• Bikes

    Zdar dobří lidi Porad´te zda máte někdo zkušenosti s těmato foťáky. Nevím který si vybrat. Cena není rozhodující, dám spíše na vlastnosti a kvalitu než cenu.

    0 0
    • Lenka.05  

      Ani jeden:) Jsou pomalé, obraz trága…proč chceš zrovna Olympus?

      0 0
      • karelH  

        Souhlas, mám zkušenost s 550 a nic moc. Spíš bych se podíval na Canona – G7 nebo G9 – pokud nejsou rozhodující peníze tak rozhodně G9 – má větší snímač.

        0 0
    • Lance  

      mam 550 a spokojeny,ale to bude asi i tim,ze ja jinou znacku nez olympus bych nekoupil

      0 0
      • Bikes  

        Jo Lance jsem na tom podobně jako Ty. To Lenka.05 – Pomale asi budou myslím, že je to dáno i kartou jakou použiješ, äle s tím obrazem bych se s Tebou silně přel ( záleží na formátu v jakém fotíš). Cannony neznám, la emrknu se na ně. Zarím používám Zrcadlovku IS 100, a Olympus C60 (pomalý, ale super funkce).

        0 0
        • Lenka.05  

          I s nejrychlejší xD kartou je pomalej. Jak to myslíš s tím formátem?

          0 0
          • Bikes  

            Tím myslím rozlíšení a format 4/3,16/9, či jiný nepřepočitatelný

            0 0
            • Lenka.05  

              Myslím, že si trošku pleteš pojmy. Nicméně i když budeme předpokládat, že budeš fotit v plném rozlišení na nejlepší kvalitu jpegu (tzn. co nejmenší komprese), není ten Olympus žádná slávie. Průměrná až podprůměrná optika, pomalý procesor, bídné ostření v horším osvětlení, vysoký barevný šum už i při nízkém ISO…tak to vidím já. Absence RAWu taky zamrzí.. Slušný a ještě relativně skladný kompakt (na kolo do batůžku akorát) je Canon G9. Nadprůměrné obrazové výstupy, čip 1/1.7, digic III, příjemné ovládání, bytelné tělo, sáňky na blesk, optický stabilizátor, RAW, lion acu, SD karty, výborné video…bohužel bolest Canonu je málo široký objektiv (od 35mm). Pokud bys chtěl něco širšího, špatná volba není panasonic FZ18 (28–504mm, optická stabilizace, RAW, velmi slušné a svižné ostření, dobrý objektiv..celkově přítulný foťáček). Světelnost f4.2 na dlouhém konci taky není k zahození, dobře se drží, je ještě docela skladný.

              0 0
              • pepko  

                panasonic triedy FZ naozaj len v pripade poziadavku na caste pouzivanie (ultra)zoomu … inak radsej triedy FX, ktore maju jednoduchsi a menej chybovy objektiv ako velke FZ … a za normalnych okolnosti urobi FX lepsiu fotku ako FZ, pretoze vsetko ostatne je uplne rovnake, cip, procesor … inak ak ma pan peniaze, za zvazenie stoji napriklad LX2 …

                0 0
                • Lenka.05  

                  FX jsou malé stylovky s bídnou světelností bez manuálních nastavení…nevím no:) Ale neznám všechny modely, možná jsem něco přehlídla.

                  0 0
                  • pepko  

                    no s tou svetelnostou si to prehnala … na 28mm maju aj fx aj fx svetelnost F2.8 … a okrem objektivu, velkeho obalu a toho manualneho nastavenia (ktore sa da do velkej miery obist moznostvom roznych uprav a scenickych rezimov) su uplne rovnake, az na to, ze komplikovany objektiv FZ robi viac obrazovych vad … LX ma aj plnohodnotne manualne nastavenie …

                    0 0
                    • Lenka.05  

                      Ále, světelnost f2.8 na 28mm není žádný zázrak přece, o tom nemluvím. To by byla spíše ostuda, kdyby to foťák neměl. Ale třeba f5.6 při 100mm je už bída, to uznej:-) Že mají LX manuál, o tom žádná. Uváděl jsi tu ale FX. Jinak jak chceš nahrazovat například volbu clony a tím i hloubku ostrosti nějakým kreativním režimem? To je fakt nouzovka bez valného výsledku. Do detailní skladby objektivů u pandy se pouštět nechci, neb to není kategorie co by mně nějak zajímala, takže o tom podrobnosti nevím a tudíž nemůžu nikomu v tomhle směru udílet rady:-). Že čím větší rozsah objektivu, tím horší kresba, aberace, zkreslení (hlavně na dlouhém konci), na tom se zřejmě shodneme:-)

                      0 0
                      • pepko  

                        no mozes napriklad zvolit rezim portret … ale suhlas je to nudzovka a aj mne uz zacina manual vazne chybat, ale aspon som sa naucil experimentovat a vzdy je nejaka moznost donutit fotak urobit presne to co chcem … v kazdom pripade som s fotak FX07 spokojny, nestal az tak vela, je maly, mozem ho mat stale u seba a robi pekne fotky …

                        kategoriu EVF zrkadlovka urcite nekupim, ked si trochu nasetrim a budem chciet robit pouzitelne fotky, kupim si skutocnu zrkadlovku …

                        0 0
                        • Lenka.05  

                          No, mně se FX08 vždycky nepodařilo přinutit, aby udělala co jsem chtěla. Fotky nouzovka..jediná výhoda je, že je menší než můj mobil:))) Proto už pár let fotím na DSLR. Ale na kolo to moc není (můj fotobágl má přes 10kg…). Proto chápu lidi, co tohle tahat nechtějí, ale cvakátka bez manuálu už je nebavěj. Vybrat šikovný kompromis je fuška:-) Ale tyhle Olympusy…eeee…:-)))

                          0 0
              • orca.1  

                Zeptám se co říkáš na Canon S5 IS ? Vím, že není taky ideální (čip 1/2,5 ,velkej šum nad iso 400(200)větší rozměry a váha), ale taky má sáňky, je na tužkovky (pro mě výhoda) sice nemá RAW, ale využiju to ? Koupit, nebo čekat do léta na jeho nástupce? Toť dilema:)

                0 0
                • bikerzdenek  

                  Jde o to co především fotíš a co od toho foťáku očekáváš. Každý má jiné nároky na kvalitu výstupu, ale obecně s Canonem skoro nikdy chybu neuděláš. S5 IS je ve své třídě ultrazoomů velmi dobrý foťák s dobrou optikou, vynikající optickou stabilizací, nadprůměrně vybavený a formát RAW je dobrý v případě, že budeš své snímky dále významně upravovat nebo archivovat, dělat velké zvětšeniny ap. Na druhou stranu uživateli, který tyto ambice nemá zbytečně zkomplikuje další použití snímků a nízká komprese v JPEG u tohoto typu fotoaparátu dnes přináší dostatečně dobré výstupy pro běžné užití.

                  0 0
                  • orca.1  

                    Díky za odpověď, myslím, že velmi dobře vyhoví mým požadavkům. Nejspíš do něj půjdu :-)

                    0 0
              • Bikes  

                sorry bez komprese Raw

                0 0
              • Jirik123  

                ten rozsah 28–504mm mi prijde dost sileny, vcelku bych se obaval ruznych optickych vad..

                0 0
    • kudlanka32  

      spis si rozmysli co chces fotit, jak chces fotit a kam si vsude ten fotak budes brat…a pak se znova zeptej :)

      0 0
    • pepko  

      preco chces kompakt vo velkom tele a nie radsej zrkadlovku ?

      0 0
      • Bikes  

        Nechce se mi tahat sebou všude a pořád objektivy.

        0 0
        • pepko  

          no ale to nie je odpoved … chces kupit fotak podobnych rozmerov ako napriklad ten nikon d40, ale s prisernou kvalitou fotiek … velkost cipu 1/2.3" je pomaly to najhorsie co sa dnes vyraba … ten objektiv sice umoznuje 18× zoom, ale za cenu obrovskych kompromisov vo forme obrazovych vad … navyse zoom nad 10× udrzis prakticky iba za vynimocnych svetelnych situcii (letny slnecny den vonku), ale so stativom, inak ostru fotku neurobis …

          fotaky tejto triedy oslovuju nerozhodnu skupinu zaciatocnikov, ktory ale tento nakup casom lutuju, pretoze zistia, ze to robi rovnaku fotku ako fotak rozmeru kreditnej karty a so zrkadlovkou to ma spolocne iba rozmery a vahu …

          0 0
    • Ladap  

      Nevím čím to je, ale 560 má lepší rozlišení než 550. Ještě lípe kreslí Panasonic DMC-FZ18. U těch Olympusů se mi líbí rychlost 15 snímků za vteřinu – to už je docela hukot (která zrcadlovka to zvládne) a to do 40snímků. Nemyslím si že i jinak by ty Olympusy byly pomalý. Stabilizace funguje dobře.
      Jinak myslím že superzoomy nemají moc dlouho optimální kresbu. Pokud se teda občas vozí na kole a tak. Ty čočky se vyklepou a kresba jde do háje, čím těžší a složitější objektiv, tím hůř.

      0 0
      • Lenka.05  

        Myslíš těch 15snímků/s v roz­lišení 1.2mpix? Mno…

        0 0
        • Ladap  

          To myslím a věřím že to bude většinou stačit. A to drtivou většinou. Stačí si spočítat kolik mám fotek v počítači a kolik mi jich visí na zdi.

          0 0
        • Bikes  

          No to právě měla udajně 550, 560 na tom má být líp?

          0 0
      • pepko  

        to bude tym, ze to nie je zrkadlovka, ale iba velky kompakt … kupovat ultrazoom by mal iba ten, kto si mysli ze to naozaj potrebuje … tie dlhe objektivy v tejto lacnej triede maju fakt biednu kvalitu …

        0 0
    • marapara  

      Taky si dobře rozmysly ten Oly. Používá totiž xD karty, které jsou několikanásobně dražší, než SD, které používají jiní výrobci. Za 1GB xD dáš kolem 700–800 kč. SD kartu koupíš za 450 2GB Pretec 133× – high speed. Osobně být tebou bych spíš šel do Panasonicu nebo Canon. Panasonic používá optiku Leica, která je kvalitní. Ale Canonem chybu taky neuděláš.

      0 0
    • piskot  

      jestli chceš ultrazoom, tak jasná volba je Fuji S6500fd

      0 0
      • marapara  

        Fuji není žádný zázrak, navíc používá pomalé a drahé xD kraty.

        0 0
        • Ladap  

          xD karty jsou asi tak 20× míň poruchový než SD. To je můj odhad, čárky si nedělám.

          0 0
      • marapara  

        Četl jsem pár recenzí, uživatelé doslova píšou, že z počátečního nadšení velmi brzo vystřízlivěli.

        0 0
        • piskot  

          no recenzí i zkušeností jsem četl také dost, ale silně převažují názory, že lepší ultrazoom v současnosti nekoupíš. Naopak převažuje názor, že zpočátku jsou uživatelé zklamáni, než přijdou na to, že nestačí cvakat v auto režimu, ale musí se s tím trochu umět. Velké plus je manuální zoom.Dobrá je taky možnost přidávání filtrů bez nutnosti konverzní předsádky.

          ad karty: má to sice debilní xd, ale kartu koupíš stejně jen jednou a pak už je ti to jedno. (při ceně foťáku je už pár stovek navíc za xd detail)

          ad stabilizace: tohle není zrovna foťák pro začátečníka, takže nepředpokládám, že by někdo rozumný tu sw stabilizaci použil

          Pokud hledá foťák na normální focení na výletech a nechce se v tom moc šťourat, tak ať si tuhle Fuji nekupuje a vykašle se i na ostatní ultrazoomy, klasický kompakt poslouží líp.

          0 0
          • marapara  

            Jo, ale za xD kartu 2GB dáš pomalu o litr víc, než za SD. Osobně bych si spíš než Fujinu koupil Géčko od canonu, jak píše Lenka.05. Slušný foťák, slušné parametry, slušná kvalita fotek, velikost kompaktu. Kdo nepotřebuje kvalitu, malé rozměry a stačí mu menší zoom, delší sklo stejně většina lidí využije jen málokdy, tak ideální volba.

            0 0
            • piskot  

              pokud mu bude stačit 1GB, tak jen o pět stovek :) (ale jo, ty xd jsou drahý svině).

              Ten Canon bude určitě ideální, s tím naprosto souhlasím. Osobně moc nechápu, proč chce každý ultrazoom, těch 6× na Canonu stačí v pohodě na většinu situací.

              0 0
              • marapara  

                Taky nechápu, protože stejně je většinou do dlouhé sklo u ultrazoomů nepoužitelné.

                0 0
      • pepko  

        na fuji sa mi najma paci tak ich super stabilizacia obrazu vo forme zvysovania iso a znehodnocovania fotky :-)))

        ale je fakt, ze aspon fuji pouziva ako tak rozumne velky rozmer cipu …

        0 0
        • marapara  

          Je fakt, že má větší čip, ale jejich stabilizace je oprvadu směšná :)

          0 0
      • Bikes  

        Děkuji Počítal jsem s tím, že mi poradíte, ale nečekal, že mě i odradíte. Musím znova rozvažovat. Zvláště díky Lence.05

        0 0
        • ¨MZ  

          taky děkuju, Olympus 560 byl i mým favoritem :-)

          0 0
    • klingon  

      Taky resim novy fotak ve velikosti kompakt (je to docela peklo :-) a po dlouhem vyberu mi zustali dva kandidati:

      Canon PowerShot A720 IS

      • proti souperi: cena

      Panasonic DMC-LX2

      • proti souperi:28mm ohnisko ( i kdyz jen u 16:9), RAW

      Tak ktery vybrat? Mate s nima nejake zkusenosti?

      0 0
      • pepko  

        ktory vybrat ti neporadim, LX2 som chcel, ale cena ma odradila … 16:9 by som sa urcite nebal, doba ide do tohoto formatu, casom uz nekupis ani telku, ani monitor s inym formatom a skor ta bude obmedzovat 4:3 … ako poznam seba a znamych, do formatu 3:2 aj tak nikto nefoti a pri tlaceni fotografii vsetci poctivo „cropujeme“ z formatu 4:3 na 3:2 a rovnako by som to robil aj z formatu 16:9 … aj ked som uz videl par foto vytlacenych asi v 16:9 a vyzeralo to velmi pekne a zaujimavo … len to robia za priplatok …

        0 0
    • goofy  

      No pred svatkama jsem taky vybiral nejaky ten fotacek. Na SLR bohuzel nebylo. Financni strop 8000.

      Olympusy jsem hned vyradil. Canony a Sonaky drahe. Zustal prakticky jenom bud Fuji 6500sd nebo Lumix Fz8.

      Vyhody Fujiny: kratke ohnisko, vetsi cip, nizky sum

      Vyhody Lumixu: SD karty a opticka stabilizace.

      Ktery zvitezil? Jelikoz se mi podarilo za 8000 sehnat Lumixe i s kartou a brasnou, sel jsem do neho. Holt jsem musel ozelit kratsi ohnisko a manualni zoom+ostreni. Stejne je to rodinny fotak a holt budu setrit na nejake SLR-ko. Ted jsem mel moznost fotit s Canonem 400D a hned potim se 40D a to je proste uplne jiny zazitek :o)

      0 0
    • bikerzdenek  

      To Lenka.05. Původně jsem si tento thread chtěl přečíst pouze ze zvědavosti, co si cyklistická veřejnost myslí o fotoaparátech a taky jsem si myslel, že si tady někdo spletl fórum. Navíc fotoaparáty prodávám 17 let, takže mi už občas trochu lezou krkem a odreagováám se na B-F, ale na tyhle nesmysly co tu padají /i u ostatních/ už nemůžu nereagovat. Předně, kde jsi slyšela, že světelnost 2,8 u 28mm je špatná? Víš vůbec, co je to světelnost, na co má vše vliv a jaký je rozdíl mezi např. 2, 2,8 nebo 4 a v čem to hlavně pozná běžný uživatel? Jistě, jedno EV je ve skutečnosti hodně, ale toto může posuzovat profík, který ví o čem se mluví a musí mluvit v kontextu s ostatními parametry. Také srovnávat Canony G7 /G9/ s Olympusy SP-550 nebo 560 je poněkud mimo, protože to jsou uplně jiné kategorie. Už vůbec nelze srovnávat pravou zrcadlovku /DSLR/ s kompaktem jakéhokoliv typu, vč. EVF /protože EVF není zrcadlovka i když se tomu tak říká a některé vlastnosti jsou „lehce“ podobné , např. kouká přes objektiv – ale nemá zrcadlo, což je to podstatné proč se zrcadlovce říká zrcadlovka/. Dále obecně, /ostatním zájemcům jsem v rozumné míře ochoten poradit na skype, protože probrat tuto problematiku se trochu vymyká tomuto fóru a rozsahu, který by to osvětlil/. Především kompaktní přístroj /do kteréž kategorie spadají i EVF/ je určen především pro tzv.rodinnou fotografii /až na vyjímky, jako je např. G9, Nikon P5100, některé vyšší modely EVF – Fujifilm S9600, Panasonic FZ18 ap./ Přesto se nedá říci, že by některé kompakty byly špatné a řada z nich svůj učel a poslání plní beze zbytku. Je třeba jen brát v úvahu a porovnávat stejné kategorie a cenové třídy. Mezi významnými výrobci je tak velká konkurence, že by si žádný z nich nemohl ve stejné třídě dovolit něco zásadně rozdílného /je také nutné srovnávat rovnocenné modely podle období jejich vzniku, protože tyto technologie se rozvíjejí zatím tak významně, že s každým modelem přijde většinou něco nového /neříkám, že vždy důležitého a potřebného/. Vůbec si nemyslím, že by SP 550 /dnes 7490,–Kč/ byl ve své třídě špatným foťákem. Ultrazoom je vždy kompromisem a na každém najdu něco dobrého i špatného, ale zatím si žádný z několika desítek uživatelů SP-550, které jsme prodali nepřišel stěžovat, že by mu nějak zásadně neplnil představy, které od něho očekával. Snímky, které jsem nafotil zkušebně 550-kou nebo 560-kou jsou naprosto slušným průmerem této třidy. Zásadní rozdíly mezi 550 a 560 jsou u 560-ky větší rozlišení /není v tomto případě podstatné/ přidaná funkce detekce obličeje /poměrně dobré/, nepatrně posunuté ohnisko k šišímu obj. – ekv. 27mm u plnoformátu /oproti 28 u 550 – není podstatné/, a duální stabilizace. Nejde také srovnávat stabilizaci elektronickou, příp. elektomechanickou proti optické /nelze zde v krátkosti popsat/ A nakonec žádný, sebelepší fotoaparát sám o sobě z nikoho neudělal fotografa, je to o vidění a zkušenostech, které dá čas.

      0 0
      • pepko  

        chlape ty si tiez v tomto prispevku pomotal hrusky s jahodami … tak postupne, svetelnost F2.8 je obycajny zaklad, nie je to nic vynimocne a nie je to ziadna kvalita, napriklad ti to ani neumozni urobit kvalitnu fotografiu v uzavretych priestoroch ci uz cez alebo pri umelom osvetleni, musis jednoducho blyskat bleskom a sam dobre vies aky kompromis je fotka s bleskom … na druhu stranu svetelnost az 3.6 v kitovych objektivoch dodavanych so zrkadlovkami je pre mna prve minus co mi kitova zrkadlovka ponuka a okamzite stracam jeden stupen ISO … dalej si treba uvedomit, ze neexistuju ziadne 3 kategorie typu kompakt, EVF, prava zrkadlovka … existuju len 2 kategorie, kompakt so smiesne malym ccd cipu a zrkadlovka s rozumne velkym snimacom a malym sumom … napriklad tvoj vyzdvihovany „vyssi“ model panasonic FZ18 nie je ziaden vyssi model, je ma to len zoom objektiv s obrazovymi chybami,mozno ten manual a nic dalsie navyse, potom uz len nevyhodu v podobe obrovskeho obalu kde je to vsetko schovane … robi to rovnako nekvalitne foto ako ostatne mensie a lacnejsie modely panasonic, pripadne aj modely 3 roky stare … jednoducho je to velky kompakt … a to iste plati aj o inych vyrobcoch ktori vyrabaju velke hracky pre zaciatocnikov a amaterov co si myslia, ze budu mat v rukach seriozne zariadenie … ultrazoomy a EVF su pre mna najmenej pouzitelna kategoria fotakov u ktorej nachadzam len same nevyhody … a pokial bikes pise, ze cena u neho az tak nerozhoduje ale iba kvalita, tak mu pisem este raz, aby si naozaj zvazil co od fotaku ocakava … pri mojom rychlom pohlade na ceny, asi 13000sk za 560 a 16000sk za nikon d40 by som 560 nikdy nekupil …

        0 0
        • kudlanka32  

          ja nahodou umim fotit z ruky s fotakem se svetelnosti 2.8 a bez stabilizatoru­.....kdyz to nekdo nezvladne je to jen tim ze je chromej…tot muj nazor. Blesk nepouzivam pac me nebavi ho tahat a mam radsi prirozeny svetlo…

          kudlanka.ccnet­.cz/UPP/img/_1010014­.jpg kudlanka.ccnet­.cz/UPP/img/up­p_2006party.P3301229­.jpg kudlanka.ccnet­.cz/UPP/img/up­p_2005party.00041­.jpg

          treba ti posledni dva chlapkove jsou vyfoceny na hajzlu, pod nejakou skomirajici halogenkou.....

          0 0
        • bikerzdenek  

          Pokud jsi pozorně četl, tak jsem tam psal, že je problematika složitá natolik, že není možné v krátkosti vysvětlit celý problém. To za prvé. Tudíž i mé vysvětlení není dostatečné k osvětlení problému mnoha druhů foťáků, protože jsou též vytržené z kontextu. Jediné velké nepřesnosti, které jsem se dopustil je, že jsem nemyslel foťák Panasonic FZ18, ale FZ50 /ten se už nevyrábí/. Ano jsou kompakty a zrcadlovky, ale obé se dělí do několika tříd nebo chceš-li kategorií /cenových i určením/. Nehodnoť foťáky pouze z pohledu profesionála, který na ně klade podstatně jiné nároky než běžný uživatel, kterých je většina. I běžné digitální kompakty ti dnes umožní nesrovnatelně jiné možnosti než dřívější běžné kinofilmové kompakty stejné cenové kategorie. Světelnost 2,8 není sice pro profesionála žádný zázrak, ale podívej se na cenový rozdíl u objektivu zrcadlovky se světelností 2,8 a 4. Často je to někdy i více než cena jednoho celého fotoaparátu. Rozdíl clony 2,8 a 3,6 není celé ISO, ale zhruba 0,7. Celé ISO je 2,8 a 4. Pro profíka důležité, většina ostatních uživatelů neví o čem mluvíme. Světelnost 2,8 u 28mm objektivu také není úplně běžná a podívej se na rozdíl velikostí objektivů se světelností 2,8 a 3,5. Vyrobit cenově dostupný a přitom kvalitní objektiv 2,8 není zase až tak jednoduchá záležitost, pokud nebude výrobce dělat pouze charitativní činnost. Je tam také mnoho protichůdných požadavků na světelnost a velikost, optické vady ap. a cenu. Proto jsou v kompaktech objektivy jaké jsou, ale je to kompromis, který většině běžných uživatelů vyhovuje. Výrobci většiny fotoaparátů mají velmi dobře zmáknutý průzkum trhu, kde mimo jiné hodnotí i požadavky většiny běžných uživatelů, kteří kladou důraz na uplně jiné hodnoty fotoaparátu než profesionál a opravdových profíků, kteří si za kvalitou své práce mohou stát zase tak mnoho není. Jistě, že fotografie s bleskem nebo chceš-li s umělým světlem má svá úskalí, ale většině běžných uživatelů tyto výsledky bohužel stačí. Nemám patent na rozum, ale hodnotím věc nejenom z pohledu fotografa /fotografií se zabývam 35 let, vč. zvětšování barevných foto v domácích podmínkách, pokud víš o čem mluvím?/, ale i pohledu běžného uživatele, který chodí do mého obchodu a má nějaké představy a finanční možnosti. Pokud takovému zákazníku nabídnu Nikon D300 s objektivem 24–70/2,8,který by splnil pravděpodobně tvé požadavky, tak se mi většinou složí v kolenou a odejde, a sám víš, že není možné rovnat ani D40 a D300. Proto mu musím splnit jeho požadavky. Proto je také v nabídce několik cenových kategorií fotaparátů a těmto cenovým kategoriím také odpovídají parametry a Olympus SP-550 za 7490,– Kč je slušný fotoaparát a za tím si stojím!!! Sám fotím několika zrcadlovkami Nikon s řadou objektivů, ale k tomu ještě často v kapse nosím nějaký příjemný kompakt, když se mi se zrcadlovkou nechce tahat a věř, že pokud vím co si s ním mohu dovolit, jsem s výsledky naprosto spokojený. Za 17 let co foťáky prodávám mi prošly rukou všechny /skoro, možná bys mě na něčem dostal/vyrobené foťáky značek Nikon, Canon, Olympus, Fujifilm, Panasonic, Sony, Leica a nevím co chceš ještě, tak si myslím, že z tohoto pohledu mohu hodnotit poněkud lépe než uživatel, který používá 10 let jeden stejný druh foťáku a o ostatních si něco někde přečetl od uživatelů jemu podobných. Pokud má někdo zájem, opravdu jsem ochoten v rozumné míře si o tom popovídat třeba na skype. Chtěl jsem jenom rozumně poradit a uvést věci na pravou míru, ale není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, jak se říká.

          0 0
          • djano  

            Mam na Teba prosbu : vedel by si mi poradit DF, ktory ma opticky hladacik s dioptrickou korekciou +2D ? Alebo ci existuje nejaka redukcia napr. na G9 (+1D je mi malo). Dakujem za kazdu radu. Pouzivam Kodax DX7440, ktory to ma a chcem nieco nove (pritom ten Kodacik robi slusne fotky).

            0 0
            • Ladap  

              Co třeba Olympus E-410 za 15.500,– + dioptrická očnice +3D za 600,– ?

              0 0
              • djano  

                Zrkadlovka je do maleho batoha prilis velka – zhanam kompakt do velkosti Canona G9 (najlepsie aj kvality).

                0 0
              • djano  

                Vlastne rozmery a hmotnost by som zniesol – ale bez objektivu. Ved pisu, ze je to najmensia zrkadlovka. Len ten objektiv…

                0 0
            • bikerzdenek  

              Dioptrická korekce hledáčku je relativně bezproblémová bohužel pouze u DSLR. Některé kompakty ji sice v nějakém malém rozsahu mají /okolo ±1D/, ale přídavné korekční čočky se k nim pokud vím nevyrábí. Myslím, že je to bohužel vzhledem k účelu, ke kterému jsou především určeny. Momentálně se přiznám, že mě nic rychle nenapadá. Pokusím se ještě zapátrat, pokud dovolí čas.

              0 0
              • goofy  

                S tema dioptriema to bude problem u vsech EVF co si spominam. Nestesti mam jednu dioptrii, takze mi rozsah staci, ale jak pises. U tohoto typu fotaku se s tim nejak nepocita. Holt to jsou takove vetsi kompakty… Kdo to s focenim mysli krapet vazneji, tak stejne v blizsi nebo pozdejsi dobe sahne po DSLR a zbytek uzivatel beztak foti prez displej…

                0 0
                • djano  

                  U EVF to problem nie je. Ja som ale spominal opticky hladacik. Dokonca Oly 550/560 ma mnou pozadovanu korekciu (neviem sice teraz do kolko D), rozmery by boli este vyhovujuce (chvilu som sa s nim hral, kolega ho vlastni), ale nevyuzil by som dlhe ohnisko, takze radsej by som chcel sirsie a s mensim rozsahom (staci do 3×), dalsi problem je refresh hladacika – oproti optickemu je to pre moje citlive oci katastrofa pri snimani pohyblivych scen.

                  0 0
                  • bikerzdenek  

                    Optické průhledové hledáčky u dnešních kompaktů bohužel mizí, takže rada bude asi těžká a asi se budeš muset smířit a vystačit s brýlemi /sám mám –9D, takže vím o čem mluvíš/. Dioptrická korekce optického průhledového hledáčku má ale také menší význam než u zrcadlovky, protože kontrolu zaostřování máš u průhledového hledáčku maximálně pomocí elektronického dálkoměru a to není zdaleka tak přesné jako opět u zrcadlovky nebo dokonce i EVF kompaktu. Je také pravda že hledáčky EVF přístrojů opět nelze srovnávat s hledáčkem pravé zrcadlovky a zvláště pro lidi s oční vadou mohou být problém. Podívej se někde na Nikon P50. Myslím si, že je to velmi příjemný kompaktík, který má základní ohnisko 28mm /ekv./ a celkem slušné parametry.

                    0 0
                    • djano  

                      Dakujem za tip. P50 moze byt dobry, ale clona 5,2 na dlhom ohnisku – to za horsich svetelnych podmienok budu dlhe casy… Ked tak by som bral radsej Canon PS A720 alebo spominanu G9. Inak pri – D by som to neriesil, ale ja mam +, teda pri beznom jazdeni okuliare nepotrebujem (pouzivam na citanie a pri praci, resp. sledovani TV). Pri foteni by som ich musel vzdy tahat z batohu.

                      0 0
                      • bikerzdenek  

                        S těmi pluskami mi to hned nedošlo, to máš pravdu, ale u kompaktu s průhledovým hledáčkem řešení opravdu není.
                        Co se týká té P50, tak jsem ji navrhoval kvůli tomu širokému ohnisku, jak jsi zminňoval. Rozdíl clonových čísel 5,6 a 4,8 /Nikon versus Canon/ je polovina tzv. exp. čísla /jednoduše řečeno půl času nebo půl clony/ a to není u takovéhoto typu přístroje zásadní. Samozřejmě to může mít za ztížených světelných podmínek svůj vliv, ale v tomto případě bych to jako hlavní kritérium nebral. Platí takové poměrně jednoduché pravidlo /ne uplně obecně, ale ve většině případů/, že z ruky bez problému udržíš /bez pomoci stabilizace/ čas, který se rovná jedné lomeno momentální ohnisková vzdálenost objektivu. Máš-li tedy objektiv v danou chvíli nastaven na ohnisko např. 70mm neměl by jsi fotit časem delším než přibl. 1/60 s. S prodlužujícím ohniskem to je samozřejmě trochu kritičtější a každý si to může několika snímky otestovat, co je schopen zvládnout. Kliďasové jsou na tom lépe. Canon PS 720 IS má bratranec a fotí s ním pod vodou s podv. pouzdrem a VERRY GOOD.

                        0 0
                        • djano  

                          O 720 som uvazoval, ale hladacik je dost neprijemny. Kvalitu zaberov u Canonu myslim netreba rozoberat (aj preto inklinujem k tejto znacke). Co sa tyka rozdielu clonovych cisel, pre mna je dost podstatny – ved skus urobit podvecer slusnu (nerozmazanu) fotku ihned po zoskoceni z bicykla, tam casto nestaci ani sledovanie sceny v smere pohybu, jednoducho ruky sa trasu a malokedy mam prilezitost DF o nieco stabilne opriet. Skusim este nieco pohladat, ale asi budem mat smolu…

                          0 0
                  • goofy  

                    Aha. Jsem to slovo opticky nejak prehlednul :o)

                    No ono opticke hledacky u kompaktu uz mizi, protoze stejne vetsina uzivatelu pouziva displej. A obraz v tech hledaccich je stejne priblizny.

                    0 0
          • pepko  

            pozri sa co si napisal … je mi jasne ze predavas fotaky … takychto predajcov mam rad, ziaden nazor, nic neporadia, vsetko je vlastne dobre, zlu vec by predsa nepredali … a co sa budu vlastne vybavovat s nejakym zakaznikom, hlavne aby ho nevyplasili, potrebuju predsa predat a je im uplne jedno co predaju …

            bikes ber 550ku, za 7490kc sa to oplati aj keby si s tym nemal byt spokojny … a hlavne sa mu ozvi na skype, mozno ti urobi aj lepsiu cenu a budes spokojny aj ty (mozno) aj on (urcite) … a mne to moze byt jedno …

            ked chcete velku kravu a sumitko v jednom, tak si kupte co vam radi … co na tom, ze ten FZ50 robi rovnake nekvalitne a sumitkove fotky ako fz18 …

            a sorry ze som si dovolil zaokruhlit clonu 2.8 a 3.6 na 1 cele iso …

            0 0
            • bikerzdenek  

              Sice jsem tu příteli již napsal poměrně dlouhé slohové práce a zas takový požitek z toho nemám, ale na tvé tlachání a mlácení prázdné slámy ti ještě naposledy odpovím. Nejdřív opět musím konstatovat, že nejsi zrovna pozorný čtenář a některé souvislosti ti poněkud unikají. Za slovíčka jsi mě prvně chytal ty, takže s tou clonou jsem si dovolil rýpnout zase trochu já /jinak je to možná opravdu bezvýznamná záležitost/. Pro člověka, který se fotografováním neživí /ale doufám i pro většinu profíků/ je fotografie především o radosti, kterou dělá sobě i ostatním. Teď budu možná psát věci, které opět nepochopíš. Původně jsem vůbec nechtěl tady jakýmkoliv způsobem vstupovat, ale budiž, už se stalo a ostatní, kterých se to netýká nebo je to nezajímá, ať mi prominou, že jsem si dovolil zde napsat svůj názor. Fotografie má dva významné obory, fotografii technickou a fotografii výtvarnou. Zatímco u prvně jmenované jde o co nejvyšší míru věrohodnosti a vypovídací schopnosti o věci nebo procesu, které jsou fotografovány, tedy rozhoduje zde i vysoká technická kvalita snímku jako takového, v druhém případě, který je obecnější jde především o stránku obsahovou nebo výtvarnou, kterou upřednostňuje do určité míry před technickou kvalitou snímku. Zatímco první případ je objektivní, druhý je subjektivní /prostě jednoduše řečeno, každý na to máme jiný pohled/. Věř tomu, že co udělá radost někomu jinému, nemusí ji udělat tobě nebo nemusíš pochopit, záměr proč ten snímek vznikl. Rozhodně se vyplatí o záměru koupit foťák zauvažovat a vhodně zvolená investice se vždy vyplatí a tak jako u všeho se vyplatí přidat si nějaký peníz za který dostaneš něco navíc, ale u každého to má různé meze. Já opět tvrdím /a to je moje jasná odpověď na záhlaví fóra pro ty, kteří radu opravdu hledají/, že Olympus SP-550 je poměrně slušná investice, foťak dostatečně universální a slušný pro hobíka, který sobě a jiným nezakomplexovaným, jako jsi ty, chce dělat radost slušnými snímky. Kvalita výtvarné fotografie není daná pouze technickou kvalitou foťáku, ale jak jsem již zmínil, především obsahem, což je na člověku, který s tím foťákem zachází a dovolím si tvrdit, že ne vždy potřebuji k takovému snímku zrcadlovku nebo búhvíjak drahé náčiní. Proč pliveš na všechno, čím nezacházíš ty? Možná jsou i zručnější a poradí si s méně kvalitním /což ovšem tvrdíš ty/ pokud vědí, jak na to a co chtějí fotografovat. A teď se tě zeptám naposledy. Co je podle tebe kvalitní fotka? Soudím, že mi dáš podle tvého ostatního hodnocení jasnou odpověď. Já se přiznám, že to sám jasně definovat neumím a můj názor je ten, že je to velmi subjektivní záležitost, kterou bude každý posuzovat ze svého pohledu a ze znalosti věci nebo děje, který bude fotografovat.. A za svůj názor, činnost, fotky a také své jméno se nestydím, proto jsem ho dal všanc i takovým tlachalům, jako jsi ty. Další polemiky už zde rozvíjet nehodlám. Přeber si to jak chceš, a těm ostatním rád poradím, budu-li to umět a mít na to dostatek času, kterého jsem tady s tebou již promrhal poměrně dost.

              0 0
              • pepko  

                ok, mas pravdu, tvoj prispevok som zase nepochopil … a investovat cas do druheho citania nebudem …

                0 0
      • Lenka.05  

        bikerezdenku, nejdřív čti pořádně co píšu! a neboj, co je světelnost vím moc dobře, nějaký ten pátek už se focením zabývám, ba mně i částečně živí ;-)

        0 0
        • bikerzdenek  

          Právě že jsem četl, ale popiš prosím, kde jsem šlápl na kuří oko, třeba si to vysvětlíme a bude OK.

          0 0
          • Lenka.05  

            V klídku, nikam jsi nešlápl:-) Říkám, že f2.8 na 28mm je ok, spíš by bylo špatné, kdyby světelnost byla horší. Ale třeba f5.6 u 100mm už není žádná slávie, to uznej. Nevím, kde co jiného jsi četl ;-) Jinak jako ty-ač fotím nejraději s DSLR, po kapsách nebo v batůžku taky tahám malej kompakt. Je to sice nouzovka, ale prostě nejde vždy vláčet velký bazmek v podobě DSLR. Takže kompaktům fandím. A koukám, že pokoušet se někomu poradit foťák je horší než poradit třeba zapletená kola:-))) S těmi bych zas potřebovala poradit já:-))

            0 0
            • pepko  

              mavic aksium … setril som na ne dlho a som velmo spokojny :-)))

              0 0
            • bikerzdenek  

              Tak to jsme dva. K problému zapletených kol jsem se zatím ještě nedostal, ba myslím, že mě bude možná ještě dlouho míjet. Nemůže mít holt každý všechno. Ještě tak možná zateplené kolo, to by mě zajímalo víc:-)))

              0 0
            • Bikes  

              A-hoj kočko. Mám ještě maliný dotaz. Co bys teda řekla na tento stroj: Panasonic DMC-LS60EG-S. Bráchovi dosloužil Olympus 430 a tak je čas na změnu. Potřebuje kompakt na kolo, s rodinou, do práce (prostě všude sebou) a hlavně má narozky.

              0 0
    • samotar  

      Na vánoce jsem si kupoval EVF jako rodinný fotoaparát. Zvítězil Panasonic FZ50 z těchto důvodů kvalitní objektiv – je kovový oproti ostatní konkurenci , která používá plastové těla a proto i tolerance uložení optiky jsou horší. Můžu říci ,že srovnávám fotky s se zrcadlovkou Canon 350 a kresba je i na dlouhém ohnisku srovnatelná, kde na Canonu je objektiv Tamron. Je to tím, že rozměry objektivu a složitost je stejna, ale kvalita kresby klesá k okrajům a menší čip proto pracuje jen s osřejší částí obrazového pole než je u zrcadlovky, která má větší čip. Což je zřejmé i ve světelnosti objektivu. Co je u zrcadlovky lepší je nesronatelně lepší šum od ISO400 (i v místnosti lze s zrcadlovkou fotit bez blesku na ISO1600 což s EVF nelze) a práce s hloubkou ostrosti. Nicméně FZ50 stál 12000 a Canon s objektivy překrývající tento rozsah ohnisek by vyšel asi 22000 Kč. Protože přátelé mají Canon S 5 IS a FZ18 a můžu tedy srovnat jejich fotky focené za stejných podmínek , musím říci, že FZ 50 je kvalitou kresby o třídu výše.

      0 0
      • kankrlicek  

        už se těším na to, jak to slízneš! :)

        0 0
      • pepko  

        co z toho ked z neho vychadza neostra machula … staci sa pozriet na fotky napriklad tu:

        www.lumix.sk/…ia/model.php?…

        mozes si porovnat vystupy lacnych aj drahsich kompaktov … na tie fotky sa da pozriet iba ked ich clovek zmensi na 50% a mozno aj viac … rovnako sa mozes pozriet na moj skoro najlacnejsi model FX07, robi rovnako skarede fotky ako vyrazne drahsi FZ50 … pozri na vlasy, pozri na mihalnice, modeliek tam maju vela … je to grrrrrrc

        a ak chces vidiet ako ma vyzerat fotka mozes pozriet napriklad tu … opat pozri na vlasy … dpreview-img.fotki.com/ga­llery/canoneos350d_sam­ples1/original­s/img_3957.jpg alebo tu www.dpreview.com/…0d_samples1/

        mna by nikto nepredvedcil ani nedonutil kupit EVF model …

        0 0
        • goofy  

          Sezen mi zrcadlo za 8000 i s pris­lusenstvim a ani neceknu. Jasne, ze zrcadlo je nekde jinde, ale proste i Nikon 40D se setovym objektivem je nejlevnejsi za nejakych 13000 bez karty a pouzdra. Beru, ze FZ50 bych si zrova nekupoval, ale pokud se pohybujem v cenove hranici, kterou tady zadal tazatel, tak zrcadlo je krapet mimo.

          0 0
          • pepko  

            no 560tka zrovna lacna nie je, ja som ju za 8000 nikde nevidel, ceny su skoro 11tisic, a ked zoberiem do uvahy ze xD karty su predrazene, tak mozem tisicku pridat a az tak daleko od nikon d40 nie som … FZ50 ma cenu plne porovnatelnu so zrkadlovkami (samozrejme bez zoomu, ktory ale 90% ludi vie ozeliet, ked stratia vidinu seriozneho fotaku v podobe velkeho kompaktu) …

            sorry, za to virenie hladiny v tomto trede, ale keby mna pred 2 rokmi jeden znamy neovalil po hlave a nevysvetlil mi v com je rozdiel medzie velkym kompaktom a malym kompaktom, mojim cielom bolo kupit FZ7, resp. FZ8, tak mi dnes stoji ten fotak na policke, pretoze ho nemozem len tak nosit stale so sebou ako FX07 a bol by som totalne deprimovany, z toho ake fotky z neho vychadzaju …

            ale uznavam, ze tak 10% ludi co chce kupit EVF, ma naozaj take poziadavky, ze EVF vyuzije a potrebuje na tvorbu peknych fotiek … ale iba z hladiska umeleckeho, v kvalitativnom hladisku a z hladiska komfortu tieto fotaky tazko prehravaju …

            0 0
            • goofy  

              No taky jsem se rozhodoval, co poridit. Limit 8000 a moznost rodineho pouziti. Po konzultaci s otcem mu rozmery Fz nevadily, a proste u FX mi vadi kompletni nemoznost nejakeho manualniho nastaveni. Rad si nastavim aspon primaritu clony nebo casu a ne jenom spoleham na prednastavene rezimy. Kazdopadne tento fotak zustane v rodine a po statnicich je v planu stejne nejake zrcadlo. Je to proste uplne jine foceni, a ikdyz ze mne zaden profik neni a asi ani nikdy nebude, tak foceni me proste bavi a k tomu treba poradne naradi :o)

              0 0
            • Krys  

              Asi uvažuješ v SKK. V Čechách fakt stojí 8.5 tis. pixmania.cz/cz/cz/60­0489/art/olym­pus/sp-560-ultrazoom.html

              0 0
              • pepko  

                no asi budes musiet pridat postovne a ak mas odvahu, kup to tam … ale aj nikon kit tam maju za skvelu 1cenu, tesne nad 11tisic …

                inak porovnam priemerne ceny napriklad tu: www.srovname.cz/…zoom/k.21395

                a tu

                www.srovname.cz/…on-d40-cerny-

                0 0
                • goofy  

                  No ja mam od nich tu FZ. Az na to, ze fotak nemel cestinu, tak zadny problem zatim.

                  0 0
                • Krys  

                  Ja neplánujem kupovať foťák. Ak by som ho kupoval, tak by som ho kupoval v ČR, lebo v ČR žijem. ;) Aj goofy žije v ČR, takže ak chcel aby si mu ukázal zrkadlo za 8000, myslel tým zrejme české koruny.

                  0 0
        • samotar  

          No nikdo tě ani nenutí do EVF, je to jen o penězích, samozřejmě , že s Canonem a portretním objektivem s pevným ohniskem dostaneš super fotku, ale takový objektiv už sám o sobě není žádná láce. Ale i o tom ta zrcadlovka je.Můžeš jít dál. Nicméně setové objektivy a zoomy u zrcadlovek nejsou žádná sláva.

          Taky je dobré srovnávat reálné fotky a ne fotky z netu. Jako hlavní výhodu EVF je i ergonomie držení. Kdo fotí vážněji zjistí dobře ví, že spoustu fotek z levných kompaktů prostě strhne a tím i rozmaže. Je to hlavně o podmínkách které daný foťák ještě zvládne a věř mi, že tam je nezi čipem 1/1,25 u stan­dartních kompaktů aEVL a 1/1,8 u FZ 50 znatelný rozdíl. Ten ale nepoznáš z fotek prodejců , co potřebují prezentovat foťák co nejlépe a proto ti ukážou fotky za ideálních podmínek.

          0 0
          • bikerzdenek  

            Ano, zatím rozumné argumenty. Podepisuji.

            0 0
          • pepko  

            no dovolim si upresnit ze rozdiel medzi cipom 1/2.5" (toto si chcel asi napisat) a cipom 1/1.8" je sice sice nejake 4mmm, respektive 40% … co z toho ked je na nom 10,1mpix … zhladiska velkosti pixelu a vysledneho sumu je to presne to iste ako 6 alebo 7mpix na cipe 1/2.5" …

            je to jeden z tych najhorsich snimacich cipov aky v sucasnosti existuje a na tych fotkach to je vidiet … a dokonca su priamo od predajcu, ale ako vidim vylepsit sa im ich nepodarilo …

            0 0
        • pepko  

          sorry ze som tu z hladiska objedktivity neuviedol aj fotku z nikon d40, aby sme porovnavali cenovo pribuzne modely … chvilu mi trvalo kym som nasiel jednu s portetom v plnom rozliseni, ospravedlnujem sa, tento krat to nebude modelka … a opat odporucam pozriet sa na vlasy a porovnat s vlasmi, ktore odfotil „vyssi“ model EVF, napriklad FZ50:

          www.steves-digicams.com/…dsc_0195.jpg

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.