Orientační měření lactátu pomocí hodinek/sporttesteru

179 nepřečtených
  • vasek80

    S věkem už nesleduju každý rok novinky v nositelném zažízení. Nicméně mě celkem zaskočil jeden známý co soutěžně běhá. Má chytré hodinky Garmin a říkal mi, že je tam funkce měření úrovně kyseliny mléčné a ty hodinky používá jako osobního trenéra.

    Já mám také už několik let Huawei Watch 2 a také je tam aplikace pro tréning, kdy mi podle nějakých průměrných zón říká kde co a hlavně je to barevné, hezké a jsou tam grafy:-) Nijak jsem tomu nepřikládal váhu.

    Jen ze zvědavosti, umí dnes už chytré hodinky nějak vyhodnocovat reálně tréning svému uživateli a cca lépe trefit tepové zóny než jen nějaký populační průměr?

    EDIT: omluvte slovo lactát v nadpise, googloval jsem v aj. a nechápu jak jsem to mohl vytvořit

    0 0
    • PLATYPUS3  

      To máš podobné jak s těma pláštěma, nezlob se ;-) Pro vytrvalostní jízdu musíš mít v sobě cit, čísla jako odrazový můstek dobrý. Sám jsem začínal na kole s kadenčákem a tepákem, roviny točit 80–100, ok tak jo, jednoduché jak sviňa, to že ve čtyřiceti nedostanu do sebe techniku šlapání jako mlaďoši co to točej s nášlapama od patnácti už mi ale nikdo neřekl:-D to samý s tepákem, tepat do kopce po aerobní práh, ok tak jo, v knížce psali že to může být zpožděné ty údaje, co to je? :-D Tělo si to pamatuje když se jde víckrát přes závit, budík ti to ale nenapíše, tam si podle čísel stále ok, tělo si to nechává pro sebe, sčítá se to a pak ti to dá sežrat. A sčítat se to může v řádu dnů, týdnů … než ten plášť řízneš nebo cvakneš. Laktát se měřil z krve píchancem do ucha, teď se to dá vypočítat, tak jo, aby to nebylo jak s tou tepovkou.

      1 0
    • novas752  

      Je to docela dobrý. Zvlášť když to máš na ruce celý den. Nějak to počítá VO2max, různý ukazatele stavu tréninku – regeneraci, krátkodobou a dlouhodobou zátěž, tep, variabilitu srdečního tepu, kvalitu spánku, spočitá si to tepový zóny atd. Je to další „něco“ co může motivovat jak v tréninku tak ve zdravějším životním stylu. Stejně tak je na tom už předem docela poznat, že na tebe možná něco leze…

      3 0
      • Xixao  

        No , když vidím kvalitu dat, která leze z měřiče že zápěstí, tak je to dobrý asi tak maximálně na zjišťování jestli na tebe něco leze. Zbytek nemá bez kvalitního hrudního pasu smysl. U spousty sportu a činnosti ten měřič na zápěstí totiž nefunguje dobře – extrémně zkresluje.

        Motivovat k lepšímu výkonu tě to asi může, to je fakt, ale s realitou to společného nemá nic.

        1 4
        • vasek80  

          Já mám relativně levně staré hodinky Huawei watch 2. A tepy měří překvapivě přesně. Do nějakých 150 tepů bych to řekl že tepák nepotřebuju, to celkem odhadnu. Nad 150 když jdu nadoraz, tak netuším, jednak nepoznám rozdíl jestli mám 170 nebo 190. Tam bych klidně nějakému zkreslení třeba věřil, protože si myslím, že maximum mám víc než mi ukazují. Nikdy mě to nenapadlo mít pulsmetr a hodinky. Když jsem si zkoušel počítat na zápěstí a koukat na hodinky, tak mi to sedělo.

          0 1
          • MirosPikos  

            Tak jestli měří přesně můžeš říct v okamžiku kdy to máš s čím srovnat. Pro nějaký hobby použití budou hodinky typu Garmin ok. Sám používám Forerunner 255. Chvíli jsem bojoval s nepřesností ale stačilo je dát na ruce výš.

            Uděláš si vyjížďku a hodinky ti vyhodnotí přínos tréninku. V jakých pásmech ses pohyboval a co ti to přidalo. Jen mi tedy přijde, že to až moc chválí. Možná je to marketing, aby se to dobře prodávalo. I třeba že ti to zhodnotí tvou kondici a řekne, že odpovídá věku 30let namísto 38 apod.

            Ale celkově vzato jezdím jinak, dřív jsem nasadil tempo a jel. Teď si přidávám krátké sprinty a ono je to skutečně znát. Za stejnou dobu a stejný kilometry udělám pro kondici víc než dřív. Pokud se tomu dá věřit.

            Zkus nějaký hodinky od Garminu půjčit a měsíc dva vozit. Uvidíš sám, co ti to napíše a jestli ti to k něčemu bude.

            0 0
        • novas752  

          Záleží jak komu, někomu hodinky blbnou, někomu měří bez problému. Já jsem naštěstí ta druhá skupina. Kontrolní záznam z hrudního pásu do mobilu se mi téměř nelišil ani ve vysokých číslech. Jasně, pro co nejpřesnější trénink intervalů atd. to asi neni ono, ale pro nějaké sledování jak na tom jsem je to za mě úplně bez problému.

          1 1
          • vasek80  

            S jakým konkrétním modelem máš zkušenost?

            0 0
          • plzakj  

            Musi to prosvitit kuzi, sadlo a zily. Kdyz je chladno, funguje to daleko hur. Novejsi modely maji vic diod, takze prosviti lip. DCrainmaker ma super videa a srovnani s hrudnimi pasy. Tep merenej optikou na ruce ma taky prodlevu.

            Navic mi vadi mit odkryty zapesti, abych na to videl. A uple nejvic mi vadi (i v lete) za to nemam pred sebou na riditkach a musim cumet na ruku.

            Premejslel jsem o samostatnym optickym senzoru na ruku, abych mohl mit hodinky na riditkach a “oblikalo” se to snaz, nez hrudni pas (treba, kdyz zapomenu a uz mam na sobe X vrstev…), ale po “pruzkumu trhu” jsem se vratil ke garmin pasu, pokud jdu na kolo za ucelem zlepsovani fyzicky.

            Mam fr935.

            1 0
            • novas752  

              Jo hodinky jsou dobré spíš pro zaznamenávání. Je to takový jednoduchý, jedna věc + mobil a vystaráno.

              1 0
              • vasek80  

                Ano spíš zaznam. Nekoukám na ně, jen mám upozornění na +150 tepů a pod 100 a to mi stačí

                0 0
      • vasek80  

        Máš zkušenost s nějakým konkrétním modelem? Tohle mi přijde hodně zajímavé. Co jsem koukal, tak mezi běžci je to hodně nošené.

        0 0
        • pazda  

          Mám Fénix 7X a při porovnání s Garmin hruďákem tam skoro není rozdíl. Sice si ho stejně beru na kolo i běh, ale spíš ze zvyku. Největší rozdíl ve čtení tepu se projeví při rychlém intervalu např. 15sec na max a pak zvolnit, hruďák je v tomto prostě rychlejší. Na kolo používám Edge 1040 a z Fenixů jde do něj broadcastovat tep přes Bluetooth. Nicméně na kole se spíš lépe trénuje s výkonem než s tepem, dá se tam rychleji poznat, že jsem mimo. Jinak co se týče tréninkových funkcí, tak pro mě největší deal je v monitoringu zátěže během týdne, kdy dle stavu (spánek, stres, únava z minulých aktivit) plánuji trasu a zátěž na daný den. Jinými slovy mi hodinky zabraňují v přetrénování a umožňují se mi rychleji zlepšovat než kdybych to jen odhadoval.

          2 0
          • MirosPikos  

            To by vysvětlovalo můj problém. Drtím intervaly na kole a výsledky jsou dost variabilní v přehledu „Training Effect“. Víceméně stejné úseky, stejná intenzita i trvání a někdy mi to interval vůbec neukáže když se průběžně dívám na hodinky. Jindy překvapivě naroste anaerobní sloupec.

            0 0
            • pazda  

              To se mi přesně taky stávalo při běhání na krátké maximální intervaly. Prostě 15sec max sprint mi to příliš nebere ani kdybych vyplivnul plíce. Naopak na kole, kde mám většinou delší intervaly s pomalejším nástupem to není tak velký problém. Porovnával jsem to na trenažéru, kde jsem měl obě hodnoty před sebou (hruďák a tep z F7×). Když to shrnu, na kolo a standardní běh mi stačí zápěstí a na běh s intervaly, případně trénink výbušnosti na kole beru hruďák.

              0 0
              • MirosPikos  

                Právě jsem zkoušel i delší intervaly a neviděl jsem v té nepřesnosti příliš rozdíl. Fakt je ten, že teď pár dní drtím Gravel a tam to funguje nějak líp. Možná je to znamení :)

                0 0
                • pazda  

                  Jaký máš model Garminu? Máš dost utažený řemínek?

                  To bude určitě znamení :)

                  0 0
                  • MirosPikos  

                    Forerunner 255. Řemínek ok, měří přesně, jen ty intervaly prostě nějak hůř. Možná je to znamení pořídit si pás :-)

                    0 0
                    • plzakj  

                      Nestyd se :)

                      Pas meri elektricky signal zatimco optika roztahovani “cevek”. Ve specifickych situacich je ta optika proste zpozdena. Ne kvuli senzoru, ale kvuli tomu, jak se chovaj ty cevy, pripadne schoponost na ne dosvitit.

                      2 0
                    • krokus  

                      Stejné hodinky, moc mi to nefunguje ani při utažení. Asi jsem jedním z těch, kteří mají divné zápěstí… Snad aspoň tomu klidovému tepu jde celkem věřit.

                      0 0
                      • J1RKA  

                        proste, mereni tepu ze zapesti ma svoje limity, jeto delany pro nenarocny aktivity, napr turistika, tam nepoznas rozdil v mereni, klidovej to umi taky naprosto presne, a ani nemusis mit utazeny hodinky, bezne pod ne strcim jeden prst.

                        Pokud ale chces hodinky vyuzivat k treninku, tak hrudni pas je s merenim uplne nekde jinde

                        vcera jsem to zrovna zkousel na cca kilometrovym rovny useku, kde byl celkem strmej kopecek < cca 50–60m > jezdil jsem opakovane rovinky na tepu 100 a brdek naplno, rozdil v tepech 8 – 16 spozdeni cca 10 – 15 sec, uplne mi prijde, jakoze srdce tu krev pumpuje na dulezitejsi mista nez je zapesti, jeto ale jenom moje uvaha, nejsem doktor, proste mito tak prijde :D

                        0 0
                        • novas752  

                          Tak to je klidně možné, stejně tak lidi co maji problém se stydnutím prstů v zimě = horší prokrvení. Stejně tak když pojedeš v krátkym při 13°C budou cévy v ruce stažené víc než kdybys jel v dlouhym.

                          1 0
                          • ladys  

                            To jsem tady psal taky a dostal jsem pěknou sodu :D ruka se ochlazujetak daleko rychleji. Je rozdíl i podle rychlosti jízdy. Do kopce je zpoždění menší nez na rovině v 40km/h

                            0 0
                      • vasek80  

                        Klidový bude cajk. Když to tam měří doktoři. Tedy jen kousek vedle.

                        0 0
              • virtualcop  

                Tohle je dané technologiíí optiky a ví se o tom – na krátké intervaly to měření optikou prostě není ideální, protože je tam několikavteřinový rozdíl – hruďák „poslouchá“ přímo srdce, zatímco optika na zápěstí jen „vidí“ pulzy krve, celkem daleko od toho srdce. Proto to zpoždění, proto ta nevhodnost na nějaké intervaly s délkou pár vteřin.

                Jinak Garmin hodinky (většina modelů) portují tepovku z optiky (pokud si to zapneš) přes ANT+, ne přes BT – to jen malá technická :)

                2 0
                • pazda  

                  Ano, je to jak píšeš :)

                  Fenix 7X umí rozhodně i BT (možná i ANT+) – při připojení třeba k mobilu se u BroadcastHR objeví ikonka BT :)

                  0 0
                  • virtualcop  

                    ANT+ umí rozhodně (původně to Garmin hodinky uměly jen přes něj).

                    Ale máš asi pravdu, že novější modely to umí i přes BT.

                    0 0
          • vasek80  

            To je ta funkce připravenost pro tréning, nebo baterka (baterka člověka, né svítilna ani akumulátor hodinek)?

            Právě to jsem psal také někdy v úvodu. Chtěl bych abych se zbytečně nepřetěžoval a naopak abych se zbytečně nešetřil. Kouknu a vidím jak na tom jsem a naplánuju si kratší vyjížďku a nebo naopak si řeknu, že jsem se zbytečně flákal a mohl jsem si dát víc.

            Samozřejmě, že tohle člověk cítí, ale pokud to funguje, tak je fajn vědět, že dnes to nebude 100% před vyjížkou, než to zjistit po 50km od baráku a mít před sebou ještě 1000 výškových nazpět.

            Tohle je fajn jestli to je spolehlivé. Každopádně potom nosit 24/7

            0 0
            • J1RKA  

              jasny, ale nejde to potom proti tomu treninku, rekneme, ze budes trenovat na maraton, zadas si termin zavodu, a on ti garmin naplanuje co kterej den mas splnit aale BB ti rekne, dneska jsi vycuclej, tak porste ten trenink pobezis jinej, nebo jinak, nebo jak sito myslel?

              0 0
            • pazda  

              Ano je to funkce připravenosti pro trénink. Body battery je spíš taková orientační hodnota, která ale vychází ze stejných metrik. Dává ale spíš celkový přehled únavy pro daný den nezávisle na dané aktivitě.

              Připravenost pro trénink dá orientační hodnotu pro plánování v tom smyslu, že když jsem ve spodní polovině, tak zvolím buď kratší intenzitu než nějaký masakr nebo kratší Z2 vytrvalost místo delší. Prostě netřeba to brát úplně doslova, stejně by člověk měl tušit jak složit trénink, tak aby to mělo smysl a podle připravenosti k tréninku už jen zvolit konkrétní variantu aby se na další tři dny nevyřadil.

              0 0
              • ladys  

                Fakt nevím co by to muselo být za trénink, aby jsem se vyřadil na tři dny. Pokud by jsem to chtěl doopravdy řešit, tak přes aplikaci s HRV..

                0 0
                • pazda  

                  Jezdím teď víceméně jen na kole a občas plavu. Běhám minimálně, ale kdybych si řekl že si dám rychlejší desítku, tak jsem si jistej, že tři dny nevylezu ani do patra :-D Pro trénovaného člověka to je možná absurdní představa, ale pro mě jako aktuálního neběžce celkem realita.

                  0 0
                  • ladys  

                    Jo u běhu by to bylo stejně, ale za měsíc tréninku by to bylo zase jinak. Když jsem běhal,tak jsem druhý den chodil na kolo 80km bike a pohoda.

                    0 0
                    • blackseal  

                      Po behani je bicykel relativne v pohode. Opacne o dost horsie. Co je zaujimave, pretoze behanie by teorericky malo byt trochu destruktivnejsie na svaly. Ale zas, ked clovek po bicyklovani ide behat a vydrzi prvych par km prekonavat stuhnutost svalov, ide aj to.

                      1 0
                      • pazda  

                        Taky jsem na to přišel a jednu dobu to takto kombinoval a přišlo mi super, že se dá dělat oboje aniž by to na sebe mělo výraznější dopad ve smyslu přetrénování. Bohužel teď se dvěma malými dětmi jsem vůbec rád, že někam do programu zařadím kolo :/

                        0 0
    • ms82  

      To by meli hlavne triatlonisti radost, ze by jim trener nemusel kazdy druhy trenink rozpichat ucho. Ale zatim to nikdo neumi.

      1 0
      • vasek80  

        Ale tak v profi a výkonovém sportu jistě. Zajímalo by mne, zda u hoby kategorie lidí, co nikdy nepůjdou na zátěžové testy a trénují jen podle průměrných hodnot, to může fungovat individuálně lépe, než když si někde do pulsmetru nakliká údaje a pulsmetr z Lidlu za 1000 mu nastaví hodnotu pro pálení tuků a té se drží.

        1 0
        • ms82  

          Musis si rozmyslet, na co se ptas. Jestli hodinky umi merit laktat, na to jsem Ti odpovedel, ze neumi. Pokud se ptas, jestli je Garmin lepsi nez hodinky z Lidlu, tak to asi ano.

          A kazde zony budou lepsi nez nahodne nastreleny trenink.

          0 0
    • Venda  

      Vetsina tady haní, ale ja teda muzu za sebe rict, ze ano, umi. Aplikace MySasy ma realne vysledky u spousty spostovcu a Garmin na tom nebude o moc hůř. Pouzivam tedy i hrudak, ale to na veci nic nemeni. Dnes se da podle hodinek realne trenovat, alespon na hobby urovni.

      0 0
      • Venda  

        Jo a laktat to teda nemeri, jdou na to jinak. Hodne pres variabilitu srdecniho tepu…

        0 0
    • Slavik  

      Hlavně u Garminu vybírej sporttester a ne smartwatch, abys nezaplakal…

      0 0
    • skaj  

      Trosku ukrok stranou – ale jestli to bude primarne na kolo, tak nekupuj nejake lepsi hodinky (zvlast kdyz soucasne ti staci) ale kup si wattmeter. Zvlast pokud vedle ve vlakne kupujes trenazer na Zwift – tam stejne budes jezdit na watty. Proste tepy dobry, ale dneska uz je to jen doplnek k wattum.

      A abys nerikal, ze jsem te nevaroval, popisu ti, co te jeste ceka:) Stejne si driv nebo pozdeji koupis slusnej komp (a k tomu kdyztak vyresis tepy hrudnim pasem za 1000kc kdybys po tom fakt touzil). Ale hlavne, na silnicnim kole chces radar. Tim bych osobne zacal – protoze nejen za me – je to nejlepsi vec co jsem si na silnicku kdy koupil. Ten proste funguje a udela skvelou sluzbu.

      3 1
      • vasek80  

        No jo, o radaru jsme se nedávno bavili… Na wattmeter jsem už koukal na 4iiii v klice (mít kliky 105 tak už jsem ho asi objednal).

        Ale já mám živnost a jsem 6 dní v týdnu v práci a k tomu rodina, mám 2 velmi živé kluky. Takže kolo max 2×2–3 hodiny týdně.

        Takže tyhle technologie po skoro 10 letech co jsem byl mimo u mě způsobují takové vzplanutí a stejně chápu, že to nevyužiju. Jezdím pro radost a kvůli málo času bez objemů a držím se hodně v aerobních intenzitách a když mám chuť tak si brdky vylítnu do červených. No ale musím se zase brzdit, abych se neověsil technologiema za 50k a na kolo vyrazil párkrát. Na ten wattmeter bude čas, pokud bude starší syn jezdit se mnou na kole. Pak bych se realizoval v něm :-)

        0 0
        • skaj  

          Takze nijak zasadne strukturovane trenovat nehodlas a jezdis primarne pro radost. To chapu, protoze to mame stejne. Ja natrenuju pres zimu na trenazeru a pak se celou sezonu horsim:). A tim spis, kdyz uz neco, bych si koupil radar s kompem, protoze ti udelaji nejlepsi sluzbu. Ja uz jsem dneska jak bez nohy, kdyz vyjedu bez radaru. Ale uz mlcim:)

          0 1
          • JachymP  

            Zas ho nech, hodinky jsou taky prima, dá se s nima vyhrát. Sledujou ti spánek, body battery a další pitominky. O nějaký systematický trénink tady nejde (podle toho co píše – bez urážky).

            0 0
            • skaj  

              Skoro uz mlcim – nerikam ze nejsou prima, jen ze je neco prima vic:) A protoze jsem si tim prosel, a Fenixy nakonec prodal jako nepotrebne, zkousim nabidnout alternativni pohled.

              1 0
              • plzakj  

                Radar se da pouzivat i s hidinkama. Zalezi, kolik toho chce jezdit po silnici.

                0 0
                • vasek80  

                  Jezdim silnice 2 a 3 tridy. Na 1 nelezu. Zatím nemám problém. Těch aut na mých trasách moc není. Vozím silnou blikacku a občas žlutou vestu. Ale o radaru přemýšlím výhledově

                  0 0
                  • Jezevec70  

                    Za mě radar opravdu výborná věc. A to i na málo frekventovaných cestách. Na některých auto třeba ani nečekáš, takže provoz za sebou moc nesleduješ, ale radar ti je spolehlivě ohlásí.

                    1 1
                • skaj  

                  To mas pravdu, da a zkusil jsem s Fenixama, ale je to rozhodne horsi nez s kompem. Ktery toho navic nabidne vic za vyrazne nizsi cenu.

                  Ale pokud clovek bude takhle merit jen kolo, muze mit oboje – opravdove smartwatch a k tomu optavdovy komp.Treba Fenixy ve vysledku neplni na 100% ani jedno (tim nerikam, ze jsou Fenixy soatne, to vubec. Sam jsem je dlouho mel a jde o super zarizeni. Ale dedikovany komp to neni, smartwatch jsou taky na trhu lepsi).

                  1 0
                  • plzakj  

                    Myslel jsem to tak, ze si kuze koupit top hodinky (FR nebo fenixy) na to celkovy sledovani fyzicky. A k tomu prihodit radar na jezdeni po silnici. A jestli se casem vic presune na kolo, tak si prikoupi komp a radar bude pokracovat.

                    0 0
                    • wego1991  

                      Jak se provozuje radar bez garmin compu? Fenixy mám na ruce, na rodlech mobil. Jde to nějak rozumně používát, aby nemusel být mobil furt display on? Hruďák a hodinky na řídítka nechci..

                      0 0
                      • VojtaXY  

                        radar se da pripojit k hodinkam a ty zobrazi na strane projizdejici auta a upozorni na ne pomoci vibraci

                        0 0
                        • plzakj  

                          Jj. I to pipne. Lepsi, nez bez.

                          0 0
                          • wego1991  

                            Tak to jo, pípnutí už jde. Vibrace na kole mnohdy ani nezaregistruji.

                            Nechci zasírat vlákno, ale když už sem to vytáhl: kdybych si tedy pořídil Radar, tak ve zkratce stáhnu appku Varia a jako zobrazovadlo nějak nastavím hodinky a jedu? Jde případně jako zobrazovadlo nastavit i ten mobil?

                            0 0
                            • vasek80  

                              Klidně zasírej.

                              0 0
                            • plzakj  

                              Uz si moc nevzpominam, ale Na FR935 jsem to pridal jen jako BT sensor. Hodinky (nektery modely viz web) maji podporu v sobe. Apka nehyla potreba.

                              Pak jsem tam jeste teda pridal ten widget na zhasinani – viz vlakno k radaru, ale i bez toho je to super vec.

                              Mobil nevim. Garmin sice uvolnil api, ale zadniu apku si nevyvavuju.

                              0 1
                              • gersa  

                                Garmin Varia

                                0 0
                                • plzakj  

                                  Aha, diky neznal jsem. Takze to je apka na mobil a neni k radaru potreba komp nebo hodinky. Naopak, kdyz jsou hodinky (komp) s podporou radaru, tak neni potreba apka v mobilu :-)

                                  0 0
              • vasek80  

                Koukám na Fenix 7 pro. Je to hezký, ještě jsem nikde nenašel jestli určují nebo doporučují prahy podle aktuální formy. Pochopil jsem, že mají funkci jako baterka a člověk ví jak má zregenerováno a jak si podle toho může nalozit aby se neprepinal, nebo zase aby se zbytečně nešetřil. Jo a prý už tepy měří opravdu hodně přesně.

                Za těch 22k je wattmetr, BT tepák a cyklocomputer. Tohle má člověk zase pořád u sebe.

                0 0
                • ladys  

                  Na ježdění dvakrát týdně, té nemusí ukazatele regenerace vůbec zajímat ;)

                  2 0
                • wego1991  

                  Jen podotknu, že 7 je spíš pro „holky“. Pro chlapy jsou 7X.

                  0 0
                  • vasek80  

                    Pro holky je snad S. Já bych bral střední. V práci dost často zachytávám a velké hodinky proto nemůžu.

                    0 0
                • tomo_111  

                  Alza ma teraz nejake alzadnt jak stale a napr 7 (non pro) sapphire sollar je za 16..hodinky su to ± tie iste mimo tej lampy a vraj lepsieho tepaku…

                  Realne ale ked som jazdil a hodinkami, aj tak som ich daval na rodla (chcel som vidiet data) + tepak (mam f3 este bez tepu teda).

                  A ak hodinky pozrel by som aj epix, je to proste krajsie ak nepotrebujes monstrozne vydrze :)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Jo. Projíždím to a porovnávám i S cyklocomputery Garmin. Určitě radši bych bral Epix kvůli AMOLED.

                    1 0
            • vasek80  

              Přesně. Jen jezdit pro radost a koukat na hezké grafy záznamu trasy. For fun. Případně se nechat trochu přesněji držet tepů podle individuálních zón, dodržovat odpočinek a neprepinat se. Nechci aby to znělo blbě, ale aktuálně sei daří, tak proc si nedělat radosti nákupem blbinek.

              0 0
              • plzakj  

                No, treba s hodinkama na ruce pro sledovani spanku jsem se vubec nevyspal :-D nejlip se mi spi, kdyz nic nesleduju :)

                2 0
              • Xixao  

                Moje zkušenost s měřením že zápěstí je taková, že na veslovacim trenažéru nefunguje vůbec, na kolo to vcelku jde, běh někde mezi tím. Když stáhnu hodinky na ruce, tak mě na kole velice rychle začne brnět ruka. Protože už sportuju jen for fun, tak mi to je jedno a bavím se grafama. Rozhodně bych si tím ale neřídil regeneraci a zóny. A to hlavně v zimě, když trávím nejvíc času trávím na vesle a podle hodinek se ani nezahreju..

                Jestli jsi multisport, a chceš se tím aspoň trochu seriózně řídit, tak se bez hrudního pasu stejně neobejdes.

                1 0
                • vasek80  

                  Jsem teď přísně jen na kolo. Žena si chce pořídit běžeckej trenažér a to mě tedy také baví. Ale jinak sport zůstalo fakt jen to kolo už.

                  0 0
                  • jmaselnik  

                    jestli jsi přísně na kolo, tak nemůžeš počítat s wattmetrem, protože bez čidla na kole počítá garmin watty jenom na běhu a nově to umí i z ruky, byť s Garminím tepákem je to výrazně lepší.

                    0 0
                    • vasek80  

                      Mě ani tak nejde o watty. Jde mi o funkci stamina, nebo jak se to u různých zařízení jmenuje. Prostě zařízení, ať už hodinky nebo cyklocomputer, který mě individuálně pozná a přizpůsobí se mi. Neni to tedy měřením kys. mléčné jak někteří slibují, ale odhadováním. Třeba mě to zbrzdí, protože pozná, že jsem přepálil tempo z měření tepu a okysličení a nasměruje mě k nižším tepům pokud chci ujet třeba 100km. Prostě co upravuje aerobní a anaerobní prahy. Pokud něco takového nějak obstojně hodinky umí, vic nepotřebuju.

                      Možná ještě stručněji. Poznají hodinky prechod z aerobniho do anaerobního pasma, nebo to bere nějaký populační průměr podle věku a dalsich hodnot.

                      0 0
                      • jmaselnik  

                        Stamina nic aktivně nedělá, jenom na základě nějakých historických dat ukazuje, jak dlouho ještě asi při aktuální zátěži vydržíš.

                        Na kole bez waťáku jsou to ale úplný hausnumera, protože jakž takž to umí z ruky počítat pro běh. Co si představuješ pod pojmem upravování aerobních a anaerobních prahů mi uniká. To jsou hodnoty, který se sice v čase mění, ale spíš v řádu týdnů a měsíců, rozhodně ne v průběhu výkonu.

                        Co se přesnosti prahů týče, jsou to i na běhu hodně orientační hodnoty, pokud teda nejdeš třeba přímo trénink test laktátového prahu, což je v podstatě terénní Conconiho test, ze kterého aspoň mně vycházejí celkem realistické hodnoty, když je porovnám s testem v labu.

                        2 0
                        • vasek80  

                          Jo, pročítám aktuálně tu staminu.

                          Čekal jsem z reklamních keců vic.

                          Upravení prahů jsem myslel tak, že obyčejné hodinky i hloupý tepák po zadání pohlaví, věku, hmotnosti, trenovanosti… mi vypočtou nějaký populační průměr. A doufal jsem (naivně), že hodinky za 22k mi určí ty mé prahy přesněji podle sledování mé tepovky a okysličení krve a dalších jak se píše v reklamě. Ikdyž jsem si nedělat iluze, ze to bude přesné jako měření laktátu při testech.

                          0 1
                          • JachymP  

                            Okysličení na určení prahu – to se nepíše ani v reklamě ;)

                            0 0
                            • vasek80  

                              Nemyslím jen Garmin, koukal jsem i na Huawei a ty mají přímo funkci měření kyseliny mléčné. No a někde jsem četl že to počítá takto. A nebo také míchám jablka s hruškama.

                              0 0
                            • vasek80  

                              Takto přímo to uvádí v popisu. Vysloveně měření kyseliny mléčné. Zkrátka jsem si myslel, že chytré hodinky udělaly obrovský skok a umí víc než umí.

                              0 0
                              • Breakpain  

                                Chce to byt realista :)

                                1 0
                                • vasek80  

                                  Prostě jsem se o hodinky nikdy nezajímal a ty co mam si koupil né kvůli sportu. Pak kamarád s hodinka za 22k o tom básní a každej běžec na ruce Garmina. Teď mi střízlivě dochází, ze to je kravina. Ta Stamina vlastně ani fungovat nemůže. I kdyby to pidle tepů nakrásně trefila, tak nepozná jestli je doplněna během vytrvalostniho vykonu energie.

                                  Na hezké grafy mi stačí moje Huawei. Do vod wattů se pouštět nebudu. Vždyť kolik ten den ujedu vlastně poznám sám a pomocí mi je tepák, který mi stačí i v těch hodinkách. Své prahy mám najeté na dýchání nosem a do žádných novot se raději nebudu pouštět. Ješte se na stará kolena učit o treningu podle wattů. Pro ty mé 2 švihy týdně nesmysl.

                                  Škoda že hodinky neumí co slibují. Třeba za 20 let s nějakým cipem pod kůží, ale to už me trapit nebude

                                  1 2
                                  • J1RKA  

                                    koupil bych tepak, a sledoval, jak mi rychle klesa tep a na jakou hodnotu, nicmene jednou za 2 roky skocit na laktat nejni naskodu, jsi jeste mladej :D

                                    0 0
                                  • novas752  

                                    Mě spíš přijde že nechápeš k čemu je měření laktátu. Z toho se udělá laktátová křivka a z toho se dají přesněji určit prahy tepů. Normálbě se to dělá v laboratoři – u sportovního doktora a i profi sportovci to dělají jen párkrát za rok.

                                    Hodinky Garmin nějak počítají V02max což je něco trochu jiného ale v čase se to opět příliš významě nemění – pro ilustraci moje křivka za posledních 6 měsíců.

                                    0 0
                                    • vasek80  

                                      Vím co je laktát, jak se měří a jak se z něj určují zóny. Byl jsem jednou měřit, odnesl jsem si hezké grafy. V knihovně půjčil nějakou cyklistickou knížku podle které jezdil a po vecerech precetl kompletní web Vojtěchovského. Je tomu už asi tak 13 let.

                                      Zkrátka jsem si myslel, ze to nějak zázračně už umí nové sportestery a nebo se k tomu pomocí ostatních sledovaných hodnot umějí propočítat. Konkrétně měřením tepu a SPO2 nemyslel jsem VO2 max

                                      0 0
                                      • Fazzy  

                                        Na laktatový křivce dochází nad laktatovým prahem k zalomení a prudšímu nárůstu tepu, což je bych řekl ta hranice, kterou testery sledujou a podle který odhadujou laktatovej práh. Ale nevim, to jen tipuju. Každopádně pokud to tak nějak je, tak to může fungovat pro hobby účely docela přesně.

                                        0 0
                                        • vasek80  

                                          To neříkej, já už to odsoudil a zamítl že to může fungovat :-)

                                          0 0
                                          • J1RKA  

                                            jsem ti psal, abys koupil hrudak a sledoval tepy, snimac na ruce je k prdu, pokud chces aspon neco z hodinek dostat :d

                                            0 1
                                        • jmaselnik  

                                          no ono je to opačně. Dokud jedeš aerobně, roste tepovka s tempem lineárně. Ve chvíli, kdy se to láme a jedeš anaerobně, tempo ještě lineárně zvýšit můžeš, ale tepy už tak rychle nerostou.

                                          0 0
                                          • Fazzy  

                                            Aha nebo tak. Kazdopadne to zalomeni je rek bych pomerne dobre sledovatelny.

                                            0 0
                                            • jmaselnik  

                                              jo, i to v mém případě na Conconiho testu korespondovalo s laktátovým měřením v labu ± 1–2 tepy při běžeckým testu (Conconi v terénu, lab na pásu) a při cyklistickým prakticky přesně, ale to jsem i Conconiho jel na trenažéru teda.

                                              Za mě je Conconiho super jednoduchej terénní test s dobrým výsledkem a když se to vezme kolem a kolem, tak i docela zábavnej trénink vlastně.

                                              0 0
                                    • J1RKA  

                                      a to jeste kazdy hodinky podle me pouzivaji jinej algoritmus :DDD

                                      0 0
                          • Breakpain  

                            Pokud nemas Wmetr / jemnocit… pak je to proste jen takova masova podpora “motivace” do sportu. Neco to orientacne ukaze a snad vetsinu motivuje k tomu se zlepsit.

                            Pokud chces smerodatna data, misto drahych hodinek je lepsi investice Wmetr…

                            0 0
                          • tomo_111  

                            Len dodam, ze stamina predpokada, ze adekvatne jes a pijes (aj to tam je napisane)

                            Na kole s wattakom pri spatnej analyze mozem povedat, ze sa to triafa az nepekne dobre – minule som napr po hodke a pol v tempe uz bol celkom ‚prosity‘ a do cesty nam vosiel brdek s lokalnym sklonom 18% ja- 90kg, cele som to vysiel v stojke a keby to malo o 200m viac tak asi spadnem s bicykla, realne som bol uplne ko a dost dlho potom len rozdychaval bez naroku na vykon.

                            Doma som pozreral staminu a mozes si tipnut, kde na grafe to je..tzn ked to pozna tvoje ftp, vie historicky kolko w asi vies dat aku dobu, docela rychlo to skalibruje kedy asi umres :)

                            Jo a tep: 180

                            1 0
                            • vasek80  

                              To tu staminu počítá jen z pedálů a tepaku?

                              0 0
                              • tomo_111  

                                Predpokladam tep, power, mozno kadencia, zadane /testovane FTP (zase power) + asi historicke data. Dalej to riesi aj nejaky heat acclimatisation tak mozno aj teplota (schopnost adaptacie v dlhsom obdobi)

                                Kazdopadne bez wattaku to bude urcite vacsie hausnumero.

                                Edit:takisto to ukazuje ze mam malu vydrz n vo2max (a mam aj odhadnute male :) )

                                Na youtube ludia testovali lab vs hodinky a mali napr labak 43 a hodinky pisali 45..tak asi uplne mimo ten odhad neni

                                0 0
                                • vasek80  

                                  Uměl by jsi najít ta videa na YouTube?

                                  0 0
                                  • tomo_111  

                                    ‚Garmin vo2max vs lab‘ a najdes :)

                                    Konkretne uz si nepamatam ktore som videl

                                    0 0
                                  • ladys  

                                    Pokud jsou zadané správné hodnoty, tak je to dle studií ±5%. Když jsem v prdeli, tak to ukazuje okolo 53, když je forma tak až 59. Tohle věc co Tě může zajímat spíš v delším časovém úseku…

                                    0 0
                                    • vasek80  

                                      Koukám na videa a zase ty hodinky nezatracuju.

                                      Vlastně ani nevadí, že neupravují prahy při cyklistice pokud to umí při běhání. Přeci není zásadní rozdíl když se dělá laktátový test na ergometru a nebo běžeckém pásu. Prostě bych začal občas trochu běhat :-)

                                      0 0
                              • ladys  

                                Dokáže to jen z tepů, mám EDGE rok a stejně to neukazuje úplně přesně. Jestli můžu jet poznám sám. Nebo se budu řídit budíkem a na 190km slezu z kola a budu ho 10km tlačit domu? Přitom by jsem zvládl dalších 100. Je to tak pro zasmání po tréninku…

                                1 0
                            • vasek80  

                              Na youtube jsem koukal na videa o Stamině k cyklistice. Překvapivě 2 testeři to tam chválili jako přesné. Otázka zda to nebylo něco ve stylu, pochval to a dostaneš.

                              Třeba zde – https://www.youtube.com/watch?…

                              1 1
                              • ladys  

                                Ty seky v grafu, když si naložíš tam jsou dobře a i následný vzestup, pokud jedeš volně. Co nefunguje, jedu pohodu 12h a je tam nula, ale jedu ještě dalších 12h. Pokud by to bylo jednou OK, ale opakovaně? Jezdím s tím přes rok i v intenzitách , stamina je na nule a jedu dál. Za jízdy je blbost se s takovou kravinou stresovat…

                                1 0
                                • Hagner  

                                  Přesně tak ;-)

                                  0 0
                                • vasek80  

                                  Tak samozřejmě to není tak že bych to měl před sebou zapnuté a koukal na to jak na rezervu v nádrži v autě. Stejně jezdím na dýchání nosem, tam jsem nejspokojenější a když je nějaký krátký brdek na velkou, tak si vložím interval a vyletim jej a když delší kopec tak točím na lehkou kadenčne a zase nechodim nad 150. Teda teď mám fyzičku strašnou, tak to lítá víc nahoru.

                                  Spíš si pro sebe hledám zdůvodnění že ty hodinky jsou super, nutně je potřebuju a pak si v nich budu listovat nechám se motivovat aby čísla sly nahoru. Stejně tak mi bude lichotit ta Stamina, že mi třeba po stejném kopci po čase nesebere půlku energie a bude ukazovat větší dojezd. No a nakonec kvůli prahům mě to donutí si jít třeba i zaběhat.

                                  0 0
                                  • Venda  

                                    Prahy na kolo a prahy na beh nejsou stejné.

                                    A jinak jak si zduvodnujes nakup drahyho sportestru. Ja jsem tohle resil cca tri roky zpatky. Rozhodne jsem je nepotreboval, ale chtel jsem je, stejne jako ted ty. No a ted uz mam treti…

                                    Co se tyce toho racionalniho oduvodneni, tak ty hodnoty, co z toho lezou, jsou velmi presny a odpovidajici. Kor kdyz je nosis nonstop. Pouzivam i jejich trenera (ja teda trenerku ;)) a výkonnost roste, je videt, ze to nekam smeruje. Navic mne ty jednotlive metriky bavi a snazim se z nich nejakou zpetnou vazbu delat.

                                    Na druhou stranu na obcasne vyjeti na kole by mohl byt lepší nejaky Edge nebo i nic a jen se kochat.

                                    Hodinky jsou super, ale „nutne je potrebuju“ si musi kazdy v sobe zduvodnit sam. Je to vic o emocich…

                                    0 0
                                  • ladys  

                                    S tréninkem, jak to chceš pojmout tu fyzičku stejně moc nezlepšíš…

                                    Chceš si udělat radost, tak si je kup a neřeš. Na kole jsou hodinky stejně na hov…

                                    0 0
                                    • vasek80  

                                      Máš pravdu. Vím to. Jen to není jak chceš, ale jak můžeš.

                                      0 0
                                      • ladys  

                                        Ne je to o kompromisu a o tom co chceš a kdo to akceptuje. Hodně lidí co sportuje to dělá proto, že jinak by skončili na psychiatrii. A pokud je čas je to o tom jak si to člověk nastaví…

                                        0 0
                                        • vasek80  

                                          Tak pro mě je hlavní rodina, pak teda není moc času kvůli rekonstrukci baráku a živnosti. Ale blýská se na lepší časy. Kluci začínají mít kamarády a koníčky, tak časem ani nepostřehnou že táta na 3 hodiny zmizí. Navíc oba vedu ke kolu. Malej mně letos dostal, kdy po stezce ujel 42 km. Já jej nenutil, spíše po 10km brzdil, že se vrátíme. Vidí to u mě. Tak třeba už za dva roky budeme lehce jezdit spolu a za 10 let se budu snad mít za kým vozit v háku. Vytrenuju si domestiky.

                                          1 0
                                          • pazda  

                                            Mám to podobně jen v jiné fázi. Mám dvě malé holky a rekonstrukci domu máme za sebou. Když jsem kupoval Fenix 7X místo Fenixů 3, tak jsem taky uvažoval jestli mi to stojí za to. Ale nakonec nelituji ani jediné koruny. Holky taky povedu ke kolu, ale jedna ještě nechodí a druhá brousí odrážedlo :-)

                                            0 0
                          • Floydie  

                            Ano, prahy tepovky to prepocitava po kazde aktivite.

                            0 0
                            • vasek80  

                              Myslíš hodinky? Který model máš? Pokud ano, i při jízdě na kole bez wattmetru?

                              0 0
                            • jmaselnik  

                              jestli píšeš o garminech, tak to je mylná informace.

                              0 0
                              • Venda  

                                Pri behani mi to prepocita prah po kazde aktivite (je to muj primarni kondicni sport). U cyklistiky naopak vubec, nevim, jestli to memam nekde vypnute nebo spis je k tomu wattmetr potreba.

                                0 0
                                • vasek80  

                                  Ty hodinky by si měly také spočítat cca watty i na kole. jasně je tam více proměnných než u běhu, ale když znají hmotnost jezdce, rychlost a změnu nadmožské výšky, tak výkon spočítají. Počítal to i můj starý cyklocomputer. Tady je proměnných ale dost. Hmostnost kola, pláště a hlavně vítr. Ale zase to přeci i při běhání.

                                  0 0
                                • jmaselnik  

                                  To však není každá aktivita ale běh, u ničeho jiného to nepočítá, jenom u kola s waťákem. A i u toho běhu musíš hrábnout, aby Ti to přepočítal. U klusu se nic nekoná.

                                  0 0
                                  • Venda  

                                    I u klusu to obcas upraví. Výjimečně. Asi stejne vyjimecne jako se po klusání zmeni nejake prahy ci kondice ;)

                                    0 0
                              • Floydie  

                                ano, je to pouze pri behu (nemam wattmetr na kole) Fenix7

                                0 0
                      • skaj  

                        Jestli chapu dobre co bys chtel, tak aby ti hodinky po 20km vyjizdky rekly – „Vasku, ted uz si jel moc rychle, jestli chces dojet tech 100km, tak uz nechod tepem pres 140, ja ti v tom pripade zapipam.“ Tak tohle ti nereknou:) Spis ti reknou rano neco ve smyslu – hele dneska to na 100km nebude, mozna na tebe neco leze. A i to musis aktivne sledovat, neni to 100% automaticke – musis vedet na co kouknout – u kazdeho to muze byt kousek jinak a mit jine priciny (treba dve piva vcera po veceri, o neco pretazena vecerka atd.).

                        A navic – na kole je mnohem lepsi znat watty nez tep.

                        0 0
                        • jmaselnik  

                          já bych řekl, že na kole je nejlepší znát oboje ;-)

                          1 0
                          • J1RKA  

                            souhlasim, kamos co jeste jezdi zavody, tak poridil watak a 1040 a nejak se snazi trenovat pod dohledem < na urovni hnojaku, aby bylo jasno > a hodne muto pomohlo

                            0 0
                        • vasek80  

                          No už z toho střízlivým. Přesně tak nejak jsem to podle reklamních recenzí očekával. Potom ty hodinky oproti jízdě na vlastní pocit s tepákem Sigma za litr nemají větší prinos.

                          0 0
                          • novas752  

                            Při jízdě ne no, řikám že je to spiš pro záznam, vyhodnocení a plánování

                            0 0
                          • skaj  

                            Ony prinos zase maji, ale ne pro nas cuckare:) Proto rikam, kup si komp a radar – to ma prinos mnohem vetsi pokud nehodlas cilene trenovat. Ukaze ti to profily kopcu jak na Tour, budes se citit jak Pogacar az to tam budes bez rozmyslu nakladat:) Radar ti pipne a spocita auta. Za me pro netrenujiciho hracicku lepsi nakup nez hodinky (zvlast pokud uz nejake mas, jak jsem pochopil). A navic – pokud ty tvoje hodinky umi treba tep merit a posilat, pripojis si je jako cidlo k pocitaci a mas hotovo (disclaimer: spousta hodinek to umi, nevim jak zrovna ty tvoje).

                            0 0
                            • vasek80  

                              Ono asi i ten comp pro mě nemá smysl. Tedy s radarem asi jo. Stačí mi moje Sigma co mi měří procenta stoupání a ukazuje čas.

                              Po tom co jste mi rozšlapali hodinkove bábovicky, nemám morál lézt někam do vláken o compu a studovat to od znovu ;-)

                              0 0
                              • J1RKA  

                                jakou mas sigmu?

                                0 0
                                • vasek80  

                                  Bc 14.16 bez kadence.

                                  Dříve jsem měl HAC 4 Pro s kadencí, byl lepší, ale zjistil jsem že mě to takto celkem stačí. Tepy jsem přešel právě na hodinky.

                                  0 0
                                  • J1RKA  

                                    presel jsem z < POLAR RC3 GPS HR > na garminy, pac uz dosluhovaly, nicmene pul roku jsem jezdil s obouma, polary jsem mel na riditkach se sparovanym hrudakem a garminy naruce, porovnaval jsem vystupy, proste hrudni pas je nenahraditelnej, a G fr 645 nekdy ukazovaly naprosty hausnumera, ted resim co koupim :D

                                    1 0
                                    • skaj  

                                      proste hrudni pas je nenahraditelnej

                                      Sorry, neda mi to, ale tohle je tak silny tvrzeni ze ho opravim, protoze proste neni pravda. V poslednich generacich je mereni z hodinek (a ano, Garmin v tom obecne velmi dlouho zaostaval a kvalita jeho optickeho mereni byla spatna) optickym zpusobem uplne v pohode a je sovnatelne s hrudakem.

                                      Pokud, a to je dulezite, nepatris do relativne male skupiny, u kterych opticke mereni nefunguje vubec (chlupy, blba barva kuze, nevhodne usporadane cevy atd.) Takovi lide existuji a neni jich malo. A at delaji co delaji, fungovat to uz z principu poradne nebude. Nicmene porad je to mensina oproti tem, kterym mereni funguje uplne v pohode.

                                      Typicky tohle pisi lide, co maji zkusenost s Garmin hodinkama par generaci zpet, ktere opticke snimace mely naprd a oni to pak zobecnuji.

                                      0 1
                                      • J1RKA  

                                        pisu jaky mam hodinky < FR 645 > pokud si pujcim F7 tak nevidim podstatny rozdil, bavime se o cyklistice, proste si stojim za tim, ze pokud mas hrudni pas tak ten zaznamenal vzdy ostrejsi spicky tepu

                                        2 0
                                        • skaj  

                                          Me je vcelku jedno jak to pro tebe konkretne funguje. Jen rikam, ze zobecnovat to nejde a vysvetluju proc. A za tim si stojim:)

                                          0 0
                                          • J1RKA  

                                            vpohode, vzal jsem si osobne < Typicky tohle pisi lide, co maji zkusenost s Garmin hodinkama par generaci zpet, ktere opticke snimace mely naprd a oni to pak zobecnuji. >

                                            takze klid zbranim :DDD

                                            0 1
                                          • vasek80  

                                            Já vytáhnu ještě hrudní pás a porovnám si to u sebe. Nicméně mi to celkem dost sedí. Tepy sleduju až když potřebuju dýchat pusou což je u mě kolem 150. To je cca to samé jako dřív když jsem jezdil s tepákem a měl jsem vyšší vytrvalost, ale byl jsem mladší. Hodinky mi zatím ukázaly max 179. Sice mi je 43 a tak podle teorie moje max, ale já vždy tepal víc než teoreticky a s hodinkama jsem se ještě nezmacknul na doraz. Bude to pro mne zajímavé porovnání, protože mě to celkem sedí. Pokud to bude +/- 5 což bych tipoval, tak to nehraje roli

                                            Screen z hodinek. Taková rychlejší projižka, krátké brdky nahoru a dolů.

                                            0 0
                                            • ladys  

                                              Hodinky nedávají rychlé změny. Na vytrvalost po rovině cajk. Se zimou spolehlivost klesá. Vytrvalost na tyhle tepy moc nenatrénujes;)

                                              0 0
                                              • vasek80  

                                                To ne no, ale když máš týdně 2×2 hodiny tak se alespoň svezeš pro radost a protočíš pumpu.

                                                0 0
                                            • Krejza  

                                              Tepy bys měl sledovat právě do té hladiny ±150, pak už dává smysl sledovat watty nebo počítat s tím, že intervaly, které jedeš, budou krátké.

                                              0 0
                                          • jmaselnik  

                                            Hruďák je a pravděpodobně ještě dlouho bude spolehlivější už jenom kvůli použité technologii. Kdyby tomu tak nebylo, nikdo ho netahá, ale má náramek s optikou na ruce, že jo.

                                            Já teda patřím do té skupiny, které to měří blbě, ať dělá co dělá, takže nejsem úplně nezaujatej :-)

                                            2 0
                                            • ladys  

                                              U mne to třeba měří dobře, ale má to zpoždění. A pokud by jsem použil hodinky dnes při 13°C a větru, tak se ruka tak ochlazuje, že je to nepoužitelné. A když jedu na kole, tak na to chci vidět = hrudní pás :)

                                              0 0
                        • Venda  

                          Presne tohle se ale stamina snazi docilit. A u me bych rekl, ze se ji to vcelku daří. Kromě intervalu, co bezim na krev, tam jsem lepsi nez stamina. Ale u delsich vzadalenosti bych asi nemel problem se podle ni ridit..

                          0 0
                          • mr.antik  

                            ano… ale nesmíš si den předtim dát večer tři piva, který ti celkem zhorší ukazatel připravenosti k tréningu. A ještě u mě nesedí hlavně krátký intenzivní aktivity (např. pár minut pumptracku) po kterých mě hodinky chválí, jakej super tréning to je (a měl bych z toho 24h regenrovat) než když jedu 40km v pohodovém tempu s 1000m převýšením

                            0 0
                            • novas752  

                              No ale to tak je. Na pumptracku si člověk mákne celym tělem a roztočí to klidně na horní hranici Z4, to už je v podstatě 10 minut interval. 40km v opravdu pohodovém tempu (pokud to dokážeš vzhledem k převýšení) hodinky vyhodnotí jako menší zátěž když se nedostaneš třeba vůbec přes Z3. To samý je třeba chození po horách, jdu třeba 7 hodin, 70% času v Z1 nebo i pod, sotva se dostanu na pár minut do Z3 a v hodinky z toho taky žádný velký humbuk nemají.

                              0 0
    • milan.v  

      Trénink je normální české slovo…

      2 0
    • jecnak  

      Asi by stálo za to upozornit, že se nejedná o měření laktátu. Možná by to šlo nazvat výpočtem zón dle naměřených (pravděpodobně navíc na zápěstí špatně) tepů.

      0 0
      • ladys  

        Zóny se určují dle maximální tepové frekvence. Automaticky nebo ručně nastavené. Jedná se o odhad, nemá to jak měřit.

        0 2
        • jmaselnik  

          To je, samozřejmě, nesmysl. Zóny jdou celkem přesně změřit třeba zmíněným Conconiho testem a spousta zařízení je umí celkem přesně odhadnout z průběhu zátěže i bez něj.

          0 0
          • jecnak  

            Porad se ale nejedna o mereni laktatu. Porad je to nejaky odhad vic ci min spatny jine merene veliciny. Jako hra s cisly dobre ale na trenink, asi jen velmi orientacne.

            0 0
            • jmaselnik  

              jasně, že se neměří laktát, mi přišlo zbytečné opakovat, protože to považuji za tak nějak zjevné :-). Co se toho měření minimálně ANP týče, už jsem tady svoji zkušenost Conconiho testu vs laboratoř popisoval.

              0 0
          • ladys  

            Testem si to můžeš udělat a manuálně upravit. Jinak to Garmin řeší z maximální tepovky. Najdeš to v connectu;)

            0 0
            • jmaselnik  

              metodu, jakou budeš zóny nastavovat, si vybíráš, stejně jako si vybíráš automatickou detekci/nedetekci maxHR, restHR a ANP. Pásma dle maxHR jsou jenom jedna ze tří metod, který Garmin umí použít.

              Najdeš to v connectu…

              1 0
              • JachymP  

                Přesně tak, jedna ze tří metod a ta nejméně přesná, i když relativně jednoduchá.

                0 0
              • ladys  

                Ano máš pravdu, ale každou tou metodou se dostanu na stejný číslo. S tím rozdílem, že podle max končí u max a u dalších u Z4 z max. I tu max tepovku si Garmin nějak dopočítává, dnes jsem jel do 140 tepů a napsal mi max 186. Čísla jsou hezká věc, ale člověk se blbě vyspí a vše je jinak…

                0 0
    • vasek80  

      Rychlý dotaz, když k hodinkám pripojím BT tepák, tak přestanou snímat tep ze zápěstí a svitit ty spodní diody? Jo a baterku to s tepákem žere přibližně stejně?

      0 0
      • pazda  

        Jestli svítí nevím, ale s hruďákem se pak bere tep z něj. Baterku nedovedu posoudit, řekl bych že v tom skoro nebude rozdíl.

        0 0
    • 123J  

      Chtěl bych se zeptat, co je špatně, jak z toho zjistím laktát?

      0 0
      • blackseal  

        krat/min je tepovka? Ak ano, je mi viac ako podozrive, ze od 124 bpm by si bol v anaerobnej zone.

        0 0
        • 123J  

          Tepovka je tady, díky

          0 0
          • blackseal  

            Aky vyznam ma velicina krat/min?

            1 0
            • 123J  

              To právě nevím, jsou to hodinky Amazfit jo čajna

              0 0
              • blackseal  

                Pred zistovanim hladiny laktatu by som zacal tym, ze si zozeniem normalne hodinky, pripadne na tychto si nastavim normalne zony.

                0 0
            • Slavik  

              Všechny ty jednotky jsou nějaké divné. Asi čajna…

              0 0
            • vasek80  

              Jednoduché. Tep X krát za minutu, přičemž X je číslo.

              Když koukám na ty tepy, tak to je moje vyjížďka se 7letym synem po rovine. Ještě přihodit screen s průměrnou rychlostí 30km/h a prasknu závistí.

              0 0
              • 123J  

                Nevím jak to myslíš, bylo to 70 km.

                0 0
                • vasek80  

                  Že nejsem schopen jezdit na tak nízkých tepech. Buď máš dobrou vytrvalost, fyziologicky velké srdce a nebo jsi jel hrozně pomalu.

                  0 0
                  • J1RKA  

                    dyk jeto porovince, pokud jel nekde kolem 24–26 tak uplne napohodu, naopak, prisel brdek, kde se vytepal a uz muto nekleslo

                    0 0
                    • vasek80  

                      Třičtvrtě hodiny jet 78 az 92. To dávám běžně na gauči při sledování Tour de France kdy je průměr 50.

                      2 0
                      • 123J  

                        Takže prodat kolo a vyprdnout se na ježdění, když je to taková bída.

                        0 0
                        • virtualcop  

                          Naopak – pokud by ty údaje byly správné, nejel si úplně jak do hospody/z hospody, tak máš výborné hodnoty. Což může být pravda a nebo hodinky měří „podle plotu“. Nebo obojí :)

                          Odpíchnul bych se od toho, kolik ti je, kolik máš maximální tepovku (je vcelku dost metod, jak to změřit alespoň nahrubo a možná to i tyhle hodinky slušně ukážou) a pak si přenastavit správně zóny. Ale co vím, tak i ty obyčejné Amazfity tohle umí samy, jde o to, zda tak nějak trochu správně měří, nebo spíš generují náhodná čísla v intervalu 60–180 tepů :)

                          Bez hrudního tepáku (kterej k nim ale nepřipojíš) to bohužel relevantně nezjistíš (kde je problém).

                          0 0
                          • 123J  

                            Vozím to hlavně pro zaznamenání trasy. Je tam nastavení roků a váhy, ještě se na to kouknu. Jezdím víc než čtyřcet let, vynechány jen dva roky kvůli službě vlasti.

                            0 0
                            • vasek80  

                              Jet s takovým tepovým průměrem 70km za 2.5 hodiny svědčí o dobré vytrvalosti. Otázka je jaké kolo, profil trasy, povětrnostní podminky.

                              Já po letité pauze teď v sedle trpím a abych se i po rovině pohyboval alespoň uspokojivou rychlostí, tak tepu pořád 130 a vic.

                              0 0
                              • novas752  

                                To buď vklidu, já se na kole pod 130 snad ani nedostanu. Jakmile otáčim nohama mám 120+.

                                0 0
          • ms82  

            Prvni hodku a ctvrt jsi usinal? Protoze jestli ne, tak bych poridil na zacatek tepak. Jinak ty zony jsou nastavene uplne blbe. Jestli se to nastavilo automaticky, tak si najdi navod, jak nastavit zony dle maximalni tepovky a zmen si to.

            0 0
          • novas752  

            Tak to máš ty zóny nastavené blbě. Snad by v tom zařízení/aplikaci měly jít zóny někde přepočítat nebo přenastavit ručně. Při maximu 182 bych tipoval že budeš mít Z5 běkde od 165–170. Pokud je to teda opravdu maximum a ne jen záznam z náhodné aktivity.

            0 0
            • 123J  

              Jo kouknu jestli to půjde. Dostal jsem to jako dárek, před dvěma léty, jinak jsem krom tachometru nic nevozil. Díky za rady

              0 0
        • vasek80  

          Zejména při maximu více než 180…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.