• Sweeta

    Zdravím přátelé, kamarádi, původní plán zněl utéct na Nový Zéland, ale bohužel kapacita víz se rychle vyčerpala a tak si musím počkat minimálně do Března 2016. Proto mě napadlo vyrazit na konci roku na 6 měsíců do USA, kde bych rád pracoval jako mechanik/prodavač v nějakém cyklo obchodě. Přesně toto je již 3 roky moje zaměstnání, tak proč v tom nepokračovat. Můj plán vypadá tak, že se pokusím na netu vyhledat nějaké obchody a předem si (snad) najdu zaměstnavatele. A proč vám to vlastně píšu? Rád bych si nechal poradit, na jakou oblast se ideálně zaměřit. A jaká, že by taková oblast měla být? Ideálně taková, kde to žije cyklistikou, člověk si tu užije bikování a dá se tu jezdit celoročně. A ideálně samozřejmě taková, kde si člověk dokáže vydělat něco navíc, aniž by tam byl půl roku o chlebu a vodě, byl nucen žít v pokoji 2×2m a dělil se o sprchu a záchod s deseti dalšíma přistěhovalcema.

    Budu rád za všechny vaše zkušenosti a rady, dost mi to usnadní a urychlí hledání a vybírání, případně to může pomoc i někomu dalšímu :)

    BTW nepočítám s tím, že na mě všude čekají s otevřenou náručí a už vůbec nepočítám s tím, že tam nějak zbohatnu, nicméně věřím, že si oproti nynějšku nijak nepohorším. Beru to hlavně jako novou zkušenost, možnost něco zažít, naučit se anglicky, nechat si narůst k*ule atd…takže perte to do mě, díky!

    0 0
    • Delkim  

      tady máš ještě dodatečně nějaké info jak to chodí na NZ

      http://pohl.blog.idnes.cz/…-prisel.html

      0 0
      • Sweeta  

        o Zélandu mám informací víc než dost, ale díky ;) jinak tím „utíct“ jsem měl na mysli prozatím jenom rok, takže working holiday víza, kde je limit 1200 lidí, ale bohužel to nevyšlo díky absolutní nefunkčnosti systému, příště to zkusím radši papírovou formou přímo na ambasádu ;)

        0 0
    • alinceb  

      Místo rozhodně kolébka MTB – Californie, San Francisco.

      0 0
      • Smazaný účet  

        saaan fraaan ciskoooooo!!! California!

        0 0
      • Radek Broz  

        Proč???

        0 0
        • karliner  

          Asi mu to poradil strejda.

          0 0
        • alinceb  

          Tak já bych asi jel směr Kanada (Whistler), ale když chce jezdit celoročně, tak to chce někde víc jižně. Zajet si pak zajezdit někam po okolních státech nebude takový problém. Rozhodně bych volil západní pobřeží.

          0 0
          • madcat  

            Proč? Takovej bajking uprostřed Jižní Dakoty taky nemusí být k zahození..? :)

            0 0
    • tromboonen  

      Nechci Ti do toho kecat, ale vzhledem ke kurzu dolaru… pro US of A mluvi jen tradice (MTB), ale jinak tam budes jako nelegal.. to se sice da, prekvapive lepe nez v jinych zemich, jsou tam na to docela zavedeny, ale odpovida tomu plat.. ja tam byl na skole se stipendiem, cca 1997, pracoval jsem jen pote na prilepsenou, slo to v pohode (ve srovnani se zapadni Evropou predtim, nez jsme byli v EU), ale delal jsem na stavbach nebo malire v lepsich firmach.. uz si to presne nepamatuju, ale pres 10 dolacu na hodinu jsem se nedostal i kdyz jsem sefoval particce jinych nelegalu co to fakt neumeli a musel jsem to delat za ne..

      Tenkrat byl dolar za 30 tusim, a na miste i na privezeni domu do zacatku mi to stacilo, ale jako ze bych to dneska videl jako perspektivni, to ne.. 200 Kc za hodku tady u nas bere kazda lopata, plus je tam takovy ten faktor vymyvani mozku a vlastenectvi, ale jako jestli mas potrebu zazit si pravlast MTB tak proc ne..

      Jestli to ale chces mit udrzitelnejsi, jednodussi, pohodlnejsi a celkove schudnejsi, sel bych do EU, jestli jsi anglofil, tak kdekoli do UK, tam uz par let maj konjunkturu cehokoli cyklistickyho (jako bonus i silnici), budes tam legalne, libra je pomerne silna, je tam draho, to jo, ale kdyz si vyberes nejakou odlehlejsi oblast kde nedas tolik za bydleni, budes v poho.. v Americe budes za lepsiho Mexicana, dneska uz obcas i delaj razie atd.. celkove bych rek jen pokud trvas na ty historii (MTB), jinak je mnohem lepsi Anglie nekde za bukem, Skotsko, Irsko, atd, nebo Skandinavie, i kdyz tam musis zas projevit snahu zapadnout a naucit se jazyk .. UK bude nejlepsi.. a naucis se tam aspon tu spravnou anglictinu :)

      0 0
      • jonti  

        Předpokládám, že když řesil na Zélandu Working Holiday víza, tak v USA pojede na Work and travel nebo něco podobné, ne jako nelegál. Tím se to výrazně mění. Taky to otevírá možnost shánět práci už teď na dálku.

        0 0
        • tonik666  

          Oficiálně pochybuju.

          Nemá work and travel nějaká pravidla jako méně než 26 let, zaměstnavatel předem atd.

          0 0
          • jonti  

            Zaměstnavatel předem jo, ale můžeš ho změnit, navíc musíš být student. Sweetovi je 24, podle profilu.

            0 0
            • tromboonen  

              Nemyslim si, ze by mu dali vic penez jenom proto, ze tam bude na work and travel vizum..

              0 0
          • Sweeta  

            jonti má oficiálně pravdu, chtěl bych to na work and travel

            0 0
      • Sweeta  

        díky za názor, jedna věc je ta tradice a tak nějak se do USA chci prostě na delší dobu podívat a teď je ideální příležitost (spousta lidí mi řekne ***** na USA, nevyděláš si atd..ale radši mám osobní zkušenost)

        anglofil jsem, ale UK mě moc neláká, navíc v tomhle ročním období…nicméně tohle jsem tu úplně řešit nechtěl, spíš mi jde opravdu o nějakou tu osobní zkušenost přímo z oboru, případně o rady na jakou tu oblast se zaměřit :)

        0 0
        • oddie  

          Oblast ti neřeknu, ale obecně je tam velká poptávka po zručných zkušených lidech, takže bych čekal, že mechanik s praxí nebude mít problém zvláště na léto sehnat flek.

          0 0
        • AussigBiker  

          V Anglii je jedno jaky rocni obdobi, furt tam chcije :D

          0 0
      • MarekF  

        Sorry za OT, ale 200kč/hod každá lopata? To jsi trochu mimo..

        0 0
        • tromboonen  

          No tak kazda ne, ale kdo bere min, tak je bud total nezodpovednej manual, nebo cizinec, a to presne jsi kdyz jedes nekde delat na polocerno, na studenta atd.. jako staci to, proc ne, me to v te dobe taky stacilo, ale dneska uz jsou jiny moznoste, kdyz jsme v tom EU, proto jsem o tom mluvil.. ale jestli chce nekdo mermo moci do US of A, tak pak si bude muset zvyknout na minimalni mzdu a brat to jako obet za to, ze se dostane do US of A, nevim jak v bike prumyslu (a v exponovanych oblastech, kde to chce delat kazdy bike bum jen aby prezil a mohl jezdit), ale v normalni praci (stavba, malir, manualni ale ne typu cisnik nebo barman) jde casem dostat vic, pokud to umis a dovedes si to vyjednat.. teda alespon to slo pred krizi, jak ted nevim..

          je to na rozhodnuti kazdeho soudruha, jestli se chce nekam na urcite misto podivat a zit tam a pak tomu obetuje tu mzdu a nepohodli, nebo jestli to chce delat trochu udrzitelneji a normalneji, ono to UK neni vubec spatny, z vlastni zkusenosti, oboje ma neco do seba, ale kdybych si mel vybrat tak UK je zajimavejsi pres lidi, jazyk, prachy, prakticnost… ale je to muj nazor

          0 0
    • pepino  

      Tak za chvílí se budem z Evropy stěhovat všichni.

      0 0
    • Kalic  

      Portland je takový střelený město, který žije i cyklistikou.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Mozna bys mohl zkusit Texas. Je tam levne a pritom vyssi vydelky. Anebo zkus sehnat praci u e-shopu jako je treba jensonusa.com.

      0 0
    • skorpion  

      Colorado – Denver, Boulder, Fort Collins, … proste Rocky Mountains.

      0 0
    • tonik666  

      Boston je taky super cyklistické město, ale chybí okolo velké hory, takže jsou omezené možnosti bajkovat v terénu. Na to je lepší třeba Colorado.

      0 0
      • alinceb  

        Tam ale v zimě sněží, ne? :)

        0 0
        • -b-n-x-  

          Porad lepsi kdyz tam snezi v zime nez na NZ v lete :-)

          Aspon muze zkusit lyze, snb a fat bike.

          0 0
          • alinceb  

            Já bych to třeba uvítal, ale jsou lidi, kteří zimu rádi nemají…:)

            0 0
      • Sweeta  

        Colorado mě napadlo jako první, jen se bojím té zimy, aby tam jednoduše nebyla pro cyklistiku „mrtvá sezona“, o lyžování vím úplný nic :)

        0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Radek Broz  

      Za mě určitě západní pobřeží. Těm velkejm městům, co tu raděj, bych se osobně vyhnul – přijde mi to jak „bikovat“ v Berlíně. Jestli chceš jezdit přes zimu, tak asi fakt ta California, ale ježdění v těch teplejch oblastech není žádnej šlágr. Vide a fotky jsou odtamtud pěkný, ale moc toho není – jak jezdit celej půlrok někde na Točný. Ne, že by v Cali nebylo zajímavý ježdění, ale tam bude sníh (Lake Tahoe nebo Mammoth). Na druhou stranu bych si třeba v Laguna Beach asi zimu i s tim omezenym ježděním představit dokázal. Ale těch bikeshopů tam zas tolik není a je tam sakra draho.

      Dále spíš, pokud bys tam nutně nectěl přes zimu:

      V Oregonu je toho dost, na zimu to ale taky nebude. U Portlanu sice něco je, ale zaměřil bych se na Bend, příp. Hood River.

      Colorado Fruita, Grand Junction… Arizona Sedona.

      Skvělej by byl Utah – Moab (jaro/podzim), ale třeba bydlení pod 40k na měsíc jsem, když jsem přemejšlel jet tam na dýl, nenašel. Bikeshopů je tam třeba 6, ale nemyslím si, že by tam na tebe čekali s otevřenou náručí, jak tady někdo psal. V těhle resortech pracujou lidi, co jezděj a kvůli ježdění tam udělají cokoliv. Na jedno místo v takovym shopu se bude hlásit fakt hodně lidí.

      Pro inspiraci mrkni ke mě: http://etbikez.com/… k Robovi: http://www.robtrnka.com/…s-trip-2014/

      0 0
      • Radek Broz  

        1. link má být: http://etbikez.com/…

        0 0
      • tromboonen  

        Taky bych rek ze zapad je lepsi, Portland jo, slysel jsem o tom „nejcyklo meste“, ale jinak Portland samotny je dost nuda, takova lepsi Ostrava (ale do hor dal:), myslim, ze s tou cyklistikou je to mysleno jako ze se tam dobre zije s kolem, jako v ramci mesta.. a chcije tam dost..

        To uz radsi doporucim Seattle, tam chcije taky (hlavne v zime), ale snezi jen velmi vyjimecne, jsou tam fajn kopecky primo ve meste, spousta jezer, na more kousek, ostrovy, cely Pudget Sound az nahoru k Vancouver Island (a zvlaste San Juan islands) jsou skvele, da se to objet na trajektech na kole..

        Plus v Seattlu mas moznost delat cokoli, jezdit na kole i pracovat v oboru, v zime to mas kousek na lyze (kdybys chtel), muzes se naucit jezdit na lodi atd. atd, plus mesto samotne ma trochu vic do sebe nez Portland, IMHO..

        0 0
        • Sweeta  

          Seattle vypadá dost zajímavě, díky za tip, možná bych nakonec i ty chcance nějak přežil :) hodně se mi líbí blízkost Kanady a především samozřejmě Whistleru :)

          0 0
          • tromboonen  

            Kdyz se naucis dobre malovat (pokoje) a lakyrnicit, dam Ti typ na chlapiky co ti dobre zaplati za slusnou praci (jestli jeste existujou..) a ve volnem case si muzes jezdit na kole, na lodi a na lyzich jak se Ti zachce :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.