• jURis_1

    zdravím, omlouvám se předem za další topic o ořechu.. ale přece ho sem napíši..

    chystám se podívat do ořechu jelikož mám podezření na to že tam není nebo je ale málo vazelíny a kuličky o sebe cinkají když s tím pomalu točím slyším jak tam přeskakují kuličky.. ale zpět k problému.. dneska jsem vytáhl osu, kuličky.. co ještě nemám je sundaná kazeta na tu ještě musím koupit klíč. ale zpět k věci.. přemýšlel jsem že sundám ořech jen tak abych se podíval sešroubováním ale jakmile jsem ze strany kazety strčil 10mm imbus kterým by to mělo jí tak 100mm imbus je malý.. protáčí se tam v klídku.. a podle toho co jsem se díval tak je tam ořech na povolení asi 15mm imbusem.. viděli jste už něco takového někdy ?

    0 0
    • jURis_1  

      možná to nebude 15 ale 12 jsem zjistil.

      0 0
    • TomasJ  

      Byt tebou, tak to radeji ani nerozdelavam. Nejake pazvuky bych ignoroval. Po rozebrani a sestaveni by to totiz uz nemuselo fungovat.

      0 0
    • juli  

      V první řadě, kvůli kontrole ořechu, není potřeba jej demontovat z náboje. Vlastně si tím přivodíš spoustu starostí s povolením maticového konusu ořechu. Návod jak na to, bys měl najít třeba na ivelo.

      0 0
      • jURis_1  

        a jakým způsobem můžu do ořechu bez demontáže kápnout vazelinu (hustoty nějaké polo husté až trochu řídké vazeliny) ?

        0 0
        • jURis_1  

          jinak popravdě nechce se mi ani rozebírat jelikož nechci mít problém s pozdějším složením.. kdybych měl náboj celý z průmyslových ložisek i v ořechu tak nic neřeším.. (2×2 dráhy)

          0 0
    • Twister  

      Tak předně: píšeš jak hotentot.

      Za druhé: co máš za náboj? Pokud je to Shimano, težko jsi se mohl dostat na inbus držící ořech, když jsi ještě nesundal kazetu a tím pádem nevyndal konusy. Dle mých zkušeností do shimana 10mm inbus pasuje.

      0 0
      • kyl  

        Do nábojů Sram taky 10mm inbus,aspoň do těch starších co mám.

        0 0
        • juli  

          Formula to má jinak, jen si už nepamatuju, jak. Tuším bylo potřeba nějaký tisícihran a navíc se strkal z levé stany.

          0 0
          • JSt  

            formula na to ma nejaky nestandardni vymysl. mne do toho ale pekne paslo dlato :-)).

            0 0
      • jURis_1  

        náboj, Formula DC25 IS

        0 0
        • JSt  

          viz vys. formula imho neni na imbus, pac mi tam zadny nesedl. uz jsem chtel delat klic z pasoviny, kdyz me napadlo strcit tam to dlato. mozna taky najdes nejaky nastroj, kterym to povolis…

          0 0
    • Hornet  

      Na shim. moze byt aj imbus c.14

      0 0
      • Bikes  

        Využiji tot vlákno, snad mě neukamenujete.

        Nevíte jak drží ořech na CODA nábojich?

        0 0
        • Vilém  

          Nediskovy starsi author jako by z oka vypadl nekterym nabam Coda. Prikladam foto demontovaneho orechu z diskoveho authoru, je uchycen sroubem, ktery se povoluje z leve strany.

          0 0
    • Kubiczech  

      Demontáš to je nějak nářečně? (:

      0 0
      • kcvalin  

        Podle mych propoctu bude domontas od slova dement.

        0 0
        • jURis_1  

          ono to není těžké rozložit.. ale ba naopak. později složit do kupy aby to běhalo tak stejně jako před tím nejlépe by bylo kdyby to běhalo daleko víc hladce a lépe..

          0 0
      • madcat  

        Se mu nesmějte, mně se taky jednou podařilo zcela neúmyslně napsat „pláš“ místo „pláž“ :-)))

        0 0
      • brble  

        tak to je surový..:-)))

        ale nářečně je to stoprocentně!

        0 0
    • jURis_1  

      tak, včera jsem udělal čistku v náboji, vysypal jsem kuličky celé to vyistil, dal tam teflonovou vazelinu, zpět kuličky, vystředil vůle, chovalo se to jak nové..:) ale teĎ jsem byl na vyjížĎce.. nevím je tu asi –4,–5 stupňů…a jdu si.. mám za sebou nějakých 10 minut jízdy a nejdnou při volnobhěhu šlápnu dozadu a ořech se normálně nechtěl točit.. až když jakoby zespod ho táhl řetěz tak teprve ale přesto necvakal nic.. pokud jsem zastavil kolo stálo a točil dozadu, tak to normálně mírně roztočilo kolo zpět, fungovalo to skoro jako single speed.. myslíte že to mohlo být tím mrazem..? protože jak jsem přijel domů do sklepa kde je teplo od peca.. sundal řetěz tak to už bylo v pohodě..

      0 0
      • Rychlej turista  

        Porč píšeš tak, aby člověk smysl tvého sdělení nepochopil hned napoprvé?

        0 0
        • jURis_1  

          tak to přepíšu.. prostě jsem jel v nějakých –4 stupních, a když jsem byl rozjetý a točil jsem nohami naopak (proti směru otáček) tak nešlo otočit s ořechem… a ořech ani necvakal.. jak jsem přijel domů a sundal řetěz tak už to po chvilce bylo relativně v pohodě..

          0 0
          • Rychlej turista  

            Já to nakonec pochopil, ale je s tím zbytečně moc práce a pokud budeš tímto stylem – bez interpunkcí, začátku a konce – psát i nadále, může se ti stát, že to lidi přestane bavit a ty se pořádné odpovědi nedočkáš.

            K tomu nač se ptáš: vazelína v mrazu tuhne a obecně platí, že, co funguje, to se neopravuje. Nevím, jak tento ořech funguje, ale pokud v něm jsou nějaké praporky a pérka, tak je velká šance, že přebytkem tuhé vazelíny z kola budeš mít koloběžku.

            0 0
      • JSt  

        jestlis dal do orechu vazelinu, tak je to tim… rozdelat znovu vycistit a namazat olejem.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Pokud tam nenacpal vazelínu i do zásoby, tak by mohlo stačit prostříknout GT85 aniž by to rozebíral. GT85 v zimě uvolním i úplně zatuhlý ořech.

          0 0
      • Vilém  

        Nj, to nesmis mazat praporky:) Osobne mazu orechy ridouckou vazelinou yarroline racing suspension, kterou mazu pouze kulickove drahy a trosinku vazeliny davam pod praporky.

        0 0
        • jURis_1  

          Problém je v tom, že jsem ořech vůbec nerozebíral a je v sériovém stavu. Od doby kdy jsem kolo koupil jsem s ořechem ještě nic nedělal. Jediné co jsem dělal bylo to, že jsem vyčistil a namazal dráhy a kuličky v náboji nikoli v ořechu. Dá se nějak do ořechu kápnout vazelina aniž bych ho nějak rozebral?

          0 0
          • JSt  

            jen takova hloupost… nemas nahodou ve spicich za kazetou plastovy kryt a nemohl byt zapriceny u kazety, ze by se cela otacela i s nim?

            0 0
    • jURis_1  

      Tak dneska jdu skládat, ořech jsem sice nerozebíral, ale sundal z náboje a ponořil na dva dny do motorového oleje s tím že jsem ho protáčel. Dneska jdu poskládat celý náboj, ale už teď je to o poznání jiné, lepší.. Jelikož před tím jsem sundal podložku, která je před miskou ořechu (ložiskovou dráhou) tak kolem misky vytékala rez, respektive voda se rzí..

      P.S. Doufám že to pochopíte..:D

      0 0
      • M_ishak  

        Popravdě, musel jsem to číst pomaličku třikrát, abych pochopil, co konkrétně jsi dělal.

        Pokud tomu rozumím správně, sundals ořech z náboje a po sundání prachovky z něj valila rezavá voda, taks to dal do oleje. Já bych přeci doporučoval ořech rozebrat a dokonale vyčistit vnitřek. Jak tam necháš ten bordel, vyreznou ti dráhy ložisek a ořech se stane hlučný – začne rezonovat celou zadní stavbou při volnoběhu.

        0 0
        • Hornet  

          Predvcerom som jeden zamrznuty rozoberal(sh 485), tak som ho len zhodil z naboja, zo strany spicov vybral tesnenie a striekal som tam nejaky uvolnovaci sprej, a tocil s nim. Vyplavil sa bordel, utrel, poskladal, namazal som aj konusy, na skusku som to vylozil na balkon pri –10 a uz to nezamrzlo, orech ide celkom ticho(na prekvapenie), rozoberat celkom sa mi to nechcelo, myslim ze pokial to nie je moc zasr***e tak staci aj takto.

          0 0
          • jURis_1  

            Zapomněl jsem napsat.. Prostříkal jsem to i čističem, vytekly z něho nějaké černé nekovové kousky spolu s tou rezavou vodou, poté následovalo vysušení a pak ta olejová lázeň. Rozebrat se mi to nechce, protože nevím jestli jsou pod praporky pružinky, se kterými by se mi nechtělo strávit několik hodin..

            0 0
            • M_ishak  

              Tu se kdysi obdobného řešilo. Dej pak ctrl+f a zadej můj nick – narazíš na podrobný návod. Je to cypovina na chvílu. Myslím, že je to rychlejší a především 100% kvalitní narozdíl od nějakého máchání a vyplavování. Sám jsem měl problém s vlhkostí v ořechu, která mi časem vyrezla dráhy ložisek.

              0 0
              • jURis_1  

                Kolo jsem složil, zkusil projet a jevilo se vše v pohodě, bez žádných zvuků..

                Jak jsem se na to podíval z blízka.. Chytil jsem kazetu tak jako na obrázku (žlutá čára) a pohyboval s ní podle červené šipky.

                Vypadalo to jako by byla někde vůle v ořechu a ořech s kazetou se pohyboval asi tak jako kliky středové osy když jsou špatně dotažené misky.

                (kazeta byla dotažená tak tak akorát, stejné to dělalo na vše pastorcích)

                0 0
                • M_ishak  

                  Pokud je kazeta dotažená dobře, tak je potom přílišná vůle v ořech. Ta se reguluje vymezením vůle mezi kuličkama a jejich drahama. Po odšroubování matice na ořechu a rozebrání narazíš na několik podložek. Po odebrání té s vhodnou tloušťkou bys měl vůli opravit. Ale zas nějaká minimální vůle tam být musí, takže je třeba si s tím pohrát.

                  0 0
                  • jURis_1  

                    Hledal jsem na netu i nějaký klíč na tu misku od ořechu ale nemohu najít, a vyklepávat (kladivem a tupým šroubovákem) , no nevím..

                    u tohoto návodu..

                    http://parktool.com/…eadhowto.asp?…

                    jsem našel tuto věcičku

                    http://parktool.com/…s/detail.asp?…

                    jenže je dostání asi na jedno místě republiky a stojí 230kč co jsou pro mě vyhozené peníze

                    0 0
                    • M_ishak  

                      V návodu pod odkazem, co sem ti dal výše, asis přehlídl, že ten nástroj jde nahradit. Abych byl konkrétní. Vem nějaký odřezek pásoviny, který rozměrově sedí do těch drážek matky, případně ho zbrus. Vyrobíš si během okamžiku udělátko – jakýsi šroubovák s hoodně velkou špicou (jestli to má 30×4 mm, hádám, však změř). Toto udělátko upni do svěráku, nasaď ořech (nesundávej z kola, poslouží jako páka) a zatoč. Je tam levý závit, takže povoluj doprava.

                      0 0
                    • juli  

                      Já žil v domnění, že tady byla řeč o ořechu a né o volnoběžném pastorku.

                      Předpokládám, že na tvůj ořech by měl pasovat tento klíč na povolení horního konusu ořechu Sh.

                      0 0
                      • jURis_1  

                        zkusím něco na způsob toho pilníku nebo pásoviny, které máme doma hafo.. pokud se nepovede podívám se v krámku na ten klíč shimano..

                        0 0
                    • M_ishak  

                      polopatě to máš aj tady

                      0 0
                    • Vilém  

                      Pouzivam na to plochej pilnik chycenej ve sveraku. S¨tejne poslouzi treba pasovina atd.

                      Jo a bacha, je tam opacnej zavit.

                      0 0
                • blisterexist  

                  než bych se pustil do nějakého kuchání ořechu,tak bych sundal kazetu a zkusil jestli to dělá aji bez kazety, pokud ne, tak mezi ořech a kazetu dej podložku, a pujde to dotahnout aniž by to mělo vůli

                  0 0
                  • jURis_1  

                    kazetou to není ta je dotážená, dělá to i se sundanou kazetou ale díky malé páce to nejde tak poznat, přesto to ale není nijak velká vůle, pojezdím s tím a uvidím jak se to bude chovat..

                    jinak na které straně jsou praporky u shimano ořechu?

                    jak sundám tu misky ořechu tak co je pod ní (určitě asi prvně kuličky že?

                    0 0
                    • blisterexist  

                      tak to ti neporadím, mě na kolo simano nesmí, krom kazety a klik

                      0 0
                    • M_ishak  

                      kroužky jsou na té inner race a tlačíš na ně bearing cone. V závislosti na celkové tloušťce těch podložek vytvoříš vůli mezi kuličkama a dráhama v outer shell

                      0 0
                      • jURis_1  

                        Takže vyšroubuji misku, vyndám dvě řady kuliček a pak bude podložky a za nimi praporky.. ?

                        jak dám dolů outer shell?

                        0 0
    • vinnca  

      ahoj, chtel bych se zeptat, jake mazivo ci olej se dava do vnitrku do orecha ( kompletni rozdelany orech i s kulickami )a jake mazivo ci olej se dava na orech ( myslim mez orech a devitikolecko). diky za rady.

      0 0
      • blisterexist  

        na ložiska vazelínu, a třecí plochy cvrčku řídkým olejem pouze potřít

        0 0
        • vinnca  

          uz to mam i vsechno rozdelane, akorad me vypadaly kulicky do riti – nevite, kolik jich je okolo toto cvrcka? je jich 2 * 25?

          0 0
    • jah  

      Trochu bych si to tady dovolil resuscitovat. Dneska ráno jsem sednul na zimáka a zjistil, že z něj mám festku (kolo stálo tak 14 dní). Chvátal jsem do práce a tak jsem jen nastříkal trochu WD z obou stran kazety (aniž bych sundal kolo). Ořech se odlepil, všechno funguje, jenom to má děsnej zvuk „kov na kov“, asi jak wédé rozpustilo vazelínu. Můj dotaz zní, jak moc riskantní je v tomhle stavu jezdit. Mechanik v servisu mi totiž sdělil, že to nerozebere, že je s tim hrozná práce (resp. že by jeho práce stála víc než novej ořech). Je to Shimano, stará 8sp 105. Dík.

      0 0
      •  jarek1  

        Vždycky je to nespolehlivý a k nasrání dál od domova.Kup levnej Shimano náboj – můžeš přeplíst nebo jen vyměnit ořech.

        0 0
        • allrose  

          použité kolo vyjde levněji než se s tím *****…prolejt olejem a jezdit než se to rozpadne

          0 0
    • Bombos3  

      Oživení starého tématu

      Potřebu sundat ořech z náboje Shimano fh-r080a viz. bod 3:

      http://www.ivelo.cz/…neho-orechu/

      Nasadím na to desítku imbus a i přes prodloužení za pomocí trubky se mi to prostě nedaří povolit (normálně – proti směru hodinových ručiček). Nějaký nápad? Ořech se zasekává, a tak bych ho rád sundal a vyčistil. Speciální přípravek na rozebrání nemám a metoda s kladívkem a šroubovákem je až poslední možnost.

      0 0
      • Singlespeed  

        Musíš pořádně zabrat. A jak ho chceš bez přípravku rozebrat až ho sundáš?

        0 0
        • Bombos3  

          Dobrá, zkusím znova.

          Představuji si to jako v bodě 4 tohodle návodu http://www.bikeradar.com/…eehub-23757/

          0 0
        • Bombos3  

          Tak se zdá, že jsem toho vymontoval nějak více, než jsem měl?

          0 0
          • Vilém  

            To vypada jako silent clutch orech.

            0 0
            • Bombos3  

              Ano, podle typu by měl být. Co to pro mne znamená – jak mám postupovat?

              Preferoval bych jednoduché řešení, mám tu silikonový olej, vazelínu a WD40.

              0 0
              • Bombos3  

                Tak jsem zjistil, že na konci se závitem byla pod tím mazlavým čímsi byla gumička(těsnění). Po jejím odstranění vidím kuličky ložisek. Co když bych to řádně prostříknul tím silikonovým olejem?

                0 0
                • Vilém  

                  S tvym vybavenim bych rekl, at pockas, az se otepli.

                  Tim, ze bys to cely prolil, bys to mozna rozchodil, ale taky mozna nasledne oddelal.

                  0 0
                  • Bombos3  

                    On není vyloženě zaseklej, že by se vůbec nehýbal. Spíše lehce drhne / občas se zasekne.

                    Co se vybavení týče nevím, co bych tu měl ještě mít kromě toho speciálního přípravku, který by mi patrně byl stejně asi k ničemu, když by tam nešel zasunout (brání mu v cestě nějaký kus plechu).

                    Když už jsem si dal tu práci, to rozebrat takhle daleko, tak bych to rád opravdu vyřešil. :-)

                    0 0
                    • Vilém  

                      Nejaky kus plechu je prachovka. S vybavenim, ktere popisovals, pochybuju, ze ji vyndas bez poskozeni. I kdyby, tak zas nemas vybaveni, aby ses dostal dal.

                      0 0
                      • Bombos3  

                        Nevím, kde jsem psal o vybavení, co tu mám nicméně předpokládám, že asi existuje nějaký postup na její odstranění. Na velu píšou, že šroubovákem, což se mi zdá docela drastické.

                        Ten kus pod tím už se dá odstranit tím šroubovákem a kladívkem ne?

                        Mmch. se stejným vybavením jsem rozebral a dal opětovně dohromady 7 rychlostní nábojovou převodovku Shimano (internal gear hub 7R-46) včetně rozborky osy. Opravdu je tohle složitější? Ještě tu mám trochu originálního maziva, co se do toho náboje dává. Uvnitř jsou také praporky a ložiska – nefungovalo by to i na tohle?

                        0 0
          • jecnak  

            Orech se rozdelava z druhe strany. Takto jsi ho cely stahnul z naboje, coz nic neresi. Z leve strany je na orechu prachovka a pod ni asi i kulicky osy. Prachovku vyloupni ven sroubovakem a kulicky nepostracej a dej stranou. Nasledne orech za inbus upni do sveraku a stahovakem povol levy zavit na horni/leve misce orechu. Pak se dostanes dovnitr. Vse vycisti a pokud je to silentclutch verze, tak namaz vse lehce vazelinou. Montaz je opacnym postupem.

            0 0
            • Bombos3  

              Dekuji za konstruktivni radu :-) Ta prachovka se tvari jak privarena – mam to brat jednim sroubovakem primo vzhuru nebo to bude lepsi dvemi soucasne? Vazelinu tu mam dobrou, ale mam strach jestli se ty praporky neprilepi.

              0 0
            • Bombos3  

              Tak jsem to dal dohromady a teď mi došlo, že vlastně nevím jak hluboko zasadit tu plechovou prachovku. Fotku bohužel nemám, takže jsem vycházel z čáry (rýhy) na povrchu ořechu. Myslíte, že je to takto správně?

              0 0
              • allrose  

                Co nejblíže protikusu,když bude škrtat.tak lehce zatlačíš

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.