• drtyc

    Je to tu trochu mimo misu, ale zase ne uplne. Protoze na to bfko clovek nejakou tu elektriku taky potrebuje.

    na energetickem regulacnim urade je seznam cca 391 obchodniku s povolenim obchodovat na burze. Weby nekterych pokud je maji jsou dost skoupe na informace. Na eru je i klakulator a ten je zas skoupy na seznam dodavatelu.

    Zkousel nekdo obsilat tech 391 obchodniku a zjistovat kdo je ochoten obslouzit i nefiremni (domacnosti) a ne je oskubat?

    Z kalkulatoru mi vypadl pro muj region nejvyhodnejsi. Uspora pro pristi rok cca 1500,– proti navrhovnym sazbam stavajiciho dodavatele. Tak prijemnou zabavu. Znate nekoho vyhodnejsiho?

    http://www.nano-energies.cz/…

    0 0
    • drtyc  

      jinak taky jeste treba http://www.tzb-info.cz/t.py… je neco malo.

      0 0
    • drtyc  

      Jinak pro uplnost… Ceny silove elektriny na burze: pxe.cz cislo na konci obchodovaneho titulu rika na ktery obdobi ta dodavka je sjednana.

      Energeticky regulacni urad – info o obchodnicich s elektrinou. http://www.eru.cz/…_article.php?…

      jsou tam i plynari dole.

      0 0
    • vladaza  

      za 15kilo ročně přecházet k novému, nevyzkoušenému dodavateli?, který není výrobce elektřiny a nevlastní rozvodovou sít¡? do toho bych nešel a to elektřinou topím a měsíční záloha mi dělá skoro 4000. to je stejný, jako s připojením na net – dráty patří O2 a když přejdeš třeba Českým radiokomunikacím, tak ty si stejně musí vedení od O2 pronajmout, pro zákazníka to ve finále žádná velká výhra není. ČEZ je pijavice, o tom žádná, ale momentálně bych si netroufnul ho opustit v obavě, že bych taky mohl v zimě zamrznout kvůli mlhavé úspoře pár stovekl

      0 0
      • drtyc  

        dik za hodnotny prispevek. takze nehledal a o takovy tu nestojim ;-)

        jde o to, ze ten pronajem vedeni platim ted eonu tak jak tak a prechodem k tem dalsim budu platit porad ten samy pronajem. proste mas regulovanou cenu a neregulovanou. regulovana je porad stejna. a silova elektrina je jediny co muzes ovlivnit. distribuce za mwh budes platit at u nich zustanes nebo prejdes jinam aspon tak sem to pochopil.

        takze v mym pripade se rozhoduje akorat o tom, jestli budu platit starou cenu podle klasik programu 1960kc/MWh bez dph nebo se unahlim a prejdu na listopadovy program trend za 1705kc/MWh a nebo pockam na cenik pro rok 2010 kdyby tam byla zrqada pri prechodu na listopadovy program byla treba rocni vypovedni lhuta nebo neco takovyho co jsem nezkoumal a nebo je kopnu pres palubu a budu platit 1525kc/MWh a nebo budu platit jeste vyrazne min pokud nekdo o necem dalsim vi.

        Nemam nejmensi duvod podilet se na tvorbe zisku EONu a to jestli jsou vyrbce me naprosto nezajima.

        0 0
        • drtyc  

          obzvlast, kdyz burzovni cena je jestli spravne chapu v prumeru kolem 750kc/MWh mimo spicku a 1400kc/MWh ve spicce to jest i cena, za kterou prodavaji cesti vyrobci do zahranici. pokud chcete dotovat zisk nemeckych akcionaru a jeste jim dotovat levnou elektriku je to na vas. ja vim, ze u nich nezustanu jen se rozhlizim po necem pod 1500kc/MWh

          0 0
          • drtyc  

            obzvlast, kdyz koukam, ze moje odbery jsou z vetsi casti mimo spicku…

            0 0
          • destr  

            No přešli sme loni k bohemia energy nebo moravia, ted nevim, ušetřime nějakou tu korunu a rozdil je jenom v tom, že platime složenku někomu jinymu. Víceméně máš elektřinu furt od čuzu, akorát to platiš přes velkoodběratele, tudiž nějaky odstřihnuti moc nehrozi :-)

            0 0
            • drtyc  

              no jestli to bylo moravia energo, tak uz ses mozna zpatky s odbery od distributora. jak jsou na tom aktualne? nepsalo se o nich, ze maji nejaky problemy?

              http://ihned.cz/…va-elektrinu viz treba.

              0 0
              • destr  

                tak sem se koukal, je to bohemia, ale patřej nějak k sobě, to nevím, každopádně platíme furt stejně, takže o problémech nevím.

                0 0
      • drtyc  

        jinak jestli mas strach dej si tam faq a mas tam odpovedi asi fakt na vsechny ty straspytelsky otazky a v podstate je to prehledny vytah toho co je popsany i na eru akorat na tom eru je to to zda se mi vic odrazujici formou min primocary a min prehledny…

        0 0
        • vladaza  

          no jo, zůstanu mezi posery, od stárnoucího padesátníka moc odvahy nečekej :-), mě prostě kapánek vyškolila otázka připojení k netu – nejprve jsem s velko slávou přešel k již zmíněným radiokomunikacím, abych se po roce opět pokorně vrátil O2, k tomu člověk musí absolvovat řadu otravných byrokratických ú­konů

          0 0
    • Charles2k  

      Pořiď si na střechu solární fotovoltaickou elektrárnu a velmi solidně na tom vyděláš.Ještě příští rok budou pro nové instalace vysoké výkupní ceny (12,25Kč/1kWh), které jsou s každoročním min. 2% navýšením garantovány 20 let. Návratnost, když seženeš levného dodavatele, je do 7 let. Zabývám se tím mimo jiné…

      0 0
      • jose  

        jo, ale aby to za to stálo, tak musí udělat min 5kW(což je kolem 20panelu) a to je investice min. 500 000,–. Samo, kdo peníze má, tak se to ještě vyplatí,ale zrealizovat to musí příští rok, pak už je cena citelně snížena…

        0 0
        • Charles2k  

          Není to nezbytně nutné, jako smysluplné minimum se udává asi 1,5kW. Jinak třeba těch 5kW dokážu zprostředkovat i pod 400tis.

          0 0
          • drtyc  

            pokud si dobre vzpominam, tak zmena v dotacni politice pro nove kolaudovany zarizeni padla uz nekdy kolem 2008, takze ta opravdu vyhodna dotovana cena je akorat pro ty co zkolaudovali driv podle starych podminek. ti budou mit porad vyhodnou cenuu, ale nove zkolaudovani utrou nos a jsou dotovani nekde okolo 30–50% hur.

            0 0
            • Charles2k  

              Pleteš si dva pojmy, jednorázovou dotaci, která opravdu existovala pro rodinné domy až do výše 200tis. Kč, max. 50% z investice (platilo cca do září 2007) a vlastní vysokou dotovanou cenu za vyrobenou elektřinu. Ta dotovaná cena za vyrobenou kW platí pořád a zatím, včetně roku 2010, klesá ročně jen o 5% pro nové instalace. Až nedávno byl změněn zákon, který umožní pro nové instalace větší pokles. To se stane ale až od 1.1.2011. Očekává se pokles výkupní ceny cca o 30% (možná bude méně pro menší instalace na budovách a větší pro velké instalace na volných plochách).

              Ovšem jakmile jednou nainstaluješ, platí pro Tebe jako výchozí cena toho roku, kdy bylo instalováno. Navíc je každoročně min. o 2% valorizována. Takže to chce stihnout instalaci nejpozději příští rok :-)

              Jednorázová dotace – viz první věta dnes není třeba, protože ceny panelů mezitím dost klesly. Jen v některých městech, tuším Praha, Plzeň se individuálně něco málo snad dávalo.

              0 0
              • vladaza  

                hodím laický dotaz – jakou plochu zabere panel s výkonem, řekněme, 1 kW ? jináč patřím k těm „šťastlivcům“, co mají přímotop, resp. stropní panely, ale když zvážím, že bych měl domek předělávat na nějakou jinou formu otápění /otázka taky na jakou/, tak bych se na to mohl akorát v…t

                0 0
                • Charles2k  

                  Největší panely mají max. (peak) výkon jen něco přes 300W. Obvykle se používají panely 180–230W, které se pak zapojují do série (tzv. string).

                  Na 1m2 na střeše při ideálním sklonu (což je cca 30–45%) se dá nainstalovat cca 170W. U nejúčinějších monokrystalických, třeba značka Sunpower, je to něco přes 190W. Je to ale špičkový maximální výkon, kterého se v praxi dosáhne jen pár dnů v roce. V zimě – prosinec, leden, je to u současných technologií zatím dost slabé.

                  Na volné ploše je třeba více místa, cca až 3 násobek, protože konstrukce panelů by se navzájem zastiňovaly (a i částečný stín, na střeše třeba od komínu, je dost problém).

                  Jinak v našich končinách nainstalovaný 1kW vyrobí za rok cca 1000kWh el.energie.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        Všechno ohledně fotovoltaiky je jenom zelená šaškárna, která funguje jenom díky dotacím na zelenou energii. Prostě mi to příjde zvrácené.

        0 0
        • Charles2k  

          Jasněže teď je boom hlavně kvůli dotacím. Stejně tak ale v Německu, Španělsku, Itálii, kde se jedná o podstatně jiné objemy (tam byly celkem instalovány již desítky GW, což je několik Temelínů).

          Fotovoltaika na rozdíl od jiných technologií má totiž velký potenciál, jen je třeba ji nastartovat, snížit ceny a podpořit vývoj. To se dá udělat buď centrálně financováním vývoje přímo státem (tak jak se nalilo v prvopočátku desítky, stovky miliard do vývoje jaderných), nebo zprostředkovaně přes dotace soukromým firmám. Udává se, že to druhé bývá efektivnější cesta (lépe jsou pohlídané náklady).

          Dotace svůj smysl měly, vyvíjejí se díky tomu nové technologie, které berou i rozptýlené světlo, mají vyšší účinnost, jsou tvarovatelné atd. A hlavně padly ceny panelů, letos cca o 40%!. Dotace pro nové instalace se budou každoročně snižovat, u nás to sice v r. 2010 bude jen 5%, ale za další rok o 30%. V Německu se cca od r. 2012 začne postupně vyrovnávat výkupní cena s maloobchodní cenou elektřiny. Největší problém zatím vidím v nedořešené akumulaci energie, přece jen v noci a zimě nesvítí.

          A viděl jsem i několik studií (m.j. třeba od Shellu), že po r. 2060 solární energie ve všech svých podobách může být hlavním zdrojem energie na Zemi, s tím že od r. 2030 bude už dost masivní nárůst.

          0 0
          • jose  

            mě právě připadá, že v jižních zemích, kde by to bylo mnohem výhodnější, tak takový boom není, ale střední evropa ano…vždyt u nás je již postaveno přes 110GW a požadovaných 200GW, které se musí naplnit je již papírově rozebráno…dále nikdo nerozebírá to, kolik bude stát ekologická likvidace systému po době životnosti…ale zas aby to nevypadalo, že jsem proti tomu, to ne! jen si myslím, že zrovna u nás se to nedělá s rozumem…

            0 0
            • Charles2k  

              Nene, u nás je postaveno jen cca 150MW (což je jen 0,15 GW). V tom Španělsku a Německu je to řádově jinde. Ono totiž u současných technologií panelů je jeden problém – při vysoké teplotě jde dost dolů účinnost, takže třeba je to problém na Sahaře, kde jinak hodně svítí. Ideální je přímé světlo a chlad, tak jak někdy bývá třeba v dubnu/květnu. Ale právě vývoj jde i tím směrem, že nové technologie tenkovrstvých panelů jsou na to o něco méně citlivé.

              0 0
              • jose  

                jo, spletl jsem si jednotky, mělo to být v MW:-) Ta účinnost mi nedocvakla, to je pravda…

                0 0
                • drtyc  

                  vazeni se slunecnikama a vetrnikama se bezte nekam zahrabat. proc?

                  doporucuji rijnovy reflex cislo 43. cr nekdo k eu zavazal, ze bude do 2010 vyrabet 10% el. energie z obnovitelnych zdroju. jenze ted vyrabime jen cca 6% a dotace pokud jsou tak stedry, tak leda proto, ze sankce za nesplneni budou asi opravdu mastny. jenze pak tu mame rok 2010, krizi a statni dluh. bych tak jen uvazoval co se bude skrtat driv. jestli duchody nebo dotace (vcetne tech na MWh nejen na kolaudaci).

                  0 0
                  • jose  

                    čr k eu nikdo nezávázal, dostala to bohužel příkazem, kolik musí vyrobit z alternativních zdrojů…:-( Co se škrtání týče, tak samozřejmě důchody, protože ty jsou vypláceny z naší ekonomiky. Dotace jdou z EU. Problém pro lidi je ten, že díky vysoké výkupní ceně rostou náklady energetickým společnostem a to poznáme v ceně elektřiny my, kteří tuto elektrárnu nemáme…:-( Kdo jí v tuto chvíli má, tak je to(bude) dobrý bussines:-)

                    0 0
                    • drtyc  

                      a ted nevim jestli reflex nebo respekt, ale to je sumak.

                      btw. plneni tech 10% – hezky je jak se nam asi i kvuli tomu zdrazila distibuce, aby dorovnala propad trzni ceny vyrobene elektriny, aby nahodou lidi nezacali vic pouzivat a temelin z 6% z obnovitelnych zdroju by se razem stalo kvuli tomu ze by se muselo pritlacit pri vyrobe v neobnovitelnych nejakych treba 4% a v podstate svetla stranka krize, ze cim min elektriky vyvezem nebo doma spotrebujem, tim realnejsich tech 10% bude.

                      jinak primotopy byly taky svyho casu dotovany s vyhodnou cenou a za jakych podminek… prestavbu zpet a zruseni primotopu ti uz nikdo nezadotuje a muzes ted jen brecet nad uctama. pokud si navic naskocil do systemu ke konci skutecne vyhodne ceny, tak jestli to spis neni prodelecny… ono jak se tema dotovanyma bytama na praze… nechci slevu zadarmo.

                      a to jestli eu neco naridi a nasi politici na to proste jen kyvnou a nereknou ani beeee nebo iaaaaa tak bych je z tech struktur hnal – tam nemaji co delat.

                      0 0
                      • jose  

                        jasně máš pravdu, bohužel to tak je, jen zrovna v tomto případě to nebylo zákonem dobře ošetřený, takže je spíš z toho velký bussines, narozdíl od těch přímotopů. Nehledě na to, že většinou veškeré dotace jsou jen umělé rozpumpování…viz šrotovné. Nebo ta naše skvělá zelená úspora na zateplení a jiné…Potřebuji řešit střechu, vč. zateplení. Když jsem si poptal firmy, které jsou v zelené dotaci a to nemluvím o tom hrozné papírové válce kvůli tomu, tak to vyšlo včetně té „dotace“ všeobecně o cca 20%dráž než když bych to udělal offiko jinde…:-)

                        0 0
                    • kovar  

                      Nevím, proč zmiňujete důchody. Zdrojem mastných dotací pro FVE , biomasu, větrníky není státní rozpočet, nýbrž poplatky (výpalné) , které platí každý odběratel. Letos to bylo cca 60Kč /MWh. Příští rok nevím kolik, ale bude to několikrát více.

                      0 0
                      • kovar  

                        tak příští rok nás odběratele ta sranda zvaná fotovoltaika, biomasa atd bude stát každého 166Kč/MWh, čili zdražení skoro trojnásobek. Hezký dárek pod stromeček.

                        0 0
                  • jIrI___  

                    Já to říkám pořád, jediný rozumný a zároveň „nejčistší“ zdroj energie pro ČR do budoucna jsou jaderné elektrárny. Ať si ekologičtí teroristé říkají co chtějí, tohle prostě nezmění. Bohužel u nás nemáme takové přírodní podmínky jako např. v Rakousku, kde energie z vodních elektráren pokryje 60% cekové spotřeby.

                    0 0
                    • drtyc  

                      jj. a kdyz vidim hlasy jako plynove elektrarny, tak vidim rude. plyn je relativne velmi snadno skladovatelny, prenosny a zpracovatelny proti uranu. takze kdyz stacionarni zdroj energie, tak plyn je nehorazny plytvani vzhledem k porovnani vlastnosti ruznych paliv teda pokud nejde o primy vyuziti tepla co vznikne spalovanim pak klidne i plyn jako palivo pro stacionarni vyrobu energie.

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    jen pro upřesnění, není to 10 ale 12% celkové roční spotřeby elektrické energie v ČR

                    zdroj: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/77/ES ze dne 27. září 2001

                    0 0
              • Smazaný účet  

                další věcí je také to, že defacto sluneční elektrárny jsou jednoduché, stačí jen kousek pozemku, kdežto když chce někdo vybudovat větrník tak je hned oheň na střeše,

                mě by třeba větrné elektrárny nevadily. Stačí vidět ten les elektráren co je za hranicemi na trase Vídeň – Mikulov, mě to přijde jako technická zajímavost. Když si to vezmu tak by to samé mohlo být postaveno i na naší straně. Nebo třeba pobřeží v holandsku je taky hustě zastavěné.

                0 0
                • Charles2k  

                  Větrníky mají proti fotovoltaice podstatně menší potenciál technologického růstu. Víceméně až na drobnosti u nich není až tak co moc vylepšit (účinnost atp.).

                  U fotovoltaiky je situace úplně jiná. Účinnost panelů jde stále dost nahoru, laboratorně je už někde kolem 35%, nejlepší na trhu mají kolem 20% (běžně používané jen cca 12–14%). Pak se připravují vícevrstvé panely třetí generace, které budou fungovat i při menším ozáření a budou brát i difúzní světlo, což zvýší výrobu i o desítky procent (aktuálně nejlepší CIGS panely na trhu třeba o cca 15%).

                  Teď je cena pro instalovaný 1W fotovoltaiky (včetně měničů a příslušenství) někde kolem 100Kč pro malé instalace a u největších to padá až k 50Kč. Za 10 let to může padnout i na polovinu, s tím že navíc celková vyrobená energie díky novým technologiím bude o pár desítek % vyšší. A to už bude hodně zajímavé.

                  Bez dotací (které ale každoročně budou klesat) by se nenastartovalo.

                  Pro bikery, horolezce, turisty může být zajímavé oblečení se solárními články, které vzniklo jako vedlejší produkt. Zatím je to drahé, ale půjde to časem dost dolů (mimochodem používají se na to většinou právě tenkovrstvé CIGS články, jak jsem zmiňoval výše)

                  0 0
                  • Standa  

                    Fotovoltaika má asi své opodstatnění-ale přidám svoji zkušenost.Soused je ředitel jaderné elektrárny,tak občas dáme řeč a to co ti zaplatí za KW-12,25Kč následně vyberou příští rok od ostatních odběratelů.Na příští rok se takto promítne cca 3mld kč o které zdraží elektřinu.Nedává mi to žádný morální smysl.Spíš je to nepromyšlené plnění předpisu EU o alternativních zdrojích.Jako další vidím problematiku s klesající úrovní výroby fotovoltaických článků,přesunutím výroby především do Číny.Myslím tím,že články již druhý rok nevyprodukují tolik energie kolik mají.Neberu ani v potaz,jakou ekologickou stopu takový článek za sebou zanechá-na 100% se vše v třetích zemích ekologicky vytěží a následně ekologicky zlikviduje :-) No nevím,člověk by si na to musel vyčlenit tak týden,čerpat informace,pak přemýšlet a vidělo by se,takhle jen píšu,co jsem pochytil po sousedech:-(

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jop, cela produkce elektriny z fotovoltaiky je postavena na brutalnich dotacich vykupni ceny, kterou bohuzel musi zaplatit bezny odberatel.

                      Taky by mne zajimalo, jak bude probihat za nejakych 10 let proces ruseni/obnovy rozsahlych plati v panely. tezko spekulovat, zda na obnovy budou nejake dotace. Moje osobni vize je, ze mnozi kteri se rozhodli takto zbohatnout, se ztrati a panely bude likvidovat stat-a opet z penez danovych poplatniku.

                      Perlicka pro majitele kotlu na peletky: obili je v soucastne dobe levnejsi nezli peletky(prepocitano na vyhrevnost), hodne peletkovych kotlu umoznuje palit i obili. Treba toho vyuzit nezli stoupne cena.

                      Poznamka do denicku: sehnat pozemek na hranici dvou kraju, vyrobit soustavu motor-generator(pro dodoavani do site je nutne mit fazovy predstih), motor napajet z pripojky z jednoho kraje, elektrinu prodavat do druheho kraje, postavit maketu vetrniku. Hard-core reseni je postaveni dvou vetrniku naproti sobe;)

                      0 0
                      • Charles2k  

                        Likvidace fotovoltaických elektráren proti klasickým je vysloveně legrace. Ve většině případů se nosníky panelů pouze jednoduše zavrtávají do země a stejně tak jdou relativně jednoduše vytáhnout. Vlastní konstrukce (kromě nějakých natáčecích ve 2 osách), jsou poměrně lehké. Jinak pozemek nebývá nijak zvlášť narušen. U řady elektráren „údržbu trávy“ zařizují pasoucí se ovce :-)

                        Není důvod, proč by se měli majitelé ztratit. Buď jsou jasně sepsané nájemní smlouvy, nebo si sami nebudou blokovat vlastní pozemek.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jo, konstrukce, puda, to je jasny. Ale co samotne panely? Bezne elektrarny se nemusi kompletne obmenit kazdych par let, na to jsem narazel.

                          0 0
                          • Charles2k  

                            S tou obměnou to není tak horké. Prakticky všichni výrobci uvádějí životnost panelů min. 25 let, někteří i 30 let. Sice je to časem s menší účinností – udává se pokles cca 0,8% za každý rok, ale přesto je to celkem solidní hodnota.

                            Je samozřejmě otázkou, zda se nevyplatí, vzhledem k rozvoji technologií, funkční staré panely vyměnit dříve, třeba dejme tomu za 15 let za novější, efektivnější, které zcela jistě za takovou dobu budou. Staré pak prodat jakoby „bazarově“ za zlomkovou cenu, která by třeba pokryla náklady prací spojených s demontáží/montáží nových.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No, jasny..s tim vsim souhlasim(udaj o klesajici ucinosti necham plavat, potoze ho neznam). Ale samotny panel, to mas nejake sklo, nejaky duralovy ram, nejake chlazeni a samotne jadro, postavene na kremiku(dopovanem), nebo noveji na bazi ZnO(tusim). No, a co s timhle.

                              Kovy, plasty, sklo, to se bezne recyklovat necha. Co s tim jadrem? Pretavovani kremiku je dosti drahe, zaroven je pozadovana nejaka cistota a tak. Pred nejakou dobou se totiz mluvilo o tom, jak je recyklace tech panelu strasne nakladna a jak vpodstate jejich zisk nezaplati ani tu recyklaci. Predpokldam ze slo o stare panely na kremikove bazi. Proto se ptam, jak je to s temi novymi?

                              0 0
                              • Charles2k  

                                Přes recyklaci/likvidaci nejsem expert a přesně to nevím. Můžu ale zjistit. Je fakt, že vzhledem k relativně dlouhé životnosti panelů to zatím nikdo nemusel moc řešit. A tenkovrstvé panely jsou na trhu jen pár let… Věřím ale tomu, že až bude zapotřebí to řešit masověji, tak se řešení najde. Někteří výrobci již nabízejí zpětný odběr na konci životnosti panelu a spravují pro účely recyklace zvlášť oddělený účet, na který při prodeji převedou nějakou částku (třeba významný výrobce tenkovrstvých panelů First Solar)

                                Nové technologie (zatím) jsou amorfní, či mikroamorfní křemík, tzv. A-Si moduly, Cadmium telluride – CdTe moduly, CIGS moduly (měď, indium, gallium, selenium). Další generace počítají i s nanotechno­logiemi a přímým nanášením/lisováním prvků na kovové fólie – třeba www.nanosolar.com

                                Uvažuje se i organických látkách, barvivech, vodivé polymery, vícepřechodové struktury…

                                A co se týče vlastního křemíku, tak díky novým technologiím významně klesla jeho spotřeba při výrobě. Např. v r. 1976 byla 32g na 1Wp, nyní je kolem 10g/1Wp, brzy bude ke 4g/1Wp (mez je někde kolem 2g)

                                Něco se dá najít na http://www.tzb-info.cz/t.py…

                                ale nejsou tam zohledněna data posledních 2 let.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Kdyz neco zjistis, rad si to prectu.¨Ted uz vim v cem spociva nakladnost/ne­bezpecost tech panelu, v kadmiu. Jinak jak pises, vzhledme k zivotnosti panelu se zatim nikdo moc nestara o proces jejich likvidace. Odkazy proctu.

                                  Panely na bazi ZnO jsem zminil, protze pred nejakou dobou jsme meli v labu vzorky vrstev ZnO, ktere se mely pouzivat pri vyrobe panelu…zkusim se podivat.

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    kdyz to tady tak ctu, tak je mi do breku. kam se podela efektivita a logicky uvazovani. rozmistnit po pozemku lestenej bazmek s povrchovkou… plast nebo nerez to je fuk, ktery jednou za cas opucuju a kdyz budou ztracet lesk, tak je odmontuju a odvezu na novou povrchovku a staci mi jeden panel do kteryho to budou odrazet. ji bude to asi mit krapet horsi vlastnosti v seru a skoro tme nez farma panelu, ale bude to o dost setrnejsi.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Snahy jsou a funguje to. Jenomze naklady budou nekde jinde a asi by se to za soucasnych podminek tak nevyplatilo.

                                      http://www.solarhaus.cz/…ktrarnu.html

                                      0 0
                                    • Charles2k  

                                      Tohle řešení se uvažuje m.j.na Sahaře, kde jinak pro vysoké teploty klesá účinnost FV článků.

                                      Jenže tím, že klesá cena FV panelů, tak to není v našich končinách cenově zajímavé.

                                      0 0
                                      • drtyc  

                                        kolik stoji 5m ctverecniho plastu s povrchovkou a kolik stoji treba 1m ctverecniho panelu, ze to neni zajimave.

                                        0 0
                                        • drtyc  

                                          ps: snazim se jen poukazat na zjevnou absurdnost a neefektivitu zeleneho hospodareni a pokrivenost dotacni politiky, ktera dotuje jeden pristup i kdyz je hned vedle druhy levnejsi hned od zacatku.

                                          podle me to neni nic jineho nez vlastizrada/tunel podle toho kde ty penize skonci za kolaudaci a za provoz.

                                          0 0
                                          • jose  

                                            všechno má své pro a proti…když to vezmeme trošku nadneseně, tak tady se všichni za zelenou energii plácají po ramenech jak jsou ekologický a v číně kde to vyrábí, tak zase znečištujou životní prostředí výrobou věcí ktomu potřebných…:-)

                                            0 0
                                        • Jenda  

                                          a kolik elektriny ti vyrobi 5m2 plastu s povrchovkou? NIC.

                                          kdyz uz narazis na elektrarny zalozeny na zrcadlech tak ty nikdy nefungujou jako fotovoltaicky ale jako klasicky tepelny kdy je paprsek soustredenej do jednoho mista a vlastne se tak ohrejva voda – bud se to resi parabolickejma zrcadlama kde v jejich stredu vede trubka s ohrivanou kapalinou a nebo je to soustava planarnich zrcadel ktery smerujou na jednu vez (od tohodle konceptu se uz ustupuje protoze potrebujes pro kazdy zrcadlo servomotor a tedy nestaci tebou vychvalovany kus zrcadla). Vyroba kvalitnich parabolickejch zrcadel taky neni zadna prdel a financne je to dost narocny, navic je trochu obtiznejsi udrzba. Nicmene tusim ze v Emiratech se stavi na tomto principu elektrarna ktera by mela pokryt znacnou cast spotreby el. energie celejch emiratu.

                                          Jeste dodam k tvemu odporu k plynovym elektrarnam – ty se staveji proto ze jsou schopny relativne dobre vykryvat poklesy vykony v cely siti a funguji mimojiny jako zalozni pro pripadny odstavky jadernejch elektraren – spustit plynovou elektrarny je mam dojem otazka hodin, klasickou uhelnou elektrarnu uvadis do provozu pry nekolik dni.

                                          Jaderna energetika je super ale s momentalnimi technologiemi to ma perspektivu tak na 100 let max – ono toho uranu fakt neni zas kdovijak moc. A jak pise Charles2k – kdyby se nenasypalo do vyzkumu jadra (zejmena pro vojensky ucely) takovy desny prachy tak dneska vsichni topime uhlim. Ja nerikam ze je solarni energie buh vi jak zazracny reseni ale dneska uz je to plnohodnotna alternativa a cena takto vyrabeny energie (nedotovany) se uz vyrovnava klasickejm zdrojum. Pokud te to hodne zajima doporucuju treba konferenci ICCG – budes se mozna divit jakej je kolem toho pokrok a ze to rozhodne neni slepa ulicka.

                                          To ze se nektery reseni zda tobe podle „selskyho“ rozumu efektivnejsi a vyhodnejsi jeste neznamena ze tomu tak je.

                                          0 0
                    • Charles2k  

                      Smysl dotací je, jak už jsem psal výše, v nastartování vývoje a výroby. A daří se to. Proti tomu co státy investovaly svého času do vývoje jaderných elektráren se do fotovoltaiky investoval zatím jen nepatrný zlomek.

                      Ad Čína – nebál bych se toho. Ve většině případů se tam vyrábí podle Západní/americké technologie (nebo jsou vlastníci/podílníci přimo Západní firmy). Jistěže hrozí o něco více problémy s kvalitou, ale „dobrá Čína“ je dostatečně kvalitní. Vždyž se tam vyrábí i většina hi-tech produktů z oblasti výpočetní techniky, nejšpičkovější mobily atd.

                      S klesající účinností to není nijak tragické, udává se cca pokles 0,8% každým rokem, což docela jde.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Souhlasim, inovace bez penez nejde. Na jedne strane mas penize(a neni jich malo), ktere jsou na vyvoj prototypu, zavadeni novych technologii do seriove vyroby a tim snizovani nakladu, snizovani ceny samotnych panelu. Na druhe strane mas ale dalsi penize, ktere odtecou do kapes prodejcu elektriny, protoze je nastavena nejaka mira dotaci a ty penize si pak vybere vykupce elektriny na tech, kterym elektrinu prodava.

                        Pokud by cely proces fungoval tak, ze energeticka polecnost by mela zajem mit cas sve produkce ve fotovoltaice, zafinancovala by vyvoj a v budoucnu na tom vydelal-cili regulerni investice, nerekl bych ani popel. Da se predpokladat, ze i tak by si penize vlozene do inovaci promitla do cen prodavane elektriny.

                        0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Me na te fotovoltaice dost vadi zabory krajiny- proc se to sakra musi stavet na zelene louce???

            Kolem Prahy i vsude jinde uz zabiraji krajinu ohromny plochy skladu a megagigamarketu s velkou stresni plochou- to je prece idealni misto pro panely, a jeste by usetrili v lete za klimatizaci.

            0 0
            • jose  

              však toho už taky roste jak houby po dešti…jen to tolik nebije do očí :-)

              0 0
            • Charles2k  

              S tím souhlasím, rovněž se mi zdají střechy na to ideální. Třeba v Německu je výkupní cena pro elektrárny na volné ploše o dost nižší než na střechách. U nás je jen minimální rozdíl. Od r. 2011 by se to údajně i u nás mělo změnit.

              0 0
            • Jenda  

              na jednu stranu mas pravdu, na druhou ta plocha mezi tim lze pouzit jako pastvina – spojis vyrobu elektriny s ekozemedelstvim:-) a hlavne tu pudu zabiras docasne – ve chvili kdy se ti ji vyplati pouzit zase jako zemedelskou do tydne elektrarna zmizi a nebude po ni ani stopy – to se o tech silenejch velkoskladech rict neda. Ono je to paradoxni ale u nas je zemedelsky pudy v podstate nadbytek, pro nas je levnejsi potraviny dovazet nez je tu pestovat :-( To ze na tech skladech nemaji elektrarny je jen ukazka toho ze ty co to buduji ci provozuji uvazuji jen jednim smerem, takhle by nadherne vydelavali i v pripade ze budou mit problem s pronajmem.

              0 0
              • vladaza  

                kydž třeba sleduji výstavbu skladu Kauflandu /resp. jeho další rozšiřování/ u Olomouce, tak mám dojem, že jde jen „vo to“ zabrat co největší plochu na lukrativním místě, zajímalo by mě na kolik procent je naplněna zbožím hnusná hala, která už tam stojí? jsem kapku mimo volty, ale když vidím, jak tyto obludy mrší vzhled krajiny, tak mi to nedá

                0 0
              • drtyc  

                plochu mezi nebo plochu pod a mezi? s tou plochou mezi to neni nijak zhavy podle toho co jsem videl nainstalovany u kurdejova pokud si dobre vzpominam, tak tam toho na pastvinu moc nezbylo.

                0 0
                • Jenda  

                  jo jako logika veli nezabirat zmedelskou pudu ale dokud u nas bude zemedelska produkce tak draha ze je lepsi nechat pozemek ladem tak proc tam neudelat elektrarnu ktera to nijak nedevastuje.

                  0 0
            • drtyc  

              no ja ti nevim, ale pokud jsou sberny suroviny do 5km tak je ta strecha primo nevhodna. vem si kam se dostanou sprejeri… tak takovy sberac kovu a dalsich surovin denne trenovany na tom nebude taky spatne.

              0 0
    • palkac  

      Jak již bylo řečeno, můžeš měnit jen dodavatele silové elektřiny, zbytek je dán lokálně a je regulován. Vyber si koho chceš a pořádně si pročti smlouvu, ať neplatíš nějaký extra připojovací poplatek apod navíc. Co se týče spolehlivosti, tak existuje tzv. dodavatel poslední instance, takže se nemůže stát, že když někdo zkrachuje, tak Tě odstřihnou. Jen pak budeš platit cenu stanovenou ERÚ.

      Rozdíl mezi cenou na burze a pak finální je dán mnoha faktory, a tím hlavním je, že obchodníci jsou tzv. subjekty zúčtování, tj. odpovídají za odchylky od nasmlouvaného množství. Jelikož obyvatelstvo je obecně dosti nepředvídatelný spotřebitel, tak musí dodavatel kompenzovat své špatné odhady od reality, což se projeví na vyšší ceně. Pokud bys plnil domluvený diagram zatížení, tak dostaneš burzovní cenu s 3% marží. Vyšší cena zohledňuje komfort si doma zapnout co chci kdy chci.

      Jinak doporučuju důvěřovat spíše vetším obchodníkům s elektřinou, protože zaručují víceméně srozumitelnou smlouvu a příjemé prostředí pro vyřizování administrativy.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.