• šlapatko

    Mám problém již s druhým sedlem.Vždy po 3aš4 měsících,najeto kolem 3000km,se ohnou lyžiny.Sedlo od pells má i prasklý skelet, nebere rázy ,když na něj sednu promáčkne se až na lyžiny.Než povolilo bylo super.(na obrázku nahoře,dole je od kellyse s ti lyžinami,má je i pells)Na sedlo od Kellys jsem si zvykl rychle vvydržím i přes 6 hodin.Ale zase mám promáčklé lyžiny,na fotce to asi nejde moc vidět.Nové bylo rovné,teť je prosezené a posledních pár dní mě trápí záda trochu,se pohnul posed.(myslím že to bude tím)Obě sedla vozím na hranici upnutí,viz foto.Může to být tím?Taky vážím 90kg,sedlovku mám hliníkovou,široký průměr,vytažená 22cm.Často dostanu pořádné rány od sedla.Terénu se nevyhýbám,jezdí v Beskydech a Hostýnské vrchy.Mám koupit sedlo s karbonovou skořepinou?Líbí se mi Nisen n ebo Gobi (nevím jestli má gobi karbonovou skořepinu?)Pěkné sedla má taky Selle italia,nebo z levnějších BBB,pells.Poraďte prosím.Mám strach s koupě sedla nad 2000kč.Nechci ho zničit za chvíli.Sedlo nisen jsem už jezdil a drželo,rozbil jsem ho při pádu.Dík za rady

    0 0
    • šlapatko  

      Našel jsem sedla od Specialized,máte skušenosti?

      0 0
    • MlokCZ  

      Hlavně bych něco udělal s tím upnutím (nevim jestli se dělají nějaké více zahnuté sedlovky s hokejkou). Některá sedla se takhle upínat ani nesmí a není se při kombinaci s tvojí váhou čemu divit, že to tak dopadá.

      0 0
      • šlapatko  

        Takže myslíš že to může být upnutím?Nevím jestli seženu větší hokejku.Rám měnit nechci a představec mám taky mnyslím 13cm.Ta sedlovka možná od Fsa karbonová,ale jestli bude více zahnutá?Taky stojí kolem 3000kč.

        0 0
        • MlokCZ  

          A to opravdu potřebuješ mít sedlovku až tak vzadu? To je nastavené podle polohy sedla vůči středu?

          0 0
          • MlokCZ  

            oprava: mělo být sedlo až tak vzadu

            0 0
            • šlapatko  

              No jo no,mám 192 cm a dlouhé nohy,časem chci delší rám asi sup nebo Gt

              0 0
              • MlokCZ  

                O dlouhé nohy tu teď moc nejde. Pokud to máš nastaveno správně vůči středu, tedy abys nešlapal ani moc před sebe ani moc za sebe, tak ok a potřebuješ nějakou tu jinou sedlovku (pokud se vůbec vyrábí) nebo rám, který má menší úhel sedlové trubky.

                Pokud ale jen doháníš délku rámem posunutím sedla dozadu, tak pak šlapeš hrozně před sebe, což je jednak neefektivní a pokud je to extrémně hodně před sebe, tak to časem může vést problémům se vším možným.

                0 0
        • Lister  

          Easton dělá sedlovky s větším ofsetem než máš ty to by ti mohlo pomoct

          0 0
            • šlapatko  

              Dík za radu asi špatně hledám.Ješťe mrknu po jiných a uvidím.Škoda zničit další sedlo

              0 0
              • Lister  

                no upřímě ono to bude jen o milimetry…asi bych to sedlo radši posunul víc dopředu, nějak se mi ten tvůj posed nezamlouvá, to není zcela normální abys při standartních úhlech potřeboval sedlo takhle vzadu, jedině že bys měl tak nízkou vidlici, že by se ti až příliš nakoply úhly…navíc Meridy nepatřili nikdy k těm delším kolům......kup si toho Supa a myslím že půjdeš sedlem dopředu :)

                0 0
      • mosquito  

        taky v tom vidim problem ritchey ma na lyzinach dokonce pravitecko s min max a je to aspon 5mm bliz stredu nez to mas ty v krajni poloze :-/ jinak to chce zhubnout a stat pri sjezdech ze schodu :-D

        0 0
    • vlk  

      Dokud jsem vozil sedlo s CRMO lyžinami, tak se mi to také stávalo.Teď mám lyžiny titanové a jsem v klidu. sedlo-Flite Trans AM Titanium.

      0 0
      • šlapatko  

        No nevím pořádně jak se to měří ale koleno ve vodorovné poloze by nemělo příliš přesahovat střet.Ono zhodit bude asi problém,nynější váha 86kg při 192 cm není tak moc.Váha co jsem udal na hoře je orientační vzimě jsem jak prase co vidím zbodnu.Co ty sedlovky,budou nějaké na trhu.Jak už jsem psal představec mám 13cm,to je už moc.Rám merida,délka rámu 615mm

        0 0
        • šlapatko  

          Schody semtam sjhedu terén miluju a své koule taky,takže to jezdím ze sedla.To pro Mosquito

          0 0
        • vlk  

          Když táš kliky vodorovně se zemí, tak mám pocit, že kolmice spuštěná k zemi ze předu kolena má protínat osu pedálu. A na výšku to má být tak, že noha má být, když je pedál dole, skoro propnutá-jen malinko skčrená.

          0 0
          • šlapatko  

            Tak to myslím taky,možná jsem to špastně napsal.

            0 0
            • Rolei  

              Když jsem hledal sedlovku s co největším posunutím dozadu (offset, setback) našel jsem FSA SL220. Funguje dobře.

              0 0
    • kubad  

      Problém je ve velkém vyosení sedla z osy bohužel, chce to sedlo cca v ose max. dle stupnice na lyžinách, tohle prostě sedlo nesnese. Buď uprav posez, nebo sedlovku s větším zahmutím, tak jak už to tady napsali ostatní :-)

      0 0
      • šlapatko  

        Jo jo už je jedna na světě,za přijatelný peníz.O pár linek nahoru.

        0 0
    • Mamut  

      To sa da vyrovnat. Size to asi casom ohnes znova, ale predpokladam, ze minimalne 3–4 recyklacie vydrzi kazde sedlo. Najjednoduchsie to mas tak, ze do lyzin upnes dve sedlovky a ich tahanim navzajom od seba vyrovnas lyziny. Tiez som tak kedysi ohol po blbom dopade sedlo Ritchey, vyrovnal a bolo ako predtym.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Dvě sedlovky… hmmm, chytrý, já furt dumal nad tim jak to sedlo uchytit. Ofšem co když mám ohlou jenom jednu ližinu?

        0 0
    • RomanH  

      Obnovuji tema.

      O vikendu se mi podarilo lehce spadnou a ted pri umyvani biku jsem zjistil, ze mam ohlou jednu lyzinu smerem nahoru do oblouku (sedlo Specialized Phenom Expert, lyzina je Hollow Ti). Sedlo je rok stare, nic mu jinak neni (ani zadne oderky). Jdou ty lyziny standartne vymenit, pripadne necim (stolarska svorka ?) narovnat ? A hlavne, pokud to narovnam, bude to bezpecne ? Diky vsem.

      0 0
      • Smazaný účet  

        M*dni do toho kladivem a modli se :-)

        0 0
        • OCG  

          Mám stejný problém, kladivo ani svěrák nepomohly. Sedlo Specialized Format SL.

          0 0
        • RomanH  

          Uvidime, dal jsem to Karlovi do prace, jestli s tim neco vymysli. ******* do toho nemuzu, pac lyziny drzi v sedle a tahat ven je rozhodne nehodlam.

          Nicmene na zaklade „tohoto“: http://www.bike-forum.cz/…e-sedla.html#… prispevku me napadlo zkusit neco podobneho – vzit dve desticky ze silne ocele, siroke cca 5cm, provrtat 4 diry, nasadit srouby a matky a zkusit dotahnout. Mohlo by se to narovnat. Otazkou ale je, jestli se to hned po povoleni nevrati zpet.

          0 0
          • skvedo  

            Pokud to jenom vyrovnáš, tak se to po povolení vrátí. Musíš to trochu „přetáhnout“ přes pružnost materiálu. Odborně se tomu říká namáhat za mez kluzu. Jestli se do toho pustíš, tak raději ohýbej po malých přírůstcích, abys to nepřetáhl moc a nemusel rovnat na druhou stranu.

            0 0
      • jecnak  

        Kladivo nedoporucuju, protoze tu trubicku promacknes. Co funguje, je sedlo upnout do stare sedlovky (vzdy jednu lizinu) a jeste do jedne a srovnat to silou. Pripadne si pomoct hasakem ci dilenskou sverkou. Uz jsem takhle rovnal nekolik sedel s Ti lizinama a stale jezdi.

        0 0
        • RomanH  

          Hasak ci sverka mi je jasna, ale ty dve sedlovky moc nechapu – mam tu jednu lyzinu ohlou presne uprostred do obraceneho V, spicka je tak cca 0.5 cm nahoru smerem k sedlu. Muzes mi to, prosim, lehce nejak nacrtnout. Diky moc.

          0 0
        • RomanH  

          Mozna uz chapu, jak jsi to myslel, nasadit obe sedlovky na jednu lyzinu a pacit je od sebe po smeru lyzin, jednu ke spicce a druhou k zadni casti sedla, ze ?

          Nicmene srovnano, tchan (autoklempir) je dobrej.

          Ptal jsem se, jak to slo. Pry blbe, ze to pacil prvne rukama a ze je to***** tvrde. Pak to dorovnal pomoci spaliku, ruk a gumove palicky. Uprosted je sice porad mala spicka (na 3cm to dela v nejvyssim miste necelej milimetr) – to uz mel pry strach, ale to se po upnuti srovna.

          Tak treba to nekomu pomuze.

          0 0
          • jecnak  

            Jo popsal jsi postup lip jak ja. Proste na stejnou lizinu upnout dve sedlovky a pacenim to srovnat.

            0 0
          • pepek  

            ten čínskej jednočep s tlumičem ze švajcu nějak nefunguje, když ohýbáš ližiny :-)

            0 0
            • RomanH  

              voe :-)

              jsem si pripadal jak Baba-Ji s rozpadajicim se Monsterem na nasi XC / asfalto vyjizdce…

              Jak pisu dole, mel jem sedlo uple az na same hranici tesne pred lomenim, vezl jsem na zadech docela tezkej batoh a ukazkovej pad pres rodla… Na asfaltu, v Dolnich Vestonicich. Prejizdim kolmo silnici na namesti, tam je obrubnik, za nim tak 20cm zesikmenej breh a dole odvodnovaci kanal – ucko. Prvne jsem si rikal, ze je docela melke, ze to vyjedu… No, ale samo diky tomu, ze jsem zacinal prakticky z nulove rychlosti, jsem se dole postavil na predni a uz jsem k pobaveni ostatnich letel…

              Nutno dodat, ze ostatnim se na trekkingach (Katka teda na biku) za celou cestu NIC nestalo.

              0 0
    • notobi  

      když ho máš takhle blbě upnutý neni se čemu divit, sedlovká má být uprostřed ± 1cm na sedlech je dost často na lyžinách nakreslený maximální upnutí

      0 0
      • RomanH  

        Nesouhlasim, sedlo by to melo podle manualu vydrzet. Takhle je to namatkou u vsech vyrobcu, co jsem se dival. Upnuti kdekoli na te rovne casti, akorat nesmi jit jedna strana na tu zvedlou cast.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Natisklá stupnice na ližině (není to od slova lyže), rozhodně nezačíná v ohybu…

          0 0
          • vrrr  

            A na obrazku z RomanemH prilozeneho dokumentu od Specialized nechapes co???…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Aha, tak stupnice zřejmě platí pro jednošroubový zámek…

              0 0
              • RomanH  

                Ani pro ten ne. Ale uznavam, ze je to (bohuzel) asi jistota. U me se seslo vice faktoru, docela tezkej batoh (6–7kg), sedlo vzadu, a hlavne ten pad. Kazdopadne u me je to prvni lizina, co jsem u sedla znicil (pred tim bez problemu WTB CR-Mo, Selle Itallia Vanox (Max-Flite) a Ti (SLR XC)). Tak jen doufam, ze ten Spesl neni nachylnejsi.

                0 0
          • RomanH  

            Ok, pisu si, liziny, liziny, liziny…

            Nicmene, v manualu vidim :

            DO NOT allow the clamp mechanism to clamp the rails beyond the straight section of the rails, where the

            rails start to curve upward (fig.1).

            To pravitko je tam podle me jen kvuli opetovnemu nastaveni pozice.

            Tak pokud neni u konkretniho sedla uveden vahovy limit, pripadne dalsi omezeni, melo by to sedlo vydrzet po cele delce, jinak reklamace (nepocitam pad).

            0 0
            • MlokCZ  

              Teoreticky možná mělo, ale praxe je jiná. V praxi tu mám v mojem okolí ověřeno, že trošku těžší jezdec (90kg) + HT + sedlo posunudé nadoraz dozadu není dobrý nápad.

              Výsledkem byly 3× zlomené ližiny (3 různá sedla) v místě těsně za upnutím v zámku.

              Bohužel potřeboval sedlo takhle vzadu a řešením byl jen nový rám, tak to delší dobu tak vozil (aspoň to byla levná sedla a nikdy z toho nebyl pád). Teď už má jiný rám, kde to je lepší (má hodně dlouhé stehení kosti, takže vždy mu to vychází na sedlovku s větším offsetem a sedlo více dozadu, teď už to ale nemá v zámku až na doraz a už to jde).

              0 0
              • RomanH  

                No ted uz to taky radeji upnu vice doprostred a pokud mi to nebude vyhovovat, hodim sedlovku s vetsim offsetem.

                Ale stve me to, vyznacit by to meli (a ze zrovna Spesl jako americka firma, kde je zalovani snad narodni sport). Je to stejne jako s momenty. Napr. u sedlovky (aktualne Controltech Team Issue 1A) mam pro ty lyziny uveden moment 10 – 12Nm, coz je podle me moc (vsichni ostani uvadeji max. 8, Thomson dle provedeni jeste mene, tusim 5.5 – 6.7).

                Totez i na upnuti do ramu – na objimce mam max. 8.5, u sedlovky je 8–10. Nebyt na objimce napis, drzet se slepe navodu a dotahnout to na maximum, bude po objimce.

                0 0
          • Excel  

            Tady myslím by to měli v pravidlech pravopisu změnit, jednoznačně lépe vypadá lyžina než ližina. Copak to opticky nevidíte? Když čtu ližina tak mám pocit jakoby mi u toho někdo lízal prdel.

            0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Se nediv, když na takové lyžině lyžuješ…

      0 0
    • Coffin Corner  

      Můžu potvrdit to, co tady napsal MlokCZ, sotva týden starou zkušeností. Mám 187 cm, dvacítku rám, ale taky delší stehenní kosti, z čehož plyne tendence si upínat sedlo až k přednímu ohybu lyžin. Sice nejsem taková váha, ale často vozím bágl klidně i přes 15 kilo, takže přes devadesát kilo se dostanu. Nejdříve se mi objevila prasklina na sedlovce v místě ohybu směrem k zámku a asi za čtrnáct dní následoval čistý lom lyžiny těsně za zámkem.

      Doporučíte mi někdo, nějakou sedlovku s větším offsetem na průměr 27,2, raději v hliníku?

      0 0
      • devet  

        To jsem řešil celý rok. 190/93. Nejdříve pohodlné sedlo. Potom sedlo s delšími ližinami. Potom sedlovku. Originál xlc se vylomila. Peněz jak na Vánoce pro celou rodinu.

        Mohu doporučit Truvativ STYLO RACE 27,2. Má 25 off. a dva šrouby, kterými se velmi dobře nastavuje sklon. A HLAVNĚ drží. Ale je laciná, takže žádná IN.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse