praskani, klepani, podivne zvuky po milionte

72 nepřečtených
  • SloM

    Zdravim, nechtel jsem plevelit jine vlakno, tak tedy zakladam nove.

    Problem:

    Pri slapani se ozyva jakoby klepani (neco jako kdyby jste klepali sroubem o trubku, ale trochu slabsi). Zda se mi, ze to jde od stredu, ale jisty si nejsem. Co je jiste je to, ze to souvisi se slapanim. Ozyva se to pri urcitem natoceni klik, pokazde vebstejnem miste. Problem je ten, ze se to neozyva porad a neprisel jsem na to, co je spoustec. Objevuje se to na ruznych prevodech. Napadlo me jestli neklepe treba zip od ramove kapsy o ram, ale neni to ono. Zkousel jsem kolo ocistit, jestli neni nejaky kaminek nekde, ale bez uspechu (nerozebiral jsem ale nic). Nemate nekdo nejaky napad cim by to mohlo byt?

    A jeste jeden dotaz tak naokraj. Cim idealne odmastit kotouc? Co jsem nacetl, tak se doporucuje Isopropylalkohol. Kde se da rozumne sehnat?

    Dekuji vsem za rozumne rady.

    0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Co je to za kolo,bike silnička? Nový starý?

      Může to bejt cokoliv:) klidně i povolenej drát.

      0 0
      • SloM  

        Bike. Najeto cca 2000km, po 300km na servisu. Povoleny drat jsem vyloucil prave tim, ze to dela na ruznych prevodech vzdy pri jedinem urcitem natoceni klik. Tzn ze to nesouvisi s rychlosti otaceni kola. Drat by byl slyset vzdy v jinou dobu v zavislosti na zarazenem prevodu nebo si to aspon myslim. Uz jsem celkem zoufaly.

        0 0
        • kotew CZE JIHLAVA  

          Jako drát to může být,ten cvaká klidně i na různých převodech.Zkus je aspoň prohrábnout jestli není nějakej povolenej,většinou zadní kolo to dělá na různejch převodech.

          Ale to asi vyloučíš,jde o to že taky 2000 km to je pořád nový kolo,nejspíš se dostala nečistota ke středu( píseček,prach atd.) a někdy to cvaká,to dělá ale každýmu na novým biku takový to cvaknutí nejspíš od prav. pedálu jak zabereš.

          Mě to cvakalo taky:D ale jen když jsem jel po asfaltu,na polní cestě nebo kamenitý jsem to neslyšel a nedělalo to.

          Pak to samo odeznělo,po nějaký době sem pak jen trochu prostříknul WD a pohoda,tohle prostě k bajkům patří.

          A nejlepší je se řídit heslem: Neřešit a jezdit.

          Takže bud' v klídku a je jedno kolik kolo stálo,prostě je to pracovní nastroj a to cvakání k němu občas patří.

          0 0
          • SloM  

            Super, diky, docela jsi me potesil :-)

            To co pises v druhem odstavci je to co se mi taky zda. Ono jde i o to, ze za tech 2000 km se stalo i to, ze jsem dojel a kolo bylo „zasrane jak jetel“, jak se u nas rika. Snazil jsem se to nejak vycistit, ale prave u klik se mi zdalo, ze to moc nejde vycistit. WDcko bohuzel nemam abych to prostriknul.

            Ja to ted resim, protoze v patek se chystam na 150 km, tak bych nerad zustal nekde viset, kdyby se neco vysypalo.

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              WD není úplně nejlepší, ale to je vedlejší – cena za WD nebo jiné mazivo není nijak závratné, ne? A taky existují servisy. To zde chceš jako vyvěštit z koule, že kolo je ok?

              0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Cvakání ke kolu (aspoň mému) nepatří, já bych z toho zešílel.

            0 0
            • kotew CZE JIHLAVA  

              No u silnice to je jasný,u ní musí být jen slyšet cvakaní řazení a odvalovíní plášt'ů.

              Ale prostě jak je MTB nový a příde po nějaký době do styku s bordelem voda,bláto,písek atd. tak je jasný že to příde,ale může taky přestat až si to sedne i s bordelem:) Jako může to být cokoliv,sedlov­ka,pedály,střed,pat­ka,hadice u bajku celkem normální,není čeho se bát:)

              0 0
    • Lamer  

      Podle popisu těžko zdroj zvuků identifikovat, ale jestli se to děje jen při většim záběru a jen na některejch převodech, tak to může být nedostatečně utažená kazeta, ale taky to může být spoustu jinejch věcí. Na odmaštění kotoučů je nejjednodušší koupit čistič brzd (benzinky, drogerie/barvy laky, motoprodejny, google).

      0 0
      • SloM  

        Dekuju za reakci. Deje se to skoro vsech prevodech, krome toho, kdy mam zarazeny nejmensi prevodnik nebo jsem si toho zatim nevsimnul na tomto prevode (3×9). Kdyz slapu na prazdno, tak neni slyset nic. Pokud ale trosku jedu a nemusim ani nijak moc dupat, tak se zvuk objevi. Me jen zarazi, ze se to ozyva vzdy pri urcitem natoceni klik uplne bez ohledu na to jaky prevod mam zarazeny. Proto se spis soustredim na stred/kliky. Ted me napadlo jestli nemuzou byt povolene prevodniky, zitra na to kouknu.

        0 0
    • tigermoth  

      Bordel mezi osou a ložiskem třeba? Ložiska v pedálu? Standard středu je jaký?

      0 0
      • SloM  

        Loziska v pedalu si nemyslim, pri otaceni pedalu se mi nezdalo, ze by bylo neco slyset. Jeste to proverim zitra jednou.

        Stred SM-BB52 (HT II)

        0 0
        • tigermoth  

          Může lupat pod zátěží. První co bych udělal, že bych všechno kolem středu a pedálů rozebral, vyčistil, namazal vč. závitů a složil.

          0 0
          • SloM  

            Tady bych videl zasadni problem a to ten, ze nemam vercajk na povoleni stredu, takze asi jedine navsteva servisu. Kazdopadne i tak diky.

            0 0
            • platypus  

              Než bych začal rozebírat střed tak zkus kliky jestli jsou pořádně dotažený.

              0 0
    • MirosPikos  

      Pedály, kliky nebo střed.

      0 0
    • mirorek2  

      Už jsem takto 2× nezávisle na sobě objevil cvakání při šlapání v, světe div se, sedlovce. Na silničce i na bajku, tam dokonce teleskop:-) Nejhůř se to hledalo na tom karbonu, cvakalo to od zadního náboje. 2 min práce a budeš mít jistotu

      0 0
      • Morchella  

        Opravdu je nejjednodušší začít sedlovkou. Mě také něco cvakalo při otáčení klik a rozebrání středu nepomohlo. Dokonce ani vyčištění sedlové trubky a zvuk se přestal ozývat až potom, co jsem rozebral objímku rychloupínáku sedlovky. Kamínek byl asi pod jednou z podložek šroubu. Přitom já a několik dalších lidí slyšelo zvuk vycházet někde v oblasti dolní rámové trubky.

        0 0
    • Janeck  

      Hoj,

      mám Meridu na 29 (big nine 300 / 2015 a to je můj první problém s kterým mi nepomůžete :-D ), střed a kliky Deore. Už delší dobu se mi od středu ozývá při záběru, takové docela hlasité lupání, v podstatě čím dále a déle jedu, tím je to hlasitější, až se to zastaví na určité intenzitě. Bylo to asi ve čtyřech ostravských servisech, v jednom v Lednici. Pořád se toho nemůžu zbavit, v pondělí jedu na dovolenou a do dalšího servisu se mi to moc dávat nechce. Pedály bych vyřadil, koupil jsem platformy v naději, že to pomůže. Napadlo mě, že by to mohlo jít od klik, tak chci zeptat, čím to vyčistit a následně čím namazat, těch vazelin je spousta, tak kterou? Popřípadě nějaké další nápady odkud to může jít.

      Tak předem dík za odpovědi.

      0 0
      • Bubaaak  

        Koukám ještě nemá hollowtecha? Pokud ne, tak to může být prach mezi středem a miskama co ho drží v rámu.

        Mazat střed můžeš čím chceš, je zapouzdřený, takže se do něj nedostaneš a na povrch stačí i obyč. vazelína..

        Osobně to čistím, že sundám kliky, vyndám střed, vše otřu hadrem, vnitřek rámu pořádně očistím, napatlám vazelínou, jak misky tak střed a složím..

        Ale pokud to bylo v tolika servisech, tak nevím :)

        0 0
        • Janeck  

          Hollowtech je součástí Shimano Deore ne? Asi se teda do toho pustím, dneska koupím vazelínu asi Mogul A00, ten klíč na povolení těch misek a zkusím to vyčistit popř. se podívat jestli je něco špatně (pokud to teda já poznám :-D)

          0 0
          • Bubaaak  

            co jsem to zkopíroval do googlu, tak jsem viděl všude octalink,

            Taky mě to zaskočilo, deore by mohl být hollowtech

            Octalink- na osu jsou přidělaný kliky přes inbus z boku, pak odšroubuješ levou misku (vnějším „tísícihranem“), následně povolíš pravou stranu a vyskočí na tebe i se středem. Mně se chytá prach mezi levou miskou a středem (jemný prach po dešti).

            Hollowtech – Pravá klika je prostrčena skrz střed na levou, tam je chycena klika na dva inbusy a zaaretována něčím, co vypadá jako torx (ale není to torx :) ). Povolíš tu jistící matku, inbusy, sundáš.. misky/ložiska můžeš nechat na středu, jen koukni, zda není nečistota ve spárách a nerachtají (mezi vnějším al. tělem a tím vnitřním otáčecím „plastem“)

            0 0
            • Janeck  

              Podle popisu asi fakt octalink, ten torx-netorx tam podle mě není, ale těžko říct, zatím jsem v práci, tak se na to nemůžu jít podívat. Když si tak matně vybavuju, tak mi to vlastně začalo dělat po jednom dešti, kdy jsme jeli po nějaké štěrkovce, akorát se mi nezdá, že by tohle v těch servisech neudělali, uvidíme. Doufám, že dneska seženu ten klíč a snad se povede, každopádně dík, ozvu se s výsledkem :-) …

              0 0
    • Majan  

      Mně třeba klepal při šlapání konec lanka řazení o rám. Jenom někdy podle toho, jak jsem měl vychýlenou nohu.

      0 0
    •  

      Pokud to dělá jen při šlapání tak potom jedině středy klidně i zadní a přes řetěz to je cítit do nohou jako když je to u klik. Osobně ?? I špatný opotřebený či suchý řetěz nebo vyjeté zuby kazeta převodník taky umí být pěkně protivný.

      Pokud se to ale jeví vždy ve stejný moment asi je fakt možný že se někde něco vydřelo nebo vydírá ve středu u klik.

      Rozhodit prohlídnout namazat popř. vyměnit něco tam musí být vidět dělá li to takhle citelně.

      Odmastit kotouč ?

      Já ho několikrát běžně umyl tech. benzinem a když kolo jde na očistu normál jar pak čistá voda kompresor ofuk nebo oschnout a nikdy nebyl problém.

      0 0
      • Janeck  

        Na kazetě a řetězu mám asi 500Km a občas i mažu, tak ještě jedině ten zadní střed … Ono to v nohou cítit nejde, ale ten zvuk je fakt „odporný“. Zkusím do toho vlézt, možná, že vám to tu i nafotím, ať se na to mrkne i někdo, kdo by tam mohl něco poznat a uvidíme.

        0 0
    • honza130  

      resim stejny problem… klepani, skripani pri zaberu.. neda se s tim jezdit :/ .. mam snad jediny prevod, kdy to nedela

      retez novy, kazeta nova, kliky byly venku, vycisteno, namazano … jizda bez sedlovky .. nic nepomohlo ..

      nevim, co jeste zkontrolovat :( … loziska v nabojich kontrolovana cca pred mesicem (zadni vymena..)

      0 0
      • Bruca  

        Zkus dát jiné pedály ;-)

        0 0
      • nooski  

        Křupat a lupat může při záběru prakticky vše. Upínáky, pevné osy, sedlovky, zámek sedlovky, ližiny v sedle, šrouby představce a řidítek, patka přehazovačky, dosedací plochy upínáku, ořech, náboj, kazeta na ořechu, kazeta samotná, čepy zadní stavby, hlavové složení, direct mount převodníky a pavouci, šrouby převodníků dokonce i špatně svařené rámy samy o sobě atd. atd. Bohužel.

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Takze vsechno zvenci vycistit podotahovat pak projet a kdyz to nepomuze tak jit dovnitr.

          0 0
    • doubleingram  

      Taky mi to lupe ze středu ale nevím příčinu. Dal jsem nový střed, kliky převodníky atd. kompet rozebral, dokonale vycistil, promazal jak svin. Tak 250 km klid a už je to zase zpět. Asi něco prasklo či co, jebe mi z toho už zle. Neuděláš nic.

      0 0
      • Bubaaak  

        Jezdíš brody, za deště?

        0 0
        • doubleingram  

          Tak občas nějaký bordel vymetu, ale za dešte téměř vůbec, brody minimálně. Asi to bude nějaký bordel, je pravda, že jsem na to kolo co se týká očisty už dost dlouho nesáhl.

          0 0
      • Rogosek  

        Mám stejnej problém. Mám pocit, že dřív nebo pozděj se z toho budu houpat někde na větvi. Celej den v práci přemýšlím jen o tom, co můžu ještě s kolem vyzkoušet, abych se toho zbavil. Totálně se mi hroutí svět:D

        Silnička mi jezdí dobře, ale jak vim, že bajk je ko, musim ho furt ladit…ladim, ladim, a bez výsledku. Jezdit nemůžu, dokud to nevyřešim. To je fakt brutalterror

        0 0
    • honza130  

      Tak u me odhaleno..

      Pri prohazovani pedalu jsem se oprel o zadni kolo a cvakani se ozvalo… Video..

      https://youtu.be/dXb7QJFLNt4

      Loziska jsou cca 3 tydny stara, tak jsem to hodil do servisu, kde mi to delali.

      0 0
    • Doktorzet  

      Nechci zakládat nové, tak se tu přífařím. Na nové silničce se mi ozývá zvuk jako když brousím košů. Ozývá se když mám velký převodník a jedu hodně silově. Řetěz nikde neškrtá(přesmyk). Brzdy taky ne. Jde to někde zezadu. Zkoušel jsem utahovat kazetu ale byla dost. Nic jiného mě nenapadá. Neví někdo co by to mohlo dělat?

      0 0
      • Doktorzet  

        Brousím kosu. Píšu z mobilu a mám t9

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Kdyz jedes hodne silove,tak se retez vic vypne a mozna se i neco malicko krouti. Zrovna ten smyk by to delat mohl. Ale v klidu na stojanu na to asi neprijdes.

        0 0
        • tydytek  

          Taky bych řekl že je to přesmyk. Dělalo mi to stejně, prostě se něco zkroutí, buď kliky nebo rám a škrtne si to. Stačilo šoupnout přesmyk trochu ven.

          0 0
          • Doktorzet  

            Na přesmyk vidím a zdá se ,že je vše v klidu. Když škrtá přesmyk tak to chrastí,jak přeskakuji články.Na starý silničce mě to dělalo, tam to bylo snad i vidět jak se ohýbá rám :) Ale tohle je opravdu zvuk jak když brousíš kosu,nebo když se po sobě posouvaj dva plechy.

            0 0
      • jenda95  

        Mi asi podobny zvuk delal vakl v prednim kole.

        0 0
    • Morchella  

      Napadl mě špatně protažený řetěz přehazovačkou (i to jsem zažil), nebo kazeta brousící patku, ale podle popisovaného zvuku, jestli si dobře pamatuji zvuk broušení kosy, to může být jen ráfek. Pokud se zvuk ozývá jen ve větším záběru, tak se kroutí kolo, nebo zadní stavba a ráfek škrtá o špalky. které podle složení směsi vydávají celé spektrum zvuků.

      0 0
      • Doktorzet  

        Brzdy jsem povolil a stejně, jedině, že by ráfek lítal +/- 2 cm. Kouknu ještě na tu přehazovačku, ale tam to vypadá vše Ok.

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Rikals pri zaberu,takze kdyz jedes volne bez slapani tak nic?

          0 0
          • Doktorzet  

            Ano pouze při silovějším záběru a jen na velké pile.

            0 0
            • Tencovozikmin  

              O neco skrta retez,koukni na stred treba jeste.

              0 0
              • Morchella  

                Tak vzadu zbývá již pouze výplet, ale u nového kola špice spíše jen cvakají. Ještě mě napadlo, že při větším záběru škrtáš podrážkou tretry o kliku.

                0 0
            • Tencovozikmin  

              Jeste me tak napadlo jak se na ten smyk divas,on jak je tak nejek tvarovany tak to nevidis a prece skrta.

              0 0
              • kotew CZE JIHLAVA  

                +1

                0 0
              • Doktorzet  

                Teď jsem se na to nedostal, zítra tomu budu věnovat. Dcl mě to štve. Myslel jsem, že u nového kola, se rachotu zbavím.;)

                0 0
                • Doktorzet  

                  Tak jsem to ladil a vypadá to ,že to opravdu dělá přesmyk. Ale dorazovým šroubem jsem ho posunul cca o 1mm a víc už to nejde. Tak uvidím jestli to pomohlo.

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Tak uvidis jak sikovny si ladic.

                    0 0
                    • tydytek  

                      pokud opravdu tocil dorazovym sroubem tak moc ne..

                      0 0
                      • Doktorzet  

                        A jak jinak bych měl nastavit pozici přesmykače ?

                        0 0
                        • platypus  

                          Ještě můžeš zkusit posunout přesmyk kousek nahoru.

                          0 0
                        • Lamer  

                          Můžeš zkusit šroubem/matkou na bowdenu u páček lehce přitáhnout lanko přesmykače, ale pokud ho natáhneš moc, tak ti to může pro změnu začít chrastit na nejmenšim převodníku. Ty dva šroubky na doraz tam jsou, aby se nehazoval řetěz ven z převodníků, takže je povolat/přitahovat s mírou. Kde je nastavenej skutečnej doraz při řazení nahoru lze ověřit zmáčknutím a přidržením řadicí páčky (natažením lanka).

                          0 0
                          • tydytek  

                            +1

                            0 0
                            • MatS  

                              Na starém kole jsem měl podobný problém. Šteloval jsem to horem dolem a stále to nebylo ono. Pak jsem si k přesmyku stáhl manuál od Shimana a zjistil, že ti idioti v prodejně, když montovali kolo dali přesmyk moc vysoko. Tak jsem to dal jak má být a seřídil a šlapal jak víno. Jinak u nového přesmyku je na něm taková nálepka, která ukazuje jak má být vysoko nad největší plackou. To tam samozřejmě už nemáš, ale to neva. Vzdálenost má být 1–3mm a musí být rovnoběžný s největší plackou.

                              http://si.shimano.com/…download.php?…

                              0 0
                              • Doktorzet  

                                Tak to řetěz ani přesmyk nedělá. Když jedu v náklonu v zatáčce bez šlapání zvuk se ozývá taky. Vypadá to že si sednul výplét a je potřeba dotáhnou. Na straně od kazety se mě dráty zdají dost volné. Asi se kroutí výplet, ale že by to dělalo takovej rambajz ?

                                0 0
                                • Doktorzet  

                                  Tak jsem to měl v servisu. Dělá to výplet, u kazety kde se dráty kříží v místě křížení se dřou dráty o sebe. Měla by tam být mezi nima mezera, ale asi na 3 místech jsou dráty na sobě. Konzultováno se Starkou a mělo by tak být. Takže buď dát přeplést, reklamace u canyonu, nebo neřešit.

                                  0 0
                                  • MatS  

                                    Jezdi do konce sezóny a pak pošli kola na reklamaci Canyonu.

                                    0 0
    • Lanzinho  

      Máte taky někdo problém s praskáním, cvakáním, při jízdě ze sedla na Giant teleskopce? nebo máte stejnej problém i u teleskopek jinejch značek? je to moje první teleskopka tak netuším.. Díky kucí,

      0 0
    • LM  

      Taky se přidám. Při silném záběru mi něco pokřupává vzadu. Dělá to i když jedu ze sedla, takže sedlovkou to nebude.

      Co jsem zatím zkusil:

      • dotáhnout všechny šrouby a čepy
      • vyndat zadní kolo, očistit všechny styčné plochy mezi nábojem, osou a rámem, trochu to máznout vazelínou a zase složit
      • dneska jsem sundal kliky, všechno očistil, máznul vazelínou a křupe to pořád :-(

      Co mne ještě napadá (a zkusím):

      • zkontrolovat dotažení kazety + jestli tam není nějaká vůle
      • rozebrat a vyčistit zadní stavbu (stejně budu kontrolovat a mazat ložiska)
      • mrknu se ještě na dráty ve výpletu (ale to se mi nezdá, to by křupalo pořád, ne?)

      Nějaké další nápady kde by mohla být zrada?

      0 0
    • SloM  

      Tak problem byl před nějakou dobou vyřešen. Nejlepší rada pro můj problém: „neřešit a jezdit“. Z toho usuzuju, že byl někde bordel, ktery se buď časem vyklepal nebo obrousil. Jenom je otázka, jestli obrousil sebe nebo kolo :/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.