OREGON 400t - uživatelské rady

35 nepřečtených
  • biker122

    Zdravím. chtěl jsem se zeptat na gps garmin oregon 400t – včera jsem ho dostal, s čímž jsem vůbec nepočítal.. chtěl jsem se tedy zeptat uživatelů, zdali ho využívají na kolo, případně zdali ho nevyměnit za 705. projel jsem všemožné diskuze, nicméně názory se trochu liší.. jde mi především o to, že je relativně rozměrnější, držák je možný pouze na řidítka a nikoliv na představec (resp. zatím jsem ho nenašel) + zřejmě nemá tolik cyklo fcí jako 705. nicméně využíval bych ho i na běžky, tzn. asi by nakonec nejdůležitější byla ujetá vzdálenost (běžky), převýšení za výjezd (kolo) + samozřejmě gps mapy.. díky moc za postřechy! případně nemáte náhodou někdo zkušenosti se zmapováním v zahraničí (garda, livigno, schladming apod..)?

    0 0
    • BB  

      Kamarád ho vozí na kole na představci, používá standardní držák, který je v prodeji (cca za 300 Kč ?). Pokud chceš GPS ne pouze na kolo, ale i na outdoor, tak u něj určitě zůstaň. Pokud chceš GPS pouze na kolo a jako jediný přístroj, tak ho vyměň za 705.

      0 0
    • reidy  

      Ahoj, mám oregona 550, s edge je to nesrovnatelné, myslím i využití, tu je super TOPO Czech 3PRO mapa, provoz na 2 tuž.b. (edege musíš dobíjet) používám ho nejen na biku ale i na trekink, popř. alternativa v autě myslím včestané využití a ten držák jde namontovat i na představec.

      0 0
      • MaPa  

        No tak zase abysme to uvedli na rovinu, tak Topo 3 Pro jde nahrát i do Edge a na trénink je právě výhodnější edge.

        Ať se každý rozhodne co preferuje, rozhodně jsou to srovnatelné modely, ale pro trochu jiné cílové skupiny lidí.

        0 0
    • MLangr  

      Vozím ho na fullu na představci ve standardním držáku, za celou sezónu žádný problém. Minulou zimu jsem ho vozil i na běžkách v kapse u bundy. Používám ho i v autě jako příležitostnou navigaci a na geocaching. Nemá sice tolik cyklofunkcí jako 705, ovšem větší diplej je pro mě zásadní výhoda. Já osobně bych za 705 neměnil.

      Ještě poznámka k "… asi by nakonec nejdůležitější byla …, převýšení za výjezd (kolo) " Je to navigace, takže nejdůležitější je možnost navigovat. Nahraju si tam trasu a jedu podle něj v pohodě v terénu v místech, kde jsem v životě nebyl a kde bych víc času strávil čuměním do mapy než ježděním.

      0 0
      • Motyll  

        Začal jsem teď 400 používat i jako cyklocomputer. Lze nějak nastavit, aby zobrazoval nastoupané metry?

        0 0
    • Lenka.05  

      Já Oregona měla ale řízením osudu jsem o něj bohužel přišla. Budu kupovat Oregon 550, než někde objednám – čirou nááhodou, neprodává tyhle stojky někdo? Za rozumné peníze, samozřejmě :)

      0 0
      • TPK  

        www.warpsdesign.info

        Myslím, že za rozumnější cenu neseženeš. Osobně používám 300, kterou vozím na představci v držáku za 250,– bez nejmenšího problému. Používám ji (ho) převážně na GeoCaching, ale i na mapování nových cest.

        PS: Přijeďte ne naše keše, nebudete se nudit! Hledejte nick TPK. Například GC20F49

        0 0
        • TPK  

          Samozřejmě je to o osobní domluvě.

          0 0
          • Lenka.05  

            Dík, zkusím jim napsat. Potřebuji jen základ, mapy mám. Verze PRO co tam mají je pro mě zbytečná.

            0 0
            • Mamut  

              Nie je to tak, ze co kus od Garminu to nove mapy? Inak povedane, ze mapy su neprenositelne medzi pristrojmi? Teda pokial sa bavime o oficialnej mapovej politike Garminu.

              0 0
              • Lenka.05  

                Mapy mám oficiálně koupené, nebudu je kupovat dokola jen proto, že mi někdo ukradl přístroj, do kterého se nahrávají.

                0 0
                • Mamut  

                  Nebavime sa o racionalite alebo logike (keby sme sa bavili, tak samozrejme s tebou suhlasim). Ale zaujima ma, ci sa uz zmenila ta maximalne debilna oficialna mapova politika, ze po upgrade napr. z 60CSx na Oregona si mam znovu nakupit vsetky mapy alebo si ich uz mozem legalne preniest.

                  0 0
                  • Lenka.05  

                    Popravdě nevím, to bych se musela asi podívat na krabici, tam asi podmínky budou – mám normálně koupenou samostatnou mapu, která mi samozřejmě zůstala. Odemknout ji budu muset pak na nový přístroj. Možná to nebude zcela košer, ale na to víš co… :) Já nic neukradla ani se nijak neobohatila. Jestli je to jak říkáš, že co přístroj, to vždy nová mapa, tak s tím ať se jdou zahrabat :) Akorát tím budou podporovat ilegální stahování map.

                    0 0
                  • BB  

                    Pokud vím, tak existují mapy přenosné z přístroje na přístroj. Garmin je prodáva na SD. Ale nevím, jak to funguje, jestli člověk dostane víc klíčů, nebo stačí pouze zasunout kartu do slotu. Oficielně nelze tyto mapy použít v počítači, ale někde jsem viděl návod, jak to udělat. Pouze bylo potřeba přejmenovat nějaký soubor a potom se na to Mapsource chytil bez problému.

                    0 0
                • Mamut  

                  Samozrejme, ze rozumny clovek to nebude kupovat znova. A ani to nenazyvam ilegalnym kopirovanim, ale iba opravou neskutocne skurvenej map. politiky Garminu. Ale je to napr. vec, vdaka ktorej Garmin stale nema moje prachy a sakra si rozmyslim, ci si niekedy nieco od nich kupim. Pretoze kraknute mapy su sice funkcnym riesenim (a castokrat je kraknuty sw podstatne pohodlnejsi nez origos), ale je to postup nezaruceny do buducnosti. Co ak zmenia sifrovanie na nieco dolnejsie, nez je teraz. Co potom s mojimi preinvestovanymi prachmi?

                  Proste si myslim, ze keby znormalnili politku map, tak sa im zdvihnu trzby za hardware.

                  0 0
    • black.horse  

      byl by prosím někdo ochotný mi poslat nějaké pěkné trasy (nejlíp Praha a střední čechy) na mail? black.horsse@seznam.cz

      0 0
      • teepeex  

        najdes na bikemapu

        tisice v gpx a kml

        0 0
      • BB  

        něco jsem ti poslal, něco najdeš na webech typu bikemap, mtbguru atd. Ale popravdě řečeno se staženýma trasama nemám nejlepší zkušenosti. Většinou je to špatně popsané, špatně kategorizované, nepřehledné a blbě se tam hledá. Za své trasy ručím, všechno je jetelné a záměr vždy byl minimum asfaltu. Takže někde objíždím 1 km po asfaltu 10 km terénem.

        0 0
        • black.horse  

          ještě jednou děkuji:-) kouknul jsem na ně a pár se mi jich zalíbilo, takže je určo vyzkouším… proto jsem chtěl, jestli by mi někdo poslal nějaké záznamy, jako inspiraci na nové vyjížďky. Nová hračka, tak si s ní hraju, ale to asi taky znáš:-)

          0 0
    • black.horse  

      prosím, měl bych dotazy k nastavení:

      1)nastavení intervalu záznamu: je tam jen slovní hodnocení -nejčastější,čas­tější,normální,mé­ně časté,nejméně časté… co si pod tím mám představit a jaké nastavení doporučíte pro záznam bajkových tras? Momentálně mám „normální“

      2)nastavení způsobu záznamu trasy: automatické, čas, vzdálenost – tady netuším jak optimálně nasavit, dal jsem automatické

      0 0
      • MlokCZ  

        Určitě nech automatické nastavení. Pevný čas nebo vzdálenost funguje vždy hůře. Pevný čas a vzdálenost se hodí pouze pro použití, kdy máš pořád rovnoměrnou rychlost a tedy snadno určíš pevný čas nebo vzdálenost po které ukládat.

        Automatické režimy si řídí gpska sama a množství ukládaných bodů řídí dle situace. Tedy např. když jedeš velkou rychlostí sjezd bez zatáček, tak se bodů použije velmi málo, když jedeš pomalu a hodně zatáček, tak se použije bodů hodně.

        Osobně používám nejčastější pro co nejpřesnější tracklog. Méně časté ukládání bodů bych používal pouze v případě, že bys měl na konkrétním přístroji problém v tom, že nestačí maximální počet uložených bodů na Tvoje použití (tím myslím, třeba kdybys chtěl ukládat více dní v kuse do jedné trasy, apod.).

        0 0
        • black.horse  

          jj, jelikož jsem si nebyl jist intervalem, nechal jsem automatiku a testoval na bajku a dle mapsource to je jak říkáš: rovinky bod cca jednou za 20–25m a v pravoúhlých zatáčkách na rozích domů cca 3–6bodů… tedy v mapě hezky vykresleno. Ještě si pohraju s nastavením častosti intervalu, bohužel jsem se v návodech nedočetl jak je to s kapacitou bodů… kolik se jich do paměti vejde a kolik cca jednotlivé položky představujou, takže to vidím na metodu pokus-omyl…

          Zkoušel jsem jet krátký výlet kombinující jízdu mezi domy, po louce i lesem a na krátkém „singlíku“ s nastavením „normální“ frekvence záznamu a v mapě na PC bylo vykreslení docela přesné, byl jsem mile překvapen, čekal jsem to horší… testnu ještě ostatní verze, pokud někdo něco neporadí.

          0 0
          • MlokCZ  

            60CSxko má myslím limit 10tis. bodů a při nastavení nejčastějšího automatického ukládání při celodenní vyjížďce mívám kolem 5tis. bodů, tedy velká rezerva.

            Ovšem neprovozuju více dní v jednom záznamu (stejně mám nastaveno automatické ukládání na kartu, takže každý den se sám uloží na kartu a tedy můžu nulovat gpsku i v případě, že jsem někde bez počítače a chci záznamy z více dní).

            0 0
            • MlokCZ  

              A Oregon určitě bude mít limit minimálně stejně nebo spíše větší.

              0 0
    • losna  

      Měl bych prosbičku. Mohl by se někdo podělit o trasy v Krušných horách, část od Lesné směrem na Moldavu?

      Jinak koupil jsem Oregon 450 a zatí jsem velmi spokojen.

      0 0
      • alex44  

        Využiju tohoto vlákna a zeptám se znalců. Koupil jsem nedávno Colorado a teprve se učím. Chtěl jsem do něj nahrát přes MapaSource nějaké trasy závodů, ale jde nahrát jen jedna, když nahraju další, ta předchozí zmizí. Je to normální, nebo něco dělám blbě? Dík za rady

        0 0
        • alex44  

          nikdo neporadí?

          0 0
        • Honza729  

          Delas to blbe. Mapy se nahravaji tim stylem, ze kdyz chces jednu doplnit, musis znovu nahrat vsechny. (aspon u GPS 60CSx to tak je, ale tady to bude stejne…)

          0 0
    • gargamel  

      Obnovuji téma:

      Nevíte, jestli (případně jak)jdou vymazat celkové ujeté kilometry, které mám zobrazené na panelu s ukazateli?

      A ještě mám problém s otevřením gpx souborů (např stažené trasy z netu) v mapsource. Pokud je přetáhnu do přístroje, tak tam se zobrazují.

      0 0
      • MaPa  

        U starších Garminů na nulování pomáhal jen hard reset, většinou kombinace tlačítek při zapnutí. Určitě ti poradí v zastoupení Garminu na Evropské, asi i po telefonu.

        0 0
    • gargamel  

      Ahoj. Mohl by někdo prozradit, co lze všechno dostat za mapy do Oregona 400? Pokud tam jdou nějaké OSM, jakým způsobem je tam nainstaluju a v jakém mají být formátu, aby vše fungovalo? Nemám s tím absolutně zádnou zkušenost. Používám jenom Topo Czech. Nainstalovaný mám Mapsource a Base camp.

      0 0
    • gargamel  

      Rychlý dotaz:

      kam se ukládá projetá trasa? Do přístroje, nebo na sd kartu? Nebo to lze nastavit?

      Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.