Prosím, správná nebo špatná velikost?

100 nepřečtených
  • Verny

    Zdravím…Chtěl bych poprosit o radu. Koupil jsem kolo Canyon Nerve Al 6. a podle jejich kalkulátoru PPS mi to vyhodilo velikost M (18.5") Dnes jsem kolo složil a připadá mi, že je na mě moc malé a cítim se na něm jakoby trochu vratký (možná nezvyk) a hlavně dost vzpřímený. Doposud jsem jezdil hardatil Specialized Hardrock vel. 21" ale tam vím, že to byl špatný kup na mojí výšku a posed jsem měl moc položený. Nicméně tohle se mi zdá už zase celkem málo. U kola je prý možná výměna do 30 dnů, pokud nebude nějak poškozené a opotřebené. Proto jsem se chtěl zeptat pokročilejších bikerů, zda li na moje míry zvolili velikost L, nebo M.Měřím 182cm, 68kg, Rozkrok 87cm , Trup 60cm , Ramena 46cm , Paže 62cm. Potřeboval bych vyřešit co nejdříve. Předem diky moc za reakce.

    Jinak není v okolí Pardubic někdo s tímto kolem ve velikosti L se kterým bych mohl porovnat? Díky moc

    0 0
    • Raytheon73  

      Papírově to vychází na pomezí M a L-ka. Já bych ale volil už L-ko (já 185 cm a size-L)

      0 0
    • vsn  

      pokud je to skutečně 18,5" tak by to mohlo být dobrý ale neviděl jsem tě na tom :) Lko je kolik? když běžně bývá 17,5 – M a 19 – L

      0 0
      • Verny  

        Třeba to bude jenom nezvyk ze současnýho kola. Nemám naježděno tolik a je to moje druhý kolo, tak právě nevím, jestli je to správné, nebo ne a jakožto ještě amatér to moc nepoznám. Hlavně takhle narychlo. Velikost L tam je 20" http://www.canyon.com/…es/bike.html?… a rozdíl v délce rámové trubky je 2,5cm a výšce sedlové trubky je 3cm. Velikost M má 47 a sedlo mám vytežený celkem dost nad řidítkama, ale přes limit ještě ne. Do toho mi chybí ještě 3,5cm. Jinak díky moc za reakci.

        0 0
    • JakeF  

      Podle údajů, co jsi sem dal, bych řek, že hraničně, ale ještě dobrý… Klíčový je, jestli ti kolo není krátký a jestli nemáš sedlovku vytaženou přes limit (pokud už máš 400mm).

      0 0
      • Verny  

        Do limitu mi na sedlovce chybí ještě 3,5cm. Což teda není moc. Už takhle to vypadá docela divně jak je hodně vytažená a dost vysoko nad řidítkama…Díky za reakci.

        0 0
        • JakeF  

          3,5cm je ještě celkem pohoda… Spíš jenom nejsi zvyklej na tak nízkej rám, ale ono to má jen samý výhody, pokud ti teda není krátkej. U trailovýho fullu se teda počítá s tím, že bude spíš kratší, než XCčkový hardtail, ale zas to nesmí být moc.

          Jen tak pro zajímavost, mám 183cm a ještě o trochu delší nohy, taky jsem jezdil kdysi 21" Authora, teď jezdím 19" XC kola a u fullu s vyšším zdvihem bych bral klidně 18".

          0 0
        • MlokCZ  

          Naopak. 3,5cm do limitu je ještě dost velká rezerva a na výšku je ten rám vysoký tedy až až.

          0 0
          • Verny  

            Tak že to teda radši neměnit ? Jak říkám, je to asi nezvyk z toho fulla 21" ale byl jsem na to nějak zvyklej. Navíc na něm budu jezdit i dál, tak že to bude asi něco přesedat z jednoho na druhý při takovým rozdílu velikosti…

            0 0
            • Nimrod  

              dokázal bys spáchat fotku z boku, jak sedíš na kole?

              0 0
              • Verny  

                Jo jasný, odpolko ji udělám a hodim ji sem.

                0 0
              • Verny  

                Tady je ta fotka. Vypadám jak … ale na to nekoukejte. Bordel kolem taky nějak neřešte, venku to nešlo protože u nás nepředstavitelně prší a jinde moc místa nebylo. Jinak je to porovnání. Nový Canyon Nerve AL 6 vel 18,5" a Specialized Hardrock 21" . Když tu fotku vydim, tak to mu připadá asi přirozenější…Ten úhel ruky s tělem mi přijde víc pravej, než na tom Canyonu…

                0 0
                • Lister  

                  ⇒ L

                  0 0
                  • Verny  

                    Taky se mi to zdá. Ale ta fotka je zase focená víc zvrchu, tak že já působim pak hodně velkej…Kdybych to vzal v úrovni výšky kola, nebylo by to třeba tak hrozný…Můžu zkusit ještě druhej pokus…Třeba to bude vypadat jinak..Ale je to prostě ne ani tak nízký, ale spíš krátký…Sedlo mám už posunutý…

                    0 0
                    • Lister  

                      Hlavn problém je v tom statickém focení – takhle na kole sedíš jinak než při jízdě – je to hezky vidět na tom sedle, za jízdy se pravděpodobně posuneš o něco dozadu.

                      Ale stejně bych vzal L a dal tam případně kratší představec – pořád lepší než malé kolo s dlouhým. Nad rámem máš místa habaděj.

                      0 0
                      • Verny  

                        Možná že bych se o něco posunul, ale sedlo už mám takhle posunutý…Já právě po tom co jsem koupil špatně toho hardrocka (kde se mi teda takhle nezdá že by mi bylo extra velký) se bojím, abych neměl další špatnou velikost ať už velkou či malou…To je problém té nemožnosti vyzkoušení no…:( Spoléhal jsem na ty kóty na geometrii.

                        0 0
                        • Lister  

                          Nejde o polohu sedla, ale jak na něm sedíš – za jízdy by ses na něm asi posunul víc dozadu než takhle při statické zkoušce.

                          Asi takhle – mně přijdeš docela dost vzpřímený i na tom SJ, takže bych neřekl, že ti byl velký.

                          Mám o 6 cm míň než ty a na to M bych se asi tak akorát naskládal, ale jen s nějakým delším představce, jinak by bylo asi krátké i mně – ale to je o tom, jaké má člověk proporce a jak je zvyklý na kole sedět.

                          Vyměnil bych to za L, vyšší než předchozí kolo ten rám rozhodně nebude a délka se dá bez potíží zkrátit představcem – naopak prodlužovat představec, když už teď je tam nějaký 100mm je naprostý nesmysl – tím to kolo akorát zabiješ.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Na tom SJ to dělají výrazně výše položená řídítka + mi tam přijde sedlo děsně vepředu.

                            0 0
                            • Verny  

                              To máš dobrej postřeh. Sedlo tam je opravdu vepředu…

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Sedlo si nastav na to Canyonu nejdřív předozadně správně vůči středu/pedálům. Až pak lze začít posuzovat posed. Třeba na tom Canyonu se už moc neposune (tam to z fotky není tak výrazně vidět jako na tom SJ).

                                0 0
                          • Verny  

                            S tou polohou jasný, ale takhle sedím už na posunutým, tak že i kdybych se při jízdě posunul kousek dozadu, tak nemám už další možnost posunutí kdyby to bylo pořád krátký. Kdyby bylo počasí, tak se nechám vyfotit za jízdy, ale pořád tady leje a nechci to umazat, abych to mohl vyměnit.Jestli teda budu…Když na to kolo koukám samotný, tak se mi nezdá tak malý, ale když vidim tu fotku a sedim na tom, tak mi to přijde fakt krátký. Ale pořád je tu ten možný nezvyk z toho hardtailu.

                            0 0
                          • Verny  

                            Tak jsem pořídil nové fotky se správnou předozadní polohou sedla a hlavně za jízdy…Jak to vidíte, je to stejný, nebo už lepší a spravil by to třeba jenom delší představec… ? Díky za info, pokud se tu ještě někdo pohybuje a vyjádří se k tomu. Jinak se mi ozval jeden biker, co má velikost L, tak jsem dostal možnost, ji ve čtvrtek vyzkoušet…Pak se mi snad bude rozhodovat snáz. Ale nerad bych měl další velký kolo!

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Teď už to je o hodně lepší. Ještě zkusit ta řídítka trošku více, možná ani nebude třeba o moc.

                              Dále je otázka jak v terénu krčíš ruce. Já si třeba ruce někdy na asfaltu natáhnu, v terénu ale mívám vždy aspoň trochu pokrčené. A to hned zase ještě více natáhne posed.

                              Mírné prodloužení posedu by být asi ještě mohlo. Ale je to o preferencích.

                              Nejspíš to půjde dopoladit jak na Mku, tak na Lku aby to bylo rozumné.

                              0 0
                              • Verny  

                                Musim říct, že i ten pocit byl o něco lepší. Jinak ve čtvrtek si jedu vyzkoušet velikost L, tak zkusím ještě pořídit nějakou fotku pro porovnání. Jinak co jsem vypozoroval, tak mám spíše ruce natažené. Samozřejmě že v nějakém sjezdu a terénu je pokrčim, to je jasný…Jinak ten L rám bude o 2,5cm delší a o 1cm vyšší v krčku. Tak to snad nebude už moc dlouhý…Vejšky bych se asi nebál, ale dlouhý to bude už asi dost…:)

                                0 0
                              • Verny  

                                Tak tady mi hodnej majitel kola velikosti L pořídil pár fotek na této velikosti. Sedlo bylo nastaveno téměř stejně, možná bych šel o pár milimetrů dopředu. To už ale asi nic neřeší. Svezení na tom nebylo příliš dlouhé, ale kolo na mě v první chvíli působilo celkem dlouhé už, ale myslím, že by to třeba vyřešil kratší představec. Je to zase jenom pocit a první dojem… Nicméně určitě asi pohodovější, ale asi zase méně obratné v terénu a nerad bych se s tím zase trápil. Mimochodem na tom jezdí pán, který má 192cm. Váhal prý mezi L a XL nakonec zvolil L a prý je spokojený a kolo mu sedí. Prostě mám tu výšku, kde je to dělení velikostí a nejsem schopen jako skoro začátečník jednu zvolit. Ale co jsem na tom teď chvíli zase jezdil, tak mi to přijde už celkem dobrý, ale je to trochu dřina oproti starýmu kolu. Nevím, jestli to dělají ty širší pláště, nebo ten posed a velikost kola. Prý můžu mít obojí a říkají to všichni. Každý prej bude mít svoje + Teď jenom zvolit který. Ale už to vidím asi, že to bude jenom na pocit, že už se toho moc vymyslet asi nedá. Dík za případný vyjádření, každej názor mi pomůže.

                                0 0
                                • RUSH  

                                  No, osobně mám 192 cm, stejně jako ten pán, a do L bych osobně určitě nešel. Ale je to o způsobu ježdění. To delší bude lepší ve výjezdech, horší točivost, u M to bude naopak. Na pohodové ježdění M, na delší ježdění, občas maratonek spíš L. Také může hrát roli ohebnost v oblasti zad (L je pro ohebnější). Taky by bylo dobré ohlídat předozadní polohu sedla, ale to by snad mělo být ok.

                                  Na závěr ještě čistě osobní názor, jen na základě fotek, bych byl pro M.

                                  0 0
                                  • Verny  

                                    Ale tyhle fotky, u okna na který reaguješ jak tam jsem v tričku jsou z velikosti L. Nepochopil jsem z toho, jestli si to poznal, nebo ne…Fotky z velikosti M jsou výš v černý bundě. Když tak to potvrď prosím. Zatím to vypadá, že si nechám to M a nebudu to nějak řešit, max bych prodloužil o 1cm delším představcem…Nejezdí se na tom úplně blbě, snad si nebudu nadávat. Jinak předozadní poloha sedla je nastavena dobře…

                                    0 0
                                    • wilda81  

                                      Možná bys mohl místo delšího představce dát širší řidítka.

                                      0 0
                                    • RadikM  

                                      No podle těch fotek ti více sedí to L, měření a statistika a tabukly jsou jedna věc, ale prostě když porovnám ty fotky tak jednoznačně to Lko, už jen kůli větší hlavovce. to kolo prostě ve velikosti M je na tebe malé, jsi tam poskládaný tak ,že dle parmetrů ti to sedí, ale pocitově se mi to prostě nezdá. Jo, vím, že měnit se ti to neche…mně by se to taky nechtělo…ale když už jsi nad tím začal uvažovat, tak ti na tom M něco nesedí (nehledě na výpočty). No a když to porovnám čistě esteticky, tak na tom L vypadáš, že sedíš na kole

                                      0 0
                                      • Verny  

                                        Tak já už teda nevím…Co se týče toho, že se mi to nezdálo, tak jenom do tý doby, než jsem posunul správně sedlo. Myslim, že na větším bych se v terénu trápil. Halvně se mi to nezdálo, protože neseděly kóty se skutečností a kótovaní tam bylo od středu na střed a ve skutečnosti to je od začátku na střed. Čili chybí cca 2cm než jsem počítal. Proto jsem to začal řešit…Jinak ty fotky hrozně klamou. Kamarád co mě viděl na fotce, tak říkal jednoznačně větší a pak kdyžmě viděl v reálu a sám se na tom sám svezl (má 187cm) tak říkal že on to má na hraně a že by to taky asi mít mohl. Tak že pro mě asi tak nějak akorát…Tak že ta fotka fakt strašně klame…Jako přišlo mi, že jsem se s tím po silnici trochu dřel, ale nedokážu posoudit, jestli to bylo posedem, nebo těma pláštěma 2.25".Velikost by na to prý vliv tolik mít neměla. Nějak bych se ale už potřeboval rozhodnout…:(

                                        0 0
                                        • borda  

                                          A ty se uz hod do klidu, to kolo je OK, ty prvni fotky vypadaly blbe, ale po nafoceni na lku je jasny, ze je zbytecne velky. Ne ze bys ho nemohl mit, ale to mko ti sedne lip.

                                          Dost by me zajimalo, kde ted jsou vsichni chytraci „cena/vykon/ra­don/canyon“, co to tady kazdymu novackovi serou horem dolem a neuvedomujou si, ze alespon prvni slusnej bajk je mozna dobry vyzkouset. A kdyz ne vyzkouset, tak alespon tady poradit.

                                          Jo vez, ze kdyz ja jsem si koupil prvniho slusnyho bika ja, author vision to byl, tak po prvni jizde mi bylo do place a volal jsem do obchodu, ze se na tom kramu neda jezdit, ze jsem malem chcip :-D. Takze ty zacatky mame vsichni tezky :-D

                                          0 0
                                          • Verny  

                                            Ok, asi to dopadne na to M, potvrdilo mi to víc lidí…Jinak jsem klidnej, jen jsem chtěl znát co nejvíce názorů. Můj problém, že jsem strašně nerozhodnej a bojím se, abych neměl další špatnou velikost kola. Už jedno mám…Jinak bych to tak nehrotil. Jinak dík za reakci…

                                            0 0
                                      • Verny  

                                        Jinak mi bylo i řečeno, že u fulla prej spíš o něco menší než větší. U hardtaila by to prej bylo na zvážení, ale u fulla prej spíš lepší menší (samozřejmě asi v rozumných mezích). Pocit na tom mám celkem dobrej až smíšenej. Dobrej co se týče posedu a smíšenej co se týče psychikýho dojmu, jestli to je to správný, nebo ne…V terénu jsem bohužel neměl moc možnost zkoušet, abych to nějak moc nezadělal a šlo to případně pořád vyměnit.

                                        0 0
                                      • borda  

                                        Takze: hlavovka dlouha jak tyden pred vyplatou nemusi vyhovovat jazdymu, ne kazdy snese riditka ve vysce sedla.

                                        Ciste esteticky je na tom elku natazenej jako prase a to nema skrceny ruce. Kdyz se podivas na jeho miry tak zjistis, ze ma desne dlouhy nohy a kratkej trup.

                                        Takze pokud mu vyhovuje dlouhatanskej posez a pritom na pantatu, tak lko. Presne tohohle posezu ja mam zada v prdeli po 20 kilometrech. Ale je pravda, ze ted desne leti. Jak nejses natazenej jak hovado a zaroven nemas ruce ve vysce sedla, ses divnej.

                                        Pokud mu vyhovuje kratsi posed s ohnutim zad, tak jednoznacne mko.

                                        Za me mu to mko sedne jak hrnec na prdel. Uz proto, ze je to celopero. Je mladej, dlouhej vejlet na tom ujede jak prd a v trenu se vic vyblbne.

                                        0 0
                                        • Verny  

                                          Hej to je gól :D . Jak se ty názory rozchází…:D Jinak ale díky za vyjádření. Mě to na tom elku připadá, jako posed na devětadváce když jsem se na ní svezl. Tam jsem toho taky měl dost před sebou…

                                          0 0
                                • maajkee  

                                  Rozhodně L. I na tom eLku jsi dost vzpřímenej. Nohy máš delší jak já, já mám 85cm a bráchuv nerve xc v eMku je mi fakt děsně malej :)

                                  0 0
                                  • Verny  

                                    Ach jo, proč jsem takovej trotl a nedokážu se rozhodnout sám!!! To jsem slyšet nechtěl…:(.

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Navíc Nerve XC není žádnej AM full, na full mi to příjde jako hodně svižný kolo dělaný spíš do rychla. Extra krátkej posed bych neviděl jako nějakou výhodu.

                                      0 0
                              • Verny  

                                Jinak mloku co ty na to elko ? Koukal si na to ?

                                0 0
                      • MlokCZ  

                        Přesně, v tom statické focení je zcela zásadní problém. Za jízdy je otázka jak moc bude mít rovně trup (dost často to nezůstane jako na fotce), ruce nebude nikdy takhle křečovitě natažené.

                        Dál mi přijde, že sedlo není zatím dobře předozadně nastavené (ale to může z fotky klamat) a půjde výrazně dozadu.

                        Když se takhle staticky propnu, tak mám podobnou fotku, za jízdy je to pak zcela jinak.

                        Na Lku mu to taky nějak vyjde, nohy má pro něj dlouhé dostatečně. Takže kratší představec to vždy jistí. Otázkou je jak dlouhý je tam teď a jak dlouhý by chtěl vozit.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          I když teď když píše, že má 9cm představec. To mi přijde akorát a kratší bych na tohle kolo moc tedy nechtěl (i když to bude také v závislosti na šířce řídítek).

                          0 0
                        • Verny  

                          Jo ruce tam mám v křeči. Neměl jsem se o co opřít abych nepadal a tak mě přítelkyně fotila vždycky narychlo, než jsem spadnul :D .Jinak je tak samozřejmě nemám…Sedlo je na té fotce už posunuté dozadu.Jsou blbě i vidět linie koukám v tom volným oblečení…Asi na sebe budu muset hodit dres a zkusit to ještě jednou jestli to pomůže.Jinak doteď na tom hardtailu jsem jezdil s představcem 100mm ale zase se sedlem vepředějc. Nějak mi to tam nepřišlo…Tak že ta dýlka 90 – 100mm je ideální. Jinak kdybych vzal L, tak pokud dobře počítám rozdíl v délce tam bude 1cm na představci a 2,5cm na rámu. Celkem teda 3,5cm a to bych viděl asi jako ideální co se týče délky. Teď ještě co výška rámové trubky. Pořád to bude kratší než stávající hardtail.

                          0 0
                        • Lister  

                          A mě třeba vůbec nepřijde, že by sedlo mělo jít ještě dozadu – odpovídá tomu i udávaný úhel sedlovky 72 st – tedy hodně málo a zvláště pro full.

                          Prostě když se na něj podívám, jak na tom kole sedí, tak mi celkově přijde malé – nebo lépe řečeno se špatnými proporcemi – zasloužil by si vyšší rám včetně vysoké hlavy a na délku by třeba ani o tolik delší být nemusel.

                          Tady ale zase promlouvají osobní preference – když budu uvažovat stejný sklon trupu a dvě možné varianty nastavení posedu – tak mi bude mnohem více vyhovuje posed dlouhý s vyšším kokpitem než posed kratší s nízkými řidítky. Nesnáším když si koleny prakticky bouchám do rodel.

                          A ještě k efektivní délce horní trubky (tohle nebude pro tebe, protože tyhle souvislosti ti jsou jasné) – to číslo bez uvažování ostatních souvislostí vůbec nic neznamená – na HT s 580mm jsem měl pocitově posed velmi dlouhý, ale to bylo přesně tím, že to bylo HT, kdy po nasednutí se ti napřímí úhel seldovky, takže k dosažení ideální pozice jsme potřeboval offsetovou sedlovku 25mm a seldo posunuté vzad.

                          Na mém fullu mám údávanou délku kolem 585mm, ale zase je tam docela slušný zdvih, který se po zasednutí projeví a sedlo putuje hodně vzad, takže je potřeba ho nastavit více dopředu a posed je tak ve výsledku docela krátký.

                          No a poslední příklad – na dalším full rámu budu mít horní trubku 605mm (docela šílená hodnota pro M rám), ale sedlový úhel 72,8st, což znamená, že místo mé obvyklé hokejky budu dávat rovný zámek a tím se ve výsledku rám pro mne zase zkracuje a mělo by to klapnout a nemělo by to být dlouhé.

                          Takže v geometrii bych se díval hlavně na hodnotu reach, která je tou jedinou, která doopravdy určuje délku rámu.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            To sedlo mi přišlo nejdříve z druhé fotky, ale tam je už na SJ. 72st. je opravdu málo, to souhlas.

                            S výškou řídítek souhlas. Ty mi přijdou také moc nízko na té fotce (a když trochu skrčí ruce, tak to bude ještě horší).

                            Rozdíl výšky hlavy mezi M a L se ale stejně liší jen o 1cm. Takže kvůli tomu bych Lko neřešil. A dal tam případně třeba vlajdy s pořádným zdvihem.

                            A vyšší rám kvůli sedlu netřeba, když má takovou rezervu na sedlovce. To bych naopak nechal jak je.

                            Chtělo by to vidět, jak to vyjde za jízdy s výše položenými řídítky. Ono to hned může být zase úplně jinak. A je možné, že to lehce na délku bude chtít přidat a taky třeba ne.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            A reach už jsem srovnal dole s mojím rámem. Mám o 6mm kratší rám a mně vyhovuje 100%.

                            Nohy má o 2,5cm delší než já, takže to mu oproti mě trošičku posed taky ještě natahuje.

                            A otázka co ten zbytek, ty jeho údaje jsem zatím nevyluštil.

                            0 0
                            • Verny  

                              Ty údaje jsou na tý fotce vpravo…Je to tam napsané vaše měření.Přikládám znovu v originálním jazyce.Jinak jsem si teď dole nastavoval sedlo a musel jsem ho poslat ještě dozadu, abych čéškou protnul osu pedálu. Tak že se sedlem jsem na stopce a ještě mi malej kousek chybí cca 1,5cm. Snažil jsem se sedět tak, jako při jízdě a tu pr… si na to sedlo pěkně porovnat.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                To já vím, kde tam jsou. Jen to nejde pořádně přečíst. Ale nakonec jsem to už z toho prvního vložení snad nějak rozluštil.

                                V příloze jak jsem si přestavoval, že to ořízneš aby to bylo lépe k přečtení (to jsou moje proporce, které už jsem kopíroval dole).

                                A jestli potřebuješ ještě 1,5cm sedlo dozadu (pokud to teď už nejde, tak bude třeba dát hokejku), tak to už snad s délkou posedu vyjde.

                                0 0
                                • Verny  

                                  Aha, ono je to mrňavý, to se omlouvám. Já to tady pak neotvíral, tak mi to nedošlo…Hokejku ? To je nějaká sedlovka :) ? Psal jsem tu, že jsem začátečník a nepohybuju se v tom moc. Prostě jsem doteďka jezdil, jak to bylo a nic neměnil, tak že nemám takovej přehled.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Pokud potřebuješ sedlo ještě o něco dozadu (aby bylo správně vůči pedálům/středu) a už nejde rozumně posunout v zámku sedlovky, tak je potřeba dát sedlovku s větším offsetem.

                                    Teď tam dle stránek Canyonu máš sedlovku zcela bez offsetu. Hokejka se označují sedlovky s offsetem.

                                    0 0
                          • Verny  

                            Zatím jsem byl taky zvyklej na nateženějši posed.Navíc při vzpřímenějším posedu prej trpí víc páteř. To ale jenom co jsem si teď někde přečetl :) Z vlastní zkušenosti nevím, záda mám ok. Jsem teoreticky ještě mladej :-) .Jinak ta hodnota reach u toho L by mi seděla víc, nebo ne ?Je to o cca 2cm delší. Tak že kdybych zachoval 90mm představec a vzal L ? Jinak jsem z toho moc nepochopil, jestli teda větší jo nebo ne. Na začátku píšeš, že bych si zasloužil větší rám, ale pak jsem se trochu ztrácel…Díky

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Při hodně napřímeném posedu trpí více páteř kvůli tomu, že nárazy jsou pro páteř v horším směru.

                              Máš ale full, takže tam je to stejně už fullem dost snížené.

                              A při každému typu posedu něco trpí více a něco zase méně. Takže v tomhle ohledu se nedá říct, že je nějaký posed výrazně lepší.

                              0 0
                    • MlokCZ  

                      Ideální by bylo vyfotit za jízdy. Při focení na místě se kdyžtak aspoň snažit být uvolněný, mírně pokrčit ruce (zhruba tak jak jezdíš), nesnažit se narovnávat záda (někdo je tak má i za jízdy jako máš na fotce, takže nutně to nemusí být špatně, dost často ale dojde k daleko většímu nahrbení – i když na Canyonu už tak rovný jako na SJ nejsi na té fotce).

                      0 0
                  • Verny  

                    Jinak velikost L by podle toho co jsem měřil tohle M a svýho hardtaila 21" přesně velikostně něco mezi…

                    0 0
                  • kubad  

                    L jako velikost? nebo L jako … :D

                    0 0
                    • Lister  

                      :-)

                      Víš jak to s tou velikostí je – taky budu doufat, že jsem nepřestřelil.

                      0 0
    • MlokCZ  

      Na danou výšku dost krátké ruce i trup, takže mi přijde Mko akorát a Lko bych nebral.

      Navíc nohy spíše delší, tzn. sedlo výše a to ještě posed trošku protahuje (sedlo zvedne oproti řídítkům i natáhne do délky posed).

      Tím, že jsi měl předtím zcela nevhodnou velikost rámu, tak je jasné, že je to teď nezvyk při takové změně.

      Ono nějaký extra chrtí posed na fullu je do terénu stejně nevhodný.

      0 0
      • Verny  

        Je možné že to neměřím úplně správně. Ale podle toho jak to tam ukazujou a popisujou jsem to dělal. Naopak co se týče oblečení a to, tak právě mám problém, že mám dlouhý ruce, tak teda nevim. Zkusím to ještě přeměřitm jestli jsem se někde nespletl. Jinak na tom kalkulátoru když jsem výšku vyhnal až na 188cm a ostatní míry zachoval, tak mi to pořád hlásilo velikost M. Když jsem pak výšku a ostatní nechal na skutečnost a přidal pouze 1cm výšky rozkroku, tak mi to už vyhodilo velikost L. A těch 88 v rozkroku bych mít mohl. Netahal jsem to nějak extra vysoko…

        0 0
        • mrozu  

          Ten Canyon kalkulátor je taky blbost, bere to v úvahu právě jenom výšku rozkroku, změř se podle tohohle a pak porovnej geometrii. Ten Canyon má horní trubku 595 mm, to je tak na rozhraní mezi M a L. Jakou máš délku představce?

          0 0
          • Verny  

            Představec tam je 9cm. Jenom že ta kóta B horizontální délka horní trubky je tak špatně zakótovaná. Ona tam je od středu krčku po střed sedlovky. Veskutečnosti to je ale od začátku krčku po střed sedlovky. Kdybych změřil střed a střed tak to je jenom 57cm. To je to, co mě právě zradilo. Kdyby odpovídalo, tak bych nic neřešil a věděl bych, že to je akorát…

            0 0
          • fousac  

            Canyon to má záhadně kótovaný jen k zámku sedlovky, když to vezmeš normálně vodorovně k ose sedlovky, tak tam budou nějaký 2–3cm navíc a podle toho si myslim, že by mu to kolo mělo teoreticky bejt..

            0 0
            • Verny  

              Teď to úplně nechápu, ale naopak. Canyon tam píše délku 595mm u velikosti M ale je to právě od kraje krčku na střed sedlovky (to mi pak odpovídá) a ne od středu na střed což by pak bylo ve skutečnosti delší a to, co jsem si představoval…Jako nebál bych se asi toho L, ale kdybych ho tak mohl někde vidět abych se případně ujistil…

              0 0
              • fousac  

                podivej se, kde ma u „B“ rozmeru tu zadni (levou) kotu Canyon

                a kde je tady

                ja jenom, aby se tu nesrovnavaly uplne jiny „delky horni trubky“…

                0 0
                • Verny  

                  Teď jde o to, co je vlastně správně…Nejspíš asi obojí. Každej si to může udávat po svým. Ale vím, že mi to říkal, tak jak to tam mají oni a tak jsem to meřil a podle toho se řídil.Pořád mám pocit že bych měl mít to L. To by totiž odpovídalo tomu, co jsem myslel že mi přijde. Hodím sem tu fotku a uvidíme…

                  0 0
                  • fousac  

                    Pro orientaci, já mam XC fulla s dýlkou 580/610, 110mm představec, 184cm, 84cm rozkrok, sedlo 6–7cm nad řídítkama a přjde mi, že posed mam spíš XC/maraton než trail.

                    A když přesednu po delší době z CX, tak si připadam jak vosa na bonbónu a řikam si, kdo mi sakra podstrčil ty rozviklaný štafle… I po osmi letech, co to kolo mám.. ;)

                    Já jsem toho názoru, že by ti to kolo mělo bejt vcelku akorát a je to spíš nezvyk.

                    0 0
                    • Verny  

                      Za chvíli sem nahraju tu fotku. Vypadám tam sice jako debil, ale koukejte spíš na kolo…:)Přijde mi, že jsem na tom právě jako ta vosa na bombóně…

                      0 0
                    • Verny  

                      Za chvíli sem nahraju tu fotku. Vypadám tam sice jako debil, ale koukejte spíš na kolo…:)Přijde mi, že jsem na tom právě jako ta vosa na bombóně…

                      0 0
                • mrozu  

                  Máš pravdu, toho jsem si nikdy nevšim. Tím by měla být délka celkem v pohodě, pocit napřímeného posedu bych zkusil vyřešit představcem, zkus otočit do negativu, připadně dát o 1 – 2 cm delší.

                  0 0
                • Lister  

                  Prostě to mají jen blbě namalovaný!

                  0 0
          • MlokCZ  

            Přesně, vůbec neřeší délku rámu, která je přitom daleko důležitější (na výšku se často dá i sousední velikost).

            0 0
        • MlokCZ  

          Mám taky 182cm a ruce 62cm a mám ruce opravdu extrémně krátké.

          Tedy ještě otázka metodiky měření. Nevím jak teď to mají u Canyonu určené, já mám měřeno přesně dle

          http://www.competitivecyclist.com/za/CCY…

          Dle těch fotek mi ale přijde, že máš ruce delší než já (to ale zase může klamat).

          0 0
          • MlokCZ  

            A mně by byl Canyon v Mku přesně akorát a to s 8–9cm představcem (který by mi na to kolo také akorát seděl).

            0 0
          • Verny  

            Tak měření podle toho co si nechal link, tak mám: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY… snad se zobrazí správně.Kdyby ne, tak to sem pak napíšu…

            Jinak jestli by ti byl akorát, tak si pro něj přijeď a já si objednám to L. :D

            0 0
            • MlokCZ  

              Takhle to tam vidět není.

              2 fully mi tak nějak stačí :-)

              Co jezdím Cuba AMS 150tku v 18" velikosti, tak vozím 9cm představec a je ten rám ještě skoro o 1cm kratší než ten Canyon.

              0 0
              • Verny  

                Tak jsem to tady blejsknul, abych to nemusel přepisovat. Nevím jak moc to bude přesný. Páchal jsem to tady sám. Snad ale jo…Jinak teď jde zase o to, jak to kdo měří.Odkud kam…Tam je ta kóta špatně.Jak to měříš ty, nebo kde najdu geošku k tomu tvýmu kolu ?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Mám 585mm horní rámovku vodorovně střed – střed.

                  Ten screenshot ořízni jen na tu část co je potřeba a nejlépe tak, aby rozměr nebyl přes 1000px (aby to už BF znovu nezmenšilo).

                  Takhle to skoro nejde přečíst.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Pro srovnání horní rámovky je třeba srovnat ještě i sedlový úhel (který ovlivní předozadní posun sedla).

                  Nejlepší je srovnávat hodnotu reach. Na svojem fullu mám reach 404mm. Canyon má 410mm.

                  Takže je o 6mm delší. Reach to udává jasně bez dalších komplikací.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Moje proporce pro srovnání:

                  Inseam 84,5 cm

                  Trunk 59 cm

                  Forearm 33 cm

                  Arm 62 cm

                  Thigh 58 cm

                  Lower Leg 56 cm

                  Sternal Notch 144 cm

                  Total Body Height 182 cm

                  Tak jestli jsem dobře vyčetl z toho screenshotu, tak mám ještě znatelně kratší trup, což potřebuje o trošku kratší posed.

                  0 0
                  • Verny  

                    Tak že vlastně co, M, nebo L ? Už se v tom trochu ztrácím :D .

                    A hlavně jsem nervózní, kdybych to vyměnil, aby to případně nebylo ještě horší. Ale podle toho co jsem měřil, by to pořád mělo bejt kratší, než můj stávající hardtail a tím pádem bejt asi akorát. To si ale vysvětluju jenom jako lajk. Skutečnost taková bejt nemusí…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Není z čeho jednoznačně určit. Ze srovnání proporcí potřebuješ o malý chlup delší rám než já, ale ne o moc.

                      A už o pár mm delší rám máš.

                      Nejdřív bych to zkusil s tím správně nastaveným sedle (dát aspoň na vyzkoušení sedlovku s offsetem pokud to je třeba) a případně zkusit trochu zvednout řídítka. Buď na vyzkoušení tam hodit jiná s větším zdvihem nebo aspoň zkusmo přidat podložky pod představec. To samozřejmě jen na test na místě, protože představec už nebude bezpečně upnutý když přidáš podložky navíc. A ještě podložky navíc o nějaký ten milimetr i zkrátí posed (takže to není ideální test, lepší by byla ta jiná řídítka, ale aspoň pro orientační test dobrý) což je dané hlavovým úhlem (2cm podložek by zkrátilo posed o 7mm při 69st. hlavovém). U řídítek s větším zdvihem nedojde ke zkrácení posedu, protože zdvih je směrem nahoru (a ne ve sklonu hlavového úhlu).

                      A pak si rozmyslet jaký chceš vozit představec. Na tohle kolo by rozumně se dal dát mírně delší, 10–10,5cm by se ještě rozumně dalo (což by nejen lehce prodloužilo posed, ale také navíc i o pár mm zvedlo řídítka).

                      0 0
                      • Verny  

                        A nevyřešila by to rovnou líp ta větší velikost rámu a vrátit se zpátky kousek tím představcem třeba 90mm ? Pak bych byl celkově delší o 2,5cm na rámu, 1cm na představci. Kdybych dal ten 90mm tak se vrátím o 1cm zase zpátky, ale rám bude už delší a i kolo celkově. Hlavně jak tu někdo psal ta reach dýlka řízení od středu. Tím bych se dostal s tím sedlem a správným posedem tam, kam bych potřeboval, ne ? Říkám, koukám na to jako lajk. Takhle by mi to přišlo logický, ale nemusí to tak bejt. Takhle když sedim, tak mám hlavu skoro nad představcem a je to jako když mám přepadnout :D .Na tý fotce to je fakt dobře vidět. Vypadám tam fakt, jako na dětským kole.

                        0 0
                      • Verny  

                        Mloku, jak to teda vidíš s tou velikostí ? Na výměnu mám sice teoreticky 30 dní, ale rád bych to vyřešil co nejdříve. Nemůžu na kole lítat, zkoušet to a pak to chtít vyměnit. Tak že asi ani zkoušet měnit teď řidítka. To co jsem psal je myslíš teda blbost? Nebo by to taky takhle šlo ? Navečer hodim nový fotky i s tím posunutým sedlem…Když na tu fotku teď koukám, pořád mám pocit, že prostě malý…Nemáš třeba ty nějakou fotku na kola, jak na tom vypadáš ? Abych si třeba udělal obrázek…:-).

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nijak, je to na hranici a bez těch dalších vyzkoušení nelze říct jednoznačně ani tak ani tak.

                          U fotek statických když propnu trup i ruce, tak vypadám na svojich fullech, že je mi to malé. Za jízdy to vypadá úplně jinak.

                          Já k ideálním posedu došel xx lety zkoušením a mám vyzkoušeno úplně všechno (delší, kratší, řídítka níže, výše, atd.).

                          0 0
                          • Verny  

                            A to L myslíš, že by mi mohlo bejt zase velký ? Kdybych to udělal jak jsem psal ? Že bych na to L pak dal kratší představec ? Teď jsem se byl projet po suchý silnici (bohužel jinde to nejde) a jako není to úplně hrozný. Ale na svým starým hardtailu když jsem se postavil do pedálů, tak mi to přišlo ok. Tady když si do nich stoupnu, tak se bojim, že bych přepadnul. Fakt takovej blbej pocit. Nemám ty řidítka vůbec před sebou ale spíš pod sebou…Já na zkoušení bohužel čas nemám no. Ale padl tu názor (teď nevím od koho) že je lepší mírně větší rám na kterej se pak dá kratší představec, než rám menší a dlouhej představec…S tím by si siuhlasil, pokud si to dokonce neřekl ty :) ?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              To je ale pořád o tom, že jsou řídítka moc nízko (na tom starém kole je máš oproti sedlu výše o hodně). To dělá mnohem více ten pocit než mírný rozdíl délky rámu.

                              A jestli je lepší větší rám + kratší představec nebo opačně vždy záleží na jaké délce představce se pohybujeme pro daný typ kola a daný typ ježdění.

                              Kdybys tam měl teď třeba 10,5–12cm představec, tak by nebylo vůbec co řešit a L s kratším by bylo lepší.

                              Jenže tam máš 9cm představec. A na XC ježdění si nemyslím, že je dobrý nápad ho ještě výrazně zkracovat.

                              Takže pokud L vyjde ok zase s 9cm představcem, tak ještě ano a klidně L.

                              To ale zatím bez těch dalších zkoušení (řídítka výše, atd.) nelze říct, jestli bude lepší nebo naopak horší.

                              Delší rám + příliš krátký představec znamená na rovině a hlavně do výjezdů příliš málo zatížené přední kolo, což není dobré.

                              Bohužel dělat závěry bez doladění posedu prostě moc nejde. Já kdybych posuzoval svoje kola tak jak byla v originálu, tak bych řekl, že posed je úplně na h…o.

                              A to právě hlavně kvůli výšce řídítek. Třeba na poslední fullu oproti originálnímu stavu mám o 5cm výše řídítka, jinou šířku řídítek (o hodně jinou) a k tomu ještě mírně kratší představec. Posed je naprosto odlišný než jak to bylo v originále. Tak jak to mám mi to sedí perfektně, jak to bylo v originále, tak na tom bych vůbec nemohl jezdit.

                              To jen pro ilustraci jak je těžké rozhodnout když to nejdřív aspoň trochu nepoladíš.

                              Ta výška řídítek bude problém i na Lku, bude to lepší jen o 1cm a to bude málo.

                              Na Canyonu máš výše střed (a to i po započtení sagu) kvůli tomu, že to je full (je to potřeba o trochu).

                              Vidlice přitom o moc vyšší není. Navíc na Spešlu máš představec s větším úhlem a ještě to zvedají řídítka.

                              Třeba jen jiný představec bys zkusit mohl (to je jednoduchá změna, která při troše opatrnosti nebude vůbec viditelná co se týká použití kola), dát tam na test nějakou zrůdu s velkým úhlem (kdyby to vyhovovalo tak bys dal spíše řídítka s větším zdvihem, to je ale na test horší, proto ten představec). Tady jen potřeba použít dost dlouhý. Pokud bude třeba +20–30st., tak potřebuješ aspoň 12cm abys měl podobnou efektivní délku jako teď u toho 9cm s 6st. (lze spočítat přesně, to jen odhaduju).

                              0 0
                              • Verny  

                                Tak přeci jenom jeden cm v té výšce navíc taky dobrej, ne ? Jinak zkusím teda přehodit ten představec a zkusim to projet a poslat třeba fotku. Sám bych se i chtěl vidět, jestli se ten úhel rukou s tělem alespoň přiblíží těm 90°. Takhle ho tam fakt nemám ani náhodou… Zkusim to teda prohodit, a uvidím.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  1cm stejně bude nejspíš hodně málo. A řešit 1cm na výšku výměnou rámu je blbost, když to jen řídítky můžeš dostat o 4–5cm výše a případně ještě výše představcem s větším úhle (to ale už nebude ani nejspíš třeba).

                                  Vyměnil bych to za Lko v případě, že po vyzkoušení řídítek výše to bude pro posedu za jízdy pořád moc krátké.

                                  0 0
                                  • Verny  

                                    Ok, tak díky za názory a hlavně za rady. Zkusim to teď v týdnu nějak pořešit…Jinak nevíš o někom s tímhle kolem ? Když se tu tak pohybuješ už pár let ? Klidně bych si i někam zajel kde bych to mohl vyzkoušet nebo se alespoň podívat. To by mi pomohlo nejvíc.Když tam to téma založim, tak mi ho budou všichni blokovat-nevim proč.

                                    0 0
                                  • Verny  

                                    Mloku, můžeš mi na sebe dát e-mail ? Chtěl bych ti něco poslat. Díky moc

                                    0 0
          • sosak  

            mam novy kolo a furt me prijde velky, tak jsem cvicne udelal par mereni a vypoctu. zaver je hodit boba na tabulky, resp. vypocty a vybirat pocitove, maximalne si nechat prodit nekym zkusenym kdo te zkoukne v realu :)

            • na zacatku jsem jezdil 19" Author a byl o chlup kratsi, ale dalo se.
            • předposledni bike byl KTM Sedona Race 21" a byl jsem nad miruspokojeny

            Ted jezdim Ghost RT7500 v 22", ktery me prijde jiz o chlup vetsi nez bych potreboval, ale vypocet competive podtvrdil, ze je ok

            • cvicne jsem si nechal spocitat velikost u Canyonu a vyslo me18,5" :))

            tolik asi k velikostem podle tabulek :) pro uplnost, mam 187cm, ruce jak vopice a nohy kratoucky.

            0 0
            • Verny  

              Jo, musim to už vyřešit asi pocitem. uvidím zejtra, jak ta větší velikost…Jinak dobrej popis postavy :D .Díky za reakci…;)

              0 0
    • duty9999  

      Vem 19,5" nebo 20" já mám 184 cm a pokud bych kupoval 26" kolo tak mi bylo řečeno minimálně 19.5" nebo 20"

      0 0
    • Flozik  

      Mam o centimetr min a mam Mko (Nerve Al 7.0) a sem s tim spokojenej :-) Teda podle toho tvyho mereni mam o 4 cm nizsi rozkrok a o 12 cm vetsi trup :-D Prijde mi, ze jeden z nas meril trup spatne :-D Kazdopadne nam v Pcich pribyl dalsi Canyon :-)

      0 0
      • Verny  

        Ty jsi z Pardubic :) ? Tj, 12cm je celkem dost. No měřil jsem podle toho, jak to tam dělaj, tak nevim…Měřej to tam od toho dolíku pod krkem, kde začíná hrudní kost po rozkrok v mírným rozkročení. Tak nevim…Jinak taky jsem koukal na 7.0 ale to už na mě bylo moc, vzhledem k tomu, že mě čeká stavba RD a tohle byla asi taková poslední radost. Doplňky případně budu měnit, ale myslím, že mi to bude stačit.Nevíš o někom, kdo by měl velikost L a bylo by na to možný mrknout ? To by mi hodně pomohlo…Díky

        0 0
        • Flozik  

          Bohuzel to nepomuzu. Vim, ze se tady na foru pohybuju jeste jeden Pardubak s Canyonem, ale ten ma podle profilu taky Mko…

          0 0
    • Marek K1  

      Skúsil by som kontaktovať užívateľa Tomáš – Canyon,ktorý je oficiálnou spojkou Canyonu pre ČR a SR. Tu je odkaz na jeho vlákno.

      0 0
    • Marek K1  

      Skúsil by som kontaktovať užívateľa Tomáš – Canyon, ktorý je oficiálnou spojkou Canyonu pre ČR a SR. Tu je odkaz na jeho vlákno.

      0 0
    • maajkee  

      Škoda, že Canyon nemá v ČR třeba od každýho modelu alespoň 2 nejčastější velikosti M a L tady v ČR na test. Tady čtu už po stý, že někdo objednal canyona a nesedí mu uplně velikost.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.