• jonti

    Zajímavý článek o Giovannovi na Cape Epic mě inspiroval k myšlence, co dějí profíci po skončení kariéry. Jen ti úplne nějlepší jako Jaroslav Kulhavý nebudou možná musel dělat nic, ostatní to ale nebudou mít jednoduché.

    Co vím tak většina má vlastní větší (Kořínek, Benčík ) nebo menší obchod, nebo pracují v prodejnách s koly jako zaměstnanci (Vokrouhlík). Pár z nich trénuje děti nebo dospělé (Spěšný, Dlask). O velké části těch ostatních ale není už vůbec slyšet. Zajímalo by mě, jestli dělají něco podobně zajímavé jako Robert Novotný z článku. Nebo prostě úplně obyčejnou práci jako většina lidí.

    Další věc, která mě docela zaráží je, že skoro nikdo z nich nejezdí žádné závody jako hobby a dost z nich na kole skoro ani nejezdí. Jestli je to už nebaví, když by to znamenalo jezdit o dost hůr něž v minulosti. Nebo mají prostě jen jiné priority.

    0 0
    • jecnak  

      Na Cyclingtips jsou clanky „Where are they now“. Obcas zajimave, obcas vesele, obcas smutne.

      0 0
    • Yura  

      „Další věc, která mě docela zaráží je, že skoro nikdo z nich nejezdí žádné závody jako hobby a dost z nich na kole skoro ani nejezdí“

      Naprosto bezna vec u vsech sportu. Malo kterej vrcholovej sportovec po skonceni kariery zustane u zdraveho jidelnicku a pohybu, aby si udrzel zdravi.. Celej zivot si odrikali a dreli, tak ted se na to konecne muzou ****** a na obed si pridat a dat k tomu 3 plzne.. :)) Musis se na to divat z pohledu toho profika. Jak tomu fakt podrizoval celej zivot. Vetsina lidi pak fakt nema potrebu se v tom dal placat a chcou zit uplne jinak.. Hadej co rikal takovej Andre Greipel v rozhovoru co bude delat az skonci? No usmal se a rekl, ze vahu si asi neudrzi, protoze se konecne poradne naji. :)) Vem si jakou ma postavu. Kdyby jedl podle chuti a cvicil, tak ten by mohl met 100kg atletickou postavu bez problemu.. Takze celej zivot drzi dietu jak prase, aby se drzel na nejake normalni cyklisticke vaze. Pro vetsinu lidi nepredstavitelny..

      0 0
      • šimlos  

        Pokud vím, tak Eddy Merxks po skončení kariéry v průběhu let tak ztloustnul, že musel podstoupit několik operací jako podvazování žaludku a podobně.

        0 0
    • McBlacky  

      to nebude bavit ani tebe najednou jezdi v poli hoblíků nezajímavé místa. Hodně jich objíždí hezký kultovky jen na zážitek v cizině, ale v ČR? Tady za ty roky už každej jel všechno xkrát a kromě pár podniků (Šela, Malevil, Sudety, Most, Drásal,…) to stejně nestojí za řeč.

      0 0
    •  

      V době ne zcela ještě tak prehistorické „profíci“ za závodění braly peníze, ale dělaly to vedle práce, kdy např. klidně „chodily do továrny“. To podle mě byli daleko větší „gerojové“. Ona představa, že někdo dosáhne radikálně jiné úrovně, pokud to bude dělat „na plný úvazek“ také není tak úplně odpovídající – tělo stejně potřebuje většinu času regenerovat, nejde cvičit neustále 12 hodin denně, taková „příprava“ je nesmysl.

      U sportů které nejsou tak na výsluní, nejsou tak rozšířené nebo „dotované“ je podobné „samo-sponzorování“ sportu, vlastní prací, nutnost dodnes. Před 20-ti lety jsem shodou okolností chodil do práce s člověkem, který byl mistrem republiky ve sjezdových kolech nebo co to bylo (nezajímalo mě to). Normálně chodil do práce jako kdokoliv jiný, sport pro něho byl prostě zcela jiný, další život, ikdyž tím byl úplně posedlý a první a poslední (mj. finance) dával do toho.

      Osobně mi toto přijde jako přecejen rozumnější přístup, než „dnešní hraní si na profesionály“. Beru že ekonomicky to dává smysl – lidé se na ty nejlepší rádi podívají, případně se na lecos i sází… a pak ti nejlepší mohou vydělávat astronomické částky, protože se o ně leckdo přetahuje. Ale kdo je např. 30-tý na světě, ten už skoro nikoho nezajímá a vlastně pak ani nic „užitečného“ neprodukuje (pokud se to pořadí nemá šanci přeházet).

      Spousta sportovců při tréningu např. studuje, a až po dokončení VŠ, kdy už by měli být víceméně na vrcholu se rozhodují co vlastně bude – jestli skutečně zkusí sport „opravdu profesionálně“, na jak dlouho, nebo jestli půjdou do rachoty.

      A to že původní profesionální sportovec nemá potřebu dál závodit třeba amatérsky, mě nějak nepřekvapuje – soutěživosti, nutnosti podávat výkon a mít výsledky si už užil dost. I pokud se mu to celé neznechutilo, je myslím zcela pochopitelné, že to dělá jen čistě rekreačně a jen „pro sebe“. Navíc v dnešní době, kdy profi sportovcům pomalu předepisují i kdy se můžou a nemůžou jít vyčůrat, bych případné následné znechucení sportem a závoděním pochopil o to víc.

      0 0
      • Pavel  

        Můj strýc je několikanásobný mistr republiky v atletice (tuším 400 a 800) a chodil normálně do rachoty (prodavač v dnes bychom řekl supermarketu, později zástupce vedoucího a vedoucí). Jezdíval i ven (Rakousko, Švýcarsko), vždycky něco té zlé „kapitalistické“ ciziny dovezl…

        0 0
      • tromboonen  

        Na ženský se neptal…

        0 0
    • tromboonen  

      Whatshisname, Floyd Landis má firmu na legální trávu a prej usilovně testuje a vyvíjí produkty, tak to by se mi na závody taky nechtělo..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.