Praha, segway, cyklisttika, problemy

28 nepřečtených
  • jenda95

    Jen pozorovani: tusim problemy s kolem v Praze: po zakazu segwaji se rychle rozsiruje neco jako elektro-kolobezky, proste velka kolobezka na ktere jenom sedi a jedou a to docela rychle. Turisti jsou na nich jeste mene obratni … takze behem problemy s konflikty nezmizi, a dost dobre mozna se domorodci budou chtit zakazat vsechno takove, tj i kola (na Kampe uz to chvili bylo). Snad jen zakazat vse, co neni pohanene lidskou silou …

    0 0
    • plzakj  

      To je ale vozidlo ne? Takze na chodniku a pesich zonach nema ci delat. Zatim co clovek na segwayi se povazoval za chodce.

      0 0
      • JendaH  

        Většina pěších zón v Praze má povolený vjezd kol, a třeba Kampa je podle mě z pohledu zákona silnice (jsou tam normální dopravní značky jako třeba omezení rychlosti, zákazy vjezdu a tak).

        To, že je segway ze zákona chodec, považuju za pěkný fail.

        0 0
        • Petr L2  

          Kampa, kam nesmí seegway, tedy pokud se něco nezměnilo, je park a v zásadě tam nesmí jezdit nikdo. Potíž je v tom, že v parku jsou budovy, do kterých je potřeba zajíždět, takže se nedá udělat neprůjezdný. Nikdy to nikomu nijak zvlášť nevadilo, začalo se to ale řešit až když se rozmnožily seegway, což neznamená, že zrovna na Kampě by s nimi byly nějaké větší problémy než jinde, ale díky tomu jak máme zákony děravé a jak je stát neschopný, skončilo celé to nasrání na seegway tím, že nesmí na Kampu, ale okolo Václavského náměstí se prohání kdo chce na čem chce. Ale možná se mýlím :-)

          0 0
          • JendaH  

            je park a v zásadě tam nesmí jezdit nikdo

            Na vjezdech do Kampy jsou značky Zákaz vjezdu motorových vozidel a desítka. Tím je podle mě dost jasně oznámeno, že nemotorová vozidla tam jezdit můžou (desítkou).

            Nikdy to nikomu nijak zvlášť nevadilo, začalo se to ale řešit až když se rozmnožily seegway

            Zdá se mi, že ty zákazy v září 2014 byly obhajovány konflikty chodců s cyklisty, nikoli se segwayi.

            ale okolo Václavského náměstí se prohání kdo chce na čem chce

            Ne, Praha před chvílí zakázala segwaye v celém centru a Praze 4. Nejsem si ale jistý, jak se o tom má člověk dozvědět – například minulý týden jsem jel z Kralup a žádnou značku jsem cestou nepotkal.

            Přiznám se, že mě docela děsí, že se dá takhle snadno plošně zakázat nějaký dopravní prostředek, a představuju si, jak někdy vydají třeba zákaz vjezdu jízdních kol do Prahy…

            0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Petr L2  

              Jak jsem psal, ty značky jsou tam proto, že se tam musí dát jezdit auty jezdit kvůli Sovovým mlýnům, tomu kulturáku a hospodě, nebylo tam nikdy víc problémů s nikým, než jinde, naopak park je dost široký a má více východů, takže je i relativně méně na vstupu zatížený, než jiná místa. Jasně je stanoveno zákonem, doufám, že se nic nezměnilo, že:

              „jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat“

              takže v parku se na ničem jezdit nesmí, na Kampě po té příjezdové části pravděpodobně ano, ale na ostatních komunikacích rozhodně ne.

              Ano jistě konflikty cyklistů s chodci se řešily, ale nakonec došlo k zákazu seegway, čímž se nic nevyřešilo, protože seegway je de jure chodec.

              Jsem denně v centru a tam to vypadá jako kdyby nikdo nikdy nic nezakázal.

              Pokud tě děsí jak snadno jde něco zakázat, tak se připrav, doba je taková, že v rámci konání veřejného blaha budou lítat zákazy ze všech stran

              0 0
              • JendaH  

                „jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat“

                Jak se přijde k tomu, že je Kampa chodník? Od té komunikace se značkama to není dokonce ani výškově odděleno obrubníkem.

                0 0
                • Petr L2  

                  No to je otázka, potíž je v tom, že parkem prochází z Říční k Lichnštejskému paláci ulice U Sovových mlýnů a ostatní chodníky na ní v parku plynule navazují, od Újezdu je komunikace přehrazená květináči a ani k nim se zajíždět nedá, tedy pouze s povolením, je tam cedule se zákazem pro motorová vozidla, z Nosticové bránou asi i když tam cedule není to nikoho snad nenapadne, to je brána do parku, tam je jasný chodník a za bránou v parku chodníky vedou k mostku a do parku na Kampu, od Lichnštejnského paláce je komunikace přehrazená zajížděcím falusem a značkou omezující vjezd pro motorová vozidle na povolení, ale na hraně Sovových mlýnů, kde je připojený chodník do parku je cedule stezka pro chodce a cyklisty. Takže vlastně není nikde jasně vymezené, kde končí v parku komunikace, kromě místa u začátku zdi Sovových mlýnů, ani kde začíná stezka pro chodce a cyklisty a nikde není jasně vyznačené , kde začínají chodníky parku, je tam vlastně dost slušný zmatek a zákaz seegway vyřešil pouze část problému, protože na kole by se správně mělo jezdit pouze z Říční podél vody na druhý konec a vše ostatní jsou chodníky. Ovšem cedule kde je chodník a kde stezka, nebo komunikace nejsou, takže do zákazu seegway byly zrovna oni na rozdíl od cyklistů, jediný kteří při pohybu po parku neporušovali nikdy žádný zákon :-)

                  0 0
                  • JendaH  

                    od Újezdu je komunikace přehrazená květináči a ani k nim se zajíždět nedá, tedy pouze s povolením, je tam cedule se zákazem pro motorová vozidla

                    Když je tam cedule zákaz vjezdu motorových vozidel kromě těch s povolením, tak bych řekl, že to znamená, že bezmotorová vozidla tam můžou bez povolení ;)

                    z Nosticové bránou asi i když tam cedule není to nikoho snad nenapadne, to je brána do parku, tam je jasný chodník

                    Mně furt přijde divné, že by na chodníku byla značka zákaz vjezdu motorových vozidel.

                    na kole by se správně mělo jezdit pouze z Říční podél vody na druhý konec a vše ostatní jsou chodníky.

                    Opět, jako člověk, který tamtudy jede, fakt nedokážu nijak odlišit, že silnice je to jenom ten rovný směr. Kdyby tam byl třeba obrubník nebo tak něco, tak by se o tom dalo bavit.

                    0 0
                    • Petr L2  

                      No vždyť jo, vžyť jo, prvotním problémem je bordel ve značení a tím ve výkladu kdo kam může a kam ne. Odnesly to seegway, kteří sice všem všude vadily, ale jako jediní se všude po parku pohybovay legálně, tak nějak jako by to napsal Kafka :-)

                      0 0
            • novas752  

              To by klukum a holkám v Auto*Matu popraskaly žilky. :)

              0 0
    • milan.v  

      Ať jdou celé ty Segwaye do… pryč!

      0 0
      • Petr L2  

        a v čem jsou horší, než ostatní okolečkovaní co se motají po chodníku?

        0 0
        • novas752  

          V čem? :D Že když si to půjčí turista (turistka :) ), co na tom v životě nejel(a), snadno zazmatkuje/ztratí rovnováhu a Segway v rámci nějakých vyvažovacích pohybů velmi rychle dosáhne i 15km/h+ a najede to do někoho.

          Ostatní „okolečkovaní“ (kromě vozíčkářů) na těchto místech (turistické centrum) téměř nejezdí (kostky, spoustu lidí) a když ano, tak ohrožují daleko míň – lidi na prknech spadnou a prkno pošlou do pryč, lidi na koloběžce a kole dokážou v krizové situaci zastavit a lidi na bruslích tam prostě nejezděj.

          0 0
          • Petr L2  

            No tak tohle zkus vysvětlit někomu, kdo pamatuje boom ježdění na Nové scéně, nízko letící skate, nebo bruslař co právě hází záda totiž není vůbec svému okolí nebezpečný :-) Mě to připadá stejné jako ta mela okolo e-kol, prostě je to něco nového a vadí to.

            0 0
    • ScottAspect  

      Segway je osobní dopravní přepravník, který je hnaný vcelku silným elektromotorem, ale: Nemá brzdy, světla…atd. Nepatří tudíž na chodník, cyklostezku, a ani na silnici. V Praze je to nyní delší dobu ošetřeno (na určitém území – centrum). Koukal jsem, že jsou i vyloženě nové zákazové značky.

      Na kolo však nic z toho neplatí, pokud se nemýlím. Např. na Kampě je stezka značena i značkami, segwayům vjezd zakázán.

      0 0
    • Petr L2  

      Tak dnes už je poněkud jasněji:

      http://praha.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

      0 0
    • samohyl  

      Konečně v centru mě pěkně štvali, ani né tak turisti co na tom neuměli jako ti pronajímatlé, jezdí jak prasata a ještě k tomu táhnou 2 segwaye za sebou. Hlavně jeden rusák, co to pronajímal v pasáži kotva… málem mě srazil a když sem mu řekl ať dáva bacha tak mě ještě chtěl zmlátit.

      0 0
      • Petr L2  

        Za to ale nemůže seegway, to je o tom, že tu máme bordel a nikdo nemá důvod se k nikomu chovat ohleduplně. To se ale zákazem seegway nevyřeší, objeví se jiný problém, opět to pořešíme zákazem a za chvíli bude tolik zákazů, že bude jednodušší vydat seznam toho, co je povolené......

        0 0
        • Lišák  

          to je o tom, že tu máme bordel a nikdo nemá důvod se k nikomu chovat ohleduplně.

          Ohleduplnost je snad záležitostí výchovy a svědomí. S tím nějaký bordel (v zákonech, nebo kde myslíš?) nemá co dělat. Podle mého soukromého názoru.

          0 0
          • Petr L2  

            Právě, že má, protože pouze malá část lidí je schopná, nebo ochotná sama jednat s nějakou míru ohleduplnosti natož si dělat hlavu z důsledky svého chování, to je většinou součástí dlouho se utvářející tradice a obecně akceptovaných norem chování společnosti a to nám tady soudruzi velmi pečlivě zlikvidovali. Proto co není jasně zakázané a sankcionované lidé prostě nerespektují, kolikrát nerespektují ani to, co je jasně zakázané, protože to nikdo neumí, nebo nechce řešit, takže jak jsem psal výše, za chvíli budeme mít zákon na všechno. Těm, co mají aktuálně kormidlo v ruce tento trend vyhovuje, umožňuje přijímat zákony s možností represe v rámci udržení klidu a pořádku a díky tomu vše pod kontrolou a v zásadě se souhlasem lidu. To se ani komunistům nepovedlo.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.