Pevnost kontaktu chodidlo - šlapka

31 nepřečtených
  • checkdrummer

    Ahoj,

    moje otázka se týká efektivity a uvolněnosti šlapání.

    Měl by se člověk při šlapání snažit o co „nejpevnější“ kontakt mezi chodilem a šlapkou, tj. dostatečně silně cítit její „tlak“ a nebo by měl být kontakt chodila se šlapkou (subjektivně) spíše pasivní, tj. pro jednoduchost řekněme takový, že hlavní práci odvádí část nohy mezi kolenem a kyčlí a chodilo se pouze pasivně (lehce) dotýká šlapky a jen „přenáší“ pohyb nohy nad kolenem do šlapky?

    Případně jinak (dost zjednodušeně řečeno): Měl by se člověk primárně soustředit spíše na otáčení šlapkou a nebo spíše na pohyb nohy mezi kolenem a kyčlí? (Jednoduchá odpověď je „na obojí“, ale přeci jen subjektivně by se možná měl na něco soustředit více.)

    Díky za názory.

    0 0
    • Jakobo  

      Neresit. Jezdit.

      0 0
      • checkdrummer  

        Já bych spíš řekl: „Řešit a jezdit.“ Protože kdo jezdí se špatnou technikou a se špatným nastavením kola dosáhne v lepším případě horších výkonů a v horších přípdech zranění než ten kdo jezdí správnou technikou a se správně nastaveným kolem.

        0 0
        • Jakobo  

          No opravdu myslim, ze zbytecne teoretizujes. Precti si znovu svuj dotaz a zamysli se nad nim. Pres chodidlo se prenasi veskera sila vyvinuta ve svalech nohou. Jak chces prosim te pevnejsi nebo mene pevny kontakt mezi chodidlem a pedalem. Jestli budes chodidlo prohybat a pri doslapnuti zatnes svaly nebo co, nechapu. Chodidlo se lehce dotyka slapky! Proboha! Kolo neni balet.

          Takovym teoretikum je nejlepsi dat prvne do ruky lopatu a po sichte at si teoretizuji a fantaziruji treba v posteli.

          0 0
        • Mr.Duck  

          Tohle často slýchám od lidí co s tím furt laboruji a řeší. Pak je tu většina lidí co neřeší a jezdí, někdo malo někdo hodně.

          Nemyslím že jeden ti dělá dobře a druhý špatně, každé tělo je jiné a někomu to možná vážně je jedno à někomu ne. Věřím že co se týká maximálního výkonu, podle nějaké exaktní vědy se to dá udělat nejlépe. Ale třeba u gravity disciplín je minimálně stejně důležité se na kole dobře cítit, a to je v mnoha případech jen o tom jezdit na kole, když něco vyloženě vadí tak to změnit, ale jinak se dá soustředit na jízdu a prostě to nechat být.

          U XC nebo silnice si myslím že to bude z nějaké části pro mnoho lidí platit taky.

          Je to přeci jen ježdění na kole :)

          0 0
    • PENE  

      Zalezi na slapkach a botach. Jde o klasicke slapky, platformy nebo naslapne? U bot zalezi na tvrdosti podrazky. Kazdopadne by ses mel soustredit na to, abys slapal kruhove a ne jen dolu.

      0 0
      • checkdrummer  

        Nášlapné.

        To ano, o šlapání do kruhu by se člověk snažit měl.

        Otázka je , zda se vědomě snažit tlačit na šlapku nebo to nechat jako výsledný efekt toho, že pacuje noha nad kolenem (a pak ten tlak na šlapku nebude tak velký)..

        Ale vlastně bych řekl, že ten rozdíl mezi těmi dvěma přístupy bude v tom jak moc bude pracovat noha pod kolenem, ta si myslím bude zodpovědná za rozdílnost tlaku na šlapku v obou případech. A třeba za sebe bych řekl, že mám lýtko hodně pasivní.

        0 0
        • krabica  

          Snaž se šlapat kruhově.

          0 0
        • MichaelSimek  

          Co je mi známo tak lýtko v porovnani s stehenima svalama je slaboucky, takze se s nim extra snazit navic znamena ze ho rychlejs unavis a snaze privodis bud krec nebo tak. Proto se dneska davaj spdcka o dost vic dozadu nez driv kdy se davali dopredu. Samozrejme pokud potrebujes kratkodobe maximalni vykon nebo prekonat prekazku, tak kazdy sval je dobry, ale vetsinu slapani bude prevazne od kolena nahoru a lejtko jenom drzi nohu spravne a dopomaha rotaci kde stehno moc nemuze.

          0 0
          • Georrge  

            Tak to je ti znamo ne uplne dobre :) lytko sice je mensi nez stehno, ale diky velke pace na chodidlo je vysledna sila lytka znacna. A taky se lytko pomaleji unavuje nez stehno. Ale rozsah pohybu lytla je maly, takze jeho prinos do slapani bude take maly, jestli vubec nejaky.

            0 0
    • novas752  

      Správně nastavená výška sedla, na pocit ideálně nastavené posunutí a sklon sedla + pozice kufru na botě, kruhové šlapání. Zbytek už vyplývá z předchozího.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      A že ty budeš dochtor,nabo inšenýr?

      0 0
    • David888  

      Přesně vím co máš na mysli.

      Také by mě to zajímalo.

      Doufal jsem v nějakou inteligentní odpověď.

      Zatím bohužel…

      0 0
      • krabica  

        Šlapat kruhově, nejlépe se to naučíš na válcích, ty ti špatné šlapání nedovolí… :-D

        0 0
    • Kos_CZ  

      Řešil jsem něco podobného – měl jsem horské kolo s SPD pedály. Koupil jsem silnici a přemýšlel jsem o pořízení silničních pedálů SPD, které mají větší styčnou lochu mezi botou a vlastním pedálem. Nakonec jsem se na to vybodnul, protože:

      1. V silničních botách, pokud musíš kus popojít, jdeš jak naprcaný kačer, kdežto s botama na horský kolo se dá normálně chodit.
      2. Moje výkonost je hlavní limitující faktor a vytší plocha pedálu tohle nijak zásadně nezmění.
      3. Pokud budu mít jediný systém, nepotřebuju dvoje boty.

      Závěr: Pořídím nové boty s BOA kolečky na horské kolo a zůstanu u SPD-ček pro horská kola i na silnici.

      0 0
      • beet.cz  

        Mám to v bodech 1 až 3 naprosto stejně. Už 13 let. :)

        0 0
    • Venda  

      Ja teda uplne presne nevim, co tím myslíš. Ale obecně (hlavne, co se týče dlouhodobého vykonu, obecně, beh, kolo, plavání…) by se melo snažit o co největší lehkost, uvolněnost a střídání „prace a relaxace“ (myslim to tak, ze by se mel stridat záběr s uvolnenim, treba jedna ruka zabírá, druhá je uvolnena a odpočívá a tak furt dokola, a kdyz uz treba pracujou obe nohy, tak alespon stridat svalove skupiny na jedne noze (kvadriceps/ham­string) atd.

      Proste myslim, ze do svaloveho řetězce daneho pohybu (nyní šlapání na kole) pridat nekde neustálý tlak (zaťatost, stuhlost, svalové napětí) je spatne a vede to k brzke únavě. Snad me někdo chápe…

      0 0
    • PLATYPUS3  

      Dostatečně cítit tlak – to už jsou intenzity, takhle by se furt jezdit nemělo, to nespasí ani karbon podrážka, zkuste při jízdě vycvaknout a točit jen jednou nohou, dost to vypoví nakolik je záběr plynulý.

      0 0
    • checkdrummer  

      Přemýšlel jsem o tom, a v podstatě by se dotaz dal přeformulovat ve tvaru, jak a jak moc se mají kotníky zapojit při šlapání. Některé názory říkají, že mají být pasivní a jen přenášet sílu, jiné tvrdí, že mají aktivně pracovat v různých fázích pohybu šlapky…

      0 0
      • novas752  

        …otáčky kliky jsi chtěl říci. Kotník v průběhu otáčky imho zůstává v ± stejném úhlu a nijak moc tedy nepracuje. Resp. jinak, když pracovat začne – například v dlouhém rychlejším rozbitém sjezdu, kde kotníky začnou makat, tak to rozhodně poznáš.

        0 0
      • Georrge  

        Taky uz jsem nad tim parkrat premyslel a zkousel, ale benefit u pohybu kotniku jsem nenasel. Naopak mi prislo, ze jak pak prohybam spicky v dolni pozici, tak potrebuji vys sedlo a pak ho mam zbytecne vysoko.

        Naopak nejvic jsem poznal ono slapani do kruhu. S tim souvisi i tahani nohou nahoru, pohyb nekonci tim, ze nohu zatlacis dolu. At uz mas naslapy nebo ne, kdyz tahas nohy nahoru tak ulehcujes praci druhe noze, protoze ta se nemusi pretahovat s pasivni nohou a tlacit ji nahoru. A na vykonu je to poznat.

        0 0
    • melda  

      Nevim, jestli jsem pochopil otázku, ale myslíš toto?

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • checkdrummer  

        Dalo by se říct že ano. Ale jak jsem psal – některé názory říkají, že kotník by měl být více méně pasivní…

        0 0
        • melda  

          Pokud propínáš kotník, zapojuješ lýtka. Pokud ho „zafixuješ“ a neprošlapuješ v kotníku, nevyužíváš lýtkový sval.

          0 0
          • Venda  

            Pokud bude zafixovaný kotník, tak využíváš taky lýtko a to pri izometrické kontrakci pro prenos síly ze stehen na pedal.

            0 0
    • scoty  

      U mtb lze asi jen těžko definovat ideální způsob šlapání, protože existuje více způsobů ježdění a každé vyžaduje jinou výbavu, především pedály a boty. Z toho plynou odlišnosti v zatížení různých partií nohy. Např.: platformy + boty na gumě, spd + tretry na chození, spd + karbon tretry…

      0 0
    • melda  

      z kniky Cyklistika anatomie

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.