• PataKing

    Zdravím. Potřeboval bych radu. Jezdím na kole poměrně často, cca 3500 km ročně, většinou po cyklostezkách nebo zpevněných lesních cestách. Žádné sjezdy nebo terénní záležitosti. Mám MTB a odešly mi původní pedály (ložisko). Byl to startér, takže žádná velká sláva. Ale 7K km vydržely… A teď se rozhoduji, co koupit. Jestli pedály a tretry (nejspíš nějaké měkčí) se systémem upevnění ( nevyznám se ve zkratkách, ale asi SPD ??) nebo jezdit jen v běžných botách s pedály např. nějakými BMX s piny proti skluzu – strach, že nezvládnu vypnout botu z upnutí…

    Nebo variatna pedálu jedna strana běžná na botu bez upevnění a druhá upínací? Děkuji za radu cyklistickému amatérovi.. Díky

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jezdim s tretrama uz rok a pul a jinak uz nikdy jezdit nehodlam. Vidim v tom jen sama pozitiva od pohodli az po bezpecnost. SPD nevyzaduji zadnou udrzbu a zivotnost je mega dlouha. Pokud premyslis o kombinaci, ze z jedny strany mas pedaly SPD a z druhy klasiku, podivej se na me jedno ze starsich vlaken, ktere sem tu kdysi zalozil.

      http://www.bike-forum.cz/…esta-na-urad

      0 0
    • Bubaaak  

      Asi záleží co jezdíš, dost sjezdařů se vrací na platformy.

      Zas pokud jezdíš cyklostezky, občas polňačka lesní cesta, pak SPD nejsou problém, vycvaknutí se neboj, stačí nebýt blázen, hodinu cvičit v bytě a pak první 2–3 měsíce na to myslet než zastavíš (připravit si botu na opření o zem) a nebude problém..

      Jedna strana s a druhá bez je na houby, pedál se vždy přetočí jinak než potřebuješ. Navic k Shimanum M540 dostaneš ty plast šlapky zdarma (nebo já je dostal)

      Za sebe mohu doporučit Shimana SPD 540, skoro to samé co 520, jen maj hliníkovou matku oproti plastu, oboje je nezničitelný.

      Tretry mám taky od Shimana, ale vybíral jsem dle toho, co mi sedlo nejlíp, doporučuji vždy vyzkoušet. Chtěl jsem na MTB, protože nemaj hladkou podrážku a nerozbiješ si tak rychle hubu na dlažbě (pěšky).

      Tretry mám tuty: http://www.mojekolo.cz/…l-cerne-2017 a starší verzi těhle http://www.mojekolo.cz/…l-cerne-2017

      Pedály http://www.axit.cz/…pd-m540.html

      Ale tyhle jsou taky bomba a jseou nesmrtelný http://www.axit.cz/…pd-m520.html

      0 0
      • Smazaný účet  

        :D ja kdyz namontoval naslapy, tak pred barakem sem si 1× zkusil vycvaknuti nohy a hned sem jel ven. Rikam si: prece nejsem ***** a vim, ze tam ty nohy mam zafixovane, tak tady nebudu nekolik hodit trapcit a nacvicovat.

        Za 20 minut sem byl doma s narazemym kolenem :D

        Noha sedrena do takove hloubky, ze na 100% se mi to zahojilo az po roce :D

        0 0
        • PataKing  

          No krása :) K tomu bych právě nerad došel.. Ale je mi jasné, že tohle je už o nastavení hlavy, že v tom mi nikdo moc nepomůže…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kazdy na zacatku spadl a cim driv pad prijde, tim driv si to clovek zapamatuje ze tam ty nohy ma :D

            Mnohem uzitecnejsi je jezdit ze zacatku pomalu. Clovek ma lepsi ostrazitost a pad nebude tolik bolet. Rozhodne lepsi pristup nez stat pred barakem a nekolik hodin vycvakavat nohy z pedalu.

            Ted nedavno sem jel jako doprovod pri vyberu noveho kola pro kamose. Kdyz sem si pak na kolo u prodejny sedl v normalnich botech, ten pocit z jizdy byl priserny. Zalezi na botech, ale hrozi, ze noha se bude po pedalech behem slapani pohybovat a uz budes slapat ruzne neprirozene a nebo zasekavat do jakoby do ctverce. A z toho zacnou bolet slachy a jedno s druhym. Kufry na SPD na zacatku nastavis a jezdis nekolik let. Na ohradkovych pedalech mi vzdy po case odesla loziska a pedaly skripaly pri slapani. SPD naprosto bezudrzbove. Ani po roce a pul sem jeste ani nemusel namazat ty pruziny v pedalech.

            0 0
          • Libores  

            buď v klidu, ne každej si hubu kvuliva nášlapům rozbil. Kdo si ji rozbil, ten o tom vypráví a kdo si ji nerozbil tak nevypráví nic. Takže to vypadá, že si ji rozbili všichni…:)

            0 0
          • novas752  

            Já s nášlapama lehnul 2× během asi prvních 10ti jízd, ale díky tomu, že jsem rovnou jezdil v terénu, bylo to do hlíny a vůbec nic se mi nestalo.

            0 0
        • Bubaaak  

          :D přiznám se že jsem trénoval asi dvě minuty… Druhý den jsem si zapichnul řídítka do stehna, skrz kraťasy :D

          0 0
        • michomin  

          Bolest a krev k tomu patří.

          0 0
        • hrady.hans  

          Já začal jezdit s naslapy loni a začátek bez problémů první nevycvaknuti přišlo v nejnevhodnější chvíli když jsem mnel syna za sebou na tyči , ale od té doby v pohodě akorát junior ze mne má srandu a pokaždé hlásí táto kufry

          0 0
      • PataKing  

        Tímto směrem jsem uvažoval i já. I cenový rozpočet odpovídá mým představám. pedály do 800cca, tretry do cca 2.500 .. Jen právě vzažuji, jestli ty oboustranné pedály. Protože já už mám rodinu a občas potřebuji jet s malým synem (jezdí sám na svém kole), kterého ještě dost jistím a potřebuji mít jistotu rychlého došlapu a taky popoběhnutí, když mu chci pomoci do kopce nebo když potřebuji zajet do města něco koupit, tak zvažuji.. Přeci jen chodit v tretrách, které klapou, po obchodě, se mi nezdá jako nejlepší řešení… Každopádně děkuji za radu.

        0 0
        • Bubaaak  

          Proto doporučuji mtb tretry, máj vzorek a ten „plech“ je lehce utopen, klapou taky, ale né tolik.

          Jednostranný fakt nedoporučuju, na nich jsem začínal a nejvíc problémů vznikalo z hledání správné strany pedálu. Ještě se prodávají spd s ohradkou, ale nemám snímá zkušenosti.

          Co se používáni týče, po 3k km ani nebudeš vědět, že nějaký nášlapy máš…

          0 0
        • Libores  

          mtb tretry klapat nemusí, kufr bývá trochu utopený v podráčce, takže na hladkém povrchu neklapeš.

          0 0
        • novas752  

          To klapání nemusí být tak hrozný. Moje Specialized MTB Comp 2013 na rovnym povrchu ála dlaždice klapnou jen při dost výraznym nahnutí nohy přes špičku, což se při mojí chůz ani neděje.

          0 0
    • Strakááč  

      kup SPD a tretry a uvidíš.. třeba tě to víc chytne a budeš díky nim najíždět víc a víc km :) určitě se ne boj vycvaknutí z pedálu.. já s tím nikdy nejel.. ale určitě bych se toho nebál.. pokud vím tak se pata musí vychýlit do boku a pak pedál povolí a myslím si že se to zautomatizuje po pár jízdách :D

      0 0
      • PataKing  

        No jak píšu. Jedna věc je, se nabít, to k tomu asi patří a snad vydržím, druhá je, že čistě s tretrama a jen nášlapnými pedály nejsem moc mobilní k synovi na jeho kole.. chjo..

        0 0
        • novas752  

          Si moc nemyslim. Mě nášlapy téměř neomezují a když ano, tak máš 2 možnosti: Koupit navíc i kufry 56, které mají trochu jiný tvar, než 51 a umožňují vycvaknutí nejen do stran, ale i nahoru, nebo koupit nacvakávací plochu pro normální botu a se synkem tak jezdit.

          0 0
    • IndyCZ  

      Stejné dilema jsem řešit vloni. První silniční kolo, první nášlapy (SPD-SL). Často jsem slýchal, že je dobré to trénovat doma „nanečisto“ a že stejně na to pak zapomeneš a aspoň jednou rýpneš. Taky jsem z toho měl respekt. Musím ale zaklepat, po cirka 6k km jsem ještě nespadl. Resp. spadl, ale ne vinou nášlapů :-D Jen jednou jsem neodhadl rychlost auta na křižovatce, neustál trackstand a zavrávoral, naštěstí jsem se na poslední chvíli vyhákl, o půl sekundy později a ležím. :-)

      Moje poznatky: Doma si párkrát zapni a vypni nohu, ať zjistíš, co a jak. Pak jeď ven. Ze začátku budeš mít na paměti, že máš nášlapy, a budeš si na to dávat pozor, po pár jízdách to přestaneš vnímat a zautomatizuješ si to. Vypnutí nohy je ještě jednodušší než zacvaknutí, takže neboj.

      Kombinace jedna noha tak, druhá onak by byla k ničemu, protože bys nekombinoval výhody obou systémů, ale jejich nevýhody. Pokud hodně chodíš, mrkni na nějaké měkčí turistické boty s kuframa, pokud hlavně jezdíš a pěšky ujdeš jen pár metrů, pořiď si něco tvrdšího. Jak říkal někdo výše, po zkušenosti s nášlapy bych už platformy nechtěl.

      0 0
      • IndyCZ  

        Co se týče jištění syna, tak zkus třeba půl roku počkat, do té doby se už určitě naučí. :-) Ale neviděl bych v tom problém, ten rozdíl ve vypnutí je v řádově desetin sekundy. Ale chápu, reakce na balancující dítě může být rychlejší a pokud to ještě nemáš zažité, mohlo by tě to vyvést z konceptu. Takže oboustranné pedály by to mohly pořešit. A ten kousek do obchodu dojedeš na nášlapech i v normálních botách.

        0 0
        • PataKing  

          Díky za reakci. Vidím, že se vzácně všichni shodujete zhruba na stejném řešení. Žádné hybridy pedály, ať se nepřetáčejí a vidím, že nedáte dopustit na nášlapy ti, kteří jste vyzkoušeli oboje. Takže volba je z 90% jasná.. Spíš čekám, jestli se objeví nějaká reakce, která by šla těžce proti nášlapům v mém případě..

          0 0
          • Nutribird  

            Přidám se, kup pořádné oboustranné SPD pedály. Zbytečně nešetři, potom můžeš zjistit, že by byli lepší jiné a ztratíš zbytečně větší částku. Opravdu je to na jezdění lepší. Ze začátku povolit a vypneš nohu kdykoli i když neuděláš ten správný pohyb, ale budeš vědět, žes to udělal špatně.Já to tedy poznal. Až zjistíš, že si jistý v kramflecích dotáhneš dle potřeby. Taky poznáš, to už bude praxe. Na jízdy s rodinou mám platformy, trvá to pár minutek je přehodit a cítím se dobře v teniskách. Rozhodně o 100 % lépe než na jednostranných a nemotá se ti tam SPD mechanismus na kterém to i klouže. Je otrava to přehazovat, ale mi to za to stojí. Pro rodinu využiješ co máš nebo kup klidně nějakou designovou čínu.

            0 0
          • tromboonen  

            To by ses asi načekal.. bez nich a správnmého nastavení posedu v řádu 3–5mm je to o ničem, a zjistíš to až to vyladíš.. urcitě SPD, na první jízdy bych dal extra povolené (ale netahat ve stoje v terénu) a jen totál moula si nezvykne.. tretry určitě s pevnou podrážkou, čím pevnější, tím lepší, bačkory se vytahaj, i pevná MTB/SPD tretra má vzorek a chodit se v tom dá ve srovnání se silničními luxusně, celej den bych v tom nechodil (proč taky), ale ujít i pár km není problém, nebo přejít nějaké skalky, dobrý jsou tretry s výměnnými segmenty podrážek (když se ochodí), ale většinou to jsou ty dražší..

            No a na nějakej vejlet do hospody, se synem (já jej teda vždycky spíš tahal do kopce, gumicuk nebo lano, než že bych se pokoušel jej balancovat z kola, to se naučil po sundání balanc. koleček sám, snažit se balancovat dítě co se motá je spíš na vyboiurání, nech jej jezdit samotnýho někde kde je prostor, rovné prázdné parkoviště atd.), nebo když kolo někomu půjčíš kdo nemá tretry stačí ty plastové zacvakávací platformy, co jsou většinou k pedálům, nebo se daj koupit.

            ¨+1 že ty jednostrané klecové jsou na prd a taky těžké..

            0 0
            • novas752  

              Se sportovníma MTB tretrama se dá s trochou odvahy i lozit po skále. :)

              0 0
          • PataKing  

            Mám ještě jeden dotaz. Včera večer jsem narazil na tyto pedály:

            https://www.kupkolo.cz/…-m545_z1819/

            Píšou, že mají být oboustranné nášlapy. Láká mne ta hliníková klec.

            Chápu správně, že tyto by se přetáčet neměly, že je to zrcadlově z obou stran stejné? Pak by přeci i tlak vyvíjený na pedál s klecí mohl být ještě větší i v tretrách… Daly by se použít i běžné boty a přitom nedegradovat spd systém, je tak??

            Díky za reakce

            0 0
            • tromboonen  

              Je tak, ale váží skoro půl kila… moc to řešíš, jakmile si na SPD zvykneš, nebudeš bez treter chtít jezdit, a když na skok na zevla, tak to jde i s normálníma botama na SPD, nebo tam cvakneš ty plastové bazmeky, to je podle mě lepší než tyhle těžítka.

              0 0
        • novas752  

          Oboustraný jsou podle mě naprd. Pak při nacvakávání bude muset čučet na pedál jakou že stranou je natočený. Pro podobný případy se vyráběj nacvakávací platformy pro normální botu.

          0 0
    • Rockodendronus  

      Neznám nikoho, kdo by si nášlapy po zakoupení nechválil. Dokonce i ti největší strachopudové, co se báli vymáznutí na křižovatce a koupi oddalovali co mohli, si na ně rychle zvykli a jsou spokojení.

      0 0
    • novas752  

      Určitě běž do SPD.

      Když povolíš pedál na minimální sílu, pořádně pocvičíš před první jízdou vyšlapávání (třeba 15× na každý noze) a budeš na to fakt myslet do doby, než se to zautomatizuje , tak ani nespadneš. Před plánovynam zastavenim je dobrý vycvaknout pro začátek obě nohy, nebo vycvakneš jednu a svalíš se na druhou stranu. :)

      Časem se ti to zautomatizuje tak, že vycvakáváš podvědomně i na kole bez nášlapů a cítíš se na něm tak nějak divně. :)

      K mnoha krizovkám ani nedojde, protože ti noha samovolně nevypadne z pedálu a naopak i při hodně rychlym pádu (uklouznutí na mokrym kořenu třeba) tu nohu automaticky vyrveš ani o tom nevíš.

      Je dobrý si pro jistotu a dobrej pocit trochu vylepšit balanc: Najdeš cestu do mírného kopce, přehodíš na nějaký prostřední (něco jako 32>20 zubů) převod, stoupneš si do pedálů a jedeš co nejpomaleji a časem úplně zastavuješ a stojíš pořád v pedálech (klidně jen beznášlapech, ale bezproblému se dá s nášlapama) na místě. Stabilitu udržuješ tlakem do pedálů, nakláněnim kola nebo otáčenim řídítek a když jí trochu ztratíš, šlápneš do pedálu a rozjedeš se, čímž jí zase chytneš.

      0 0
      • PataKing  

        Mám ještě jeden dotaz. Včera večer jsem narazil na tyto pedály:

        https://www.kupkolo.cz/…-m545_z1819/

        Píšou, že mají být oboustranné nášlapy. Láká mne ta hliníková klec.

        Chápu správně, že tyto by se přetáčet neměly, že je to zrcadlově z obou stran stejné? Pak by přeci i tlak vyvíjený na pedál s klecí mohl být ještě větší i v tretrách… Daly by se použít i běžné boty a přitom nedegradovat spd systém, je tak??

        Díky za reakce

        0 0
        • Concorde  

          Ten zámek trčí trochu ven. V normal botách to tlačí a je to naprd.

          0 0
    • Čipera  

      Za mě na výlety a občasné projížďky po cyklostezkách a nezpevněných cestách spd ne. Koupit si boty na kolo, které vypadají jako normální boty, ale mají tvrdší podrážky po celé délce boty a koupit širší platformy. Za mě je to na takové ježdění ta nejlepší věc. Je fakt otravné když člověk potřebuje jít nějaký kus pěšky, nebo jede na výlet, zámek, skála atd..... jak boty po každém kamínku klapou a po kořenech to po kufrech klouže atd..... Rozhodně nedoporučuji mtb tretry jak tu někteří radí, které na takové ježdění člověk absolutně nevyužije. Jsou tvrdé a pokud v nich má člověk jít kus pěšky je to fakt hrůza. Mám to ze své vlastní zkušenosti kdy jsem se jel v tretrách podívat třeba na ms v nmnm kde jsem v nich chodil celý den nebo jsem se jel podívat na skály málem jsem si v tom zlámal nohy. Takže jsem si na svoje výletní kolo pořídil tuto kombinaci. Bohatě to stačí,protože při takovém ježdění člověk výhody spd nevyužije a ani o žádné výhody nepřichází a je to pohodlné.

      0 0
      • novas752  

        Je to asi model od modelu, ale i se sportovníma mtb tretrama nemám problém jít po jakémkoliv povrchu (jasně, pohorka to neni, ale jde to vpohodě), i trochu šplhat na takový ty turistický vyhlídky na skálách se s tim tak nějak dá. S turistickou SPD botou to bude úplně v pohodě.

        Výhody SPD využije kdokoliv – nemusí myslet na správnou pozici nohy na pedálu a dokáže to zachránit spoutu situací (třeba nějaký poničený rozbitý úsek, kde by jinak sklouzla noha z pedálu).

        0 0
        • Čipera  

          Jo to máš pravdu v mnoha případech to může pomoct. Taky jsem asi 2 roky jezdil v tretrách a dalo se, ale zaprvé ničil jsem si tím drahé tretry a za druhé nebylo to pohodlný při těch výšlapech a tak. Pak jsem na todle ježdění právě zkusil tuto kombinaci a nepoznal jsem že bych spd potřeboval nebo využil.

          0 0
        • novas752  

          Jo a když jako cykloturista nejspíš nehodlá věnovat čas učení se techniky (ovládání kola), může přijít vhod i „falešný“ – nášlapový bunnyhop – prostě se přikrčí, zatáhne za řídítka i pedály najednou a elegantně a bezpečně tak překoná spadlou větev, odvodňovací žlab, vymletý ďolík apod. bez nutnosti zpomalení.

          0 0
      • Libores  

        ale on píše že nejde 3500km za rok, to už mi nepřipadá jako výlety o občasné projížďky. Nějaké turistické tretry, nebo měkčí sportovní určitě užije. Ježdění ho začně ještě víc bavit a bude jezdit víc.

        0 0
        • Čipera  

          Ano ale zároveň píše že nejezdí Žádné sjezdy nebo terénní záležitost kde se spd využijí nejlépe a nejvíc. To že najezdí 3500 ročně? To najezdí kde jaký cykloturista.

          0 0
          • novas752  

            Nevim no, věc názoru.

            Já bych se na obyčejný pedály nevrátil v žádnym případě a na platformy jen kdybych chtěl skákat, i kdybych za rok ujel jen 50km.

            0 0
            • Čipera  

              Jak řikáš to už je věc názoru já si vyzkoušel, že pro mě na tento způsob ježdění co popsal je nejlepší a nejpohodlnější to co jsem psal. Každopádně spd jsou super a použivám je na druhém kole když si du „zajezdit pořádně“ do lesa nebo tak.

              0 0
      • jindrich.zavadil  

        Tak s tímto nesouhlasím. Po nějakých pár let jsem měl oboustranné (spd + placka – M534? celokovové) a byl jsem spokojenej. Jen to našlapávání nebylo ono. Ale na druhou stranu jsem měl možnost v nejistých úsecích vyměnit stranu a hned jsem se cítil bezpečněji. Ale již mám zakoupené jednostranné M520 a příští vyjížďka je v nich. Jinak problém s oboustrannými je ještě ten, že někdy, když máš tu placku, tak i bota se vzorky ti po pedálu uklouzne. A ta pohoda při šlapání v SPD je prostě k nezaplacení.

        0 0
        • Čipera  

          Každýmu sedí něco jiného a to co sedí mě nemusí sedět ostatním. Já si na letošní sezónu právě na takové ježdění jako popisuje zkusil toto a předtím 2 roky jsem to jezdil s spd a v tretrách a při takovém ježdění nastalo opravdu málo situací kdy bych spd využil. Co se týče pohodlí já jsem nepoznal nějaký veliký rozdíl.

          0 0
          • PataKing  

            Mám ještě jeden dotaz. Včera večer jsem narazil na tyto pedály:

            https://www.kupkolo.cz/…-m545_z1819/

            Píšou, že mají být oboustranné nášlapy. Láká mne ta hliníková klec.

            Chápu správně, že tyto by se přetáčet neměly, že je to zrcadlově z obou stran stejné? Pak by přeci i tlak vyvíjený na pedál s klecí mohl být ještě větší i v tretrách… Daly by se použít i běžné boty a přitom nedegradovat spd systém, je tak??

            Díky za reakce

            0 0
    • joannes.janek  

      Určitě běž do SPD sám jsem se bál a úplně v poho. Jednou jsem zapomněl vycvaknout a lehl něžně do trávy před domem, když jsem pouštěl auto. Mám je povolené. 2×jsem již šel přes řidítka a pokaždé mě pustily…:-) Teď mám 520 do budoucna zvažuju koupit s klecí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.