jez důvodu toho, že Onkyo má ostrý zvuk a všechny reproduktory s těmitovýškáči hrály při poslechovém testu příliš ostře, řezavě,kovově.

      Při poslechovém testu vyhrály jednoznačně reproduktory Wharfedale EVO2–10 ( http://wharfedaleusa.com/…brochure.pdf ), ty se mi bohužel ale do daného prostoru nevejdou.

      Na Dexon Largo 70 jsem narazil, protože mi je doporučil kamarád muzikant, bohužel jsem si je nemohl poslechnout před nákupem. Cena byla příznivá, všechny parametry splňovaly a tak jsem to riskl.

      Hodnocení:

      • vynikající design, který se mi perfektně hodí do obýváku. Barevnýodstín je téměř totožný s nábytkovou stěnou.
      • zvuk:

      Jsem spokojený s frekvenčním rozsahem, dynamikou, nic nedrnčí, nepíská, nesyká.

      Ze začátku jsem byl trošku zklamaný z věrnosti podání, poslouchám hodně muziky kde jsou akustické nástroje a podání zejména vyšších středů není (nebylo) přesné, např, piano v některých polohách zní mírně zkresleně. U kompletně elektrické hudby tento problém nenastane, např. Pink Floyd zní perfektně, protože posluchač nezná referenční zvuk jak to má znít v reálu. Navíc, postupem času, jak se reproduktory buď rozehrávají nebo moje ucho si na ně více zvyká, tento problém ustupuje a již není tak patrný.

      Nehrají (není slyšet) tolik detailů jako vybrané Wharfedale EVO2–10, ale jelikož jsou skoro 3× levnější, lze to akceptovat.

      Celkově jsem s nákupem spokojen, dobrý poměr cena/výkon.

      0 0
    • dada  

      Oživíme:

      Máte někdo zkušenost s následujícími komponenty:

      Marantz PM7000n

      Onkyo tx-8390?

      Hlavně co se týče párování s reproduktory, zajímají mě sloupky…zatim vede dali Oberon 7

      A nemáte někdo náhodou doma Focal Chora 826?

      Na hifi fórech je to parta kokotů…

      0 0
      • Vilém  

        Na cykloforech je tecj kokotu mnohem vic.

        0 0
      • cosmo  

        Ty kraaaso…no tak jinak…

        Mam zkusenost s Giantem Anthemem, Trekem Fuel Ex a Moondraker Podium, jake jsou jizdni vlastnosti techto kol?

        je to prevoditelne?…rekne muj subjektivni nazor neco nekomu, kdo bude chtit tato kola?…

        stejne tak u hifi, muzes nacist mraky recenzi a ziskat nejaky dojem, ale stejne jako na kole pomuze tvuj vlastni poslech do tvych usi, nebo svezeni na vlastni prdeli…

        a tech kokotu je vsude stejne, naopak na hifi forech je to stejne jako tady, jsou tam elitari, prumernaci, a banda sracu a skodilku…nazyvat je kokoty to muzes i tady…

        0 0
      • Tomas_82  

        Každopádně bych k oboum zesilovačům doporučil dražší repro než ty co tu zmiňuješ, to jsou prakticky základní modely. Tohle Onkyo jsem sice neslyšel, ale Marantz jsem slyšel hrát a opravdu si zaslouží lepší repro. Jinak samozřejmě je nejlepší poslech zesilovače i repro (nejlépe doma kde budeš poslouchat) Nevím zda jsi někdy slyšel toto:

        http://vmaudio.cz/index.php

        ale cca před 4–5 rokama jsem slyšel hrát sloupky VMA II S a v porovnání s několika dalšími repro včetně nějakých Focal srovnatelné ceny byly zvukově o parník lepší.

        0 0
      • DragON  

        Taky mi nedava uplne smysl pripojit k receiveru za 30 tis. repro za desitku…

        Zacatkem roku jsem porizoval toto kombo a jsem spokojen, ale nejsem audiofil :-) https://www.hifiobchod.cz/…io-bronze-2/

        Pripadne toto vypada zajimave https://www.studiospalicek.cz/…dio-bronze-7

        0 0
        • dada  

          NRko spokojenost? Taky nejsem audiofil. Pm7000 se mi proste líbí. Beru to jako nadcasovej přístroj… Pak samo řeším rozpočet ale oberony rozhodně nejsou za desítku. Možná tě zmátla cena za kus…

          Monitor audio sem zkousel silver 200 a pro mě malo basů. Mam to hlavně na DnB.......

          0 0
          • Tomas_82  

            Repro sice není za desítku, ale pořád je levnější než ten zesilovač, což je dle mého názoru špatně – kupoval bych repro cca 2× dražší než zesilovač. Pokud máš rád hodně basů, tak s Dali chybu neuděláš, všechny co jsem slyšel mají hooooodně zvýrazněné basy i výšky, jen potom pozor na umístění v místnosti, protože to může znít hodně dunivě, nepřirozeně a nepříjemně.

            Taky bych doporučil něco s větším basovým repro, tohle nepůjde moc nízko a v reálu to bude hrát tak od 50Hz, ikdyž vzhledem k poslouchanému žánru ti to možná nebude vadit.

            0 0
            • v.leos  

              Na www.hifi-voice.com hodně radí co cena zesilovače, to cena za repra.

              0 0
              • Tomas_82  

                Asi co ucho , to názor:) Jenže když si poslechneš zesilovač za 40k a za 80k často se liší opravdu minimálně, ale u repro je ten rozdíl často veliký. Svého času jsem toho vystřídal opravdu hodně, bedny jsem i stavěl a nakonec mám doma dva páry dělaných beden a jeden dělenej zesilovač Rotel a jeden vintage Accuphase.

                0 0
            • dada  

              Dunění je přesně to ceho se bojím. Mám asi nesplnitelné pozadavky:( Chci hodně basů, ale nesmí to dunet. Taky chci zřetelné středy protože to bude fungovat i jako repro k televizi a tam mivam casto problém že akční sceny sou moc dynamický (budej deti) a když to ztisis, neni slyset konverzace… rozhodně chci ale: stereo, sloupky a nechci sub.

              0 0
              • deekay  

                Jenze tam je problem, ze ti pak neduni repro, ale mistnost :) Ty bys potreboval zrejme neco se subwooferem, ktery bude vhodne umisten a naladen vuci mistnosti.

                0 0
              • Tomas_82  

                Chtít hodně basů které neduní není nic protichůdného. Jde o kvalitu ozvučnice, umístění v místnosti a také její velikost. Ale jak píšu, Dali mají téměř vždy zvýrazněné basy a výšky a potlačené středy, což ti při sledování filmů způsobí přesně to co popisuješ – částečně lze korigovat na zesilovači. Ještě napiš velikost místnosti ve které je budeš mít.

                0 0
          • DragON  

            Jo u beden to je cena za kus, promiň, tady vidíš jakej jsem odborník… NRko je to můj první zesilovač, takže nejsem schopen posoudit jak hraje proti jiným (upřímně na to ani nemám sluch). Hledal jsem takovej univerzál, aby se přes to dal zapojit gramofon, počítač, mělo to rádio, původní PC bedýnky jsem dal do kuchyně a zapojil jako zónu 2, večer když jsem v posteli využívám HEOS apku na internetová rádia, za mě spokojenost veliká.

            0 0
            • dada  

              Takze v kuchyni iv loznici mas aktivni repro?

              0 0
              • DragON  

                V pokojoložnici :-) mi to hraje na pasivní Monitor Audio, do kuchyně jsem přesunul původní aktivní bedýnky od PC, tam mi nejde o nějakej extra poslech, spíš jen abych to nemusel mít kvůli stání u sporáku v pokoji ohulený.

                0 0
        • dada  

          A ten pm7000 je vlastně zesak za 17 plus streamer za 15 v jednom. K zesaku za 17 mi bedny za 23 celkem pásnou…

          0 0
          • bruco  

            Pokial chces streamovat z NASu, tak aplikacia HEOS je imho lepsia ako ta od Onkya. Teda ak je pri 8390 rovnaka ako bola pri 8150, ale vzhladom na pruznost onkya asi stale bude. Na druhu stranu, u onkya sa dala nastavit hlasitost u kazdeho vstupu tak, aby vysledna hlasitost pri prepinani zdrojov bola plus minus rovnaka. PM7000N to nema, alebo som to zatial nenasiel. Onkyo malo svojho casu dost problemy s hdmi doskami u svojich receiverov, osobne by som sa onkyu s hdmi vyhol.

            Marantz nema radio tuner, otazka je, ci ho potrebujes.

            Co sa tyka zvukoveho prejavu, tak u PM7000N mi prisiel zvuk v provnani s TX-8150 priestorovejsi a basy detailnejsie a raznejsie. Oba som mal zapojene na reprakoch Dynavoice DF8. Ale su to len moje dojmy. :-)

            0 0
      • v.leos  

        Poslouchal jsem Focal Chora 816 s Marantz PM 8006 a tato kombinace se mi nelíbila. Hodně záleží co od zvuku očekáváš. Třeba já osobně poslouchám metal, ale nemusím moc basů, radši středy a příjemné neagresivní výšky. Není nad osobní poslech, obětovat několik dní, objet několik studií a poslouchat a poslouchat. :-)

        0 0
    • wilda81  

      Když už je tohle téma nahoře. Nemáte někdo tip na šikovného opraváře v okolí OV/FM komu dát do opravy zesilovač DENON? Ofiko servis EUROSTAR je v Praze a nechce se mi to moc posílat…

      0 0
    • cosmo  

      Nejlepsi opravar elektroniky siroko-daleko je Matousek z Ostravy, ten opravi cokoli

      https://mapy.cz/zakladni?…

      ten ti to da dokupy 100%, za dobrou cenu, ale budou problem terminy, jako u kazdeho schopneho…zavo­lej uvidis

      0 0
      • wilda81  

        Díky moc. Už mi leží zesilovač min. půl roku doma, nějaký měsíc navíc mě nezabije.

        0 0
      • MatS  

        Sehnat dnes slusneho opravare elektroniky je jak hledat dinosaura. Nase firma prodava a servisuje profi ozvucovaci techniku a prumerny vek nasich servisaku je 60 let. Nikoho mladeho sehnat nejde, protoze to nechteji delat.

        A po pravde neznam zadneho, co by opravil cokoli ;-)

        Takovemu bych poslal jeden zesilovac (nebudu konkretizovat ktery) a vsadim se, ze by sel vratit diplom :-D Ale to ted spis myslim z legrace.

        0 0
        • cosmo  

          Ano v elektronice a opravach se nevyznam, ale od dob kdy jsem mel v bar v rokaci, tak vim, ze tento clovek vzdycky opravil neopravitelne a chodili za nim vsichni muzikanti, doma mel vzdycky vsude po byte stohy prehravacu, videi, decku, repraku naskladanych podel zdi, jako zakazky na spravku…dnes bude mit tolik co ja, mozna kole 50let, takze by mohl splnovat tve predstavy schopneho cloveka…ale je treba to zkusit…

          0 0
          • MatS  

            Ja to myslel tak, ze dnes ty zarizeni uz jsou bliz k IT nez audiu. Dost casto pri opravach musim nasim servisakum radit. Treba opravovat digitalni mixpulty umi malokdo. A s tim zesikem jsem to myslel tak, ze jeho konstrukce je tak sofistikovana, ze na rozdil od konkurence se ho Cinanum nepovedlo okopirovat. I kdyz okopirujes zapojeni, bez znalosti se ti ho nepovede nastavit. Treba takove vehlasne zesiky LabGruppen uz v Cine okopcili. Crown I-Tech nikoliv ;-). Servisak co ho vidi poprve se boji do nej sahnout. :-D

            0 0
            • cosmo  

              aha jo, chapu…treba jsem se nedavno dozvedel co melo za duvod, ze Cambridge Audio ustoupilo od DVD, domaciho kina a multikanalu obecne…pritom melo solidne naslapnuto a jejich vyrobky z pred par lety byly spickove jenze pak do toho vstoupila cina nakupem jednoho jejich vyhradniho dodavatele a totalne to rozjebali, ojebali, slevnili a zacali nabizet kazdemu SAMSUNG, LG aspol, tedy ne „hi-fi“ znackam…a CA se rozhodli radsi tento segment odpustit a venovat se vyhradne stereu…

              0 0
              • MatS  

                Tak treba Bluray pro Cambridge Audio delalo cinske Oppo. I samotne Oppo bluraye byly spickove a par jsem jich prodal. Bohuzel vloni oznamili ukonceni jejich vyroby. Skoda.

                0 0
                • cosmo  

                  Ano to ze se Oppo vrchlo na mobily byl dalsi duvod skoncit s kinem a CA nebylo jedine kdo na to doplatilo, myslim, ze i Sony u nich delalo pristroje…

                  0 0
              • ceo  

                Říkal jsem si, že nemůžu Azure AV najít.

                Co píšeš by dávalo smysl, pokud se jednalo o dodavatele dekoderů, ale tam si zase neuvědomuju, že by CA používal něco speciálního. Spíš mi přijde, že celý AV trh šel do kytek. Dnes jsou AV receivery extrémně levné a pár drahých špičkových. A taky mám pocit, že se celý trh sune směrem k aktivní repro a uspořádání typu Sonos.

                Dnes se hraje ze spotify apod. a Netflixu, přehrávače třou bídu s nouzí, zesilovače jsou další na odstřel.

                0 0
                • MatS  

                  Ackoliv sam mam doma aktivni studiove monitory, nemyslim si, ze by hrozil zanik zesilovacu na ukor aktivnich beden. Obzvlast v domacim kine je to neprakticke. Kdo ma tolik zasuvek 230V pobliz kazde bedny.

                  Spis mi vadi soundbary. Bohuzel tech dobre hrajicich je jak safranu.

                  Jeste ze nedelam v HiFi :)

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Kdyz jsi tu nacal CA, mas i nejake zkusenosti se znackou Audiolab?

                0 0
                • cosmo  

                  Bohuzel nemam, ja nejsem casty menic znacek audia, moje cesta vedla pres Technics, pak Teac, pak receiver Harman Kardon (to byla krasa, pulena barva, modre podsvicene kolecko hlasitosti, a tezky stroj) pak jsem slysel rozdil mezi AVR a obycejnym zesakem CA 640 a najel jsem na vlnu CA, 640 jsem po case vymenil za 740 s DACem, pres ktery jsem valil i zvuk z telky a posledni upgrade byl letos na CA 851 a do kuchyne sitovy stereorec. Yamaha+male regalovky…muziku jedu s NASu, bedny hodlam upgradovat protoze ty co mam na 851 nestaci…casem, az prodam stavajci…diky korone si ted domu nikoho moc zvat nechcu no, a repraky se blbe prodavaji bez poslechu, ze?…jsem stalym zakaznikem jednoho hifi studia co ma dovoz CA a dalsi znacky do CR, takze vybiram jen od nich, no…ani nic nechodim poslouchat jinde…proste vybiram jen CA+Acoustic Energy za poslednich cca 15let

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No tak ono CA + AE je vetsinou vyborne sladene kombo, me zarazilo, ze CA slo kvalitatvne dolu

                    0 0
                    • cosmo  

                      Nova rada CX61 a CX81 nejsou uplne dokonal, viceneme mi bylo receno ze s tim bych byl na urovni stare 640 a 740, jedine ze tam je integrovany DAC a symetricke vystupy…proto taky jedine co zustava je stalice 851 ktera je v nabidce nekolik let beze zmeny a je to jeste kvalitni HIFI, proto jsem neuvazoval o nicem jinem…chtel jsem treba stary MINX, ale na to jak to byl skvely kompaktni pristroj, tak tohle prestali vyrabet, nikdo nechape proc, lidi jim trhali ruce a oni to dali pryc…all in one mini hificko se sitovyma sluzbama…ten v nabidce krome streameru nic takoveho nemaji…

                      0 0
        • wilda81  

          Nevím jak je to v profi technice, ale v domácích věcech se už ani s opravami nepočítá, ne? S takovou vidinou se není co divit, že se mladí nehrnou…

          Pamatuji si, že repráky jsme 20 let nazpět vozili do Červenky (tuším pan Husák) a ten opravil i nemožné – neskutečně šikovný pán. Pravděpodobně už skončil a bůhví jestli je ještě mezi námi.

          0 0
          • MatS  

            Ano, i v profi to jde znacne smerem vymeny desek a modulu. Ale i tak je dulezite vedet identifikovat zavadu. Ne vzdy je moznost vse vymenovat dokud to nezacne fungovat a taky by se mohla funkcni deska znicit. Nekdy je to vec i softwarova.

            Mladi se nehrnou, protoze je to nevdecna a ne tak lukrativni prace. Kdyz neco opravis, tak ti zakaznik malokdy podekuje a kdyz se to treba nepovede, tak te malem zlyncuje.

            Takze asi tak.

            0 0
    • pedro44  

      Mám av receiver onkyo cca 8 roků a k tomu sloupy dali zensor 7 a 5.1 sestavu a podle mě to hraje super.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.