• scota

    Nevíte někdo náhodou jak se správně spočítá penále za zpoždění stavby? Počítá se i se i dokončení např. ze 85% k datu plánovaného předání, nebo z celé fakturované částky? Stavař říká, že stavbu skoro dokončil a další dva měsíce dělal již jen detaily, ale já si přece nakupuji 85% např. auta, nebo kola. Ve skutečnosti dělali jinde a neměl dost lidí. Zkouší na mě, že beton na schodech musí tvrdnou 28 dnů a proto nemohli položit dlažbu a že bylo špatné počasí apod. Já tvrdím že se to dalo stihnout za týden. Smlouva byla uzavřena již na jaře. Díky.

    0 0
    • kubad  

      to co máš ve smlouvě můžeš požadovat, těžko budeš prokazovat cokoli jiného

      0 0
      • scota  

        Klasika 0,5% z fakturované částky. Jde o to zda se počítá z celé faktury, nebo pouze z nedokončené čás­ti.

        0 0
        • Barak  

          Asi by to chtělo vidět smlouvu. Ale řekl bych, že z celé částky.

          0 0
          • scota  

            No já si to také myslím. Třeba málo kdo si koupí např. 50% střechy že :-)

            0 0
        • gemini  

          Penále bych počítal z celé fakt. částky a to do předání celé stavby – podepsání předávacího protokolu. Cena penále by se pak odečetla z poslední platby, v případě, že si brali průběžně zálohy…

          0 0
    • Jimm22  

      Tak měl ti stavbu předat nedodělanou a počkat na reklamaci a na to by měl další čas a vše by stihl :D

      A u dlažby by se mělo těch 28 dní čekat na vyzrání betonu.

      Penále máš ve smlouvě ne?

      0 0
    • Jimm22  

      tady čti

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli mu nevychazelo pocasi, netvrdnul beton a tak, neni tvuj problem. Mel si v planovani stavbu udelat rozumnu rozvrh. Jinak viz. kubad, zalezi co mate ve smlouve…

      0 0
    • alinceb  

      Záleží na přesné formulaci v SoD. Pokud tam máš formulaci „fakturovaná částka“, tak je to divné. My máme smluvní pokutu za prodlení předání Díla vztaženou k „Ceně Díla dle SoD“ – pak je to jednoznačné. Z fakturované částky se naopak počítá pentle vůči objednateli za prodlení úhrady faktury.

      Časté jsou pak taky pokuty za prodlení vůči harmonogramu stavby (máme je taky ve smlouvě) nebo za prodlení odstranění vad a nedodělků dle předávacího protokolu.

      Obecně bych nejdřív řešil, jestli máte Dílo předané (oboustranně podepsaný předávací protokol). Pokud ne, tak jestli tě zhotovitel prokazatelně vyzval, aby sis Dílo převzal v termínu dle SoD, popř. v termínu posunutém vůči harmonogramu z důvodu objektivních okolností (např. dlouhodobě nepříznivé počasí nebo třeba nedodání potřebných podkladů z tvojí strany, tzn. např. vzorkování potvrchů apod.), což by si zhotovitel, pokud není debil, od tebe nechal podepsat do stavebního deníku.

      Pozn.: Dílo se dá převzít i s drobnými vadami a nedodělky, které se zaznamenávají do předávacího protokolu s termíny, do kdy budou odstraněny. V SoD pak obvykle bývá, že se jedná o VaN, které „nebrání užívání Díla“.

      Pokud ti zhotovitel Dílo nepředal ani tě k převzetí nevyzval, tak má problém.

      Co se týká tuhnutí betonu, tak 28 dní je čas, za který beton nebude charakteristické pevnosti (v tomto čase se provádí zkoušky pevnosti). Čas zrání má také vliv na dotvarování, kdy 28 dní je opět čas, od kdy je konstrukce +/- tvarově stálá. Pokud schody obložíš před dotvarováním, tak riskuješ, že ti obklad/dlažba odskáče. Každá krytiná má taky požadovanou vlhkost podkladu, na který ji lze položit (u betonu a keramické dlažby je to, tusím, 5%). Takže když to shrnu, tak zhotovitel v tomto na tebe imho nic nehraje.

      Nicméně mi přijde zvláštní, že ho limituje zrova návaznost monolit – dlažba. Nevím, co přesně stavíš, ale obvykle je u zděných staveb, kde se litá schodiště používají, postup prací takový, že tě schodiště v provádění podlahových krytin limitovat nemůže, protože je hotové dávno před tím, než se dlažby pokládájí (pro představu: základy – základová deska – nosné zdivo – věnce – stropy – schodiště – hr. instalace – omítky – skladby podlahy – podlahy // vynechal jsem mezikroky jako izolace, výplně otvorů apod.).

      0 0
      • scota  

        Jedná se o komplexní zateplení RD. Zhotovil se nenamáhal vést stavební deník. V deníku je pouze záznam že jsem mu předal stavbu. Počasí bylo cca 1,5 měsíce přímo ideální. Zhotovitel najmul partu Ukrajinců, jenže ti zkušenější mu utekli jinam a proto vzniklo to zpoždění. Schodiště je pouze 5 schodů před barákem (zvýšené přízemí). Ano dům se dal obývat i bez schodiště a bez zábradlí, ale odporuje to bezpečnostním předpisům. Dělníci mimo jiné poškodily vstupní dveře. Poslední den přišel stavitel s tím že se spletl (o cca 26 m2) a že ty plochy zateplení budou větší než bylo v nabídce a chce více peněz. Mimo jiné měli provést odkopání domu což udělali asi z 50 %, ale zaplatit chtějí vše. Slíbený termín dodání byl 1 měsíc a nakonec z toho byly skoro 3 měsíce. Dodělávky a opravy mě stály cca 7 dnů dovolené.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Takze uz mas hotovo a ted resis „nahradu vlastni skody“ a produpany cas?

          No, kazdopadne to zni krasne, radost mit takove remeslniky na baraku…drzim palce.

          Jinak by ne zajimalo, jak resit ty blbe spoctene metry…jestli ams nekde napsany pozadavek „zatepleni“ a za stranu dodavatele je tam „ze to napocital na…“…pak asi ok a jeho problem…

          0 0
          • scota  

            Samozřejmě mám rozpočet s položkami a metry.

            0 0
            • tromboonen  

              U takovejch kovboju smlouvy moc nepomahaj, ale pokud jsi jeste nezaplatil celou castku, mas na nej pakym normalne mu sepis jeho chyby, jake jsi s tim mel naklady nebo jakou chces kompenzaci, neco pridej pro vyjednavani a bum ho.. vetsinou na to vsichni pristoupili, co jim taky zbyvalo.. ve velkem stavebnictvi se to dela bezne (posledni faktura se nezaplati), ale spis jako svinarna, pokud to mas takto zduvodnene, je to normalni reakce…

              Problem je, ze nemas zapis v deniku, zes to a to urgoval nebo sis na to stezoval, ale pokud denik nevedl ani on, nemel by to byt problem, hoch se asi chyti za nos a uzna slevu..

              A vetsi plochu na.rat, kdyz neumi pocitat jeho chyba, to bych mu pridaval pouze pokud by byl velmi slusny a vysel mi vstric v necem jinem, takhle ne..

              0 0
        • alinceb  

          S tím schodištěm jsem si to myslel, že by to mohlo být venkovní. To je ovšem taky jeho chyba. Pokud to na nic nevázalo, tak si to mohl vybetonovat hned na začátku.

          Co se týká špatně spočítané výměry, tak jsou 3 možnosti. Pokud si výměry počítal sám, poslal bych ho do ****** – to je jeho problém. Pokud jsi výměry počítal ty a upozornil jsi ho, že si to má překontrolovat (takto to řešíme my, pokud dáváme výkaz), poslal bych ho taky do ******. Pokud jsi to počítal ty a na nic jsi ho neupozornil, tak se hádáte tak 50/50. Ještě je teda důležité, jestli v SoD máte nějakou formulaci u účtování „dle skutečně provedených výměr“ nebo že uvedená cena je „pevná“. V prvním případě máš problém ty, ve druhém on.

          Opravu dveří, pokud jsou poškozeny prokazatelně jeho vinou, bych si nechal vyčíslit od nějakého dodavatele a zhotoviteli to započetl proti konečné faktuře. Je potřeba to uvést do předávacího protokolu!

          Odkopání domu, pokud prokazatelně nebylo zcela provedeno, bych mu samozřejmě nezaplatil – pouze provedenou práci. Případně bych Dílo takhle nepřevzal, protože není dokončeno a toto se dá považovat za závažnou vadu.

          Nakonec tu máme pentli – tam můžeš postupovat pouze v souladu se SoD, jak jsem psal výše. Najdi si přesnou formulaci, z čeho se částka vypočítává a případně jí sem napiš. Takhle ze strohého popisu těžko soudit.

          Také bych kontaktoval soudního znalce v oboru pozemní stavby a slušného advokáta znalého problematiky. Když bude zhotovitel dělat ofuky, tak bychho upozornil, že pokud se nedohodnete, předáš věc k posouzení soudnímu znalci a svému advokátovi. Pokud to není úplně nesoudný *****, tak se do takového průseru nebude chtít navézt a bude se chtít dohodnout.

          0 0
          • scota  

            Jedná se o smlouvu o dílo.

            Výměru si počátal stavitel sám. Dal jsem mu pouze orientační náčt. Před podpisem smlouvy tady byl, mohl jsi to přesně zaměřit. První den před předání stavby si to měřil pásmem. Ve smlouvě není uvedeno jak se bude fakturovat, nicméně v nabídce je uvedene dle skutečných výměr. Údajně zapomněl, že při zateplení s plocha RD zvětší o 10 cm na každé straně ;-)

            Sankce

            Při nedodržení platebních podmínek se objednatel zavazuje zaplatit penále ve výši 0,5% z fakturované částky za každý započatý den prodlení po dnu splatnosti.

            Při nedodržení termínu předání a dokončení prací, které jsou předmětem „Smlouvy o dílo“, se dodavatel zavazuje zaplatit penále ve výši 0,5% z fakturované částky za každý den prodlení.

            0 0
            • alinceb  

              Pokud tam máš takovéhle faktické rozpory nezi smlouvou a CN, tak je to tak na posouzení právníkem. Osobně si ale myslím, že zatím táhneš za delší konec provazu…

              Sankce za nedodržení termínu provádění vztažená k „fakturované částce“ je úplně špatně. K jaké fakturované částce se to vztahuje? K doposud vyfakturované? K faktuře za minulé období? K tomu, co zbývá vyfakturovat? Ke konečné faktuře? Nebo k tomu, co se bude celkově fakturovat (= Cena Díla)?

              0 0
    • learita  

      A ten zhotovitel komunikuje? Staví se k problematice čelem? Nebo už stavbu dodělal?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.