• buba CZ

    Stal jsem se majitelem neježděného(300km),10 l­et starého kola KHS Alite 2000.Bude na něm jezdit má hezčí polovička,ale trápí mě dvě věci:

    1-má drahá váží 50 kg a všiml jsem si,že jí vůbec nepéruje vidle(Manitou Spyder R).Se mnou samozřejmě ano(100kg).Dá se koupit jiná odpovídající pružina a vyměním si jí sám s běžným nářadím v garáži?

    2-řazení přesmykače Shimano STX RC se občas při zařazení na největší ozub.kolo,tedy tlakem palce jde doprázdna a musím opakovat několikrát než se chytne.Někdy jde ale hned,někdy napůl.

    Přátelé prosím o radu.

    0 0
    • juli  
      1. Tahle vidle, pokud se nepletu pružila na MCU elastomerech. Tyhle věci byly

      v pravé noze vidlice a dostaneš se k nim po odšroubování zátky na korunce. Je to sestava několika vzájemně oddělených plastových válečků. Pravděpodobně budou tuhé. Stačí je očistit, dát na několik hodin do vlažné vody a měly by být opět houbovité. Potom namazat vazelínou na vidle a opět vložit zpět. Pokud by byly OK hned po vytažení, potom jsou pro udávanou hmotnost příliš tvrdé. Originál asi neseženeš, ale po změření průměru a výšky by se možná dala sehnat náhrada. V levé noze je olejové tlumení. Možná by se hodilo nechat překontrolovat jeho náplň. To je ovšem trochu jiný level. V garáži nedoporučuju otevírat.

      1. Do vnitřního prostoru páky řazení nastříkej nějaký kvalitnější,

      řidší olej (TF2). Pravděpodobně bude zatuhlá západka. Olej ji uvolní a řazení bude funkční.

      0 0
    • buba CZ  

      Takže jen pro informaci kdyby někdo měl ten samej problém.

      Elastomery jsem vyjmul,očistil,na­močil na několik hodin do teplé vody(mimochodem naprosto bez účinku).

      Potom jsem zvětšil vnitřní průměr vyvrtáním na 9mm a vyměnil pružinu za slabší.Vše pečlivě očistil od staré červené vyzelíny a namazal řidší a kvalitní vazelínou zelené barvy(bohužel neznám název).Vše jsem složil a vidle funguje náramně i na těch zmiňovaných 50 Kg.Olej byl v pořádku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.