• dopi

    Ahoj,

    jelikož jsme se rozhodli si na jaře pořídit psíka vrtá mi teď hlavou, jak si s ním časem zpříjemnit vyjížďky. Po lesech a lukách kde se nedá čekat pohyb dalších lidí budu asi řešit, tak že bude na volno. Ale co mě zajímá je pohyb např. na cyklostezce, nebo městem cestou do přírody. Máte někdo praktické zkušenosti? Nenajde se někdo, kdo by poradil do začátku?

    Díky

    0 0
    • zdenal8  

      No hlavně asi záleží, jakýho psa plánuješ pořizovat. Aby to uběhal. Pak zase počítej, že když je to pes, co to uběhá, tak vyžaduje dost pohybu. Občas ho vzít na kolo bude pro něj málo.

      Pokud nebude na volno, na tej stezce apod. tak bych asi volil ten držák pod představec. Normálně vodítko chytneš kolem hlavový trubky a provlíkneš držákem. Takovej drát na pružině. Zajistí to, aby ti vodítko nepadalo do předního kola. Celkem to funguje, ale zatím ještě z lehka začínáme. Bude mu sotva rok (pořizoval jsem taky na jaře), tak pomalu začínám s kšírama a s koloběžkou. Ale je to lepší než motor a baterka :-)

      Každopádně na tohle máš dost času. Pokud budeš teprve psa pořizovat, tak budeš řešit mraky jiných věcí, než zrovna jak s ním na kole. V tuhle dobu loni jsem přemýšlel nad podobnými věcmi jako ty, ale věř mi, že tohle zatím pro tebe není vůbec důležité. Maximálně až bude starší, tak na procházkách pro začátek trénovat povely levá/pravá.

      0 0
    • dopi  

      Rozhodl jsem se vrátit k něm. boxerovi. Nebude to první pes, takže tak nějak už tuším o co půjde. Ale poprvé ho chci i aktivněji zapojit do kola. Prvního jsem měl téměř před 25ti lety a tehdy jsem jezdil na silničním kole a tam se to nehodilo. Občas jsem ho vzal na skládačce pár kilometrů na koupačku, ale toť vše.

      Ten přední “upínák” mi právě ke kolu vůbec nesedí. Přijde mi to určené spíš ke koloběžce a hlavně pro tažné psy. To sice neplánuji, ale věřím že to musí být frmol

      0 0
      • zdenal8  

        Tak používá se to i ke kolu. Najdi si bikejoring.

        Mě ke kolu zase moc nesedí ten držák vodítka do strany. Ale tak jestli to chceš jenom na takový pomalý přesun mimo město, tak asi je to možnost. Víc variant jsem tak nějak nenašel.

        Taky nemám úplně tažného psa (německý ohař) i když teda tahá slušně. A na tom kole mu přecijenom asi dost pomůžeš oproti tej koloběžce. Ale na kole jsem to zatím ještě nezkoušel.

        Navíc to teď spíš vypadá, že místo kola budem lovit kachny a jiné vodní živočichy :-) I když u myší je taky dost úspěšnej.

        0 0
      • black.horse  

        Tak význam toho tzv. „tykadla“ jak se mu přezdívá je v tom, aby se Ti vodítko s amortizérem nezamotalo do předního kola. To bys šel celkem rychle. Ale s opatrností se dá i bez toho, ale není to ideál. Vygoogli si koloběžkování se psem, je to v principu podobné. Jinak jak píše výše, máš času více než dost, resp. více než rok. Takže začni s učením se na běhání, pokud máš koloběžku (třeba v okolí na půjčení), začal bych s ní, je to bezpečnější a v nouzi z toho snáze vystoupíš a pak až kolo. Nejde o tahání, ale o rychlost pohybu a naučení se vzájemně se chovat vůči sobě bezpečně a také vůči svému okolí. Z mojí zkušenosti chvíli psovi trvá než si zvykne, že najednou páníček na něčem jede a pohybuje se úplně jinak než obvykle. Další kapitolou je cesta z bydliště do lesa a na hliněné cesty, rozhodně bych byl opartný s tím, aby běhal delší a rychlejší štreky zpočátku po asfaltu. Krom toho, můžeš být dost nebezpečný i okolí, zvláště než se to oba naučíte, takže to chce s rozumem, nejlépe co nejvíce minimalizovat tyhle přesuny. A stejně jako člověk, je třeba nejdříve nějaký fyziologický vývoj kvůli kloubů, kostem, pohybovému aparátu a pak postupně pomalu učit a trénovat.

        0 0
      • Espen  

        Boxer není asi moc vhodný na delší běhání bych řekl. Zvláště k jeho povaze celoživotního malého děcka :-D.

        0 0
        • dopi  

          Nejde mi o maraton v chrtím tempu, ale o přesuny dejme tomu 20–30km v klídku s přestávkami. Jinak tu povahu jsi vystihl celkem přesně :)

          0 0
          • Espen  

            Boxera jsem pár let měl. Krátký čumák zhoršuje dýchání, široký hrudník, těžký silný pes. V létě stoupne teplota ke 30°C a po chvíli sotva leze. Boxer prostě není pes ani jako parťák na běhání.

            Potřebuješ psa, kterému nevadí horko(ohař, setr) ty možná těch 20km dají.

            0 0
            • dopi  

              Tak s tou teplotou je to dost podobné i u mě :) Vše s rozumem – rozumné tempo, rozumná vzdálenost za rozumného počasí. Znám jezevčíka, který v 16ti letech běhá bez problému 30 km kolem běžek. Jinak nevybírám psa ke kolu, ale spíš mě zajímali praktické rady od lidí, kteří s tím mají zkušenost. Psa jsem už jsem vybral.

              0 0
              • Smazaný účet  

                16l jezevec? Kecas

                0 0
                • dopi  

                  Stříknutej nějakým vořechem. Jinak nekacám

                  0 0
                  • Davidakta  

                    Tomu věřim, rodiče ho měli 17 let a choval se jak kdyby mu bylo 10

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Vorech jo, cistokrevnej ne – meli jsme dva

                      0 0
                      • Libores  

                        Dva, to je slušněj statistickej vzorek. Znal jsem jednoho 16 a druhýho 17, jeden hrubej a druhej dlouhosrstej, první s pp…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          pokud jsi žádného neměl, tak je to jen zprostředkovaná neověřená informace a na tom přece nebudeme stavět žádný výzkum ani statistiky…

                          0 0
                          • Libores  

                            Pes mých rodičů je pro mě velmi ověřená informace. Ale je fakt, že toho psa mohli průběžně a nepozorovaně vyměňovat za mladšího.

                            Můj jezevčík stále žije.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              koukám, že informaci aktualizuješ, jak se ti hodí…to ti ale na důvěryhodnosti nepřidá

                              cituji: „Znal jsem jednoho 16 a druhýho 17“

                              majitel by asi napsal „vlastnil“, nebo „měl“

                              a pak – jedná se o čas minulý, jezevčíci byli a už nejsou…a najednou, ejhle, jeden žije…asi zombie

                              0 0
                              • Libores  

                                Ne, ani jednoho z těch letitých jezevčíků jsem nevlastnil. Poznámka o mém jezevčíkovi je mimo soutěž, je mu teprve 10.

                                0 0
    • Smazaný účet  

      Uvázat psa je kolu a jezdit je cesta na hřbitov. V praxi mnohokrát ověřeno. Mimochodem je to i nelegální, zákon na to pamatuje.

      0 0
      • zdenal8  

        Takhle jak to píšeš ano. Proto toho psa musíš nejdřív naučit. Pak je to v pohodě.

        0 0
        •  

          Ovšem pořád je tu Zákon o provozu na pozemních komunikacích. Takže to v pohodě není.

          0 0
        • Charlie_R  

          V pohodě to je, pokud se kvůli tomu nezrakví někdo jiný. Bohatě stačí neukáznění pejskaři na cyklostezce se psy na volno.

          0 0
          • zdenal8  

            Proto píšu, že ten pes se to všechno musí naučit. Pokud se tomu bude věnovat, tak se určitě nejedná o kategorii neukázněný pejskař. Ty sou nejhorší. A ještě jim zkus něco vytknout, když má psa na volno kde nemá a ještě mu nereaguje na přivolání.

            0 0
            • Davidakta  

              To zažívám každý den. Mám psa, který nesnáší psy a každý den ho musím škrtit, protože k nám přiběhne nějaký malý bezmozek a majitel volá on je hodný, nekouše :D

              0 0
              • Espen  

                Tos to v něm tu nesnášenlivost pěstoval, když byl štěně? Nevyvolává to spíš to, že přijde nějaký pes a ty svého začneš škrtit a on si myslí, že ty ho škrtíš kvůli tomu psu který přišel? Nechával si ho jako štěně hrát si se psama na cvičáku nebo někde? Nebo si jako zkušený chovatel izoloval svého psíka od ostatních a kvůli tomu je teď trochu narušený? Ale většinou pes odráží povahu svého pána :-D.

                0 0
                • Davidakta  

                  Nevím jestli jsi měl někdy ridgebacka, já neznám žádného který má rád psy.

                  0 0
                  • Espen  

                    Joo viděl:-D. Spíš je nemají rádi psi. Je to kvůli tomu pruhu naruby, to vím :-). I tak jsem je viděl normálně si hrát se psy. Čuba je měla vždy ráda.

                    0 0
                    • Davidakta  

                      Čuby a štěňata miluje, nesnese žádného psa.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Nesnese silnejsi psy, bo by si nezakopuloval?

                        0 0
                      • Espen  

                        I tak je to divný. Vyrovnaný pes nemá důvod útočit na menší psy. Spíš tedy na žádný psy.

                        0 0
                        • Davidakta  

                          On na ně neútočí.

                          0 0
                          • Espen  

                            Tak jak si tedy zjistil, že nesnáší jiný psy?

                            0 0
                            • Davidakta  

                              Měl jsi někdy psa?

                              0 0
                              • Espen  

                                Mám přes 15 let fenku dalmatina. V průběhu jsem vyženil boxera (psa) na 3roky. Takže jsem musel psa vychovávaného ženskou, který znal jen vodítko a nesmyslný povely trochu srovnat do použitelné podoby. Odešel s exmanželkou. A nyní jsem s přítelkyní nafasoval krysaříka :-D. Už skoro 3roky. Opět chován ženou jako gaučák a k tomu se na něj nedá ani zvýšit hlas, protože pak nepřijde už vůbec :-). Celý život na vodítku, takže startoval na všechny psy. Byl silnej v kranflecích, když byl na vodítku. A se mnou bez vodítka rychle zjistil, že nemůže machrovat na větší, že dostane přes tlamu. A hned pochopil, který psy má obejít obloukem.

                                0 0
                                • Davidakta  

                                  Když jsi ho to naučil tak není problém, já řeším to že mi po 60kg hafanovi na vodítku skáče 2kg vzteklej hajzl.

                                  0 0
                                  • Espen  

                                    Tak svého pusť ne. Jen ho tlapou přišlápne

                                    0 0
                                    • RomanH  

                                      Presne, maximalne ho obrati a stekne mu do ksichtu. Kdyz k nam valil vzteklej sousedovic pudl, nase jen udivene zvedla tlapu a pak ho primackla. Kdyz ji zvedla, pudl uplne zkoprnel a pomalicku priposranej odesel pryc.

                                      0 0
                                      • Davidakta  

                                        Nenapadlo vás,že znám svého psa líp než vy? Já ho radši podržím, kdybych věděl že toho psa resp. páníčka vyškolí tak ho nechám.

                                        0 0
                                        • Espen  

                                          A to je přesně to, proč tvůj pes tak reaguje. Blíží se pes a ty ho začneš škrtit obojkem. Mě v nebezpečí začít někdo držet, taky budu reagovat víc podrážděně, než když budu mít volné ruce.

                                          Ale jako ty reaguje hodně majitelů psů. Je to stejný jako když dáš před psa plot :-D.

                                          Jednou jsem přišel s čubou za kamarádkou, měli čubu vlčáka. To bylo rodeo, když na sebe přes plot nemohly. Vzali jsme je na louku. Kámoška posraná až za ušima, když jí říkám ať čubu pustí. Za půl hodiny od sežrání se přes plot spolu lítaly po louce. Pak moje čuba mohla i na její zahradu. Ale vzít jí tam rovnou, bude problém. Vodítko je problém, psi reagují jinak než bez něj.

                                          0 0
                                          • Davidakta  

                                            Tak tady zase končím. Nenapadlo tě že to mám vyzkoušený?

                                            0 0
                                            • Espen  

                                              Jj, napadlo. Tak to je mi líto, že to takhle máš. S krysákem taky musím po městě na vodítku a vopruz strašnej. Ještě že čuba měla rozum.

                                              0 0
            • Charlie_R  

              Věřím, že se to pes naučí. Ovšem na pozemní komunikaci to odskáčeš s plnou parádou, pokud se kvůli tomu zraní člověk.

              0 0
        • li-borg  

          I zcela vycvičený pes se může čas od času „zjancit“ i třeba jen na chvíli, ale to může stačit. Podle mě tohle nedělat, raději se s ním proběhnout, riziko je o dost menší. To co říká zákon, platí taky.

          0 0
    • Smazaný účet  

      A tvůj příspěvek jsem nahlásil, tady jsi na cyklistickém fóru. Pokud se chceš bavit o psech, tak jdi na fórum chovatelů psů. Porušuješ pravidla.

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Kde na to pamatuje zakon kdyz jsou i ofiko zavody?

        0 0
        • Vrci  

          Zákon č. 361/2000 Sb., § 58 odst. 4

          0 0
          • dopi  

            To je pravda, ale řeším to asi jako pivko na projížďce :)

            0 0
          • barbier  

            kdyz ho nikdo nechytne ani se nezmrzaci, tak se muze klidne nechat psem tahat nebo ho utahat nehlede na zakon.

            0 0
            •  

              Analogicky by se dala vykládat i povinnost cyklistů za snížené viditelnosti svítit.

              0 0
              • dopi  

                Ale no tak..

                0 0
                •  

                  No a ne? Když tě nikdo nechytne a nikdo se nezmrzačí, tak přece svítit nemusíš.

                  0 0
                  • dopi  

                    Ale no ták :D

                    0 0
                    • li-borg  

                      Ono, když tě nikdo nechytne,…tak můžeš dělat věcí.

                      0 0
                      • Kocourek  

                        Spíš jde o to srovnání. Je v tom velký nepoměr. S vycvičeným psem je zvýšení rizika minimální. Zato bez světel v noci se riziko zvyšuje nezanedbatelně.

                        0 0
      • zdenal8  

        A v čem? Ptal se na to, jak připojit psa ke kolu. Ne jakého psa si pořídit. V tom má tazatel celkem jasno. Jestli si to myslel jako vtípek, beru zpět.

        0 0
    • Vrci  

      Určitě není rozumné takto zatěžovat psa do jednoho roku. Pokud chceš psa ke kolu, nemyslím, že boxer je vhodné plemeno. Volil bych dalmatina, saluku nebo nějaké saňové psy. U saňovych, ale bude problém, že jde o primitivní plemena a nic moc mimo levá x pravá je nenaučíš. Vyhnul bych se i barvářům a honičům.

      0 0
      • Tencovozikmin  

        No ty budes expert.

        0 0
      • zdenal8  

        Proč by nemohl mít boxera? Z dotazu jsem pochopil, že to chce pouze rekreačně a ne na závody. A pokud to psa bude bavit, tak proč ne. Ale to stejně u štěněte asi moc nepozná.

        Mimochodem píšeš aby se vyhnul honičům a barvářům a zároveň mu doporučuješ dalmatina.

        0 0
        • Espen  

          Vzhledem ke konstituci mě výběr boxera a výlety s ním na kole taky nedává moc smysl :-D.

          Jinak mám 15 let dalmatina a i když je to velmi aktivní pes, tak jakýkoliv cílený pokus o pohyd (běh, brusle, kolo), byl ze strany čuby úspěšně bojkotován :-D. Běžecké oblečení bezpečně poznala a dál jak 100m od baráku nešla. Musel jsem se jít převlíknout do civilu, aby se šla se mnou projít :-D.

          0 0
          • dopi  

            Vzhledem k tomu, že jedna ze zkoušek chovnosti tohoto plemene je 20 km běh u kola tak to nebude asi nic neobvyklého. Jinak jak jsem psal výše už s ním zkušenost mám, ale tehdy jsme jezdili kolem 10 km a “na prasáka” tj. vodítko jsem držel normálka v ruce a pes běžel podél kola.

            0 0
            • Espen  

              Ale joo, možná to nějakým klusem ve vhodném počasí uběhne, ale to už pak zas není jízda na kole, když musíš jet 10–15km/h, spíš 10, aby pes stíhal.

              Jen jsem vyjádřil svůj názor na boxera a kolo, nic víc. Ani ta povaha mi moc nevyhovovala. Mám radši samostatnější psy.

              0 0
              • dopi  

                Jasný v poho ;) Mě ta povaha právě baví. Služební pes, věčný klaun a dobrák v jednom těle.

                0 0
                • Davidakta  

                  U takhle těžkých psů je problém s těma přesunama po asfaltu nebo betonu, v přírodě uběhne cokoliv. Já takhle zlikvidoval ritchbacka na 3km

                  0 0
        • Vrci  

          U dalmatina není dlouhodobě v chovu požadován nos a lovecké schopnosti. Mezi barváře a honiče je řadí jen FCI, myslivci ne.

          0 0
    • myscho  

      Ahoj,

      mame 4r fenku RR. Na bicykel som sa s ňou ale neodvážil.

      Závisí podľa mňa hlavne na dvoch veciach:

      1. Výcvik psa na povely a poslušnosť.
      2. Či to toho psa bude bavit.

      S našou hlavne beham, väčšinou 10km. Dali sme aj polmaratón, ale najviac ju aj tak baví sa blaznit a loptou a nie behať v kluse.

      0 0
    • Andreany  

      Nám se osvědčil nácvik chození/běhání vpravo u kola, zjednodušeně – tak, jak chodí pes u nohy, tak běží na opačné straně u kola, s jiným povelem, ale přivolání, pohyb, zastavení, vše analogicky stejně. Pokud naučíš psa taky zalehávat na povel, tak v případě krize ty brzdíš, psa dáš zalehnout. Pohyb u kola pomalý, max. klus.

      0 0
      • dopi  

        Ano, v podstatě jakmile uměl pes chodil alespoň nějak u nohy vozil jsem ho u kola podobně. Proto mě zaujal takový ten boční forichtuňk pro vodítko.

        0 0
    • RomanH  

      Strasne moc zalezi na rase a hlavne povaze konkretniho psa. Mam Zapadosibirskou lajku. Na kole s ni obcas vyjedu, ale jen na volno (bydlim v lesich, nemam problem najet 30 Km, aniz bych vjel do dediny ci na silnici). Voditko mam v kapse, a kdyz vidim turisty, zastavim, dam ji na voditko a pockam az prejdou. Do postroje jsem ji daval parkrat (a jen za kolobku). Branila se, a kdyz se nahodou vedle pohla treba mys, skocila a kolobka za ni. Kdyz byla po generace slechtena k lovu a k praci 200m od lovce, nemohu po ni chtit, aby byla porad u nohy ci tahala.

      Jinak treba 50km pro toto plemeno neni problem, ale nesmi byt vedro, a po pocatecnim unaveni (aby „nevysirala“) se mi osvedcila prumerna rychlost kolem 13km/h.

      0 0
    • Youda  

      Po lesích a lukách kde se nedá čekat pohyb dalších lidí budu asi řešit, tak že bude na volno.

      Všude jsou lidé tak hlavně aby poslouchal ;-)

      0 0
    • snas89  

      A proc je tak dulezity tahat psa s sebou na kolo? Zbytecne zvysujes riziko svoje i toho psa. Jestli s nim zacnes brzy a nebude mit adekvatni prupravu, tak mu odrovnas klouby.

      Pes neni nejaky modni doplnek k aktivitam, ktery ty si namanes. Ma nejakou povahu, osobnost a predpoklady.

      A tahat psa nacyklostezky mi uz vubec prijde demence. Nikdy bych bych tam svyho psa nevzal, kdyz vidim, kolik tam jezdi ko*otu.

      Prijde mi to jako nevazeni si toho psa a nerespektovani ostatnich.

      To ze to dela nekdo jinej neznamena, ze se taky musis chovat jako nezodpovedny lempl.

      Poradne psa vyvenci a pak bez v klidu na kolo.

      0 0
      • vili  
        • 1

        jen doplním, že pokud nasedneš u baráku na kolo a za minutu seš se psem v lese, tak s tím nevidím problém (teda pokud samozřejmě poslouchá jak má). Ale nějaký přibližování po cyklostezce nebo po asfaltu je naprostá cipovina z mnoha důvodů.

        0 0
      • RomanH  

        Nekdy potrebujes psa utahat. Samo vychova je zaklad, pak konkretni podminky, a hlavne to psa musi bavit.

        Soused ma huskyho, totalne nevychovanyho, porad mu utikal (na nekolik dni). Po nekolikatem varovani od myslivcu s nim uz nekolik let chodi jen na voditku + hodne jezdi na kole, a oboum to svedci.

        0 0
      • dopi  

        ad 1. Aby se dobře vyvenčil a užil si to když ho to bude bavit?

        ad 2. Jasný, proto jsem si zvolil plemeno, které mi vyhovuje

        ad 3. Jako nutné zlo, v mém případě stovky metrů městem nebo cykloztezkou. Proto se ptám jak to řeší ten kdo má zkušenosti

        ad 4. Aktivní vyžití psa podle mě není “nevážení si ho”

        ad 5. Jsem od přírody zodpovědný lempl

        0 0
        • snas89  

          4: Aktivne straveny cas se psem rozhodne ne. Vystavovani ho zbytecne rozikum dopravniho provozu a blbum, ktery na cyklostezce honi komy a maji problem uhnout ostatnim vseobecne jo.

          Ja tvuj zamer chapu a ocenuju (ze chces delat neco se psem co ho bude bavit). Ale jestli je to tak nutny a dulezity ho brat na kolo, tak za me radeji tech parset metru pesky a mas klid.

          0 0
          • dopi  

            Jasný, taky to tak může dopadnout. Ale provoz mám cestou fakt minimální a cupitání v tretrách známe asi všichni:)

            Taky je možnost hodit kolo i psa do auta a popojet, ale to spíš nechávám na výpravy dál od základny.

            0 0
    • jirkous3  

      Hlavně ho nepřivazovat řídítkům. Asistoval jsem u nehody kdy cyklista chtěl zatočit a pes mu strhl řídítka na opačnou stranu. Kluk zůstal v bezvědomí a pes k němu nechtěl nikoho pustit. Prekérní situace, to mi věř. Strážníci chtěli psa zastřelit.

      0 0
      • Barak  

        Před pár týdny jsem podobnou scénku sledoval z okna. Ženská jela na kole se psem na vodítku. Pes najednou zmercil v zahrade za plotem jineho psa, samozrejme na opacne strane nez mel voditko. Prebehl, strhl ji řízení a ženská hodila salto pres řídítka. Naštěstí to vypadalo, že se to obešlo bez zranění. Alespoň u té ženské. Pes pak dostal slušnou nakladacku.

        0 0
      • Pavel  

        Měli je zastřelit oba..

        :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.