• PolsondeSide

    Dokáže někdo zkušenější přirovnat aktivitu na kole chůzi nebo běhání. Spaluji nějaký ten tuk navíc a věnuji se 3× týdně cardiu ve fitness ale pokud se vydám na kolo, řekněme na dobu 3 hodin konstantního šlapání s občasnými pauzami za nižší kadence (rekreační tempo), spaluji stejně efektivně nebo je to málo? Nějaké přirovnání? Třeba tuhle jsem si dal výlet z Prahy na Karlštejn a zpět. Pokud to čas dovolí tak alespoň jednou týdně…

    0 0
    • Macháně  

      Zalezi na tepu preci ne. Praha Karlstejn celkem idealni, furt rovina, taky se tam jezdim zrubat

      0 0
      • Qulck  

        Přesně tak, asi bych se orientoval podle tepu… S během se to těžko porovnává, ten je určitě celkově fyzicky náročnější. Běhám delší tratě a rozhodně jsem po 4–6 hodinách běhu mnohem unavenější než po stejné porci na kole, byť v terénu a nahoru dolů. Běh zatěžuje více svalových skupin, tělo se musí více vyrovnat s otřesy atd. Při běhu se taky mnohem častěji budeš pohybovat v anaerobním pásmu, na kole při pomalejším tempu natrénuješ obecnou vytrvalost, můžeš si lépe vybudovat tukový metabolismus.

        0 0
        • PolsondeSide  

          takže obecně kolo na pálení kalorií a odbourávání podkožního tuku asi není úplně vhodné, tak?

          Já jen, že kolikrát v posilce nestihnu kardio a s pocitem klidu si říkám, že mě druhý den čeká výlet na kole :-)

          0 0
          • Captainrosette  

            Naopak právě, je to nejlepší sport na zakladní vytrvalost – spalování tuků. Co jsem nedokázal zhubnout za rok běhání kvůli nedostatku fyzičky, to jsem zhubnul za 2 měsíce na kole.

            0 0
          • Yura  

            Ty kjáso ty ses jantar..

            0 0
          • Qulck  

            Naopak, obecně platí, že při nižších tepech tělo více spaluje tuk (protože na to „má čas“), jak se posouváš výš k anaerobnímu prahu, tak začínají převažovat cukry (resp. jaterní glykogen), proto se často při vysokém tempu (ať při běhu nebo na kole) stane, že ti prostě „dojde“, tělu dojde cukr a nemůže spalovat tuk, v takové situaci je nejjednodušší doplnit jednoduché cukry (gely nebo ty rozpouštěcí bonbonky z lékárny). Takže bych určitě pro spalování tuků nezatracoval pomalejší tempo při jakémkoli sportu, sleduj tepy a snaž se držet tak do 75% TFmax. Je to samozřejmě mnohem složitější, ani tuky nespálíš bez cukru, protože i samotný spalování musí na něco fungovat, že jo :)

            0 0
    • MirosPikos  

      K tomu všemu, co tu bylo napsáno. Kup si tepák :) Tělo se také musí za začátku naučit spalovat tuky. Chvíli to trvá, aby to bylo opravdu efektivní. Někdo říká, že je dobrý sportovat ráno na lačno. Pak si na celý den nastartuješ/u­rychlíš metabolismus a pokud vydržíš nežrat (ne jako já), tak bys měl spalovat. Dobrý je to kardio po tréninku v posilce. Na druhou stranu, tělo je mrška chytrá a zvyká si na takovou zátěž a stravu. Zkus si něco nastudovat o sacharidových vlnách. Není to nic složitého, ale celkem to funguje.

      A ještě takový poznámka. Je třeba myslet na to, že pokud máš efektivně spalovat, je třeba si pohlídat jídelníček. Aby ses netrápil hlady a neubývala ti i aktivní hmota. Takže hlídat co a kolik jíš a držet se v mírném deficitu.

      Vlastně ani nevím proč to sem píšu, když mám jeden týden 92 kilo a další třeba 96. To když mám apetit a nebo není čas se dobře najíst.

      0 0
    • antt  

      proto mi na kole roste pupec, moc kmitám… Jinak kolo je fajn na pálení čarodějnic nebo brka

      0 0
    • PolsondeSide  

      no já mám z kola prostě dojem, že vyjedu 3× týdně ale za měsíc se skoro nehnu na tuku. Kdežto rychlou chůzí nebo během 3× týdně jsem se dopracoval za měsíc k úbytku tuku. Jenže na kole se prostě pohybuji rád, nicméně rekreačním tempem.

      0 0
      • jonti  

        Tak jezdi rychleji a kratsi dobu.

        0 0
        • Venda  

          Přesně tak. Jak tady většina radí nízký tepy, pomalý tempo, že se při tom pálej nejvíc tuky a že při vyšších tepek už se pálej hlavně sacharidy. ANO ALE to co píšou je poměr tuků a sacharidů, to znamená, že při nízkých tepech je poměr vydané energie převážně z tuků, čím je vyšší tempo a tepovka, tak se ten poměr vyrovnává a překlápí. Co ale už nenapíšou, že se při vyšším tempu spotřebuje mnohem víc energie a i když už poměr není tak výhodný, tak na hmotnost se tuku spálí prostě víc. A k tomu ten benefit vyššího výdeje a vyšší odezvy organismu na zátěž po delší dobu po výkonu. Jinými slovy vyšší tempo víc startuje celodenní metabolismus. Pro hubnutí je rozhodně efektivnější jet sice kratší ale svižnější vyjížďku. Proto i ten běh a chůze ti víc pálej, protože se „jen nevezeš“.

          0 0
          • Venda  

            http://www.bezeckaskola.cz/…uspechu.html#…

            Taky o tom počtení, stěžejní ty tři obrázky a následný text.

            0 0
          • MlokCZ  

            Při nízké intenzitě vydrží pohyb po mnohem delší dobu. A zvlášť u méně trénovaných, které vysoká intenzita rychle odrovná.

            A pokud není někdo hodně trénovaný a napálí vysokou intenzitu, tak během výkonu nemusí spálit tuk třeba vůbec žádný. Takže i přes vyšší výdaj energie se tuku mnohem více nespálí (během samotného pohybu). A sice je to pak zase pozitivní vliv nastartování metabolismu po celý den, ale oproti tomu tu je zase riziku přílišného nacpávání po pohybu po vyčerpání cukrů.

            Pro hubnutí je nejlepší kombinace obojího. Tedy hodně hodin v nízké intenzitě, kdy se spálí nejvíce tuku během samotného pohybu a současně více hodin organismus vydrží. A jako bonus položí základ i tréninkový a následně pak snáze zvládne i přidávající intenzity.

            A k tomu pak přidat i ty intenzity po kratší dobu na zvýšení celodenního metabolismu.

            A chůze, že pálí více? To už by si musel opravdu dávat extra tempo v kopcích. Na rovině pokud aspoň trošku sportuje bude u chůze problém se dostat i jen blíže k AP a bude to nižší intezita i než rovina na kole.

            Když jsem jedno období jen hodně chodil (dlouhodobý průměr 6km/h a bylo v tom i dost kopců), tak těch odchozených hodin muselo být opravdu strašně moc (15–20 hodin týdně), aby to mělo na hmotnost vliv. Na kole i když si hlídám z 90% ZDV mi stačí hodin o dost méně.

            0 0
            • Yura  

              „A sice je to pak zase pozitivní vliv nastartování metabolismu po celý den, ale oproti tomu tu je zase riziku přílišného nacpávání po pohybu po vyčerpání cukrů.“

              O tom to je, někdo si da 20 minut nadoraz a pak je schopnej se krotit v jidle a ma výsledky a někdo zase jezdi x hodin denne, pak ale vyzere lednicku a toho narazniku a druhé brady se nikdy nezbavi. :) Kdo je od přírody spis hubenej bez svalu a obalenej rosolem, ten se bez poreseni stravy nikdy nikam s postavou nepohne. Pak jsou zase šlachouni, kteří muzou zrat za 5 lidi a nepriberou ani deko(ani svalu) ikdyz moc chcou a pak tu jsou ti stastni, na které se nabaluji svaly bez tuku a to ani nechcou.. :)

              0 0
              • MlokCZ  

                Krotit se v přežírání je třeba tak jako tako, jen po krátké intenzitě je to mnohem těžší. Nejsou cukry a pak je žravej každej.

                Já se sice uhlídat dokážu, ale po krátké intenzivce (u mě třeba přes zimu hodina squashe) to je mnohem obtížnější a vždy mám potřebu vyžrat celou ledničku.

                Oproti tomu třeba po 4 hodinách ZDV tu potřebu nemám ani v případě, že si během těch 4 hodin nedám k jídlu nic.

                Případy jedinců se superrychlým metabolismem co mohou žrát za 5 teď neřeším, ti nepotřebují hubnout a není to vlákno pro ně.

                0 0
                • Venda  

                  To je ta odezva organismu po zátěži. Po čtyřech hodinách zdv mizerná, po hodině intenzivního squashe obrovská. A není chyba se po zátěži najíst, kvalitně. Bílkoviny…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Po hodině squashe jsem hlavně zcela bez cukrů a není už lehké se nepřežrat. Cukry je nutné hned nějaké dodat (bez toho bych brzo zkolaboval) a je dost obtížné se udržet a dodat jen tak akorát.

                    Pozitivum squashe je, že výrazně více nastartuje metabolismus na dalších 24 hodin a nějaké tuky spálím pak při odpočinku (při pohybu jsem ovšem nespálil vůbec žádné). Na druhou stranu výdej energie při 4 hodinách ZDV je u mě výrazně větší (u sebe odhaduju výdej energie při samotném pohybu na cca 1 hodina squashe = 2–2,5 hodiny ZDV na kole) a spálím ne tak málo tuků při samotném pohybu.

                    Celkově když srovnám oba extrémy (které podle mě nejsou dobré ani jeden), tak při 3× týdně hodina squashe je pro mě obtížnější udržet hmotnost než při 3–4× týdně více hodin ZDV (celkem třeba 12 hodin).

                    Přitom 3× týdně hodina squashe je pro mě už limitní, více prostě nezvládnu. Oproti tomu 12 hodin ZDV ještě limitních není a je možné přidat (ale žere to hodně času, to je jasné).

                    Úplně nejlépe u mě funguje kombinace obojího. Tedy aspoň tak 8–10 hodin ZDV a k tomu nějaké ty intenzity (kterých už ale samozřejmě nebude 3 hodiny jako ve variantě jen squash).

                    To pak dojde k obojímu. Jak spotřeba tuků během ZDV, tak nastartování metabolismu na následující čas odpočinku.

                    Jen samotné kratší intenzivky řešením nejsou. Sice se nastartuje metabolismus (to je dobře). Ale pokud je pohyb krátký typu půl hodiny, tak už chybí výdej energie samotným pohybem.

                    Třeba zmíněných svižnějších 30 minut na kole je strašně málo.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A to se tu ještě neřešila přetížení. U vysokých intenzit se mnohem snáze něco přetíží. Tím teď nemyslím jen únavu, ale třeba šlacha, koleno, atd.

                      Ozvlášť když někdo vlítne na více intenzit rychle a nemá dostatečný základ.

                      0 0
                      • Venda  

                        Přečti si ten článek celý, o tom tam taky píšou.

                        0 0
                    • Yura  

                      To je sice pekny, ty všechny cisla ohledne treningu a tak, ale stejne to zacina a konci u toho kolik toho snis nebo nesnis. :)) Sou lidi, kteří fakt sportujou fest, ale proste maj furt pneu kolem pasu, protože to sportovani proste uzerou + sežerou ješte nejake kalorie extra.. K te strave teda.. Zaklad je dostatek bilkovin kdyz clovek chce spalovat tuky a nechce aby mu odesly taky svaly. Vetsina lidi co se v tom vůbec nevyzna proste prestane jist, spadnou do sileneho deficitu (přitom pro hubnuti staci byt v kalorickem deficitu par set kalorii a to třeba jen 4 dny v tydnu) a mají zalostne malo bilkovin ve strave, takze telo zacne pozirat svaly jako zdroj energie. Pak se na to dotycnej vysere, zacne zrat( většinou 3× tolik co předtím, protože telo je vycerpane) a nabere jednou tolik speku co mel předtím, s tim, ze ma min svalu nez předtím. Tohle je uplna klasika heh..

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak to je jasný, že je potřeba mít i rozumnou stravu. Proto jsem řešil i kdy je větší tendence se přežírat po pohybu a kdy ne.

                        Já třeba nebyl opravdu tlustý nikdy (moje maximum co jsem kdy měl je 75kg na 182cm, jsem ale ektomorf a moje ideální hmotnost je někde na 70–72kg), vždy jsem si stravu aspoň trochu hlídal (teď už více).

                        Ale lehký výkyv hmotnosti směrem nahoru je u mě hned jak se trošku nehlídám (samozřejmě výkyv hmotnosti beru až když je stabilně více dnů při vážení ráno, tedy vyloučeny výkyvy dané množstvím vody v organismu).

                        S věkem a možná k tomu i z dřívějších zdravotních komplikací se mi opravdu extrémně zpomalil metabolismus (i jsem měl teď podezření na problémy se štítnou žlázou, krevní testy to ale nepotvrdily).

                        Kdybych nesportoval (+ mám sedavé zaměstnání), tak bych nemohl jíst téměř nic ani už jen na udržení hmotnosti.

                        V obdobích kdy mám více sportu (snažím se to tak mít pořád, ale občas to ze zdravotních nebo rodinných důvodů nešlo) to je pak celkem dobré a můžu jíst aspoň trošku normálně (i tak toho jím odhadem tak polovinu co jsem mohl jíst před 20 lety co jsem míval extra rychlý metabolismus a měl jen 67kg).

                        0 0
                    • Venda  

                      I při squashi pálíš tuky. I bíkloviny. Vždycky se pálí všechno, mění se jen poměr a množství. Vždycky si jen z informace vypíchneš, co se hi hodí, zbytek překroutíš a uděláš z toho guláš, který je pravda jen občas. Nemá to cenu. Domluvil jsem…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To máš pravdu, dále to nemá cenu, zkus si to nastudovat lépe a z lepších zdrojů. Třeba můžeš začít tady

                        http://www.kpo.cz/…ogie02-2.htm

                        Jestli pálíš při hraní squashe tuky, tak máš asi nějaký zázračný organismus nebo se tam prostě flákáš. Já tedy nad ANP žádné tuky nepálím.

                        Vždycky se pálí všechno – tak to je úplný nesmysl a naprosté nepochopení problematiky. Přesně o tom to je, že tohle neplatí.

                        Na začátku pohybu nepálíš tuky vůbec žádné a to nikdy. Tuky začneš pálit až po určité době a to ještě jen za určitých podmínek:

                        • doba je různá dle trénovanosti organismu, dle zvoleného zatížení a dalších faktorů, ale dejme tomu, že vezmeme 20–30 minut dle Vojtěchovského; tedy to znamená, že u těch příkladů 30 minut pohybu nespálíš tuky vůbec žádné ať už to bude intenzita jaká chce
                        • vhodná intenzita, nad ANP žádné tuky pálit nebudeš (tedy při hodině squashe lze pálit tuky pouze druhou polovinu hodiny za předpokladu, že se tam někdo fláká třeba proto, že to neumí hrát a neudrží delší výměny)
                        • pokud bude dostatečná doba pohybu (nad těch 20–30 minut) + bude pohyb pod ANP, tak se začnou pálit tuky a teprve tady dochází na zmiňovaný poměr mezi tuky a cukry.
                        0 0
                        • Madtomas  

                          No a pak taky muzes byt delsi dobu bez cukru nebo rovnou v ketoze a pak ty tuky palit budes…

                          0 0
                        • Venda  

                          Tak ses předvedl z hooodně kvalitním zdrojem. Smích…

                          A zbytek cos napsal je lež.

                          Ale řiď se podle toho, raď to i ostatním, je to tvoje věc. Já si za svým stojím.

                          0 0
                        • Kubajsu  

                          Doporučil bych, přečíst si Vojtěchovského alespoň ještě jednou.

                          Nějaké tuky tělo pálí vždy (i když mizivé množství) – minimálně srdce a vnitřnosti jedou na tuky vždy. Naopak nervy pouze na glukózu (jeden z důvodů, proč se i při nízkých intenzitách musí pálit alespoň nějaký cukr).

                          A i při maximální zátěži se najdou alespoň nějaké svaly, které se relativně flákají a jsou v aerobním režimu, tudíž pálí nějaké tuky. Sice malinko, ale pálí.

                          Tělo nejde zužovat na jedno svalové vlákno, ale je to pořádně složitý „stroj“. A výsledný metabolismus je součet všech jednotlivých dějů, kdy prostě občas některé převažují…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Možná jsem to napsal trošku moc radikálně s žádnou spotřebou tuků, ale beru to z pohledu výdaje pro samotnou pohybovou aktivitu. Mizivé množství tuku, které nesouvisí s pokrytím výdaje energie pro diskutovaný typ pohybu do toho už opravdu nepočítám.

                            To je stejné jako s tím startovaním metabolismu tuků za určitý počáteční čas pohybu (těch uvedených 20–30 minut). To bere Vojtěchovský z úplně stejného pohledu pohybu. I tady bude i po těch prvních 20–30 minut to co jsi uvedl platit pro tu minimální spotřebu tuku.

                            A pokud jde o flákající se svaly (které ale zajišťují aspoň nějaký pohyb při dané aktivitě), tak ty se budou na squashi hledat obtížně.

                            0 0
            • Venda  

              To ale vůbec nevadí, že se brzo odrovná. Furt je to efektivnější. Minimálně časově!! A tři hodiny na kole taky nevydrží každej. Kdežto svižnější půlhodinu jo. A ušetří dvě a půl hodiny. A o tom co bude mít větší odezvu na organismus se můžem přít, můj názor je výše. Ať si každý vybere co se mu líbí víc a je pro něj výhodnější. A že se po výkonu bude přecpávat? Po tříhodinový vyjížďce ne? To je o zvyku a sebekázni, já s tím problém nikdy neměl.

              0 0
    • Clight75  

      Neresim tuky, pze merim 178cm a vazim cca 66–67Kg, takze to resit nemusim:)

      Ale treba ti pomuze tohle porovnani:

      Beh: 20,5Km – prumerny tempo 4:26min/km – cas 1:30:53 – nastoupano 102m – prumernej tep 163/min – spaleno 1729kcal

      Kolo 1 – 80,4Km – prumerna rychlost 26,9km/h – cas 2:59:30 – nastoupano 356m – prumernej tep 136/min – spaleno 2927kcal

      Kolo 2 – 150,6Km – prumerna rychlost 22,2km/h – cas 6:47:15 – nastoupano 2128m – prumernej tep 141/min – spaleno 5033kcal

      Rychla chuze: 51,2Km – prumerny tempo 9:08min/km – cas 7:48:23 – nastoupano 1411m – prumernej tep 111/min – spaleno 4284kcal

      Pokud jde o uspesny spalovani tuku, tak zalezi hodne na tepovce a taky na tom, co behem a po vykonu jis a pijes. Ja jelikoz nemam moc jaky tuky spalovat, tak mam behem vykonu vysokou spotrebu sladkyho (tatranky a mysli tycinky, tak 2ks tatranek + 2ks mysli tycek po dvou hodinach) a po vykonu muzu spraskat cokoli…

      0 0
      • jecnak  

        Nevim jestli jsi se dival na slozeni tatranky, ale tatranka = tukova tycinka s cukrem. Mnohe „jogurtove“ musli tycky totez. Snad se da koupit jabko a nebo banan a ne takovy sragory.

        0 0
        • Yura  

          Když uz si dam nějakou sladkost na doplneni energie, tak od nejakeho kvalitnějšího výrobce gumových sladkosti. Třeba ti jojo medvídci jsou slozenim uplne v pohode. Oplatky= stuzene rastlinne tuky to je fakt hnus.. Ale jinak jak rikas pekne zralej banan je asi nejlepší. :)

          0 0
        • Clight75  

          Jogurtovy mysli tycky ne, jogurt (ani pravej, ani falesnej) ja nerad:) Tatranky jsem napsal tak obecne, celkem neresim, jeslti jsou to primo Tatranky nebo podobnej vyrobek od konkurence s jinym nazvem. Uznavam, ze je to kupa tuku a cukru a nejaky Ecka, ale nastesti muj metabolismus prave na tohle celkem spolehlive funguje a splnuje to i dalsi pozadavky – kompaktni velikost, mala hmotnost, spousta energie. Dal bych prednost cokolade, ale ta se ve vedru roztyka… Glukosovy tabletky jako rychlej zdroj energie taky nejsou k zahozeni, ale to tak na pulmaraton nebo max. trihodinovou projizdku, na celodennich cestach nebo turach to nestaci kvuli pocitu prazdnyho zaludku.

          Ovoce beru par kousku jen jako doplnek – aby nebyl prazdnej zaludek a jako pridavnej zdroj vody a iontu – je dost narocny na prostor pri transportu a tahat ho s sebou tolik, abych na nem prezil celej den, by bylo neprakticky. Kdyz ale je sezona, tak zastavuju a dokrmuju se ze stromu celkem casto:)

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Tatranka obsahuje přesně tolik tuku, jako nejlevnější margarín z Lidlu.

          0 0
        • in2ition  

          chjo. chybí už jen žehlení. ne. počkat. ono tam vlastně je. kousek za vysáváním.

          ale dobře… možná pro toho, kdo je úplně mimo, tyhle tabulky nějaký orientační smysl mají. ale jinak je spousta přesných tabulkových čísel, přičemž realita se pro konkrétního člověka může lišit o nemálo desítek procent, imho celkem k ničemu

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Je vidět, že máš něco natrénováno, dostat se při 67 kg nad 1000 kCal/hod už chce se docela snažit. U běhu to celkem chápu, nesedí mi hodnota u kola 1, přijde mi to moc s ohledem na rychlost a malé převýšení (ale nevím, jaké bylo kolo a počasí).

        0 0
        • Clight75  

          To byl muj bike z profilu, Schwinn s 26" kolama a plastema 1,95" – je docela tezkej, se vsema doplnakma a „zbytecnostma“ ma 15Kg + litr vody v bidonu, takze aspon prvni tretinu jizdy jeste kilo navic. Pocasi bylo prijemny – bylo to projizdka po praci, tohle pondeli 29.6. vecer zhruba mezi sedmou a desatou, vitr slabouckej (podle Aladinu 1–2m/s ze severozapadu, proti jsem jel jen prvnich 30Km, tak to bylo zhruba 30Km smerem na vychod a pak 20 na jih, teplota zhruba 20–22 stupnu. To maly prevyseni je dany tim, ze bylim v Pardubicich – je to tu okolo hodne placaty:)

          Mereno hodinkama Suunto Ambit3 Peak s original Suunto hrudakem.

          Spotreba kalorii je udaj ze Stravy a Strava pri vypoctu kalorii bere v potaz i vahu kola, pokud ji ma clovek v profilu zadanou, takze asi proto se ti to zda tolik. Na Suunto Movescountu jsem si jen tak ze zajmu parkrat zkusil upravit vahu v profilu (pripocitat k sobe vahu kola u projizdky) a plus minus par procent to odpovida tem cislum ze Stravy.

          0 0
          • Pablo  

            To jsem se právě chtěl zeptat, kde jsi ty kcal vzal. Moje včerejší vyjížďka: 2643 kcal Endomondo, 4648 po importu na Stravu. Váhu kola mám na Stravě 13 kg, na Endo mám jen svojí váhu, ale tohle je málem 2×. Spíš bych řekl, že si ta čísla cucají z prstu.

            0 0
            • Clight75  

              S Endomondem zkusenosti nemam… Suunto Movescount mi spocital 2283kcal bez vahy kola, kdyz to vynasobim pomerem vaha ja+kolo/vaha ja, tak to vychazi 2786kcal. Strava tvrdi 2927, coz mi neprijde jako az tak velkej rozdil. Otazka je, jestli je vynasobeni tim vahovym pomerem spravnej zpusob vypoctu, to fakt nevim…kazdopadne jsi mi nasadil brouka do hlavy, zkusim si u dalsich par vyjizdek a horskej tur jeste pohrat s nastavenim vahy v Movescountu – pridat vahu kola, vahu batohu atd. – a porovnat to s cislem, co pak vytvori Strava. Pokud pocita blbe, tak doufam, ze aspon konstante blbe (myslim tak, aby se z toho pripadne dal odvodit koeficient, kterym by se ty cisla daly upravovat na realnou hodnotu). Dalsi otazka je, nakolik dobre to pocita Movescount. Pred Ambit3 jsem mival TomTom Runner a ten daval zase jeste o trochu odlisnejsi hodnoty, mam pocit, jakoby kazdej vyrobce a web pouzival mirne odlisnej algoritmus vypoctu.

              Vzhledem k tomu, ze hubnout nepotrebuju, tak jsme se nikdy moc o zpusoby vypoctu spalenejch kalorii nezajimal, zkusim najit nejakou literaturu a doplnit si vzdelani;)

              0 0
              • Kubajsu  

                Tyhle údaje o spotřebovaný energii nejsou nic víc než odhad, případně můžou platit pro naprosto netrénovanýho člověka. Kdyby to platilo, vážil bych tak minimálně o 20 kg míň ;-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Mi povídej, jím tak normálně.Runkeeper mi ukáže při 50km spáleno 2000KCAL a stejně spíš přibírám :D

                  0 0
              • Tomahomo  

                Aha, takže tady řešíme čísla vycucaná z prstu :D Na výpočet energetického výdeje potřebuješ VO2max, a ten zjistíš na laboratorním vyšetření. Takže je to jako počítání pásem a prahů na základě „zaručených vzorečků“, čili nesmysl.

                0 0
                • Clight75  

                  Asi to nebude nijak extra presny, ale podle nejakyho algoritmu to ty weby a sportestery pocitaji. Pokud ten vzorec poskytuje „ustreleny“ hodnoty, tak ale by mely v pripade pouzivani jednoho sportesteru nebo jednoho webu byt ustreleny vsecky stejne – bud vsechny nahoru nebo vsechny dolu. Takze myslim, ze jako orientacni hodnoty pro ucely srovnani energeticky narocnosti ruznejch typu aktivit by to melo byt dostacujici. Aspon pro me jsou ty porovnani zajimavy, sice ne z pohledu paleni tuku, ale z pohledu pocitu, jak moc jsem po ty ktery aktivite unavenej. Profi sportovec nejsem, proste me beh, kolo a VHT bavi, zavodnicky ambice (uz) nemam a spis uz ve svym veku resim, aby vydrzely slachy a klouby a abych neco neprehnal tak, ze nebudu moct nekolik dni chodit:)

                  0 0
                  • hovanec  

                    Tak na to ti stačí Borgova škála a nepotřebuješ žádný vzoreček nebo speciální aplikaci, hrudní pás a hodinky. :D Muhehe.

                    0 0
                    • Clight75  

                      Jj, to nejspis staci, ale kdyz uz tu hodinky a hrudak mam, tak je pouzivam…koneckoncu ten hrudak mam teprve asi dva mesice, poridil jsem si ho spolecne s Ambit3 ciste jen tak – pze jsme trefil hodinky s hrudakem v akci, kdyz tenhle balicek prodavali levnejc, nez ostatni eshopy samotny hodinky bez hrudaku:) Slo mi hlavne o ty hodinky jako nahradu za odeslou Garmin Dakotu – jsou skoro nutnost na dlouhy horsky tury pro zaznam tracku a navigaci po route (dost casto lezu mimo znaceny tur. trasy podle tracku z netu) a dalsi outdoor funkce (to ani Dakota nemela) a pak taky na behani (hlidani tempa atd – na to stacil TomTom Runner, ale bohuzel by nestacil na VHT).

                      Co se tyce kola, tak jsem na zaznam trasy a rychlosti taky pouzival Dakotu, ted hodinky.

                      Jinak na kole jezdim jen par let a beham cca rok, takze pro me ty cisla jsou zajimavy, kdyz porovnam udaje z behu nebo jizd pred rokem a ted. A az budu hrudak pouzivat delsi dobu, bude o dalsich par udaji na srovnani vic…

                      0 0
                  • platypus  

                    Počkej, když tady napíšu že jsem dneska ujel stovku avs 35 už nikdo neví, že jsem se vezl za tím rychlým traktorem a kalorií jako blázen spálenych to ukáže, to samé ten přístroj nepozná jestli na tom kole sedí Bonen nebo já, vyhodnotí 5000 kcal a šmitec, je to jenom pro Tebe, srovnání.

                    0 0
                    • Tomahomo  

                      Když k tomu dodáš jaké jsi jel průměrné tepy, a ještě lépe jejich průběh za celou trasu, tak to pozná budík i my, ale pokud budík neví jestli máš VO2max 40, 60, nebo 80, tak celková energie bude docela nepřesný odhad. Samozřejmě, že ne řádový, ale desítky % to být mohou.

                      0 0
                      • Bumerangista  

                        Podle mne (nejsem specialista) je spotřeba pro určitý trénink stejná nezávisle na trénovanosti. Princip zachování energie. Drobné rozdíly budou oběma směry. Vyšší spotřebu netrénovaného metabolismu vyrovná vyšší klidová spotřeba objemnějšího svalstva trénovaného jedince. Druhá věc je míra pocitu únavy, to jo.

                        0 0
                        • Tomahomo  

                          Výpočet teoretické kalorické spotřeby z TF

                          Michal Dvořáček

                          Dobrý den, zajímalo by mě jestli se dá nějakým vzorcem na základě věku, hmotnosti průměrné TF vypočítat spotřebované kalorie? Děkuji za odpověď

                          Cyklotrenink

                          Teoreticky to není takový problém – pokud znáte své VO2max a průměrnou TF z tréninku. Pokud znáte, spočítáte si průměrnou spotřebu kyslíku za minutu (VO2max se udává buď v ml O2 na kg hmotnosti a minutu a nebo celkově v l O2 za minutu) jako procento z VO2max – VO2max spotřebujete při maximální TF, při průměrné TF tedy VO2prům a zbytek už je trojčlenka ;-).

                          Na každých litr spotřebovaného kyslíku pak připadá 5 kcal. Pokud své VO2max neznáte, předpoklácejte ho cca 55 ml/kg. Prakticky se ale zdá, že tento vzorec poněkud nadhodnocuje, a to tím víc, čím více jste trénovaný.

                          http://www.cyklotrenink.com/…rie-treninku#…

                          0 0
                          • Bumerangista  

                            Podle mne moc komplikovaný výpočet. Stejná hodnota jako vypálená energie musí vyjít z provedené práce.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Vykonaná práce je stejná, ale při rozdílné výkonnosti (účinnosti motoru) je spotřeba rozdílná. A o to tady jde – přesně to se tímto měřením dá zjistit.

                              Se zvyšující se výkonnosti při stejné práci (výkonu) klesá spotřeba.

                              Toto hento měření zaznamená a proto je celkem jedno, jak je měřák nastaven a co ukazuje za hausnumera. Důležité je jednou nastavené hodnoty neměnit a ukazované číslo brát jak číslo relativní, které slouží k porovnání.

                              Pro mně to byl jeden z nejdůležitějších údajů, podle kterého jsem docela přesně věděl, jak na tom jsem a kdy mi dojde – nádrž je prázdná :-)

                              0 0
                              • Smazaný účet  
                                0 0
                              • Bumerangista  

                                Jo, v teorii mi to štimuje, jen by mne zajímalo, kolik reálně se mění účinnost a kolik reálně se mění klidová spotřeba svalů. Můj odhad je, že se to hodně vyrovná, takže například při denním dojíždění do prace stejnou rychlostí se hubené lineárně nezávisle na trénovanosti.

                                0 0
                      • platypus  

                        Dík za reakci,máš pravdu, na tepy jsem úplně zapomněl.

                        0 0
    • Smazaný účet  

      Jez takhle a nepřibereš https://www.youtube.com/watch?….

      0 0
    • Kelib  

      Dlouho už přemýšlím nad jednou otázkou, může mi někdo kdo tomu rozumí více prosím odpovědět? :)

      Nechápu, jaký je rozdíl mezi tím pálit cukr nebo tuk. Prosím nepřestávejte číst, zdůvodním dále.

      Jak já chápu lidské tělo: Bílkoviný mám uložené ve svalech, tuky ve špeku (ano, i když jsem jako chrt, mám pořád nějaký špek) a cukry v krvi + možná v nějakých orgánech.

      Tělo je schopné měnit bílkoviny na tuky (když budu žrát 2kg hovezích steaků denně a nebudu se hýbat, tak ztloustnu)

      Tělo je schopné měnit cukr na tuky (když budu žrát 2kg cukru denně tak ztloutnu)

      Čím si nejsem jistý je, zda tělo může měnit i tuk na cukr, v mém teorému to ale nemá vliv.

      Každá přeměna je energeticky náročná (z 100kcal cukru neudělám 100kcal tuku)

      Řekněme že nepoužívám doplňky stravy, ráno dělám nějaký sport a pak si dám svačinu / oběd.

      Můj sport:

      a) aerobní, vyjížďka na kole, při které spálím 1000 kcal, převážně tuků. Na oběd si dám kuřecí prso s bramborem a zeleninou s trochou olivového oleje. Jelikož jsem jel na kole, cukru mám v organismu dostatek.

      Tělo tedy veme prso, z půlky bílkovin opraví svaly, druhou půlku uloží jako energii (tuk). Sacharidové brambory uloží také do tuků. Olivový olej do tuků, zelenina je voda s vlákninou, vitamíny apod, ty se doplní.

      b) anaerobní, třeba tenis, při kterém spálím 1000kcal, převážně cukrů. Na oběd si dám kuřecí prso s bramborem a zeleninou s trochou olivového oleje. Jelikož jsem hrál tenis, mám v organismu málo cukrů.

      Tělo tedy veme prso, z půlky bílkovin opraví svaly, druhou půlku uloží jako energii (tuk). Sacharidové brambory se ze 2/3 použíjí k obnově hladiny cukru, 1/3 se uloží (tuk). Olivový olej do tuků, zelenina je voda s vlákninou, vitamíny apod, ty se doplní.

      Abych to shrnul: Když spálím své cukry, tak je tělo stejně potřebuje doplnit a o to méně doplní tuky. Když spálím tuk, tak tělo nepotřebuje doplnit cukr a stravu přemění na tuk.

      Kde se mýlím?

      0 0
      • platypus  

        Já jsem rád, že na to nemusím myslet, a že to dělá tělo za mě.

        0 0
      • Bumerangista  

        Je to správně. Z hlediska energetické bilance je to jedno.

        Celé se to ale řeší kvůli těmto věcem:

        • Trénovanost svalů pro konkrétní nebo vícero typů zátěže
        • Trénovanost metabolismů pro konkrétní nebo vícero typů spalování
        • Trénovanost těla pro kapacitu předzásobení rychlými cukry
        • Pocit hladu a dopad na návyky stravování

        Třeba já jako vytrvalec chci spalovat efektivně tuky, nepotřebuji takovou zásobu rychlých cukrů a nepotřebuji aby svaly měly takovou sílu.

        Třeba někdo jiný jako sprinter nepotřebuje spalovat nic krom rychlých cuků a to i na kyslíkový dluh, potřebuje velkou zásobu rychlých cukrů a potřebuje, aby svaly měly velkou sílu.

        No a když chceš hubnout, tak buď máš pevnou vůli nebo ji nemáš. Vše ostatní se od toho dá odvodit :)

        0 0
        • MlokCZ  

          A nestačí aspoň silně vyvinutá slabá vůle? :-)

          0 0
          • Yura  

            Asi ne, když je furt slaba..

            0 0
        • Kelib  

          Jde mi o to proč když chci hubnout, měl bych pálit tuky a neměl bych to přehánět s intenzitou, abych nepálil cukry.

          Takže buď spálím tuk, který následně doplním jídlem, jelikož cukru budu mít dostatek

          Nebo spálím cukr, který doplním z jídla (řekněme že můj oběd obsahuje stejně kcal co jsem spálil). Jediný vliv, který ve svém teorému nemám zcela podchycen tedy může být energetický výdej při transformaci látek (tuky na cukry apod)

          Jasně, vůle je základ, ale vůle není nikdy dost, takže proto se snažím to dělat co nejefektivněji

          0 0
          • Bumerangista  

            Ta poslední věta je alibismus, proč sedět před počítačem. Nejlepší je začít spalovat a pak to teprv řešit teoreticky.

            0 0
            • Kelib  

              Tak začal jsem jezdit denně 2×12km do práce (na fullu), předtím jsem jezdil autem.O víkendu si dám tak 40 km projížďku. To si myslím že je pro začátek dobrý start jak něco zhodit ze 120 kg. Takže mi zbyde čas i na nějaké to mudrování :)

              Edit: + jsem samozřejmě upravil jídelníček

              0 0
              • Bumerangista  

                Jo, tak to jo.

                Když je teď pěkně, tak proč to ráno nevzít obklikou a dát cca 23km? Cíl je mít to pod hodinu.

                0 0
                • Kelib  

                  Jak jsem říkal, vůle není nikdy dost a já už mám co dělat se vykopat z domu o 45 min dřív než obvykle :) Cesta mi trvá 40min (ano, je to dost na 12km), ale kromě slabé výkonosti musím hodně čekat na semaforech. To se radši projedu po práci, zatím se mi to ale povedlo jenom jednou :(

                  0 0
          • Yura  

            Sportuj a papej pouze suroviny a jidla z nich uvarena. Tzn. ze si nakoupíš ovoce, zeleninu, maso, vajíčka, ryby, luštěniny, rejzi, zemaky apod. zadne hotove sracky, polotovary, masove výrobky, pecivo.. Tohle když budes dodržovat, do toho sportovat, tak do pul roku budes met postavu jak vrcholovej atlet bez ******. Staci jen chtit a používat selskej rozum heh. Lidi furt resi nejaka cisla tepy a hovadiny, ale to na cem to stoji a pada, tak na to serou, protože je to prave většinou to co se jim moc nezamlouva a nechce se jim do toho, ale resit nejaky nepodstatny blbosti to jsou schopni resit do aleluja..

            0 0
          • Kubajsu  

            Cukr se při pohybu pálí vždycky; funguje trochu jako podpalovač a bude ho potřeba doplnit. Navíc pro mozek je to jediná potrava, takže se zásoby tělo snaží furt doplňovat jakýmkoliv možným způsobem (z historie vývoje druhu, aby se dalo bojovat/utíkat/lo­vit – vše vysoce intenzivní aktivity).

            Takže když jsou vyčerpané/pod­normální zásoby glykokenu, tak se a) rozebírají bílkoviny na glykogen, b) mozek přes hormony nedovolí jít tělu do vysokých intenzit, dokud to nevezme do pařátů adrenalin. Tuky na cukry člověk přeměnit neumí (chybí potřebný enzym v buňce).

            Takže když sníš kuře s bramborem, bílkoviny a sacharidy se buď rovnou použijí (obnova svalů a glykogenu), tuk se částečně taky použije na regeneraci a když bude slušná hladina inzulinu, zapracuje se do špeků. Sacharidy a bílkoviny se na špeky začnou měnit až při solidním nadbytku, protože se přitom ztratí zhruba 1/2 energie a tělo je od přírody líný – co nemusí nedělá…

            0 0
            • Yura  

              Pekne to popisuješ. Proste chrti co skoro nezerou a furt spalujou jsou nonstop v katabolismu nic dobryho pro telo. Jednou za cas takhle telo vystresovat aby si sahlo na dno proc ne, ale když to takhle někdo dela denne.. Nejvetsi problém je pak v tom, ze telo ma co delat, aby napravovalo ty akutni skody a jestli tam je nejakej další problém, tak telo uz na to nemá dostatek sil a postupne se proste „zere za ziva“..

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.