proč si už nekoupím SLIME duši - stručná sada důvodů

10 nepřečtených
  • chodec

    Loni jsem při defektu chtěl doplnit zásobu duší a v krámku mi prodavač (nic zlého netuše) nabídli tzv „SLIME“ – tedy duši této značky, které má mít uvnitř cosi, co zalepí případný defekt – podle návodu až do velikosti několika mm. Inu prý větší váha, ale také jistota říkal jsem si. Po montáži jsem si liboval, protože opravdu přes 6 měsíců nebo jak dlouho žádný defekt. Nicméně pak jsem jednou přišel k prázdnému kolu – Už ani slime nevydržel říkám si a dal jí stranou, že jí opravím, až budu zase dělat hromadné lepení duší. Na to došlo včera tu jsem zjistil, že:

    1. Duše už nejde skoro ani nafouknout, protože má čímsi (asi tuším čím) zas… ventitilek – nemohl jsem to skoro ufouknout ani velkou stojánkovou pumpou – jak by se to asi foukalo po ceste cyklohustilkou si nechci ani představit;
    2. Poté, co jsem do ní násilím nějaký vzduch dostal, tak jsem zjistil, že dírka je tak malá, že ji při nejlepší vůli nejsem schopen okem pozorovat – tedy žádné okem zjistitelné narušení materiálu – přesto slime nebyl schopen defekt zacelit, a to i když byl na očekávatelném místě – hezky na ploše běhounu;
    3. Duše poté nešla už vyfouknout – ventilek se nedal přesvědčit k vypuštění tlaku – vevnitř byl plný bordelu viz dále. Nechtěl jsem čekat do rána – tj. než to ujde zase tou dirkou – protože nafouknutá se nedala ani moc lepit a ani jsem si nechtěl představovat, jak bych s ní takhle zápasil někde po cestě;
    4. Když mi takhle došla trpělivost (na hraní si s věntilkem jsem neměl ani čas ani náladu, duší k lepení jsem měl dost a tahle už mě naštvala dostatečně) a řekl jsem si, že ta už mi na kolo nepůjde, tak jsem ji ze zvědavosti šmiknul – nutno říct, že jsem na tom skoro zničil nůžky, protože tak tlustý materiál na duši jsem naposledy viděl při opravě Avie blahé paměti – nejspíš větší díl odolnosti šel na vrub mohutnosti stěny (srovnával jsem to s ostatními dušemu, co jsem lepil a které mi přišly v tu chvíli proti slimu jako papírek;
    5. Uvnitř mě čekal šok – šekal jsem nějakou látku, co se tam matlá po stěnách a je schopna zvulkanizovat někde když se dostane do trhliny – ale našel jsem cosi jako olejnatou hmotou umaštěné stěny a především hutnou vrstvu čehosi jako slídových šupinek (kvůli měřítku uivádím, že mají cca 1 mm v průměru každá) – viz foto zde

    http://www.bike-forum.cz/…l-16840.html

    ta hmota (šupiny ve vlastní šťávě) je velmi náhodně rozprostřená po ploše pneumatiky a pokud si tvůrce sliboval, že šupinky v tom mázu defekt zacelí, tak je to asi hodně o náhodě, zda hřebík nebo jiná díra se zrovna trefí na místo, kde šupinky v nějakém rozumném množství jsou a zda se poskládají přes díru tak, aby jí zakryly – no v mém případě to nefachalo ani na mikroskopickém defektu a příště na to už spoléhat nehodlám.

    Když to shrnu, tak si z toho co jsem viděl uvnitř si odnáším, že tenhle systém mi přijde v lepším případě možná únik zpomalí, ale jen za cenu vysoké váhy a velmi ztížené manipulace (foukání) s duší.

    nechť je toto vepsáno do studnice vědění B-F, aby příští generace věděly, že tato slepá ulička lidského poznání byla ohledána a bylo řečeno … „tudy ne přátelé“ :-))

    0 0
    • MlokCZ  

      Tmel v duších nikdy pořádně nefungoval, jen jsi další kdo to potvrzuje. Možná původně to kapalné bylo a časem to změnilo konzistenci (i když hrudkovatění třeba u NoTubes tmelu vypadá úplně jinak, třeba to tam tak je opravdu od začátku, kdo ví). Rok je přeci jen docela dlouhá doba na každý tmel, pokud už je aplikován (což v duši je od začátku). NoTubes tmel po delší době také někdy hrudkovatí (u mě po šesti měsících v 6ti pláštích v jednom hrudky nějaké byly a v dalších pěti vůbec). V duši kromě toho, že to funguje výrazně hůře nemáš ani tu možnost zkontrolovat stav tmelu, doplnit ho, …

      S ucpaným ventilkem jsem nikdy u NoTubes tmelu (bez duší) problém neměl.

      Teď je tedy čas na pořádné řešení, tedy duše vyházet :-)

      0 0
    • Nainen  

      Myslím, že kdybys rozřízl novou SLIME duši, tak tam ty šupinky nebudou… asi má to „lepidlo“ mizernou trvanlivost. Já jsem každopádně Slime zavrhl už kvůli váze a až mě začnou štvát defekty, pořídím radši bezdušáky.

      0 0
      • chodec  

        novou jsem sice neřezal, ale nahoře jsem doplnil důvody, proč to na mě nepůsobí tak úplně jako výsledek nějakého procesu, ale spíš jako něco, co tam bylo už od začátku.  Možná tam bylo více toho slizu, ve kterém původně plavaly nebo to bylo tekutější, ale ty šupinky jsou něco jiného než ta hmota, ve které jsou rozptýlené.

        0 0
    • drtyc  

      slime neni problem nafouknout. je problem takovou nafouklou dusi upustit.

      0 0
    • StuntJ  

      Tak to je hnus velebnosti. Ještě že jsem se na ně vyprdl a použil jsem Maxxis Ultralight duše, ikdyž ty zase se po 14 dnech se  musí dofukovat … Je to už dost řídké ,,,

      0 0
    • drtyc  

      dusovej slime v origo petflasce nema slidovy supinky, ale zrnicka plastu cca 0,3mm . docela ostry, aby drhly o gumu a chytaly se do bavlny.

      pak ma chomace bavlny nebo nejakych jinych umelych vlaken. kulicka cca 5mm

      a pak transportni tekutina – olej to fakt neni

      ta bavlna dela spunt a tu bavlnu na miste v dusi drzi ty zrnicka, ktery krom toho, ze ji drzi delaji z casti i ten spunt.

      jestli si tam nepotkal kulicky bavlny, ktery v dusi odstredivou silou zplacati, tak uz si je asi vsechny vyjel.

       
      0 0
      • chodec  

        no v PET flašce jsem slime neviděl – píšu jen o stavu originál slime duše – bavlnu jsem nepotkal, ale pravda ani nehledal – pokud byla někde spláclá v tom marastu, tak by mě asi moc nezaujala – co mě zaujalo byly ty šupinky – z jakého materiálu jsem jsem opravdu nezkoumal, jen jsem byl přesvedčen (a ty zdá se to potvrzuješ), že nejde o nějakou vysráženou tekutinu, ale od počátku o svébytný materiál v té směsi. Velikost je nicméně opravdu v té duši větší než 0,3 mm. Některé jsou spolehlivě 1 mm (měl jsem to vyfotit s pravítkem). Každopádně to je celkem jedno.

        Ventilek opravdu šel postupně velmi blbě nafukovat – dokonce do té míry, že jsem kolikrát zkoušel, zda nemám jen blbě nasazenej šlauch respektive zda jsem ho nezapoměl povolit – časem se to zhoršovalo. Vypuštění se projevilo jako blbě řešitelný problém až při tom lepení – jinak to normálně člověk nepotřebuje.

        Důvod proč si myslím to nemohlo fungovat v té podobě, co byla v mé duši, byl ten, že jak je z foto patrné, jsou šupinky jen někde a anžto nemají nožičky a radar, který by jim pověděl, kde je zrovna díra, tak pochybuji, že by se v případě defektu sebraly a fofrem se přesunuly tam, kde je jich aktuálně třeba. Leda by jich tam bylo včetně té tekutiny podstatně více – ale pak by to zas bylo pekelně težký. Holt nějak mě tenhle systém závislej trochu na mechanice a nejen na chemii moc nepřesvědčil.

        0 0
        • drtyc  

          mozna je tam vic ruznych zrnitosti. ty 0.3mm z petky byly modre barvy, takze to slida mohla byt jen tezko… ale je mozny, ze tech vetsich zrn tam nasypou lzici pisku a maji hotovo… nevim.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.