Orbea OIZ H20 vs Trek Top Fuel 5

21 nepřečtených
  • requisite01

    Ahoj,

    Přemýšlím o koupi nového kola (přechod z HT na full) a zredukoval jsem výběr na:

    Kolo chci zaměřené na XC a lehčí trail, zdvihy kolem 120–130/120mm (P/Z) na blbnutí v lese a traily, ale i svižnou jízdu a celodenní výlety.

    Rozpočet 60–80tis. Přemýšlel jsem ještě nad RM Blizzard XCM 70–29 https://rockmachinebikes.com/…-white-black

    Blbý je, že teď žádný kola na mou postavu nejsou (193 cm =XL rám), mám v plánu kupovat na podzim/zimu.

    Máte zkušenosti s některým z těchto kol a tip, co vybrat?

    Díky za reakce

    Martin

    Anketa: XC / Trail bike

    12x
    92%
    0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj. Už jsi vybral? Také jsem ve fázi výběru a vybírám mezi stejnými modely. Nyní jezdím Trek fuel ex 8 2018.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • jeepak  

        Zdravím já mimo jiné jezdím taky na Trek EX8 a vůbec nechápu proč vybíráš podobné a spíše hůř osazené kolo?! Jen mne to zajímá jinak samozřejmě je to čistě Tvá věc.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Kolo jsem před třemi lety kupoval už jako jeté. Už nechci Sram. Podobné proto, že se mi na něm dobře jezdí. Nebo víš o lepším, co se geometrie týče? Zdvihy 120,130mm. Jezdím na pohodu, spíše delší trasy. Žádné šílené sjezdy, skoky a pod. Cykloturistika, lesní cesty a stezky, nějakému sjezdíku se taky nevyhnu, ale v klidu. S tím osazením je to tak. Kola podražila, tak musím udělat nějaký kompromis v ceně.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo a pokud bych bral toho top fuela, tak budu vybírat mezi 7 a 8. Vím že je v zadání 5 , ale jde mi o geo rámu pro mé použití. A rámy jsou stejné.

            0 0
    • ZdeNECK1  

      Výbavu nehodnotím, ale jízdně, novy top fuel je více univerzál, je s ním sranda i z kopce dolů, ta orbea je xc, pokud chceš fun factor, ber treka..

      0 0
    • Kiny  

      Mam orbeu, na XC a lahke traily je to super bike. Osobne by som sa druhy krat pozeral po niecom inom kvoli push to unlock lockoutom.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vůbec nevím o čem píšete. Fun factor, push to unlock lockoutom.

        0 0
        • McBlacky  

          Push to unlock znamena ze pro otevreni vidle tlumice musis neco mackat. Obracene to je push to lock, kdy je vse otevrene a mackas pro zavreni

          0 0
      • Noviak  

        Mám orbeu oiz také v hledáčku. Vím že chci xc kolo 120/120, aktuálně takové jezdím, ale už se nevyrábí. Můžeš se rozepsat proč je ten typ lockoutu pro tebe blbý? Chtěl bych aby se vidlice a tlumič ovladaly zvlášť, to možné je? Vidlici prakticky nezamykam…

        0 0
        • Kiny  

          Technicky by sa asi dal lockout na vidlicu a tlmic vyviest samostatne ale z vyroby je to na jednej packe. Ta umoznuje full lock alebo unlock celeho pruzenia. Skusal som aj 3 polohovu packu od Orbei, ktora ma v prvej polohe zamknute cele pruzenie, v druhej polohe na 80 % zamknelen tlmic a vidla je otvorena, v tretej polohe je otvorene cele pruzenie. V praxi to nefunguje bez dalsich vydavkov. Tlmic montovany na bike sa takto neda nastavit ak nema 3 polohovu packu rovno z vyroby (da sa overit podal cisla tlmica na stranke FOX).

          To co mi naozaj vadi je cela filozofia lockoutu. V „uvolnenej polohe“ je pruzenie zamknute. Povoluje sa stlacenim a napnutim lanka. Viac krat sa mi stalo, ze som v zjazde zavadil o packu, ktora sa lahko vrati do povodnej polohy, a vo velmi nevhodnej chvili si zamkol pruzenie. Co sa mi zatial nestalo ale obavam sa toho, ak v terene praskne lanko, pruzenie ostane zamknute.

          Samotny bike je super. Akurat pruzenie tiez nezamkyam, takze prvy krok pri kazdej jazde je odomknut lockout a priebzene kontrolovat, ci som ho omylom nezamkol zavadenim o packu.

          0 0
          • StuntJ  

            Je to nezvyk, ale za pár km to má člověk v ruce a už tenhle systém ani nevnímá :)

            0 0
            • Kiny  

              V zasade an, vnimam ho len ked sa mi podari locknut pruzenie v zjazde :) Samotne zamykanie by ma od bajku neodradilo. Ak by som sa rozhodoval medzi 2 ktore su inak podobne, bral by som iny system.

              0 0
          • Noviak  

            Díky za popis. Připlatit si za 3 polohovou packu by mi nevadilo. Jestli tě ale chápu dobře je možné že tam nebude klasický dps fox tlumic, ale nějaký dvoupolohovy, to by bylo naprd. Aktuálně dps fox mám a jsem s funkcí moc spokojen. Dálkové ovládání tlumice 3 polohy bych chtěl, vidli klidně jen na korunce…

            0 0
          • Cryzyy  

            Mam OIZ XC a prizamknuti vidlice na stredni poloze normalne funguje s tim, ze bych si to nekdy zamknul nechtic, tak to se mi nestalo a poskozeni lanka je to posledni ceho bych se bal, z meho pohledu je to resene dobre a proti jinejm systemum se ty packy ovladaji dost pohodlne

            0 0
    • Smazaný účet  

      Taky vybírám a porovnávám. Ještě bych zařadil Cube stereo 120. Přijde mi za ty peníze více muziky oproti Treku. Jaké jsou na Cube stereo 120 ohlasy?

      0 0
    • StuntJ  

      Oiz je v poho, příjemné hravé kolo, jediné co mě nesedlo je vidla. Ta FOXka je na mě až moc chrtí nejsem ji schopen naladit tak aby chodila slušně . Ke zbytku nemám výhrady, tlumič parádní a super gumy v základu, kola už s páskou s výroby, stačí vyhodit duše a nalít mléko. Zbytek se dá doladit časem :). Za Mě Orbea cajk :)

      0 0
    • StuntJ  

      BTW jsem měl podobný výběr, ještě nějaké Canyon kola apod, ale zvítězila Orbea, díky tomu že prostě byla skladem a ostatní výrobci to bylo tak na začátku sezóny 2023 :!

      0 0
    • MartyXD  

      Zdravim

      Mohu se zeptat co jste vybral ?

      0 0
    • Ondiii  

      Moje vytuněná OIZ H20 2023 :

      • Vyměněna kola za Fulcrum Red Zone 5 – posle generace, s širšími 27mm ráfky a přepracovanými náboji (fahrrad.de 150€).
      • s tím šla do pryč kazeta. Já dral malé převody i do kopce. Koupena s řetězem za 100€ na bd.de. Ten zoubek navíc fakt helpne. Možná bych šel do komba 34+10/52 . Ale to až bude výměna na pořadu dne.
      • když jsem byl v těch kolech, tak došlo i na disky. Na kupkolo svítily cenovky 690+790 CZK za 160/180mm Shimano RT-MT800
      • Vidlice tam šla taky nová. Fox 34 SC Performance 2022 Přímo od odkazovaného prodejce: https://www.kleinanzeigen.de/…326-217-6952 – se zárukou, sundaná z OIZ 10 Standard grip patrona – mi při mých 70 kg seděla víc než grip2/fit4. Ty mi přišly ze začátku travelu docela necity. A byl tu budget limit :)
      • Sedlovka RockShock Reverb C1 z bike24.de onendá za 130€.
      • Kolo samotné pochází z Fahrrad.de za 1850€ vč. poštovného.
      • Po prodeji veškerého „z nového kola sundaného“ harampádí mne ta defacto OIZ H10 vyšla na 53 500 CZK.

      Hlavně to není tak líné jako trailovky – akcelerace je poroti trance atd prostě jinde, 120mm slušně pouští, vlezu se do zatáček. Rekony překvalily. Dobře drží, daleko menší odpor než TrailKingy / miniony na předchozích kolech. Není to takova feather jízda, kde člověk sedí jak pantáta a šlape zelí. Víc sporty, je to tvrdší. Není to kolo pro cukrouše / hošany. Ale holt to JEDE.

      • napotřetí jsem se s bajkem trefil do černého. Thole je ono
      • minusy: Shánět 2pos push to unlock vidlu v roce 2023/24 je…ehm. Raději bych XT, ale nějak to GX rozdejchám. Ten zázračný Orbea cable management je nesmysl.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.