• Losky83

    Ahoj, měl bych menší dotaz. Mám doma přes dva roky tohle kolo

    http://www.mojekolo.cz/…-gray-silver

    Chtěl bych se zeptat, zda by to nešlo přestavět na MTB. Prosím, hlavně mě neukamenujte, tomuhle moc nerozumím. Na kole se mi jezdí dobře, jen je to tvrdé, takže bych chtěl dát silnější pláště a nějakou lepší vidlici, případně i lepší brzdy.

    Děkuju

    0 0
    • BigKarel2  

      když se ti tam nacpou kola 29" tak proč né…ale jesi z toho budeš chtít mít kloudný MTBéčko, tak se ti ta přestavba nikdy nevyplatí…rači tohle někomu za pár korun střelit, a koupit celý nový, a už horský…

      0 0
    • Martin  

      myslím, že tam nedáš nic širšího než pláště cca 47 mm

      moooožná se tam vleze tohle http://www.tandem-bike.cz/…urus-26×1–95 ale bude to hodně naštorc

      z krosa bajk neuděláš

      0 0
      • Losky83  

        jedná se mi o to, v čem je takový zásadní problém? Pevnost rámu?. Pláště tam jsou 700×35c a na každé straně mám tak 1cm volno. A vidlice z MTB se tam dá dát? Jak říkám, tomuhle nerozumím

        0 0
        • Martin  

          pevnost rámu by nevadila. jenže zadní stavba asi nemá potřebnou šířku na MTB pláště, nevešly by se tam. MTB gumy jsou totiž nejen širší, ale i vyšší.

          jinak, jak psal výš scalar – tohle kolo nemá cenu přestavovat a investovat do něj – raději šetřit na normální MTB nebo 29" MTB

          0 0
          • Losky83  

            Já právě tak nějak nevím. Možná to dopadne tak, že si tohle nechám na dlouhé trasy a pak koupím něco mtb, ale tak nějak se pořád musím do něčeho vrtat a upravovat, tak mě právě napadlo, zda by nešlo s tímhle právě něco udělat. Konkrétně mě štve přední vidlice, je to největší sociál, co se asi na kolo dává a jen to trochu tlumí velké díry. Takže teoreticky, pokud se vejdou širší pláště, tak by to až takový problém být nemusel. Díval jsem se i na aukro a dost se tam prodávají odpružené vidlice. Tohle jak jsem se dočetl je 1 1/8" a délka krku je 135mm, údajně

            0 0
            • Martin  

              akorát že na toho krosa musíš mít vidlici pro 29" MTB, nikoliv klasickou horákovou vidlu

              0 0
            • scalar  

              Délka krku 135 mm je blbost, počítej tak min. 190 mm.

              Aby to mělo smysl, musel by jsi koupit vidlici Suntour NRX, aspoň v pružinové verzi, a ta stojí přes 2 tis.:

              http://www.obchod23.cz/…ribrna-2010/

              0 0
              • Losky83  

                já nevím, měřil jsem to sám a má to 135mm. Dokonce jsem našel údaje o tomto kole na jejich stránkách a taky píšou 135mm.

                http://www.rockmachine.us/…ide-250.html?…

                Jediné co nevím, kolik mají ráfky, pláště tam jsou 700×35c

                0 0
                • Bronža  

                  Ale ty musíš ještě připočítat výšku představce,pořípadě podložek a hlavka.

                  0 0
                • scalar  

                  135 mm je délka hlavové trubky. Dám Ti jednu radu, pokud tomu vůbec nerozumíš, nech to být, jenom budeš zbytečně vyhazovat peníze.

                  0 0
                  • Losky83  

                    To jsem netušil. Myslel jsem, že to nebude tak složitý, ale je asi fakt, že určitě je lepší to nechat tak jak to je, našetřit a koupit něco hotovýho

                    0 0
            • Bronža  

              Kvalitní a funkční vidlice by pravděpodobně přesahovala cenu kola,tak by bylo asi rozumnější podívat se po novém 29" kole.

              0 0
        • jachymk  

          jde o to že crossové kolo má kola o velikosti 28" takže se s tím nic moc nedá dělat, normální MTBéčko má kola velká 26" takže na MTB pláště zapomeň, jedině něakou mutaci , jako možná by to jako MTB šlo, ale musel by si koupit 26" kola kotoučový brzdy novou vidlici a asi by jsi rámem neprorval širší pláště než tak 26×2.0, to by tě vyšlo tak na cenu toho kola, tohle si nech na projíždky po asfaltu a kup normálního horáka dneska se dají sehnat pěkný kola za slušný peníze…

          0 0
      • Bronža  

        To jsou 26tky ,může zkusit třeba tyto http://shop.adroit.cz/…race-29×1–85

        0 0
        • Martin  

          jéžiš, sorry, přehlídl jsem se. ale na tandemu mají i 29" verzi

          0 0
          • Martin  

            tak nemají, já se blbě dívám. jsem přepracovanej :-)

            0 0
        • Losky83  

          Já ráfek měřil a naměřil jsem asi 64cm, od vnější hrany ráfku k druhé vnější hraně ráfku a šířka pláště je 3,5cm, jak jsem tak koukal, tak při téhle velikosti ráfku tam nacpu cca 4,5 – 5cm plášť

          0 0
    • marco  

      Bohužel předělat nešlo. Prodej to kolo asi za 6 tis. by to šlo střelit. U kola je to podobně jako u auta hned jak to koupíš tak před obchodem tomu klesne prodejní cena o 20 procent a pokud jsi na tom už něco málo ujel tak počítej s dalšími procenty dolů. U kol za tuto částku se bohužel nepočítá s tím, že by to bylo v nabídce testovacích kol a tudíž kupuješ takového zajíce v pytli.

      Někdy se stane, že počáteční nadšení se změní v trápení, protože s odstupem času začneme na kole vidět i ty negativa, které se ukáží dost často s levnějšími koly. Jsem si vědom, že mnoho z nás nemá peněz nazbyt, ale pro mě kola na kterých má smysl jezdit dál než do školy, do obchodu nebo okolo chalupy k rybníku, začínají na částce 15 tis. a výš u těch už jsou vidět patrné rozdíly. Na kole člověk tráví poměrně dost času tak proč si nedopřát nějaké to pohodlí s kvalitním rámem a výbavou kterou nemusím seřizovat po každých 50 km.

      0 0
    • medved09  

      To nejjednodušší, co můžeš udělat je obout pláště Author Rolling Stone 700×42 , samozřejmě to nebude MTB, ty pláště nejsou žádný zázrak, ale pořídíš je do třech stovek a bude to přece jen trochu měkčí.

      Jinak můžeš zkusit pláště Bontrager Jones 29×1,8 , jejich skutečná šířka je 47mm, do některých crossových rámu se vejde, raději změř. Případně WTB Mutanoraptor 29×1,85 , skutečnou šířku nevím, nejezdil jsem.

      Další možností je lepší vidlice, Suntour NRX či NCX, to už je investice dva až tři tisíce, jezdil jsem na crossu NCX-D, na můj metrák moc měkká (pružina), pokud máš víc jak 80kg, tak raději vzduchovou (NCX-E). Ovšem rozdíl proti tvé vidlici neposoudím, nejspíš se to za ty peníze nevyplatí.

      0 0
    • Losky83  

      A může mi někdo poradit, jak velký je rozdíl mezi 26" a 28" ráfky? Jedná se mi o velikost. Protože pokud jsou o trošku menší jak ty 28", tak bych tam dál i širší plášť

      0 0
      • MlokCZ  

        Nebudou sedět brzdy na ty menší kola. Tohle jde udělat jedině u kotoučů.

        0 0
        • Martin  

          a nebude chytat klikama o zem? tuším, že kubad publikoval fotku 29" rámu s 26" koly a vypadalo to děsně

          podle mě je celá tahle přestavba nesmysl

          0 0
          • Vilém  

            Obzvlast kdyz ma i klasickeho 26" horaka.

            0 0
          • Losky83  

            Já ale mám toho crosse 20". JE to teda jen nesmysl, ale jen mě zajímalo, zda to jde

            0 0
            • t29  

              velikost rámu je něco jiného než velikost kol.

              Rámy jsou od řekněme 14" do 24" (když to číslo vynásobíš 2,54 tak zjistíš výšku v centimetrech) a měří se od osy šlapacího středu po sedlovou objímku.

              Kola jsou buď 26" MTB nebo 28" cross případně 29" MTB a měří se to jako vnější průměr obutého kola, tzn. včetně pláště.

              Takže tvoje kolo má 20" rám na 28" kolech.

              0 0
        • MlokCZ  

          A ještě k tomu by šel příliš nízko střed. Prostě je to kravina.

          0 0
      • Vilém  

        Asi tak 2 palce na prumeru. Cestu instalace 26 kol do trekoveho ramu jeste moc lidi nezvolilo, budes prukopnikem.

        0 0
    • Venis  

      Zdar,

      Už mě moc nebaví cyklostezky a polnacky, chtěl bych do trochu ostrejsiho terénu. Mám meridu crossway 800 2012 a napadlo mě tam dát mtb vidly, 27,5" kola a kotouče a mtb převodníky. Hlavní otázka je jestli se to vyplatí při ceně přestavby cca 12 tis, myslím že by to bylo celkem slušně osazené kolo. Další věc je pevnost rámu, snese drsnější zacházení? Problém asi bude v ru na zadku (mám 95kg), je to tak? A jaký dát zdvih na předek a nesprasit geo. Nové kolo je tuhle sezónu nad moje finanční možnosti, tak mě napadla tahle varianta. Díky za rady ;-)

      0 0
      • scalar  

        V první řadě je dobré dát odkaz na kolo, o kterém je řeč nebo si ho dát do profilu. Pochybuji, že by se to někomu chtělo hledat.

        Tedy v obecné rovině. Teoreticky to možné je, obutá crossová kola mají podobný průměr jako obutá 27,5". Prakticky to nebude ideální kolo do těžšího terénu kvůli geometrii – dlouhá zadní stavba, krátký rozvor, málo položená vidlice. Při nákladech 12 tis. bych do toho nešel, vynaložené prostředky nepřinesou odpovídající výsledek.

        0 0
        • Singlespeed  

          Rozvor Crossway 800 je +/- stejný jako u bajků Big Seven 600. Úhly se u Crossway položí použitím 27-er bajkové vidlice (dle tabulek by měla být cca o 4–5 cm vyšší než crossová). Délka zadní stavby odpovídá +/- 29-er bikům Big Nine 500. Takže vznikne něco mezi 27,5 a 29-er bajkem. V těžším terénu bych viděl malinko problém v malém „slopingu“ krosového rámu (horní trubka v místě obkročení bude dost vysoko).

          0 0
          • Venis  

            odkaz zde btw kecal jsem s 2012, je to 2011. Sloping asi taky problém nebude, mám 52 cm rám na svých 190cm, takže obkročmo nějakou rezervu mám. Epicon by šel?

            0 0
            • Singlespeed  

              Tento má kuželový krk (potřebuješ rovný).

              0 0
              • Venis  

                Dobrá, rovný, díky. Další věc jsou koula, absolutně nevím jaká (nižší cena, dobrý výkon) a pláště. Aktuálně je tam rozměr plášťů 28×1 5/8, vlezou se 2,2" ?

                0 0
                • Singlespeed  

                  To právě musíš zjistit, jaká guma se vleze. Nejlépe ještě než začneš s přestavbou. Jinak, z tvého prvního příspěvku jsem vyrozuměl, že už víš, jaké komponenty a kola osadit, když jsi uvedli, kolik to bude stát.

                  0 0
                  • Venis  

                    Uvedl jsem přibližný rozpočet, samozřejmě jsem na pár věcí už koukal ale rád si nechám poradit. Další věc proč o tom uvažuji je, že současná vidlice a převodníky jsou na konci životnosti, takže tak jako tak je budu měnit.

                    0 0
                • scota  

                  Ne, protože to není na to stavěný. Řekl bych max. 47×622 s rezervou na bahno apod.

                  0 0
          • scalar  

            To jsi napsal přesně, vznikne něco mezi 27,5" a 29er bajkem. Problém je ale v tom, že si z každého vezme to negativní :-)

            0 0
            • Venis  

              Děkuji za názory, a hlavně že jste mi to rozmluvili. Včera večer jsem se stal majitelem specialized Camber comp 29 2013. Dnes ujeto 40 km a naprosto super. Asi lépe vynaložene peníze :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.