představec pro silničku - jaký

30 nepřečtených
  • Breakpain

    Ahoj kluci, potřebuji poradit s koupí představce.

    V současné době mám Bontrager Race Lite, 7 degree, 31.8mm, 110 mm, trošku mě z toho bolí loket na levé ruce. Nemůžu takhle pohodlně držet řidítka „na pákách“ nebo jak bych to řekl. Když jsem zkusil kratší představec – problém v podstatě odezněl.

    Moje představa je koupit představec podobných parametrů (trošku vzpřímenější posed mi nevadí – asi čím větší kladný úhel, tím rovněji sedím?) s délkou tak 105 – 100 mm.

    Jde mi o vhodnou alternativu – nemám ponětí, jestli je tohle kvalitní představec v poměru s cenou nebo mohu koupit něco levnějšího… Pro mě je to prostě další trubka, co spojí řidítka a vidli ;)… Na silničce začínám a beru to rekreačně, pro získání fyzičky.

    Takže otázka je – koupit ten samý představec, jen s jinou délkou nebo něco jiného? Děkuju.

    0 0
    • Cavendish  

      Měl sem podobý problém.Při představci 90mm a hladným úhlu mě brněli zápěstí při držení na pákách.Dal sem 100mm do záporného a vše ustalo.Čili mě pomohlo posed natáhnout a u tebe je to opak.Takže podle toho co říkáš bude vhodné koupit představec s vyšším úhlem.A máš pravdu.Čím je větší kladný úhel,tím jsi více vzpřímený. Pokud jde o délku tak představce se dělají pouze s odstupem 10mm takže 90,100,110,12­0…Takže já osobně bych klidně koupil 100mm s větším úhlem (9 stupnů, i zkrácení představce tě více vzpřímený).U bon­trageru klidně zůstaň.Je to dobrá značka.

      0 0
      • alinceb  

        Pleteš se, někteří výrobci dělají odstupňování i po 5mm…;)

        0 0
        • Cavendish  

          Omlouvám se :) Ale je to minimum firem,takže jakoby pro mě neexistovali :D

          0 0
        • canda22  

          Si může zajít na „nákup“ do trucku SKY tam maj predstavce dokonce po 1 milimetrů.

          0 0
      • Breakpain  

        Já to chápu – měl jsi moc ohnuté ruce v zápěstí ;), mě bolí loket z toho, jak je ruka natažená hodně dopředu a je na ní moc váhy mi přijde. Možná je to o zvyku a časem ho tam vrátím, ale zatím mi tak po půl hodině brní loket … (a to střídám samozřejěm úchopy). Mám plochou páteř v oblasti žeber, takže se moc neohnu … pracuju na tom, aby se to zlepšilo ;).

        Ok, juknu na něco takového.

        Ale ještě jedna technická – těch 7 stupňů. Jsou dvě polohy jak to tam dát, jedna, že to moc vzhůru netrčí a když to obrátím, tak to odocela trčí vzhůru (ale nepřijde mi, že by to bylo 7 stupňů, ale víc). Někde se musím plést, vyvedeš mě z omylu? Díky …

        Viz. foto z mého profilu, kde ten představec jakoby netrčí. Teď jsem ho zkusil obrátit (a to už fakt trčí) směrem vzhůru a ubrat podložky, ale je to skoro horší mám pocit :D.

        Ještě zkusím jednou otočit, aby netrčel a schválně si pohraju s podložkami … kdo ví. Když už to mám doma, můžu testovat na trenažeru.

        0 0
        • Cavendish  

          Já mám na svém kole -+7 stupnů a když ho mám v negativu tak je prakticky roznoběžný se zemí (jako na fotce u tebe) ale když ho otočím tak se to slušně pohne vzhůru.To tak prostě je u představců.Není natom nic divného.Kolik měříš, že máš 600mm rám?To musíš mít okolo 195cm ne?Když más i 110mm představec.

          0 0
          • Cavendish  

            Každopádně pokud se ti hůř ohýbá,tak to chce dostat řídítka co nejvíc nahoru.Možná máš i špatnou velikost rámu,která se při tvých problémech se zády oto víc projeví.Protože pokud tě bolí loket tak to musíš být solidně natažený mě přijde.Ale možná se pletu.Kde jsou znalci jako Pepa de Sax,Nox 159 a Kubas když je člověk potřebuje :D

            0 0
            • Breakpain  

              S tím ohnutím – no, on je tam problém v tom, že se neumím „zakulatit“ – takže se předkloním a mám mnohem větší váhu na rukou, než kdybych se tam dostal tím, že se prostě ohnu v zádech, jestli mi rozumíš ;).

              Snažím se cvičit, protahovat se … a i po delší době na tom kole se začnu lehce zakulacovat – ono se to časem spraví. Jen teď to není ideální a pocitově je pro mě příjemnější být vzpřímenější.

              Teď, jak to mám nastaveno je to v pohodě a nic nebolí – když pominu ten loket na levý ruce. To ale pořeším představcem a bude si myslím.

              0 0
          • Breakpain  

            No, on Trek je velikostně spíše menší – 60 ka odpovídá 58 u Spesialized, Cannondalu (co jsem zkoušel, na tom jsem byl nataženej příšerně) atd … Možná jsem mohl vzít 58, ale nepřijde mi, že by to bylo extra velký. Na fotce ještě nemám upravený sedlo, teď mám sedlovku vytaženou 20cm, když to měřím pod ten zámek sedlovky. což mi nepřijde, že by to bylo veklé ne?

            Jinak 187cm a relativně „dlouhý“ nohy, který mám docela ohebný – byl jsem na měření. A ten představec tam byl prostě z výroby no ;) … přijde mi, že jsem natažený až moc a s kratším by to bylo lepší.

            Loket mě bolí ze dvou důvodů málo osvalené okolí a levý rameno mám trochu výš a tím pádem se asi o něj lehce víc opírám a proto se to projeví. Když se chytnu blíže, tak to při současný nastavení nebolí.

            Hm, takže pozitivka je fakt do nebe trčící, zajímavé ;).

            0 0
            • Cavendish  

              Koukl sem na geo a velikost je fakt ok.Horní rámová trubka 586mm.Takže velikost opravdu ok.Tak nezbývá než cvičit a trochu si pohrát s řidítkama pomocí představce.

              0 0
              • Breakpain  

                Díky bohu, asi by mě trošinku jeblo, kdybych ho vzal velký, dal jsem si s tím práci a je to novota ;o)

                0 0
        • Cavendish  

          A propo,kde si sehnal ty luxusní blatníky na silničku?Ty nemají chybu.

          0 0
    • blaf  

      jaka je maximalni rozumna delka predstavce na silnici? je 140 nebo 150 ok?

      0 0
      • alinceb  

        Spis ne. Do 130 to jeste jde. Vic uz bych asi nechtel…

        0 0
        • blaf  

          a jak se to projevi? pojede to porad rovne a nebude se tomu chtit zatacet?

          budou se chovat stejne napr. 110 predstavec a riditka o 2cm vetsi reach a 130 predstavec a riditka o 2cm kratsi? samozrejme pri drzeni za paky ev. v obloucich, nahore je to jasny

          0 0
          • jecnak  

            Rekl bych, ze jestli potrebujes 130 a delsi predstavec na bezne jezdeni, tak je neco spatne s geo ramu. A ano s dlouhym predstavcem se kolu nebude chtit poc zatacet.

            0 0
            • blaf  

              no asi jsem nejakej divnej

              uvazuju ted o Focusu Cayo

              velikost 57 mi vychazi na vysku (stack) ok, ale na delku (reach) kratky, s 130 predstavcem o par mm min nez stavajici kolo a tak se ptam na delsi predstavec

              vel. 60 mi na delku vychazi ok, ale zase uz je to moc vysoke, musel bych sehnat nejaky predstavec s velkym uhlem a dat ho do negativu, coz se mi nechce

              blby je, ze jsem limitovanej uhlem sedlove trubky, potrebuju idealne tak 74°, takove kolo jsem ve sve velikosti nenasel zadne, Focus jako jeden z mala, o kterych vim ma 73.5, na stavajicim kole mam sedlovku otocenou dopredu a je to peknej hnus tak bych to na novym kole mel nerad :( ale zase extra dlouhej predstavec tam taky nechci :(

              0 0
              • jecnak  

                Snad jedine se mrknout na triatlonovy kola.

                0 0
                • blaf  

                  no to ma zase jiny veci, pohodli asi vubec zadny, vyssi vaha, mozna i dalsi veci to nevim

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Půjčím si vlákno. Jedná se mi o řízení na silničce. Dneska se prosazuje pro lepší řízení kratší rám a delší představec, ale ještě tu je reach řídítek ( hloubka řídítek směrem dopředu, nebo jak to popsat ). Je lepší mít delší forbec a k tomu rodla s menším reach nebo je to jedno ? Tzn. je lepší např 110mm představec a 70mm reach řídítek, nebo úplně stejný efekt bude mít 90mm představec a 90mm reach ? Páky jsou od sedla stejně daleko, ale mění se vzdálenost rovné části rodel. Má to nějaký vliv na jízdu ?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Možná se mýlím, ale mě tak nějak pocitově na silničku kratší představec než 10 cm nesedí, pokud nejde o liliputa…

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Hlavně to má vliv na drop oblouků – oblouky označované jako „compact“ nebo „shallow“ mají malý reach a malý drop, klasické jsou delší a hlubší. Takže je to obráceně: vybereš si typ oblouku. U délky úchopu se primárně řeší rovná část řídítek, nikoliv páky (přestože se spousta lidí za ně drží téměř výhradně a jiné úchopy nepoužívá).

        Záleží na účelu a na zvyku a velmi hodně na dropu řídítek oproti sedlu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Díky, ale nechtěl jsem řešit, jak to vypadá a rozdíl mezi kompakt rodly a klasou znám taky..

      šlo mi o to, jestli bude rozdíl v jízdních vlastnostech např. mezi 110představec/70re­ach a 90představec/90re­ach. Někdo možná řeší primárně rovnou část, já řeším primárně páky, protože tady se držím v 80% švihu, takže si hlídám hlavně polohu pák.

      0 0
      • Karma  

        nevim jestli je to úplně k tématu a k tomu co bys chtěl vědět, ale já měl na silnici 110 představec, pak jsem tam nacpal 90mm, posed mám teď super, ale jízdní vlastnosti se zhoršily, přední kolo je takový vrtkavější, je těžší udržet směr, furt se to mrská. Já už si na to zvyknul, ale ideální to prostě neni. Zkus to vyřešit jinak než kratšim představcem.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já měl 100, dal jsem 90, vzdálenost pák od sedla vyhovuje. Jízdní vlastnosti se pocitově moc nezhoršily, snad jen při jízdě bez držení rodel je to vrtivější.

          V zimě kolo asi projde vylepšením, jehož součástí bude výměna řídítek – bontragery pryč. A právě ty bontragery mají docela velký reach, 93mm. Co jsem se díval na běžné kompakt řídítka, tak tam je reach 70/80mm. To by znamenalo představec 100/110, abych měl páky ve stejné poloze vůči sedlu.

          Zajímalo mě, jestli při stabilitě řízení záleží čistě na délce představce, nebo s tím jde ruku v ruce reach řídítek, už nevím jak to vysvětlit.. :) Že bude 110mm forbec vypadat lépe než 90mm je samozřejmost :D

          0 0
          • Karma  

            já myslim, že reach na to vliv mít nebude, jde tam hlavně o ten poloměr otáčení, a ten je prostě u kratšího představce menší, to znamená, že stačí otočit míň a kolo se ti otočí víc než s delším představcem. Podle mě to samý jako u volantu. Čim větší volant, tim víc musíš kroutit abys zatočil. Reach bude mít spíš vliv na těžiště, čim větší reach, tim níž těžiště když se držíš dole, tim větší stabilita. Nevim, myslim si to.

            0 0
      • MI.KU  

        Pokud s 90 predstavcem dostanes díky řídítkům páky do stejné polohy jako se 110 tak to bude stejné v úchopu za páky – bude to jiné při jiném úchopu ale. Jde o to kam dostáváš úchop vzhledem k ose předního kola a vidlici – jestli to tam dostaneš představcem nebo řídítkama není rozdíl.

        Ale do představce pod 100 bych u normální velikosti nešel…

        Mám 115 a chtel sem 120 ale nebyla zrovna. Možná časem juknu na 120–130 ;)

        0 0
      • jonti  

        Nemuze se to lisis, nic se tam nepohybuje, jde jen o vzdalekost mezi osou hlavove trubky a mistem drzeni. Pod 9cm, nebo spis 10cm predstavec bych u kompaktu nesel, ma to pritelkyne na kole a je uz docela vratke.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.