Popraskaný antireflex na brýlích - dá se opravit?

12 nepřečtených
  • djx

    O víkendu jsem nechal v tom vedru v autě na palubní desce svý dioptrický brýle (tvrzený plastový čočky s antireflexní vrstvou) a dnes jsem si všimnul, že mi díky vysoké teplotě celá antireflexní vrstva popraskala :-( (jemný prasklinky po celé ploše čočky – podobně, jak když praskne plexisklo, ale nevysype se)

    Jednoduchej dotaz – dá se s tím něco dělat (vybrousit, odleptat, popř. nanést znovu), nebo je to na nový skla???

    Dík moc za tipy, ty brýle mě před pár lety stály skoro šestku… :-( Blbec, no…

    0 0
    • vysmátej bajker  

      reklamace?

      0 0
      • djx  

        Bez šance – ty brýle mám už tak 3–4 roky… :-(

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pokud nemas na antireflex spesl zaruku, tak jsi bez sance…

          Pochybuju, ze ti ho nekdo nanese znova, protoze odstraneni, vyroba drzaku pro jiz vybrousene sklo a napareni nove vrstvy by stalo vice, nez nove bryle:)

          0 0
    • Mig_all  

      Na starych brylich ji mam taky popraskanou uz nekolik let, nicemu to nevadí… Jinak pri priletosti korekce dioptrii nebo uplne novych obroucek nechat vyrobit nove skla, bohuzel ale zase tak hrozneho se nic nestalo ne…

      0 0
      • djx  

        No, jednak mě to štve z principu, ale daleko víc proto, že při protisvětle je to vidět – takový fleky, no ale fungovat se s tím dá. Jen nevím, jak v noci v autě, jestli to nebude moc vadit… Asi je to signál přeměřit oči a pořídit nový skla :-)

        0 0
        • JSt  

          …bez antireflexu. ;-)

          0 0
          • djx  

            Původní brýle jsem měl bez antireflexu a nezdálo se mi, že by to byl až takovej rozdíl… A nebo „s“, ale dávat si na to víc bacha… :-)

            0 0
    • Stingray  

      Hele maj teď akci v Lexumu na operaci obě oči za dvacet. Jsem po operaci dva týdny a jsou to nejlíp vynaložený prachy za poslední dobu, cítím se jak novej :-)

      0 0
      • djx  

        Jasný, jenže – s kolika dioptriama jsi do toho šel? Já mám cca 1,5 a 1,75 (teď to možná bude o chlup víc), a to mi na operaci přijde hodně málo. Na kole to v pohodě vyřeším čočkama, u PC/TV v pohodě brýle… Pro operaci snad musíš mít nad 1 dioptrii, ne?

        Jako je fakt, že když spočítám investici do čoček a brýlí, tak by to možná už na tu operaci vyšlo… :-D Ale zas to riskovat, když ty oči jsou relativně v pohodě, to se mi úplně nechce… :)

        0 0
        • Stingray  

          Já měl 3,75 a 5 s cylindrem. Ty moc dioptrií nemáš, já byl bez brýlí slepej :-) Ale myslím, že ty dnešní lasery zvládaj i nízký dioptrie, jen záleží jak jsi starej, do dvaceti se ten zdrak mění… Po třiceti letech s brýlema je to fakt zázrak, dvacet vteřin pod mašinou a vidím jak rys :-)

          0 0
    • djx  

      Tak result po diskusi jak s expertama na optiku, tak přímo konzultace s optikou, kde mi brýle tenkrát dělali – jediný rozumný řešení je ty čočky vyhodit a pořídit nový, nic rozumnýho se s tím dělat nedá… :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.