Pomoc s vyberem celopera pro syna

14 nepřečtených
  • urban

    Zdravim zdejsi bike-rodinu.

    Jsem nyni v nelehke situaci. Syn se zamiloval do jizdy z kopce a rad by celopero. Tusil jsem, ze to nebude levne a vyhradil jsem si 30k. Naslednym hledanim po internetu jsem dosel k zaveru, ze pokud to nema byt uplne nejvetsi sunt tak se pod 35 nedostanu a ani tam to nebude zadna slava. Nezavaznejsi promenna vstupujici do „vypoctu“ je syn, jeho soucasna vaha, vyska a vek.

    Ciste downhill kolo mu nekoupim, na takovem si normalne nezajezdi. Takze nejake enduro nebo XC ci jak se to jmenuje.

    Vaha: 55kg

    Vyska: 170 CM

    Vek: 13 let

    Jako rodic se snazim aby mel bezpecne kolo, ale na druhou stranu (jelikoz to nema na profi zavodeni) se snazim neutratit zbytecne moc.

    Vyhledli jsme si toto kolo https://www.mojekolo.cz/…d-jet-black/

    A pak jsem dostal jeste nabidku 41k za toto https://www.mojekolo.cz/…esty-am-3-0/ (ackoliv to vypada lakave, tak to uz je cena, kterou nejspise nejsem ochotny akceptovat).

    Pri vyberu se nedokazeme rozhodnout jestli jit do M ramu a 27,5" kol nebo L s 29"

    Pocitam, ze to je posledni kolo, ktere bude mit od nas (rodicu), cokoliv dalsiho bude muset realizovat ve sve vlastni rezii.

    Netusim jak moc jeste vyroste a pribere (i kdyz tady necekam zadne vysoke prirustky, kluk dela atletiku, takze maximalne svalova hmota).

    Hodne jsem se pri hledani zameroval na brzdy, nicmene neni pro jeho vahu BR-M506 nebo MT400 nebo M6000 moc velky overkill?

    Bojim se, ze nakupem L+29 pro nej ta jizda nebude zabava, ale kdyz koupim M+27,5 tak se zase bojim aby z nej nevyrostl.

    Ja nikdy na celoperu nejezdil, takze nedokazu subjektivne posoudit rozdily mezi 27,5 a 29 (samo, ze znam zakladni poucky, ale to neni real life zkusenost).

    Doufam, ze nekdo ze zdejsich lidi podobne dilema resil. Budu rad za jakykoliv nazor. Predem dekuji (a omlouvam se za dlouhe cteni)

    PS: v teto chvili syn jezdi tretim rokem na v Hervisu zakoupenem 29" Focus Whistler

    0 0
    • Slavik  

      Ahoj, nemá cenu řešit, co bude za pět let. Dle růstových kalkulaček bude mít v 18 letech ± 189cm – najdi si kalkulačky, ty přesnější jsou s výškou rodičů. Když mu koupíš 27.5 bude mu potom malá, když 29, teď mu bude velká a nebude na tom jezdit (přestane ho to bavit). Šel bych zlatou střední cestou: nabušenou 27.5 a potom bych koupil jenom rám a přeházel komponenty (ne vše bude pasovat/bude nezlikvidované). Jsi na tom lépe, mám syna 8 let a už má 4. kolo, jak rychle roste (alespoň mladší dědí-ten mě nestojí nic).

      PS: M-6000 není overkill, lépe M-7000 jedna brzda +300,–, keramika, servo-wave

      0 0
    • novas752  

      Hledal bych Mkovej rám, kola spíš 29" ale i na 27,5" se dá jezdit naprosto bezproblému, bude to akorát maličko živější a točivější. Cpát ho na Lko je momentálně nesmysl, je na to zatim malej a Mko mu nějaký čas vydrží (a vzhledem k jeho váze, menší velikosti jsou lépe ovladatelné než velký „lodě“).

      Brzdy bych opět vzhledem k jeho muší váze nijak extra neřešil, mt500 nebo m6000 na 180mm kotoučích by mu měli nějakou dobu stačit naprosto všude, nejspíš by stačily i mt400 (akorát tam je 2+1 prstová páka což do těžšího terénu neni moc dobrý, řídítka drží jen 3 prsty místo 4). Overkill si myslim že to neni, ve 13 se s nima bezproblému naučí citlivě pracovat, nějaká ta brzdná síla navíc se pro krizový případy vždycky hodí.

      Rodzíly mezi velikostí kol jsou stejné jak na hardtailu tak na celopéru, akorát na celopéru je ještě trochu delší zadní stavba kvůli odpružení.

      Jestli se na tom do trail/enduro ježdění obuje tak to kolo stejně dříve nebo později sešrotuje, standarty montážních rozměrů a rozhraní se neustále mění, takže tohle bych řešil max pro horizont 2–3 let.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jak mění standardy? Uchycení přehazovačky je stejné, přesmykač ani nepotřebuje, průměr řídítek je pod objímkami také stejný, uchycení brzd PM se nemění. Pevné osy se u „spíš XC“ kol také už nějakou dobu drží stejné, když nejde o boost. V lepších zápletech se navíc dají vyměnit koncovky. Vidlice tapered.

        Takže když komponenty vydrží, tak se dá osazení stěhovat. Jestli vydrží. A jestli další kolo bude se stejným zdvihem.

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Podobné rozhodování tady dělali mnozí a Ti zbylí se k tomu časem také dopracují.

      Existuje několik konceptů, některé již zazněly.

      1. „dědění“ – dobré kolo po něm může zdědit sourozenec nebo maminka, když bude hodná
      2. „přesypávání“ komponent – točí se jen rámy, osazení zůstává
      3. „velikost do zásoby“ – nevyplatí se u dražších kol v řádu desetitisíců a hlavně jezdec trpí/nevyužívá svého potenciálu
      4. „bazarovky“ – něco málo jetého po zhrzené přítelkyni by stálo za úvahu
      5. výprodeje, Decathlon a jeho tři velikosti zápletů

      Kdybys mu koupil dobře osazenou 29" na přiměřeně malém rámu, hlavně s dobrými záplety (na správných osách), tak budeš časem měnit jen rám za větší, všechno zůstane. To by nemuselo být marné. Pak se vyplatí ve výprodeji/bazaru koupit nejlepší, co ještě pobere rozpočet.

      Když koupíš 27,5", tak, pokud doroste do 189 cm, tak pod ním budou menší kola vypadat nemoderně, rám budeš měnit tak jako tak.

      A teď nejdůležitější otázka, kolik toho najede a jak moc kolo opotřebí. Ze zkušenosti bych řekl, že moc né moc, tedy komponenty mu na další rám vydrží, kolo celkově (při přiměřeném servisu a zacházení) bude po 2–3 letech v pěkném stavu. Na takovou výdrž by se muselo kolo už teď koupit nadoraz velké (s kratinkým představcem, případně i užší řídítka) a na kokpitu postupně 1–2× zvětšovat. Určitě nejít rovnou do 29"L, to už bude velmi pravděpodobně u spousty geometrií hodně za hranou (ale neznám jeho proporce a možnosti zmenšování posedu nejsou nevyčerpatelné). Hlavně na L by se musely nejspíš rovnou vyměnit kliky za kratší a nestačil by mu standover.

      0 0
    • Radza  

      Ten Lapierre vypadá za tu cenu docela dobře. 1×11,telwskopicka sedlovka. Momentálně bych šel do Mka. To mu bude 2 az 3 roky stačit, než z toho vyroste. Třeba ho to přestane bavit a když ne, tak se koupí za maturitu nové kolo a to už bude mít velikostně cajk i ve vyšším věku.

      0 0
    • urban  

      Dekuji vsem, kteri si nasli cas na cteni a jeste i obsahle odpovedi. Moc jste mi pomohli v rozhodovani. Ted uz jen najit kolo a doladit nakup.

      Jste tady opravdu skvela banda. Vazne jsem byl prekvapeny jak jsou tady diskuze vecne (věcné ne věčné) a k tematu a taky slusne (vzhledem k tomu, co jsem tady vsechno precetl. A ze to bylo opravdu par hodin stravenych nad texty.).

      Jeste jednou dik

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • jojina20  

      Zkus Sachasport, je tam velice slušná domluva.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce