Pohodlná silnička do 25k, bazar nebo nové?

25 nepřečtených
  • pettan93

    Ahoj,

    chci koupit silničku na výlety kolem Brna a případné dojíždění do práce (taky Brno). Nikdy jsem na silničním kole nejezdil a nevyznám se, ale vždy mě to lákalo. Začínal jsem na MTB a přešel na crossové kolo, které ale využívám z 95 % na silnici. Od kola očekávám spolehlivého parťáka na kratší i delší jednodenní výlety a také, že se mi na něm podaří opět shodit spoustu kil váhy, která naskákala při studiích a práci u PC :-) Nemám žádné závodní ambice a ocením spíše vzpřímenější posed. Terén hrozí jen takový, jaký je běžný stav méně frekventovaných silnic mezi menšími obcemi, jinak žádné šotoliny a tak. Váha 90 kg / výška 175 cm.

    Chci si silničku především vyzkoušet a tak uvažuji zda nekoupit místo nového bazarovku a případně ji po pár týdnech/měsících poslat s menší ztrátou dál. Také rozpočet nemám nejvyšší. Doporučili by jste raději bazar?

    Pokud bych kupoval nové, tak dle malého průzkumu mě vychází dobře třeba Specialized Allez e5. Co myslíte, nějaké alternativy?

    https://www.cyklo69.cz/…ckbattleship

    Díky za jakékoli rady

    0 0
    • Prasopes  

      Pokud ti nejde hlavně o „prestižní“ nápis na rámu, tak v téhle cenové hladině imho těžko seženeš něco lepšího než toto

      https://www.decathlon.cz/…8502389.html

      0 0
    • felix.org  

      Pohrávám si s myšlenkou, že prodám svoji silničku, kupována květen 2018 jako nová (Radon Sage carbon, na Shimano105, jen kola jsem tam dal starší místo originálních Aksií), najeto pár set kilometrů, není čas (na podzim 2018 jsem koupil motorku), loni jsem silničku vytáhl dvakrát.

      0 0
    • Alojs01  

      Jestli si chceš silničku vyzkoušet, tak si jí nejdříve opravdu vyzkoušej (pujč), něž za to pustíš 25 litrů… :-)

      0 0
      • pettan93  

        Nemyslel jsem vyzkoušení na den, ale spíš tak na pár týdnů – jestli mě to chytne.

        .. ale ono ani to půjčení na den / pár dní by nebylo marné. Existují tu nějaké místní doporučené tipy kde na to?

        0 0
        • blackseal  

          Kup si bazarovku na 105, karbon ram a ked ta to nechyti fakt vela neprerobis, ked ju posles dalej do sveta. Ked kupis novy hlinik a nebude ta to bavit, predas so stratou. Specialne allez na clarise ;-).

          0 0
          • Alojs01  

            Nejde o to, zda prodela, ale kolik s tim kupovanim a pripadnym naslednym prodejem stravis casu…:-(

            0 0
            • blackseal  

              To je to riziko. Ale moze mat o rad lepsi bicykel pri danom rozpocte.

              0 0
              • Alojs01  

                Ale ja netvrdim, ze si nema kupovat bazar. Ale pokud na silnici nikdy nesedel, tak at si ji nejdriv vyzkousi a pak se rozhodne, co dal. Jestli novou, bazar, zadnou,…:-)

                Zkouset to tim, ze si koupi kolo za 20–25tis a po 100km nedejboze zase prodavat neni, alespon pro me, nijak komfortni…:-)

                0 0
        • Alojs01  

          Ve vetsine prodejen se da, za nejakou uplatu, domluvit na jejich prodavane znacky/kola testovaci jizda (odpoledne, den, vikend).

          Za me furt lepsi zjistit po puldenni vyjizdce, jak moc me to bavi a podle toho pak vybirat kolo, nez venovat cas, energii a penize na slepo, do koupe bazarovky…:-)

          Ale kazdy to ma jinak no…:-)

          0 0
        • tomo_111  

          pokial viem tak zrovna v tom dekaci sa to myslim nejak pujcit da, snad na vikend (ale mam to z druhej ruky, sam som to neskusal…)

          0 0
    • jardalee  

      ja bych trochu pouvazoval kde chces jezdit a jakej je tam povrch,tam je problem ze kdyz mas 90kg a treba 25mm plaste tak bud je budes mit trochu mekci a bude to sice pohodlny ale muzes bud cvaknout dusi nebo poskodit rafek,a staci celkem mala dira nebo kamen,kdyz to zase nafoukas hodne tak to bude hodne nepohodlny a to az tak ,ze staci nejakej porovitejsi asfalt a vsechny vibrace se prenaseji do kola zvlast u hliniku,pri 90kg bych doporucoval ram s pruchodnosti aspon 35mm aby tam vestli silnicni continentaly 32c ale to znamena zase kotoucovky no :)

      0 0
    • bodlak2  

      Nepíšu řady, jen poznámku jak jsem to měl já. Jezdil jsem asi 12 let na krosovém kole, drtivou většinu po silnicích. Před 2 lety jsem pořídil endurance silničku, ten nejlevnější model cca za ty peníze co zmiňuješ. Za ty dva roky jsem krose vytahnul jen párkrát do práce nebo na výlet s rodinou. Jinak ani za nic bych se že silničky k němu nevrátil. Nejsem vůbec ohebný a přesto se mi na ni jezdí komfortněji. Mám 105kg, pláště 25 foukám na 6.5–7baru.

      0 0
      • karel d.  

        Mám to podobně s kolem, ale trochu jinak s váhou. Osciluji mezi 60–62 kg. Je poznat rozdíl ve váze kola, ráfků, menší odpor vzduchu atd. Silnice jede proste lépe/lehčeji.

        0 0
      • jardalee  

        no asi pokud clovek jezdi po slusnych silnicich tak to bude v pohode ale prave moc po silnicich uz nejezdim a kdyz jedu po meste tak u kraje je to vetsinu katastrofa ruzny diry zaplaty kanaly,sterk no hruza,no a 100psi sem chvilu vozil a to teda s ocelovym ramem a za me katastrofa :) to nemluvim o takovych ruznych stezkach prave na tom horsim asfaltu,kterej je takovej vic zrnitej a tam to vibruje vicemene furt,ted mam nejuzsi plaste 36mm continental contact speed a davam 60psi vzadu a 40psi vepredu a celkem to ujde :) ale je fakt ze to pohodli kazdej vnima jinak,jinak rychlost je urcite vetsi a na posed si clovek zvykne me prave prijde ze cim vic aero ma clovek posed tim vic ho to tlaci do rychlosti :) a jezdit pomalu je spis utrpeni,proste ja si predstavuju pohodlnou silnicku nejak takhle :)

        https://youtu.be/-ok7aOfIPQs?…

        0 0
        • jardalee  

          jako nechci uplne radit silnice asi pojede rychleji ale ja bych sel do neceho takovyho akorad bych prehodil plaste za continental ultra sport 28c nebo 32c a treba zkusil agresivnejsi posed,prehodit podlozky nahoru a predstavec do negativu :) no a kdyz by ti to nesedlo tak je vic moznosti k experimentum :)

          0 0
          • Prasopes  

            Oproti tomu RC 520 co jsem dával výše je tohle dražší a o dost hůř vybavené – Claris vs 105, dost rozdíl k horšímu… Jinak na to RC 520 se dají dát pláště snad až 37, z obchodu jsou tam 28 (který mi přijdou velmi v poho i na rozbitější silnice)

            Ale jinak obecně s koupí gravelu namísto hardcore silničky naprosto souhlasím, také jsem to při návratu k silničaření po letech udělal a rozhodně nelituju

            0 0
            • jardalee  

              jj to rc 520 je taky slusny a taky sem na neho hodne koukal me akorad prijde ze ty 28 co tam davaj maj tak realne 25mm ale nemeril sem to jenom sem to tak odhadnul v obchode takze sem si nebyl uplne jistej s tou pruchodnosti ale ty contiky 32c by se tam vesli takze taky dobra volba

              0 0
              • Smazaný účet  

                maj 28,5 mm, ale jsou nějaký odolnější, takže asi i tužší, váží prý 410 g

                průchodnost ofiko 36 mm

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.