Pomoc s výběrem mtb do 40.000kč

319 nepřečtených
  • kotrdlenec

    Prosím o pomoc s výběrem rychlého kola pro rekreační ježdění… nájezd cca 3000km/rok – 40% lesní / polní cesty, 30% terén (nic extrémního, obvykle značené turist. trasy, singletracky) a 30% asfalt. Rozpočet do 40.000kč vč. dph

    Dosud jsem jezdil jen na HT a tak jsem zatím koukal jen na pevná kola… ale rád si nechám poradit – myslíte si, že bych měl uvažovat o koupi nějakého fulla s nižšími zdvihy? Mělo by to v téhle cenové relaci smysl? Je jasné, že fulla nutně nepotřebuju, ale zajímá mě, jestli se by se mi vyplatilo investovat do vyššího pohodlí na úkor nižší rychlost.

    Jen pro pořádek, tady je pár kol, které se mi líbí…

    http://www.mall.cz/…cale-40–2010?…

    http://www.kursport.cz/…0-disc-2010/

    Předem díky za pomoc :-)

    0 0
    • kesu  

      pokud mohu radit vem rozhodne fulla stojí to za to.

      konkrétně bych se pohyboval v kategorii 120–140mmm,nižšímu zdvihu bych se asi vyhnul pokud fakt nezávodíš

      0 0
      • karliner  

        Bez jakýchkoliv postranních úmyslů by mne zajímalo, proč doporučuješ chlápkovi, který podle vlastních slov 70% najede po asfaltu nebo lesních cestách a zbytek v nijak extrémním terénu fulla se 120–140 mm zdvihu? Co s ním bude dělat? Myslím, že i 120 je na horní hranici toho, co využije.

        0 0
        • Vegan  

          Pokud neni zavodnik tak 100mm chrtiho zdvihu je plivnuti do vody a pokud proste nezavodi tak pri pohodovem tempu rozdil 120 vs. 100 nepozna na rychlosti na pohodli vsak ano.

          Co se tyce 140mm zde zacinaji kola pouzitelne v opravdovem terenu za dodrzeni toho ze jsou jeste stale pri tom pouzitim i solidne pohodlna. Pokud tedy onen clovek jezdi cca 30% v tezsim terenu nevidim duvod proc by KESU nemel doporucoat klidne 140mm fulla ja osobne bych doporucil to same. Ponevads pri prihlednuti k tomu, ze hodne lidi se technicky vyviji a kdyz vidi co jim full dovoli tak vyhledavaji jeste tezsi teren je to investice i do budoucna.

          0 0
          • Hejdik  

            Dovolím si souhlasit s Karlinerem,pro­tože to napsal,poměrně výstižně.

            Mě už přijde 140 na nějaké XC,byť s náročnějšími traily jako neužitečné předimensování zdvihu jen pro to „co kdyby někdy“…

            0 0
            •  

              taky bych to tak viděl, u mě to z celopevňáku na fully historicky šlo na 80mm,100,140 a poslední dobou 120/127 a od podzimu jsem zase na 100/96 a na moje ježdění po Jizerkách,Českým ráji,Krkonoších je naprosto dostačujících zvlášť když je potřeba občasných delších asfaltových přesunů z místa na místo a rozdíl jak jede za pedálem merida 96 co mám teď oproti Trance X1 co jsem měl ještě loni v létě je ***** znát a ztráta troška pohodlí za to stojí

              0 0
              • MlokCZ  

                A o kolik si na tom nižším zdvihu rychlejší? Dělal jsi nějaké trošku objektí srovnání ve stylu stejná trasa, držet stejné tepy a srovnávat průměry?

                Celá pointa toho vyššího zdvihu je v tom, že vůbec o moc pomalejší (při pohodovém ježdění, neřeším teď závodní nasazení) být nemusí.

                Já letos měl něco přes půl roku znovu chrtího 100mm fulla a zase šel pryč, protože jsem nedokázal vůbec naměřit žádný rozdíl v průměrné rychlosti oproti Stereu, které mám postavené více do rychla (na obou těch fullech byly stejná kola i pláště).

                Občas v některých situcích subjektivně rozdíl byl, třeba dupání ze sedla je pocitově jasně ve prospěch toho nižšího zdvihu. Při jízdě v sedle pocitový rozdíl žádný.

                Výsledný rozdíl průměrů na stejných trasách byl neměřitelný. Tedy jen běžný lehké výkyvy průměru dle aktuálního stavu organismu. Kolísání průměru ale pořád kolem stejné hodnoty při ježdění ± podobných tepů.

                Nějaký minimální rozdíl tam být mohl (třeba jedno procento), ale ten už nedokážu ani jednoznačně potvrdit.

                Sám jsem byl překvapený, že ten rozdíl byl tak malý.

                Tedy ve výsledku byl přínos nižšího zdvihu nulový a ztratil jsem toho hodně.

                Samozřejmě tohle neplatí obecně a je nutné srovnat vždy dvě konkrétní kola a u toho vyššího zdvihu je třeba mít stavbu, co opravu dobře jede (jinak ten rozdíl bude vždy o něco větší).

                A někomu třeba může lépe vyhovovat geometrie u nižšíh zdvihů (mně třeba vůbec).

                Za mě můžu říct, že rozhodující faktor jsou použité pláště (a ty nejsou nijak závislé na zdvihu). A pak hmotnost pokud rozdíl je už opravdu velký (tím myslím až tak 2–3kg; 1kg je málo, aby to udělalo nějaký větší rozdíl při pohodovém ježdění). Při vyšším zdvihu je pak potřeba opravdu dobře vybrat zadní stavbu a i vhodně nastavit tlumič, aby to šlo případně ještě omezit tak akorát dle požadavků každého jedince.

                A ještě to bude hodně záviset na tom, jak kdo umí šlapat. Kdo neumí dobře kruhově šlapat, tak může mít u vyššího zdvihu větší problém a větší ztráty.

                0 0
                •  

                  průměry na stejných trasách mám na chrtím fullu přibližně v rozmezí 1,5–2,5 km lepší než jsem měl na Trance X1 při continental race kinng 2,2 supersonic které jsem měl/mám na obouch kolech,když jsem jel vyloženě na pohodu tak jsem neměl co Trance X1 co vytknout, ale v naší partě jsem jedinej měl tak velkej zdvih a na delších svižnějších přejezdech to bylo takový malý trápení abych stíhal a moc se netrápil, v těžším terénu jsem měl zase navrch já, ale těch úseků zas tak moc nejezdíme, po přesedlání na chrtí full převažujou plusy nad mínusama oproti vyšším zdvihům

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    2km/h na průměru je už dost, za to už to asi stojí.

                    Já mám na rychlé lehké trati takový rozdíl až mezi Stereem a celopevňákem (a tam je rozdíl už 3kg váhy, což udělá taky dost).

                    A partu asi máte dost výkonnostně vyrovnanou. V naší je to jednoduché, rozdíly výkonnosti jsou stejně příliš velké, takže pokud se jede svižně, tak je úplně jedno kdo na čem jede, protože rozdíly mezi tím jak jedou jednotlivá kola jsou mnohem menší než rozdíly výkonnosti.

                    Ten Tvůj případ bych ale také označil, že to bylo přizpůsobení se ostatním.

                    0 0
                    •  

                      ještě dodám že mě na vyšším zdvihu dělal problém vzpřímenější posez, i když jsem ladil tak na pevňáku a chrtím fulu mě posez/geometrie víc seděj, jinak naše partička je vyrovnaná tak do 50 km, pár borců se zahřálo a teprve pro ně vyjíždka začíná, někteří už počítají km do konce a průběžně trpí hlaďákem či bolavým tělem, já jsem takovej diesel co mu chybí turbo :-), po stovce toho mám taky plný zuby

                      0 0
                      • maajkee  

                        Pro to já nejradši jezdím sám, pěkně svým tempem, dát si svižně do těla třeba krátkou 40km vyjížďkou na krev nebo si brouzdat krajinou poklidným tempem třeba 150kiláčků :)

                        Když jedu s někým tak jsem nevrlej že mě to třrba fakt jede a musím to brzdit a nebo naopak že už nemůžu a musím jet na krev.

                        Jinej případ to je s přítelkyní, tý se vždycky rád přizpůsobím :)

                        0 0
                        •  

                          sám samozřejmě jezdím taky rád, řekl bych že mnohem více než s partičkou, nejvíc však jezdím s kámošem z práce, sem tam nějaký to pivko a to je relax :-)

                          0 0
                          • maajkee  

                            Jj, pivko se zas samotnýmu člověku dobře nepije, to je fakt :)

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          Pokud se jede pohodový výlet, tak jsou vždy nějaké zastávky. A pak se to dá řešit tak, že se větší parta vždy roztrhá na více malých skupinek a počká se v hospodě.

                          A někdy to v naší partě vylepšuju tak, že v některých úsecích se jede více variant (pomalejší nebo technicky slabší si to zkrátí kratším a rychlým úsekem) a tím se čekání v hospoedě zkrátí.

                          0 0
          • karliner  

            No, já na to mám přesně opačný názor (proto jsem se taky ptal), full se zdvihem 100, max 120mm mu opravdu hodně zvýší pohodlí a přitom mu nebude vadit při jízdě na silnici nebo polňačce, s línou a těžkou 140 mm mrchou (bavíme se o kategorii do 40.000 Kč) se bude 70% cesty trápit a je otázka, jestli ten zbytek bude v tak h-c terénu, že ten vysoký zdvih vyrovná ty nevýhody. A už vůbec nesouhlasím s tvým tvrzením, že teprve kolo se zdvihy od 140 mm je teprve použitelné v těžším (opravdovém) terénu.

            0 0
            • Vegan  

              140mm v terenu pri zachovani jaks takz pohodli, nezkreslovat prosim.

              0 0
              • karliner  

                OK. Už vůbec tedy nesouhlasím s: Co se tyce 140mm zde zacinaji kola pouzitelne v opravdovem terenu za dodrzeni toho ze jsou jeste stale pri tom pouzitim i solidne pohodlna.

                0 0
            • scret  

              souhlasim s tebou, podle me je 140 uz moc… podle me je max. pro zakladatele 120… to jeste trochu pojede a zaroven pohodli je uz dost slusny…

              0 0
              • marapara  

                140 mm je celkem dost, ale za sebe můžu říct, že můj Spešl SJ FSR se 140 mm zdvihu při vhodné volbě plášťů nejede o moc hůř než HTčko.

                0 0
        • kesu  

          nevím co ani na čem jezdíš, ale mě i na polní cesty přijde těch 120–140mm akorát, jede to celkem dobře a přitom je to pohodlný. postupně jsem se od fulla se 100mm dostal až na 200 a i když si můžu vybrat na čem pojedu beru vyšší zdvih. Nemluvě o ovladatelnosti..

          0 0
          • jIrI___  

            Mně na polní cesty naopak přišlo HT lepší než 120 mm full.

            0 0
            • marapara  

              Asi nejsou u vás moc rozbité. Já jsem loni po těch děštích, vymletých a rozjebaných polňačkách jezdit na HTčku rezignoval.

              0 0
            • MlokCZ  

              Jsou polní cesty, kde se jede super na celopevňáku (i když už si takových vybavuju minimálně) a zase jiné, kde jsem rád za 140mm.

              0 0
    • MlokCZ  

      „nic extrémního, obvykle značené turist. trasy“

      Tohle spojení mi zaujalo. Některé turistické trasy jsou lehké, ale některé jsou opravdu technicky náročné. Já třeba v Beskydech rozhodně úplně všechny úseky po turistických trasách nedám.

      Na některé turistické trasy tedy bude vhodný třeba chrtí nízkozdvihový full a na jiné se bude hodit klidně 160mm+.

      Tedy jen specifikace ježdění po turistických trasách o náročnosti a vhodném kole nic neříká.

      Dle těch ostatních procent a poměrně dost asfaltu, tak by někdo vzal HT, já bych už na tohle rozložení určitě vzal fulla.

      Za 40tis. bych šel už určitě do fulla. Příklad, že těsně pod 40tis. se dá i slušně osazený full:

      http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

      0 0
    • martin_bakov  

      Mit HT za 40kkc to uz je slusne kolo pro zavodni ucely, jestli HT tak ti bohate bude stacit vybrat neco v nizsi cenove kategorii.

      Na tvem miste bych kouknul na nejake nizkozdvihove fully, pohoda neni k zahozeni, me se libi treba tenhle :

      http://eshop.kola-radotin.cz/…uel-ex-6–10/

      ale oni uz ti mistni experti poradi ;)

      0 0
    • Al Stra  
      • rozhodně fula
      • a kupoval bych to v dobré kamenné prodejně, kde ti to před koupíseřídí a budeš mít dvě garanční prohlídky zdarma
      0 0
      • vikicek  

        S tím „rozhodně fula“ bych byl opatrnější .. podle mě by se pro jeho potřeby mohlo klidně tak hodit HT, který za ty prachy bude lehčí, lépe osazené a víc se hodí požadavku „rychlé rekreační kolo – 70% v podstatě bez terénu“

        0 0
        • martin_bakov  

          a je fakt ze kdyz by poridil paradni HT za 30cet tak mu deset zbyde na hadry a prislusenstvi aby na tom nemusel jezdit na zacatku v dzinach a tricku :)

          0 0
        • Al Stra  

          za výrokem rozhodně fula si stojím na 100 procent díky vlastní zkušenoti s nekolika koly, jinak radit nebudu

          0 0
        • PatrikL  

          „lépe osazené“

          no to nemusí byť pravda, rozdiel v cene http://www.mall.cz/…cale-40–2010?… a napríklad http://www.skipaudera.cz/…-l-2010.html nie je ani 3000kč, pričom full má len horšiu vidlicu a inak je všetko rovnaké… Celková hmotnosť len o 900g vyššia podľa oficiálnych údajov.

          0 0
      • rud1k  

        Jak tak na vas koukam, tak jsem asi posledni clovek na tomhle foru, kterymu vyhovuje vic ht nez full :)

        0 0
        • vikicek  

          nejsi, já bych HT za fulla nevyměnil (a pokud bych musel, asi bych se smiloval nad nějakym fullem kostitřasem, třeba Epicem :)

          0 0
        • Rychlej turista  

          Určitě nejsi, ale HTčkáři už většinou všechno napsali a tak nechali volné pole k realizaci fullistům. Nechtějí být za podivíny a brzdy pokroku, když jsou dneska ty zdvihy v takové módě :-)

          0 0
        • winter78  

          :-)

          0 0
      • scalar  

        Na co fulla? Přibyl by další zoufalec, co se plazí po cestách na 13 – 14 kg. vážící houpající se příšeře.

        Za 40 tis. může mít perfektně vybavené 10,5 – 11 kg HT…

        0 0
    • lynxx  

      Neber full!!! Nebo si ho aspoň nejprve někde vyzkoušej na asfaltu. Je to šnek! Pokud bys zamýšlel jezdit převážně hard core MTB stylem typu downhill apod., tak by full měl pro tebe smysl. Ale když se koukám na tvůj profil (předpokládáných terénů), tak je skoro totožný s tím mým a já letos budu také kupovat bike – HT.

      0 0
      • MlokCZ  

        Kolik si toho najezdil na fullech a na jakých?

        0 0
        • lynxx  

          Vyzkoušel jsem dva – HiFi Deluxe 29 2010 a RIP 9 2009. HiFi jsem měl zapůjčený k testu z obchodu a RIP od přítele na víkend. Asfalt byl trapný!!!

          0 0
          • maajkee  

            No tak jasně, ono MTB není přeci určený na asfalt a full už vůbec ne :)

            0 0
            • AsiJura  

              Přesně jsi to vystihl, dneska už snad lidi ani neví pro co vlastně mtb vniklo:)

              0 0
              • Ruprt2  

                MTB? to je něco jako SUV ne?

                0 0
                • Tommy_Lee  

                  Takze do terenu na hovno? :-)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    SUV není do terénu na hovno ;-)

                    Ale jezdí se s tím stejně akorát po silnici!

                    0 0
                    • Tommy_Lee  

                      Jsou Q7, X3, X5, X6 SUV? :-)

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        to je nějaký chyták? :-)

                        0 0
                        • Tommy_Lee  

                          Nene, to jsou jen priklady SUVcek, ktery jsou do terenu temer nepouzitelny a zaroven bych rekl, ze patri k tem rozsirenenjsim. Cista pozerina :-D

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            tuším jak to myslíš, ale nemyslím si to.

                            Q7 ani X6 nejrozšířenější SUV rozhodně nejsou.

                            0 0
                          • scret  

                            tak se podivej na prodej aut a uvidis, ze nejaky BMW, audi atd. nemaj zdaleka na prodej Kii a Hyundaii:)

                            0 0
                          • goofy  

                            No tak zrovna s X3 jsme projeli docela dost, aniz bych se toho auta chtel nejak zastavat…

                            0 0
                      • mandel  

                        nemůžu souhlasit, že X5 v terénu nic neumí, neni to offroad, což je každému jasné, ale asi bys ho neměl házet do jednoho pytle s X6 a Q7.

                        0 0
                  • kotrdlenec  

                    SUV je v terénu na hovno na silničních pneumatikách, vo tom žádná, ale stačí pár úprav a zvládne to leccos. S náma byl na expedici v Maroccu chlapík s Q7 3.0TDi se vzduchovym podvozkem, která měla právě jen offroad pneumatiky, jinak sériovka (co se jízdních vlastností týče, jinak samozřejmě vybavená na expedici) – nechci říct, že to projede to samý jako G klasse, ale v žádný situaci do který se dobrovolně pustí člověk s aspoň základnim pudem sebezáchovy nezklamala :-))

                    docela zajímavý taky bylo, že celou trasu zvládla, na rozdíl od dvou H2 a jedné Discvoery 3 …

                    0 0
            • Dan.45  

              HT dokáže slušně jet na cestě, záleží na hodně na pláštích;)

              0 0
          • Aldamore  

            Nic ve zlým mám RB Monster Am, přes léto jezdím do práce po asfaltové cyklostezce (18 tam 18 zpět) a jezdí tam hodně bikerů na HT a taky hodně jich nechávám koukat na záda a když tomu máknu tak jsem měl průměr 26km/h

            0 0
            • Rychlej turista  

              A teď si představ, že bys měl nějaký hbitý HT a to samé jel při stejném úsilí průměrem hodně přes 30 km/h :-)

              0 0
              • jIrI___  

                … a pak vjel do terénu a byl vyklepaný jak startka :)

                0 0
              • Aldamore  

                Nemám v úmyslu tvrdit že full je rychlejší, jezdil jsem jen na HT a v lednu 2009 jsem si pořídil vysněné RB, ale to co jezdím ve svém okolí nebo zajedu někam do hor tak prostě s fullem je to o ničem jiným, jsem ohromně spokojenej. A to že když přejíždím na té naší placce (jih od Brna) někam do lesů, tak přejíždím cca 20km tak je to taky někdy na zabití, no to je ale plus a mínus celoodpružené­ho kola.

                0 0
      • Pedro RB  

        :-)Jestli nebude jezdit závody na výsledek nebo dohánět namakanějšího spolujezdce, tak malé zpomalení fula v určitých situacích vůbec nepostřehne.

        Myslím full typu Nwerve XC, Anthem X jak mu tady doporučujou..

        0 0
      • nox159  

        co budes delat s MTB na asfaltu? ;-)

        0 0
        • li-borg  

          Pomalu, když se tak dívám na naše silnice (zvlášť nyní), si říkám co dělat se silničkou na asfaltu.

          0 0
    • maajkee  

      Z vlastní zkušenosti bych radil měj oboje :) fulla i HT, oboje má svoje využití a univerzální kolo prostě neexistuje.

      Nevim co máš teď za kolo, ale možná bych ho zkusil dát trochu do kupy aby jezdilo a k tomu koupil novýho fulla. Za cenu do 40 tisíc se dá pořídit už suprovej full, já bych to nejlíp řešil sháněním výhodný koupě full rámu a následným poskládáním dle svých představ.

      Nebo pak ještě třeba zauvažovat nad 29" bajkem ;)

      0 0
      • martin_bakov  

        pravda, podivej se taky na 29er bajky (samozrejme HT) nabizi o trochu vetsi pohodli na nerovnostech – vetsi prumer kol a objemny plaste umi docela zehlit na druhou stranu ti to kolo muze prijit linejsi, musis si osobne vyzkouset jinak to nema cenu rozebirat.

        maajkee ta profilova fotka docela ujde, takova bez fantazie oproti te predchozi ale verim ze casem spadnes do starych koleji ;)

        0 0
        • maajkee  

          No snažím se aby Bomba neměl sebemenší záminku do mě pořád rejt :)

          Jinak pokud bych měl mít jen HT, tak bych šel asi do 29ky. To že je malinko línější pak vykompenzuje ten větší komfort v terénu.

          0 0
      • jan 2  

        Jestli můžu poradit kup si jen jeden typ kola a tomu se věnuj pořádně, když si budeš kupovat ht budeš rychlejší, ale pamatuj vždycky budou lidi kteří jsou na celoodpruženém rychlejší. Když si koupiš celoodpružené kolo dostaneš do rukou za 40000 slušne kompromis a už nikdy se jako cykloturista k ht nevrátíš

        0 0
        • MlokCZ  

          Při 40tis. co má tazatel bych zcela souhlasil. Pokud je ale peněz více, tak proč si těch více typů kol nepořídit.

          A dost lidí nechce jezdit v extrémním bordelu, takže jsou části roku, kdy se celoasfaltová vyjížďka hodí. A někoho to tak může občas bavit i třeba v létě když je v terénu sucho.

          A pak se druhé kolo (ať už u někoho silnička, u někoho celopevňák, u někoho HT s odpruženou) hodit může.

          Kdybych musel mít jediné kolo, tak budu mít zase Stereo. Jedno chrtí kolo k tomu by mi ale dost chybělo.

          0 0
    • šlapatko  

      Všichni radí fula.Já radím HT s pevnou vidlou.Na asfalt, polňačky a nějaký ten terének to stačí.I v beskydech se dá, ale tam už pevná strácí.Za 40000 by byl pevňák kolem 9kg :-)

      0 0
      • maajkee  

        No jo, tak každej ale nehoní kila :)

        0 0
      • Al Stra  

        ještě jsi zapomněl na singespeed, další váhová úspora

        0 0
        • šlapatko  

          O váhu tady nejde.Pevná prostě někomu sedí.Na asfaltu kolo letí, polňačky to samé a terének je hravější.Závody nejezdím, nějaké spomalení v členitém terénu mě nesere:-) Jo a singlespeed mám taky a s pevnou :-)

          0 0
          • scret  

            budto musis jezdit ukrutne pomalu anebo tou pevnou vidlici myslis 100mm:)) jinak si te nedovedu predstavit v rozbitejsim sjezdiku…

            0 0
            • šlapatko  

              Sjezdy moc nehrotím a převážně jezdím v okolí Olomouce.Asi 50% ročního nájezdu je asfalt.Zbytek lesní pěšinky a nějaký ten terén.S pevnou jsem jel i trať Drásala, nebo Šely.

              0 0
              • scret  

                aha… prijed k nam do stredohori a budes chtit minimalne 100mm:)

                0 0
                • šlapatko  

                  Jasně že jo.Kolo bych měnil podle lokality, kde se nacházím:-) Nechci tvrdit že pevná je na vše.Kdybych pořizoval fula, tak nejspíš 100–100.Měl jsem testovacího Epika a na oblíbených trasách v okolí Olomouce jsem se nadřel jako blázen oproti celopevňáku.Nevím zda to bylo 2,5 kg váhy navíc, nebo dupání kopců ve stoje:-)

                  0 0
                  • scret  

                    vetsinou je to dany u takovyho kola tou vahou navic, pokud bys srovnal 11kg HT a 11kg Epica – nekde budes dokonce rychlejsi…

                    0 0
                    • šlapatko  

                      To vypadá že ještě dlouho zůstanu u pevňáka, na 10kg fula nemám:-)

                      0 0
                      • scret  

                        staci 11kg:)

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Akorát mi není moc jasná ta kombinace:

                        • píšeš, že nezávodíš a zpomalení v terénu Ti nevadí
                        • proč tedy vadí naopak na fullu mírné zpomalení mimo terén?

                        Je jasné, že třeba na vyjížďky kdy je samý asfalt (a takové asi mít budeš, když máš celkem 50% asfaltu) full zrovna ideální není (a i já zase znovu obnovuji celopevňáka s kterým bude poměrně dost asfaltu, i když tentokrát 29tkového). Pak je nejlepší mít celopevňáka i fulla.

                        U fulla když se nezávodí a jede se do terénu, tak vůbec těch 10kg nutných není. Nemám s 13kg fully žádný problém a to mám fyzičku o několik tříd horší než Ty (dle průměrů co jezdíš to tak určitě je).

                        0 0
                        • šlapatko  

                          Mám rád když kolo v stoupáních po asfaltu a šotolinkách letí.Rád si dávám trasy 100–150km lehčí terén a asfalt, tam je celopevñák doma.Na společné vyjížďky se známými bych fula uvítal.Většinou jsou všichni slabší a i v terénu jim stíhám.Jen ve sjezdech mi ujedou.Většinou je to pojezd okolo 50km ukončený hospodou.Nebo je po trase hospod více:-)

                          0 0
              • jan 2  

                mtb v okolí olomouce, to mi hlava nebere

                0 0
                • Fuzzy666  

                  tak teoreticky mtb v okoli Olomouce jsou Jeseniky ze :))

                  0 0
                  • maajkee  

                    asi tak jako Krkonoše jsou okolí HK :)

                    0 0
                  • Vegan  

                    Ale prdlajs bezne se da z Olomouce dojet na Kopecek a tam uz se po miny kopeckach da toulat dal na radikov dokonce je tam kousek bikepark v Hlubockach. A pak neni probelm hodit kola na strechu a smer Jeseniky, Vysocina, Beskydy, Hostynky vsecko je to coby kamenem dohodil.

                    0 0
                    • Fuzzy666  

                      ja vim, sak ja tam jezdivam obcas z prerova, ja narazel spis na honzovy jeseniky krome kterych nic neuznava a ktere miluju, ale neznamena to ze se tu dole neda jezdit. Kolem olmiku je nahodou moc pekny pojezdeni, pohorany, radikov, hlubocky, marianky a samozrejme libava…

                      0 0
          • nox159  

            proc vseci kupujou MTB na asfalt ? jaky to ma vyznam ? :D

            taky sem si jedno poridil :D

            0 0
        • jan 2  

          odrážedlo

          0 0
          • šlapatko  

            Zase jeden machírek? To mám 5× týdně hodit kolo do auta a jezdit do Jeseníků, nebo Beskyd?

            0 0
      • martin_bakov  

        no uz nam tu chybi jen nazor vrcholoveho cyklokrosare ze vetsina lesnich cest se da v pohode a to 1% terenu se prenese na rameni :)

        0 0
      • MlokCZ  

        U celopevňáku je to jednoduché. Ten je vhodny pro toho, kdo ví, že ho chce a proč ho chce.

        A kdyby to věděl, tak by se neptal na HT x full.

        0 0
      • Treeper  

        no v Beskydech HT s pevnou vidli, nevim nevim, nějak si to nedokážu představit, např sjíždět na tom turistickou z Lyse

        0 0
      • Rychlej turista  

        Pojedeš Jihlavskou 24?

        0 0
    • Smazaný účet  

      70% po nezpevněném povrchu už je docela důvod pro fulla. Za 40 tis ale zdaleka nic slušného nekoupíš. To by musela být sleva jako kráva…

      0 0
      • maajkee  

        Za 40 tis. ale zdaleka nic slušného nekoupíš.

        to by mě zajímalo co pro tebe znamená „něco slušného“? :)

        0 0
        • scret  

          taky mam ten samy pocit… pokud clovek nechce 10let staryho kanona:)))

          0 0
          • maajkee  

            No jo, jinej svět, pro mě je třeba už takovej athem X4 slušný kolo, se kterým se dá najezdit mraky a mraky šťastných kilometrů a to ani zdaleka nestojí 40.

            0 0
            • scret  

              kdysi jsem jezdil spousty stastnych kilometru na kole s STX RC s pevnou vidli.. dnes bych na tom jel maximalne do kramu:))

              ja na tech seriovkach vidim vzdycky hroznej odrb – hlavne ze tam nacpou Foxe, ale Rko – coz je na … pak to zacne blbejma kolama atd. atd.

              0 0
              • DaSnail  

                tento je trochu cez limit, dá sa už považovat za slúšný, alebo ešte zdaleka ne?

                0 0
                • maajkee  

                  No třeba pro mě už je uplně super :)

                  0 0
                • scret  

                  jo, tenhle je uz slusnej, ale jsou to minimalne 3litry navic (jeste pedaly – kdyz veme 520ky) a zakladatel hazel kola kolem 30ti… 40 limit…

                  ale pokud by si rad priplatil, pak tenhle trancik je hodne slusny kolecko… ale precijenom uz trochu houpe…

                  0 0
                  • maajkee  

                    jezdim pro radost, na pohodu

                    To by ti nějaký to malý pohoupáníčko nemělo vůbec vadit :)

                    0 0
                    • scret  

                      me urcte ne, proto mam reigna:) ale nevybiram kolo ja, ale zakladatel:)

                      0 0
                  • DaSnail  

                    no v porovnaní so silničkou trochu houpe aj celopevňák 29" ;o)

                    a chlapi v krčme hovorili, že medzi celopérami tie gianty húpu ešte celkom málo…

                    0 0
                    • scalar  

                      Taky se mi občas stane, že se zapomenu a na Smokovi šmátrám po zamykací páčce :-)

                      0 0
                    • scret  

                      urcite tolik nehoupou, Maestro je podle me dobrej system… ale stejne, prejit z HT na 120/127 muze uz nekomu delat problemy… 100mm full bude raketa ktera pojede a zaroven nebude tolik drncat jako HT…

                      ale samozrejme, pokud bych mel jedno kolo, bral bych urcite kolem 120mm fulla…

                      0 0
                      • fredy.k6  

                        Souhlasím, minulej rok jsem si pořídil Trance X2,předtím jsem jezdil HT a ten rozdíl v rychlosti a námaze (pocitově) je veliký (a to váží stejně jako HT). Samozřejmě v pohodlí je rozdíl taky obrovský. Na terén, který zakladatel píše, bych doporučil fulla 100/100, myslím, že to je rozumný kompromis mezi rychlostí a pohodlím…

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Zkus si to někdy změřit ten rozdíl. Pocitově mi taky vždy přijde, že na rovině na jednom úseku, co jezdím hodně často letí jako raketa. Na fullu, že to tam jede mnohem hůře. Pak ale kouknu na tepák a na rychlost a ono je to stejné.

                          0 0
                          • fredy.k6  

                            Je možný, že člověk nejede až tak pomaleji. Zatím nemám tachák, abych to objektivně změřil, ale pocit z lehkosti a rychlosti se na rovnějších úsecích na fullu vytratil :-) Samozřejmě v těžším terénu, kam full patří, je to o něčem jiným :)

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Mně se ten pocit taky vytratil. Už dávno jsem se ale naučil žít s tím, že pocit, který naprosto neodpovídá skutečnosti mi může být ukradený.

                              A zase si uživím ten pocit lehkosti v netechnických rozbitých pasážíš, kde lze šlapat a letět.

                              Tím netvrdím, že u někoho ten rozdíl být nějaký nemůže, jistě může. Jen je dobré si ověřit jeslti to je jen pocit nebo ne. A pokud jen pocit, tak si říct, jak moc je důležitý výběr kola pro falešný pocit.

                              0 0
                              • Vegan  

                                Ono ty pocity jsou celkem jasne na Fullu to mene hazi a tak telo podprahove vnima jakoby se jelo pomaleji je to stejne jako jet 130 ve fabii a BMW 5×x take to cloveku v BMW prijde ze se vlece a ve fabii, ze skoro leti… podprahove vnimani je na toto svine.

                                0 0
                              • scret  

                                me by osobne zajimal rozdil treba mezi TranceXem a mym Reignem, dokonce jsem zvazoval ted koupit TRanceX ram a prehazet na to veci z Reigna, jenom pro srovnani a pak by clovek teprve videl, co mu vyhovuje vic… jedna projizdka na testovacim bajku je o nicem, chce to jezdit dyl a primo srovnavat v konkretnich situacich…

                                Kazdopadne pokud srovnam KHS oproti reignu, tak ikdyz to mam treba za stejny cas, namaha na reignu je mnohem vetsi, ikdyz si drzim podobnou tepovku, coz se da uhlidat, tak reign z cloveka vysaje daleko vic energie… Je ale pravda ze rozdil ve hmotnosti kol je cca 2,3kg…

                                Nejhorsi jsou pri vyssim zdvihu vyjizdky ve vyssim tempu, to bere energii uplne nejvic, pokud se jede oboji na pohodu, rozdily nejsou zas az tak vyrazny…

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Souhlas s tím, že pokud to někdo chce někde napálit, tak se rozdíly mezi zdvihy začnou zvětšovat.

                                  Akorát moc nechápu tohle:

                                  „i kdyz si drzim podobnou tepovku, coz se da uhlidat, tak reign z cloveka vysaje daleko vic energie“

                                  Já tedy když si hlídám srovnatelné tepy (a v obou případech jsem podobně odpočatý, že tam není faktor velkého posunu prahů), tak jsem unavený na všech typech kol úplně stejně.

                                  Proto taky nemám žádný problém jet delší vyjížďku na svojem nejpomalejším kole (novější Stereo, především kvůli těm 2,4 NN) a tak si i zajet svojí nejtěžší trasu vůbec (dle profilu, délky a terénu dohromady). Jen je nutné se opravdu hlídat a nesnažit se všude držet stejnou rychlost jako na tom rychlejším kole (a přitom při tom hlídání ta rychlost může být menší jen o málo). To, že se trasa pojede časově o trošku déle už moc navíc neunaví. Ta vyšší intenzita při pokusu držet srovnatelnou rychlost unaví rychle a snadno.

                                  Z toho mi napadá, že u ne tak málo lidí bude právě problém v tom, že u fullu a zvlášť vyššího zdvihu si neumí pohlídat rozumné tempo a pak je to rychle odrovná. A tím dochází k názoru, že to vůbec nejede.

                                  Rozdíl větší než 2kg je už při kopcovité trase znát dost.

                                  0 0
                                •  

                                  měl jsem Reigna i TranceX, každopádně tranceX pocitově jede líp a nijak jsem v těžším terénu nepociťoval chybějící mm oproti Reignu, delší vyjížky jsem na TranceX dával s menší námahou než s Reignem, trancex je takovej dobrej univerzál

                                  0 0
                                  • scret  

                                    jj, to jsem si taky rikal, ze pojede lip a pritom, pokud clovek ma trochu nejakou techniku jizdy, tak v terenu to bude skoro nastejno…

                                    0 0
                              • vikicek  

                                A ty jezdíš pro pocit, nebo pro stejné číslo na tacháku ?

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Jezdím pro pocit, abych si užil maximálně jízdu. Samotné číslo rychlosti na tachometru je mi zcela ukradené.

                                  Pocit, který mi říká, že to jede rychleji, i když to není pravda je mi ale taky zcela ukradený.

                                  To číslo na tachometru (při stejných tepech) má ale zásadní důsledky, které ovlivní jak si ježdění užiju (a tedy ten podstatný pocit).

                                  Když to jede skutečně hůře (tedy to číslo na tachometru by bylo při stejném tepu znatelně menší), tak to má více následků:

                                  • dojedu méně daleko
                                  • nebo na stejné trase se mnohem více unavím (pak třeba na 14-denníbikové akci z toho déle regeneruju a nemůžu jezdit další dny kolik bychchtěl a musím dávat více volna)
                                  • vyjedu méně náročných výjezdů
                                  0 0
                                  • vikicek  

                                    To je právě to, co mě na fullech nejvíc odrazuje. Já věřím tomu, že v reálu na nich člověk tolik neztratí, ale o ten pocit pevnosti a rychlosti na HT (umocněný poskakováním kola) bych se nerad připravil .. ale asi na to kouzlo fullu přijdu až budu starší.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Problém u fullu a zvlášť u vyššího zdvihu vidím v jediném a to je jízda ze sedla.

                                      U vyššího zdvihu prostě musíš přizpůsobit styl jízdy kolu a pak reálně moc neztrácíš (tedy hlavně při tom pohodovém ježdění).

                                      U vyššího zdvihu bez opravdu velkého omezení tlumiče + zamčení vidlice, tak ze sedla už ztráčíš opravdu hodně (a to reálně, nejen pocit). A pořád řešit zamýkání tlumiče i vidlice je opruz. A navíc u tlumiče je to pak problematické, většinou nemůžeš mít současně skoro lock (nebo lock), tak dobře použitelnou jen lehce omezující platformu na výjezdy v terénu (jsou tu vyjímky, kde můžeš, třeba Fox Triad na Spešlech).

                                      A tohle může někomu chybět, i když to není chrt. Mně to třeba trošku taky chybí, bohatě si to ale kompenzuju na celopevňáku. To je taky jeden z hlavníc důvodů proč ho zase stavím, zase o tolik rychlejší na něm ani na asfaltu nejsem, aby mi stačil důvod lepších průměrů.

                                      Ale můžu si často a pořádně zadupat ze sedla (což na Stereech hodně omezuju, v podstatě jen sem tam na protažení), což na asfaltu a na rychlých pěkných cestách dělám rád.

                                      0 0
                                    • nox159  

                                      ziskaš pocit rychlosti a lehkosi v terenu :)

                                      tohle jsem citil na jednom zavodu bylo cca 500m pred cilem jel jsem s jednim borcem on HT 1,9" plaste od pohledu nabušene na max ( starsi chrt ) ja na fulovi 2,25" podhustene plaste

                                      oba sme jeli tak nadoraz predhaneli sme se a cca 300m pred cilem jsme najeli na louku ktera byla po rovine ( ale byla fest rozbita – ne velke diry ale hrby do tech cca 8–10cm coz neslo pres tu travu moc videt… takze s tim nikdo nepocital ) oba sme jeli na krev a po najezdu do terenu jsem jel porad stejne rychle jako pred tim, kdezto on zpomalil na steci rychlost se kterou se pak doplazil po te rozbite louce :)

                                      takový „teren“ kdyby davali aspon na 5km z 30km zavodu tak se nebojim na zavody brat klidne i 120–140mm fulla ( ktery ovsem jede dobre za pedalem)

                                      0 0
                                      • vikicek  

                                        No on ten trend dnešních hobby XC závodů je spíš do rychla, toho terénu se mi zdá čím dál tim míň. Asi aby se hlásilo víc lidí, co si třeba v technice moc nevěří .. nevim

                                        0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tohle jsme tu taky už řešili s vifonem. Jezdil delší dobu závody na Bluru LT a občas se umísťoval opravdu už v popředí (první dvacítka na ne tak malém závodě). Takže tím jasně dokazoval, že 140mm full nějak moc ztrácet ani na závodech nemusí.

                                        Stejně to ale nakonec nevydržel a už má carbon HT raketu. Tak uvidíme, co někdy napíše po delší době, k jaké změně na těch závodech došlo a o kolik je na tom HT rychlejší.

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          prave ze ja uz klasicke HT + 100mm odpruzena vidlice nechci proste mi mi to moc nelibi :D

                                          tedka bud celopevnak nebo full tak me zajima co z toho bude na zavodech rychlejsi :)

                                          0 0
                                          • vikicek  

                                            nevim no, já si furt myslim že HT 100mm je ideál .. proč furt laborovat a vzdávat se toho, co funguje :o)

                                            0 0
                                            • nox159  

                                              no jak si psal, zacina se jezdim cim dal tim min v terenu takze se slusnejsi technikou vidim jako idela cyklokrosku ;-)

                                              ale ja silnice nemam obecne rad takze celopevnak muze byt super – uvidim po prvnich zavodech jak to pojede :) pokud blbe tak taham anthema aspon tak na 10,5kg aby to trochu jelo

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Věř tomu, ta cyklokroska neni až tak dobrej nápad, jak se často říká. Viděl jsem, jaký měl jeden závodník problémy na cca 1.5" pláštích na bajku (a to na cyklokrosce umí opravdu velmi dobře :)) utočit zatáčky na sypkým tak, aby neztrácel. Podle mě bys v každým sjezdu a techničtější pasáží ztratil několik vteřin a pak dojížděním střídající se skupiny spotřeboval tolik energie, že by se to nevyplatilo.

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  prave ja nikde ty technicke pasaze nevidim – spis vidim vic hladky asfalt a je ho cim dal tim vic…

                                                  ale jak rikam zkusim na cem budu rychlejsi… :)

                                                  0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Cyklokrosovému kolu technická trať nevadí, pokud je umělá, pro něj upravená.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tak to asi jezdim špatný závody. Asfaltu je sice občas víc, než by bylo zdrávo, ale aby měla cyklokroska nějakej efekt, tak bys musel ty asfaltový úseky trhat a jet sám na sebe, čimž podle mě nemůžeš udělat až takovej náskok, aby tě pak nedojeli. Ta jízda ve skupině udělá hodně.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    pokud v terenu uvisis tak na rovnach mas dost casu na odpocinek… posetris vic sil… jen teorie

                                                    ja bych cyklokrosku nejezdil nemam rad berany ;-)

                                                    na celopavnaku to bude jiste zajimave

                                                    jinak 3 lidi podobne vykonnosti na cyklokroskach by mohli udelat na bikovem zavode celkem bordel :D

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Problém je v tom, že v terénu na cyklokrosce srovnatelnýho jezdce na MTB prostě zdaleka neuvisíš. Cyklokroska bude pomalejší, navíc si vezme znatelně víc sil v tom terénu. A pustit se do delšího, rychlejšího sjezdu někde na šotolině nebo lesem po kořenech, tak tam prohraješ závod. I třeba tady s cyklokroskou často skloňovaná P50 by nejspíš byla na hraně výhodnosti, ale všechny závody Galaxy už by podle mě byly za tou hranou. Když si vezmu, jaký tempa se jezdí na špici Galaxy na rovinkách, tak na cyklokrosce už bych nejspíš o tolik rychlejší nebyl, kdybych se to měl snažit utrhnout a jet sám na sebe.

                                                    Ad celopevňák, teď ho mám jako zimáka a zrovna jsem si uvědomil, jak moc rychlosti a jistoty mi ta Foxka vepředu přidává. Jak bylo mokro a po zimě jsou rozbitý silnice, tak jsem si musel hlídat fakt každou díru a to byl jenom asfalt. Na závody bych do celopevňáku asi nešel. Přesně ty situace, kdy člověk jede po startu ve skupině a nevidí moc před kolo, tak jak se jede hodně natěsno, tak i hlubší kanál by moh znamenat rozhození kola a následnej pád spolu s dalšíma několika lidma. A to neberu technický pasáže, zatáčky na kořenech, vymletý rigoly od vody ve štěrkovejch cestách atd. Ale asi se na to dá zvyknout, nicméně nevim, jestli na takový závody, kde by pevná byla vyloženou výhodou, má vůbec smysl jezdit.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    tak uvidime jestli bude mit pevna vyhodu ma nebo ne – jinak ty porad mluvic o spici ja beru tak 5–10min na bednu (chtel bych letost davat) a tam uz to bude volnejsi co vim tak jak jsem jezdil klasicke HT jeste s veckama tam me ve sjezdech brzdili lidi na epikach… takze si rikam ze ta pevna vidlice nemusi byt uplny propadak.

                                                    full je zatim pro me nevhodny protoze do kopce ztracim a z kopce me lidi brzdi (neni kudy predjizdet)

                                                    doufam ze to pujde jezdit stylem ze do kopce budu predjizdet na rovinach odpocivat a z kopce viset :D

                                                    stejne to musim jeste pred nejakym zavodem vyzkouset at do toho nejdu uplne naslepo, bude to sranda a aspon nova zkusenost.

                                                    trasy tady v okoli nejsou tak narocne aby me to omezovalo ale uvidim no

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Mně osobně ani full nepřišel, že by mě tak brzdil. Co jsem jel na Top Fuelu 9, tak šel za pedálem neuvěřitelně, ale je fakt, že měl o cca 200–250g lehčí kola. Pokud uvažuješ 5–10 minut na bednu, tak bych se na nějakýho celopevňáka vykašlal a jel to na fullu. Přijde mi, že na celopevňáku bych se akorát trápil a závody jezdim hlavně proto, že mě baví. Ale tak když už ho máš, tak to zkus a pak poreferuj, každýmu sedí něco jinýho. Mně jen přijde, že aby člověk jezdil slušně na pevný, tak na ní musí jezdit pořád a mít to s ní naučený a neříkat si pak, jak by na fullu z toho sjezdu letěl a pak v dalším výjezdu nezjistil, že stejně nezíská, protože úvodní těžká pasáž výjezdu přes kořeny mu sebrala tolik sil, že už stejně moc nesjede.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    jenze ful uz ma teleskopickou sedlovku kratky predstavec a 2,25" NN :D

                                                    jinak chci to hlavne zkusit jestli to pujde nebo ne ;-)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Cyklokrosovému kolu technická trať nevadí, pokud je pro něj upravená.

                                                    0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Tohle mám stejné. Jen odpružená vidlici mi vyložně vadí, ta nevyrovnanost vidlice x zadní stavba je prostě divná.

                                            0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Konečně se v něčem shodneme, to byl jeden z důvodů, proč můj SID leží v kredenci. A tam, kde mě pevná vidle omezuje, bych si dovedl představit rovnou fulla. Jenomže v takovém terénu toho najezdím minimum.

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                Tak ale myslím že smysl vepředu odpružená má v tom, když se člověk kochá krajinou a najede do velký díry, nebo na nějakou překážku, tak to ta vidlice alespoň trochu pohltí a člověk nemusí hned letět přes řidítka :)

                                                Takže na kochačku je HT s odpruženou o trochu lepší než celopevňák, nejlepší na kochačku je samozřejmě full :)

                                                0 0
                                                • beavis  

                                                  Nedavno sem vytahl HTecko, samozrejme abych si nenicil fulla a jel sem se s klukama co maj HTecka projet. Celou cestu sem neveril jak sem na HTecku mohl jezdit:-) Ve finale u piva sem se kluku nekolikrat ptal jak na tech kostitrasech muzou jezdit:-)) Slusne navykovej je full…

                                                  0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Je to o zvyku, já jsem v létě jezdil 14 dní na dovče na pevným a po tejdnu už jsem si zase zvyk :) Ale pak na fulla se zvyká mnohem rychlej :)

                                                    0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Tak je jasné, že se najedou situace, kde pouze odružená k něčemu dobrá je.

                                                  S pevnou vůbec ale tak lehce přes řídítka neletíš (to klidně u přehlédnuté díry, kdy jdou řídítka dolu díky propružení můžeš letět lehčeji) i když něco přehlédneš, tak spíš to má tendenci urazit ruce (a hned si třeba něco udělat se zápěstím nebo jiný povedený kousek).

                                                  Jenže těch situací, kdy to odpružená pořeší a zadek ne a musíš stejně ze sedla nebo naopak by stačila pevná, když už se stejně musí volit jiná stopa než na fullu je o hodně více.

                                                  Samozřejmě zase se HT s odpruženou musí nechat, že když už se postavíš, tak toho můžeš dát s odpruženou o dost více než s pevnou a pomůže udržovat ve sjezdu trakci předního kola, což je důležité.

                                                  Stejně ale HT s odpruženou nemám rád :-)

                                                  A na tu kochačku už si to sám napsal, tam je lepší rovnou full.

                                                  0 0
                                                  • beavis  

                                                    Vona jeste dalsi vec je ze clovek na fullu (pokud uz jezdil na HT) zacina objevovat novy bikovy obzory coz neni vubec ale vubec na skodu! Najednou chce vyzkouset sjet to, a pak to,… az ho zacne jezdeni jeste vic bavit nez kdyby furt sedlal HTecko. A najednou zjistis ze to dolu jde jeste rychleji (i kdyz pokud to mas v rukach, tak HTecko se dolu taky da pekne rozjet) coz taky neni na skodu. A pokud se vybere dobrej full, tak ti nahoru kamosi na HT neujedou!

                                                    0 0
                                    • scret  

                                      tak ono je podle mne dulezite zacinat na HT, cloveku to da techniku, nauci pracovat s kolem atd.

                                      Full ti sice vic dovoli, ale taky vic odpusti… a kdyz kolikrat vidim lidi co rovnou zacinali na fullu, jak je relativne mala vec posle do skarpy, prtoze nemaji podle myho nazoru ty zacatky na kole ktere proste neodpusti skoro nic…

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tady si dovolím zcela nesouhlasit. Už tu uváděl třeba pitos příklad z jeho okolí, kde tam někdo začínal rovnou na fullu s vyšším zdvihem a jak mu to technicky jezdí.

                                        Je to vždy o tom, jestli dotyčný se chce něco učit a chce se trochu tu techniku pilovat nebo nechce a o tom, co jezdí (když těžší věci jezdit nebude, tak se je nikdy nenaučí).

                                        Když to vezmu dle sebe, tak i když jsem začínal na HT a jezdil ho mraky let (cca 10), tak mi to stejně techniku nijak moc nenaučilo.

                                        Oproti tomu za poslední 2–3 roky na fullu jsem se technicky zlepšil hodně (nejsem pořád žádný technický expert, ale ten rozdíl teď a před třemi lety je obrovský).

                                        A je to jen díky tomu, že na fullu jsem prostě začal jezdit a vyhledávat o hodně těžší věci.

                                        Občas jsem za ty poslední tři roky jezdil trošku náročnější pasáže na celopevňáku a to mi trochu zlepšilo techniku pro celopevňáka, ale pro ježdění na fulla mi to neposunulo vůbec, protože na něm musím jezdit zcela odlišným stylem. Naopak po přesednutí vždy pár minut než zase dostanu fulla do ruky, zvyky z celopevňáka jsou pro něj povětšinou naopak omezující.

                                        Jediná s čím souhlasím, že HT a zvlášť celopevňák trošku jezdce sám nutí. Jenže pak zase kdo ji nechce ani trošku pilovat, tak na HT a celopevňáku se bude více vyhýbat těm náročnějším pasážím.

                                        Takže bych to zhrnul do jedné věty, je to vždy o jezdci a o tom jak se snaží techniku zlepšit, ne o kole.

                                        0 0
                                        • scret  

                                          mam opacny problem, vzdy kdyz menim kolo, tak z prechodu na Reigna se min bojim a palim to ostosest… opacne se dost bojim a davam si dost majzla na stopu…

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Ten problém je ale vlastně to samé. Na fullu to také mnohem více pálím než na celopevňáku a právě proto se musím adaptovat, protože nelze jet stylem výběru nejlepší stopy jako na celopevňáku (v té mnohem větší rychlosti to jednak nejde stihnout a ani nejde jet tolik točivou stopu). A při té vyšší rychlosti a nemožnosti volit vždy tu nejlepší stopu se mnohem snáze můžeš dostat do situace, kdy najednou přijde moc velká překážka i na fulla a letíš. A k tomu v mnohem větší rychlosti…

                                            0 0
                                        • pitos  

                                          Ano,je to přesně tak a poslední věta to vystihuje úplně přesně.

                                          0 0
        • Azmir  

          Já jsem v téhle cenové kategorii pro složení. Člověk si tam dá co chce a potřebuje a nemusí už nic měnit.

          špatně zařazeno.

          0 0
          • maajkee  

            Taky bych rozhodně skládal.

            0 0
          • scret  

            do 40tis. fulla??? neslozis nic kloudnejsiho…

            HT se da…

            0 0
            • Azmir  

              myslím že na 40% polnačky a 30% asfalt stačí HT hodně bohatě.

              0 0
              • scret  

                psal ze 40% + 30% vicemene teren + jen 30% asfalt – kterymu se nikdo z nas vetsinou nevyhne…

                0 0
              • MlokCZ  

                Tohle stejně nikdy není o tom, jestli na nějaká procenta typu povrchu stačí HT nebo nestačí.

                Vždy to je o prioritách, co si chce kdo více užít:

                • někomu je třeba fuk (nebo vadí minimálně), že na asfaltu bude třebao 10% pomalejší (a to ještě jen v kopcích, na rovině bude rozdílu hobíka menší až téměř žádný), někomu naopak bude vadit i třebato, že v nějakém kratším úseku ztratí jen pár sekund
                • na druhé straně někdo si na fullu maximálně užije tu teréní část(a bude tam i výrazně rychlejší) a je to pro něj mnohem důležitějšínež předchozí bod a někdo se raději bude neklepávat jak řízet za těchpár získaných minut mimo terén

                Navíc v hodně případech při koupení fulla je tu ten faktor, že s fullem se postupně začne jezdit těch terénů čím dál více. Na HT to některé lidí nikdy tolik nebavilo právě kvůli tomu vyklepání.

                A nejsou polňačky jako polňačky. Spousta polňaček je zrovna velmi vhodný terén na fullu, protože nejsou v nic moc stavu a na fullu jdou hezky v sedle v tempu letět a na HT ne.

                0 0
            • xp3  

              Co je to kloudnějšího?

              Já mám na to pouze 30 tisíc a výsledku se nebojím…

              0 0
    • scret  

      osobne bych radil nejakeho nizkozdviheho fulla… kolem 100mm – Giant AthemX atd.

      0 0
    • pitos  

      Jasně že full.Při popisu toho co jezdíš jsi jasný adept na FS a o HT netřeba ani uvažovat,jedině tak max. jako druhý bike.

      0 0
    • šlapatko  

      Jak to tady čtu, klasický HT se hodí jen na asfal.Kdo jezdí už jen šotolinu, nedej bože polňačku potřebuje fula minimálně 120–120.To mi hlava nebere.K čemu je v dnešní době vůbec HT? proč se nevyrábějí jen silničky a fuly?

      0 0
      • Al Stra  

        u aut takřka nenajdeš model bez tlumičů, u motorek to samé, u kol je jen otázkou času, kdy dopadnou stejně

        0 0
        • maajkee  

          Nevim teda jestli se dá srovnávat kolo s motorkou nebo autem :) Na kole se pořád bude šlapat, a v tom je obrovskej rozdíl, navíc třeba jen u nás jsou tisíce cykloturistů, pro který je HT na který pohodlně přidělaj nosič jednoznačná volba.

          0 0
        • šlapatko  

          Už se těším za 20let na TDF.Vrchaři budou dupat ve stoje do odpružených silniček.Na kolo pro život nás nepustí nebudeme li mít zdvihy 150–150.DH budou jezdit na vznášedlech, co kdyby se potloukli.

          0 0
        • Al Stra  

          hele, mě to je jedno, já už svého fula mám, s výraznou většinou uživatelů se shodneme na vhodnosti celoodpruženého kola i do lehčího terénu viz. debata výše. Koukněte se kolik celopér a za jakou cenu je k mání dnes v porovnáni třeba před 15 lety, takže je jen otázkou času, kdy se z pevných kol stane ryze okrajová záležitost a neberte mě za slovo stran silniček nebo těch nejlevnějších kol

          0 0
      • nox159  

        protoze lidi jsou blbi :D

        a taky je dost zavodniku co jsou posrani z vahy…

        nebo nemaji na lehkeho fula.. ;-)

        a pak jsou ti ktere to tak bavi ;-)

        0 0
      • pitos  

        Protože použitelný FS stojí pořád o dost více než použitelné HT.

        Nejvíce se prodávají v obchodech kola kolem 10–15t a za tohle prostě FS zatím nekoupíš.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak, tak. Zcela masovému rozšíření fullů pořád vadí cena.

          0 0
    • pustipav  

      Všichni tu rozebírají hlavně terén, po kterém chceš jezdit, ale podle mě to není jen o terénu. Na fullovi můžeš být stejně rychleji jak HT i na zpevněném… je to o technice šlapání, zvyku, jak můžeš toho fulla zamknout, ve výsledku třeba tak velký propad nebude…

      Problém vidím v ceně – HT za tychle prachy bude poměrně pěkný (XTčko, možná karbon ve výprodeji, vidla vyšší třída)…

      FS rámy jsou holt drahý, takže ty komponenty tam takový nebudou, pokud nenarazíš na fajn nabídku…

      Podle mě si to chce ozkoušet…

      Já osobně na to co jezdím, bych bral jedině XC fulla, zdvihy kolem 100, víc ne, s lockem.. něco na způsob sparků, top fuela, epica… ale ta cena je dosti jinde, pokud chceš nadále podobnou výbavu, jaká byla na předchozím kole (jak tomu bylo u mě) :)

      0 0
    • Hnoj  

      omyl.bkokovat prosím.

      0 0
    • scalar  

      U fulla nezapomeň ještě na jeden problém – údržba. Další tlumič (čištění, mazání, servis – výměny oleje, těsnění…), čepy, ložiska…

      Údržba kola ti pak bere čas na ježdění :-(

      0 0
      • nox159  

        kolikrat za sezonu 5000km bez extremni jizdy ve sračkach potrebujes delat rozborku?

        0 0
        • maajkee  

          tak nejvíc jednou :)

          0 0
        • jIrI___  

          Já zadní stavbu rozmontoval jen jednou a to jen proto, že jsem neměl co dělat :). Údržby fullu jsem se ze začátku taky bál, ale netřeba to hrotit.

          0 0
        • MlokCZ  

          Já jsem třeba na čepy u Cubů nesáhnul ještě nikdy u žádného co jezdím nebo co jsem jezdil.

          A nečekám, že dříve než po 15tis. km (které ještě na žádném nemám, k 10tis. se jich ale už přiblížilo více, jeden 10tis. překročil, ale ten zrovna prasknul u hlavové trubky a po třech letech v rámci záruky vyměněn, takže opět ložiska nová a kilometry jedou od znovu od začátku) na ně sahat budu.

          A tlumič stačí bohatě jednou za sezonu (teď v zimě jsem třeba ani jeden tlumič ani na servis nedával, protože oba tlumiče měly od servisu nebo od koupení jen 1500km).

          Takže zabírání času na ježdění, o tom nemůže být naprosto řeč.

          Nevýhodu vidím pouze v tom, že když se jede někam na delší akci (kde není dobře dostupný servis a i když je, tak ne každá závada lze odstranit okamžitě), že je o trošku větší riziko, co se může pos..t.

          A pak ti, co jezdí opravdu hodně v extrémních sračkách, ti to budou mít o něco horší.

          0 0
    • Pumsc  

      V týhle ceně už jsou parádní bajky:

      • pěkná merida v karbonu

      http://www.kola-online.cz/…-2010/d3399/

      • full Giant Anthem/Trance

      http://www.bikeparkmost.cz/…em-x-3–2010/

      http://www.sp-kolo.cz/store.php…

      0 0
    • Hejdik  

      Já osobně bych jako rekreační kolo do 40K pořídil fulla.

      Sám jezdím HT a pomalu začínám pokukovat po fullu v podobné cenové hladině.

      To jestli fulla ,nebo HT v téhle ceně?

      Můj názor je ten,že pro rekreační a sportovní nasazení je výbava fullu naprosto v pohodě dostačující.

      Co se týká zdvihů,tak si myslím,že je naprosto dostačující poměr 100/100.

      Vyšší zdvihy se občas hodí,ale podle stylu ježdění jak ho uvádíš ti to bude naprosto dostačovat.

      Názory typu „nač kolo,které váží 13kg,když můžeš mít 11kg HT“ nejsou dle mého názoru kdovíjak opodstatnělé.

      Ano je samozřejmě lepší mít kolo co nejlehčí,ale schpnej full toto velmi dobře kompenzuje vyšším komfortem při jízdě.

      Když jsem si procházel nabídku letošních modelů,tak mě nejvíce v poměru cena/výkon zaujal model CUBE ams comp 2011.

      Jistě se najde povíce obdobných modelů,ale tenhlew se mě osobně líbí nejvíc.

      0 0
      •  

        tak tak, když se trošku začne schánět tak se i slušně vybavený celopéro dá sehnat za dobrý peníze, tohle má čerstvě kámoš za necelých 30 tis.Kč, no není to dobrej kauf? http://www.cyklonemcik.cz/…robnosti.php?…

        , naživo vypadá ještě líp než na fotce

        0 0
        • Hejdik  

          Tohle je samozřejmě bomba,ovšem cena je jasně daná velmi málo prodejnou okrajovou velikostí kola.

          Nevím kolik tazatel měří,ale je jasné,že pokud by to kolo bylo v průměrné velikosti,tak je cena někde jinde,ale jak říkáš kdo hledá-najde :-)

          0 0
          • stenli  

            Je to trošku jinak.

            Haibike nasadí na loňské modely výraznou slevu, aby se jich rychle zbavil. Na všechny velikosti. Ještě v listopadu jsem tam viděl všechny běžné velikosti, ale ty se samozřejmě vyprodali nejdříve. Já takhle koupil poslední Trail Star 09 za 35 tis. na stejném rámu jako ten Race ale se zdvihy 140/140.

            Paradoxně je líp vybavený a hezčí než model 2010.

            Mám super full, „kupodivu“ jezdí s propedalem podobně i na rychlých terénech včetně asfaltu jako můj HT Gary Fisher v podobné váze (13 kg).

            Oproti 10–11 kg HT by byl samozřejmě rozdíl větší, ale pro mne je důležitější přijet ze švihu 70–90 km v pohodlí se zážitky z jízdy a krajiny než vytřepaným tělem a vědomím, že jsem ten zpáteční 20km úsek po asfaltu/šotolině zvládl o 5 minut rychleji.

            0 0
        • Smazaný účet  

          Jestli to vyšlo fakt na 30 tak je to super. Věřim, že v Německu půjdou kola 27 speed za dobrý peníz. Čekal jsem to i u nás, že s nástupem 30 speed budou stará kola za směšné ceny, stejně tak díly – ale nic se neděje, normální výprodeje jako každý rok…

          0 0
      • op  

        Cube AMS se da dneska koupit hodne levne , dokonce i jen ram na stavbu. Ja jezdim fullaHT . Se zamknutym tlumicem jede full uplne stejne jako HT.

        vyhody fullu:

        • rychlejsi jizda v rozbitem terenu v sedle
        • pohodli :)

        nevyhody fullu:

        • servis, vice dilu, co se muzou rozbit (tlumic, cepy, vymackane vlozky)
        • vyssi BB (mene stability)
        • me konkterne v porovnani techto dvou kol full hure stoupa (nemusi to bytobecna vlastnost)
        • lidi moc okukujou (mozna i potencialni zlodeji)

        Celkove bych to zhodnotil takto: HT mi tak nejak (iracionalne) vice vyhovuje (ale vic me z nej boli prdel). Podotykam, ze na HT vozim carbon sedlovku, bez ni bych to nepohodli v terenu asi vubec nedal.. Jeste poznamka k vaze, 1kg rozdil v nerotacnich castech vubec nepoznam. Jediny zavod, ktery jsem v zivote vyhral bylo na 13kg HT :) Takze je to o treninku a ne o vaze (mimochodem, ted kupuju pro sve HT ocelovy ram, takze + 0.5/1 kg..:)

        0 0
        • maajkee  

          o AMS už jsme párkrát uvažoval, nicméně mě štvou ty jejich velikosti, 18" je na mě málo a 20" zase zbytečně moc :)

          0 0
          • op  

            Cuby jsou kratsi, vem to podle ETT, treba Ti bude ta 20 sedet. O koule bych se nebal, tam je mista dost ve vsech velikostech, ja mam na 22" horni ramovku u kolen (pri jizde).

            0 0
        • MlokCZ  

          „vyssi BB (mene stability)“

          Výše položený střed je nevýhodou a projeví se ve více věcech. Ale nelze napsat, že je to nevýhoda fulla, tak to obecně neplatí.

          Vždy to záleží od konkrétního kola a klidně může mít full střed někdy i dokonce níže. Samozřejmě hodnota BB je odlišná a v nezatíženém stavu má full střed výše vždycky (nebo téměř vždycky, nějaké HT s extra vysoko položeným středem by mohlo mít vyjímečně střed vyší i oproti nízkozdvihovému full s nízkopoloženým středem v nezatíženém stavu).

          Po započtení sagů (které se počítat musí) je to pak jak kdy. AMSko má střed spíše výše, takže tam je klidně možné, že ho máš i na zatíženém kole výše než na HT.

          Na novějším Stereu mám třeba BB –7mm (v reálu ta udávaná hodnota souhlasí). A po započtení sagů (které reálně vozím) jsem o 3cm níže, takže někde kolem těch –37mm. Na HTčkách bývá BB kolem –30mm, k tomu pár milimetrů dolů za sag vidlice a jsme ± nastejno.

          Samozřejmě si ale musím více dávat pozor na škrtání o zem a překážky pedálem než na HT při tom stejně vysokém středu.

          Oproti HTčku stabilita pak jasně větší, střed ± stejně vysoko a k tomu odpružení, větší rozvor, menší hlavový úhel a delší zadní stavba.

          Obě AMSka (tedy jak Pro, tak 125tka), co jsem dlouhodobě jezdil měla střed výše než novější Stereo.

          A stoupání (to co vyjedu, ne jak rychle to vyjedu) má full v mojem případě mnohem lepší než HT. Právě díky té geometrii + stejně vysoko střed + ještě navíc snížení zdvihu vidlice + odpružení. A vyjel jsem si na Stereu už několik kopců, které jsem na HT zaboha nemohl vyjet (třeba i více než 20 pokusů během více let a nedal jsem na HT ani jednou, fyzička pořád ± stejná).

          0 0
          • op  

            dobre tak se dohodneme :) takto:

            U fullu je z hlediska geometrie ramu pro vyvojare mnohem slozitejsi prace s BB se dvou duvodu:

            1. pri propruzeni zadni stavby se BB priblizuje k zemi a tudiz hrozi ve vetsi

            mire skrtani pedalem v dolni uvrati).

            1. pri propruzeni se meni (zvysuje) BBdrop

            Problem se skrtanim se da resit dvema zpusoby, bud vyssi BBheight, tj. cele teziste jezdce je posunuto nahoru nebo to nechat na jezdci at si zvykne na vyssi riziko skrtani. Zmena BBdrop resit nelze, ta je inherentni (i kdyz mozna je i pozitivni – pri propruzeni se zvysuje BBdrop, tj. i stabilita biku).

            Me napriklad vyssi teziste vyrazne nevyhovuje, ale nizsi BBheight by mi (asi) take nevyhovoval, zvlaste kdyz uvazuju o 180mm klikach. Mozna prave z toho prameni ta instinktivni preference HT.

            Dalsim problemkem je to, ze pri stoupani se u fullu vyrazne vice vahy nez normalne presune na zadni kolo a tudiz se zvysi sag – tj. to jeste jakoby zvysi strmost svahu a predni kolo se drive zveda. Samozreme to (asi) resi snizovani vidlice, ale preci jenom snizovaci vidlici kazdy nema a bude to taky dalsi prirustek vahy (a ceny). (Takova U-turn Reba by se mi libila, o tom zadna..).

            0 0
            • MlokCZ  

              Takto už se zcela shodnem.

              Jen ještě pár postřehů.

              Se škrtáním problém o zem problémy nemám, na to jsem si zvyknul rychle (abych si dával větší pozor). Nepříjemně jsem si za poslední dva roky škrtnul jednou, když se jela pěkná uzoučká cestička v Jeseníkách (kolem hřebene mezi Smrkem a Kraličákem), která byla trošku schovaná v okolní vyšší trávě a byla místy celkem rozbitá.

              A já si bezstarostně jel v sedle v tempu a v tu chvíli zcela škrtání o zem ignoroval. A kombinace dvou překážek, na jedné jsem šel více do zdvihu, na druhé si pak škrtnul a málem letěl z kola. Tohle ale byla čistě moje blbost, nedával jsem na škrtání vůbec pozor (stačilo jednou nešlápnout).

              Vyšší těšiště taky nemám rád.

              A co se týká negativních projevů sagů ve výjezdu u fullu, tak to tam samozřejmě je. Oproti HT to do výjezdů i bez snižování vidlice většinou dostatečně kompenzuje delší zadní stavba.

              Se snižováním vidlice jsem na tom tak, že snížení o 20mm akorát kompenzuje ten negativní vliv změny sagů. A k tomu mám navíc k dispozici snížení o dalších 20mm + přepnutí tlumiče na platformu (což sníží o něco sag tlumiče).

              Takže když použiju snížení o 40mm + platformu tlumiče (kterou mám nastavenou tak, že stavba pořád dobře pracuje a moc ji to neomezuje), tak naopak oproti HT ještě výrazně získám. K tomu ta delší zadní stavba a je hned jasné, proč prudké výjezdy jsou hned hodně snadné. Jen si při snížené vidlici o 40mm musím ještě více dávat pozor na škrtání pedálem (pořád s tím ale nemám problém).

              Když pak srovnám, že na HT jsem v prudkých výjezdech musel cvičit s těžištěm a posouvat se na špičku sedla a ještě to často nestačilo (a při moc velkém posunu už to zase bylo na hraně z hrabáním zadního kola, které je u HT díky chybějícímu odpružení výraznější).

              Na Stereu se nemusím posouvat na špičku sedla nikdy. Maximálně se musím trošku předklonit na řídítka.

              U-turnová Reba to pak moc nezachrání. Na všech posledních svojich HT a chrtích nízkozdvihových fullech jsem vozil u-turnovou Rebu a nikdy jsem ji moc nesnižoval. Na u-turnu je to prostě opruz. Když snižování zdvihu, tak musí být rychlé.

              Když srovnám poslední HT a AMS Pro s Rebou na 120mm (tak jsem to vozil), tak tam už by to ve výjezdech nebylo tak dobré pro fulla (oproti HT). Při Rebě na 100mm už pohoda, ale na 120mm mi více seděla geometrie (hlavně hlavový úhel).

              0 0
              • op  

                Takže když použiju snížení o 40mm + platformu tlumiče (kterou mám nastavenou tak, že stavba pořád dobře pracuje a moc ji to neomezuje), tak naopak oproti HT ještě výrazně získám. K tomu ta delší zadní stavba a je hned jasné, proč prudké výjezdy jsou hned hodně snadné.

                Njn, kazdy nema tak namakane kolo.. Obecne tam ale u fulla (nizsi cenove kategorie o coz v tomto vlakne jde) tam ten problem oproti HT je. Co se tyka zadni stavby, tak mam na HT i fullu presne stejne dlouhou – spolu s vyssim tezistem a zvysenym sagem ve vyjezdu je horsi stoupavost nasnade.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ano, s tím souhlas. Největší problém vidím u 120mm fullů. Zdvih už není tak úplně malý, takže problém sagů ve výjezdu už se zvětšuje. Současně se ale ještě běžně nepoužívají vidlice s rychlým snižováním zdvihu (jako u 140–150mm fullu).

                  U chrtích 100mm fullů to většinou stačí kompenzovat vhodně nastavená platforma (tzn. mít platformu nastavenou, aby nebyla blízká locku, aby v teréním výjezdu byla dobře použitelná a omezoval jen lehce – na snížení sagu to ale funguje i při tom lehkém omezení).

                  U AMS Pro (za dobrou cenu na CRC co jsi dával odkaz) bude mít větší problém s vyšším středem. Nejen, že má ten rám střed spíše výše, navíc ta stavba má průběh, že se vozí s malým sagem (a obzvlášť když se tam nechá high volume komora, tak se supernízkým – já bych tam high volume komoru vozit ale nemohl, taky jsem ji hned dal pryč a dal standardní co jsem 2010 přes půl roku znovu AMS Pro jezdil).

                  0 0
    • kotrdlenec  

      uff, díky za všechny příspěvky… jsem rád že jste se nepoprali :-)))

      většina z vás se přiklání k fullu a musim říct, že některé tipy mě fakt zaujaly… obzvlášť tenhle spark

      http://www.skipaudera.cz/…-l-2010.html

      sice se mi ani trochu nelíbí ten Recon, ale to už není problém vyměnit za Rebu nebo Fox 32 RL

      docela se mi líbí i ten anthem x

      http://www.bikeparkmost.cz/…em-x-3–2010/

      jen se mi nějak nepovedlo najít kolik váží… rád bych se vešel do cca 12kg

      0 0
      • Hejdik  

        Tak Spark i Anthem je samozřejmě dobrá volba.

        Otázkou je,zda chceš kupovat kolo v kameňáku,nebo přes net.

        0 0
      • Rychlej turista  

        Tak vyber dobře, protože mýlit se s většinou není žádná výhra :-)

        0 0
      • kopečák1  

        Ten Athem je naprosto parádní. Já za sebe říkám, že od té doby co jezdím fulla, bych neměnil zpět k HT. Když jdu na kolo, chci si to užít a vzhledem k mé váze je i nějaké gramaření naprosto bezpředmětné.

        Ten Athem se bude kolem 12kg asi pohybovat +/- pár gramů (snad se moc nepletu).

        Rozdíl proti HT ucítíš tak max při spurtu po asfaltu vestoje, jinak má u mě full jednoznačně jen výhody.

        A nějakýho servisu bych se fakt nebál. Ani na jednom ze svých fullů co sem měl nebylo potřeba se ložisek ani dotknout…

        a tlumič Tě na třeba i měsíc servisu v zimě nemusí vůbec trápit.

        0 0
      • op  

        Pridal bych Ti jeste k tomu to Cube 1 a 2 . Asi vse bude dobra volba.

        0 0
        • kotrdlenec  

          hmmm to nevypadá vůbec zle…

          0 0
        • kopečák1  

          mě ty Kubíci připadaj jak německý tesco bajky… tohle řešení zadní kyvky se prostě hnus… ale asi to funguje…

          0 0
        • kotrdlenec  

          doplňující otázka k tomuhle cube:„http://w­ww.chainreacti­oncycles.com/Mo­dels.aspx?Mode­lID=44311“ … přemýšlím jakou velikost rámu – měřim asi 178cm, takže asi 18"… ale pro jistotu se ptám :-)

          díky :-)

          0 0
      • PatrikL  

        spark má twinlock s nastavením na rock shox vidlice (tu je to na 4. obrázku vidieť http://www.scottmtb.cz/…ostani-1902/ ), takže pokiaľ ten druhý modrý dielik pre DT a FOX nie je pribalený, tak by si ho musel zohnať od dovozcu. Najschodnejšia cesta by bola asi Reba na 120mm :)

        A ešte tie veľkosti – spark je len L a anthem len S. Spark je v iných shopoch dostupný aj v iných veľkostiach, len zase aj za trochu vyššie ceny.

        0 0
      • jeffino  

        athema a trencika levně taky zde :

        http://atombike.cz/…-p-2113.html

        0 0
    • john34  

      ahoj,jenom další inspirace,kdybych neměl objednaný nové kolečko,nevím…

      http://mtbs.cz/…orie/preview

      0 0
      • Al Stra  

        hmmm to nevypadá vůbec zle…-)

        0 0
      • martin_bakov  

        za 32kcc 29er full ? hm tak to chci :)

        0 0
      • maajkee  

        Ty jo, tak to je hodně pěkná cena za 29er full, už bych měl střelit Jekylla :)

        0 0
      • Hejdik  

        Ono když se to vezme kolem a kolem,tak je fakt,že na RB IQ se tu docela pozapomělo,i když by to mohla být jedna z nejlepších variant.

        Dosud jsem na tohle kolo neslyšel žádnou vyloženě negativní recenzi,spíše naopak!

        http://www.racebike.cz/…8/78/iq-team

        0 0
        • scret  

          pridam jednu negativni, je to tezky jako prase:(( kamos ho ma relativne na lehkejch komponentech – Marty atd. a porad to je stejne tezky:((

          0 0
          • Al Stra  

            jak těžké, v porovnání s čím v dané kategorii trail, 120mm zdvihu?

            0 0
            • nox159  

              pokud znas realnou hmotnost tak pak se to da resit dal – 2,82kg v 21" mi prijde celkem prumerna pokud je to realna vaha se vsim všudy ( hlavko objimka)

              ale lehke to rozhodne neni ;-)

              0 0
            • scret  

              to kolo jsem nevidel na vaze, ale uz jen potezkani to bylo s odhadem jeste tezsi nez muj reign… tj. minimalne 13kg s Martama a dalsima ne tezkejma vecma… coz mi prijde na dnesni dobu na trail bike dost…

              0 0
              • martin_bakov  

                13kg je uplne v poho vaha !

                vtipny je ze mas v charakteristice napsano ‚jezdim pro radost, na pohodu‘ …prdlajs, jsi urcite poradny gramar ;)

                0 0
                • scret  

                  jejda, jsem se prozradil:))

                  gramar jsem tak akorat, nesaham kubadovi, TJK atd. ani po kotniky:) porad potrebuju mit zachovany pocit ze to jeste vydrzi v ostrejsich sjezdech…

                  a ano, jezdim na pohodu, nic jinyho uz nemuzu, vzhledem k me kazdorocne se snizujici kondicce:)) pro radost urcite taky a gramy si hlidam vic nez ostatni bikeri:)

                  a 13kg na trail bike 120/120? to je sakra dost, pekna vaha je treba kolem 11:) na 12,9kg jsem u biku 140/150 vepredu s pevnou osou a komplet UST s mlikem:)

                  0 0
    • beavis  

      Vyzkousej si nekde na prodejne fulla a uvidis jestli te oslovi/neoslovi. Kazdopadne never nazorum ze full je vzdy pomalejsi jak HT. Neni to vzdy jen o kole, ale o nohach;-)

      0 0
      • nox159  

        :D nohy mas ale porad stejne ne? at jedes na HT nebo na fulovi ;-)

        0 0
        • hctr  

          nene na ht staci kdyz si vezmes ty slabsi, protoze jede vic na fulla si musis brat ty silnejsi.

          0 0
    • luper  

      Lidi já jsem z Vás jelen taky jsem ve fázi nákupu kola kolem 30 000,–Kč. Bydlím v pohoří Hrubého Jeseníku, takže o lesní cesty, pěšiny a cyklotrasy nemám nouzy, kdo zná okolí Skřítku, Karlov atd. Nevím upřimně co za kolo koupit si myslím že ani slušného fula za 30 000 nekoupím a rád bych letos si dal nějaký regionální závod na MTB (Jesenický šnek). Takže jsem přikloněn 90% HT (bral bych carbon) ful tak 10%. Co poradíte mě?

      • převážně rád jezdím kopcovitý terén, pěšiny, turistické trasy akdyž jde asfaltu se vyhnu ten je pro mě monotonní. Díky za odpověd
      0 0
      • jIrI___  

        Jestli pro tebe bude vhodný full nebo HT, to ti prostě nikdo správně neporadí, byť by se snažil sebevíc. Kdy to už lidi konečně pochopí… Nějakého fulla zamýšlené kategorie si půjč, pojezdi na něm trasy, které máš najeté na HT, a rozhodni se sám podle toho, co ti bude víc vyhovovat a na čem se ti líp pojede.

        0 0
      • Hejdik  

        No když se poohlédneš nějakej rok zpátky,tak pojmy a názory, které se tu hází na fully v cenové hladině 30–40K,byly ještě před nedávnem,přikládány k fullům v ceně tak kolem 50000Kč.Vývoj jde neuvěřitelně rychle dopředu a co stálo předloni 40K,tak letos ti vyjde na 30000.

        Můj názor je,že už i za 30K se dá pořídit „slušné“ celodpružené kolo.

        Cest je povícero,máš možnost hledat a najít nějakej výprodej,nebo i na bazaru se dá často koupit skvělé kolo za hodně dobrý peníz ,pokud vyloženě dogmaticky nechceš nové kolo.

        Ještě nedávno jsem byl taky zastáncem toho,že na kole nesmím mít nic co je pod sadu LX a že kolo musí být co nejlehčí a pod.,ale s postupem času(snad je to s věkem či zkušenostmi)zjiš­ťuju,že tyhle věcy jsou řekněme podružné a že to co je levnější nemusí být notně k ničemu.

        A že je nějaké to kolo těžší??? No co,tak trošku víc šlápnu a jedu stejně dobře.

        Někteří lidé mají totiž tendence schovávat se a svádět na kolo vlastní nedostatky.

        Nesmíš podléhat takovému tomu pozérství,kde je na 1.místě to co máš napsáno na kole a komponentech a že to nic neváží.atd.

        Možná je lepší oprostit se od některých názorů a pokud tě to třeba jen trochu tíhne k fullu,tak za tím jdi a uvidíš sám.

        Nesmíš moc hledět na příliš sofistikované příspěvky ,kde se např. Mlok CZ baví s OPem o SAGu,či podobné,řekl bych až pro „normálního“ člověka,zbytečné diskuse.(Samozřejmě nechci ani v nejmenší zpochybňovat to co tito,nebo jiní píší,ani si ztoho nedělám legraci.)

        Prostě jdi svou cestou a třeba i s fullem za 30K,nenech si do toho příliš kecat a užívej si radosti,

        při jízdě na kole:-)

        0 0
        • nox159  

          s tim sagem si uvedl dost blby priklad :D

          Prostě jdi svou cestou a třeba i s fullem za 30K,nenech si do toho příliš kecat a užívej si radosti,

          při jízdě na kole:-) – no zrovna vsera jsem zkousel jednohu fula za 30k a teda posity radosti… sem si teda neuzival – spis nasrani a zklamani…

          takze s tim aby si do toho nenechal kecas a proste vybral neco o cem nic nevi bych teda taky nesouhlasil ;-)

          tim nerikam ze za 30k se neda poridit nejake tezke ale pri tom slusne hodici celopero ale clovek musi vybirat ;-)

          0 0
          • Ruprt2  

            není to blbý příklad on myslí tu diskuzi o tom jak se změní BB vlivem předního a zadního sagu. To je pro spoustu lidí stejně přínosné jako informace jaké a kdy budeš mít záplety od Patara.

            0 0
            • Hejdik  

              Heuréka!

              Pochopil:-)

              0 0
            • Rychlej turista  

              Znalost sagu je důležitá věc. Když jsem se o něm dozvěděl a na svém kole ho hledal, konečně mi došlo, proč u některých pláštů musím při zadávání obvodu do měřáku uvést menší hodnotu, než je skutečný obvod kola.

              0 0
            • nox159  

              to ze to neni prinosne pro tebe neznamena ze to neni prinosne pro ostatni… ;-)

              0 0
              • Ruprt2  

                o tom se tu ale nebavíme.

                0 0
                • nox159  

                  tak o cem se tu bavis – je to jako vzdy flame HT x full o nic jineho nejde (doporucujes kolo nekomu koho si v zivote nevidel neznas ho) mlok napise neco uzitecneho co ma hlavu i patu a ty tu pyskujes…

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    S tebou to fakt nemá cenu!

                    Ještě, že nejsem sám kdo si to myslí :-/

                    Kdo chce tak si tu informaci vybere.

                    0 0
                  • maajkee  

                    naopak, ruprt2 tady už psal, že mlokovi informace můžou být přínosný :)

                    Mimochodem ten flame mezi HT a fullem prostě moc nechápu, jsou to dvě odlišný kategorie, je to jako hádat se jestli je lepší notebook nebo stolní PC :)

                    0 0
                    • nox159  

                      myslis tohle ?

                      To je pro spoustu lidí stejně přínosné jako informace jaké a kdy budeš mít záplety od Patara. tak ja teda nevim no

                      0 0
                      • maajkee  

                        Měl bys číst všechno :)

                        Když vezmu zmíněný příklad s Mlokem, tak on to dělá dobře. Zasazuje to do kontextu informaci říká celou a co napíše není zbytečné, ani přehnané (v tom daném kontextu) jeho poznatků si cením osobně vysoko.

                        0 0
        • winter78  

          Hejdik : veľmi pekne napísané. Som naozaj rád že sa medzi bikermi stále nájdu ľudia ktorím ide prevažne o ten pocit radosti z jazdenia a nie o pózerstvo a o nejakú módnu vlnu . Však bikov je veľa a každý si nájdeme ten svoj na ktorom budeme jazdiť a nezáleží už na tom či je to bike za 20 000 sk alebo bike za 50 000 sk a či je to HT , módny full či 29" alebo nejaký 15 ročný starý ale spoľahlivý veterán.

          0 0
        • marapara  

          Tak tak

          0 0
        • MlokCZ  

          Ta změna sagu ve výjezdu je zrovna věc, která se týká úplně každého fulla a úplně každého jezdce, tedy i toho, kdo s fullem začíná.

          A prostě full obecně má tenhle problém ve výjezdech a je dobré, když se s tím bude počítat a dobré vědět, že v některých případech se to dá eliminovat a jak.

          Ta diskuze s op trošku zklouzla k tomu, že se v ní bude úplný začátečník ztrácet a pro začátek by bylo napsat jednodušším způsobem něco ve stylu:

          Ve výjezdu je více zatížené zadní kolo, což má za následek naklopení fulla ještě více než je pouze dané sklonem kopce. Tedy řídítka se více zvednou a sedlo jde dolů. A komplikuje to výjezd prudkých úseků.

          S op už jsem pak jen řešil další detaily u kterých kol a v jakých případech se to děje více či méně a co to může kompenzovat a kolik.

          0 0
          • Hejdik  

            Přesně ,a právě prot jsem to tak napsal,že absolutně nespochybňuji vaše názory(tvoje i Opa),ale pro člověka, kterej si chce kupovat třeba fulla za 30K, to jsou informace,na které hledět,je zkrátka pro něj zbytečné:-)

            Ale v tom mi podle tvé reakce zdá se velmi dobře rozumíš:-)

            0 0
        • maajkee  

          Přesně tak, já taky naprosto neřeším jakej mám sag, jakej mám přesně tlak v pláštích, to že mám fulla kterej se prej houpe jako kráva, má skoro 13kg a jezdím a když jezdím tak zažívám pocity radosti ať jedu krátkej švih 40km nebo štreku 160km.

          Hodně věcí se přeceňuje, pro mě hlavní faktor, kdy mě jízda na jakýmkoliv kole sere je ten, když dlouho nejezdím a pak mě bolej nohy :)

          0 0
          • maajkee  

            I když je fakt, že do prudkých stoupání bych uvítal kdyby to houpalo míň :D

            0 0
          • Ruprt2  

            tak s tím trochu souhlasím a trochu ne.

            Myslím, že se to nepřeceněuje a není to nesmyslné řešit.

            Ale neměl by to řešit každý.

            Člověk by neměl řešit svůj problém, podle toho jak ho řeší někdo z fóra.

            Protože tyto drobnosti a podrobnosti jsou již zkušenosti a jako takové jsou nepředatelné.

            To co je vhodné řešit je rozebrání zkušeností, jejich porovnání. A třeba nějaký závěr nebo rada uvedená do kontextu. Vyšší zdvih je pro tebe patrně lepší protože…

            Kola s nižším těžištěm jsou lepší na… protože…

            Je nesmysl řešit, že toto kolo je lepší než jiné, protože mám na něm níž těžiště. Správné je řešit, že tyto dvě kola jsou jiné a toto se mi zdá lepší proč to tak je? Nižší těžiště? Proč je tam nižší těžiště? Na co se zaměřit v čem by to mohlo být lepší? atd…

            0 0
            • maajkee  

              Chápu jak to myslíš, ale myslím že jen skutečná jízda na kole ti ukáže o co jde a časem teprve zjistíš co bys rád měl trochu jinak. Teoreticky a psaním na fóru to nikdy nezjistíš.

              0 0
              • Ruprt2  

                Když vezmu zmíněný příklad s Mlokem, tak on to dělá dobře. Zasazuje to do kontextu informaci říká celou a co napíše není zbytečné, ani přehnané (v tom daném kontextu) jeho poznatků si cením osobně vysoko.

                ALE je důležité při čtení myslet na to, že já nejsem Mlok. že to, někomu sedí určitý tlak, sag, vzorek, styl, délka úhel… pro mě neznamená s nulovou zkušeností absolutně nic.

                0 0
          • karliner  

            Já si myslím, že to máš nastavené správně. Radost z jízdy je suverénně nejdůležitější veličina a dohady o tom, jestli by ti správně nastavený sag, tlak v pneumatikách apod. přinesl o 1–2% lepší pocit z jízdy je lepší nechat do hospody nebo na BF :-)

            0 0
            • op  

              kdyz na jednom kole nevyjedu(nesje­du/neprojedu) ten stejnej svah jako na jinym kole, tak z toho vubec nemam radost .. Kdyz jsem na kole, nerad chodim pesky..

              0 0
              • karliner  

                ale to přeci tomu vůbec neodporuje…

                0 0
                • op  

                  Radost z jízdy je suverénně nejdůležitější veličina a dohady o tom, jestli by ti správně nastavený sag, tlak v pneumatikách apod. přinesl o 1–2% lepší pocit z jízdy je lepší nechat do hospody nebo na BF

                  Reagoval jsem na toto. Konkretne ja si koupil fulla za x penez, k nemu si postavil HT za min nez x/2 a na HT projedu vic. To me mrzi a premyslim cim to je, neco z toho, co jsem zjistil je napsano v te odkazovane diskusi s MlokemCZ. Podle me je to uplne relevantni informace pro lidi, kteri taky uvazuji o koupi fulla versus HT. O to lepe, ze MlokCZ ma jine zkusenosti, pak ma citatel moznost podivat se na to z vice perspektiv.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Tak to fakt nechápu jak můžeš na ht projet víc než na fulloj, co to je za fulla a co to je za ht?

                    0 0
                    • op  

                      je to tu ve vlaknu, ale jeste jednou: full , HT . I ostatni informace tu jsou, full se drive stavi na zadni – tedy nektere kopce nevyjedu. Sjedu to same, jestli na HT o trosku pomaleji neresim, nejsem zavodnik (jde mi o tu radost z jizdy!! :)

                      0 0
                      • maajkee  

                        Tak to, že se staví na zadní jde eliminovat přenášením váhy, nicméně Cube fully jsou spíš kratší pokud vím, takže tam se ani není moc čemu divit, to já mám třeba fulla mnohem delšího než jsem předtím jezdil HT a mám to naopak, předek se mi jen tak teď nezvedne :)

                        Jinak příjde mi divný, že fulla jezdíš o 2 palce většího než HT.

                        Každopádně jestli ti tenhle full nevyhovuje, tak není přece problém rám prodat a zkusit jinej.

                        0 0
                        • op  

                          Tak to, že se staví na zadní jde eliminovat přenášením váhy Myslis, ze kdyz jedu na HT tak vahu prenasim a kdyz jedu na fullu tak neprenasim? :) Delka urcite hraje svoji roli, ale tam by to melo byt v porovnani tech mych dvou kol pro full spise +. Resim to tak, ze jeste trochu vylepsim HT (kupuju novej ram, ocel + 400mm titan nebo carbon 27.2 sedlovku) a mozna si pak vubec ponecham jen HT. Nerikam, ze Cube AMS je spatny (jde dost dobre za pedalem, pruzeni moc netuhne pod brzdou, s propedalem se skoro vubec nehoupe), ale ta jedna vlastnost (stoupani) me dost stve. Skoda pro AMS ze mam moznost toho porovnani, jinak bych na to treba ani neprisel.

                          Mimochodem, predtim jsem mel taky full – Mongoose Sommet a to bylo uplne nejhorsi kolo co jsem kdy mel. Po ctyrech letech totalne odesly cepy tak, ze se kolo kroutilo jako had (vule v cepech), nebylo to na prumyslech – tudiz doporuceni bylo, najdi si sikovnyho soustruznika.. :( + odesly skoro vsechny komponenty. Tento levny full se mi opravdu prodrazil.

                          0 0
                          • maajkee  

                            To nemyslím, jen je potřeba přenášet váhu jinak než na HT :)

                            Každopádně o AMS jsem uvažoval, ale když te slyším, tak nevim :)

                            Já si stejně pořád myslím, že nejlepší je mít jak fulla tak HT.

                            0 0
                            •  

                              a silničku

                              0 0
                            • op  

                              nejlepší je mít jak fulla tak HT Urcite, ale ta moznost volby je hrozna :) Ja chtel mit jen fulla, ale pak jsem potreboval HT, mimojine protoze jezdim casto (vlastne mozna vetsinou) s vozikem. Pak jsem zjistil, ze saham casto po HT i kdyz nemusim. Ted saham po fullu kdyz 1. jedu hodne km v terenu, za 2. chci pohodli a nebudou prudky vyjezdy, za 3. chci machrovat s peknym kolem.

                              0 0
                              • maajkee  

                                Já se bez HT neobejdu hlavně na tůrách na těžko s brašnama, v tomhle ohledu je full na prd :)

                                0 0
                            • karliner  

                              Já jsem spokojený s kombinací full 100/100 a silnička. Kdybych měl HT, tak bych na něm nejezdil, to vím jistojistě.

                              0 0
                              • maajkee  

                                Tak jasan, full 100/100 HT skoro nahradí, pomalejší nebude a bude i trochi víc toho pohodlí, ale v jedný věci a to je cestování na těžko HT nebo celopevňák prostě potřeba je, alespoň pro mě :)

                                0 0
                            • MlokCZ  

                              Všechno jsme to řešili o AMS Pro výše. Má spíše výše těžiště, k tomu se na něm vozí spíše menší sag a ještě navíc tam teď cpou high volume komoru, která to dost zvýrazní (ještě menší sag). Tu high volume komoru jsem taky letos dal okamžitě pryč (tu dostala manželka, protože jezdí tak málo agresivně, že vozí větší sag i s tou high volume komorou a ani tak ještě nedostane tlumič na doraz, já chodil po dorazech i s tím malým sagem u té high volume komory).

                              Výsledkem je za jízdy dost vysoko položený střed + k tomu spíše kratší zadní stavba.

                              K tomu se přidá ten obecný problém všech fullu (navýšení sagu tlumiče ve výjezdu a snížení na vidlici) a zvedání předního kola je na světě.

                              Třeba nová AMS 110 má současně o 10mm zdvihu více a o pár mm těžiště níže, takže ve výsledku bude za jízdy znatelně níže. A problém bude hned menší (nebo už nebude vůbec, netuším, nejel jsem AMS 110).

                              Mně ten problém letos na AMS Pro moc netrápil, protože jsem ho měl jako chrtí kolo a náročné výjezdy jsem na něm nejezdil. A u Sterea jak jsem popisoval výše je to celé úplně někde jinde z mnoha důvodů a tam jsou prudké výjezdy naopak parádní.

                              A délka rámů je u obou těch kol ± stejná. Z toho je vidět, že délka je z těch vlivů skoro nepodstatný parametr.

                              A co jsem jezdil AMS Pro kdysi před lety jako svůj první full, tak tam jsem vozil ještě tenkrát o hodně chrtější posed (jak delší posed, tak níže řídítka) a problémy ve výjezdech jsem tedy taky tolik neměl i přes ty vlastnosti (pořád to ale bylo o dost horší než na Stereu).

                              A nejde o to jak přenášet váhu. Nejvíce to ovlivní právě kolo. Jak jsem psal, na Stereu tohle vůbec řešit nemusím, jen se maximálně předkloním. A to mám dost vysoko řídítka.

                              0 0
                  • karliner  

                    To je jak do dubu :-)))

                    Někomu působí jízda na kole potěšení sama o sobě a nemá potřebu soustavně něco ladit, testovat nebo s něčím laborovat a porovnávat to. To je správně.

                    Někdo jiný zase k dosažení toho správného potěšení potřebuje mít vše dokonale seřízené a pořád hledá další cesty a způsoby, jak něco vylepšit. To je také správně, protože výsledek je zase ta radost.

                    Pak ale je množina lidí, které kolo nepřináší potěšení, ale jezdí na něm kvůli partnerovi, aby se zalíbili šéfovi nebo třeba proto, že to je v módě. A to je podle mne špatně.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      „Někomu působí jízda na kole potěšení sama o sobě a nemá potřebu soustavně něco ladit, testovat nebo s něčím laborovat a porovnávat to. To je správně.“

                      Tohle je pochopitelné. Jak se ale pak postavit k situaci, co popisuje op, tedy že nevyjede na fullu nějaké výjezdy, co vyjede na HT, když by to byl někdo z takové skupiny lidí.

                      Laborovat, testovat, řešit, nic z toho nechtějí. Koupí fulla a zjistí, že najednou něco nejde, co předtím šlo. A co teď tedy s tím?

                      Těžko asi budou mít radost z toho, že najednou něco nevyjedou.

                      0 0
                      • karliner  

                        Podívej, teoretizovat o tom coby-kdyby bychom mohli hooodně dlouho. Jak jsem to napsal, tak to vidím. To, že to někdo může vidět zase trochu jinak chápu. ;-)

                        0 0
              • maajkee  

                Tak jezdi na tom kole na kterým to sjedeš a projedeš ne? :) Proč bys tam jezdil na takovým na kterým to nesjedeš a neprojedeš? :)

                0 0
                • op  

                  jsem uz starej a boli me prdel, vic nez 60km na HT v terenu nedam.. i to je na hrane.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Jenže to bude tak, že na jednom z těch kol nedá jeden úsek (třeba prudký výjezd) a na druhém zase nedá sjezd (nebo si méně užije).

                  Potřeboval by ty lepší vlastnosti z obou dvou těch kol dohromady.

                  0 0
                  • maajkee  

                    no tak ale vlastnosti HT a fulla v jednom kole se daj těžko dohromady, vždycky to pak bude kompromis ne?

                    0 0
                    • karliner  

                      už se těším, jak sem někdo vsune 29" :-)))

                      0 0
                      • maajkee  

                        No jo, taky jsem si právě myslel, že otázku HT x full vyřeším 29kou, ale nedopadlo to, z obojího to má to horší, jede to pomalejc než HT a je to míň pohodlný než full.

                        Nicméně je to prostě jinej druh a rozhodně nechci říct že je k prdu, někomu vyhovovat může naprosto.

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      To jsem ale neměl na mysli. Myslel jsem to zvedání předního kola v prudkých výjezdech, které přišlo s fullem, ale přijít nemuselo.

                      0 0
                      • maajkee  

                        Jo tak, tak to jsem pochopil blbě.

                        0 0
                        • maajkee  

                          Já třeba když jsem koupil Jekylla, tak jsem vůbec nevěděl do čeho jdu a hned po pár jízdách jsem byl nadšenej. Tlaky jsem doufokal dle výrobce a od tý doby jsme na ně nešáhnul. Časem mě pak začlo vadit že do prudkejch stoupání se to houpe dost, tak to kompenzuju vysokou kadencí šlapání a při jídzě ve stoje se to houpe už jako prase, takže ztrácím víc energie než do toho dávám :) Ale to prostě už na tomhle kole nevyřeším, každopádně teď už vím co od příštího rámu budu chtít, aby to byl pokud možno čtyřčep, nebo jednočep ale tlumič s propedalem a aby byl pokud možno stejně dlouhej jako rám co mám. Takže člověk si stejně na to musí přijít sám až po praktický zkušenosti.

                          0 0
      • marapara  

        Jak jsem psal jinde, byl jsem na dovolené v JEseníkách loni v létě. Měl jsem fulla 130/130, polovina nás měla fully a polovina HTčka. Popravdě zarytí HTčkáři po té dovolené začaly vážně uvažovavat o fullu. Já jsem s fullem neměl problém, kdo jezdil na HT, byl vyklepaný jak ratlík.

        Být tebou, pokud jezdíš do terénu a to v Jeseníkách je dost kamenitý, tak o něčem jiném než fullu ani neuvažuju. Píšu z vlastní zkušenosti. Dá se koupit i celkem solidní nový full s cenou kolem 30000, možná o něco málo vyšší nebo jetý full, který za 30000 bude už docela slušně vybavený. Já třeba svého I-Driva 5 130/130 prodal za 19000 a to je na slušné úrovni co se týče výbavy. Je sice ježděný, ale pravidelně udržovaný a před prodejem jsem udělal kompletní generálku s repasí tlumiče atd. Takže stačí hledat a do 30kk není problém něco slušnějšího sehnat.

        0 0
    • scret  

      no je to jednoduchy, clovek proste musi prizpusobit jizdu konkretnimu bajku, kdyz full s vyssim zdvihem, tak do kopce pomalejs a dolu rychlejs, rychly bajk frci nahoru a dolu zas tolik clovek nepali, diky tomu se pak casove rozdily smazavaji…

      Ja jsem prave zaznamenal, ze kdyz pojedu stejny cas na reignu, pri stejnych tepech a pak na KHS, z reigna jsem o dost vic unaveny… zrejme z toho duvodu ze na KHS si muzu obcas jit do stojky a kolo to nesezere, pritom tepy atd.zustavaji stejne… Zrejme do jiste miry hraje roli i rozdil hmotnosti…

      0 0
      • Rychlej turista  

        A protože jízdou do kopce se stráví celkově více času, než jízdou z kopce, tak je jasné, co je důležitější pro výsledný čas. A navíc ten pocit marnosti, když člověk vidí, jak se všechno bez užitku houpe a člověk se jen darmo dře a nejede :-)

        0 0
        • scret  

          na zavodech samozrejme ano, pri normalni vyjizdce je to o tom co clovek preferuje… ja se trapim do kopce, prtze si to chci z kopce potom uzit:)

          0 0
          • nox159  

            jedine misto kde se na kole trapim ja jsou valce :D

            0 0
            • scret  

              to je jednoduchy, nemit valce:)) boze, ani v dobach kdy jsem obetoval kolu veskery svuj volny cas jsem nepomyslel nad valci, radsi jsem sel mrznout ven anebo volil jiny, doplnkovy sport – „cyklo telu“ to jedine prospeje:)

              0 0
        • pitos  

          Pokud nejedeš závod tak si trasu můžeš naplánovat sám. Osobně nikdy nevolím cesty kde bych trávil nejvíce času výjezdem.Když jedu xc tak se snažím dostat co nejmenším odporem na kopec/hřeben kde se pak držím co nejdéle a poté následuje sjezd.

          A houpat se to musí,čím více tím lépe:)

          0 0
    • LOTW  

      Já bych volil tohle

      http://www.sirer.cz/…goist/1162/3

      0 0
    • luper  

      Toto teorii od Pitose nechápu:

      – Pokud nejedeš závod tak si trasu můžeš naplánovat sám. Osobně nikdy nevolím cesty kde bych trávil nejvíce času výjezdem.

      To tě baví takové ježdění na MTB??

      0 0
      • pitos  

        Nevím co na tom nedovedeš pochopit.Jízda do kopce mi nevadí ale zrovna zábava to pro mě není a tak si vybírám takový profil abych více klesal než stoupal.

        Jelikož jezdím převážne v horách tak o dostatečné množství tras podle své chuti nemám nouzi.

        0 0
        • maajkee  

          Pokud jedeš z domu a domů se zase vrátíš, tak musíš nastoupat a sestoupat uplně stejně :)

          0 0
          • pitos  

            Nikdy (skoro nikdy) nejezdím z domu.Používám vlak nebo auto.

            Převážně nejezdím okruhy ale trasy z bodu A do B.

            Navíc mi jde především o to abych nejel převážnou část trasy do kopce,ne abych nastoupal celkově méně.

            0 0
            • pitos  

              A ještě jedna důležitá informace…pokud to je možné tak používám na výjezd lanovku.

              0 0
      • DaSnail  

        tak keď má hardvér a softvér na to, aby to z kopca trochu pustil, tak by som aj veril že to môže byť väčšia sranda, jak to šmrdlat horekopcom…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.