• hons

    Razeni altus,prehazovacka alivio 4000sg problem,chvil­ku(cca5km)fun­guje bez problemu,pak neradi bud velke-male nebo naopak.Po doserizeni se to opakuje…Je to na mem kole z profilu-cca300km najezd,lanka,bov­deny,patka ok-byla rovnana a nepomohlo.

    Nejaky tipy na uvedeny problem?

    Dik

    0 0
    • Vilém  

      Kdyz vidim tu zalomenou plastovou koncovku bowdenu u saltru, tak bych prekontroloval bowdeny, koncovky a hladkost chodu lanka.

      0 0
    • Vilém  

      Pripadne jeste delku bowdenu, protoze ten u saltru, alespon z tohoto pohledu, vypada, ze by mohl byt krapet delsi.

      0 0
      • hons  

        To uz je vymeneny,bylo to tak koupeny,meneno pred 2mesici…

        0 0
        • hons  

          Ten kratky bovden byl uz z vyroby?aspon tak koupeno novy.Po problemech vymena bovden,lanko,pat­ka,rovnani patky zapujcena stejna hazka a problem je furt.uz me napada jen krivej ram,retez,kaze­ta…ale snad nemuze byt novy kolo tak odflakly,a ta zmena naladovosti je taky divna.

          0 0
          • Kouba_2005  

            „Náladovost“ bych přisuzoval špatně chodícímu lanku v bowdenu nebo třeba zatuhlý mechanismus přehazky.

            0 0
            • hons  

              Jak jsem psal,lanko,bovdeny novy-meneno,prehazka nova,druha stejny typ fungl nova z krabice.problem furt stejnej…

              0 0
              • Kouba_2005  

                Že jsou bowdeny nový neznamená, že to někde v nich nedře. Co konce bowdenů, jsou řádně začištěný a rovný?

                0 0
                • pepek  

                  . . . a ještě jestli jsou ty plastový koncovky nasazený nadoraz.

                  0 0
    • novas752  

      A co přesně znamená neřadí? Páčky cvakají, přehazovačka se pohne?

      0 0
    • Markony  

      Něco podobného mi dělalo když jsem měl roztřepený bovden v plastové koncovce při zběžné kontrolo nešlo vidět.

      0 0
      • hons  

        To me taky napadlo a proto jsem vse vymenil.I tak problem zustal…

        0 0
        • novas752  

          Jestli je problém v tom, že se lanko vůbec neposune, zkus ještě prostříkat řadící páčky čističem brzd a pak lehkym olejem (silikon). Stává se že v tom zatuhne vazelína a mechanismus proklouzne, ale typicky se to stává v zimě u starých/vycho­zených řazení.

          0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Vyčisti a silikonem namaž vodítko lanka pod středovou mufnou, může to drhnout i jenom tam. Pokud nepomůže, vyhákni bovden z oček v rámu a zkus proti tahu rukou, jak páčky lankem posouvají. Stejně vyzkoušej, jak hladce rukou pohneš přehazovačkou. Při vyháknutí by bovdeny měly jít posouvat po lanku úplně hladce a bez odporu. Očka na rámu by neměla být od lanka probroušená.

      0 0
    • hons  

      Odpor zadny.proste nalada-cvilku radi pak neradi treba mala-velka nebo obracene.pak neradi stred kazety.potom staci1/4otacky stelovakem a je po problemu.Po par km-nekolika razeni opet rozestelovany.

      0 0
      • hons  

        Tady foto…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Pri volnem lanku odpor byt nemusi, muze se projevit az pri napnutem..

        Jestli budes nekdy resit vymenu bovdenu, tak je prehazej tak, ze pujdou okolo hlavy ramu – pravy radici bovden stejne, jak ti vede hadice ob brzdy.

        0 0
        • hons  

          Dik,nad tim ted dumam,skoda ze nemam bovden-bude potreba delsi.jinak vse chodi lehce.

          0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Na starém kole jsem měl totéž – 9sp Deore sada s XT hazkou, a prostě to nešlo spolehlivě seřídit. Zkoušel jsem měnit bowdeny, rovnat patku, zkrátit řetěz, několik různých kazet, a pořád se setkával s nekonzistentním řazením a to jak nahoru, tak dolů. Občas to šlo v pohodě, jindy to blbnulo. Jediné, k čemu jsem se nedostal, byla výměna páček (už přišlo nové kolo).

      Ještě starší 8sp kolo, které v životě nezažilo výměnu bowdenů, řadilo v podstatě bez škytnutí a to mělo v té době srovnatelný nájezd.

      Na 9sp silničce podobný problém (Ultegra). Bylo velice často potřeba štelovat hazku. Vždy jen třeba o čtvrt otočení, ale i tak.

      Hold asi se tah lanka neprodlužoval jen ze srandy.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Napiš ještě přesná označení všech komponent, tj. páky, přehazovačky, řetězu, kolik má řetěz najeto a jak je vytažený, jestli má rychlospojku nebo je snýtovaný, jestli je přiměřeně krátký, jakou sadu máš převodníků. Jestli náhodou není v kazetě otočené obráceně nějaké volné kolečko. Předpokládám, že kazeta je dobře utažená a náboj se ani pod záběrem nepohybuje nebo nedeformuje.

      0 0
    • Mart7  

      Nemá hazka alivio náhodou super horní kladku s velkou axiální vůli pro „ideální“ polohu vůči pastorkům kazety? Patka a všechno je utažené? Je divné, že to nejde oběma směry. Většinou nejde jen jeden směr. Řadící páčka je plně funkční a co nastavení dorazů? Řetěz vypadá na KMC, že?

      0 0
      • hons  

        Zadny velky vule se me nezdaji.1.haz­ka300km najezd,2.do 50km.Dorazy serizeny 1a9.pastorek,vzda­lenost hazka/nejvetsi pastorek asi 3mm od sebe.Retez nevytahanej,zuby kazeta ok.

        0 0
    • hons  

      Kazeta hg200,retez+rychlos­pojka kmc,razeni altus.Bovdeny rovny,zabrouse­ny,vnitrky roztahnuty,koncovky nadoraz(sedi rovne).

      Zena ma tu samou sadu na kole a tam to radi jak po masle.

      Napadaji me dve dveci:bud je to rukama nebo proste je kolo zacarovany :-)

      Byl jsem s tim v 3 servisech-nikdo na nic neprisel,tada v prvnim jsme vymenily ten zadni bovden.

      Problem je ten,ze to jakoze porad seda?rozrsteluj se,dotahnu nebo povolim lanko a jde chvily razeni jak po masle.Ale opravdu jen chvilku(do ±5km).

      0 0
    • hons  

      Jeste:jak poznam jestli nahodou neni smerova rychlospojka a retez?

      0 0
      • Mart7  

        Není, tohle vypadá na X-9.93. Já bych zkusil ještě řadící páčky, altus jsou nejnižší na 9 rychlostí. Po 300 km si to muselo sednout, ustavení trvá do cca 100 km, pokud alespoň občas řadíš. Ještě mě napadlo, je utažená kazeta a nemá velkou vůli na náboji? Setkal jsem se s totálně povolenou závěrnou maticí, kde byla stížnost, že to blbě řadí a rachotí.

        0 0
        • hons  

          Radim hodne-jak na fechtlu takze porad,kopecek preradit,rovina preradit,z kopce preradit…To razeni mam v umyslu vyzkouset,ale nemam vhodny a kupovat novy se me nechce,premyslim o prekop na 2×10…Kazeta ok,dotazeno dle.manualu40nm(te­da ja pretahl na 45nm).

          0 0
    • hons  

      Dnes jsem to cely jeste jednou rozhodil,dal novy lanko,bovdeny chdi krasne-nasadim na lanko,naklonim a bovden sjede svoji vahou na obe strany,razeni chodi dobre bez zaseku,prehazka nema vule,chodi hladce.Nasel jsem jeden malilinkaty otrep v navarce na ramu tak doufam,ze to byl ten problem…

      Zitra dyztak koupim nejaky bovdeny.

      Otazka:kolikrat se da rozpojit rychlospojka nez prestane byt funkcni?

      Vsiml jsem si,ze kdyz slapu tak pri najezdu na kazetu retez sebou trosku skubne.otocim spojku a retez skubne pri obracenem slapani.

      0 0
      • Mart7  

        Záleží jak ji rozděláváš, výrobce udává 3×. Pokud ji rozpojuješ s citem a zmáčkneš ze stran, tak i víckrát. Když ji vemeš kleštěma na hulváta, tak jednou a dost.

        0 0
      • iiki  

        Ještě zkontroluj horní řadící kladku, může tam být bordel, nevhodné nebo žádné mazivo. Můžeš zkusit dát bowden v kuse, vyloučíš chybu ve vedení lanka. Pokud to nepomůže tak je problém v řazení – vyměnit.

        Měl jsem předloni na dílně podobný případ závady – téměř funglovka prd najeto, nedalo se seřídit řazení. Zkontroloval jsem co šlo, vše ok – mimo páček (do těch jsem nelez), takže reklamace, prodejce vyměnil řazení a no problem.

        0 0
        • hons  

          Ok,diky za radu.Dnes mam zatim najeto cca15km(zatim)a problemy jsou,ale mensi-zda se me kriva ryhlospojka i retez-jakoze stocenej do vrtule.

          Dotaz na vsechny:je to mozny,aby to tak bylo?

          0 0
          • Mart7  

            Vyfoť to, nepohyblivý řetěz udělají zanesené články, třeba písek je mrcha, a pak se nerovná jak má. I ohlá spojka je možná, ale to by při každém protočení řetězu dělalo neplechu. Pokud bys sháněl jinou páčku, dej tam rovnou alivio M4000 s obousměrným odřazování. Nejdřív to zkus promáznout silikonovým olejem, na sucho řazení nemusí vůbec řadit. Západka se nesklouzne po hřebínku a nezapadne, ale tohle dělá nečištěné a nemazané staré řazení.

            0 0
            • hons  

              Retez je krasne ohebnej,ale jako kdyby jsi ho kroutil(spirala)

              0 0
    • Markony  

      Tak dneska na vyjížďce neteř měla hodně podobný problém na3×8 a přestalo ji řadit dostal se na max 4 pastorek a to zničeho nic oprava prostříkni řazení sprejem a vše se vrátilo do normálu.

      0 0
    • hons  

      Tak po projizde poznatky:status quo.Dojel jsem dom,vzal jsem retez z kola pritelkyne a vse funguje jak ma(7km)jizda.

      Pvodni rerez cisty namazany.

      Takze i zanovni vec nemusi byt dobra…

      Tip na 9.retez s rychlospojkou?

      0 0
      • Mart7  

        KMC X9.93, stejnej ale… Mám zkušenosti, že řetězy a pláště jsou na levnějších kolech jak 2. jakost. Možná najdu fotky orezlého řetězu na niklovavé části, vzorek na plášti přesazení o 2 mm a podobné speciality.

        0 0
      • novas752  

        Shimano CN HG 73 nebo 93 kdyz ho sezenes pod 300.

        0 0
    • hons  

      Diky vsem!

      0 0
    • hons  

      Tak znovu tu:po cca100km opet spatne radi!Stejny problem-nekdy radi perfektne,nekdy dobre mala velka nekdy obracene.

      Vse chodi hladce-novy lanko,bovdeny,retez i spojka,prehazka namazana,retez taky,razeni taky,vse chodi krasne hladce.Par km a musim stelovat-bud dotahnout lanko nebo povolit.

      Co me napadlo-kompatibilita altus eazeni-hazka alivio 4000sgs?Co Vy na to?

      0 0
      • novas752  

        Kompatabilita bezproblému. Problém bude buď někde ve vedení (usadil se bovden do koncovky nebo koncovka do návarlu) nebo v řadící páčce.

        0 0
        • hons  

          To si myslim v poho,po 3× dosponovani pri montazi a pak 100km neradi jak ma-teda nekdy jo nekdy ne.pripadne me to,ze je to naladovy… 

          0 0
          • iiki  

            Ještě mě napadlo – uchycení lanka v přehazce , musí být přesně v tý drážce (měl jsem podobnou záhadu XT, dual+inverz přehazka, občas to zaváhalo při řazení. Po důkladné kontrole jsem našel lanko nepatrně mimo tu drážku a to dělalo problém. Majitel hlásil, že to funguje (rok a pár tkm)).

            Nebo taky je velká vůle (opotřebení, výrobní vada, lze ji vyklonit) na řadící kladce. Konstrukčně je to řešeno jako plovoucí uložení kladky (lze ji nepatrně posunovat do boku) na korekci drobných nepřesností jednotlivých řadících pozic.

            0 0
            • hons  

              Lanko je ok,ale kladka(horni ma vulu cca 1mm

              Dik,zkusim.to,vy­koumat

              0 0
    • hons  

      Takze pokracovani v trapeni.Stale stejny problem.Akorat jsem zjistil,ze kdyz je horko tak ti blbne,ale v chladnu(do 22stupnu) je to v pohode a radu to na 1*

      Nema nekdo podivnou zkusenost?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Podivných zkušeností mám spoustu :-) .

        Asi bych to přičítal buď tepelné roztažnosti dílů soustavy nebo je někde v koncovce bovden opřený o plast a ten s teplem změkne – pak to neřadí dobře.

        0 0
      • BB  

        kandidát na zimáka :-)

        0 0
      • jardalee  

        no já ted montoval 9rychlosti alivio na 9rychlosti altus prehazku ,no a je tam bohužel nakej konstrukční problém ,když to dam tak aby to na druhé největší nedrhlo o tu největší ,tak na spodních pastorcich by to právě chtělo naopak posunout ještě nahoru,no a spodní pastorek nastavit dotazem,a co me překvapilo tak i největší je potřeba nastavit dorazem ,prostě to řazení je jak na větší mezery mezi pastorkama než jaký jsou u devitkove kazety ,přitom kazeta je taky alivio,,naštěstí sem tam dal užší 10tkovej řetěz tak se to da nakonec nastavit ,jo a všechno jsou to poslední rady m2000 m4000

        0 0
      • Jakobo  

        Ma. ScottAspect. Ten resil nedavno podobne problemy s nabojem. V chladu seridil nabu a jak vyjel na slunko udelala se v nabe vule.

        0 0
    • hons  

      Tak problem asi vyresen-orech ma v jednon miste vuli a tam uhne kazeta do boku asi o 1mm!

      Zajimavy je,ze je problem to najit…

      Takze otazka zni:reklamace nebo oprava-vymena?

      Nechci byt mesic bez kola a pak klasika:rekamaci nejde uznat…

      ?oprava?cena ±0–499kc(cana za novy naboj i s orechem) a praci mechanika(kva­litniho)

      Garancni oprava az 1 mesic cekani!

      Prosim o radu

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Reklamovat. Koupit (klidně bazar) dočasně jiný zadní záplet se správnou osou a ořechem, po vyřízení reklamace zase prodat. Čekací doba na servis neovlivňuje lhůtu vyřizování reklamace.

        0 0
    • hons  

      Me spise zajimalo jestli nekdo nema zkusenost s reklamaci orechu…

      0 0
      • kubad  

        A co konkrétně na něm chceš reklamovat?

        0 0
        • hons  

          V jednom miste „hazi“ o asi 1mm…jako nevycentrovane kolo

          0 0
          • Vilém  

            A co ze to je vubec za naboj?

            Dost dobre si tebou poisovanou zavadu nedovedu predstavit, neslo by to nejak zdokumentovat?

            0 0
            • hons  

              Sh tx505

              No,slo ale hodne dlouho by to trvalo,je problem najit to spravne misto kde to hazi-ma vulu

              0 0
            • hons  

              Jeste k zavade:je to jako kdyby jsi mel vulu na konusech kola,proste vakl.

              0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • hery4  

      Ahoj, zkusím se poptat tady, vyndal jsem ze staré silničky středovou osu – popis shimano BB-un52 (viz foto), ale nemohu jí najít, mohl by mi někdo, prosím, hodit odkaz? Předem moc děkuji

      0 0
    • hons  

      Pokracovani zahady:po vikendove vyjizdce a problemech s razenim jsem se dnes rozhodl zkontrolovat orech.Kulicky suchy,tak jsem je mazl vazelinou,vyndal jednu podlozku slozil.Vule je mensi,ale je.Pri vyndani dvou podlozek se orech netocil,takze jedna zpet.

      A ci myslite-funguje razeni???NE NE NE!!!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.