Rada s vyberem allroundu (full 29" vs HT 27,5+)

52 nepřečtených
  • LukasHE

    Je mi jasny, ze mixuju dve ruzny kategorie kol, ale budu rad za kazdou zkusenost i vzhledem k tomu, ze moznost dany kola vyzkouset nekde v praxi je skoro nulova.

    Po par letech nejezdeni, kdy sem behal a pripadne ted rok nedelal nic, protoze druhy dite v noci rok nespalo a clovek byl mrtvy, bych zase zacal jezdit. No a protoze to beru hlavne jako odreagovani od prace a deti, tak by me bavilo vyrazit i nekam do bikeparku na nejaky ten jednodussi trail pripadne zablbnout nekde v lese. Ale jen tak decentne, zadny velky skakani – zrakvit se kvuli praci/detem uz moc nemuzu (doba kdy sem ve Vsenorech prerazil zadni stavbu na Rock Machinu RM6 je davno pryc :-D ).

    No a ted to dilema – mam doma starsi Meridu Big Nine 900, co sem na ni obcas jezdil do prace. Kolo fajn, ale je takovy nudny a na me mozna i delsi. Takovy klasicky XC. Takze sem zvazoval, ze bych za 30t koupil nejaky 27,5+ hardtail na vyblbnuti a na rodinny vylety a jezdeni do prace (zase musim zacit) bych nechal Meridu. Do poradnyho fullu uz se mi penize cpat nechce. Ovsem ted mi do toho hodil trochu vidle Canyon se slevou na Neurona 6.0, ktery je sice i tak o 10t drazsi, ale tak Merida je jak nova, tak verim ze by za 10tku do bazaru sla a jsem na tom stejne.

    No a ted otazka – jak pristoupit k vyberu. Radsi jeden univerzal s rekneme trochu mensi odolnosti (coz mi ten Canyon v 6.0 prijde) nebo radsi dve kola, ale zas to budou HT (zvazuju Trek Roscoe 8.0 nebo Rock Machine Blizz 50–27,5+). Forum sem uz projel dvakrat, ale sem nejak na mrtvym bode. Tak diky za kazdy doporuceni.

    0 0
    • LukasHE  

      Ted koukam, ze spis patri do „Vyberu kola“ – mohl by nekdo prosim prehodit. Na mobilu v editaci tu moznost nevidim. Diky

      0 0
    • Kire  

      Před asi dvěma týdny zde proběhla diskuse nad videem Trailhuntera, který taková kola porovnával.

      Mám obě taková kola a častěji beru fulla. Zábava je s oběma, ale s fullem je jí více plus je pohodlnější.

      0 0
      • LukasHE  

        Mrknu na to a zkusim najit – uz jsem cetl prave clanek jeho clanek o Roscoe a o tom jeho 29" fullu. Ale tak to uz je cenove i stavbou jinde, nez ten zvazovany Canyon.

        0 0
    • rb  

      Neuron není kolo do bikeparku.

      0 0
      • LukasHE  

        Jako ze z hlediska stavby? Jsem prave ruzne cetl, ze lidi na traily zvazuji. Ale prave jsem se trochu bal, aby nebylo spis maskovany „nudny“ XC a ja nesel z blata do louze. A ty firemni popisy na webu nic nereknou…

        0 0
        • rb  

          Asi máme každý jinou představu o trailech a BP.

          V Rychlebech apod. problém nebude.

          0 0
        • novas752  

          Je to zábavnější než xc hardtaily, ale na prasečinky ve Všenorech apod. to určitě neni. Ideální na lehčí/méně prudké jezdivěhší traily jako Singltrek pod Smrkem, Jedovnice, NMNM, nebo třeba severní část Rychlebek.

          0 0
          • LukasHE  

            Jo to je cca to, co bych s tim rad provozoval. Vsenory uz mam za sebou a vracet se k podobnym vecem neni v planu :-D

            0 0
            • novas752  

              Tak jako proč ne, za tu cenu supr.

              0 0
              • LukasHE  

                A ted reagujes na ktery z tech kol? Na Neurona nebo ty HT? :-)

                0 0
                • novas752  

                  Na Neurona. :)

                  Konkrétní ht tu ještě nepadlo. Je to těžká volba, hardtail bude líp vybavenej, jednodušší na servis, na ty uměle postavený traily bude asi lepší, ale do rozbitejch přírodních terénů třeba na Točný se ten tlumič zase hodí…

                  0 0
    • Pepe72  

      Za 30 000; si moc srandy neužiješ. S HT si můžeš užít hodně , ale i tak musíš 10 000; přidat. Osobně bych volil crmo 27,5+ s TS. Hlavně koukej na geometrii-jinak zábava nebude !!!

      0 0
      • LukasHE  

        Ten CrMo kvuli odolnosti? Na tuhle kombinaci sem nikde moc nenarazil… Nejake doporuceni na neco, co se da koupit idealne v CR a sestavene?

        0 0
        • novas752  

          Taky, ale spíš kvůli pohodlí. Ocel je pružnější než hliníkový slitiny.

          Se sestavenejma asi bude trochu problém, velké mainstreamové značky to nedělají, ale na trailovej hardtail to je ideální matroš. Navíc když to někde náhodou prdne, tak se to dá snadněji svařit než hliník. Kámoš jednoho takovýho bajka má.

          Víc infa najdeš ve vláknech Steel is real.

          0 0
        • Pepe72  

          Musíš si to poskládat, jinak budeš pořád měnit. A jestli budéš i trénovat tak určo crmo. Pro mně je základ AURON a kola.

          0 0
    • BB  

      Tady ti bude každý cpát, co má sám, mě nevyjímaje, takže jediná správná rada je vyzkoušet a podle toho vybrat. Jinak většinou rámy kol 27+ jsou dělaný tak, že tam jdou dát i 29 kola. Pokud 27+, tak z vlastní zkušenosti je nezbytně nutný dostatečně široký ráfek, vnitřní šíře minimálně 30 mm. A taky by měl být lehký, protože je někde potřeba odlehčit těžší gumu. Tudíž nestydět se investovat do karbonu. A klidně lze jezdit oproti 29 plášť s méně agresivním dezénem. Empiricky jsem zjistil, že na 27+ mi stačí Rocket Ron a má to stejný grip jako když jsem na 29 vozil Nobby Nicky. Pak je radost jezdit na pluskových kolech.

      0 0
      • Pepe72  

        Spíš 29 jsou dělaný pro 27,5+. Karbon ? Si děláš kozy.

        0 0
        • Petr L2  

          Ne ne, 29" nemusí pobrat 27,5" pluska na šířku. Rám 27,5 + je pochopitelně i na 29" protože kola 27,5 + maji podobnou velikost v obvodu jak 29" ale je hlavně širší, aby se tam ty pluska vešly.

          0 0
      • puka  

        Aby pak nevzal nějaký 27,5+ultralight kur*y, který by každou hodinu lepil. (V jednom z posledních videí od Seth's bike hacks)

        0 0
    • LukasHE  

      Tak jsem jeste hledal az sem nasel v Nemecku na prodej vicemene nejety https://www.yt-industries.com/…Category/509 neco pres 40. Jen premyslim, jestli se na tomhle da jeste i nekam dojet, nebo uz je ta kombinace 150/150 a jednoprevodnik uz jen na lanovku do kopce a dolu na kole… Precejenom ty HT maj zase vyhodu, ze s vytazenou sedlovkou se s tim da i nekam dojet a treba trochu propatravat lesy pri hledani nejakeho „trailu“(jasny, XC to neni)… Ten Neuron by na tohle mel byt taky ok. Ale tady uz vazne nevim. A jet to zkouset jen tak se mi zase nechce. Diky

      0 0
      • puka  

        S 9–46 určitě někam dojedeš.

        0 0
        • Pepe72  

          V čem je problém ?

          0 0
          • puka  

            Právě že nikde, jednou za čas jsem vypustil ironii

            0 0
            • Pepe72  

              :-)

              0 0
            • LukasHE  

              Sem tu den, ctu to 14 dni a taky sem si nebyl jisty, jestli je to ironie nebo ne. Takze diky za dovysvetleni :-D

              0 0
              • puka  

                Vozím 30z nebo 32z s 11–40 a na loudání to je fajn. Do kopců občas tlačím, protože nerad točím klikami jak se spadlým řetězem a z kopce nešlapu, jen si navrchu párkrát dupnu abych se rozjelo :) s 9–46 to může být jiný luxus :)

                0 0
      • vojtechposmourny  

        Normálně se na tom dá jezdit. Neboj se toho. I do kopce. Fakt.

        0 0
        • LukasHE  

          Se prave ptam, protoze s tim moc zkusenosti nemam a treba tohle kolo je v Norimberku. Si klidne udelam pekny vylet s rodinou, ale zase at aspon vim… Si pamatuju, ze kdyz sem pred nejakymi 12–15 lety jezdil na RockyMountain RM6, tak to bylo po rovine fakt jako nouzovka a do kopce se to nedalo vubec. Nejaky prejezd pres mensi kopce k trailu se tlacilo… To uz bych vazne nerad :-D No a od te doby sem mel akorat pevny XC a nijak extra aktivne nejezdil.

          0 0
        • LukasHE  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
        • LukasHE  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
      • palo7  

        30, max. 40 :-D

        0 0
        • puka  

          Do kopce

          0 0
          • LukasHE  

            Tak nechci s tim vyjizdet z Cortiny na okolni sedla, ale dostat se na misto startu bez tlaceni – kdysi sem.mel RM6 a to se uz nedalo, i kdyz jinak super kolo :-)

            0 0
        • LukasHE  

          Tak vychazi levneji nez ten Neuron 6.0 v akci… Jinak tech 30 sem mel predstavu jako limit na HT a stejne mi bylo vysvetleny, ze to bude stat 40. Takze to ve vysledku vsechno stoji stejne.

          0 0
      • novas752  

        Jeffsy 27 mám, ale loňskej model na dvojpřevodníku. Okolo 65km a 1500m up v kopcích okolo Prahy na tom jezdim často a jde to, ale už to chce docela terén a nebo aspoň sklon dolu aby to bavilo (a pak je zábava velkorysá :) ). Ale mám na tom pořád Maxxis HighRollerII pláště, s něčim lehčim jezdivějšim by to bylo v lehkym terénu asi zábavnější. Jinak rám jako takovej je supr, odolnej od pohledu a zadní stavba do kopce ani moc nepotřebuje zamykání tlumiče (já ho ani nemám).

        Ale bacha na délku nohou, sedlová trubka je delší a musí se počítat s telekopem. Já mám Lko, nohy 87 a teleskop je z rámu vysunutej o necelý 2cm.

        0 0
        • LukasHE  

          Moc diky, tak tolik km sem ani necekal, ze se na tom da rozumne najet. A kolik meris. A jak sedi celkova delka?

          0 0
          • novas752  

            Mam 178cm, delka i sirka ridotek sedi akorat.

            S jezdivejsim obutim by se urcite dalo vic. Zatim mam max 98km a asi 2000m nastoupano, ale z toho uz jsem byl docela popravenej. :)

            0 0
            • LukasHE  

              Parada, to jsme na tom cca stejne. Poslal jsem SZ, at to tady uplne nezaplacavam.

              0 0
            • MlokCZ  

              To je ale stejně zcela nepřenosná zkušenost. To tu taky třeba TheIF v historii měl pěkný výlet na Praděd 240km, který odjel na fullu (a už si nejsem jistý, jestli to už bylo na Torque nebo předchozím Canyonu s mírně menším zdvihem) se slušně pomalými plášti.

              Samotné kolo pokud tam nejsou super pomalé pláště nikdy zase tak nezpomalí. Třeba HTčko vs 150mm full bude pro jízdu pohodovým tempem rozdíl do 10% (takže při stejném výkonu pojedu o to pomaleji a dojedu o těch 10% méně).

              Tedy v tomhle bych problém vůbec nehledal. Problém může být jak to pak koho baví ty delší dojezdy na takovém kole.

              Jinak jsem v Jizerkách trasu 100km a 2200–2500m nastoupáno (dle jeté varianty) s tím, že větší část byla jezdivá a pořádný terén jen menší část odjel na mnoha různých kolech od HTčka, postupně od 100mm fulla až po 150mm fulla.

              V samotném odpružení nikdy problém nebyl a o moc náročnější to nebylo.

              Trápení to bylo jen jednou jedinkrát, kdy jsem to jel na těch 150mm zdvihu současně na hodně pomalých pořádně držících pláštích. To už bylo moc, ale i tak to šlo dojet jen s nejhorším časem (tedy odjeto o trošku pomaleji na podobném výkonu jako ty ostatní případy).

              A i jen sám jsem měl na tu trasu na použité kolo s postupem let jiný názor.

              0 0
              • novas752  

                Jo to je asi pravda.

                Přesuny do terénu se pohodovou cestovní rychlostí 20–25km/h jedou v pohodě. Přesuny domu už jsou takové trochu za trest, protože prostě po cyklostezce okolo řeky to s unavenejma nohama nefrčí jak silnička. :)

                Ale zase, co se zdá v pohodě mě může být pro jiného dost za hranou a zásadní vliv mají pláště – teď mám HRII 2,4" 3C MaxxTerra Exo vepředu a jen Exo vzadu na bezdiších a dozadu asi dám něco jezdivějšího ve stylu Agressor nebo Minion SS.

                0 0
              • puka  

                Záleží co tě začne bolet dřív – zadek, nohy, plíce nebo srdce. Pokud tě bolí zadek, záda, na fullu bys měl dojet dál. (Teoreticky)

                0 0
                • novas752  

                  no… zase na tom fullu polovinu hrbolků/děr na rovině/do kopce co bys na hardtailu odsedl neodsedneš…

                  Určitě méně bolí nohy z rozbitých sjezdů.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  V reálu to mám přesně opačně a to dost výrazně.

                  Zadek na hodně dlouhých trasách bolí především od toho, jak na něm sedíš. A záda také především od pořád stejné pozice při jízdě v sedě. Od nerovností dostávají na HTčku záhul nejvíce nohy, protože stejně nemůžeš sedět.

                  Na fullu (a platí to u mě i pro vyšší vs výrazně nižší zdvih, nejen pro full vs HT) odjedu znatelně více v sedě. Na HTčku jezdím více ze sedla a to jak v kopci díky lepší odezvě kola i bez zamykání (a tedy více mi to baví na HT ze sedla, i když i na fullu jezdím ze sedla, ale méně) a pak v terénu je to nutné (a čím vyšší zdvih, tím déle se dá na fullu terén odsedět – samozřejmě se nebavím o sjezdech, ale o místech, kde se šlape).

                  A to má pak vliv jak na to, že mi bolí méně zadek (běžně mi zadek nebolí, mám dobře vybrané sedlo, ale když už sem tam trošku začne, tak právě vždy na fullu na extra dlouhých trasách) a také i právě záda, protože se mnohem více měnila poloha těla během celé jízdy.

                  Úplně nejméně (v reálu tedy vůbec) mě bolela záda a zadek vždy na celopevňáku. To bylo zase na druhou stranu maso na ruce (v případě, že se jezdil i nějaký opravdu terén nebo více drncavějších úseků).

                  0 0
          • plzakj  

            No, lepsi asi vyzkouset, nez se ridit pocity 1 cloveka. Ja bych treba celej den na 150mm jezdit nechtel. Zkusil jsem si podobny kola na testfestu a utvrdil se, ze to dakt nehledam. Krome zdvihu to vetsinou v hliniku vazi o 2kg vic.

            0 0
            • LukasHE  

              Jasny, tak ja to beru hlavne tak, jestli tam mam vubec jet koukat, nebo uz jsem v uplne spatny kategorii…

              0 0
            • novas752  

              Taky bych to doporucil nekdriv vyzkouset. Nemusi byt primo Jeffsy, ale nejake charakterove podobne kolo na pomezi trail/enduro.

              Ale o zdvihu to podle me vubec neni, je to zejmena o plastich a o posedu.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Mrkni na dartmoor primal 29" 2018… je to levnej ram (7000 kc) a se 130 auronem by to mohlo bejt vtipny kolo… do 40k by to melo jit postavit i pod 12kg…

      http://dartmoor-bikes.com/…/primal-29-1

      To samy octane prone one 29… ale jestli mas vysku na L tak to je v … protoze ten ram ve vetsi velikosti vypada fakt blbe

      https://www.dartmoor-bikes.cz/…-p-2729.html

      Jasne nejsou to nejznamejsi vyrobci na svete ale kdyz budem mit vsichni stejny kola tak to taky nebude ono

      0 0
      • puka  

        Pokud chceš ušetřit, kup 2017, ale ten má jinou geo (možná by líp sedla). Škoda, že při stavění moc neušetříš.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.