OT: koupě zahrady s chatou bez realitky

44 nepřečtených
  • vasek80

    Mám v plánu kupovat zahradu s chatkou. Je to od starších lidí, kteří už se na zahradu nedostanou.

    Vzhledem k tomu, že nezadali prodej žádné realitce, tak řeším jakým způsobem uskutečnit převod peněz i zahrady. Nemám představu kolik bych platil u notáře.

    Představoval jsem si, že si někde seženu kupní smlouvu (pár jsem jich na netu našel), po podpisu smlouvy podám návrh na převod na katastru nemovitostí. Tak a teď jak s placením? Toto asi pro jistotu řešit u notáře úschovou aby uvolnil peníze po převodu. Ač se jedná starší lidi, tak se mi nechce posílat peníze předem, dokud nebudu vedenej v katastru jako majitel.

    Byt jsem také kupoval mimo realitku a smlouvu nám skontrolovali na katastru a jelikož jsem to řešil hypotékou, tak banka uvolnila peníze až po vkladu zástavy a převodu na mě. Nevím jestli se něco za těch skoro 10 let nezměnilo.

    Máte někdo zkušenost kolik si notář za úschovu peněz účtuje a případně další rady jak postupovat?

    0 0
    • oddie  

      Záleží na ceně.

      0 0
    • felix.org  

      Podle notářskýho tarifu by to pří kupní ceně 250k Kč mělo být 2.100,–Kč + případná DPH.

      0 0
    • felix.org  

      S tím, že je to bez realitky bych problém neměl, ale s tím, že si smlouvu stáhnu na netu a upravím si ji pro svoje potřeby, to už bych nedělal. Asi je to profesionální deformací, když denně vidíš lidi, kterým bylo při statisícových výdajích líto pár tisíc pro klid duše přidat a nechat smlouvy, nebo aspoň jejich kontrolu na odborníkovi a teď přicházejí s křížkem po funuse.

      U notáře nic neuhádáš, ten jede podle tarifu a cena za kupní smlouvu, návrh na vklad a úschovu bude vždycky stejná (v našem případě cca. 10.000,–Kč + DPH), nicméně s advokátama se dá na ceně domluvit a jít níž. Kdybys byl z Brna nebo okolí, tak bychom se o tom mohli pobavit. V tvým případě si budeš muset případně domluvit někoho u vás.

      Jinak ještě pozor, návrh na vklad se nově vyplňuje elektronicky a pak vytištěnej nese na katastr.

      0 0
      • vasek80  

        V čem myslíš, že jsou problémy. Mě jde o to, aby to prošlo na katastru a převedlo se to na mě. Skryté vady žádné nepředpokládám. Pokud by tam bylo nějaké věcné břemeno, tak to neprojde předpokládám přez katastr.

        Jinak ještě se můžu zkusit se domluvit s kamarádem, ten kupoval před pár lety také zahradu, jestli by mi půjčil přepsat jeho smlouvu (ten to měl od realitky), občanskej zákoník snad před platností nového ohledně smluv nenovelizoval, tak by mi mohla také vyhovovat?

        Tuším, že i na katastru byla nějaká možnost nechat si sepsat či skontrolovat kupní smlouvu. Vím, že když jsem kupoval byt, tak nám první kupní smlouvu vrátili, že nevyhovuje. Také to bylo bez realitky.

        Já vím, že je to možná šetření na špatném místě, ale ještě 4 roky mám hypotéku na byt a už takle si budu část peněz půjčet od rodičů a za těch 10k co bych nechal u notáře mám sekačku, natřenou chatu i plot, gril…

        0 0
        • felix.org  

          Já neříkám, že to nepůjde a budou problémy. Samozřejmě to všechno může v pohodě klapnout bez notáře nebo advokáta, ale můžou se následně objevit situace, na který by pořádná smlouva měla myslet (právní, faktický vady, náhrada škody, smluvní pokuta apod.). Případná věcná břemena, zástavní právo apod. ověříš sám snadno v katastru. Taky je tady určitá jistota, že s odborníkem všechno klapně napoprvé a nebudeš pak na katastru návrh na vklad podávát opakovaně a opakovaně platit. Jaké kvality jsou smlouvy na netu nevím, nepoužívám je.

          Každopádně bych nespoléhal na nějakou vstřícnost na katastru. Možná u vás jsou tam ženský příjemný, ale v Brně z nich mám pocit, že v minulým životě dozorcovaly v koncentráku.

          Jinak je mi saomzřejmě jedno, jak to uděláš, jen ti nabízím svůj pohled na věc :-)

          0 0
          • vasek80  

            Já jsem za tvůj pohled na věc moc rád.

            Níže jsem reagoval dříve než jsem si mohl přečíst tvoji odpověď.

            0 0
            • felix.org  

              Ten katastr samozřejmě zknotroluje, jestli jsou správně označený nemovitosti, případý spoluvlastnický podíly, jednotliví účastníci, správně označený LV, kat. území atd. Další, vedlejší smluvní ujednání (náhrada škody atd.), nekontroluje, je mu to jedno a vlastně mu to ani nepřísluší.

              0 0
              • vasek80  

                To je mi jasný.

                Zkusím tedy kamaráda, jestli by mi za nějakou drobnou úplatu půjčil p přepisu jeho kupní smlouvu a nebo budu přemýšlet jaké vady a problémy by se mohly na zahradě vyskytnout. Aktuálně mě nic nenapadá, protože je tam malá zděná chatka cca 3×2,5m a dřevěná kůlna na zahradní nabytek a vybavení + je tam přivedená el. a obecní vodovod. Zkusím i pohledat na nettu co vše se může stát. Zatím moc dík

                0 0
        • vasek80  

          Mi to nedalo a volal jsem na katastr. Paní říkala, že po podání návrhu a zaplacení 1000,–- jejich právník kontroluje smlouvu a pokud je tam chyba, tak sdělí jaká a po opravě se musí znovu zaplatit ten 1000,–- poplatek a už to musí projít. Prý údajně vrací hodně smluv a sama mi říkala, že tak ušetřím za notáře.

          Teď je mi ale jasné, že jejich právník kontroluje pouze povinné náležitosti smlouvy a pokud ty i nějaká slabá smlouva obsahuje, tak projde. Na druhou stranu si nedovedu představit v čem mě může smlouva od advokáta navíc ochránit. Před rokem jsem si nechal udělat smlouvu na pronájem bytu a stejně mi u advokáta jeho sekretářka vyplnila do jejich vzoru moje podmínky a soupis vybavení bytu a vytiskla. Ta smlouva se oproti některým volně ke stažení moc neliší.

          0 0
          • grim334  

            Máma je advokát a lidi jako ty a smlouvy z internetu řeší každý den. Ve výsledku to ty lidi stojí nemalé peníze a další starosti navíc. Tím nechci nahrávat advokátům kšefty, ale asi bych si 2× rozmyslel jestli mi to stojí za těch pár korun co ušetřím smlouvou staženou z netu.

            0 0
            • vasek80  

              Mě je jasný, že třeba u koupě bytu, auta, nějakého díla je potřeba si to pořádně ošetřit. Namátkou třeba mě napadá smluvní pokuty za nedokončení nějakého díla v určeném termínu, dále třeba byt který se teprve bude zařizovat a dodělávat na přání budoucího majitele, aby vše bylo sepsáno co si navymýšlí a zase včetně termínů.

              Tohle mi ale přijde jako jiná situace, 400m zelené plochy zapsané jako zahrada a 10m zapsaných jako zastavěná pocha, kde je chatka. Stav jsem viděl, překvapit mě snad v budoucnosti může jen el. vedení a voda, a proti tomu mě ani smlouva sepsaná u notáře či advokáta neochrání (navíc pár metrů el. kabelu a plastových trubek na vodu vyjde na pár korun). Jiné zatajené skutečnosti co by mi mohli předchozí majitelé tajit mě nenapadají. Navíc, když jsem se o té zahradě dozvěděl přez známého, který má vedle nih zahradu a on mi říkal, že už jim jejich věk nedovoluje se o zahradu starat a syn bydlí 150km daleko.

              0 0
              • Člověk a jeho svět  

                Podívej, smlouvy jsou zejména pro extrémní případy. Kdyby vše fungovalo tak, jak má, postačí podání ruky.

                Osobně nedoporučuji šetřit na smlouvě i při koupi zahrady za 250 tisíc. Nevíš, co se může stát.

                0 0
              • scret  

                nejak nechapu, u auta za „kilo“ pripadne bytu bys to resil a u koupe zahrady nechces… Nic proti…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  zahrada a chatka. bys chtěl statickej posudek na chatku, rozbor půdy a podzemních vod, nebo třeba i co tam kdy pěstovali? :-)

                  0 0
                  • scret  

                    Spis nez „stav“ je dulezity to pravni osetreni, kdy, kam a jak pujdou prachy, za jakych podminek atd.

                    0 0
                • vasek80  

                  Auto možná nebyl nejšťastnější příklad, ale i u něj se může později zjistit, že bylo vytopené nebo po totálce vyvařené ze dvou jiných. Naopak na 30 let užívané zahradě kde je malá zděná chatka mě nenapadly žádné problémy, které by se mohly vyskytnou a pro které bych měl být smluvně ochraněn.

                  Nedošla mi ta přijezdová cesta, ale tam už mám zjištěno, že je to ostatní komunikace v majetku města.Studna na které by bylo břemeno tam také žádná není a pokud po prvním dešti zjistím, že mi teče střechou, tak to opravím.

                  K tomu kdy, jak a kam půjdou peníze mi přijde zajímavá rada s tím účtem v bance vázaným na převod na katastru. Pokud to bude takto, tak jak píšeš, že to je hlavní, tak nutnost vyhotovení smlouvy u profíka padá. A spíše by mě měl trápit ten stav.

                  0 0
                  • scret  

                    vychazim z praxe, casto lidi resej stav a buhvijaky kraviny a neresej castokrat pravni stranku veci…

                    Je pak celkem uz jedno, jestli napr. dum ma nekde fasadu odfouklou, kdyz muzou prijit o prachy…

                    Ale jak jsi psal, pokud tohle mas, veris prodavajicim, mas zjisteny stav, pak bych to asi neresil…

                    0 0
          • se-se  

            řešil jsem to omezením převodu nemovitosti v můj prospěch (je to totéž jako zástava například při úvěru) – to provedou okamžitě a prodávající už nemůže nemovitostí disponovat po celou dobu než se provede převod. Taky jsem to jedou dělal přes banku dokumentárním akreditivem. Obojí je lebnější než notář a je to na počkání.

            0 0
            • vasek80  

              Aha o tom jsem nevěděl. Budu se muset informovat na katastru. Tedy teoreticky je to zadat omezení převodu nemovitosti, pak podepsat smlouvu a klidně zaplatit dohodnutou cenu a zadat vklad do katastru na nového majitele.

              0 0
              • se-se  

                na katastr jsme jeli společně a peníze dostal do ruky u okýnka., kde jsme podali to omezení. Pak až to bude tvoje ho nemusíš rušit a máš zajištěný, že ti nikdo nemovitost nevyfoukne podfukem ani nelze aplikovat exekuci.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jeee..ty zijes?:)

                  0 0
                  • se-se  

                    ahooj to víš žejo – jen jsem teď měsíc nějak tak přeskupoval svůj život (taky za to může bajk :-)). Ono taky měsíc pršelo a já moknul v Alpách a pak v jižních Čechách.

                    0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Přes tu banku to je hodně rozumné. Notář je taky pouze jenom člověk :)

              0 0
          • scret  

            jak ti radi felix.

            Katastr ti kontroluje jen fakticky veci, tzn. jestli mas spravne sepsane podily atd. atd. To jestli mas smlouvu pro tebe krajne nevyhodnou, nejake zaludnosti (nepredpokladam v tvem pripade) osetreni atd. to uz samozrejme nekontroluje a je mu to burt…

            Rozhodne doporucuju nechat smlouvu vyhotovit advokata, notare… Jak pise Felix, muze to klapnout, ale taky nemusi a pak se se zlou potazes…

            Sam jsi napsal, ze je to nejspis skudleni na nepravem miste…

            0 0
    • kesu  

      pokud se chceš obejít bez notářské úschovy doporučuji následující postup:

      1. do smlouvy napsat klauzuli odhledně daně z převodu nemovitosti (peníze

      na zaplacení daně a posudku)

      1. napsat do smlouvy článek o případném doplnění údajů pro případ

      odmítnutí zápisu katastrem. Tedy pokud KN odmítne zapsat nového majitele musí obě strany do X dní návrh opravit apod.

      1. hned po podpisu smlouvy podepsat návrh na vklad a předat peníze

      v hotovosti. Tobě zůstane návrh na vklad a smlouva a prodávajícímu peníze. Osvědčenej model.

      1. pokud KN zapíše, pak se ujistit, že prodávající odvedl daň. Pokud by

      se tak nestalo, může ji finančák chtít po tobě.

      1. pokud KN z nějakého důvodu nezapíše, pak bod 2..
      0 0
      • kesu  

        jinak ale teda smlouvu doporučuju nechat na odborníkovi. Jistota je jistota

        0 0
      • newbie  

        jenže pokud KN nezapíše a prodávající nedoplní návrh (zemře / odstěhuje se / prostě se mu nechce, protože už prachy má), máš problém

        0 0
      • scret  

        OK, jen s tim, jak bude pak vymahat ze starecku penize, ktery uz je davno dali svejm detem a vnouckum? jen priklad, kdyz nedojde z nejakyho duvodu k prevodu, bohuzel realny…

        0 0
    • baty  

      Vazany ucet u banky a je to, ten postupuje presne podle smlouvy. Oni na tebe prevedou chatku a az to bude na katastru a banka tu informaci bude mit, tak jim posle penize…

      0 0
      • vasek80  

        Máš nějakou zkušenost s konkrétní bankou? Teď jsem byl v CSOB, kde mám účty a koukaly na mě jak z jara co že to chci. Nakonec v ceníku nějakej vázanej účet našel, ale poplatek byl 0,2% ze složené částky (což by šlo) ale minimálně však 9000,–-

        0 0
        • ppoli  

          Myslím, že banka je na nemovitosti ideální a nejlevnější. V každé se to jmenuje jinak, já měl spořitelnu, kupodivu vycházela nejlevněji. Peníze přijmou a vyplatí až tehdy, když prodávající doloží převod a zaplacenou daň.

          Akorát je tam vždy nějaké to minimum, takže se to na chatku nemusí vyplatit.

          0 0
    • rainbowone  

      Začal bych tím, že si prověřím danou nemovitost na katastru.

      Tam zjistíš komu majetek opravdu patří, zda tam nejsou zástavy, exekuce a nebo věcná břemena.(uživaní příjezdové cesty, studna a další záludnosti) (http://nahlizenidokn.cuzk.cz/

      Jestli smlouvu svěřit profíkovy je na tobě ale nesmíš zapomenout uvést do smlouvy vše čeho se prodej týká – tj. čísla parcel a nemovitostí (stav nemovitosti) a důležité je uvést datum jak podpisu smlouvy tak si určitě dej i nejzaší lhůtu do kdy má být proveden přepis (což prodávajicí neurychlý ale urychlí to případné obstrukce). A taky doporučuji vložit si tam větu, že prodávajicí má povinost spolupracovat při převodu.

      Taky je dobré nechat prodávající podepsat čestné prohlášení, že tam nejsou v době podpisu smlouvy žádné zástavy a nebo exekuce.

      Peníze ti Deponuje (uschová) banka, je to levnější než právní nebo notařská úschova.

      0 0
      • vasek80  

        Dík moc tobě i batymu nad tebou. O té možnosti složit peníze u banky jsem nevěděl.

        Příjezdovou cestu jsem kontroloval, její vlastník je obec a je vedená jako ostatní komunikace.

        0 0
    • Honzajs  

      A co takhle nedělat to u notáře, ale advokáta ? NOtář je „vyšší“ a dražší level, advokát má taky možnost úschovy peněz (musí mít na to zvláštní účet) a nechat si sepsat smlouvu.

      Normálně vezmu telefon a zavolám. 250000 Kč není zas tak málo, abych mohl blbě šetřit. Navíc, podpis u adviokáta, může mít kladný psychologický účinek na prodávající.

      Já řešil takto byt přes realitku s úschovou peněz u advokátky a napsání smlouvy. katastrem prošlo bez problému.

      0 0
      • Honzajs  

        Mimochodem ve smlouvě byla klauzule, že advokátka uvolní peníze až po zapsání na katastru=nové LV na moje jméno

        0 0
        • Reggie  

          ještě je dobré mít ve smlouvě, že advokát vyplatí prodávajícímu částku mínus daň a daň pošle na FÚ. Tak se vyhneš případnému placení daně za prodávajícího pokud to neudělá.

          0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Koukám, že těm advokátům nějak věříte.

          0 0
        • scret  

          tak jinak by ta uschova byla k nicemu ne?:)

          0 0
    • vasek80  

      Tak nějak mi nedošlo, že máme v rodině vzdáleně příuzného advokáta. Pošle mi nějakej mustr smlouvy, takže smlouvu už řešit nebudu.

      Zítra jsem myslel že zajdu na katastr abych si zjistil zda na pozemu není nějaké omezení. Koukal jsem že nabízí katastr nahlížení online a v té mapě není žádné omezení evidováno. Netušíte někdo jestli v té mapě mají vše zanesené? Já se tam raději zajedu zeptat.

      http://sgi.nahlizenidokn.cuzk.cz/…default.aspx?…

      0 0
    • vasek80  

      Tak jsem nakonec vše zadal sepsat a zařídit advokátovi.

      Sice jsem měl jednu smlouvu od realitní kanceláře od známého, který zahradu prodával a další smlouvu od lidí, od kterých ji kupuji, kteří ji kupovali před 6 lety, ale prostě takle to bude bez starostí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.