• krokus

    Stala se mi následující věc: Mám Rebu SL 115 mm, vážím okolo 65 kg. Ještě před nedávnem jsem ji foukal na 105/105 – abych měl sag 2,5 cm a abych využíval co největší část zdvihu. Pak jsem si s tím ještě trochu hrál, malinko jsem od oka upustil z pozitivky. Včera (asi 2 týdny po tom posledním foukání) jsem kontroloval tlak, ukázalo mi to asi 70/105. Když jsem to dofoukl na původních 105/105, byla vidlice velmi tuhá. Abych se dostal na původní tuhost, musel jsem dát tlak cca 75/75. Nevíte, čím to může být? Zbláznila se pumpička, vidlice nebo já?

    0 0
    • krokus  

      Fakt nikoho nenapadá, čím by to mohlo být? Doufal jsem, že to někdo z místních rebistů bude vědět…

      0 0
    • Pekáček  

      Nechápu proč jsi vozil v negativce větší tlak jak v pozitivce. Taky s tím sagem 2,5cm při tlaku 1O5/105 se mi to nějak nezdá, tolik nedám ani já a to vážím skoro 90kilo. Nyní vozím v negativce 80–90 a v pozitivce 105, sag je do 1cm. Mám sice Rebu Race, snad mají stejně velký komory. Ještě mě napadla jedna věc, nemáš olej v negativce? Teče ti něco do pumpičky když ji nasadíš? Zkus negativku vypustit přímo např. špendlíkem.

      0 0
      • Tomcat_1  

        Jsem si nejak myslel ze maly mnozstvi oleje v negativce je normalni?

        0 0
        • Pekáček  

          Olej by měl být nad pístem, takže v pozitivce. Stejně protéká dolů, ale u mě všechen protekl během týdne a byl takřka všechen v negativce. Po nasazení pumpičky na ventilek se dostal i do pumpičky. Musel jsem negativku opakovaně vypustit ručně, aby vyprskal ven.

          0 0
          • Tomcat_1  

            Aha :-) U Reby nevim, ted byla v servise, u staryho Sida tam bylo oleje azaz – ale byl pujcenej, tak jsem to neresil.

            0 0
          • Baracuda  

            Taky sem myslel, ze olej v negativce je normalni… Takze radis vypustit nekolikrat negativku, at se to vycisti?

            0 0
            • jaski  

              jestli je olej v negativce znamena to ze tam pretek z pozitivky. kdyz ho vypustis tak sice v negativce nebude olej ale ani v pozitivce kde ma byt.

              0 0
      • krokus  

        Myslel jsem, že negativka se může trochu přefukovat kvůli větší citlivosti. Pletl jsem se? Do pumpičky mi olej neteče, ale občas při upouštění vzduchu trochu oleje ustříkne – jak z negativní, tak pozitivní komory. Je to normální? Jinak ten sag 2,5 mi onehdy opravdu vyšel při tak velkých tlacích, jak jsem psal. Sám jsem se tomu divil. Teď už jsou ty hodnoty úplně jinde (viz výše). Divné.

        0 0
        • MlokCZ  

          Negativku přefukovat klidně můžeš (pokud zrovna nejsi na nějakých tlacích u maxima doporučeného a to nejsi), akorát to lepší citlivost nepřinese, nemá to žádný smysl.

          0 0
          • krokus  

            Takže optimální by měly být stejné tlaky v obou komorách? Jaký má potom účel přehuštění pozitivky, jak psal výše Pekáček?

            0 0
            • Pekáček  

              Vyšší tlak v pozitivce než v negativce = menší citlivost, menší zanořování při brždění, nastavení pro chrty apod :o)

              0 0
            • MlokCZ  

              A také tím lze trošku pořešit přílišnou progresivitu (i když tam je samozřejmě lepší, pokud někomu ta progresivita nesedí si rovnou koupit jinou vidlici), ovšem za cenu snížení citlivosti.

              0 0
          • blue  

            u pika jsem to teda cejtil, ale nedokázal jsem se smířit se snížením zdvihu, takže jsem to vrátil na stejnej tlak, jako v pozitivce

            0 0
    • krokus  

      Nafouknu pozitivku na 90, odmontuju pumpičku, namontuju pumpičku, naměřim 90. Nafouknu negativku na 90, odmontuju pumpičku, namontuju pumpičku, naměřim 80. Příště už cca 70. Může mi to někdo vysvětlit? To ten vzduch při sundavání pumpičky nějak uniká (jenom z negativky?), nebo tam reálně je a pumpička mi ho jenom z nějakého důvodu nenaměří?

      0 0
      • kubad  

        Negativka je výrazně menší :-) je tam míň vzduchu a proto se projeví větší pokles tlaku po demontáži pumpyčky

        0 0
      • MlokCZ  

        Pokud máš dobrou koncovku na pumpičce, tak při odšroubování nic neuniká (dříve se uzavře ventilek než přestane těsnit koncovka. Ale při příštím nasezení uteče vzduch dle oběmu hadičky pumpičky. A jak psal už kubad, tak negativka má mnohem menší objem než pozitivka, proto při stejném úniku vzduchu klesne tlak mnohem více.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.