Podivné křupání na celoodpruženém kole

12 nepřečtených
  • TomVN0X

    Čao,

    sice se dle nadpisu jedná o otřepané téma, ale už jsem celkem bezradný a proto bych se rád zeptal také tady. Zkrátka a dobře se jedná o nepříjemné křupání, zejména při jízdě (šlapání) ve stoje. Při jízdě v sedle je to slyšet také, ale snad o něco méně. Automaticky by mě napadly čepy, cokoli v rámci systému odpružení. Zajímavé ale je, že pokud pouze zkouším tlačit do vidlice a tlumiče (RS Revelation, Monarch RT), tak to při tom „pohupování“ žádné zvuky nevydává. Kolo bylo pořízeno jako nové 06/20 (stavba byla na zakázku, rám je starší, hliník z roku 15 / 16, ale neježděný, ostatní komponenty aktuální, odpovídají roku 20). Problém jsem řešil také v servisu, kde proběhla kontrola hlavového složení, byla kontrolována sedlovka, kompletně vyčištěny středy. Po vyčištění středu se snad zdálo při lehké jizdě být vše ok, ale jakmile jsem vzal bike do terénu, parkrát poskočil, projel kořeny, zase to začalo cvakat. Zvuk mi dělá pomerně problém lokalizovat, všemožné sváry jsem na rámu kontroloval, prasklinu nenašel a nevím, zda by to mohly být bowdeny (ale co by tam praskalo)..krom teleskopu jsou vedeny vnějškem rámu. Ještě dodám, že kolo bylo v rámci většího, předsezónního servisu komplet rozebráno, seřízeno, vyčišteno a to včetně tlumiče a vidle (výměna oleje, čištění…) na přelomu 03/04 2021. Doposud se žádné takové praskání neozývalo a už to začiná být celkem k nas…Takže pokud budete mít jakékoliv tipy, nápady, podobné zkušenosti…budu moc vděčný. Případně rád poskytnu další info o konfiguraci kola.

    0 0
    • Kouba_2005  

      Nikde nevidím zmínku o pedálech. Jejich výměnou bych asi začal, kdyby mi při šlapání něco křupalo/vrzalo.

      0 0
    • Lister  

      Čepy teda nikdo nekontroloval?

      0 0
    • TomVN0X  

      Ono je to těžko hledat řešení v něčem takovém, ale možná, že by se dalo odpíchnout od toho, že při vlastním procesu tlumení se to neozývá, pouze při jízdě a hlavně tedy šlapání (při šlapání ve stoje do kopce to je fuj), zkusím ještě osy promazat a dál nevím…

      0 0
      • Guxx  

        Zkus se projet bez sedlovky, pokud to neprestane alespon vyloucis celou jednu oblast na ramu

        0 0
    • Radus  

      Pedály ,kliky nebo čepy v stavbě . Postavit se vedle kola a z boku tlačit na pedál . Tímto způsobem se najde dost.

      0 0
    • pepek  

      Měl jsem to nedávno, lupalo to jen v silnějším záběru. Byla axiální vůle (0,6mm) na hlavním čepu a tahem řetězu se to posunovalo. Po vymezení vůle podložkami je ticho.

      0 0
    • theedge  

      Já na svém kole mám vyzkoušeno že nejčastěji lupala objímka sedlovky v kontaktu s karbonovým rámem ( podmazal jsem vazelínou a je klid ). A potom mi pravidelně lupe spodní uchycení tlumiče do rámu – hlavně po větším ježdení ve sračkách. Pomůže vymontovat tlumič, vyčistit ono uchycení kolem spodního bushingu a je pak zase klid.

      0 0
    • mr.antik  

      Mě se většinou rozvrže zadní osa.

      0 0
    • MatS  

      Osa v naboji, patka prehazky, orech, srouby prevodniku, kazeta, bovdeny ve vstupu do ramu+to co uz bylo psano vyse. Jo a jeste draty vypletu.

      Jedno po druhym rozebrat, dotahnout, vycistit a pripadne namazat. Vzdy to je ta nejmene ocekavana vec. Preju hodne zabavy a snad to behem prodlouzeneho vikendu najdes ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.