• Kubiczech

    Ahoj,

     

    ani pořádně nevím, jak mě to napadlo, ale posledních pár týdnů mě neopouští myšlenka o uspořádání vlastního mtb maratonu. Možná mě k tomu přivedlo to, že v okolí moc závodů není. Přehršle kopců u nás v Přelouči věru nemáme, ale natáhnout rychlý maraton, který by koncetroval architektonické i přírodní zajímavosti okolí a současně nabídl ne úplně nezajímavý terén, by se tu dal. Ideální by bylo pořádání v rámci některé větší akce, která se u nás koná – ať už červnový prestižní žákovský turnaj v kopané, srpnová Rally Železné hory nebo zářijové dabingové Ceny Františka Filipovského – a s podporou města, o čemž už jsem trošku předběžně jednal. Nebudu dále zatěžovat detaily.

    Jde mi jen o to, že mezi vámi bude někdo, kdo má s pořádáním menších či větších závodu zkušenosti. Ten mi zajisté poví, že si to celé moc maluji, ale také mi možná sdělí nějaké užitečné rady a posune mé úvahy zase o trochu dál. Asi to budou příliš obecné dotazy, ale na co nezapomenout? Jaká jsou úskalí? Jak je překonat?

    Kdokoli máte k tématu co říci, tak něco napište, když to nepomůže mně, tak třeba někomu jinému. Ostatně je tu i prostor pro vyjádření toho, co vám na stávajících (řekněme zavedených) maratonech chybí nebo vás rozčiluje.

     

    Díky za pozornost. (:

     

    P.S.: Doplňující otázka – zajedete si občas závod i na rychlé rovinaté trati?

     
    0 0
    • Kubiczech  

      Omluva ze překlep v nadpisu. I za ty další.

      0 0
    • Snipp  

      Nejvetsi problem je sehnat lidi na zajisteni trasy, tim myslim i prostrihavani trate a druhy nejvetsi problem sehant sponzory kteri ti pomuzou to uskutecnit… No a jeste vybrat termin aby do toho nebyl zadny zavod nebo na druhem konci republiky.. :D

      0 0
      • Snipp  

        Jeste jsem zapomnel zazemi to je jedno z nejdulezitej­sich veci..

        0 0
      • jIrI___  

        Problém bych viděl taky s povolením všech vlastníků pozemků, po kterých člověk pojede, popř. i povolení od ochranářů.

        0 0
    • pelhrimov  

      Ve 22 letech velký závod s pořadateli na každé odbočce? Tak to budeš mít těžké, to jsem velice skeptický. Protože jsi mladý, tak nemůžeš mít dostatek známých a přátel, kteří Ti pomohou. Respektive kamarády asi máš, ale jsou to nemajetní studenti. K or­ganizaci velkého závodu potřebuješ lidi, kteří mají pravomoci o nečem rozhodnout – třeba o grantech krajů a měst. Ke „zdrojům“ se člověk dostává až s věkem, proto se ambiciozní krasavice někdy vdávají za „staré dědky“. Určitě se Ti povede uspořádat závod typu: 40 km, 200 Kč startovného, do 100 lidí na startu. Dúležité je mít s kým pořádat závod, pro koho a kde. Peníze jsou až na 4. místě.  

      0 0
      • McBlacky  

        tak tak, ideální je začít XC okruhovým závodem, který nekříží žádnou silnici 1–3 třídy. Nejoptimálnější situace je když celý prostor závodu je na pozemku města nebo jednoho majitele.

        začal bych 0tým ročníkem. limit startujících na kolik si troufáš, 100 už je dost. Budeš potřebovat pořešit i měření výsledků, zázemí s wc, internetovou propagaci

        0 0
    • Kubiczech  

      Děkuji za komenty. (:

      Jsem si vědom toho, že bez zkušeností je utopie napoprvé pořádat něco velkého. To ostatně není mým cílem. Spíše něco menšího, nultý ročník jak říká McBlacky s počtem startujících max. 100.

      Největší starosti mi dělájí právě povolení průjezdu od vlastníků pozemků, ale s tím mi nikdo zde poradit ani nemůže. Další věc je podpora, sponzoring v době krize – i když pro menší závod není třeba moc a tím, že tu v okolí nic podobného není šance stoupají. S čím si ale rady nevím je měření výsledků…

      Zázemí by problém být nemuselo, otec pořádá hodně koncertů, kamarád je celkem úspěšný pořadatel místního hudebního festivalu. Tady se mám kde vyptat. Díky bohu.

      Kdyby kohokoli ještě něco napadlo, dejte vědět. Po zkoušce vyrazím na prozkoumání terénu. Doufám, že budu uspěšnější než při mudrování o ceny do tomboly na maturitní ples. (:

      0 0
      • Jenda  

        hele organizoval jsem XC, klasickej hnojak, muzu ti rict ze znova bych do toho asi nesel (nastesti jsme plachnul za hranice takze jsme mel vymluvu nepokracovat) – prvotni nadseni postupne vyprchavalo a vyprchavalo s tim jak zjistujes ze znamych ma clovek spustu ale kamaradu ochotnych pomoc uz moc ne, penez je na to potreba fakt dost, sezralo to nehorazne casu, nakonec superhnusny pocasi takze skoro nikdo neprijel a jeste jednoho odvezla sanita. Jako zazitek silnej ale pozitivni moc ne:-(

        0 0
    • Omen  

      Chlape přeju ti hodně štěstí. Jen je škoda že nebude teréní a s pořádným stoupáním. Většina závodů „horských“ kol v čr je právě rovnější a hodně rychlá. Průměrné rychlosti přes 25km/h i 30km/h sem tam. Tzn většina by se mnohem lépe než na MTB dala na trekingu a nebo na ciklokrosu. Pro mě bohužel závod Mtb znamená na 40km 1000–1200m stoupání a max 10–15% asfaltu. A tak si moc nevyberu (a nebo je to moc daleko).Každopádně udělat závod se vším všudy není žádná prdel mám kamaráda co je pořádá a vím co to obnáší a osobně bych do toho nešel.

      0 0
      • rock  

        „Pro mě bohužel závod Mtb znamená na 40km 1000–1200m stoupání“

        Kdybys byl z Moravy, poradím ti výlet na Slovensko. Od nás to není daleko, 3300m/100km (Dubnica) nebo 3000m/95km (Súľov) hovoří celkem srozumitelnou  řečí …

        0 0
      • Martin11  

        Tak přijeď příští rok do Krušných hor. Jezdí se tam bikemaratonek Krušnoborec – 42km/1600 v.m. Stoupání až 34%. Určitě si užiješ – je to dobrý maso… (http://www.alkalis.cz/krusnoborec)

        0 0
    • MARIN  

      Povolení nebo ohlášení musí být od:

      vlastníků pozemků, vlsatníků případně správců lesů (s těma je lepší trať rozebrat předem protože nám se stalo , že na cesty o kterých jsme vůbec nepochybovali, že je nepovolí zakázali a ukázali a povolili cesty kam jsme si vůbec netroufli), měst a obcí přes jejichž katastr se projíždí, příslušných povodí, ochranářů (bacha na ptačí rezervace), dopravní inspektoráty jednotlivých okresů kde se přejíždějí nebo využívají komunikace, je lepší informovat i příslušné pobočky služeben Policie ČR a Městské policie

      No a tohle všechno (určitě jsem ještě a něco zapoměl) se odnese na příslušný úřad a ohlásí se konání do 30dnů předem.

      Počítat se spoustou lidí na zajištění tratě, občerstvovaček, rozhodčí, časomíra, značení tratě, motorky na kontrolu tratě těsně před startem a další která pojede před závoďákama musíš pro ně mít povolení od lesáků a ochránců. Počítat s tím, že všichni nebudou pomáhat ZADARMO.

      Počítat s tím, že i přesto se najdou záškodnící a bude přeznačená trať, případně večer před závodem přijde vítr a popadá pár stromů přes trať. I když máš povolení od lesáků neznamená to,že právě v termínu závodu začnou využívat cesty na trati ke stahování dřeva nebo začnou celou cestu upravovat.

      Já osobně jsem letoz zestarnul min. o 5 let a sediny se mi neobjevili jen proto ze na hlave nemam zadne vlasy :)

      0 0
    • karliner  

      já bych doporučil jít cestou, kterou naznačil Blacky

      docela mne fascinuje pytel rad od lidí, co neuspořádali ani výlet kolem pískoviště, být na tvém místě, spíš bych kontaktoval pořadatele opravdových závodů, než odborníky z BF… :-)

      0 0
    • jarak  

      Ahoj.Mám skušenosti s pořádáním dvou závodů v Brně.Byl jsem u zrodu Starobrnotour,a do dneška se organizačně podílím na závodě.Druhou akcí je stále úspěšnější Jundrovský kopeček.Tady jsem hlavním pořadatelem.

      V první řadě musíš mít okolo sebe několik dobrých přátel na které se můžeš spolehnout,sám totiž nic nedokážeš.

      A v druhé řadě je finanční zázemí.

      Déle musíš mít jasno o trati,protože s přesným plánem trasy začneš obcházet vlastníky pozemků.

      Povolení potřebuješ od lesů,komunika­cí,místních úřadů,odbor vodního a lesního hospodářství,a dúležité je Zvláštní užívání komunikací, vydá magistrát dopravy na doporučení dopravní policie.

      Dále sanitky a odpovídající zdravotníky.Vy­žadování jsou od některých úřadů hasiči.

      Je dobré mít motorkáře,perfetní značení trasy,a minimálně na padesát ochotných pořadatelů.nám se osvědčila také spolupráce s městkou policií.

      Zajistit občerstvení během závodu a po.

      Měření časů,elektronicky cca.15 000 Kč.

      Vhodné místo startu a hlavně v cílu mít dostatek prostoru pro sprchy,výdej jídla a nápojů,vyhlášení výsledků.Nepos­tradatelný je dobrý moderátor a kvalitní ozvučení.

      Je ještě spozusta dalších věcí např. startoví čísla,ceny pro výtěze,ceny do tomboly, dobrou kapelu na večerní zábavu a další a další.

      Ještě neŸ se do něčeho pustíš,jezdi po martonech,je jich spousta,a dívej se otevřenýma očima.Určitě si nějaké vzory vybereš.

      Přeju hodně štěstí. Jara

         
      0 0
      • destr  

        Ceny pro koho?

        0 0
        • Blade  

          pro výtěze, neumíš číst?! :D

          0 0
        • Dalas  

          nezdá se vám, že už je to celkem TRAPNÉ takhle skoro pořád poukazovat na každou chybu, kdo co napíše?? Občas ji udělá každý, jsme přece jen lidi. Neřeknu, kdyby psal hodně chyb (i když tu tak občas někdo píše), ale takhle?? Asi to chce holt dospět ;)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.