• Vojtamtb

    Ahoj,

    chci si koupit nové kolo. Chtěl bych nějaké trail ht. Aby to zvládalo delší výlety i traily a nějaký ten skok. Koukal jsem po Ctm Zephyr pro, ale není dostupné. Takže přemýšlím o qayron spyro mkii 3.

    Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo s kolem nebo se značkou zkušenosti. Zdá se mi, že je celkem slušně vybavené. Pohon Shimano M5100, brzdy taky slušné. Vidlice je pak Sr suntour raidon 34. Četl jsem, že tyhle vidlice mívají vakl. A je tam nerozebíratelná patrona, což mě nějak netrápí. Vidlice je asi myšlena spíše na emtb. Vážím okolo 60 kg. Zajímá mě, jestli bude vidlice stačit i na těžší trail nebo menší skoky a jestli něco vydrží, abych nemusel za chvíli kupovat lepší vidlici. Má s touto vidlicí někdo osobní zkušenosti? Popřípadě srovnání s RS Recon silver RL?

    0 0
    • novas752  

      Na RS Recon Silver zapomeň, to je XC vidlice (32mm nohy) a docela mizerná.

      Raidon 34 je docela fajn, citlivá, snadno nastavitelná, na menší skoky s muší váhou stačí v pohodě, neměl by být zásadní problém ani na těžších trailech (i když pod tím si každý představí něco jiného). Vaklem netrpí o nic víc než jiné lepší vidlice, futra to má stejně udělaný jako ty dražší kusy. Jedinou výraznější slabinou je mazání vazelínou a ne olejem – v zimě ta vidlice ztuhne více než ty mazané olejem.

      1 0
    • MilanT  

      Přímo s tímhle kolem zkušenosti nemám,ale jako majitel fullu Carmy MKII bych mohl něco napsat o kvalitě značky Qayron ze svého pohledu.

      Takže za mě,kupoval jsem cca před rokem a zatím najeto asi 3500km.

      Vidle funguje dobře,sedlovka teleskopická doteď bez vaklu a ani žádné ložisko se nijak neprojevuje.

      Řetěz stále původní a ještě něco vydrží,brzdy dostatečné,zatím měněny jen jedny desky vzadu.Pláště Michelin tedy moc nejedou,ale vypadají nezničitelně :-) Řazení funguje bez zásahů celou dobu a řadí luxusně.

      Posed a celá geometrie je mi velmi příjemná a pro mě velmi pohodové svezení kdekoliv to zvládnu.

      Zatím mám jediný problém,ale zatím neřešitelný.Při záběru praská někde něco a zaboha nevím co.Servisák mi říkal že to bude kazeta a abych mazal hustčím mazáním.Jsem zvyklý na teflonový olej a to prý není ono na tuhle kazetu SH 10–51.

      Párkrát jsem tedy namazal hustým olejem a chvíli byl klid.Jakmile jsem ujel cca 40km bylo praskání zpět a finito.

      Můj názor je že Qayron má kola za rozumnou cenu a velmi dobře osazená při poměru cena – výkon.

      1 0
      • Bike-o-Noor  

        Hm hm hm, no, superlativy bych tu značku neověšoval, ale jedno je jisté: poměr cena a výkon je v současnosti dost unikátní. Rozhodně, pokud ji budu vnímat „česky“, nemáme se za co stydět.

        A Qayron určitě „nemá tu drzost“ u kola za – 40–60 kK – osadit pohon SRAMem SX nebo kazetou Sunrace nebo dát nejnižší tektráče. Někde, u obra typu CD nebo Spešl, jsem dokonce viděl vidli XCM na modelu tuším za 50 hadrů…

        Takže jen zbývá ten správný slogan: „Osedlej si Qayron, ovládneš svůj rajón“ (sorry, to je blbost).

        0 0
        • antuch  

          Zatim se snazime drzet se nejakych standardu, ktere jsme si na zacatku stanovili, treba 12 sp. kazeta na orech MS, osazeni shimano od M5100 vys, vzduchovy vidle, pevny osy, atd… Dani za to je ale delsi doba dodani komponentu a treba monopol nekterych znacek na konkretni komponenty…

          3 0
      • Tomas_82  

        Který řetěz ježděný na 12s mtb vydrží 3500km????

        1 0
        • novas752  

          Žádný, velmi bych se divil kdyby nebyl dávno ojetý.

          4 0
          • MilanT  

            K tomu řetězu.

            Já to tak mám běžně a už jsem to popisoval ve více vláknech.Mě prostě vydrží řetěz cca 3000 –4000km a vyměňuji preventivně.Zatím mi ještě nikdy měrka úplně nepropadla :-)

            I můj servisman se diví,holt jsem divný.

            Kazety prakticky neměním i když teď už mám jednu sram GX pro Epica preventivně přichystanou :-) Mám na ní nájezd cca 16–20000km a tak si říkám že by mohla už někdy odejít :-)

            Mám holt jiný způsob jízdy než ostatní,chabou výkonnost a hlavně,hlavně po každé jízdě řetěz čistím hadrem a mažu.

            No a když je sezóna tak jednou týdně jde kolo na wapku a to řetězům asi také dělá dobře.

            0 0
            • Bike-o-Noor  

              Já nevím, jakou mám výkonnost, každé kolo si řekne svoje. Na Spyru jsem dokonce chvíli měl levný bezdrátový kompjůtr, ale jelikož magnet potřeboval strašně divný úhel vůči výpletu aby byl snímač max. 5 mm od něj, odmontoval jsem to.

              Na XC v karbonu od Authora, které jsem nedávno prodal, jsem míval rozhodně lepší průměrkymaximálky, bylo i hravější, prostě sedmadvácy, ale ani na něm mne ty rakouské lesní asfaltky a šotoliny nebavily. Tedy.....ne tolik jako trailování na Spyru. Na tom jezdím do stejných cílů úplně jinudy a jinak.

              Takže zatímco jsem na XC řetěz neměnil a měrka se i po 2 tis. km tvářila na 70%, u Spyra jsem řetěz vyměnil preventivně a… zjistil, že nedrží na nejmenším pastorku. Chvíli jsem s tím šachoval – zkusil Shimano místo KMC – sháněl pastorek, nesehnal zalamovací nýty, abych nakonec pokorně výpláznul 2 litry za komplet kazetu M 6100 a dalších 800,– za KMC X12. A to jsem hledal a porovnával na Netu aspoň 2 dny. V Kolofixu si klidně řekli o dva,osm a za to už mohla být kazeta SLX, kdyby byla v té době naskladněná. V té době jsem uvažoval o vláknu „ekonomika spotřebáku“, ale to už tady x-krát bylo a nevím, jestli to někdo vyřešil. Vychází to asi stejně jestli měníš 4 x ročně řetěz a pak i kazetu nebo to ojedeš a vyměníš komplet. Pokud by Shimaňáci uvolnili aspoň u Deore sad prodej těch pěti nejmenších pastorků, které jsou volné, celé by se to zlevnilo. Ale všeho je samozřejmě nedostatek. A nevím, jestli při běžném nájezdu má smysl jít fakt do levných kazet, u nichž pastorky seženeš, řekl bych že ne. To bych já osobně musel točit dosti často.

              To vše ale nemá s přístupem značky ni společného a já věřím, že až vyprodají rámy, které (si nechali) vyrobil(t)i velmi prozíravě na 2 roky (řek bych, že Rock Machinisti tak na 4–5 let), určitě vymyslí něco zase velmi atraktivního pro cyklo… národ. A jelikož se mi vtírá na mysl určitá fonetická podobnost Canyon a Qayron (v běžném texťáku jsou ty nápisy až moc podobné), je možné, že mají i blízké krédo.

              0 0
          • Atilla  

            Typuju, že X01, nebo xx1 já mám 2.5tis a stéle není na výměnu. I Jirka Fykejz na něm dával dost přes 2tis a ten je výkoností jinde.

            0 0
            • maajkee  

              Hele to není tak úplně o výkonnosti, ale jak a kde a v jakých podmínkách jezdíš. Mně žádnej retez jetse nevydržel vic jak 1200km, tedy pokud se bavíme o enduru.

              0 0
      • n_bye  

        To odhaduju bude nečistota v ořechu.

        0 0
    • roman 3D  

      tak jsem si jako doplněk k dvěma éčkam chtěl pořídit Quayrona na ježdění za pivkem a podpořit českého výrobce a nic, kola nejsou

      https://qayron.com/…-mkii-3--p84

      0 0
    • Bumblebeee  

      Ahoj, mám vyhlídnuté Spyro MKII 3 viz https://qayron.com/…-mkii-3--p84

      Kolo nahradí Rockrider AM100 z profilu.

      Bude především na blbnutí v lese, dojíždění do práce a školy…

      Koukám na komponenty a nejsem si jistý, zda vidlice SR SUNTOUR RAIDON 34 BOOST LOR / 130 MM nebude oproti ROCKSHOX JUDY Silver 130 mm krok zpět.

      Jsou si kola obecně podobná, ale v leč čem se liší. Šli by jste to Spyra MKII 3 nebo mám zůstat u AM100 a být spoko?

      0 0
      • skaj  

        Sel bych cestou vylepseni AM100 (vidlice, brzdy a plaste?). Spis napis, proc chces menit velmi podobna kola jedno za druhe, co si od toho slibujes. Neprijde mi, ze by sis pomohl.

        Edit: vidim ze plaste si menil hned po nakupu, tak beru zpet.

        0 0
        • Maran1  

          Vidím to stejně..

          0 0
        • Bumblebeee  

          Slibuji si zase nové kolo, které mi udělá radost.

          Spyro má vyšší řadu brzd MT501, pláště Nobby Nic a tu vidlu.

          Plus to bude nové kolo, na které nebudu muset rok sáhnout.

          Ted maj na Bartabike tohle5za nějakých 26,5k… 32k bych za to nedal

          0 0
          • skaj  

            Za me je to divny krok, kvalitativne si nejak zasadne nepomuzes a das za to 9k. To bych fakt radsi vymenil komponenty co me stvou. a OPRAVDU si polepsil.

            0 0
      • novas752  

        Je to lepší vidlice, žádný zázrak ale pořád o dost lepší než Judy. Tužší, lepší tlumení, v teple výrazně citlivější, v zimě asi i naopak, protože je mazaná vazelínou a ne olejem.

        Spíš si ale říkám , čeho chceš docílit. Pokud nemáš nějaký zásadní problém s rámem (špatná velikost apod.) tak by bylo rozumnější to za ty peníze spíš vylepšit než vyměnit – to Spyro je kromě té vidlice dost podobně osazené a za 30 000 ta vidlice rozhodně nestojí. Okolo 10k by si mohl sehnat ještě lepší vidlici, nějakých 6–8 za daleko lepší brzdy včetně kotoučů a za dalších pár tisíc několik menších věcí (pedály, gripy, pláště apod.) a budeš z toho mít kolo na úrovni Spyro MKII Q.

        0 0
        • Bumblebeee  

          Za 10k koupím asi fajn vidlici, ale tuhle jezdenou Judy za víc jak 4k neprodam.

          Brzdy Mt200 vs MT501 jsou nějak zásadně rozdílné?

          Deorka M6000 bych uměl najít za 3,5k snad kdyztak

          0 0
          • nksh  

            Ano, osadit neco jako MT200 na MTB by melo byt trestne.

            2 0
        • Bumblebeee  

          Teď mi výměna AM100 za Spyro vychází na cca 8k-9k podle toho za kolik ho prodám.

          A bude úplně nové…

          0 0
          • novas752  

            No když myslíš, je to tvuj boj. Moc si nemyslim že by AM100 v očekávanym stavu šlo prodat za tolik kolik předpokládáš. Spyro 3 je lepší, o trochu lepší. Jasně, má asi hezčí rám, nové, nepoškrábané a neni bílé.

            mt501 mají silnější páku, ze starších Deorek, třmen je v podstatě stejný, na vysoké destičky, které nefungujou s lepšíma kotoučema. Trochu lepší brzdy, ale furt nic moc.

            1 0
            • maajkee  

              Ne ne, tam už jsou normálně xt destičky.

              0 1
              • novas752  

                To asi sotva, je to třmen br-mt500 alias přejmenovaný br-m447, do kterých pasují destičky typu B. Do těch dražších brzd od Deore výš pasují destičky typu G aka „XT destičky“.

                1 0
          • Tomcat  

            To by vycházelo prodat AM100 za cenu nového, nebo nebo spíš k tomu Špína ve výprodeji. A velká pravděpodobnost prodat AM100 za 20+ fakt není..... … ikdyž deti z DK koupí ledaco za ledasco.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.