Ohleduplnost řidiči versus cyklisté v ČR

1076 nepřečtených
  • easton

    Mám takovou hříšnou myšlenku. Jsem sám komu připadá, že se v posledních letech přeci jen v Česku docela hodně v tomto ohledu zlepšilo nebo je nás víc?

    Když jezdím někde v zahraničí, tak je to většinou Západní Evropa – Alpy ve Francii, Itálii, Švýcarsku, popř. Provecnce, Toskásnko apod. a tam je to samozřejmě ještě úplně jiný level. Obzvlášť v cyklistikou vyhlášených destinacích.

    Ale teď jsem byl po cca 8 letech v Chorvatsku a byl jsem překvapený, jak moc neohleduplní byli místní řidiči. A vzpomněl jsem si, že mi to tam dřív vždycky připadalo stejné jako v Česku. Hned mě napadlo, že je to možná další potvrzení toho, že se u nás přeci jen věci mění k lepšímu. Samozřejmě excesy jsou všude a vždycky, ale obecně mi připadá, že zlepšující se tendence u nás je.

    Zajímá mě váš názor.

    Anketa: Připadá vám, že má v ČR ohleduplnost řidičů vůči cyklistům zlepšující se tendenci?

    2 0
    • Smazaný účet  

      Zrovna dnes mě při jízdě na kriplkaře skoro vytlačily ze silnice dvě SUV, v obou jako řidič žena. Alespoň již vím, proč se některým ženám říká súva.

      0 1
    • Jamin  

      Mám zkušenost převážně s provozem v Praze a okolí a za sebe můžu říct, že situace je lepší než bývala.

      8 1
      • mojekolo  

        Ano souhlas… obecně je to lepší, ale vždy se nějaký ten ,,strelec" najde, co člověku zakvedlá žlučníkem!

        2 0
    • plysovykozisek  

      Jak kde, někde řidiči obloukem předjíždějí cyklisty, někde těsně u nich. Když kolikrát vidím jak se přejíždějí, mám vyvalený oči, pak je tolik bouraček.

      0 0
    • MirosPikos  

      Řidiči se možná mírně zlepšili, zato s cyklisty je to čím dál horší. Toť moje pozorování. Ale je mi to víceméně jedno. V autě se mi nic nestane a na kole jezdím po lesních cestách/pěšinách.

      7 10
      • psbiker  

        To jen novocyklistický mor, často mladí lidé na éčkách. K tomu se druží ty e-koloběžky a podobně. Prostě se do provozu pustí lidi co neznají základní pravidla, zato s pocitem vlastní výjimečnosti a nadřazenosti, ať už autům nebo ‚kolegům‘ na kolech. Chování řidičů se v globálu zlepšilo, zato ale přibylo lidí, co by asi nic řídit neměli.

        10 0
      • Cyklofanatic  

        Pokud nejezdíš jen bikeparky, tak tam vždycky trochu té silnice bude. Já se snažím také jezdit jen čisté terén, ale prostě těch 5% silnic se nevyhnu.

        0 0
      • d69  

        MirosPikos+1

        0 0
      • mais  

        Jojo včera proti mně jel cyklista po účelovce, tak jsem mu uhnul autem ke kraji – a byť jel metr od krajnice tak na mě řval: „ty pánské přirození to neumíš uhnout?“ asi špatná značka sypání…

        1 0
    • Smejči  

      Na kole jezdim 22 let (nejdriv mtb, pak kombinace, ale silnice prevazovala, poslednich cca 8 let ciste jen silnice s par vyjimkama mtb, ted jsem pridal gravel).

      Za tu dobu 2 velmi nebezpecne situace, tak do deseti kousku neprijemnych a pak drobnosti. Ja ceske ridice mam vcelku rad, i kdyz, kdyz prejedu do zahranici, jeste se maji co ucit. Po par selftestech si dovoluji tvrdit, ze je to nejen o nich, ale hlavne o tom, jak jedu ja sam. Je to na delsi povidani, ale obecne nedavam moc prostoru ridicum na me nadavat.

      Resume: Ridici jste dobri, ale kazdy se jeste muzeme zdokonalit.

      2 2
      • Jakobo  

        Ja nevim, ja pracuji v Norsku, kde jezdim na kole do prace. Je to takove z jednoho extremu do druheho. Jsou ridici, kteri jedou dlouho za mnou a neodvazi se predjet ani na pomerne prehledne ceste. To take neni uplne idealni. A potom je nejaky strelec, posledni dobou je pravidlo, ze to jsou ridici malych eaut jako eGolf, ktere maji velke zrychleni, ten pak udela klicku, predjede, zablokuje a vleti do krizovatky. To je napresdrzku. A jinak mam take vic negativnich zkusneosti s zenskyma. Ty maji nejakou bezpecnost u perdele. Klasika je mobil v ruce a kdyz se nekam vecpe, tak se akorat zacne zubit, usmivat a dela hrozne nechapavou, ze se nic nestalo. Proste kravy.

        Nekdy muze byt to Chorvatsko paradoxne bezpecnejsi, clovek proste ocekava to nejhorsi ode vsech a podle toho se ridi za kazde situace.

        2 0
    • Dan205  

      Ideální je, když je řidič cyklista a naopak, když se dokážou vžít do role toho druhého. Samozřejmě pokud bude daný jedinec magor, nepomůže nic. Podobné je to s kamionem – když si člověk sedne nahoru a uvědomí si slepé úhly, nikdy to pak s osobákem nepošle do vedlejšího pruhu metr před kamion. Jezdím Prahu + okolí a mám jen pozitivní zkušenosti. Co ale vidím u některých cyklistů, nad tím zůstává rozum stát.

      7 1
      • VojtaXY  

        Znam cloveka, kteremu musi cyklisti a chodci uskakovat pred autem. Na kole musi pred nim uskakovat chodci a nadava na auta. Jako chodec nadava na ridice a cyklisty, ze ho enchcou pustit.

        1 0
        • nomecz  

          tak kazdy mame vetsinou a bohuzel ve svem okoli nejakeho idota …

          7 0
    • orm  

      V CR nevim, ale na SK vidim hodne velke zlepseni co od lonska zacal platit stejny zakon o predjizdeni cyklistu jako u nas.

      1 0
    • Cyklofanatic  

      Bohužel nesouhlasím. Když srovnám stav třeba 15 let zpět, tak ano chování řidičů se asi celkové zlepšilo. Jenže doprava zhoustla, takže se to tím kompenzuje. Určitě se dnes necítím při jízdě po silnici bezpečněji. Je to asi trochu i věkem, ve dvaceti jsem to neřešil.

      2 0
      • Melvin  

        Vidím to podobně. Problém je, že za posledních pár let doprava zhoustla, takže pravděpodobnost, že člověk narazí na nějakého deb!la je větší.

        1 0
      • easton  

        No v podstatě se zas tak moc nelišíme. Taky bych nemohl říct, že se cítím na silnici bezpečněji. A ty důvody jsou asi stejné – věk a hustota provozu.

        Jen mám pocit, že přeci jen přibývá řidičů, kteří pochopili, co je principem toho často řešeného odstupu 1,5m. A to je nepředjíždět cyklistu ve chvíli, kdy jede auto v protsměru a prostě počkat. Prakticky se i na silničce vyhýbám silnicím první třídy a tam na to prostor i čas většinou bez větších problémů bývá. Nejde o nějaké nesmyslné buzerace ve smyslu „Když bych měl dodržet 1,5m na nějaké úzké silničce, tak sám skončím s autem v příkopu na druhé straně“ a podobný hovadiny, co vypisují blbečci v komentářích na FB apod.

        Tenhle princip nemíjet zároveň cyklistu a auto v prostisměru je např. ve Francii tak zažitý a samozřejmý, že si někdy až připadám blbě a snažím se uhnout nebo i počkat třeba na zastávce, až auta přejedou apod. Mimochodem reakce řidičů jsou pak většinou mávání, děkování apod., což je někdy až dojemný.

        To jsem ale trošku odočil. Jen se mi zkrátka zdá, že se to postupně zlepšuje i u nás. A nemyslím, že je to až od zavedení toho pravidla 1,5m předpisem.

        4 0
        • Cyklofanatic  

          Taky si nemyslím, že ten zákon měl nějaký velký vliv, ale nemám data. Jinak ten styl uhýbani praktikuji i u nás a to zas musím říct, že hodně řidičů poděkuje , mávnem na sebe apod. Takže je to také hodně o nás.

          2 0
          • easton  

            No samozřejmě. Přesně tak. Je to především „o nás“.

            A v tom mám právě poslední dobou pocit, že ta typická česká ohleduplnost ve stylu „co není dobré pro mě, mělo by se zakázat“ se zkrátka zlepšuje a ta společnost se přeci jen posouvá.

            0 0
        • Georrge  

          Ano, řidiči se více snaží dodržovat odstup 1,5m, ale přijde mi, že se kvůli tomu ještě více pouští do objíždění cyklisty tam, kde to fakt není vhodné a vznikají z toho nebezpečné situace. Když jedu v autě, proti mě cyklista a za ním dvě (nebo i více) auta s tím, že i to první tam moc prostoru nemá, tak mám na 90% jistotu, že to tam pošle i to druhé ačkoli je z toho skoro už nehoda a já musím brzdit a uhýbat na kraj. Ale cyklistovi tam ten metr a půl nechá, to zase jo :)

          3 0
      • Georrge  

        Je to tak, provozu hodně přibylo a s tím i různých exotů ať už za volantem, nebo na kole. S tím hustším provozem přibylo i nervozity, lidi více spěchají a stresují.

        I tak ale mám pocit, že se situace v posledních dvou letech zlepšuje a řidiči cyklisty více tolerují.

        Kde se ale situace nezlepšila, tak to jsou autobusáci. To jsou pořád stejní zmrdi a je jedno, jestli je člověk na kole nebo v autě.

        1 0
    • adam1  

      Záleží v jaký okamžik zrovna narazíš na .....:)

      A je jedno kde v evropě :)

      0 0
      • Jakobo  

        Neni to distributor? Tomu jednou praskne zilka. Ted ani nevim, jestli jeste toci videa.

        0 0
    • Aduldinho  

      Nedokážu posoudit, zda se to zlepšilo, ano provoz zhoustl, někteří jsou ohleduplní a objedou člověka obloukem, ale ty byly asi vždycky i před pravidlem 1,5m, jiný alespoň rozumně zpomalí a nechají rozumný odstup, ale vždy se najde nějaké hovádko, které se vecpe, kam nemá!

      Někdy je to neúmyslné, že člověk za volantem neodhadne situaci nebo si neuvědomí, jaké to na tom kole je, když na něm prakticky nikdy neseděl zvlášt v provozu. Nejhorší jsou ale střelci, kteří úmyslně ohrožují všechny účastníky silničního provozu, ale na ty jakékoliv pravidlo bohužel nikdy žádný vliv mít nebude :-(

      2 0
    • Kaire  

      Zlepšení vnímám. Furt je to ale špatné.

      0 0
    • mira13  

      Já vidím malý zlepšení jen v tom, že je už alespoň nějaký procento těch, co člověka objedou fakt pěkným obloukem třeba i celým autem v protisměru. Co si pamatuju, tak dřív takhle výrazně neobjížděl skoro nikdo.

      Co je ale horší, tak mám pocit, že těch vyloženě nebezpečných / bezohledných / nezkušených je na silnici furt stejně. Každou chvíli někdo předjíždí v místě, kde skrz horizont nebo zatáčku nic nevidí. Už jsem zažil i pár situací, kdy mu naproti někdo vyjel a příjemný to fakt nebylo. A nebo předjíždění na poslední chvíli, to je furt. A úplně nejhorší, když člověka předjíždí víc aut za sebou a někdo z nich nedá blinkr a udělá myšku na poslední chvíli, tak ten za ním má minimum času na nějakou reakci a je to natěsno. Tohle absolutně nesnáším jako cyklista i jako řidič a děje se to docela často.

      3 0
    • d69  

      (větší)část řidičů se podle mne zlepšila-objíždí v pohodě a s respektem,menší část to neřešila předtím ani teď-prostě jedou.

      Nejhorší je nová skupina „trestačů“ co schválně jedou „na žiletku“ nebo ti nedají přednost i když k tomu není důvod -jen ti dát nonverbálně najevo „nemám rád cyklisty“ ,případně si zrovna na tobě vylít svojí aktuální managerskou či manželskou frustraci.

      Ale je fakt,že podobně se chová i spousta lidí na kolech…

      3 0
    • Čipera  

      Spíš naopak, přijde mě, že nevraživost řidičů ohledně cyklistú se za poslední roky dost zhoršila. Trochu to podle mého rozdmýchala ta kampaň 1,5 metru, ale za posledních pár let si nepamatuji vyjížďku na silnici kdy bych nedostal sprchu ostřikovačema, nebo mě nějaký řidič aspoň jednou za švih neohrozil, ale spíš víckrát. Naopak v chorvatsku mě jezdění na kole a to i ve skupině 10 a více lidí přijde dost v pohodě a ohleduplnost řidičů mě kolikrát dost zaráží. Několikrát sem si říkal, že tohle by v čechách nebylo ani možné.

      2 0
      • milan.v  

        Já a hodně lidí kolem mě máme zkušenost z Istrie a tam je to dle všech rok od roku horší a horší… Nejde jen o Chorvaty, ale i Italové, Němci, Slovinci, Rakušané,… tam jezdí s nevraživostí… Letos to byl extrém…

        0 0
        • Čipera  

          Jezdíme do hr na istrii každý rok už asi 10 let a nikdy i ve velkých skupinách jsme nenarazili na nějaký větší problém. Kdežto v ČR je problém kolikrát vyjet i ve 4 lidech. V hr sem nikdy nezažil sprchu, troubeni, atd…

          0 0
          • milan.v  

            Lidé kolem mě tam jezdí 20–25 let, takže srovnání mají, já posledních pár let, srovnání mám tedy také…

            Minulý rok špatné, letos na nás troubili a najížděli neustále, natáčeli si nás italští mladíci ve dvou autech při řevu a projíždění kolem celé skupiny v cca 70–80 km/h 30–40 cm,… nebezpečné situace se všemi národnostmi denně…

            A vzhledem k tomu, že to tam mám rád, nemám důvod si vymýšlet nebo přehnaně nasazovat…

            1 0
    • mais  

      Za mě – okolí Plzně – chování se nezlepšilo, čím dál víc řidičů na silnici nemá co dělat – že skočí auto, z vedlejší pod auto, kolo, motorku bez dání přednosti, aby pak zdrželo celý provoz a při nejbližší příležitosti odbočilo – pokud doleva tak samozřejmě nedá přednost protijedoucímu vozidlu se bohužel stává denní opakovanou normou. Na kole to nepociťuji neb na silnici nelezu a tam kde jezdím moc lidí nejezdí.

      Šumava – výrazné zhoršení a nárůst neurvalého chování cyklistů k chodcům i jiným cyklistům – zejména na fullech a jak mi tu jeden nejmenovaný vysvětlil ve full armoru (do té doby jsem myslel, že se nosí chrániče) a elektrocyklistů – a to jak na silnici, tak na stezkách a při respektování chráněných částí. Prakticky vymizely motorky a tedy agresivní jízda na nich – myslím, že se houfně přesnunuli dělat bordel na kolech Objevilo se moře kabrioletů – ale vesměs se chovají slušně. V autech se bohužel často chovají nejméně slušně lidi, co si hrdě vezou kola na nosiči – asi dovolenkáři, co si myslí, že je to od slova dovolit si.

      1 1
    • vaclaw  

      Za mě je to vcelku v pohodě, ale pravda po silnici toho nenajezdim zase tak moc. Každopádně ano, jedno nebo dvě auta, co to střihnou, se asi vždycky najdou, ale ostatní jedou v pohodě, často i vyloženě slušně. Jenom mě spíš občas děsí, že mi dají 1,5m prostor, ale v místě, kde by vůbec neměli vyjíždět z pruhu, natož jet protisměrem. Resp. řidiči většinou objíždí obloukem, ale často se jim nechce čekat až uvidí, jestli na to mají prostor. A kupodivu tímhle asi nejvíc vynikají udejchaný dodávky do kopce.

      2 0
      • mais  

        Jenže ty dodávky to dělají často, že do kopce, když výrazně zpomalí, tak už to znova nerozhoupají, tam se jezdí, pod kopcem rozjet, aby pomohla setrvačnost.

        3 0
        • bara2  

          A to je důvod, aby v kopci předjížděli, když nevidí přes horizont/za zatáčku a riskovali čelní srážku s protisměrem případně sražení cyklisty?

          2 0
          • mais  

            A víš že se dneska řada řidičů dodávek rekrutuje z původně cyklokuryru?

            0 2
            • bara2  

              Mně je šumák, odkud se rekrutujou, ale to má cyklista jedoucí do práce skákat do příkopu při každé dodávce, co ho dojíždí v kopci, aby ten vocas nemusel přeřadit? To aby si o hodinu přivstal. Nebo jak to má řešit? Nechat se ometat na kreditku, až to jednou nevyjde?

              3 0
              • mais  

                Stejně tak jako každej kdo se musí do kopce vláčet za cyklistou když tak není metr nebo metr a půl odstup na předjetí holt si privstanes jako každej normální clovek

                0 4
                • orm  

                  Pockej, kdo porusuje predpisy cyklista nebo ten ridic dodavky, ze by se mel prizpusobovat?

                  0 0
                  • mais  

                    Z mojí zkusenosti často oba soucasne

                    0 3
                    • jmaselnik  

                      a čím porušuje pomalu jedoucí cyklista pravidla?

                      0 0
                      • mais  

                        Nejčastěji jízda pod vlivem alkoholu

                        0 7
                        • orm  

                          To uz varis z vody.

                          0 3
                          • mais  

                            nevařím bydlím kousek od malého pivovaru a denně jsou tam desítky až stovky cyklistů a na limču asi nejedou

                            0 1
                            • vaclaw  

                              Hele já na kole ze zásady nepiju a do toho kopce se šourám proto, že rychleji to prostě nevyjedu, i když bych rád.

                              2 0
                            • VojtaXY  

                              To by vyresilo par kontrol policie. Dokud se to nebude kontrolovat aspon parkrat za rok, tak budou jezdit naliti.

                              3 0
                        • nooski  

                          Jo ták. Takže řidiči jezdí pod vlivem alkoholu a jiných drog. Dle toho, co na silnicích vidím každý den, nemám jiné vysvětlení.

                          1 0
                          • mais  

                            a máš pravdu, co vím od kámošky co dělá na chýře, tak polovina řidičů po nehodě, co jim přivezou byla pod vlivem, u cyklistů jsou to ca 3/4

                            0 0
                        • jmaselnik  

                          cestou do práce, na kterou si má přivstat jo? Hustý tam u vás teda :-D

                          2 0
                        • Jezevec70  

                          Cestou do práce? Není to podle přísloví „Podle sebe soudím tebe?“

                          0 0
                          • mais  

                            a on je problém s předjížděním jen cestou do práce? takže zbytek dne jsou všichni svatoušci? a ono se jezdí do práce jen ráno? všimli jste si vůbec, že nejproblematičtější dodávky jezdí nejvíce odpoledne, aby rozvezli e- objednávky lidem po práci?

                            to jsem zase píchl do vosího hnízda, protože to, že cyklisté jezdí pod vlivem se tu číst nechce – ovšem tím, že se kde kdo zastaví na pivko a pak jede dál, tím se cyklisté přímo chlubí a doporučují si, kde je to pivo podle jejich názoru nejlepší…

                            možná by pro nás jako cyklisty už bylo načase si taky přiznat, že cyklisté jsou jedna z nejproblema­tičtějších a nejméně disiplinovaných skupin v silničním provozu – ono by pak byla šance na větší šance na zlepšení situace – protože až na ultras, co auto nemají, tak většina řidičů, co cyklistu na kole nějak opískují, jsou velmi často praktikujícími cyklisty – a překvapivě pak buď opískují někoho jiného (chodce, bruslaře, autaře, motorkáře), případně kňučí, jak jiní nejčastěji v autě opískují je..

                            3 2
                            • Jezevec70  

                              Bydlet o 4km vedle, než bydlím, tak bych si to jedno pivo za volantem mohl klidně dát, na kole i dvě. A děje se tam Armagedon? Je to spíš o ohleduplnosti. Řídím se pravidlem, chovej se tak, jak chceš aby se druzí chovali k tobě.

                              2 0
                            • DDDD  

                              Je super jak paušalizuješ. Já třeba neznám nikoho, kdo by v autě 100% dodržoval rychlost a vždy dával blinkr. Tvoji logikou by všichni řidiči byli nejméně disciplinovaní. Není to spíš o vzájemně toleranci? Idioti jsou všude, bez ohledu na prostředek, kterých se zrovna dopravují.

                              A jestli se divíš, proč se někomu dějí blbé situace hlavně ráno, je to celkem logické, všichni spěchají ke strojům :)

                              2 0
                            • Kaire  

                              Prosimtě bydlíš vedle pivovaru a podle toho si děláš názor na celou republiku. Prober se. Asi jako když řeknu „dodávkář no“.

                              0 0
    • Ukrutony  

      Já teda po silnici spíš projíždím někam než jezdím, a přijde mi to furt stejný :)

      Stejně jako už někdo psal výš mám někdy dojem, že mě řidiči tak svědomitě objíždí, až je to v některých místech nebezpečné. Jistě, výjimky se najdou skoro pokaždé, ale v mé hlavě to musí být ta stejná mytická skupina lidí, která vyhazuje bordel z aut a lepí v čekárnách žvýkačky na židle :D

      Sprchu ani výtrub jsem ještě nedostal nikdy. Asi východně od Brna žije málo zamindrákovaných magorů. Zato chodci a cyklisti mě pičovali několikrát. Třeba dědek co mi skočí pod kola na přechodu bez předchozích náznaků vůle přecházet, nebo kolega cyklista, co si nabržďuje zatáčku až to skřípe, a pak jede rovně zatímco mu to tam pošlu :)

      Abych to nějak uzavřel, mám spíš dojem, že to idylické soužití na silnicích narušuji já, a ne někdo jiný :D Vždycky mám pak výčitky, že bych měl zapadnout do lesa nebo na cyklostezku mezi bruslaře a matky s kočárky :D

      1 1
    • jIrI___  

      Byl jsem v Toskánsku a tolik oprasení na kreditku jako tam jsem nezažil ani v okolí místních průmyslových zón v čase, kdy se Poláci hromadně hrnou na šichtu. Takže s ohleduplností řidičů jsem tady na severu Moravy plně spokojen, na silnicích se necítím nijak výrazně ohrožen.

      2 0
    • nooski  

      Je to lepší, rozhodně začali lidi vnímat, že cyklistu je třeba objet s nějakým odstupem. Pitomci zůstali pitomci, tam se nic nezměnilo.

      2 0
      • milan.v  

        Jakmile bylo všude promováno těch 1,5 metru, zlepšilo se to, teď to zase upadá…

        0 0
    • Polka  

      Dle ankety se to zlepšuje? No nevím, asi jak kde, asi rozhoduje daná oblast/kraj, místní mrav? :-) Brno a okolí teda musím říct, že z mého pohledu spíš zhoršení, sice přibylo těch obloukem objíždějících, ale taky těch, co nemůžou pár sekund počkat až projede protijedoucí auto a oprasí cokoliv, jen aby náhodou nepřijeli o sekundu později. Ženský/důchodci v malých autech ani nevybočí nebo taky paradoxně oprasí…nemají od­had?

      Zhoršilo se to imho s covidovou érou, doprava celkově, všichni uspěchaní, čekající na konflikt, aby mohli vyventilovat frustraci z toho vše kolem :-/

      Poslední dobou si víc a víc vybírám trasu cyklostezkama, obslužnýma asfaltovýma polňačkama a zkrátka různýma oklikama, nejen kvůli kvalitě asfaltu na silnicích, ale i té neutěšené dopravě.

      1 0
      • milan.v  

        Přesně jak píšeš, covid, válka, lidé frustrovaní,…

        0 0
      • jmaselnik  

        za mě byla covid éra a zejména uzávěry úplně nejlepší cyklistické období za dlouhou dobu. Jednak jsem měl díky home office spoustu času, ale taky provoz byl z pochopitelných důvodů velmi nízký.

        Že bych teď pozoroval nějakej nárůst stresu, tak to ani ne. Jako daleko větší problém vnímám hrozné zahuštění dopravy na cyklostezkách a z mého pohledu daleko větší procento rizikového chování cyklista vs cyklista než řidič vs cyklista. Cyklostezkám se teď v prime time naprosto programově vyhýbám.

        5 0
        • Ukrutony  

          Podlě mě to bude tím, že člověk člověku vlkem :D Tak jak se lidi chovají/nechovají v hustém silničním provozu, zákonitě k tomu dojde i v provozu cyklistickém, stane-li se taktéž hustým :D

          1 0
        • Polka  

          Asi jsem byl nepřesný. Doprava za covidu byla nižší a na kolo dobrá, takže spíš ta postcovidová doba resp. jak se to pak zase začalo otevírat jsem měl na mysli. Já jsem pár km za Brnem a do něj skoro nezajíždím jak autem, tak na kole právě kvůli vytíženosti těch hlavních stezek. Tam k zahuštění došlo, ale po okolí se to rozprostře a dá se, zejména neznámými silničkami a spojkami, kudy hlavní proud cyklistů nejezdí.

          0 0
    • matbiker  

      Celoročně jezdím tak 3× týdně do práce na kole, něco málo přes 30km tam a to samé z5. Nevím, jestli je to jen dojem, ale když byl největší humbuk kolem zákona o 1,5m, tak mě víc autistů objíždělo bezpečně, počkali když bylo auto v protisměru apod., ale už během této zimy, a na jaře úplně, mě zase daleko víc autistů ohrožuje předjížděním v plné rychlosti když je někdo v protisměru a taky boční vzdálenost autistů, když mě předjíždějí, se také zmenšila. Bohužel z Vizovic se do Pozděchova žádnou boční cestou nedostanu a musím to brousit po hlavní a tam je nárůst kreditkových předjížděčů znatelný.

      1 0
    • Coural  

      Hodně se to zlepšilo, když přišel Tomáš Kindl se svou novelou a to i před jejím přijetím. Řidiči si uvědomili, že cyklisté potřebují trochu místa a mluvilo se o tom v TV a na netu. Teď už to není aktuální téma, nejsou vidět žádné postihy za porušení a tak na to lidi začínají kašlat. Co je platné, že mě 10 aut objede správně, když ten další si o mě očistí zrcátko a zkazí dobrý pocit z celé vyjížďky.

      1 0
    • gollum  

      V ČR zlepšení, ale dost to kazí dodávky co doručují zboží/balíky a pořád někam spěchají…

      (ale asi na to má v případě mě taky vliv, že mám radar a jezdím v reflexní vestě…)

      0 0
      • adam1  

        A co teprve picaaaři ,damejidlo a tak:)))

        Všechno to je o výchově ,takže rodina (základ státu)a rodí se to všechno v porodnici (někteří /menšina vana atd.:))

        0 0
        • Jason Voorhees  

          Zapomněl jsi na „Moje lékárna“. Není den aby mě aspoň jeden z těch mladejch tupounů neoprasil na 4km co tu máme společnou trasu. Na padesátce klidně 80+, předjíždění před horizontem, na kreditku apod.

          1 0
      • Kaire  

        Jo bílé dodávky, to je pojem sám o sobě. Jediná skupina které věnuji pozornost už z dálky.

        0 0
      • Ukrutony  

        Těch bych se zastal, zrovna doručovatelé balíků často spěchat potřebují. To že při tom riskujou nijak nehájím. Ale asi to nedělají jen tak z plezíru.

        Btw. co znamená „předjíždění na kreditku?“ :D

        0 6
        • Jason Voorhees  

          Mezi tvoje levý rameno a pravý zpětný zrcátko dodávky se vleze právě jenom ta kreditka :-).

          3 0
        • gollum  

          Jedna z mojich posledních zkušeností, maximálně 5,5 metrová silnice kategorie „v zimě se neudržuje“ v protisměru několik aut (asi 3) a, když byly vedle mě tak v danou chvíli mě předjižděla dodávka…

          Naštěstí byla nově opravená, tak se dalo jet po úplné hranici krajnice… Škoda, že jsem sebou neměl kameru, v tomto případě bych to řešil přes tresní oznámení, lidí co ten řidič úmyslně ohrozil bylo celkem dost…

          4 0
    • ms82  

      Jsem uz celkem imunni. Jezdim po frekventovane cyklo i silnici. Nemam rad predjizdeni v neprehlednych zatackach, ale nesnasim predjizdejici auto proti. To se mi stava bohuzel nejak casto. Posledne v nedeli 50 metru pred barakem dve auta po sobe.

      0 0
    • rarrach  

      proto nejraději jezdim po lesních a polních stezkách a na silnici jen v nejnutnějším případě. Dříve, před mnoha lety, jsem jezdil na silničce, ale od toho jsem již opustil..

      0 0
    • Luboscykloamater  

      Odpovím trochu mimo dotaz.

      Jako řidič auta dodržuji pravidla silničního provozu a zcela zásadně rychlost, i když mě to nebaví (v Německu jsem schopen, pokud to situace na silnici, moje kondice, konfigurace auta dovolí, jet ca. do 210 km za hodinu, hlavně mě to baví v zatáčkách, rychleji jsem jet nezkoušel, asi bych na to už neměl). Záleží také na předvídání situací, rychlosti reakce, na vozu, ale na rozdíl od většiny řidičů, kteří rychlost nedodržují mám větší pravděpodobnost, že zabrzdím včas. Ten, kdo nedodržuje rychlost (a otázka je proč ji nedodržuje ?), si možná myslí, že to má pod kontrolou. Po 10 letech, třeba, to neubrzdí, někoho přejede či mu poškodí zdraví. A že mu to pak bude líto a začne třeba najednou jezdit pomaleji, to už nikomu nepomůže Dále jsou asi dost často kolony kvůli někomu, kdo rychlost nedodržel, způsobil nehodu a doplácí na to x lidí. Nehody kvůli nedodržení rychlosti také stojí finanční prostředky daňových poplatníků, nejsem si jistý, jestli viník vždy a všem vše řádně zaplatí. A i když si viník poškodí jen své zdraví, tak ho stejně asi někde léčí z veřejných financí atd. Tuto problematiku nesleduju a neznám, jen odhaduji. Kdyby tento můj příspěvek vedl k tomu, že někdo bude jezdit pomaleji, zachrání to život či zdraví jen jediného člověka, tak to mělo smysl.

      Jako cyklista jsem dříve jezdil jen ca. 2000 km ročně po silnicích nižších tříd. Nyní 2 roky na gravelu jsem to zatím zvedl na 4500 km ročně, ale větší část z toho už lesem, polní cesty a raději mimo frekventované silnice. Na silnicích jsme se dříve nebál, choval jsem se předvídatelně. Jezdil jsem co nejvíce u krajnice (což ne vždy vzhledem ke kamínkům, sklu. dírám atd.) jde. Bylo to ale asi kontraproduktivní, protože jsem pak nevytvářel překážku provozu a dost často mě někdo na těsno autem předjížděl, i když na druhé polovině vozovky zároveň jelo také auto. Asi před 2 lety mě ve městě v kopci, kdy jsem jel ca. 20 km/hodinu vytrénoval dlouhý autobus. Na plné čáře mě začal předjíždět na úseku, kde byly oba pruhy úzké a jemu jelo v druhém pruhu nákladní auto. Takže jsem najednou zjistil, že ca. 10cm od mého kola jede autobus a po pravé straně jedu velmi blízko vysokému obrubníku, je tam dlouhý úsek obrubník, záhony a doprava nemám kam odbočit. A těch asi 30–40 sekund jsem si říkal, že musím jet stále stejně rychle, hlavně rovně, protože jakmile zavadím o autobus, tak mě odhodí doprava na ten obrubník a skončí to pádem. Nespadl jsem, ale od té doby se daleko častěji dívám dozadu a i dopředu, na celkovou dopravní situaci. A problémovým silnicím se raději vyhnu.

      Takže určitě část řidičů aut i cyklistů se nechová tak, jak by měla.

      Tolik můj příspěvek.

      0 5
      • liborg1982  

        Jestli jezdíš 210km/h v zatáčkách, jak píšeš, tak to tady ani nemusíš řešit.

        2 0
    • cubista  

      Rád jezdím na kole i autem. A vidím bezohlednost řidičů (těsné míjení, ohrožování při předjíždění) a bezohlednost cyklistů (jízda vedle sebe, jízda v protisměru, jízda po chodníku). Tohle je o lidech a vzájemné toleranci, které občas chybí. Celkově to nevidím nijak tragicky, většina řidičů i cyklistů se chová přiměřeně.

      5 0
      • Cyklofanatic  

        To považuješ za bezohlednost jen samotnou jízdu po chodníku nebo bezohlednou jízdu po chodníku? Když je chodník široký a chodí po něm málo lidí, tak bych řekl, že rozumná jízda není problém, samozřejmě za předpokladu, že v případě nutnosti jsem schopný jet třeba krokem, zastavit nebo slezt z kola. Nebavíme se o nějakým úzkým chodníku v centru města.

        4 2
        • enjoy  

          Hele… Jedna věc je, že to často dělám stejně, kór s mým 8 letým klukem. I debata s MP už proběhla, v můj prospěch.

          Druhá věc je, že ohýbání zákonů je cesta do pr…

          Takže ne, na chodníku nemáme co dělat a pokud po něm jedeme, musíme počítat s následky.

          6 0
          • Cyklofanatic  

            Tak dělám to jak kvůli svoji bezpečnosti (nebavím se o malých dětech, tam je to jasný), tak zejména kvůli ohleduplnosti k řidičům – třeba hlavní frekventované tahy s úzkou krajnici, kde je chodník, ale není z nějakých důvodu označen jako cyklostezka.

            0 0
            • HonzaRez  

              „chodník, ale není z nějakých důvodu označen jako cyklostezka“

              To je moudro týdne…

              5 1
              • gregorus  

                Spíš pražská realita – cykloprovoz na značený cyklotrasách záměrně veden na chodník, ale bez dopravního značení, které by tam ten provoz legalizovalo.

                3 0
              • Cyklofanatic  

                Co se Ti na tom nezdá? Ta příčina neoznačení možnosti jizdy kola na vhodném chodníku může být klidně jen kvůli neochotě či benevolenci a lenosti úředníčků. A na chodnících se cyklostezky resp. smíšené stezky označují snad běžně.

                1 0
        • kondor  

          Přesně tak, máme tu v jedné obci (Potštejn) užší hlavní silnici do kopce s chodnikem po obou stranách. Radši jedu tento úsek po chodníku, než se plést na hlavním tahu s kolem a zdržovat řidiče.

          1 1
    • easton  

      Tak musím říct, že mě výsledky ankety docela příjemně překvapily. Zdá se, že nejsem sám, kdo to vnímá podobně a mám z toho takovou opatrnou radost. :) Popravdě jsem čekal převahu názoru, že se nic nemění.

      Ještě chci dodat, že cílem tématu nebylo vytahovat negativní zážitky. Těch jsme každý zažili a zažíváme stovky a jsou jich plná i některá témata tady na BF. Šlo čistě jen o zkušenosti dlouholetých cyklistů, jestli přeci jen neohleduplnost není v Česku alespoň malinko na ústupu.

      Otázkou je jaký bude další vývoj. Jak už naznačily některé příspěvky, „cykloprovoz“ se v poslední době hlavně díky e-kolům značně zahušťuje a zintenzivňuje (někde až na hranu) a přibývá tak i hodně nezkušených a někdy i neohleduplných cyklistů, což může tenhle pozitivní trend samozřejmě zase zvrátit k větší vzájemné nevraživosti.

      Tak nezbývá než doufat, že se tak nestane a budem pomalu následovat některé „vyspělejší“ země a společnosti. :)

      2 0
      • cubista  

        Dobrá poznámka. Několikrát jsem byl ohrožen na cyklostezce e-kolařem staršího věku, který předtím na kole zřejmě nikdy nebo léta nejezdil. Nakonec nárůst nehod na e-kolech a e-koloběžkách je explozivní.

        1 0
      • bara2  

        Ten ocas vůbec neuvažuje, že někdo má kolo jako dopravní prostředek, stejně jak on tu plechovou plečku. Co chceš, po takovejch :-(

        1 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        2 0
      • adam1  

        Nemá audinu?:)))včera 7:30 prázdná cesta ,ano jeli jsme 2 dvojičky a 1 vzadu ,už zdálky klakson ,ostřikovače a nakonec na kreditku včetně vybrždění :))

        Jinak někteří stříkají už i v protisměru:) a s ženskou vedle a potěr v zadu :))

        2 1
        • milan.v  

          Tak samozřejmě, ono se to mezi těmi hloupými ovcemi šíří dál stejně jako ostatní věci… ;o)

          1 0
        • fargo.  

          Zdravím. Myslíš, že by takto reagoval, i když byste jeli za sebou?

          0 0
          • adam1  

            To netuším ,já jim do hlaff nevidím:),ty ostřikovače se používají běžně ikdyž jedeme za sebou nebo sám včetně kreditky .

            Lidi musejí bejt hrozně flustrovaní včetně mini péra:))

            Přitom to kolo je čistič duše a mysli zatím i svoboda:)

            0 0
          • DDDD  

            Nechci jízdu vedle sebe nějak obhajovat (i když je ve spoustě zemí legální), ale na český flustráty to je něco jako červený hadr na býka. To, že sami jezdí jak prasata je v pořádku, ale 2 cyklisti vedle sebe…

            5 1
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              7 3
          • gerrard  

            Pravidelně si při manévrech některých lidí na kole říkám, že se není čemu divit, že cyklisti řidiče serou a to si myslím, že jsem vůči cyklistům extrémně tolerantní. Naposledy baba na elektrokole, když jsem stál na krajnici, tak měla takový strach zatočit řídítkama a vyjet kousek do cesty, kde zrovna široko daleko nic nejelo, že mně vzala na kreditku.

            1 0
      • Aviatik  

        Pan autor je už očividně velký kluk, co se cítí na to, aby soudil a vychovával druhé.

        1 0
    • esmo  

      Tohle se sem myslím hodí, další video Safy .. ulítlé, nezodpovědné, šílené … jak chcete vy :-)

      https://www.youtube.com/watch?…

      1 2
      • psbiker  

        Všichni jsou už v Mexiku. Tam je to v pořádku, vychovávače tam nenajdete.

        0 0
      • Eseker  

        víc takových a nedivim se že bude každej dostávat sprchu z ostřikovačů, navíc to byl celkem hazard i pro něj taková zběsilá jízda mezi auty.. jako zpestření sledovanosti kanálu určitě dobrý, ale z tohohle by si nikdo neměl brát příklad..

        4 1
      • Krejza  

        Asi toho v provozu moc najeto nemáš, že, když ti tohle přijde šílené?

        1 10
        • skaj  

          Mas uplnou pravdu, jak se treba odrazi za jizdy od cisterny je uplne v pohode a kdo to nedala je neumetel co sotva slezl z trikolky …

          Pardon, ale jakkoliv hajit kraviny, co Safa predvadi, vyzaduje fakt solidni pruvan v hlave.

          3 1
          • jmaselnik  

            je to Krejza, ten je v opozici tak nějak z principu. Navíc teda běžně jezdí v provozu na kole v levým pruhu 55+ :-)

            3 0
            • Krejza  

              Máš recht, v opozici k přizdisřáčství jsem fakt tak nějak z principu.

              0 0
              • jmaselnik  

                no dyť. Kdo nejezdí po městě jak borec na videu, je prostě srábek, to dá rozum přeci.

                2 1
                • DDDD  

                  Chápu, že borec točí videa pro sledovanost, ale je vyjezděnej, ano jede asi na hraně, ale pořád s nějakou mírou sebereflexe. Takovej děda, co to z vedlejší pošle na hlavní před kamion asi neudělá takovou sledovanost, ale jeho chování je rizikovější.

                  3 0
                  • jmaselnik  

                    s nějakou mírou sebereflexe? V levým pruhu na těsno mezi autama a s magorem s kamerou za ním, kterej dělá to samý? Tohle jsou přesně maníci, kvůli kterým to potom jiní cyklisti schytávají.

                    Hoď tohle video někam na autofórum a uvidíš.

                    2 1
                    • DDDD  

                      Kamera dost zkresluje, zase tak těsný to není. Já ho neobhajuju, jen mi přijde úsměvný jak to třeba teda hrozne irituje. Podobných videí je plný YT a jen říkám, že jeho chování mě nějak extra nevadí, narozdíl od excesů co jsem psal.

                      Cyklisti to schytávají za úplně jiný prasárny. Kolik reálné takových lidi je, narozdíl od pitomců, co neumí dát před přednost, schválně blokují auto atd…

                      1 0
                      • Krejza  

                        Tomuto hlupákovi nevysvětlíš, jak se jezdí jednostopým vozidlem. Ani to, že má Safa schopnosti, motivaci a chuť takto jezdit, že je to jeho vlastní život a nějaký pepík ze středu Evropy je mu u zadku.

                        Ale tady prezentuje své názory jako jedinou pravdu a běda tomu, kdo se opováží mít jiný pohled.

                        0 2
                        • jmaselnik  

                          Krejzíku, když jako tradičně nechápeš, o čem je řeč, tak se do toho nemontuj, ať nemusíš plakat ve zprávách jo?

                          1 1
                        • vaclaw  

                          Hele zcela vážně, jestli nechápeš, čím je tohle chování rizikový a nebezpečný, tak na silnici ani v jejím okolí nemáš co dělat.

                          10 3
                      • jmaselnik  

                        Mně je fakt dost jedno, jakých videí je plnej YT. Tenhle borec jede hranu, což asi v denním provozu není značka ideál a je to zbytečný riziko, protože jede rychle mezi vozidly, co brzdí významně líp než on.

                        No a že by v denním provozu měl takovejhle fešák jet a ještě s motorkou s kamerou za sebou, to můžou být kluci rádi, že je nepotkali policajti.

                        1 0
                        • Esi  

                          Však on mu to dříve či později někdo zašlapne a podívá se mu do kufru a nebo mu neuhne. Co by neudělal pro par sledujících na youtube :-)

                          1 0
                        • DDDD  

                          A co by mu ti policajti podle tebe udělali? Bububu takhle jezdit nebudeš? To jsou zase žvásty. Jede naprosto normálně, teda jede na kole, stejně jezdí motorkáři a nikoho to netankuje. Byl si někdy v Mexiku? Normální stav, stejně jako žalostný stav vozového parku. Budeme se i nad tím pohoršovat?

                          Chlap se nechová jak matka Tereza, ale ty seš fakt k smíchu

                          2 6
                          • jmaselnik  

                            co by mu asi udělali za riskantní jízdu bez signalizace změny směru, na to se potřebuješ ptát? A jezdit takto motorkáře fakt nevidívám, stejně jako neřeším, jak se jezdí v Mexiku.

                            2 0
                            • Krejza  

                              Jj, jak jsem napsal o kousek výše. Jen tvůj názor je ten správný, co?

                              Návážíš se do videa ohledně jízdy v Mexiku, ale „neřešíš to“?

                              Tak už si vyber, co tedy chceš sdělit, protože ten tvůj nářek ohledně tohoto videa fakt není na úrovni „neřeším to“. Jen to potvrzuje můj komentář o kousek výše – absolutní neschopnost tolerovat jiný pohled než ten tvůj. Jsi fakt k smíchu.

                              1 4
                              • jmaselnik  

                                sim Tě Krejzíku, zkus konečně začít číst s porozuměním. Jedinej, kdo tady fňuká, jsi Ty. Já se vyjadřuju k bezpečnosti jízdy a rizikovosti chování toho cyklisty a je mi zhola fuk, jestli je to chování někde v Mexiku či jinde obvyklé, rizikové je všude.

                                A zkus si, prosím Tě, zjistit rozdíl mezi „hájit svůj názor“ a „netolerovat jiný“. Já třeba toleruji i Tvůj názor, nenadávám Ti do hlupáků, nechodím Ti fňukat do soukromých zpráv…

                                1 0
                                • Krejza  

                                  Chudáčku opomíjený, tvá snaha okecat svá vlastní vyjádření, když plácneš kravinu a víš to, přestává být úsměvná. Škoda, že ti nebyla dána dostatečná sebereflexe, abys to viděl.

                                  0 6
                                  • jmaselnik  

                                    nebreč prosim Tě, hlavně fakt nebreč a nepoužívej slova, kterým nerozumíš, třeba sebereflexe.

                                    1 0
                    • Coural  

                      A všiml sis těch řidičů? Nenajíždějí na něj, aby ho zablokovali, neostřikují ho a ani netroubí. I když jede jako magor, tak ho prostě tolerují.

                      1 3
                      • esmo  

                        Oni netroubí?

                        0 0
                        • Coural  

                          Jen informativně. Je to Mexiko, tam se troubení používá trochu víc než u nás.

                          2 0
                      • jmaselnik  

                        no možná kdyby za ním nejela motorka s kamerou, vypadalo by to jinak, že jo.

                        0 1
                        • esmo  

                          Natáčí jej tady ten kluk, taky jezdí na kole:

                          https://www.instagram.com/terrybarentsen/?…

                          0 0
                          • jmaselnik  

                            No v tomto případě ale na kole nejede. Ta kamera je vysoko a když se podíváš na momenty, kdy ho sjíždí, tak to tutově není na kole.

                            0 0
                            • esmo  

                              To jak je kamera vysoko, na to nemá vliv. Na řadě videií si Safa natáčí lidi on sám ze zadu a taky má tu kameru takto vysoko. Např zde: https://www.youtube.com/watch?…

                              To sjíždění mi bylo taky podezřelý, ale já si stejně pořád nemyslím, že na motorce jede :D

                              0 0
                              • jmaselnik  

                                hm, tak výška asi sedí. Ale jestli za ním někdo jede a točí na kole, tak je to teda asi ještě větší řízek :-)

                                0 0
                                • Krejza  

                                  Opravdu máte problém si v popisu videa přečíst, že ho natáčel člověk na motorce?

                                  0 0
                                  • jmaselnik  

                                    Samozřejmě popisky nečtu, ale jsem rád, že jsi potvrdil můj odhad. Fakt díky!

                                    1 0
              • skaj  

                Mohl bys mi prosim vysvetlit proces, ktery se ti odehral v hlave, kdyz jsi videl treba tenhle moment?

                https://youtu.be/LFZVexaAuWE?…

                Jak si dospel k tomu, ze kdo tohle nedela a kritizuje je prizdisrac? Zajimalo by me, jestli se realne v tve hlave neco odehralo, nebo proste jenom plkas?

                1 0
                • mr.garisson  

                  Ve výsledku tam bylo hodně místa, jakože odpichovat se od kamionu asi není košér, ale když si věří… Nikoho krom sebe neohrožuje.

                  0 1
                  • Fazzy  

                    „Nikoho krom sebe neohrožuje“ Prosimvas, tenhle blabol uz tu porad neopakujte, diky :)

                    5 0
                    • jmaselnik  

                      je přece jasný, že kdyby spadl, tak nikdo z řidičů nebude reagovat a nikomu dalšímu se nic nestane ;-)

                      0 0
                    • mr.garisson  

                      Koho ohrozil?

                      0 0
                      • jmaselnik  

                        když spadne v takovým provozu na prostředku dvouproudovky, máš fakt dojem, že nikoho neohrožuje?

                        4 0
                        • mr.garisson  

                          Tak jistě, že může někoho ohrozit, ale to jsme u teoretických scénářů a jak je vidno, tak dle místních zvyklostí je taková jízda zcela legitimní.

                          Kdyby ho ten kamioňák přejel, tak si toho ani nejspíš nevšimne. Jak by reagovala další auta za ním je čistě teoretická diskuse. Vzhledem k tomu, že tam bude odhadem provoz do 50 kmh, na hromadný marakr a lítající auta vzduchem bych to neviděl. :)

                          0 1
                          • esmo  

                            A tak přece ohrožení není jen o tom, že prorazí řídítky kamioňákový lebku, ne?

                            Prostě jde o to, že mu teoreticky svým počínáním může způsobit problémy.

                            0 0
                            • mr.garisson  

                              U nás by tím určitě problémy způsobil. :) Jestli tím způsobuje problémy v Mexiku, těžko říct.

                              0 1
                          • jmaselnik  

                            sorry, ale to už fakt trochu moc zlehčuješ. Kdyby se od toho kamionu odtlačil blbě a smotal se, tak auta za ním se mu budou snažit vyhnout. Co asi v takové situaci nastane, je dost jasný. Nemluvě teda o tom, že „ohrozit“ neznamená to samé jako „nabourat“, čili pokud jako ohrožení vnímáš jenom riziko létajících aut vzduchem.....

                            2 0
                          • Krejza  

                            Tady jsi na b-f, místní borci mají naprosto jasno, jak se jezdí na druhé straně zeměkoule. Už by asi měli započít křížovou výpravu, aby tam místní poměry změnili.

                            0 4
                          • Breakpain  

                            Pomackany plechy… to nechces :)

                            1 0
                    • Krejza  

                      Přesně. Tady vůbec nikoho neohrožuje, ani sebe, ani jiné řidiče.

                      0 4
                  • skaj  

                    Ty voe, tady maj fakt lidi pruvan v hlave, pardon. Takze minimalne ohrozuje toho, co ho nataci. Tim muzem zacit. Potom ohrozuje uplne vsechny, co jedou za autem, ktery budou kvuli nemu brzdit, az ho prejedou zadni kola nakladaku. (Vazne bych si doporucoval zjistit, co znamena ohrozovat, evidentne to nevis. To fakt neznamena nekomu proletnout prednim oknem).

                    Mimo to, rozhodne nema narok od ostatnich ocekavat, ze oni budou ocekavat jeho riskantni jizdu. Tohle je verejena komunikace, na ktere zcela legitimne jezdi lide s ruznym skillem a on tam naprosto nelegitimne predvadi takovehle prasarny (mimochodem, uplne stejne jako kr*ten jezdi i v alpach apod. to jen pro potencialne pritroubly argument – „v Mexiku se takhle jezdi“).

                    Tem lidem je uplne sumak, jak si on honi ego. Safa nema narok na to, rozhodnout za ostatni, zda tohle riziko podstoupit chteji a nebo ne. I kdyz zarve jen on, jak si muze dovolit potencialne vystavit nekoho nasledkum faktu, ze ho byt nezavinen prejel? Tohle je proste ubohy a dusevniho prizdisrace to dela prave z nej. Jeho styl jizdy, at si tady s Krejzou teroretizujete kolem dokola jak chcete, na verejne komunikaci nema co delat (btw. tohle je objektivne platny fakt dany pravidly silnicniho provozu, vas nazor je proste jen, no, nazor).

                    Jinak jeho sjezd na zavrene komunikaci vnimam jako v pohode a nemam s nim vubec zadny problem. Ale treba tohle je typek, co jde rizikem daleko za Saffovo hranu a pritom k tomu nepotrebuje vystavovat riziku ostatni bez jejich vedomi. Sam za sebou mam dost riskantnich veci v horach. Ale jasny pravidlo zni – kdyz podstupujes riziko, nemas pravo vubec nikoho do toho namocit s tebou bez predchozi domluvy. Popravde, az do diskuzi na bike-foru mi prislo jako srozumitelny i polodementni opici. Evidentne jsem se mylil:)

                    13 1
                    • Krejza  

                      Úplně každý, kdo se v provozu pohybuje, na sebe bere riziko. Riziko, že bude poškozeným či viníkem, bez ohledu na zavinění. Riziko, které se dá eliminovat pouze ziskem schopností a zkušeností (pokud se chceš v provozu pohybovat).

                      Proto vystavuješ všechny okolo rizku pokaždé, když se v provozu budeš pohybovat. Oni tě neznají, stejně tak neznáš ty je, proto všichni doufáte, že se budete řídit určitými pravidly. Takže každý potenciálně ohrožuje všechny ostatní. Proto by i každý měl předpokládat, že se kolem něj budou dít i pro něj riskantnější situace. Kdo toto nepředpokládá, nemá za mě v provozu naprosto co dělat.

                      Rozdíl je právě v těch schopnostech. Každý má dle rozdílný pohled na to, co je pro něj bezpečné a nebezpečné. To, co tu předvádíte, akorát ukazuje, že nemáte páru, co se dá s kolem a motorkou dělat, jak se na nich v provozu jezdí a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

                      Safa ve svých videích ukazuje, že ví a umí. Dokonce na tomto videu nikoho neomezil, natož aby někoho ohrozil. Někoho nejspíš vyděsil, to jedině.

                      Takze minimalne ohrozuje toho, co ho nataci.

                      Když pominu, že nemáš páru, co znamená ohrožení a pleteš si ho minimálně s potenciálním ohrožením, přední jezdec rozhodně nikoho neomezuje a neohrožuje, pokud se nesnaží vybrzďovat. Na okruhu má přední přednost před zadním, v provozu tohle řeší vzdálenost mezi vozidly.

                      Navíc nemáš důkaz, že by Safa na tomto videu porušil něco jiného než nedání znamení o změně směru jízdy (což ostatně neudělala přibližně polovina vozidel ve videu). Vše ostatní je jen vůj názor a tvůj pohled, nic víc.

                      Je tak velmi vtipné, jak se tu snažíš/te vést křížovou výpravu, ale jen s tím, co se vám hodí, ne se skutečnými fakty.

                      Btw je super, že zmiňuješ zrovna horolezce. Jen ti trochu nedochází neporovnatelnost pouhého koníčku pro pár zainteresovaných s jízdou v provozu.

                      0 13
                      • skaj  

                        To co je „co je pro něj bezpečné a nebezpečné“ jak pises, ale nema v provozu narok vyhodnocovat nejaky Safa, ani Skaj, nebo Krejza. Uplne bez ohledu, co na kole umi nebo neumi, jaka akceptuje osobni riziko atd. jsou jasne dana pravidla, jak se ma chovat – pravidla silnicniho provozu. Tyhle pravidla UMYSLNE porusuje a nasledkum sveho chovani vystavuje lidi, kteri si jeho porusovani pravidel nevybrali. Mimochodem, ty zcela evidentne ani nepoznas, co vsechno porusuje, takze si to pojdme sepsat:

                        1. prejizdeni z pruhu do pruhu bez udani smeru
                        2. nedodrzenim bezpecne vzdalenosti – odrazit se za jizdy od nakladaku opravdu nezahrnuje dodrzeni bezpecne vzdalenosti, dtto chytit se zadni kliky dveri jedouciho auta
                        3. nevenuje se plne rizeni, minimalne pri chytani se toho zebriku, kliky auta – v tehle rychlosti fakt nema pustit riditka – staci aby tam lezel klin z nakladaku co nema sanci videt
                        4. projizdi prostredkem mezi jedoucimi auty velmi natesno
                        5. nekolikrat udela mysku do cesty autu, co se chysta zmenit pruh a blika dlouho pred tim, nez mu vjede do jeho pruhu a donuti ho manevr prerusit
                        6. Kdyz se nacpe pred bilou cisternu, tak ho donuti jit na brzdy.
                        7. neustale jede nesmyslne kolem stredove cary (coz jeste beru jako to nejmensi)

                        Chapu, ze kdyz neznas ani pravidla, mozna ti to prijde v pohode. Jenomze tohle neni o nazoru – ale o faktech. A faktem je, ze pravidla za to kratke video porusal v podstate porad a to umyslne a vedome. A nejenom ze porusoval pravidla psana, ale i ta nepsana – ze se jezdi predvidatelne, ze se nejezdi na hrane, ze jezdis defenzivne a nechavas ostatnim prostor na chybu – protoze podle dodrzovani takovych pravidel se pozna dobry ridic. Ne podle toho,. jak umi krouti volantem/riditkama (i kdyz si to hodne tupcu mysli).

                        Navic, ten dem*nt tam ani nahodou nejede stylem – sice porusuju pravidla, ale prolitnu kolem tak rychle, ze nez se nekdo lekne jsem pryc. Spoustu lidi omezil, spoustu lidi ohrozil. Jede na uplne hrane, kdyby nekdo udelal byt sebemensi chybu, ma problem.

                        Mimochodem – ty se umis, asi dobre, vozit na motorce, ale ubral bych s machrovanim o tom, jak ostatni nevi jak se da jezdit na kole – spousta lidi tady to vi o moc lepe nez ty. Popravde, na tomhle Safovo videu nevidim nic jezdecky mimoradneho, co bych treba ja osobne nezvladnul (narozdil od jinych jeho videi). Tady jen jede jako uplny picus.

                        To prirovnani ke konicku je trefne – on totiz predvadi konicka „jezdit jako zm*d v provozu“. S normalnim provozem to nema nic spolecneho. A holt jsou lide, co nepotrebujou pri vykonavani sveho nebezpcneho konicka jeste ohrozovat ostatni na silnici – chapu, ze to pro tebe zni prekvapive:)

                        2 1
                        • Coural  

                          To co jsi popsal v bodech, mi dělají řidiči naprosto běžně při průjezdu Prahou. Myšky bez použití směrovek, nedodržení bezpečné vzdálenosti, nevěnování se řízení a telefonování za jízdy, vybržďování. Ale čeští řidiči moc jezdit neumí a dělají to i sobě navzájem. Pak se snaží vše řešit zbytečnou agresivitou.

                          1 2
                          • skaj  

                            Ano, kazdy kdo tohle dela je trouba. Nekdo jednou za cas udela chybu (a je to uplne normalni) a spacha prestupek. Pak takhle jezdi nekdo umyslne a vedome – to je idiot. No pak se najde pripad, co se natoci, jak behem peti minut spacha tohle vsechno umyslne a mnohokrat opakovane za sebou a publikuje vse na youtube – ten uz je korunovanej… Kazdopadne, na tomhle videu vsichni jako Safa nejedou. A to ani priblizne, vidim tam spoustu sporadanych ridicu, co mu davaji prostor, ac by vubec nemuseli. Dokonce jsou nekolikrat donuceni, resit nasledky jeho jizdy za nej.

                            BTW. jen bych chtel videt, jak se ti ridici za jizdy chytaji za auto a odstrkuji aby te predjeli. To se ti deje fakt bezne?:)

                            2 0
                            • Coural  

                              Že ty sis vybral ten jeden bod, co v autě nefunguje :-)

                              Taky moc nechápu, proč to dal na Trubku, není to nic čím by se měl chlubit. Ale nějaké ohrožení tam nevidím. Asi 3× někoho omezil a řidiči to sice museli řešit, ale nebyly to nijak kritické situace.

                              1 0
                              • skaj  

                                Vybral jsem si umyslne ten nejhorsi, to je jasny:) Presne ten, u ktereho si po zhlednuti rikam, ze kdokoliv to videl take a pritom je schopen jeho jizdni styl jakkoliv hajit, musi mit v hlave duto prazdno…

                                Jinak v aute jich nefunguje vic. Treba tri auta vedle sebe, nebo pousteni riditek (coz se rizenim jednou rukou na volantu fakt srovnat nejde).

                                2 0
                                • liborg1982  

                                  Tři auta vedle sebe: Být předjížděn, když zrovna předjíždím (na obyčejné cestě) jsem párkrát viděl a jednou i zažil. Nepřekvapivě v Polsku.

                                  1 0
                                  • tsunami  

                                    Silnice Praha-Kolín, úsek u Plaňan – docela častý způsob předjíždění.

                                    0 0
                                  • skaj  

                                    Tak samozrejme jsem to taky videl. Ale Couralovi to delaji ridici naprosto bezne pri prujezdu Prahou:)

                                    0 1
                                    • Coural  

                                      Zajímalo by mě, kde jsem to napsal? O třech autech vedle sebe jsi začal ty a později.

                                      0 0
                                      • skaj  

                                        To co jsi popsal v bodech, mi dělají řidiči naprosto běžně při průjezdu Prahou.

                                        To teda neplati? Tady tvrdis, ze z nich nefunguje jen jeden pro auta:

                                        • Že ty sis vybral ten jeden bod, co v autě nefunguje :-)*

                                        Tri vedle sebe v mych bodech jezdi od zacatku. Ty se na ne odvolavas. Kazdopadne pokud si myslis neco jineho nez pises, tak se v tom pak blbe vyzna….

                                        0 0
                          • Fazzy  

                            No jen doufám, že to neni argument pro to, že je to tak v pořádku :)

                            0 0
                        • Krejza  

                          Tohle je právě rozdíl mezi tím, kdo umí jezdit a chápe, co je v reálných možnostech jeho samého, ostatních řidičů a toho, co zákon upravuje, a tím, který vidí zákon jako svatý grál a nějaká doporučení expertů jako jeho prováděcí vyhlášku.

                          Tam, kde zákon upravuje určitá pravidla pro všechny, nepsaná pravidla tohle pouze rozšiřují, ale nemusí platit pro všechny řidiče a rozhodně neplatí pro všechny situace. Stejně tak zákon neplatí na všechny situace, které se dějí, mohou a budou dít.

                          O tom, co je pro koho na silnici nebezpečné a rizikové v první řadě rozhoduje řidič (já, Safa, a i ty bys měl – nikdo jiný to za tebe totiž neudělá).

                          1. Tohle jsem psal, asi jsi to „přehlédl“.
                          2. Jo, odrazit se od auta bych nechal na závody, ale když to on chce riskovat. Nedodržení bezpečné vzdálenosti můžeš aplikovat na naprostou většinu aut z videa a navíc je to hodnota v praxi použitelná pouze při nehodě – dokud nedojde ke srážce, byla vzdálenost dodržena.
                          3. Kdyby, kdyby....... Řízení se plně věnuje, vnímá provoz, jeho účastníky a reaguje na ně.
                          4. A?
                          5. Tohle neudělal na celém videu jedinkrát, tak sem dej příklady, čas, kdy si myslíš, že to udělal.
                          6. Opět špatně. Nevidíš brzdová světla a cisterna stále jede rychleji než bílé auto v pravém pruhu, které nebrzdí brzdami, možná jen motorem.
                          7. Kolem strředové čáry jede kvůli své bezpečnosti a rychlosti změny pruhu. Dále tak mnohem lépe vidí ostatní účastníky. Tohle bys ale věděl, kdybys měl něco najeto jednostopým vozidlem rychlostí vyšší než ostatní účastnici provozu.
                          8. Když už jsi u výčtu chyb, bylo by dobré zmínit i chyby a prohřešky ostatních. Především Golf ke konci videa.

                          Je jezdit a vozit se. Očividně se jen vozíš, když máš potředu jízdu jiného takto rozebírat a potápět. Akorát tím dokazuješ, že opravdu nevíš, jak se jedna stopa pohybuje v provozu.

                          Jo, a dobrý řidič se pozná podle toho, že umí více než jen pár obecných doporučení, umí vyhodnotit aktuální situaci a podle toho určit, jak pojede. Ne se jako přizdisráč schovávat za jeden jediný způsob.

                          0 12
                          • orm  

                            Nechtel jsem se zapojovat, ale ty jsi slusne mimo. Nechtel bych te potkat v provozu at bys jel na cemkoliv.

                            5 1
                          • MavasH  

                            Takže řidiči, co jezdí na dálnici v protisměru, jsou vlastně úplně v cajku, protože oni sami prostě jen danou situaci nevyhodnotili jako „nebezpečnou a rizikovou“?

                            0 2
                            • Krejza  

                              Pro hloupé tedy sečteme 1+1:

                              O tom, co je pro koho na silnici nebezpečné a rizikové v první řadě rozhoduje řidič při dodržení zákonem daných podmínek.

                              Dále je rozdíl v míře nebezpečnosti, ať již v rámci zákona či mimo něj.

                              0 2
                              • vaclaw  

                                Hele tohle asi neokecáš. Tak znovu… předpokládá, že nikdo neudělá žádnou nečekanou reakci a zároveň že nikdo nebude nečekaně reagovat přímo na něj (např. lekne se, nestihne dobrzdit atd). Když k tomu přičteš možnost technický závady a nečekaný situace (např. díra na silnici, olej atd) tak riziko karambolu a následný řetězení událostí v jeho důsledku je prostě citelně větší, než když jedeš spořádaně u kraje a svoje adrenalinový choutky si ukájíš třeba v bikeparku. Jestli tohle nechápeš, tak se na mě nezlob, ale na silnici nemáš co dělat. A nejhorší na tom je, že takhle riskuje cizí zdraví kvůli pár kačkám od sponzorů protože lajky…

                                4 0
                                • Krejza  

                                  Ano, předpokládá, že nikdo neudělá nečekanou reakci, ale má na to svůj pohled založený na dlouhodobých zkušenostech. Stejně tak bere v potaz další potenciální rizika. Tohle sám píše v komentářích pod videem.

                                  Z mé vlastní zkušenosti vím, že každý má jiný pohled. Pro jednoho nebezpečí a zaručeně adrenalin, pro druhého naprosto klidná jízda bez jediného nebezpečí.

                                  To, co mě tu s.re a co rozporuji, je omezený pohled některých jedinců, viz. zaručené přestupky Safy, ke kterým ovšem chybí důkazy. Nebo těžko pojedeš spořádaně u kraje, když jsi rychlejší než ostatní apod. O jiné kultuře jízdy v cizí zemi nemluvě.

                                  0 4
                                  • vaclaw  

                                    Jeho videa prakticky nesleduju, ale v těch pár, co jsem viděl, vždycky udělal nějakou prasárnu že se vecpal před auto nebo mezi ně nebo tak něco, kde řidiče nutil k rychlejší a zbrklejší reakci, a to prostě bezpečný neni. Pokud jezdí tak, že ostatní neomezuje, tak ještě budiž (i když pořád je riziko pádu a nebezpečný situace pro auta okolo), ale pokud tím omezuje ostatní nebo spoléhá na jejich reakci, tak to v pořádku být nemůže. A o jiný kultuře pak vypovídá troubení ostatních účastníků provozu.

                                    1 0
                                  • skaj  

                                    Hele byl jsem linej ti to vypisovat, ale tvoje „Viz. zarucene prestupky Safy“ me popohnalo reagovat. Nejsou nijak imaginarni, ty je jenom nechces, nedokazes, nemas mentalni kapacitu videt a pochopit.

                                    1. sam pises ze prestupek dela, takze to mame prvni zaruceny
                                    2. zcela jasny prestupek nedodrzeni bezpecne vzdalenosti. Ten se fakt nevyhonocuje v praxi podle toho, zda se nehoda stala. Az za tento prestupek dostanes opravnene pokutu treba v Rakousku, pochopis. Na jeji vyhodnoceni jsou tabulky zohlednujici rekacni dobu, rychlost, viditelnost, vahu soupravy atd. vubec nic imaginarniho. Navic on neni na hrane, ale daleko za ni.
                                    3. nevenuje se plne rizeni, ono to ani pri chytani se nakladaku v tehle rychlosti nejde, ze jo (ano, i zbytecne jezdeni s jednou rukou na riditkach je povazovano za nevenovani se rizeni, koukni se nekdy to, za co dostane cyklista pokutu, kdyz se kvuli tomuhle vyseka)
                                    4. Jak a? Tohle je prestupek jako vysity. Nebo ono se predjizdi tak, ze jedes prostredkem? Nebo si udelas imaginarni pruh? Nebo motorka a kolo muzou prostredkem mezi jedoucimi auty a maji vyjimku? Sorry, ale tady neni prostor k diskuzi o tom, zda se o prestupke jedna nebo ne.
                                    5. cas 1:11, auto blikalo a zahajilo manevr cca o 5 vterin drive, musel zabrzxit, kdyz uvidle cyklistu, jak se mu tam nacpal. Tohle se opakuje i dal, zbytek jsem linej hledat. Prestupek jak vysitej.
                                    6. koukni se na kola, zcela evidentne ho svym podjetim donutil korigovat rychlost. Ano, brzdova svetla nevidime, tohle tezko 100% rozhodneme. Ja mam jasno, tohle je prasarna, kterou udelat nemel.
                                    7. nehlede na tvoje neustaly hloupy machrovani a predpoklady o ostatnich, neustala jizda na kole v tomhle miste je podle pravidel silnicniho provozu prestupek, at si teoretizujes jak chces. (a ano, sam ho v tomhle pripade beru jako relativne maly, nicmene neoddiskutovatelny)

                                    Takze si to shrneme, ty ani v klidu z koukani na video nepoznas prestupky. Blby, ze se citis na to byt schopny je vyhodnocovat v provozu.

                                    Mimochodem, tahle veta je perla:

                                    „O tom, co je pro koho na silnici nebezpečné a rizikové v první řadě rozhoduje řidič při dodržení zákonem daných podmínek.“

                                    V kombinaci s tim, ze i ty alespon jeden prestupek vidis (a pokud nejsi uplne mimo, tak sis prave precetl i o rade dalsich), dokazal bys vysvetlit, jak je to se Safovo jizdou pri dodrzeni zakonem danych podminek? Protoze podle me je tohle video krasnou ukazkou praveho opaku. Safa se rozhodl, co je pro koho na silnici nebezpecne a rizikove v prvni rade dle sveho ega a kasle pri tom na zakonem dane podminky. A na to, jak od zacatku pisu, rozhodne narok nema.

                                    1 1
                                    • Krejza  
                                      1. Ano, o přestupek jde. Přesto stačilo pár minut a otázka na googlu, aby bylo jasné, že v Mexiku si se směrovkami hlavu nelámou.
                                      2. Pochop už konečně, že Safa nejel v Rakousku nebo u nás, ale v Mexiku. Nevypadáš, že se orientuješ v jejich zákonech o provozu na pozemních komunikacích ani v reálném řešení jejich přestupků. Kdyby ano, mluvil bys konkrétně k dané zemi.
                                      3. Nevěnování se řízení, protože se nedrží oběma rukama. To se nedržíš ani ty, když ukazuješ změnu směru jízdy. Napadlo tě někdy, že třeba tímto příkladem si zákon sám sobě protiřečí?
                                      4. Lane splitting/filtering ti nic neříká. U nás to legální není, ale až na pár individuí s tím řidiči problém nemají. Spíše naopak, ochotně pouštějí. V Mexiku za určitých podmínek legální je. Vztahuje se spíše k motorkám, pravda. Nicméně proč by neměl k rychlému cyklistovi?
                                      5. Děláš si prdel? Rozsvítila se mu obě světla, s největší pravděpodobností brzdová, Takto se znamení o změně směru fakt nedává.
                                      6. Rozdíl v rychlosti záznamu kamery a otáčení kol, resp. děr v discích. Změny se dějí behěm celé doby, co cisternu předjíždí. Jestli na tomhle stavíš žalobu, tak jsi hodně naivní :-D
                                      7. a) ČR vs. Mexiko. Jseš si opravdu tak jist, že je to v Mexiku přestupek?
                                        1. Zákon je kolikrát v přímém rozporu s tím, co je bezpečný pohyb po silnici. Především, pokud se týká jízdě při pravém okraji, na který tímto narážíš. Toto dává smysl, pokud jsi výrazně pomalejší než ostatní vozidla, což zákon předpokládá. Už ale nepočítá s tím, že budeš stejně rychlý nebo rychlejší. V takovém případě je pak použití celé šířky silnice ve tvém směru více než vhodné.

                                      Už jsem ti to psal výše – očividně máš zákon jako svatý grál, nikdo jsi neporušil zákonná nařízení a nedopustil ses tak přestupu, když tu takto ryješ. Těžko uvěřitelné, ale třeba možné.

                                      „O tom, co je pro koho na silnici nebezpečné a rizikové v první řadě rozhoduje řidič při dodržení zákonem daných podmínek.“

                                      Chceš mi snad říct, že jako řidič nevyhodnocuješ rizika a možnosti, jak tato rizika eliminovat? Že není na tobě, ale na zákonu, jak se budeš v dané situaci chovat?

                                      Ano, jeden jediný reálně prokazatelný a řešitelný přestupek je opravdu jen nedání znamení o změně směru jízdy ( a to u nás v ČR). Ostatní tebou uvádění příklady jsou buď úplně mimo nebo jako přestupky neprokazatelné.

                                      Zajímavé je, že ten nejlépe zaznamenatelný, rychlost (průměrná 67 km/h na celém úseku videa, kdy je pravděpodobně nejvyšší povolená 40 km/h, přestože ostatní auta jedou odhadem kolem 50 km/h), vlastně vůbec nezmiňuješ.

                                      Vším, co tu píšeš, mi dáváš najevo, že nemáš nejmenší ponětí o jízdě jednostopým vozidlem v provozu rychlostí vyšší než ostatní účastníci provozu. Tím s tebou končím, přizdisráči.

                                      0 8
                                      • Cyklofanatic  

                                        Jen tak letmo jsou prolétl tady diskuzi. Škoda jen, že si tak nadáváte … Jsou tam určitě argumenty od obou i dalších k zamyšlení. Co bych ale řekl, že silniční zákony se v zásadních věcech v různých zemích moc neliší, rozdíly jsou spíš v té represivní části a samotný styl jízdy je dán taky kulturou a celkovým temperamentem. Je třeba zajímavý, že vždycky mě všichni varovali před jižními zeměmi, ale třeba v Itálii si cítím v autě i na kole bezpečněji než u nás. Samozřejmě v Asii a J. Americe to je asi trochu jiný kafe.

                                        0 0
                                      • skaj  

                                        Vis, odvaha ci prizdisractvi se v zivote neprojevuje prasenim v provozu a riskovanim za ostatni, kteri si to nevybrali.

                                        Osobne za sebou mam (a asi i porad delam) mnohem nebezpecnejsi veci nez Safa predvadi na tomhle videu. V lezeni, na kole, atd. Jen pritom nepotrebuji omezovat ani ohrozovat ostatni lidi kolem me. Bylo by mi to tak nejak hloupy, i kdybych je jen neumyslne vydesil, natozpak omezil ci ohrozil. (Pro pomalejsi, nikde nerikam, ze se mi to nestalo. Jen to nedelam umyslne ciste za ucelem natoceni videa a pak to nebeham obhajovat na net). Chapu, ze to pro tebe zni jako novy koncept, a zda se, ze (snad) zatim mimo tve mentalni kapacity, ale treba na to nekdy prijdes. Ono to trochu souvisi s vnimanim sveta kolem sebe a respektem k ostatnim. Ale holt ne vsem je shury dano.

                                        6 0
      • jIrI___  

        Tarzan hodně dobře… Ten by si rozvozem na kole pro Wolt solidně vydělal :)

        0 0
      • mr.garisson  

        Mě docela dostal ten kokos, co blikal doprava jel doleva a málem tam borca ostrouhal v průběžným pruhu. :D Každopádně takhle zezadu to párkrát vypadalo hodně na hraně. Ale u nás věřím, že by to nedopadlo dobře, těch vychovávačů je až moc na to, aby se dalo jet takovým stylem.

        0 0
        • Esi  

          Jo vychovavacu je dost, muže ho sundat klidně i někdo jen proto ze ho prehledne nebo nestihne zareagovat. Tímhle stylem další vyvhovavače zbytečně vytváří, stejne jako vytváří kolizni situace a do provozu to proste nepatří. Tohle je přesně ten způsob jízdy kvůli kterému jsou cyklisti v provozu za kreteny.

          3 0
          • gerrard  

            Životnost borca s takovým stylem jízdy bych viděl v ČR tak na měsíc na Jižní Moravě a Olomoucku tak na týden.

            0 0
            • mr.garisson  

              Asi tak. Spoustu diskutujících se nedokáže odpoutat od myšlenky, že jinde se prostě jezdí jinak a zrovna v Mexiku se nad takovou jízdou nikdo moc nepozastaví.

              0 2
          • mr.garisson  

            U nás je problém ten, že už jenom fakt, že seš cyklista, tak se k tobě automaticky chovají s despektem. A je fakt jedno, jakým stylem jezdíš.

            1 2
    • psbiker  

      Co si myslíte o tomhle extempore, podle mě tam postarší silničář vjel, ale nevím co si mám myslet, z videa nejde nic poznat.

      https://www.facebook.com/…88102005073/?…

      0 0
      • Polka  

        Hezká brněnština :-) Byla to možná tady ta křižovatka v Žebětíně. Co si o tom myslet, no stává se to bohužel dost často, tohle konkrétně jsem viděl vícekrát u starších lidí, kdy uplně na klid vjedou z vedlejší do hlavní…snad i kdyby tam jel kamion.

        1 0
        • Fazzy  

          Naposled sem to videl ted o vikendu. Auto, i kdyz jelo pomalu, muselo dobrzdit temer smykem. Ale elektrocyklistum na tom neprislo nic zvlastniho, oni sou proste na vylete a jedou..

          2 0
        • gerrard  

          Posledni dobou mam pocit ze jihomoravani jsou takovi nejvic napruzeni. Vsude jinde jsou lidi vic v klidu a min duleziti.

          0 0
      • jIrI___  

        Tohle nedání přednosti při odbočování vpravo je naprosto typické pro dvě zcela odlišné skupiny cyklistů – jednak vylítání silničáři ve věku těsně nad hrobem, kteří na kole jezdí šedesát let a nejsou schopni se přizpůsobit neustále se zvyšujícímu provozu na silnicích a jednak cykloturisté na elektrokolech, kteří tak tak zvládají to kolo udržet na silnici a absolutně nevnímají okolí. A pak jsou města jako třeba Prostějov, kde všichni cyklisté žijí v domnění, že před auty mají ve městě přednost kdekoliv a kdykoliv .)

        0 2
        • psbiker  

          Proto vždy okázale dávám přednost, i když bych se třeba vlezl, obávám se nebezpečí tzv. vychovávačů.

          1 0
          • mr.garisson  

            Já se spíš bojím vychovávačů, co nedávají přednost mě. Například z prava nebo když tam mají stopku. :)

            2 0
        • Aviatik  

          Tohle pozoruju bohužel často, že si cyklisti při odbočování doprava myslí, že nemusí dávat přednost, páč kolo je tak úzký, že se vejde vždycky. Přiznávám se, že s tím souvisí jediný případ, kdy jsem nechal prchlivost cloumat svým majestátem natolik, že jsem ****** za řidítky vykropil ostřikovačem – jestli mi to někdo naslepo, bez náznaku rozhlédnutí, pošle z vedlejší pod auto, a ještě se bude vztekat, že jsem si na něj dovolil zatroubit, tak nebudeme kamarádi. Pokud někdo v takové situaci řekne něco jako „sorry, jsem debil a posral jsem to“, tak jsem ochotný odpustit hodně, ale držkování v situaci, kdy bylo na místě se omluvit, vážně ne.

          1 2
          • orm  

            Vidis ja se setkavam s tim, ze ridici aut nedavaji prednost cyklistum z prava, protoze si myslej, ze jsou cykliste pomali a ze to stihnou.

            3 0
      • Krejza  

        Přesně tak. Z videa jde poznat akorát roztržka mezi dvěma řidiči, ne skutečná situace.

        Úplně klidně mohl cyklista vjet na hlavní dost před řidičem auta a tomu se nelíbílo, že následně musí cyklistu předjet.

        0 0
        • mr.garisson  

          No jde o to, jak mu tam vjel. Jestli mu to poslal metr před nárazník, tak by dostal trubku aj ode mě a to jsem cyklista.

          0 0
          • Krejza  

            Samozřejmě. Ale to na videu není, je tam jen rozčílený řidič osobního auta někde daleko od křižovatky. Důkaz řádný, ale tady už mají borci jasno.

            0 0
      • mr.garisson  

        Podle mě ten borec prostě nedal přednost v jízdě vozidlu na hlavní a vůbec neví, která bije. Na druhou stranu těžko soudit, když nemáme např. záznam z palubní kamery, co je škoda, protože to video dělal řidič toho osobáku a bylo by hned jasno.

        Jak to popisuje autor videa, tak mu to tam cyklista poslal na kraj, ale mohla úplně s přehledem nastat situace, že by jelo něco v protisměru a na hlavní už by to nemusel dobrzdit.

        0 0
        • gerrard  

          Víš prd co se přesně stalo. Z videa je jasné, že točvolantovy stálo za to zastavit, jít se dohadovat a ještě to točit na video. Za mně jasný úchyl onanující sám nad sebou a je potřeba to tak brát.

          3 2
          • esmo  

            Podle mě jsou oba mimo, s ani jedním bych nešel na pivo.

            1 0
          • mr.garisson  

            Vždyť píšu, že vím prd, jak to bylo. Z videa je tam jenom jedna výpověď situace a navíc cyklista tvrdí něco o chodníku, tak to bych docela zpozorněl. ;)

            2 0
          • psbiker  

            Ano, dohadovat se z důchodcem na kole, který třeba mohl udělat chybu, abych si to mohl natočit na mobil a chlubit se na nějakém úchylném fejsbůku není zrovna projev psychické zralosti, hodné dospělého svéprávného člověka.

            5 0
          • Fazzy  

            Že každej, kdo se potřebuje prezentovat tímhle stylem je idiot, je jasný. Nicméně, přestože nevíme co se přesně stalo, tak cyklista nijak zvlášť neargumentuje proti idiotově „obvinění“, a pokud sem dobře slyšel, tak i souhlasí s tím, že mu tam vjel, „ale jel při tom u kraje“. Takže bych si v tomhle případě troufl tipnout, že samolibý idiot se zřejmě rozčiluje právem.

            0 0
    • mastihuba  

      V sobotu sem jel po dlouhé době atobusem… na 6km ohrozil 5 cyklistů, dva přišpendlil k obrubníku že museli zastavit a jedna musela uhnout mimo silnic aby ji nesrazil, zato mu nějakej vystupující klučina nablil na místo pro kočárky … rok zase nemusím jet busem, tak je v zásadě všecko cajk… řekl bych že stav se spíš zhoršuje, ale nijak dramaticky.

      1 0
      • mikub  

        A poslal jsi zaměstnavateli dotyčného alespoň názor na to, jak se jeho zaměstnanec chová? Zrovna u autobusáka mi to přijde fakt vtipný, není problém zjistit, kdo řídil…

        4 0
        • horolezec  

          To by bylo určitě na místě. Náprava ovšem nebude jednoduchá, neb najít náhradu (nedejbože kvalitnější) za tohoto nevybitýho vymatlance, je jako hledat jehlu v kupce sena. Bohužel, a když mu sáhneš na prachy. Co udělá? Půjde jinam.:(

          0 0
          • mikub  

            Šetřit se musí. Na prémie klidně sáhnou. I blbý pětikilo je motivace se na tohle vykašlat. Když si stěžuje cestující (a né přimáčknutej cyklista), je to vždycky lepší.

            Ono je možné poslat stížnost na magistrátního úředníka (kterej tu dopravu objednává). Ten může taky chtít sjednat nápravu.

            Řidičů je sice málo, ale imbecila, kvůli kterému musíš pořád něco řešit a obhajovat se objednateli, taky nechceš.

            4 0
        • Jezevec70  

          Autobusáků je bohužel tak málo, že to jeho zaměstnavatel moc řešit nebude. :-(

          Všechny firmy mají podstav a zoufale shání řidiče.

          0 0
      • nooski  

        Takový typický autobusák.

        1 1
        • ladys  

          Zmetci, dnes mne před sebou hnal asi 2km :D Ne byl slušnej a nechtěl mne ohrozit. Zatím nedorazili turisti z Prahy a není horko, tak mne všichni objíždějí z uctivé vzdálenosti :)

          0 0
      • matbiker  

        Když jsem dnes jednomu zabouchal na čelní na sklo, co jako dělá, když mě oprasil na kreditku, tak mi ukázal fakáče. Tak jsem mu aspoň hodil chrchla na sklo. Typický buranský autobusák, podbradek, těžká nadváha 55+ let. Zmerd jeden

        1 1
        • adam1  

          Měl ti ukázat pérko :)vsadím se že pinzetové :))

          0 0
        • esmo  

          Já bych měl strach, že by mi toho chrchla vrátil :D

          0 0
    • HonzaRez  

      Tohle nejspíš patří sem, běžná záležitost…

      https://tydenikpolicie.cz/…trolejbusem/

      0 0
      • gerrard  

        Naděláš, mně dnes vlezl pod auto mimo přechod borec s kočárkem a druhým fakanem za ruku. Já chápu vylaktátované matky, které mají pocit, že tím že porodily sou tak nějak něco víc, ale co ***** vede borce k tomu napochodovat bez rozhlédnutí přímo pod přijíždějící auto, to mně hlava nebere.

        1 0
        • mr.garisson  

          Slyšel jsem o studii, kdy i u mužů se dá rozjet laktace za určitých podmínek, tak možná byl v programu pro kojící muže. :)

          0 0
          • jmaselnik  

            byl o tom i dokumentární film, myslím, že se to jmenovalo „Junior“ ;-)

            1 0
    • Jenda  

      Mě přijde že se to v globálu mírně lepší, lidi fakt pochopili že je odstup vhodný. Občas někdo nedá takový jak bych si představoval (a jaký by měl) ale většinou to není nebezpečné. Občas mě někdo objede těsněji, pokud mám šanci si s ním promluvit slušně mu vysvětlím že to už nebylo ani příjemný ani bezpečný. Ve valný většině případů to končí omluvou že to dotyčný/á neodhadl. Stejně tak se snažím ale i já jakožto pumpička vyjít autům vstříct a ukazuju jim že mě můžou už předjet. Většina řidičů pak poděkuje. Začal jsem celoročně blikat a jezdím do práce ve viditelnym osvětlení bo jako řidiče mě celočení cyklisté děsí a serou zároveň.

      Ale pak je občas den, který si zovu kokotday a to je neuvěřitelný. Tejden nic a pak během jedný cesty potkám klidně 3–4 debily který předjíždí vysloveně nebezpečně a agresivně.

      Ale jak na kole tak v autě jezdím dost defenzivně a nemám konflikty, stejně tak když někde udělám blbost tak mi nedělá problém se omluvit a klidně se omluvím i když vím že něco nebyla moje chyba ale když to tomu druhýmu udělá radost, proč bych mu jí neudělal. Zejména ve vztahu pumpička točvolant mi to přijde jako lepší než verbálním konfliktem točvolanta utvrdil v jeho názoru na pumpičky.

      No ale posledně mě nějakej biorobot jedoucí ze šichty z Lega předjížděl přesně v týhle zatáčce kde na těch šrafech jsou ještě balisety tak to mi bouchly saze a vypálil jsem za ním. Bohužel do kopce jsem ho nedohnal ale i on se snažil a tlačil auta před sebou co to šlo.

      Jo a autobusáci – to je jinej živočišněj druh povětšinou. V klidu se jim snažím vysvětlit, že když mě srazí, tak přijdou o papíry a tedy i o práci. Tak nějak jsem zjistil, že to je jeden z mála argumentů který jsou schopni pochopit. Bílododávkáři nepochopí ani toto ;-)

      8 0
      • adam1  

        Jsme zřejmě stejná krevní skupina?:))

        Já dávám všem kteří se ke mě /nám chová/jí slušně, tolerantně a s respektem /pokorou palec nahoru.

        “Jo a můj kuchař dává do zaječí paštiku mandle”:))

        0 0
    • adam1  

      Ty komentáře to je mazec:)))O lidech kteří si vše natáčejí si myslím svoje :(

      https://fb.watch/kcvPUjnDrN/

      0 0
    • Aviatik  

      Připadá mi, že se to v průměru zlepšuje, o to víc vynikne každý bezohledný řidič. Zmenšil se počet těsných předjetí (i když nedávno mne zavřel v pravotočivé zatáčce teréňák táhnoucí za sebou vozík na přepravu auta), zato opakovaně, a to i jako řidič, pozoruju čím dál větší počet lidí, kteří jsou úplně na prášky z představy, že by měli kvůli někomu zpomalit a musí za každou cenu předjíždět. Možnost, že bych kvůli cyklistovi na chvilku zpomalil a předjel ho až v místě, kde je výhled, není očividně započítána do rozhodovacího procesu, opakovaně potkávám řidiče, kteří jsou při předjíždění cyklisty schopni ohrozit protijedoucí auto, až to na mne působí dojmem, že nejdřív začnou předjíždět a až potom přemýšlí, jestli to vůbec jde.

      4 0
      • psbiker  

        Ohrožení protijedoucího při předjíždění cyklisty už jsem taky párkrát pozoroval. To jsou 2 věci a nejednou, dodržet bezpečnou vzdálenost a sledovat i provoz v protisměru, to už někteří držitelé oprávnění nezvládají. Tady je na místě nejet s kolem po bílé čáře a zabránit tak ohrožení všech přítomných a páchání nebezpečného přestupku, nic naplat.

        2 1
      • bara2  

        Taky jsem si všimla, že při předjíždění cyklisty sice často dodrží nějaký odstup, ale klidně předjíždí v zatáčce/před horizontem, aniž vidí, jestli něco nejede v protisměru. Někdy přemýšlím, co udělá, když se tam něco vynoří, jestli to stáhne na mě, nebo do toho půjde hrdě čelem. Těch, co v nepřehledném místě zpomalí a vyčkají, až vidí, jestli mají prostor, je minimum.

        4 0
    • 123J  

      Dnes mně v Chomoutově točvolant v černé ovci lízl zrcátkem, jel jsem těsně u krajnice do protivky nic nejelo.

      0 0
      • adam1  

        S tím nic neuděláš :( je to o výchově v rodině a všechno se to rodí v porodnici :))

        6 0
    • kadlec  

      Tak dneska asi nebyl cyklofriendly den. Jel jsem po silnici na gravelu, je to uzka silnice v lese max. auto a druhy proti a v zatacce nejaky rychly hovado nemelo cas ubrat, tak me zprasil a zavrel me pri vraceni se zpet, jinak by to mel celne. Skarpa pro me to jisti a on jel dal. O 10km dal predjizdim na stezce eckare, kdyz jsem vedle nej vybocil tolik, ze jsem musel na travu, ale omluvil se. Po dalsich 5km predjizdim dva duchodce se slusnym bocnim odstupem, jenze dedek najednou zastavuje s vyjetim ke stredu cesty a baba nebrzdi, ale kdyz jsem vedle ni, zastavuje u nej stylem, ze vyjede taky vlevo a pro me zase zbyva travnik.O kus dal me z vedlejsi vyjede ***** v aute, cumla zmrzku a ja nasrane zastavuju z tricitky a nadavam. Zbytecne. A to pouzivam vpredu blkacku. A jako bombonek kdyz na stezce potkam na krizovatce zenskou se 4 detma, tak ten jeden malej srac po me hodil klacek. Jel jsem tak 10km/h ale nezmohl jsem se uz ani na nadavku.

      Takze dnes ohleduplnost mela asi hlavu v prdeli.

      1 0
      • adam1  

        Dej si pivo /několik pifff/ožrat se :) ať na to zapomeneš :))život je i přes tyto lapalie krásnéj:))

        1 2
      • dzaneks  

        :-) hezký.. Já dnes 2× ostřikovače a jednou mě seřvala hysterická spolujezdkyně..prý mám jezdit na cyklostezkách. A to jsem najel jen 50 km po práci a to ještě po silnicích II. a III. třídy..ach jo. Jinak celkově lepší, snaha bezpečně objíždět tady je, ale prostě nějaké % hulvátů asi bude furt :-(

        1 0
        • Mikikuba  

          Ja dneska to samy. Fakt otresny-agresivita zvlaste dodavky a nakladaky… Taky jen 50 z prace. Ty lidi se fakt pomatli.

          1 0
        • bara2  

          Předpokládám, že baba vozí děcka „na trénink“ taky někde polňačkama a neopruzuje s károu na silnicích.

          1 3
        • Esi  

          Držet v takovou chvíli v ruce bidon, tak ji normálně opláchnu

          1 0
        • DDDD  

          Já teda naopak už dlouho žádnou agresivitu nezažil. Situace je lepší a lepší.

          Naopak jsem o víkendu potkal dementy na kolech a vlastně na jejich chování se ani názoru na cyklisty obecně nedivím. Všechno rodinky nebo sváteční výletníci.

          3 0
        • Jason Voorhees  

          Před chvílí mě predjíždělo nějaký hovado na kruháči, nepochopím.

          0 0
          • Georrge  

            Na většinu kruháčů se v pohodě vleze cyklista i auto vedle sebe, tak co bylo na tvém případě výjimečného?

            2 2
            • jmaselnik  

              například předjíždějící auto vyjíždějící z kruháče, zatímco cyklista chce pokračovat dál po objezdu. Celkem častá situace.

              4 0
              • milan.v  

                Poté, co mě málem několikrát na kruháku sejmuli při podobných manévrech, jezdím je zásadně tak, že se tam nikdo vedle mě necpe…

                1 0
                • Georrge  

                  Všechno je to jen o tom, jak si to nastavíš. Buď je budeš blokovat jízdou uprostřed, nebo pojedeš po kraji a vědomě jim vytvoříš prostor, kterým tě můžou předjet. Pak ale musíš myslet na to, že když tam někomu necháš prostor, tak to nemusí odhadnout a při jeho výjezdu ti může překřížit cestu. Ostatně řidiči to často neumí odhadnout ani mezi auty, např. na dvouproudém kruháči, natož s cyklistou, který se často schová do mrtvého úhlu. Takže si ho pohlídáš, nic se nestane a ještě jsi udělal dobré jméno cyklistům. No a nebo budeš za hovado, všechny budeš blokovat a pak dostaneš ochutnat ostřikovače :)

                  1 0
                  • psbiker  

                    Pohlídat si to vždy nejde, tupé hovado za volantem tě předjede a okamžitě překříží dráhu, neuděláš nic.

                    1 0
                    • Georrge  

                      Tak mám asi štěstí, že jsem se s takovým, kterého nešlo odhadnout, zatím nikdy nesetkal.

                      0 0
                      • psbiker  

                        Stejně bych při kraji na kruháči nejezdil, dost se tím zvyšuje pravděpodobnost, že tě někdo zprava přehlédne, či bude zcela ignorovat, kromě teda toho nebezpečného předjíždění mistry volantu, kteří by za normálních okolností byli stejně rychlí nebo pomalejší než cyklista, ale když vidí kolo, tak musejí ukázat, kdo že je ten pán silnice. Nechávat se předjet na kruhovém objezdu nebo na křižovatce vyžaduje dost velkou míru sebeobětování..

                        1 0
                        • Georrge  

                          Ano, s tím se musí počítat, ostatně na kruháči se v zrcátku dokáže ztratit auto, natož cyklista. Takže jak jsem psal – ke kraji, ale dvakrát si hlídat, co ti vedle tebe dělají. Dá se to označit jako sebeobětování, na druhou stranu jsem nikdy nedostal ostřikovačema, takže možná na tom něco bude :)

                          1 0
                          • psbiker  

                            Při kraji vnitřního pruhu, to se dá doporučit :) Ostřikovačem nedostanu, protože nikoho nezdržím. Typičtí kolaři však jedou o kousek vedle po přechodu po chodce a pracují na té pověsti ‚cyklistů‘ :)

                            2 0
                    • milan.v  

                      Přesně tak, vždy jsem byl velmi opatrný a choval se na kruháku ohleduplně, nechovám se jako hovado, což ovšem například mladému frajerovi v Octavii s plným vozíkem půjčeným v OBI nevadilo, že mě málem tím vozíkem přejel… Když jsem se ohradil, nadával, dočkal jsem se jen drzosti…

                      To, že ty ses s tím nesetkal, není měřítko…

                      Jak by řekl Bolek, „Však vašu pi*u…," ;o)

                      1 0
                    • milan.v  

                      Ano, souhlas, to jsou jen hloupoučké žvásty…

                      0 0
                  • Krejza  

                    Tohle záleží na velikosti kruháče a na vzdálenostech mezi jednotlivými výjezdy.

                    0 0
                    • Georrge  

                      Je to tak a chce to z mé strany dodat, že to není vždy jednoznačné. Pokud vím, že sjíždím prvním výjezdem, tak není důvod místo autům neudělat, protože ti dráhu nezkříží. Pokud je to maličký kruháč, je někdy lepší ho proletět prostředkem, protože tak nejméně zdržíš ostatní a stejně by se vedle tebe nikdo nevešel. Pokud je to velký kruháč a výjezdy jsou daleko od sebe, také není problém jet u kraje a pohlídat si auta u výjezdů. Prostě záleží na konkrétním kruháči no.

                      3 0
                      • Krejza  

                        Přesně tak. Na malém jsi na kole kolikrát rychlejší než auta, tam dává smysl co nejrychleji zmizet. Na velkém je to pro kolo spíše jako běžná silnice a ne křižovatka.

                        3 0
                      • milan.v  

                        A tak to přesně dělám, kruhové objezdy už jen prolétám a od té doby nic… ;o)

                        0 0
                  • gerrard  

                    Tak většina cyklistů pojímá kruháč tak, že se tam nacpe vnějškem vedle auta co na kruháč najíždí a pak si drží vnějšek, protože na vnitřku je auto, kterému se tam vesral. Chce to kruháč pojmout bezpečně už od vjíždění na něj.

                    2 0
                    • Georrge  

                      Njn i takto se jezdí a pokud se pak cyklista diví, že ho řidič ignoroval a zkřížil mu na výjezdu cestu, tak je cyklista idiot. Nacpat se někomu na bok, jet přes kruháč v jeho mrtvém úhlu a pak se divit, že o tobě neví, to je prostě všechno špatně na straně cyklisty. Když už se mu tam takto nacpu, musím jet s vědomím, že o mě neví a podle toho mu nechat místo.

                      2 0
              • Donuts  

                Kruháče jezdím zásadně středem.

                2 0
                • Jason Voorhees  

                  Taky začnu, už od nájezdu, dík.

                  0 0
                  • Donuts  

                    Přesně, kdyz přijíždím ke kruháči kde čekají auta, tak už je nepodjíždím, ale rovnou se řadím za poslední na střed, aby to všem za mnou bylo zřejmé.

                    0 0
                    • Jason Voorhees  

                      No tady ta situace byla těsně po najetí. Vjel jsem do kruháče po pravý straně vozovky, za mnou nalepenej spěchač, než jsem stihnu hejbnout řídítkama doleva, tak byl vedle mě že jsem do něj málem najel. Koukal jsem doprava na další vjezd, kde jelo auto no.

                      1 0
                  • milan.v  

                    Ano, tak to dělám…

                    0 0
                • jIrI___  

                  Tak nějak. Kruháče jsou jediné místo, kde se v rámci ochrany vlastního zdraví chovám přesně takto jako hovado.

                  0 3
                  • ladys  

                    To není chování jak hovado, jedeš tam stejně rychle jak ty auta. Řidiče tím ochráníš od dopravní nehody. Konáš dobro ;) Po pár problémech to dělám stejně.

                    0 0
            • Polka  

              Že by?

              0 0
              • Georrge  

                Tak zrovna tohle si pod pojmem předjíždění nepředstavím, ale nepopírám že se situace na obrázku nedějí.

                Pod pojmem předjíždění jsem si představil situaci (většinou na větších kruháčích), kdy cyklista jede po okraji velkým obloukem a uvnitř je prostor pro auta, která jedou rychleji. Naprosto v pohodě situace.

                1 0
                • Polka  

                  Situace imho ta samá, nevidím rozdíl. Tady ten prostor taky je, ačkoli je to jednopruhový kruháč, ale v pohodě to rozhodně není, protože tě někdo dřív nebo později zavře, takže jezdím středem.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Rozdíl je v tom, jestli tě oprasí na poslední chvíli a těsně před tebou odbočí, nebo tě během jízdy po kruháči předjede a než odbočí, tak už je dávno před tebou. Což je za mě úplně v poho, to oprasení samozřejmě ne.

                    2 0
            • Jason Voorhees  

              Nemyslím si, že se na kruháči smí podjíždět. Nebyl dvoupruhovej. Měl by jet ten kousek normálně za mnou? Nebo nemám pravdu? A to nemluvím o tom metrů a půl…

              0 0
              • Georrge  

                Tak podjíždět nebo předjíždět? Normálně můžeš v rámci jednoho pruhu někoho předjet, pokud se do toho pruhu bezpečně vlezete. Tedy i na dvojité plné můžeš někoho předjet, pokud u toho nepřejedeš tu dvojitou plnou. Pokud je tedy cesta dostatečně široká, můžeš i na plné čáře předjet třeba cyklistu, skůtr či někoho kdo jede hodně u kraje a pouští tě.

                2 1
          • Krejza  

            §17 odst. 5) písmn. a) bod 3. Smí, pokud neohrozí a neomezí dle §17 odst. 3).

            1 0
        • Polka  

          U nás včera taky, úplně zbytečný předjíždění v zatáčce, do které ten kamikadze nemohl vůbec vidět, ale samozřejmě to tam poslal a kupodivu náhle auto v protisměru, takže na kreditku :-/

          1 0
          • mastihuba  

            V pondělí nás paní chtěla předjíždět do zatáčky proti autu, tak sme ji tam ani nepustili. Věřím že všem zúčastněným kromě ní jsme ušetřili stresovou situaci. Bylo to vychováváni nebo bránění své bezpečnosti?

            2 0
            • Mikikuba  

              Takto to delam na kole 25 let a funguje to zatim bezchybne.

              0 0
            • Polka  

              Jeli jsme skoro metr od kraje řekl bych, dohromady 3 cyklisté, říkám si „přece nás nemůže chtít předjet“…mýlil jsem se no :-)

              0 0
            • jIrI___  

              Vychovávání, není o čem diskutovat. Kdyby se podobně zachoval řidič, to by tu bylo ze strany mnohých cyklistů nářků :)

              2 4
              • mastihuba  

                Já netvrdím že jsem dokonalej :)

                0 0
                • Kratter  

                  jIrI___ bych úplně nebral vážně, má celkem podivné názory ohledně dopravních situací. Sám by se asi raději nechal sejmout. Holt jsou někdy situace, které musíš řešit jinak než bys řešil kdybys jel sám a jinak s ohledem na řidiče za sebou. Asi jako když jedeš v autě a né vždy se dá zastavit na přechodu pro chodce, protože je ti na nárazníku nalepenej debil, takže by to určitě nedobrzdil. Hlavní je se chovat předvídatelně.

                  0 0
          • mr.garisson  

            Mě by strašně zajímalo, o kolik sekund by přijel později, kdyby normálně přibrzdil a předjel cyklistu, jak se patří. Problém je, že takhle se chovají i k ostatním, třeba v autě nebo v práci atd. Všichni mu překáží, nalepí se i když vidí, že to rychleji nejde, pak předjíždí přes plnou nebo do zatáčky. Nakonec se potkáme za kamionem, který byl vidět už půl kiláku dopředu…

            Co se takovým debilům honí v hlavě by mohlo být zajímavé téma na odborný článek do medicinského periodika.

            5 0
            • Polka  

              Tipuju max. do 5s, jenže on je tam pak hned kruháč a tam on musí být první, aby se mu tam nesrali cyklisti a nedejbože ho zbrzdili o dalších 5s :-D

              1 0
            • adam1  

              Hele kdyby byl legální odstřel pumpiček tak nás postřílí jak zajíce na honu :))prostě jen tak :))Obávám se že po polovině května ta flustrace cyklomysliffců bude neskutečná ?:))

              1 0
            • bara2  

              Nevím co v hlavě, ale níž mají nějakej přetlak. ;-)

              1 0
            • Chlebovnik  

              Co se takovým debilům honí v hlavě by mohlo být zajímavé téma na odborný článek do medicinského periodika.

              Nic. V hlavách se jim nehoní vůbec nic. Jsou to persony simplex, které si naprosto nejsou schopny představit možné důsledky svého jednání.

              7 0
    • horolezec  

      Edit, špatně zařazeno, sorry.

      Frustrace:)

      1 0
    • vaclaw  

      Já si teď ještě všiml, že zatímco na normální silnici to přejíždění ještě jde a většina řidičů to bere obloukem, tak na cyklopruhu vedle silnice naopak nikdo nějakýho cyklistu neřeší a berou to klidně na kreditku (což u autobusu obzvlášť potěší)

      4 0
      • J1RKA  

        se muze :D noo

        0 0
      • Esi  

        Protože ty cyklopruhy vymyslel nějaký magor který nemá rád cyklisty,nic nebezpečnějšího pro cyklistu snad není, většinou to vede odnikud nikam je tam spousta bordelu a prachu ze silnice, tak že na silničním kole se tam stejně jet nedá. Cyklopruhy pokud možno zrušit

        4 0
        • Dan205  

          Ještě větší zlo je cyklopruh vedoucí podél parkovacích míst. Moje noční můra je, že mi někdo otevře dveře od auta a shodí mě pod projíždějící auto vlevo. Těmhle místům se snažím vyhýbat.

          4 0
        • psbiker  

          Tady taky vznikl pěkný cyklopruh:

          https://www.blesk.cz/…e-videt.html

          Budu to muset někdy otestovat, doufám že nekrvavě :)

          1 0
          • bara2  

            To už je na trestní oznámení, ne? To je obecné ohroženi.

            0 0
            • psbiker  

              Jo, má to být jenom ‚dočasně‘. Zatím bych se tomu vyhýbal, protože zdaleka ne všichni řidiči ví, že: ‚Při vjíždění na jízdní pruh pro cyklisty nesmí řidič ohrozit cyklistu jedoucího v tomto pruhu.‘ Ale kdysi jsem tam jel i bez pruhů v dost hustém provozu a přežil jsem to. Cyklista ‚Olkyc‘ tam dokonce gumuje autobusy :)

              0 0
        • jIrI___  

          Ostrava je světová, cyklopruh tam vede po hlavním městském tahu. Z jedné strany podélné parkování, z druhé strany obrubník tramvajového pásu, taková cyklistická ruská ruleta :D

          0 1
          • ladys  

            Asi na někoho chystají atentát :D

            0 0
          • dědek mohy  

            Nedramatizoval bych to. Je to stejná ulice jako fotka o kousek výše, jen o pár km dál. Ten, kdo po této ulici jede na kole, tak musí být hodně zoufalý a teď mu dali o trochu větší šanci, že si řidiči cyklisty všimnou. Každý jen trochu soudný člověk se po 28.říjnu nebude na kole prohánět (pokud z nějakého důvodu nebude muset) a radši pojede jinudy

            0 0
            • Azmir  

              Nějaký tip, kudma z vodárny do centra?

              0 0
              • jIrI___  

                Před namalováním cyklopruhů na 28. října jsem jezdíval takto https://mapy.cz/s/bubomucuse

                0 0
                • Azmir  

                  Tama i okolo futura to je strašná kličkovaná. Škoda, že nepostaví nějakou cyklostezku, co by měla opravdu smysl. Něco přímého, co by spojovalo porubu s centrem by fakt bodlo.

                  0 0
                  • vaclaw  

                    Já být váma, tak tam radši jezdím. Lidi pak budou říkat: „Postavili jim cyklostezku a nikdo tam nejezdí…“ No a zastupitelé řeknou no jo, pravdu máte a zruší vám něco, co se reálně používá ;)

                    4 0
              • dědek mohy  

                Kolem Odry, potom kolem Ostravice. Je to sice o kousek dál, ale co bys pro trénink neudělal =)

                Ale teď vážně, pokud musíš jezdit na kole od vodárny do centra, tak je to pakárna, to je jasné, tam prostě hezká a příjemná cesta není. Stejně tak já nejezdím na kole do práce, protože jízda ze Zábřehu do Hrabové je hrozná kličkovaná mezi paneláky.

                0 0
        • Nachtlauf  

          Cyklopruh v UL od příjezdu z Chabařovic přes Trmice a Předlice až k chemičce a křižovatce u pumpy Agip – ten musel naplánovat někdo na městě, kdo nesnáší cyklisty. Nejroz*ebanější místa na silnici jsou právě koncentrována v tomto pruhu, kanály taktéž, v Předlicích před odbočkou ke Globusu pravidelně střepy z lahví rozbíjených tam našimi drahými spoluobčany… hnus tam jet.

          0 0
      • orm  

        jako problem bych videl spise to, ze ridici nevi co je to cyklopruh (kde tu povinnost nemaj) a aplikuji to na cokoliv o cem si myslej, ze je to cyklopruh.

        0 0
        • Esi  

          Tak třeba u nás jsou cyklopruhy vydláždené červenou zamkovkou, tak ze mokré klouzou, do toho jsou široke tak 50cm tak ze tam když pojedu v pravé polovině s 80cm širokyma riditkama a auto pojede u kraje tak mě normálně sunda

          0 0
          • bara2  

            To snad ani neodpovídá normám a mělo by se ohlásit, ne?

            0 0
            • Esi  

              nevím jaká je na ten nesmysl norma a ten cyklopruh jsem samozřejmě neměřil, je to jen odhad třeba nemá 50 cm ale 70 :-) každopádně takový kaskader abych to využíval nejsem proti tomu je ježdění v lese mezi stromama úplně bezpečné

              0 0
        • vaclaw  

          Tak povinnost je jedna věc, ale pořád toho cyklistu (snad) nechceš sejmout, nebo aspoň tušíš, že bys to neměl dělat ;)

          1 0
        • psbiker  

          Ta povinnost neohrozit samozřejmě platí nadále, takže když si myslí, že můžou brát na kreditku je dost svérázný výklad zákona. Nemusí akorát dodržet 150cm.

          0 0
          • Kratter  

            Jaká povinnost neohrozit? Nic takového není. Stačí když nebude přesahovat přes čáru do toho vyhrazeného jízdního pruhu.

            0 2
            • psbiker  

              To je obecné pravidlo. Když k něčemu dojde bude se řešit jestli vzdálenost byla bezpečná, jako před zavedením 150cm. Jinak výslovně platí, že při vjíždění na ten pruh nesmí ohrozit.

              0 0
              • Kratter  

                Jak cyklista, tak řidič auta nesmí přesáhnout čáru která odděluje normální jízdní pruh a cyklopruh (neboli pruh vyhrazený pro cyklisty) To ani není souběžná jízda, takže nic jako bezpečná vzdálenost neexistuje.

                0 2
                • adam1  

                  Zrušit všechny ty vyhlášky,para­grafy,předpisy a nechat „desatero“ na silnice zcela dostačující pro všechny :)

                  Tolerance,poko­ra,slušnost

                  1 0
                • psbiker  

                  Podle mě to není v zákoně přesně definované, takže platí obecná pravidla, tzn. neohrozit nikoho. Samozřejmě se dá vjíždět autem do cyklopruhu, ale nesmí dojít k ohrožení. Souběžná jízda to je, cyklopruh je vyhrazený jízdní pruh a platí pro něj to samé, jako pro ostatní jízdní pruhy. Budu muset nějaký ten cyklopruh, třeba jako ten v Ostravě, vyzkoušet.

                  1 0
                  • adam1  

                    Sebevrahu :)) v Ostravě u frydlanských mostů ty cyklo pruhy jsou fajné jak cy/ip:)) naštěstí jsem tam žádneho cyklistu nepotkal-zatím:)

                    0 0
                    • psbiker  

                      Podle fotky z Blesku tam jezdí děcka na koloběžkách mezi náklaďáky. Osobní zkušenosti se nic nevyrovná, nemám jinou možnost než tam jet, abych tu nemlátil prázdnou slámu. Kolo už je připravené.

                      0 0
                      • adam1  

                        Pro jistotu se pokřižuj:))

                        1 0
                      • jIrI___  

                        Ještě nedávno jsem tam na kole jezdil pravidelně a je to v pohodě, ty fotky klamou a vypadají až příliš dramaticky.

                        0 1
                        • psbiker  

                          Má být nějaký nový most ve Vítkovicích. Ostravu tolik neznám i když mám tolik rád tohle svérázné město.

                          0 0
                  • psbiker  

                    Cyklopruhy jsem konečně otestoval, umělecký dojem dobrý, motoristi si i tak drželi odstup, pouze autobusák to trošičku pokazil. Trasa po 28.října od Sýkorova mostu ke Svinovské lávce.

                    0 0
        • bara2  

          To taky.

          0 0
    • Jary24  

      Beru svuj hlas zpet. Co jsem zacal jezdit na gravelu a tim mam castejsi prejezdy po silnici, tak musim rict, ze vetsina stale jezdi jak *****. Rozumny odstup pri predjizdeni dodrzuje tak 10% lidi.

      2 0
    • Itchy  

      Pokud zohlednim pocet ridicu a cyklistu v provozu, tak podle me osobne jsou nejhorsi cyklisti, pak dlouho nic, pak stale dlouho nic a pak ridici. Naprosta klasika je ze cloveka na chodniku v Praze miji zezadu magor na kole doslova „o kreditku“. V miste, kde jsou hned vedle cyklopruhy na silnici a stylem a rychlosti, kdy me malem zabije, jen aby mu nespadly tepy. Tri ciklisti vedle sebe, blokujici prakticky celou okresku, jsou taky bezny folklor. Nahodne prejezdy z chodniku na silnici ci prechod a zpatky taky bez spetky jakekoli ohleduplnosti atd.

      Mezi ridici jsou taky idioti, ale takovou miru (pomer idiotu na celkovou velikost skupiny) demence jako u cyklistu jsem osobne bohuzel/bohudik nezaznamenal :-(

      1 3
      • ladys  

        V profilu máš napsáno Žirovnice. Tak by jsi mohl znát JČ realitu. Cyklistů jak nasr… Jako řidič nemám s cyklisty žádný zásadní problém. Za volantem to je jiná elita, naprosto nejhorší jsou řidiči profesionálové. Psychotesty jaksi nefungují…

        Cyklistů bude stejné množství jako řidičů, u normálních rodin má každé dítě kolo. Blbců je všude dost, někdy je dobré kouknout se do zrcadla. Sebereflexe …

        3 0
        • Itchy  

          Znam celkem situaci na Trebonsku, tam je cyklistu vsech kategorii nespocet. Prekvapive mi tam ani tolik nevadi, protoze tam jsou “vsechny” cesty dost siroky a rovny, je to placka, kde vidis stovky metru dopredu :) Treba na Pelrimovsku je to mnohem horsi, uzky cesty z kopce do kopce a sama zatacka. Tady jsou 3 cyklisti schopny jet na okresce vedle sebe. Na uzky ceste je naprosto nerealny dodrzet 1,5 m odstupu, myslis, ze je napadne jet treba za sebou, aby je clovek mohl bezpecne predjet a necourat se za nima nekolik km? Obcas ano, ale u z moji (statisticky bezvyznamny) zkusenosti je to tak 50 na 50 :-|

          U ridicu profesionalu jsou take blbci, o tom zadna.

          2 0
          • ladys  

            :D Houby, jsou to samé okresky, stejné jako okolo pejru. Tam je jen více kopců. A na kolo kolo pejru na dovolenou jezdí jen magoři jako já… Píšeš kraviny.

            1 0
      • psbiker  

        Jak už tu zaznělo, víkendoví výletní cyklisti jsou peklo nejen pro řidiče, ale i pro všechny ostatní. Ale nelze házet všechny do jednoho pytle, jenom podle použitého dopravního prostředku, to je jen taková oblíbená mentální berlička. Já třeba, když vidím, že se mě někdo neodvažuje předjet, zřejmě díky pověsti cyklistů, normálně na prvním vhodném místě upažím a nechám toho nervózního autobusáka jet :)

        0 0
        • Itchy  

          >>”…víkendoví výletní cyklisti jsou peklo nejen pro řidiče, ale i pro všechny ostatní.”

          >>”… nelze házet všechny do jednoho pytle… …to je jen taková oblíbená mentální berlička”

          Cele tohle tema je jen takova mentalni berlicka ;-) Vsechno je to samozrejme naprosto subjektivni a ovlivneny tim, kde a jak se clovek nejcasteji pohybuje :)

          Aby to nebylo jen takove tlachani u ohne, potrebovali bychom nejaka data, kde muzeme srovnavat. No a zadna takova databaze praseni v silnicnim provozu neexistuje. Takze nemuze existovat ani zadna statistika, kde je nejvic idiotu podle zvoleneho dopravniho prostredku :)

          1 0
          • vaclaw  

            Myslím, že se dá vcelku objektivně říct, že v každé skupině účastníků provozu se najde dost tupců a že každý účastník provozu si myslí, že zrovna on jezdí správně.

            2 0
    • horolezec  

      Report z dnešního výletu směr JV od Prahy, kam běžně nejezdím. Pokud srovnám s JZ, je to zde o něco horší, ale ne o moc. Čísla čistě subjektivní, neberte je dogmaticky. Cca 10–15 % dodržuje zákonem stanovených 1,5 m a je ochotno řádně vybočit. Valná většina (70–80%) předjíždí s dostatečným odstupem kolem 1 m, což sice není dle zákona, ale já to beru a stačí mi to. Bohužel zbylých 10–15 % jsou netolerantní hovada předjíždějící s odstupem do 0,5 m, kteří se (téměř vždy) nacpou mezi vás a protijedoucí auto. Vrcholem byl pravděpodobně nějaký důchodce (stará Fabka) míjející mě na kreditku, jenž se těsně po předjetí zařadil doprava až k bílé čáře.

      Z bezpečnostního pohledu mě dneska nejvíc nas..l cyklista:) těsně před dojezdem domů. "Asi někde tady ":https://mapy.cz/turisticka?… jel ****** asi 1,5 m levého! okraje. Dobrá, říkám si, zleva se sotva vejdu, vezmu ho tedy hodně zprava. Nedržel se řídítek nebo jednou rukou a samozřejmě těsně předemnou zavrávoral a spadl mi v podstatě přímo pod kolo. Pěkně jsem si zagumoval, zakroutil hlavou a radši rychle odjel neb jsem spěchal na Formuli. Ale co něktěří dokážou, to mi hlava nebere.

      Jinak jediné řešení, které by situaci na silnicích alespoň mírně zlepšilo, je poměrně jednoduché. Nerozdávat řidičáky jak na běžícím pásu, každému kdo umí kroutit volantem. Daleko více klást důraz na orientaci v provozu, toleranci k ostatním a celkovou bezpečnost, spolu s kontrolami cca jednou za několik let. Je to tvrdý a pro spoustu lidí nepředstavitelný, ale v dnešním hustém provozu je auto do jisté míry i zbraň a tu taky nedáváme každému. Syn lítá na větroni a říká, že pokud by byly nastavené testy a kontroly stejně tak pro auta, tak řidičák bude mít čtvrtina až polovina lidí.

      Pokud to nějak shrnu, největším problémem dnešních účastníku provozu je roztěkanost, agresivita, nevěnování se ovládání vozidla.

      Blinkr používá asi polovina řidičů. Velmi často předjíždí stylem „nas..u“ se tam a pak to nějak vyřeším. Absolutní nepřehled o šířce svého vozidla a v jaké části vozovky se nácházím. Atd…

      Situace se v nejbližších letech určitě významně nevylepší. Lze tedy jen doufat, že budeme svým přístupem motivovat k větší toleranci a hlavně, mít štěstí.

      6 0
      • Cyklofanatic  

        Je to bohužel tak jak píšeš. Je zajímavý, jak je jízda autem zodpovědná činnost a přitom společnost nevyžaduje prakticky nic a k papírům se poměrně snadno dostane skoro každý. Jenže každý řidič je zároveň i volič a nikdo nebude mít koule do toho radikálně zasáhnout.

        Nás už se to týkat nebude, ale příští generace se určitě prosadí autonomní vozidla s umělou inteligencí a tím se situace vyřeší. Už to nebude ale taková svoboda, v ničem……

        1 0
      • milan.v  

        Takové blby na kolech stejně většinou předjíždím o dost rychleji, takže standardně ještě přidám…

        A předjíždět zásadně zleva, když to nejde, houknu si, ať o mně trouba ví… ;o)

        1 0
        • bara2  

          Taky si myslím, že je potřeba na sebe upozornit. Z kontextu mi vyplývá, že k incidentu došlo někde na cyklostezce a tam lze předpokládat i neopatrné, roztržité a jinak nedisciplinované cyklisty, dětma počínaje a relaxujícíma dospělákama zdaleka nekonče. Když nemáme zvonek, lze hvízdat, zavolat…

          Za nejhorší řešení považuji pokus o předjetí zprava.

          Když už nic jiného, tak by aspoň lidi měli mít zafixováno, ke kterému kraji se podvědomě namáčknout v případě nebezpečí. A ne, že jim tam, do té podvědomě bezpečné zóny, najede tichý ocas zezadu :-(

          2 0
          • JachymP  

            Není to cyklostezka, je tam i provoz vozidel, ale obě dvě ty cyklotrasy podél Vltavy na jih z Prahy jsou cyklomasakr, platí tam zákony džungle. Tam když jede o víkendu „normální cyklista“, musí počítat se vším. Já horolezce rozhodně nesoudím ;)

            3 0
      • VojtaXY  

        Problem je hlavne na strane policie, ktera by mela vic kontrolovat jak ridice, tak hlavne cyklisty.

        Jezdi hodne cyklistu pod vlivem a taky dost, co jezdi ze strany na stranu, at uz kvuli neschopnosti zvladat rizeni, tak s telefonem v ruce. Dokud po tom policie nepujde, tak budou ridici nasrani na cyklisty.

        1 4
      • Krejza  

        Když jsem napsal, že 50% lidí nemá na silnici co dělat, hned se seběhlo takových chytráků…

        Jsem rád, že tohle vidí i další. Díky.

        2 2
    • xp18a2q  

      Ja teda nevim, ja osobne nesnasim cyklisty na silnici (asi tady nepopularni nazor, kdyz jsem na bikovem foru). Osobne jezdim jen na horskem a na silnici nevlezu, kdybych mel jet po poli. Stejne vybiram takove cesty abych na ni nemusel. Kazdopadne co se mi stalo ted cca tyden zpet. Cyklisti si vymanili zakon na 1,5 metru a jedu si 1.5. mezi vesnicemi, vesnicke uzke cesty a tam peleton cyklistu, co si tam jedou 3 vedle sebe, cca 40 lidi. Takze na delku samozrejme celkem dlouhy na predjeti v klikatych vesnickych cestach a hlavne, co bylo horsi – oni mi prakticky znemoznili je legalne predjet. Proste tam nebylo misto na sirku auta + 1,5m + jejich sirka. Nevezt dite a pritelkyni, tak je zastavuji a jdu se jich zeptat, co presne v tech hlavach maji a jak vubec muzou chtit, aby k nim nekdo byl ohleduplny, kdyz oni jedou jak bezmozci.

      2 9
      • psbiker  

        Napsat na cyklistickém fóru v první větě, že nesnáším cyklisty, je asi trošku prekérka.

        7 0
        • BlickM  

          Však proto se zaregistroval.

          1 0
        • xp18a2q  

          Co mam delat, psat tu jak je miluju, kdyz to neni pravda? Sam na silnici nejezdim, pac si presne predstavim jak bych sral sam sebe – aspon nejaky plus pro ostatni to ma ???? a taky v tom neni to, ze bych cyklisty pak nepredjizdel ohleduplne – predjizdim, pac kvuli zadnymu nechci prijit o papiry/svobodu, ale zanadavat si u toho snad muzu ne?

          0 3
          • skaj  

            Nebylo by lepsi je primarne predjizdet bezpecne proto, abys kvuli svemu spatnemu manevru nekomu neco neudelal? Nevim, jen se ptam?

            Ja teda na silnici primarne nemam rad netolerantni idioty. Zvlast ty, co si tak nejak mysli, ze maji narok na “vic” nez ostatni tamtez. A je vcelku jedno, co ridi. (Vetsinou to teda kolo neni:)

            4 0
            • xp18a2q  

              Uplne nevim, na co je to presne reakce, nahore pisu, ze je predjizdim hodne opatrne, pac nechci prijit o papiry/svobodu a akorat si na ne zanadavam. To oni nevi, neslysi me. Co je na tom idiotskeho a narokujiciho? Zakon naprosto respektuji z moji strany ridice a i vic nez zakon – proste selsky rozum, jestli je ok predjet, byt tam mam 1,5 metru, ale nevidim do zatacky atd. Spis mi sere, kdyz to pak neni respektovano opacnym smerem. A i tak, i kdyz oni nerespeltuji zakon, tak to pro me neni duvod predjizdet neopatrne a treba nekoho zranit. Co bych udelal by bylo v prvni vesnici pockat, zastavit je a dat s nimi rec, ze treba jejich jizda neni uplne v pohode, jestli si to uvedomuji…

              0 1
              • skaj  
                1. Nemas narok na silnici vic nez cyklisti. Cyklisti nemaji narok vic nez ty. Jinymi slovy, vykrikovat neco o tom, jak te cyklisti serou je znamka hloupe netolerance. Ocekavat, ze na silnici cyklista nebude dtto.
                2. Ja kdyz nekoho opatrne predjizdim, tak primarne kvuli tomu, aby se mu nic fatalniho nestalo. Ne kvuli svym papirum a svobode… Coz ty mozna taky, jen to v tvem prvnim prispevku nepises.
                6 0
                • xp18a2q  
                  1. Proc je to znamka netolerance? Tolerovani se preci projevuje ciny, ne tim, co si myslim. Je to vlastne asi i vyznam toho slova – tolerovat neco, co se mi nelibi, ale nic proti tomu nepodnikat. Ja vim, ze na silnici budou a muzou byt, dokonce s tim, u horizontu, zatacky, pocitam. Respektuji zakon, co se pravidel jejich i mych tyce. To ze si u toho ponadavam nema zadny vliv na predjeti, bezpecnost, ohleduplnost a ja nevim na co.
                  2. Ja teda primarne kvuli tomu, ze se chci dostat pred nej. Samozrejme u toho NECHCI aby se komukoliv cokoliv stalo a udelam proto cokoliv muzu. Ale fakt primarni cil predjizdeni neni “nic se nikomu fatalniho nestane” – to by pak bylo, ze vlastne diky predjizdeni jsme nejvetsi dobromil, pac diky tomu ze predjizdim se nikomu nic nestane. Cil je dostat se dopredu, jeho naplneni predchazi ujistit se, ze se u toho nikomu nic nestane. Ale asi chapu jak je to mysleno.
                  0 1
                  • skaj  

                    Kdyz te neco sere a nadavas na to, tak to ma k toleranci fakt daleko:)

                    4 0
              • Esi  

                je vidět že psychotesty při zápisu do autoškoly by měly být povinné.

                4 0
                • VojtaXY  

                  A zmenilo by to neco? Nedopadlo by to stejne jako lekarska prohlidka?Po znamosti ji dostavaji i lide, co by nemeli.

                  1 0
                • gerrard  

                  Já myslím, že by stačilo, kdyby uměly to co mají umět. To co jsem za volantem všechno za víkend potkal to bylo neskutečné.

                  1 1
                  • Esi  

                    Já když viděl před týdnem u nás u obchodu 5× najíždět auto do kolmého stání než se tam trefil, to místo má 2,5m to auto byla Corsa tak ze auto široke tak 1,8m a z toho auta vystoupil chlap tak 40 let, tak už mě asi nic nepřekvapí, jak někdo takový muže mít řidičák?

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      A to tam tyhle lidi jsou kolikrát už najetý celkem dobře, ale vyjedou, zakroutí na jednu stranu, na druhou stranu a najedou tam zas úplně stejně. To párkrát opakujou, najedou tam nakonec ještě blběji a nechaj toho. Pak teda ještě většinou mrdnou dveřma do auta vedle.

                      0 0
                      • Esi  

                        Ale to je proste strašný ze někdo s tak hroznou prostorovou orientaci má řidičák, dcera má papíry od září aby jezdila tak dostala starou Octavii bez parkovacích asistentů a do rady stojících vozidel pokud má mezera o metr víc než auto v pohodě zaparkuje, do kolmého stání když ten prostor ze kterého odbočuješ umožňuje obousměrný provoz snad nemůže být ani řeč a pokud to někdo nezvládne na maximálně jedno zacouvani tak nemá na silnici co pohledávat protože absolutně netuší kde má okraje vozu a je nebezpečný okolí

                        1 0
                        • DDDD  

                          Že to tvoje dcera umí z autoškoly je super, spíš to bývá naopak. Ale že se to nenaučí lidi po 20 letech ježdění už tak super není :)

                          0 0
                • xp18a2q  

                  Delal jsem psychotesty k ridicaku, takze?

                  0 0
          • milan.v  

            Hele a tušíš aspoň vůbec, že jsou různá odvětví cyklistiky, kdy jedno z nich je cyklistika silniční? ;o) Už z názvu vyplývá, že se spolu v tom lese nebo na polňačce jen tak nepotkáte… Na druhou stranu ti hrozí, že až budeš zase jednou „spěchat“ s rodinou, potkáš někoho z nich…

            Nejlepší je, když takové uspěchané lidi potkám, po silnici určitě přes 100 km/h, jedou jak šílenci a pak za pár stovek metrů brzdy a zahnou do zahrady s nákupem z nejbližšího Kauflandu v kufru…

            5 0
        • Georrge  

          Tvá reakce je vytržená z kontextu. On nepíše, že nesnáší cyklisty, ale že nesnáší cyklisty NA SILNICI. A s tím se nedá nesouhlasit.

          0 4
          • jmaselnik  

            Tak s tím se samozřejmě nedá souhlasit. Pokud na silnici nejsi schopen hodit emoce za hlavu, nemáš tam co dělat.

            6 0
            • Georrge  

              Doslova všem lidem co znám, ať už jezdí na kole nebo ne, vadí cyklisti na silnicích. Samozřejmě ty cyklisty tolerují, snaží se jim dát prostor, ale kdyby tam nebyli, byli by všichni šťastnější. Tak to prostě je.

              2 6
              • jmaselnik  

                No vidíš, v mojí sociální bublině vadí na silnici jenom pitomci a je fuk v čem nebo na čem jedou. A mimochodem mezi „vadit“ a „nesnášet“ vnímám dost velký rozdíl.

                4 0
              • liborg1982  

                A kdyby byli na silnici úplně sami, byli by třeba ještě šťastnější…

                1 0
                • Georrge  

                  Právě že ne. Ostatní auta nevadí, pokud to nejsou pitomci, jak zmínil jmaselnik. Dokonce ani chodci nevadí. Ale jakmile potkáte cyklistu, i normálního, řidiči začnou brblat. K nenávisti to má daleko, to je pravda, ale hádám že xp18a2q to trochu zveličil s tou nenávistí.

                  0 0
                  • vaclaw  

                    To mě vadí i ostatní auta. Buď jedou pomaleji a zdržují nebo rychleji a tím mě zase urážejí :)

                    0 0
              • skaj  

                Obcas nadavam na svoji bublinu. Takze dik! V duchu jsem je vsechny pochvalil a tebe politoval. Neznat nikoho co to ma v hlave v tomhle ohledu v poradku je smutne. Ale nevzdaval bych to. Ver, ze takhle to vsichni rozhodne nemaji. A to je mysleno bez jakehokoliv sarkasmu a ironii.

                1 0
      • DDDD  

        Já by teda podle tebe měli jet? Všichni za sebou?

        Tobě vadí 3 vedle sebe a zároveň o konstatuješ, že jich bylo moc a tam byli dlouhý.

        Jízda vedle sebe je v ČR zakázaná, ale větší grupa se lépe předjede právě když je kratší.

        Je mi jasný, že tohle ty nedokážeš pochopit

        3 3
        • xp18a2q  

          Co tahle dovolit autum legalne predjizdet? ???? co takhle treba 2 vedle sebe a rozestupy. Sakra tech moznosti je, ale lepsi ze me delat ****** nez ze sebe, coz? ????

          1 3
        • xp18a2q  

          Napsat “jizda vedle sebe je v cr zakazana” a “jak teda meli jet” – to uz chce odvahu zaroven me tim urazet ????

          Treba nekoho zabiji, pac me sere a reknu “a jak jsem mel teda udelat, aby me nesral?”. Gj

          1 3
          • Krejza  

            Trocha matematiky.

            40 cyklistů, délka kola cca 2m, šířka 0,5–1m.

            Možnost 1: Pojedou ve třech řadách vedle sebe.

            28m na délku (14×2m), 2m nebo 3m na šířku.

            Možnost 2: Pojedou jednotlivě za sebou.

            80m na délku, 1m na šířku.

            Obě tyto možnosti předpokládají, že jde o zkušené cyklisty, kteří jedou ve vzdálenosti několika málo cm za před nimi jedoucím cyklistou.

            Možnost 3: Pojedou jednotlivě za sebou a vzdálenost mezi každým bude minimálně na délku jednoho kola.

            160m na délku a více.

            Kterou skupinu je snažší předjet?

            Ber v potaz, že u možností 2 a 3 budeš nucen vynutit přednost v případě, že proti pojede vozidlo a ty budeš muset zařadit ke kraji.

            0 1
          • DDDD  

            Tak chápu, že ty mentálně na pochopení problému nemáš, ale nemusíš na to pořád poukazovat

            1 0
      • Coural  

        Úplně miluji tyhle mentálně zaostalá, tupá hovada. Předjíždět 40 lidí na úzké a klikaté vesnické cestě může jen naprostý debiI. Fakt je nemyslitelné chvíli počkat? Co kdyby tam jely kombajny, nebo traktor s vlekem? Taky by ses ptal co mají v hlavách? Škoda žes to neudělal, oni by ti to třeba vysvětlili, aby se ti rozsvítilo.

        1 1
        • xp18a2q  

          A co ta zaostala a tupa hovada, co si domysli, ze jsem je predjel (nic o tom nepisu) a jak vypadala ta cesta? Ty mate taky rad? Co kdyby me blokovali 15 minut a pak tam byla 5km rovina, kde bych je mohl predjet? Taky chyba?

          1 2
          • Cyklofanatic  

            Já problém nevidím v tom, že jeli jako peloton, ten sepředjede mnohem snadněji. Co ale vidím jako problém, jestli Tě nepustili, tam kde mohli – třeba autobusová zastávka apod. na těchto místech je podle mě slušnost ty za sebou pustit, a nejenom slušnost je to i v zákoně. A to platí i třeba pro traktoristy aj., ne všichni to dodržují.

            Sám už jsem jel na MTB často raději nějaký kratší úseky po poli než po frekventované státovce.

            0 0
            • Esi  

              Tak ono u cyklistů by bylo fajn kdyby občas trochu přemýšleli o své trase, ve čtvrtek ve 4 odpoledne jsem předjížděl cyklistu na I9 před kruháčem i Líbeznice, po téhle silnici jet na kole nemůže nikdo kdo má alespoň základní pud sebezáchovy. V tuto dobu je ta silnice opravdu extrémě vytížená v obou směrech, jezdí se tam relativně rychle do toho se tam motají kamiony. Ten kaskader jel na gravelu tak že úplně v klidu mohl jet o půl kilometru vedle po silnici která tu I9 vlastně kopíruje a do všech vesnic v okolí se z ní dá odbočit. Kdyby měl alespoň vzadu radar nebo nějakou silnou blikačku.

              2 3
              • DDDD  

                Stejně tak můžou přemýšlet všichni, co jedou autem :)

                0 1
                • Esi  

                  I9 je silnice první třídy tak mi přijde ze tam tak trochu patří víc auta než kola, ať si klidně každý jezdí kde chce, za cyklistu jsem pribrzdil a ve vhodnou chvíli ho bezpečně předjel, bez troubeni, ostrikovačů a podobně. Jen mě udivuje ze po té silnici někdo dobrovolně jede na kole když nemusí, do 500m vedle té I9 je silnice 3tridy po které by se dalo jet určitě bezpečněji. Nevidím nic pozitivního jež na kole po silnici kde té na kilometru předjede 50 aut, to je cele. Pokud to někoho baví ať si to užije :-)

                  1 0
        • gerrard  

          Teď jsem potkal podobnou cykloskupinku 30 spořádaně za sebou jedoucích cykoturistů na takové krásné klikaté cestě. Tráva už je vysoká, řepka už je vysoká, vidět už je jenom do zatáčky. Jeli za sebou tak od 3 do 6m občas se předjížděli. Občas nechali mezeru na zařazení. No bylo to veselé. Být chabrus na nervy, tak jsem asi vylítl z kůže.

          1 0
          • Coural  

            Jednou jsem v Rotterdamu na křižovatce seděl v autě a asi 15 minut čekal až budu mít volno. Byly tam semafory a měl jsem několikrát zelenou, ale bylo mi jasně řečeno, že když jedou cyklisté, tak do té křižovatky nemám vůbec najíždět. A cyklisté jezdili furt :-) . Z toho by ti místní vychovávači s náturou ruského mužika dostali infarkt.

            5 1
      • adam1  

        Nikdy v provozu jsem nezažil aby skupina jela po třech ,většinou se jede ve dvojicích popřípadě jednotlivě za sebou v závislosti na provozu a situaci .

        Já ti to nevěřím těch ve třech vedle sebe:)

        A pokud nemůžeš bezpečně předjet kohokoli /cokoli tak nepředjížděj!!!A hlav­ně se nerozčiluj :))

        3 0
      • nooski  

        Toz, pral bych ti 40 cyklistu jednotlive pekne za sebou. Me taky stve, kdyz silnici blokuje spalir aut, ktera jedou pomaleji nez ja na kole.

        2 1
        • TheJD  

          A ze se to skoro nestava, vid. Jen kazdy den ve meste :)

          3 0
        • Pepa72  

          Jediná cesta z tohoto stavu je omezení individuální osobní přepravy ať se někomu líbí nebo nelíbí.

          4 2
          • jmaselnik  

            To je samozřejmě nesmysl, ta doprava se omezuje sama právě těmi kolonami. Regulace bude úplně kontraproduktivní.

            1 1
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            1 5
          • jIrI___  

            Ta se zavedením BEV naštěstí zreguluje během pár (desítek) let sama, minimálně ve městech.

            1 1
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • bara2  

        Číst další tvoje kdáky opravdu nebudu, ale u každého máš ode mě jeden mínus.

        1 0
    • Jezevec70  

      Poslanci řeší novelu zákona, která mění pravidla pro bodový systém a jedním z podměňovacích návrhů je i zrušení bočního odstupu 1,5m.

      https://zdopravy.cz/…elky-160614/

      S návrhem zrušit odstup přišla poslankyně ANO 2011 Zuzana Ožanová.

      0 0
      • DDDD  

        Není to ta prasnice, co při minulém projednání libovala proti odstupu, protože si vozí prdel autem za zákaz vjezdu k chatě a argumentovala, že bude muset jet pomalu??

        3 0
      • dzaneks  

        Paní poslankyni jsem napsal slušný mail, vyjádřil nesouhlas s návrhy co překládá a požádal o hlubší seznámení se s problematikou.

        Jeden mail asi nic nezmůže, ale třeba se někdo přidáte.

        6 1
        • psbiker  

          Je to marné, kvůli cyklistům nemůže autem dojet ke své chatičce na kopci a navíc ji srážejí na chodníku jako kuželku. Proto je třeba jim zrušit ten odstup přece, ne?

          3 0
          • DDDD  

            Tvl tuhle srazit jako kuželku, tak abys jel tankem. I tak bych se bal o tank…

            6 0
          • dzaneks  

            Vážený pane magistře,

            cyklostezky jsou určeny pro cyklisty mnoho let bylo v zákoně jejich povinné využití. Jedná se o významné zvýšení bezpečnosti cyklistů. Cyklostezka je speciální komunikace pro cyklisty a nikdo jiný ji nesmí využívat. Je jen logické, že pokud je vedle jiného druhu komikace sloužící k provozu motorových vozidel je užívání cyklostezky cyklistou přínosné jak pro cyklistu (bezpečnost), tak pro řidiče motorových vozidel (plynulost).

            Vždy se najdou mezi účastníky silničního provozu neohleduplné osoby a já s nadsázkou říkam, že pokud je někdo hlupák je jedno co řídí. Míním tím jak cyklisty tak řidiče motorových vozidel.

            Pokud se týče střetů jízdních kol s chodci tak k nim dochází. Moje kolegyně takto byla sražena při chůzi na chodníku a skončila v nemocnici. Dovoluji si upozornit, že z pohledu zákona je jízdním kolem i koloběžka. Ve větších městech se stalo již tradicí projíždění elektrokoloběžek po chodnících v těsné blízkosti chodců.

            Jsem zcela srozuměna s tím, že nemáme všichni stejné názory na tuto problematiku.

            Jedná se o obsáhlou problematiku kterou je nemožné vtěsnat do jednoho e-mailu. Vážím si Vašeho názoru, byť se s ním neztotožňuji.

            Dopravní nehody jsem řešila 15 let a setkala jsem se s mnoha řidici a různými druhy chovaní. Mé pracovní zkušenosti utvářely můj názor.

            S pozdravem

            Ing. Zuzana Ožanová

            Odesláno z produktu HCL Verse

            Jan Šrámek — Chodci jsou sráženi… ---

            Od: „Jan Šrámek“

            Komu: „Zuzana Ožanová“ <ozanovaz@psp.cz>

            Datum: čt, 18. 5. 2023 16:45

            Předmět: Chodci jsou sráženi…

            1 0
            • dzaneks  

              Tak můžete mrknout na reakci paní poslankyně, jsem rád že odepsala, byť to nezměnilo nic. Tématiku 1,5 m (o to mi šlo nejvíc) nezmiňuje, to je prostě mantra a o té se nediskutuje.

              1 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              4 1
            • Nachtlauf  

              Co… 1,5 m pro jistotu ta knedla vynechala… Skutečnou „čistě“ cyklostezku (na značce jen kolo a bez chodců) znám tady u nás jen jednu, je dlouhá cca 200 m a vede k litvínovské chemičce od města Litvínova. Na těch 200 m je i zákazová pro cyklisty na silnici. Jet po ní není žádný ráj – asfalt hrbolatý kořeny pod ním a v noci je tam běžně zvěř.

              Ví ta ženská, že to je jiná kategorie než ty běžné stezky značené značkou pro smíšenou stezku?

              0 0
              • Esi  

                Neví, to ji nebrání v tom navrhovat, naštěstí ty její fantasmagorie snad neprojdou

                0 0
                • Nachtlauf  

                  Za tím „naštěstí“ je nějaká konkrétní informace o tom, že by byl proti tomu větší odpor?

                  0 0
                • DDDD  

                  Tady je naopak celkem velká šance, že to hladce projde :/

                  0 0
            • grafik  

              Na cyklostezky se přesouvají čuráci na elektromopedech. To ji asi ušlo.

              0 1
              • Nachtlauf  

                Mám obavy, že to odmítá rozlišovat – i v té odpovědi hezky využila toho, že pro potřeby zákona se „za cyklistu považuje i jezdec na koloběžce“, aby přitlačila na pilu „argumentem“ o elektrokolo­běžkách na chodnících měst. Ta koloběžka v té vyhlášce je ovšem už pěkně dlouho – když jí tam vepsali, sotva měli na mysli ty současné elektromr*ky, co plevelí města.

                0 0
        • jenda95  

          To je uplne zbytecne, odpor k jakemukoliv pohybu ma uz pres 40 let, protoze ji vzdycky cinilo problem se nezranit a to i treba pri behu po rovine. Pozor – to nema byt vysmech, lidi jsou ruzni – jeji idiocie spociva v tom, ze nedovede pochopit, proc by se nekdo nekdy dopravoval jinak nez autem.

          1 0
      • orm  

        Jestli to projde, tak se posunem jeste vice na vychod nez je Slovensko a to uz bude spatne :-).

        2 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Dan205  

        Zaměří se dotyčná také na chodce, kteří svým chováním ve městě způsobují většinu krizových situací ve vztahu cyklista-chodec? Že se ptám…

        0 0
      • jenda95  

        Ozanova (za svobodna Zahradnikova) byla uz v 80. letech ten typ cloveka ktery kdyz sel za jizdy ve vlaku na zachod, tak se ostatni bali, ze se cestou ztrati. Takze ted o tech 40let pozdeji idealni zastupce za ANO.

        0 1
    • grafik  

      Dneska dva kokoti na kreditku. Jeden to po 30m zahnul do lesa. Hlava mi to nebere. Burani proste jsou, budou … kua já nevím jak je slušně pojmenovat. Druhej byl z PL.

      1 0
      • Nachtlauf  

        Mě dneska naprdla diskuse na Novinkách pod článkem k tomu návrhu. Lidi tam byli dost idioten, včetně návrhů na kompletní zákazy vjezdu cyklistů na silnice apod. A to jsem na to v práci koukl jen o přestávce na svačinu a hned jsem byl nasr…

        0 0
        • VojtaXY  

          Diskuze na novinkach a idnes je vetsinou vyzivna. Jsou to takove 2 nejvetsi zumpy.

          2 1
          • DDDD  

            Diskuze kdekoliv na tohle téma je super, tradičně se opakující:

            Cyklista překáží

            Máme úzké silnice, 1.5 u nás nelze dodržet

            Nejezdi u kraje, 1.5 by měl platit od kraje

            Jezdi vedle sebe

            Sami nedodržují předpisy, proč by měli mít 1.5m

            Mají jezdit po cyklostezkách, na silnici bych je nepustil

            4 0
            • adam1  

              Zapomněl jsi na

              „cyklo zm.di“ a

              „pumpičkáři zku.vení“

              :)))))flustrace lidí je hodně vysoko :(ale to bude na celém světě nejenom v čr ?:))

              1 0
            • psbiker  

              Diskuse na podobné téma tradičně přitahuji frustráty, kteří si třeba sdílejí na svých FB skupinách, že se někde někdo na kole vymáznul a pak se tam jak hejno supů slétnou. Brát nějaké takové názory vážně je lidsky přirozené, ale nemá nic společného s realitou, viz. Bayes.

              1 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                1 0
    • teffe  

      Včera jsem to slyšel v rádiu, je vidět že třeba Besip v čele s Neřoldem jen blafe a nic moc nedělá. Nikde jsem žádnou kampaň po zavedení 1,5 m neregistroval, vysvětlení výkladu ministerstva dopravy ohledně povinného používání cyklostezek atd…

      https://ct24.ceskatelevize.cz/…va-z-vyzkumu

      0 0
      • DDDD  

        Besip taky nebyl z 1,5m úplně nadšený. Teď se už jen mediálně veze

        1 0
      • psbiker  

        Kampaně dělají autíčkářské organizace, aby cyklisté měli přilby, odrazky atd. Pasivní bezpečnost je ale poměrně naprd, to je jako cvičili střelbu někde uprostřed davu s odůvodněním, že si mají okolojdoucí pořídit neprůstřelné vesty, jejich chyba když je nebudou mít a náhodou někoho trefíte..

        3 1
        • Azmir  

          Nestěžuju si, ani se nesnažím obhájit, byl jsem si toho samozřejmě plně vědom, pouze přidávám dnešní příběh. Dneska jsem jel do práce před 6 ráno na kole. Chodníky úplně prázdné, ani jeden člověk, cesty celkem plné. Říkám si, na chodníku nebudu nikoho ohrožovat, brzdit ani omezovat a navíc tam nikdo nejde. Cesty v centru Ostravy jsou navíc celkem plné a auta parkují kde můžou, takže je skoro nemožné dodržet 1,5 metru, aby člověk s autem neskončil v protisměru. Zastavili mě měšťáci a že jestli můžu na cestu :D Tak jsem jim řekl, že samozřejmě nemám problém, ale že když se podívám na plnou cestu a pak prázdný chodník, tak logika mi hovořila jasně. Řekli, že mi sice rozumí, že jim je jedno, kam zahnu za rohem, ale ted at jedu na cestu. Tak jsem se šel motat mezi auta :(

          0 0
          • VojtaXY  

            A byl za rohem chodnik? :)

            0 0
            • Azmir  

              Po pár set metrech začínala cyklostezka, jenom jsem na ni dojel po cestě a ne chodníku :)

              0 0
          • mikub  

            Tak tady bych dal měšťákům palec nahoru. To je takové rozumné jednání ;)

            8 0
            • Azmir  

              Byli hodní a milí a já porušil vědomě zákon, takže si určitě nestěžuju. Jenom je to paradox, že člověka pošlou na plnou cestu, když pro všechny účastníky provozu by byl v ten moment chodník lepší.

              1 1
              • liborg1982  

                Jo, protože by to mohl vidět nějaký aktivní blb, co by je bonznul a oni měli problém, že tě nechali.

                5 0
                • Azmir  

                  To je možné :)

                  0 0
                  • bara2  

                    Až k Brnu se rádiem doneslo, že v Ově mají policajti akci ohledně cyklistů a dokonce i zmínili, že se budou zaměřovat, krom jiného, na jízdu po chodníku…

                    0 0
          • psbiker  

            Tak byli aspoň slušní. Chodník mnohdy má smysl, když je široký nebo prázdný, je to dokonce mnohem bezpečnější než na úzkém ‚cyklochodníku‘ s pejsky na volno, dětmi na odrážedlech a chodci frustrovanými ‚ponížením‘, že musí uhnout kolu. Po chodníku taky jezdí na kole senioři do obchodu, nedovedu si je třeba představit na silnici. Taky tam jezdí bajkeři, kteří se i kousek po silnici bojí, bohužel.

            2 0
            • Esi  

              Jezdím pravidelně po chodníku vedle ulice Spojovací od ulice K Žižkovu k Ulici Na Balkáně, je to lehce do kopce dva pruhy v každém směru tak tam nechci zbytečně překážet, chodník je tak 2m široký a potkám tam nějakého chodce tak jednou za 10 jízd, měšťáci tam jezdí kolem běžně a tento prohřešek ignorují, asi jim stejně jako mě přijde výrazně bezpečnější pro mě i pro řidiče.

              1 0
          • jIrI___  

            Na kterém místě v Ostravě městapo zasáhlo?

            0 1
      • Nachtlauf  
        1. Z hlediska zákona je koloběžka považována za „kolo“ (nemyslím, že kdysi tvůrci tohoto pravidla měli na mysli ty dnešní el.„koloběžky“, ale spíš něco à la Kostka), tak si říkám, jestli borci na statistiku do té „nehodovosti“ nezahrnuli s patřičnou radostí i nehody elektrom*dek, co se na nich lidi ani neodráží (a proto je nerad nazývám slovem koloběžka), kterých je možná v celém množství nemalé procento.
        2. Pokud ve skupině „mladých řidičů“ přes 40% nezná pravidlo 1,5 m (dle průzkumu), tak je to ukázka jejich zhovadilého ignorantství a nebo účelového lhaní.
        2 0
    • enjoy  

      Využiji tohle vlákno, protože mi to nepřijde úplně z cesty..

      Je to spíše "ohleduplnost cyklistů k cyklistům, ale pořád jsme stejný lidi.

      Poslední dobou, co zase víc jezdím, jsem si všimnul, že žiletkáři doslova terorizují velmi vytížené cyklostezky. Ideálně u Vltavy Bráník/Zbraslav­ský most.

      Zkrátím to, protože to % je tak vysoké, že prostě musím říct, pánové, chováte se jako zvěř. Jedete 40+, ok, ale ***** se všude a všem, do zatáček, kam nevidíte, vytlačujete lidi, hlavně nezpomalit..

      Přestaňte se chovat jako totální verbež a myslete na to, že pak nás takhle vidí všechny.

      7 0
      • Ales007  

        Hlavně mně přijde lézt se silničkou ve špičce na cyklostezku (aspoň tedy pokud jde o výše jmenované) v tomto období trochu na hlavu. Je to tam o držku i při pomalé jízdě, natož když člověk jede trochu rychleji. Vždyť z té jízdy ani nejde mít radost :-)

        1 0
        • vapes  

          Také to tak vidím, když tam náhodou jedu, tak se nedá nic dělat, musím pomalu. Říkám si, že někteří lidé jezdí stejně blbě na kole, jako autem (autem ometou cyklistu, na kole aspoň pěšího).

          1 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 1
        • jmaselnik  

          jo, prasit po plné cyklostezce, to je něco. Potkával jsem tak roky na cyklostezce kolem Tróji takovýho plešatýho týpka bez helmy. Vždycky jezdil totální šrot a když byl na kanále závody vodáků a všude kolem davy, tak normálně najížděl do těch lidí, nadával do kpč a tak. Vyloženě voda na mlýn nadávačům na cyklisty.

          2 2
          • Esi  

            takovému kretenovi bych jako pěšák uhnul asi jen částečně, kdyby si škrtnul řidítkama tak má fajn výlet. Nechápu tyhle dementy, dělají jen špatné jméno cyklistům, stejně jako když někdo jede na kole po chodníku kde je spousta lidí a ještě se rozčiluje že mu neuhýbají

            3 1
        • DDDD  

          Od kina můžeš jet po silnici. Od mostu závodu míru prostě po stezce jet ve špičce chceš. Ostatní neobhajuju a souhlasím, dost lidí tam jezdí jako hovada, nejen na žiletce.

          Teď se dá (teda ofiko ještě nedá) z lávky pod okruhem dojet až na křižovatku Branišovská/Ko­mořanská a pokračovat na Točnou. Super zkratka.

          1 0
        • mira13  

          Blbý je, že tam člověk se silničkou často musí, i kdyby nechtěl, protože prostě nemá jinou možnost. Typicky ve větších městech, kde je to často jediná bezpečná varianta, jak se dostat z města ven. Když se podívám třeba na Brno, kde to dobře znám, tak žádná z těch hlavních cyklostezek nemá rozumnou alternativu, kde by se dalo po silnici mimo hustý provoz.

          Já využívám stezky docela často i mimo města, kde to člověku často pomůže od provozu nebo i od rozmlácených silnic. Samozřejmě jedu ohleduplně, ale mám i zvonek na ty, co nejsou ohleduplní vůči mně :)

          2 0
          • Esi  

            To je ale právě to co by měl každý pochopit, jízdu po cyklostezce ven z města vezmu jako rozcvičku a zahřátí svalů na lehký převod a na cestě zpět na vyjetí na konci vyjížďky. Valit to na kundodromu u žluťáku 40km/h je hodně za hranou

            2 0
            • DDDD  

              Tak zrovna tam to může valit po silnici. Tam nechápu, proč se někdo cpe s žiletkou na chodník

              1 0
      • psbiker  

        To musí být nějaký speciální oddíl honit tepy a KOMy na chodníkocyklos­tezce :)

        0 0
        • VojtaXY  

          Je to vyhodne. Je tam nizsi konkurence, protoze zbytek to tam nechce riskovat.

          0 0
          • Esi  

            přesně tak tam KOMy honí jen ti největší vypatlanci, když už, tak třeba v prosinci tam bude spousta místa

            0 1
            • DDDD  

              Tvl tak borci honí KOMy na časovkářských kolech. Několikrát jsem je v tempu potkal :)

              0 0
              • Esi  

                Mě přijde že pokud někdo lítá v tempu na časovkářské koze mezi lidma na cyklostezce tak to nemůže mít v hlavě v pořádku a potřeboval by dostat přes hubu. Pokud se mu tam někde z boku přimotá nějaké malé dítě tak ho zabije a nic s tím nenadělá

                1 0
                • VojtaXY  

                  Nebo mu tam vletne pes a vyseka se sam. Psa vetsinou mine, ale neustoji to.

                  1 0
        • bara2  

          Myslela jsem, že KOMy jsou do kopce. Člověk se pořád učí :-D

          1 1
          • VojtaXY  

            strava ma KOMy i z kopce

            0 0
          • Aduldinho  

            Baru, bohužel i z kopce, mě naštěstí tento módní trend nepostihl, dovídám se ty segmenty vždy až po stažení ujeté trasy do Stravy :-) Ale zrovna cyklostezky opravdu jako závodiště vůbec neberu, tam jedu tak, abych nikoho neohrozil a někdo neohrozil mě, spíš se obecně kochám, hlavně bruslařkama :-D

            3 0
    • Aduldinho  

      Ta ženská to myslí opravdu vážně?? :-(

      https://www.roadcycling.cz/…ti-cyklistum

      Kdyby radši v tej sněmovně jen hnípala a do ničeho se nemotala! :-(

      2 0
      • Esi  

        ano ona je příkladem toho že kdo nic nedělá nic nezkazí. Bába by měla povinně celé léto jako jediný silniční prostředek využívat jízdní kolo aby když už do toho má potřebu kecat tak aby měla alespoň nějaké základní povědomí o tom jaké to je jezdit na kole.

        2 0
        • VojtaXY  

          Spis elektrokolo s vybitou baterkou a do kopce.

          2 0
          • Esi  

            vzhledem k tomu že bába má odhadem tak 120kg podle fotek co má na FB, tak by stačil úplně obyčejný Olpran z tesca

            3 0
            • Aduldinho  

              Já bych jí klidně dopřál nějaký lepší silniční kolo, ať si to zkusí jezdit po takzvaných souběžných cyklostezkách a jaké je to příjemné, když tě někdo skoro lízne zrcátkem, ale to by ji asi neuvezlo :-(

              Jediné, co bych krapet schvaloval, je uváděna povinnost vození helmy ;-)

              2 0
              • Esi  

                uvezlo, řekl bych že by jí uvezla i Dogma co na ní jezdí Ineos Tour. přece jen ona bude mít zanedbatelnou sílu proti profíkům a i to dynamické namáhání by asi bylo daleko menší. Jde o to jestli by byla schopná na to kolo nasednout, tj. přehodit nohu přes sedlo :-)

                2 0
          • Aduldinho  

            Nechápu, jak někdo takový může být v podvýboru pro dopravu? Všude jsou tlaky na ekologickou dopravu a co je ekologičtější než jízdní kolo? A místo aby byl propagován pohyb, tak se mu budou stavět všemožné překažky? :-(

            0 0
            • Esi  

              No v podvýboru je proto aby to mohla sabotovat, nikdy nemůžeš znát její motivaci, třeba jí jen nějaká cyklistka přefikla manžela, jeden nikdy neví.

              zjevně nechápe že když zněmožníš ježdění na kole po městě, tak ti co dneska jezdí na kole do práce nepřesednou všichni na MHD, ale dost jich přesedne do auta a tím ještě prodlouží kolony.

              Mě k přesednutí z auta na kolo donutila až oprava baranďáku kdy na kole těch 25km je hodina a 5 minut a autem 50 minut když to vyjímečně jede, ale poslední dobou to spíš nejede tak že auto je tak hodina a 20 minut.

              2 0
              • DDDD  

                Její jediná motivace je to, že po zavedení 1.5m si doveze autem svoji tlustou prdel na chatu o něco později. Jednou to někde psala. To mě fakt pobavilo

                1 1
      • Jason Voorhees  

        ******.

        0 0
      • Pepa72  

        To už zavání diskriminací ))))

        1 0
      • Pepa72  

        https://a2larm.cz/…-motorheadu/ starší článek na zamyšlení

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 1
      • Pepa72  

        Některým motoristům se prostě snaha o zlepšení podmínek pro chodce a cyklisty ve městě nelíbí, neboť ji vnímají jako omezení svého vyvoleného druhu dopravy. To je pochopitelné. Měli by si ale uvědomit, že si koupili jen auto, a ne silnici. A už vůbec si nekoupili město, ve kterém víc aut v tunelech znamená nutně i víc aut v ulicích. A to nejen v těch hlavních, ale zcela zákonitě také čím dál více v klidných vedlejších ulicích. O tom se ostatně může každý dnes a denně přesvědčit před kdejakou základní školou, kam „helikoptéroví rodiče“ svážejí své ratolesti.

        2 0
    • Aviatik  

      Včera jsem potkal řidiče Superbu, který byl ke mne tak ohleduplný, že při předjíždění dodržel boční odstup tak důsledně, že ohrozil protijedoucí auto. Docela mne děsí, kolik řidičů nejdříve otočí volantem doleva a teprve potom zjišťuje, jestli v protisměru náhodou něco nejede, už jsem zažil, že v okamžiku, kdy bylo předjíždějící auto vedle mne, řidič pochopil, že to nevyjde a zadupnul brzdu, až se mu kouřilo od pneumatik, stejně jako autu v protisměru.

      4 0
      • Krejza  

        Loni za mnou jeden přibrzdil, protože neviděl za zatáčku. Když se to narovnalo, jela proti auta, tak pokračoval za mnou, aby ve chvíli, kdy nás míjela tato protijedoucí auta, sám začal předjíždět.

        0 1
    • Dan205  

      Když už se tu řešila ta poslankyně, které vadilo, že jsou chodci sráženi… Dneska mi vyběhla před kolo holka, která pospíchala na tramvaj. Na fotce je pohled z jejího směru. Bez rozhlédnutí vyběhla zpoza křoví přímo přede mě, jel jsem zleva, jen jsem stihl trochu zabrzdit a uhnout, ona zastavit a srazili jsme se rameny. Já to ustál, ona padla na prdel, prý ale vše v pořádku, pomoc nechtěla a zase běžela, aby jí tramvaj neujela. Co víc by chodci chtěli, když tam mají značku i piktogramy na zemi?

      0 0
      • jIrI___  

        Tahle situace je ve městech celkem běžná, spousta chodců si stále nezvykla na cyklopruhy či dělené chodníky. Třeba v Ostravě to není tak dávno, co chodci chodili v pruhu pro cyklisty a ještě byli schopni člověka zje*at za to, že jezdí po chodníku :). Ale situace se lepší, lidi si začínají na cyklopruhy zvykat. A kvůli tlačení BEV si jsem celkem jist, že v ne úplně vzdálené budoucnosti se kolo opět stane plnohodnotným městským dopravním prostředkem, se kterým chodci budou počítat stejně jako s auty pohybujícími se po silnici.

        1 0
        • Eseker  

          Lidi na to nejsou zvyklí vůbec, nevim jak ve velkých městech, ale v K. Varech u Mcdonalda je společná stezka pro chodce a cyklisty, která se pak rozvětvuje doleva kola doprava chodci, jedu na kole přede mnou mamina s kočárkem asi 2 metry před tím rozvětvením, říkám si cinknu, ona uhne doprava, protože tam pak stejně půjde a chystám se jí objet zleva, no chyba lávky, uhnula mi doleva přímo mě do cesty. Tak zastavim a ukazuju ji značku a ona jen nechápavě kouká se slovy, že se tam nejdřív musí dostat ( k té „křižovatce“ ).

          A nejlepší jsou pejskaři, čokl na volno a já jen doufám, že to nebude krypl co se za mnou rozběhne. Pokud mají ty psy vychované a na kola nereagují, případně si ho podrží, když vidí kolo, tak mi to nevadí. Ale letos už 2 incidenty se psama, jednou vořechové u domu bez plotu, kudy vede cyklotrasa, jasný že oba hned za mnou a doráželi ale asi by nic neudělali, po druhý to bylo horší. 2 ženský na louce poblíž cesty (opět značená cyklotrasa ale lidem asi nedojde že je pravděpodobné že tam to kolo pojede), kecaj nevšímají si okolí.. na volno obrovskej vlčák a hned se rozběhl se štěkotem proti mě, musel jsem zastavit a čekat, až si ho zpacifikujou, omluva žádná, naštěstí měl košík, ale příjemný to nebylo.

          0 0
          • VojtaXY  

            On i pes na voditku dokaze vbehnout tak,ze ho napne v draze kola.

            0 0
    • gerrard  

      Taky mám z víkendu dobrý zážitek a to s drsným lokálním cyklistou bez helmy a v montérkách evidentně hodně přes 60. Díky vysokému stupni předvídavosti jsem ho naštěstí nesundal. :) Už když jsme přijížděl ke kruháči, tak jsem viděl auto na dalším příjezdu po mé pravé ruce, jak předjíždí cyklistu a následně zastavuje, aby pustil mně i když měl spoustu času a normálně by projel. Jasně chápu jsme na vesnici tady to není jak ve městě. No a dle mého očekávání ho cyklista podjel zprava a bez zpomalení to poslal na kruháč mně přímo před auto. Tak jsem to jen zašlápl počkal, až seskočí, uklidí se na kraj a já budu moct projet. :) A pak jsem ještě 20 min vysvětloval mému drahému právě dělajícímu řidičák synovi co to je předvídavost a že lepší než mít přednost a někoho sundat je ho prostě pustit, obejít se bez troubení a řvaní z okýnka a mít pocit velkorysosti. :)

      6 0
      • Aduldinho  

        Víc takových řidičů, opravdu to někdy nejde jinak, než být neustále ve střehu, bezmozci jsou bohužel na jakémkoliv prostředku :-(

        3 0
      • liborg1982  

        Zatroubit by nebylo od věci. Třeba by si to příště rozmyslel. Takhle mu to prošlo a může dát víru, že příště to projde zase.

        0 2
    • Aduldinho  

      Já v pátek dupal Těchovák a borec v autě mě slušně objel, věděl jsem o něm i dopředu díky radaru, přesto mě vylekal blb*c spolujezdec, který sice v dobrém rozmaru na mě něco halekal z otevřeného okýnka a povzbuzoval mě, tohle je taky takový dosti deb*lní zlozvyk, nebylo to prvně, co se mi to stalo, člověk se lekne, samozřejmě trhne kolem a nemusí to vždy dopadnout jen tím lekancem :-(

      1 0
    • heerer  

      Asi by se ohleduplnost měla řešit i kolo vs kolo.

      Z min týdne kolem vody od trojské lávky ke klecanům v místě https://mapy.cz/s/fagazeluke kde je to nejužší si to valila skupina kolařů na žiletkách a předjíždí někoho pomalého ve svém směru aniž by brali ohledy na ty co jedou proti. Výsledek je, že jsme z „dvojpruhu“ udělali 4pruh = potkat se, tak to dopadlo hodně blbě…jako nejsem žádnej posránek…ale tohle bylo za hranou.

      Je-li tady alespoň jeden z nich, tak ať si dá facku a příště použije to co má na krku!

      1 0
      • jmaselnik  

        jo tam je ten kousek dost úzkej i na dvojpruh. Ono KOM na staré Trojské lávce byl taky slušnej úlet.

        0 0
      • tsunami  

        A řekl jsi jim rovnou něco nebo jsi se jen mračil a teď tu brečíš?

        0 0
        • enjoy  

          Já křičím a nadávám a klidně bych se i pral!

          Zatím si žádná ta oholená bukvička netroufla:-D

          0 0
        • heerer  

          neřekl, řval jim do č.ráků stačí li ti to takto = je ti líp?

          0 0
          • Esi  

            tak příště už tam jen nechat ten loket :-)

            0 0
            • heerer  

              :-)

              0 0
              • Esi  

                Samozřejmě nadsázka, asi bych nechtěl někoho zbytečně zabít, ale taková hovada si musí uvědomit že stačí aby ten co jede proti nim nedával zase tak moc pozor a nebo nestihl zareagovat a jak ten co letí jako první šáhne na brzdu tak jdou všichni komplet i s tím co jede proti nim. To jsou prostě idioti bez mozku, jako kdyby nebylo dost silnic na kterých se dá takhle letět a že cyklostezka, ještě k tomu takto exponovaná není k tomu zrovna vhodné místo.

                2 0
                • jmaselnik  

                  no s ohledem na to, že už jsem tam párkrát potkal švihat i borce na kozách, asi těch mozků mezi lidem zase tolik nebude :-)

                  0 0
                  • vaclaw  

                    Tak víš jak, při výkonu musíš prokrvovat svaly, tak se mozku nedostává tolik kyslíku a jede na půl plynu…

                    0 0
    • Aduldinho  

      Takhle vypadá ohleduplnost řidičů v ČR? :-(

      0 0
      • vaclaw  

        Tak Brno a ještě Oktávka, to je kombinace kterou nechceš pokoušet ani v obrněnym transportéru natož na kole…

        2 1
      • DDDD  

        Řidič je debil, o tom žádná, jen mi úplně nesedí popis situace. Nepřijde mi pravděpodobné, že se šel cyklista pouze v klidu zeptat :)

        1 0
        • Esi  

          Taky mi tam chybí ta část verbální a neverbální komunikace přes okénko z obou stran.

          Když na mě zatroubí auto když jedu na kole tak si myslím něco o debilech ale zbytečně to nehrotím ani posunky ani jinak, stejně si tím nepomůžu a kupodivu se mi nestává že by mě chtěl někdo mlátit.

          0 0
          • Aduldinho  

            JJ, je to vylíčeno jen jednostranně, přesto mi příjde úlet kohokoliv fyzicky napadat, takovej člověk za mě nemá na silnici co dělat, ten má vyloženě v ruce zbraň v podobě automobilu :-(

            Já sem taky poučen, zamumlám si raději pod vousy něco o d*bilech, jednou sem měl totiž takovou scénku v Prostějově, kdy si pán v Jeepu vynucoval mé odklizení na souběžnou cyklostezku na zcela prázdné silnici troubením a předjetím na kreditku, nelíbilo se mu moje gesto s prostředníčkem ;-)

            Poslední dobou na mě 2× troubil auto při předjíždění, nepochopil sem vůbec motiv, byl sem v poho uklizen v krajnici, jen do kopce mi to prostě nejede 60 a tak logicky zdržuju, když jede něco proti :-(

            2 0
            • Esi  

              O tom že nemá cenu kvůli nějaké takové kravině jako je „překážení v provozu“ někoho fyzicky napadat nemusíme diskutovat. Kolony na silnicích by se daly vyřešit povinným psychotestem. To by na té silnci těch lidí byla asi polovina :-)

              5 0
              • bara2  

                Nejhorší je, že někteří prostě jen chtějí trubnutím upozornit. Měli by je učit, že to není vhodné upozorňnování, hlavně, když cyklista jede zcela normálně při pravém okraji. Akorát ho to rozhodí, co se kde nebezpečného děje.

                2 0
    • Kacko  

      Tak možná bychom potřebovali obdobu anglické Operation Snap, kdy veřejnost může policii odesílat jednoduše nahrávky přestupků. Hojně využíváno cyklisty, myslím že za to mají i odměny.

      Jinak už víc výrobců dělá radary a blikačky s kamerama a už teď se dají záznamy policii odeslat.

      5 2
      • Esi  

        Myslíš takové to kdo nebonzuje s námi bonzuje proti nám ? :-)

        1 7
        • rasto  

          já jsem již jeden záznam na PČR dával. předjížděli mě 18letí kluci na široké silnici, dálniční parametry pruhů. spolujezdec po mě hodil 1/2 prázdnou petku. naštěstí, do boku. ustál jsem to. nechci domýšlet, kdyby hodili do výpletu či na hlavu. řidič nafasoval pokutu na správním. pouze otevření dveří jej stálo 10k Kč. policajti i referentky na.rané, incident nepovažovali za vtipný.

          ale ano, bonzovat (dle Tvých slov) jsem nemusel. mohl jsem mávnout rukou, pousmát se. a mohlo mi být jedno, zda by příště nevyhodili něco z okna po dítěti!! :-/

          6 2
          • Georrge  

            Já jsem celkem pro, ostatně dost takových „prkotin“ je za hranou a hodilo by se, aby někdo znalý posoudil, jestli se oplatí dát flastr nebo ne. Jen by si cyklisti měli uvědomit, že to může být dvousečná zbraň :) ačkoli dopátrat cyklistu, který spáchal sobecký přestupek, je mnohem těžší…

            1 1
            • Kacko  

              Většina lidí na kole nevozí 1,5 tuny plechu abych s ním mávali ostatním u obličeje, takže i ta závažnost se nedá moc porovnávat..

              Ale je to hlavně o náladě ve společnosti, kdy cyklista je na posledním místě v žebříčku a řada věcí se toleruje.

              Např pokud by někdo běhal po chodníku a stříkal lidem do obličeje kyselinu, tak to společnost odsoudí a bude to na titulkach novin. Když dá někdo ostřikovače cyklistovi, tak to žádné haló není a dost lidí ještě rodiče podpoří.

              Proto je třeba osvětová akce, v rámci které se dá jasně najevo že řada běžných věcí není v pořádku. I proto k tomu došli v civilizovaných zemích.

              4 0
              • Georrge  

                Závažnost se porovnávat dá, protože pokud ti cyklista nedá přednost a vlítne ti před auto, tak je to sice cyklista, kdo riskuje své fyzické zdraví, ale přenáší na řidiče část zodpovědnosti za vyřešení situace bez ublížení na zdraví a to je špatně. Normální řidič totiž cyklistu sejmout nechce, byť má řidič přednost a přestože nejde řidiči o fyzické zdraví, tak o psychické zdravím tam jde, protože ten řidič pak musí žít s vědomím, že někoho zranil nebo nedej bože zabil. A že byla vina na straně cyklisty mu asi moc nepomůže…

                2 0
            • rasto  

              aby bylo úplně jasno, policajt mi po prvním výslechu řidiče do telefonu sdělil, že jsem řidiče nijak nezprasil. čímž mě překvapil, že vůbec tento motiv zvažovali. je to ale logické, chtěli se dopátrat záminky idiota.

              já jen, že Tvůj příspěvek vyznívá, že si za přestupky či prasárny řidičů vlastně můžeme sami.

              0 0
              • Georrge  

                Mě to nijak nepřekvapuje, že se o to policajt zajímal, protože spousta nehod (ne jen s cyklistou) má původ v různých provokacích, které se dějí před nehodou a které si účastníci rádi nechávají pro sebe.

                Tak jako rozhodně si netroufám tvrdit, že si za všechny prasárny můžeme coby cyklisti sami. Ale ruku na srdce, je dost jedinců, kteří nám dělají špatnou pověst, řidičům se to logicky nelíbí no a ty slabší kusy pak mají tendence se cyklistům mstít…

                0 4
                • vaclaw  

                  Řidiči jsou apriori naštvaní, že si nějaký cyklista dovolil jim překážet a nedejbože zdržet je o 30 vteřin. Pak dělají prasárny a racionalizují si je tím, že ten cyklista je vyprovokoval. Neplatí to samozřejmě vždycky a dost cyklistů se taky chová na silnici blbě, ale většinou se proviní jenom tím, že jede pomalu.

                  3 0
            • gerrard  

              To je úplně jedno na čem jedeš. Jestli na kole, autě nebo si excentrické hovado na potuněné kolobce. Pokud úmyslně ohrožuješ ostatní účastníky silničního provozu, tak nic jiného než dostat ponaučení si nezasloužíš.

              1 1
              • Georrge  

                Já rozhodně souhlasím, ale trochu jsem to nakousl, protože se tady najdou lidi, kteří by lynčovali jen řidiče a své vlastní přestupky a ohrožování ostatních odmítají řešit, protože oni přece neřídí dvoutunový kolos… tak aby se pak nedivili, až je řidiči začnou taky udávat, protože každé druhé auto dnes má kameru :)

                0 0
                • gerrard  

                  Hm a co by sis tak představoval pod úmyslným ohrožením ze strany cyklisty vůči řidiči auta, aby se to vyrovnalo hození flašky z auta na cyklistu?

                  4 0
                  • Georrge  

                    Cokoli, kdy hrozí srážka cyklisty a řidiče, důvod viz výše. Újma při nehodě nemusí být jen fyzická…

                    0 5
                    • gerrard  

                      Já to zopakuju znovu: Co by sis tak představoval pod úmyslným ohrožením ze strany cyklisty vůči řidiči auta, aby se to vyrovnalo hození flašky z auta na cyklistu? Zkus odpovědět konkrétně ne jenom obecnýma kecama o ničem.

                      0 0
                      • Georrge  

                        Nedání přednosti, náhlé odbočení těsně před autem bez ukázání rukou, jízda za tmy bez světel, jízda bez helmy, jízda na červenou… stačí nebo mám pokračovat?

                        1 3
                        • gerrard  

                          To jsou naprosto běžné přestupky (někdy vědomé, někdy nevědomé), kterých potkám denně na silnici několik nehledě na to na čem člověk jede. Já se tě ptám na konkrétní případ: Co by sis tak představoval pod úmyslným ohrožením ze strany cyklisty vůči řidiči auta, aby se to vyrovnalo hození flašky z auta na cyklistu?

                          0 0
                          • Georrge  

                            Všechno co jsem napsal. To že to potkáváš denně neznamená, že u toho ti cyklisti neriskují své zdraví a nevytvářejí nebezpečné situace pro řidiče, kteří se pak musí potýkat s následky nehody, kterou způsobil cyklista.

                            Např. s tou helmou – je dost případů, kdy při nehodě cyklista umřel jen proto, protože neměl helmu. A věř mi, že pro řidiče není nic příjemného žít s tím, že při nehodě kterou nezpůsobil, někdo umřel jen proto, protože si nechtěl vzít helmu. Za mě z pohledu následků pro řidiče naprosto srovnatelné s hozením flašky, možná i horší.

                            0 9
                            • gerrard  

                              Nedokážeš ani odpovědět na jednoduchou a přímou otázku a jenom plácáš jak Babiš při kovidu. Esi to zvládl na první dobrou a hned je o čem se bavit. Ty tu jen plácáš a konkrétního nic nenapíšeš. Jestli řídíš jak chápeš psaný text, tak radši vrať řidičák.

                              0 0
                              • Georrge  

                                Já ti odpověděl, dal jsem ti více příkladů a jeden i dopodrobna popsal. Že ho neumíš pochopit není moje chyba a pokud neumíš vyhodnocovat nebezpečí na cestách, tak jsi to spíš ty, kdo by po nich neměl jezdit.

                                0 6
                              • vaclaw  

                                Hele jasně že kolo neohrozí auto přímo, ale jakákoliv nečekaná situace na silnici může vést k nehodě, která může být závažná. Např. cyklista tě donutí cuknout volantem, řidič naproti se bude vyhýbat výtluku a jste v sobě. Samozřejmě šance že se to stane je výrazně menší, než vážný zranění cyklisty když po něm hodím těžký předmět, navíc jedno je úmysl a to druhý jenom nedomyšlení. Nicméně i cyklista může ohrozit zdraví rodičů.

                                2 0
                                • gerrard  

                                  Nejvíc přímé ohrožení řidiče cyklistou je, že ho ten cyklista bude tak *****, že mu praskne cévka. Jinak si nedokážu představit, jak přesně dokáže cyklista ohrozit řidiče zavřeného v autě na úrovni hození petky z okna přímo na cyklistu. Přímo od cyklisty mu hrozí velké nic. Zatímco hozená petka přímo ohrožuje zdraví a život cyklisty a ani se nemusí lekat a strhávat to do protisměru. Dokážu si představit, že taková akce skončí fatálně, bude z toho úmyslný trestný čin. Šokuje mně kolik řidičů, to dokáže bagatelizovat a dokonce plácat něco o dvousečné zbrani a že by to cyklisti neměli hlásit, protože je pak bude práskat někdo na červené. To jsme mentalitou řidičů opravdu na balkáně? To jsme schopní takové jednání obhajovat ve stylu vy zase mlátíte černochy?

                                  0 0
                                  •  
                                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                    1 0
                                  • Georrge  

                                    Koukám, že jsi to celé pochopil špatně. Nikdo tady ten čin nebagatelizuje, nikdo se ho nesnaží ospravedlnit stylem „vy zase mlátíte černochy“. Nikdo tady netvrdí, že by to cyklisti neměli hlásit, ostatně i já jsem hned ve svém prvním příspěvku napsal že jsem pro, aby se tyhle případy posílali policii na posouzení a jsem rád, že k tomu došlo a že řidič dostal za uši.

                                    Nevím ale, proč se tak tvrdohlavě pořád držíš jen toho případu s tou láhví. Prasáren, které si řidiči a cyklisti navzájem dělají, je mnohem více, tam jako nepřipadá v úvahu, že pokud by šlo o zdraví, že by se to neposílalo policii? To budeme policii posílat jen a pouze házení lahví z okna a nic jiného?

                                    Na začátku jsem totiž taky psal, že dost takových „prkotin“ je za hranou. A neměl jsem na mysli jen a pouze házení láhví z okna, měl jsem na mysli vše, co jsou lidi schopní udělat, myslí si že o nic nejde a přitom je to dost nebezpečné.

                                    Dvousečná zbraň je to v tom ohledu, že pokud se cyklisti rozhodnou více posílat všelijaké věci policii (a opět mluvím v obecném smyslu, ne jen o házení láhví), a já proti tomu nic nemám (pokud se z toho teda nestane přehnané udavačství), tak aby se pak cyklisti nedivili, že budou na policii posílat videa i řidiči. Nebezpečných situací totiž vyrobí cyklisti dost. Sice u toho řidiči nejsou ohrožení na fyzickém zdraví až tak moc, jako cyklisti, to je jasné, to ale neznamená, že případná nehoda je pro řidiče bezproblémová záležitost nad kterou mávne rukou. A je velmi sobecké pokud si cyklista myslí, že řidiči nemůže způsobit nepříjemnosti, protože řidič má kolem sebe plechy. Člověk, který se snaží mluvit o empatii na cestách by tohle měl pochopit.

                                    A chápu že to tak mohlo vypadat, ale fakt jsem to nepsal proto, abych bagatelizoval to házení z okna na cyklistu. Jenže jak vidíš, stačí na cyklo foru zmínit, že i cyklisti dokážou pro řidiče vytvořit nebezpečné situace a hned se sbírají mínusy :) jak chceš v takovém prostředí budovat nějakou empatii? Chápete vůbec co empatie znamená? Jsme na cyklo foru, účelem empatie na cyklo foru je tedy pochopení věci ze strany řidičů a jak oni můžou vnímat přestupky cyklistů. Bojovat za empatii ze strany řidičů je sice super a chválím, ale na cyklo foru to moc účinek mít nebude… proto píšu spíš o přestupcích cyklistů, protože rozepisovat se o přestupcích řidičů moc smysl nemá. Všichni to tu odsoudíme a oni si to sem přečíst nepřijdou. Chápeš?

                                    3 1
                            • JendaH  

                              Např. s tou helmou – je dost případů, kdy při nehodě cyklista umřel jen proto, protože neměl helmu. A věř mi, že pro řidiče není nic příjemného žít s tím, že při nehodě kterou nezpůsobil, někdo umřel jen proto, protože si nechtěl vzít helmu.

                              +1, mám to úplně stejně s chodcema.

                              0 0
                            • psbiker  

                              Většina (kolem 48%) vážných úrazů hlavy vzniká při autonehodách, co teď? Do jiného to autem napálím on si to klidně nepřežije a přitom by měl trpět, že mám teď kvůli němu výčitky svědomí a nemusel bych je mít, kdyby nebyl bezohledný hajzl :)

                              0 0
                        • rasto  

                          bylo za za dne, v cca 17:00. stalo se to 300 m za zákrutou. rukou zásadně ukazuji. vozím přilbu.

                          opakuji, nedal jsem jim sebemenší záminku. pouze tu, že jsem se náhodou na tom místě vyskytl já a náhodou s kamerou na kole.

                          1 0
                          • Georrge  

                            Promiň, ale co já s tím? Já nikde nepíšu, žes je vyprovokoval, nebo že to hození schvaluju. Vůbec ho neschvaluju.

                            0 7
                            • bara2  

                              A aby to nebylo anonymní, tak ty mínusy máš ode mně. Nemám k tomu co dodat.

                              0 0
                              • Georrge  

                                To mě nepřekvapuje, pro tebe jsou řidiči strůjci všeho zla a cyklisti jsou svatoušci. Chtělo by si to trochu sáhnout na svědomí… ostatně proto jsem s tou diskuzí začal.

                                0 6
                                • psbiker  

                                  Rozebíráte hypotetické s nádherným confirmation biasem. Podstatnější je dostat natrvalo ze silnic ty rádoby závodníky na okreskách :) Žádná přilba neochrání před nárazem ve vysoké rychlosti, příčina smrti není primárně úraz hlavy.

                                  0 0
                        • Jezevec70  

                          Jízda bez přilby? Na to jsi došel jak? Od 18 let povinná není.

                          Podle nějakého průzkumu, na který jsem nedávno narazil – když řidič předjíždí cyklistu s přilbou, tak si dává podvědomně menší pozor než u cyklisty bez přilby.

                          0 0
                          • Esi  

                            na druhou stranu pokud jako řidič způsobíš nehodu cyklisty a ten spadne na hlavu a zemře tak je to pro tebe daleko větší postih než kdyby ten cyklista měl přilbu a z nechody si odnesl otřes mozku

                            0 0
                            • Jezevec70  

                              Neboj, přilbu vozím. Už párkrát mi zachránila hlavu. Ale aby byla povinná s tím nesouhlasím!

                              0 0
                              • DDDD  

                                Pokud by byla povinná, znamenalo by to konec otravných sdílených přibližovadel a už vidím, jak to na vsi nosí důchodci co jedou do nejbližšího krámu apod.

                                Jinak většina soudných lidí to nosí, tak by uzákoněná povinnost zase až takový problém asi nebyl.

                                2 0
                                • JendaH  

                                  Ale i těch neotravných. Nebo co máš proti Rekolům? Já si nedokážu představit jak jinak řešit situace typu „jdu si pro nové kolo nebo naopak svoje musím dát do servisu“ (jak se pak dostat zpět) nebo když jsem třeba teď nedávno jel pracovně vlakem (šrotokolo jsem nechal přes den na nádraží) a pak jsem se nečekaně vracel zpět v noci autem, ale vyhodili mě na kraji Prahy.

                                  0 0
                                  • DDDD  

                                    Těch možností je spoustu, rekolo není jediná varianta, i když ti nic nebrání si tu helmu vzít :)

                                    Za mě, pokud by byl ale konec těhle otravných nesmyslů, tak i jako častý uživatel bych to pochopil a byl pro.

                                    0 0
                                • jIrI___  

                                  Sdílená přibližovadla jsou nejlepší městský vynález posledních let :). Nextbiky jsem v Ostravě využíval denně, je to skvělé zrychlení pohybu po městě bez jakýchkoliv starostí a absolutně odpadla potřeba využívat tamní pověstně „voňavou“ MHD.

                                  2 3
                                  • vaclaw  

                                    Sdílený (elektro) kola jsou geniální věc. Jenom pro ně bohužel není vybudovaná patřičná infrastruktura, protože většina lidí se holt nechce vzdát práva cestovat po poddimenovaným městě velkým autem a tudíž větší investice do těchto druhů dopravy nejsou na magistrátech na pořadu dne. Přitom v naprostý většině případů jede v autě ve městě jeden člověk a na různých moderních elektropřibli­žovadlech se dá jezdit i v obleku. Neříkám, že by lidi neměli jezdit auty, ale (organicé, kdy lidi sami přejdou na alternativní dopravu, ne že jim to někdo přikáže) omezení provozu by dle mě výrazně zvýšilo kvalitu života ve velkých městech.

                                    4 2
                              • Esi  

                                Já taky s poviností nesouhlasím, přece jen si neumím představit jak budeš nutit babky na vsi s trvalou si brát helmu když jedou na kole na hřbitov :-) jinak bez helmy taky nejezdím i když na městském přibližovadle jí teda nevozím

                                0 0
                  • BlickM  

                    Hození bidonu? :-)

                    0 0
                    • gerrard  

                      Fakt myslíš, že je to úplně to samé?

                      0 0
                      • BlickM  

                        edit: zapomněl jsem smajlíka …

                        0 0
                      • liborg1982  

                        No, když se bidon rozprskne o čelní sklo a řidič v úleku strhne řízení do protisměru…

                        2 0
                        • gerrard  

                          Jasně, to je nějaké sekundární nebezpečí, ale o tom to teď přesně není. Já se snažím z kolegy vypáčit co přesně by měl ten cyklista udělat, aby se řidič auta ocitl okamžitě ve stejném bezprostředním nebezpečí jako cyklista na kterého někdo hodí z okna flašku.

                          0 0
                          • Georrge  

                            Sorry, ale ne, žádné shození ze stolu kvůli nějakému „sekundárnímu“ nebezpečí. Je to podobně hypotetický případ, jako to, že se cyklista vyseká proto, že na něj někdo hodil flašku. Obojí je prostě podobně nebezpečné a i následky jsou si dost podobné.

                            0 2
                            • gerrard  

                              Uděláme test, ty pojedeš na kole a já po tobě budu z okna házet flašky. Třeba v nějakém sjezdíku v takových 60km/h. Pak pojedu na kole já a budu je házet po tobě zavřeném v autě a pak se tě zeptám jestli ses cítil pořád stejně bezpečně. Možná ti to dojde o čem je tu řeč, ale od tebe bych spíš čekal něco ve stylu: stejně jezdíte po chodníku, tak si to zasloužíte.

                              0 0
                              • Georrge  

                                Hele pokud mi na úzké okresce ve stovce, ideálně ještě při předjíždění cyklisty, přistane bidon na čelním okně, tak se fakt bezpečně cítit nebudu a je to hodně nebezpečná situace. A k čemu ti je, že máš kolem sebe tunu plechu, když v kilu trefíš strom? Je to stejně fatální jako pro toho cyklistu v 60km/h. A fakt nehodlám polemizovat o tom, která z těch dvou situací je o kolik procent reálnější než ta druhá. Chtěl jsi podobně nebezpečný příklad, dostal jsi ho.

                                0 7
                                • BlickM  

                                  Ne že bych chtěl, ale jak dokážu trefit auto, které mně předjíždí 100 km/h ?

                                  0 0
                                  • Esi  

                                    Trefit asi ano pokud si to předem připravíš a budeš mít ten bidon v ruce, trefit do předního okna těžko, musel by jsi ten bidon hodit v době kdy je to auto ještě za tebou a to nevím jestli odhadneš tu správnou setinu kdy ten bidon máš zahodit :-)

                                    0 0
                                    • orm  

                                      Ja mel nekdy chut kopnout do boku auta, ktere mne predjizdi na kreditku. I s radarem jsem to proste nedokazal nacasovat tak, abych to stihl. Flaska do predniho okna impossible :-).

                                      1 0
                                    • kankrlicek  

                                      V každém případě by kolega neměl jezdit kilem po úzké okresce, zvlášť když tam vidí cyklistu, který po něm hodlá metat bidony.

                                      0 0
                                      • Esi  

                                        to by neměl i kdyby po něm cyklista nechtěl ty bidony házet :-)

                                        1 0
                  • Esi  

                    Tak zrovna hození flašky na cyklistu za jízdy z okénka je trochu extrém, je dobře že bylo potrestáno, za mě asi potrestáno jen díky tomu že se ti kluci přiznali jinak kdyby to dali právníkovi tak jde o to jestli na kameře byli dostatečně zřetelně vidět oba, neodvolávali se na osobu blízkou a podobně.

                    Cyklisty jezdící po chodníku přes přechody pro chodce, v prostisměru jednosměrkou a podboně vidím u nás ve městě denně ve vyšších desítkách případů. pokud by každý takový přestupek měl někdo nahlásit a poslat video na úřad tak kolik těch úředníků navíc nabereme 20 do města které má 25 000 obyvatel? Ona myšlenka že tímhle donutíme všechny že budou dodržovat veškerá pravidla a vše bude zalité sluncem je hezká ale tak trochu nereálná.

                    A takový hozený bidon od cyklisty na přední okno auta může klidně díky leknutí řidiče způsobit stržení volantu do protisměru a srážku s protijedoucím autem, tak že ano je to vlastně s hozenou flaškou srovnatelné oboje to může udělat jen naprostý magor.

                    3 0
                    • rasto  

                      mno, byli i svědci. díky kameře byli k dispozici i jiní řidiči (pz na značkách). ten hod petkou jako takový vidět nebyl (kameru vozím na rodlech). ale ten odpych ode mě, vyklánějící se spolujezdec atd. daly policistům dobré argumenty. bylo jich na řidiče víc. jak zmínili kameru, povolil a všechno vysypal

                      0 0
                    • gerrard  

                      Konečně přímá odpověď a díky za ni. To co píšeš je přesně ten omyl řidiče auta, kterému taková hozená flaška připadne jako nic. Zato pro cyklistu je to okamžité fatální nebezpečí, které může skončit těžkým karambolem nebo ve finále smrtí. V autě pokud se nelekneš a nestrhneš to ti prakticky nic nehrozí (když pomineme otevřené okénko nebo kabriolet). Prostě zavřený v tuně plechu vnímáš spoustu věcí úplně jinak a jsou pro tebe reálně nebezpečné dalo míň. Takže srovnávat házení flašek z auta na cyklisty s hozením bidonu na auto prostě srovnávat nejde. I když se shodneme, že oboje může udělat jenom naprostý magor, tak reálné nebezpečí pro cyklistu je daleko větší. A stejně je to ze spoustou dalších věcí jako míjení na kreditku, úmyslné ostříkování, vybržďování apod.

                      2 1
                      • Esi  

                        tak o tom že reálné nebezpečí je daleko větší pro cyklistu nemusíme diskutovat, už jen proto že těžko existuje cyklista který drží v ruce bidon aby ho hodil na auto které ho bude předjíždět, těm 2 idiotům v autě to asi přišlo hrozně vtipné a byl to připravený čin, věděli že cyklista je nedohoní tak že jim nedá přes hubu i kdyby toho třeba byl schopen. Kdyby něco takového plánoval cyklista, tak nevidí kdo to auto řídí a jestli po tom hodu ho to auto nezablokuje a nevystoupí z něj náhodou 2m chlap s montpákou v ruce :-)

                        2 0
                      • Barak  

                        To je sice pěkné, ale vyhození flašky z jedoucího okna je dost ojedinělý případ. Zatímco například vědomé ježdění cyklistů na červenou nebo vědomé nerespektování přednosti, to je denní realita. Pokud mi cyklista nedá přednost a já kvůli němu budu muset strhnout řízení někam do překážky, je debata o nějakém hypotetickém házení flašky na čelní sklo dost mimo.

                        Je sice pěkné, že tolik kopeš za cyklisty, také jsem pro větší ohleduplnost řidičů vůči cyklistům, ale prosil bych sundat ty klapky z očí a nebýt demagog.

                        0 6
                        • orm  

                          Troufnu si na zaklade toho co vidim ve svem okoli a zazivam sam jako ridic a cyklista, ze je vice ridicu aut co jedou na cervenou a nedavaji cyklistum prednost nez naopak. Tak nebud demagog :-).

                          0 2
                          • jIrI___  

                            To jako fakt potkáváš větší množství řidičů jedoucích na červenou než cyklistů? :O Tady ve městě to je přesně naopak, auto na červenou jsem snad ještě nepotkal, ale že to tam pošle na červenou cyklista, zvláště při odbočování doprava, je takřka jistotou (čest výjimkám).

                            2 0
                            • orm  

                              Ty nevidas takove to dojizdeni krizovatky, kdy auto zrychluje, kdyz vidi oranzovou, ale defakto uz jede na cervenou? Ja to vidim hodne casto. Zvlaste moji romsti spoluobcane v S-kovych mercedesech si s tim hlavu moc nelamou :-).

                              2 2
                              • Jezevec70  

                                Před pár dny červená na železničním přejezdu. Řidič měl štěstí, že mu padající závory nepoškrábali střechu.

                                0 0
                              • James.Sniper  

                                Řekl bych, že jiří vždy zavře oči, takže pak nevidí. :-)

                                I tady na ostravsku jezdí dost řidičů na červenou, ale není to zrovna běžné. Bohužel u cyklistů je jízda na červenou mnohem běžnější.

                                Už se mi ale několikrát stalo, že se mi na semaforu pro chodce rozsvítila zelená, já málem udělal krok, ale musel jsem uskočit zpátky, protože mi přes přechod projelo auto! A ano, auto mělo červenou. Takové chování mě vždy dost nasere. Kdybych měl kameru, tak záznam klidně pošlu na pčr.

                                2 0
                                • psbiker  

                                  Několikrát jsem viděl, že řidič v pravém pruhu dává na přechodu přednost chodci na přechodu a v levém rychlý mistr volantu musí předjíždět! Bohužel i proto mají chodci tak vysokou úmrtnost v městském prostředí srovnatelnou s městským cyklistou. S druhé strany rychlý mistr řídítek předjíždí zprava a pak se diví, že ho odbočující do prava skřípne. Problém bude v celkové mentalitě, ale 2t jsou prostě nebezpečnější než 100kg.

                                  1 0
                                • VojtaXY  

                                  Dalsi problem je, ze u semaforu neni odpocet. Takze kolikrat ridic projede na cervenou, protoze se rozjel pred krizovatkou a pak tam blikla oranzova a on se rozhodl pokracovat.

                                  0 0
                                  • vaclaw  

                                    Hele oranžová je tam docela dlouho, určitě to nemusíš zadupnout, abys stihl zastavit. Pokud to auto pak projede na červenou, je to problém na jeho straně že neřešil, že svítí oranžová.

                                    0 0
                                  • gollum  

                                    Znám pár semaforů, kde když se rozsvítí oranžová, tak autobus má na výběr, jestli mu tam těsně padne červená, nebo jestli to zadupne a popadají mu lidé…

                                    Ale ve všech případech to normální osobák bezproblému ubrzdí v něm lidi nepopadají…

                                    1 0
                                  • dědek mohy  

                                    Na oranžovou se nelze rozhodnout pokračovat. Oranžová má stejnou váhu jako červená. Pouze, pokud nelze bezpečně zastavit, je možno jet dál.

                                    No a pak jsou samozřejmě situace, kdy svítí zelená šipka doprava, jinak je červená. Mám celkem slušnou úspěšnost v tom, že mi metr před semaforem šipka zhasne. No a pak jedu na červenou.

                                    0 0
                                    • heerer  

                                      ve městech se oranžová projíždí celkem standartně;-)

                                      0 1
                                      • vaclaw  

                                        Na oranžovou se jet může, jenom na červenou ne. Když se přepíná ze zelený na červenou, tak zhasne zelená, svítí oranžová, pak zhasne a svítí červená. Obráceně svítí červená, rozsvítí se oranžová, takže svítí obě barvy a protože svítí červená, nesmí se jet. Jinak ale když po zelený skočí oranžová a já nejsem kousek před semaforem, tak mám samozřejmě brzdit, protože mi je jasný, že když pojedu dál tou padesátkou, tak až tam ta červená skočí, tak na místě prostě nezastavim.

                                        0 1
                                        • BlickM  

                                          Pokud svítí oranžová máš povinnost zastavit. Vijimkou je, že bys nedokázal zastavit „bezpečně“. To, že to většina zneužívá, je jěc jiná.

                                          3 0
                                          • vaclaw  

                                            Ok máš pravdu, nicméně reálně jet můžeš, protože řešit jestli bys mohl bezpečně zastavit nebo ne nikdo řešit nebude a reálně to vlastně ani ty netušíš, pokud nejedeš pomalu nebo nejsi od semaforu dál.

                                            0 0
                                            • VojtaXY  

                                              Nez to vyresis, tak uz bezpecne nezastavis.

                                              0 0
                                            • dědek mohy  

                                              Neokecávej to, reálně jet nesmíš. Oranžová je jako červená

                                              1 0
                                              • enjoy  

                                                Která oranžová? Takovou na semaforech neznám.

                                                0 2
                                              • Esi  

                                                Můžeš jet pokud nemůžeš bezpečně zastavit, vyhodnocení toho co je bezpečné je na Tobě, pokud ti tam padne oranžová a ty to z 50km/h natvrdo zamázneš tak je velmi pravděpodobné že ten co jede za Tebou tě rozhodně trefí

                                                0 0
                                                • dědek mohy  

                                                  Však to jsem taky psal.

                                                  Je ale dost jedinců, kteří si 100m před křižovatkou řeknou, že to už by neubrzdili a šlápnou radši na plyn. A kašlou nejen na předpisy, ale i na to, že z protisměru projede o jedno auto méně, protože ten první nemůže na zelenou vyrazit, ale musí počkat až projede pán tvorstva z druhé strany

                                                  3 0
                                                  • bara2  

                                                    O dvě, ještě tam v křižovatce čekají dva, aby mohli odbočit vlevo.

                                                    0 0
                                                  • dědek mohy  

                                                    V tonto případě ne, tady jsou všechny směry zvlášť řízené semaforem. Vlastně vpravo ne, tam je jen značka dej přednosti v jízdě

                                                    0 0
                                                  • Krejza  

                                                    Vzhledem k obvyklé rychlosti reakcí ostatních účastníků je to zrovna u tohoto případu tak nějak jedno ????

                                                    Stejně tam takovému řidiči nevjedeš, i když máš zelenou. Nebo snad ano?

                                                    0 0
                                                  • dědek mohy  

                                                    Jde to

                                                    0 0
                                              • vaclaw  

                                                Takhle to ale taky není, žlutá (abych byl přesný) není jako červená. Červenou nesmíš projet, žlutou můžeš, pokud bys nestihl bezpečně zastavit. To je dost zásadní rozdíl.

                                                0 0
                                                • dědek mohy  

                                                  Hele, nebudeme slovíčkařit. Vím co myslíš, a věřím, že ty taky víš, co myslím já (zejména proto, že vlastně píšu to co ty), takže se vlastně shodneme

                                                  0 0
                                    • psbiker  

                                      To je mrzuté zvlášť na kole, rozjet to na cestovní čtyřicítku není u nás těžších jen tak. Ale když naskočí oranžová, zrovna když míjím semafor tak se pohledem zkontroluju, jestli nemám s někým kolizní kurs a jedu dál. Nedávno jsem stál na červenou, nikde nikdo, projelo v protisměru jedno auto pak druhé a pak autobus MHD, všichni na červenou a to už sem nevydržel :)

                                      0 0
                                      • vaclaw  

                                        Když ti ve čtyřicítce skočí červená, tak dáš bunny hop na chodník a je z tebe rázem 40 km/h se pohybující chodec…

                                        1 0
                                      • Jezevec70  

                                        Nejlepší jsou samozřejmě semafory ve městě, které se spouštějí najetím na smyčku. Bohužel často neberou cyklistu, takže pokud nejede auto, tak bys tam musel pořád stát a čekat na červené.

                                        3 0
                                        • psbiker  

                                          Já jsem právě čekal, že někdo zastaví a aktivuje tu smyčku :)

                                          0 0
                            • gerrard  

                              No jo no . Na ostravsku to je samy Kaja Marik. Prijed do Brna, tady ziji lumpove co to maji za normu.

                              0 0
                              • psbiker  

                                Na Ostravsku se s lehkým prasením podnapilých nebo seniorních cyklistů tak nějak počítá. Nějaké troubící nervózy za volantem nebo rovnou bijce, jako naposled v Brně tady nechceme :)

                                0 0
                            • dědek mohy  

                              Většinou ti dávám mínusy za podle mě nespravedlivé hanění Ostravy, ovšem tentokrát musím přiznat, že v Ostravě existuje minimálně jedna křižovatka, kde auta jezdí na červenou běžně. A to konkrétně když se jede od Ostravar arény na Rudnou. A vlastně i z opačné strany. Když padne zelená na odbočení, tak tak je celkem rychlá, projedou tak 4 auta max. Jenže z nějakého důvodu si tam řidiči myslí, že oni mají právo ještě projet taky. Takže projede jedno auto na oranžovou a pak ještě 2 na čistou červenou. Jezdím tam každý den do práce i z práce (neodbočuju, jezdím rovně) a toto se děje vždy, pokud je tam dostatečný počet aut, aby se udělala fronta.

                              1 0
                            • Kacko  

                              Mě příjde, že hlavní důvod proč se někteří řidiči rozčilují nad cyklisty jezdícími na červenou je, že červená je jedna z mála věcí co sami dodržují. Jinak za volantem mám denně natočeno tolik přestupků, že bych to mohl rovnou uploadovat někam na policejní server :)

                              0 2
                              • HonzaRez  

                                Do toho, do toho!

                                0 0
                              • Nachtlauf  

                                Ono to není jen o řidičích. Loni na podzim u nás před nemocnicí (je tam semafor a přechod a hned vedle zastávka MHD) jeli 2 žiletkáři velmi pohodovým pomalým tempem. Když se blížili k přechodu, měli už delší dobu červenou a chodci na přechodu na zelenou přecházeli. Oběma borcům na kolech se asi nechtělo vycvaknout nášlapy a tak vesele projeli červenou a chodcům na přechodu za zády. Na zastávce MHD v tu chvíli stálo něco kolem 10 lidí a všichni tu situaci viděli. Fakt výborná „reklama“ pro cyklisty.

                                A ač nikoho nezprasili a neohrozili, co si asi řekne x těch lidí, co na takové ignorování předpisů koukali? Pro koho z nich to bude i dostatečné „odůvodnění“ pro tvrzení, že cyklisti na silnicích nemají co dělat? (A co si budeme namlouvat, u dvou echt žiletkářů to upoutá víc, než když jede nějaká tady běžná alkofetka na hapině…)

                                0 0
                                • enjoy  

                                  Vždycky když spořádaně stojím na červené na cyklopřechodu a nějaký nedočkavec(a je to v podstatě pravidlo) to projede, tak hulákám díky, kvůli takovým jako jsi ty nás mají za silniční krysy. A pak ještě dodám, no moc nečum:-D

                                  2 1
                                  • Mikikuba  

                                    Dneska blbých 160km s tímto účtem: 2 auta na červenou pres koleje! a 3× mě nedaná přednost na hlavní…Takže asi tak.

                                    0 0
                                  • Kacko  

                                    Dnes autem do práce Dobřichovice – Pankrác, 25km:

                                    • po výjezdu z garáže vidím auta parkující na zákazu v obytné zóně, přestože parkoviště je o 10m dál.. (už tu bylo pár situací, že přes auto přehlédl jiný řidič dítě – hraje si jich tu dost)
                                    • v křižovatce je 20km/h nedodržuje nikdo, ani já
                                    • průjezd Všenorama, je tam 40tka, nedodržuje nikdo, ani já, vyloženě by mě vytroubili
                                    • nájezd na čtyřproudovku, je tam 90, dodrželi jsme 3 auta z asi 50ti
                                    • padesátka v Jílovišti, nedodržuje nikdo, ani auto policie
                                    • padesátka v Zbraslavi, snažím se jet 70, hned mě tlačí kamion
                                    • pak úsekové měření, všichni vzorně padesát
                                    • konec měření, všichni hned 70–80, přestože 50tka trvá
                                    • kolona před barandakem, každé ráno, řidiči se neumí napojit plynule do svého pruhu..

                                    Atp.

                                    Za tu jednu cestu všichni dodržují jen ty semafory. Někteří porušují rychlost i na úsekovém měření. Takový člověk prostě porušuje pravidla bez ohledu na dopravní prostředek. Někdo víc, někdo míň, ale obecně platí že řidič jich na 30km poruší víc, jak cyklista. Takže si navzájem nemáme moc co vyčítat a stejně jako nedám ostřikovače pomalejšímu autu, tak je nedám cyklistovi atp.

                                    4 0
                                • JendaH  

                                  U konkrétní situace jsem samozřejmě nebyl, ale obecně pokud porušili předpis ale opravdu nikoho neomezili ani neohrozili ani nic takového nehrozilo (např. nemohl náhle vyjít nějaký další chodec zpoza rohu), tak se na to dá říct asi jenom to že tady ten předpis je špatně / nebyl potřeba / nevadilo jeho porušení? (dokonce pokud vím tohle i občas někdo uhádá oficiálně, jmenuje se to „materiální aspekt přestupku“, ale nejsem právník)

                                  0 1
                                • skaj  

                                  Nevim co si rekne tech 99% chodcu co nekdy chodi na cervenou. Asi ze jde o to same?

                                  1 0
                                  • vaclaw  

                                    Bohužel takhle lidská povaha nefunguje se obávám, svoje přečiny si většinou každý pro sebe nějak obhájí, ale u ostatních už ne.

                                    0 0
                                • bara2  

                                  Když jsem kdysi po plyšáku dorazila do Londýna, tak mě překvapovalo, že na jednom konci přechodu se světly stojí dva bobíci, lidi přechází na červenou a nikomu to nevadí. ;-)

                                  0 1
                                  • vas  

                                    Anglie a hlavně Londýn je přecházením na červenou specifický doteď. U světelně řízených přechodů zákon o silničním provozu u nich doporučuje, aby chodci přecházeli pouze na zelenou. Je to ale „pouze“ doporučení..... zákaz přecházet na červenou tam vysloveně uvedený nemají.

                                    1 0
                                    • Kratter  

                                      Fakt?! To by mohli zavést i tady, s tím, že chodci při přecházení na červenou třeba nesmí omezit projíždějící auta.

                                      0 0
                                      • DDDD  

                                        Vzhledem k tomu, že se to u nás děje běžně (a klidně omezí i auta) tak asi není moc důvod to posouvat víc dál :)

                                        Naopak by stalo za to, uvažovat o možnosti odbočení doprava na červenou.

                                        1 0
                        • Jezevec70  

                          Ona většina těch prasících cyklistů má i řidičák. Myslíš, že s autem jezdí nějak odlišně jinak?

                          2 1
                        • gerrard  

                          Nekopu za cyklisty. Kopu za vyšší ohleduplnost a empatii na českých silnicích obecně. A ta začíná u ochrany těch zranitelných. Prioritně dětí a pak za dlouho cyklistů a chodců. Ale není to jen o právech, ale i povinnostech a zrovna chodci a cyklisti se občas chovají velmi nepředvídatelně a speciálně chodci jako kasta nesmrtelných. Ale stejně je nepřejedu a nikdy se nebudu ohánět tím jak jsou strašní, protože to mně nedává právo chovat se jak dobytek taky. Tady se borci pokusili někomu ublížit hozením petky a jsou tu jedinci co se to pokouší bagatelizovat tím, že svině cyklisti jezdí po chodníku. WTF?

                          9 0
                          • Aduldinho  

                            Kde to mám podepsat? ;-)

                            0 0
                          • Krejza  

                            Obecně se lidé chovají dost nepředvídatelně, bez ohledu na způsob dopravy. Imo jsou hlavními důvody nezkušenost, nezájem o situaci kolem sebe a pocit osobní důležitosti, který jim velí upřednostnit sebe před ostatními i za cenu omezení ostatních či dokonce vlastního nebezpečí.

                            Přesto jde většinou o nevědomé chování. Záměrně se tak chová velmi malé procento lidí.

                            3 0
                          • HonzaRez  

                            Já bych tomu trochu oponoval tím, že různé osobnosti tvrdě vyžadují ohleduplnost od všech ostatních. To je nerovnováha…

                            0 0
                            • gerrard  

                              :) to jsou ty nej scénky z dashcamu. Borec udělá cunarnu a vzteka se na blbce za volantem a přitom sám je prase a přitom tak sebestredne, že sám vlastní blbost pošle dal a myslí si jak upozorňuje na jiné.

                              1 0
                    • orm  

                      Po prechodu se na kole jezdit muze.

                      0 2
                      • Krejza  

                        Taky jsem to chtěl napsat, ale Esi nejspíš myslel komplexní chování z chodníku přes přechod zase na chodník, to vše při vynucování si přednosti, jako by to byl chodec.

                        0 0
                        • orm  

                          To je samozrejme spatne a take to casto vidim, ale ne od cyklistu, ale od uzivatelu ruznych elektrickych vozitek. Kdyz uz cyklista, tak spise takova fetka style, ale uznavam, ze jede na kole, tak je cyklista :-).

                          1 0
                          • Krejza  

                            Právě. Kdokoliv na kole je cyklista, kdokoliv na motorce je motorkář, na schopnostech a skutečném stavu médiím a veřejnosti moc nezáleží.

                            1 0
                        • Esi  

                          samozřejmě jsem myslel přejezd přes silnici z jednoho chodníku na druhý, případně z chodníku přes celou šířku silnice a dál pokračovat po silnici a podobné nápady

                          0 0
                          • gerrard  

                            To je takove predvidatelne chovani to je cajk. Vcera jela baba na kole pravym pruhem co je jen rovne a ja jel levym co je jenom doleva a jako vzdy cekal od ekolisty vyssiho veku jen to nejhorsi. Nezklamala. Prijela k prechodu ukazala doleva bez ohlednuti dozadu jestli muze zatocila doleva na prechod primo mne pod auto a pres prechod projela na protejsi chodnik a po chodniku valila k dalsimu prechodu. Borec v protismeru mel taky co brzdit. Zas mam o jednoho nesrazneho draka na ekole vic a to se snazi potvory.

                            3 0
      • Krejza  

        Tobě něco či někdo brání oznámit podezření ze spáchání přestupku?

        0 0
        • DDDD  

          Přece ta odměna :)

          0 0
        • Kacko  

          Není to jen o nahlášení, je to hlavně o tom, že policie a média ty přestupky zvěřejňují aspolečnosti ukazují, že to není v pořádku. Do toho tomu dávají podporu i politici a celkově to pomáhá měnit kulturu na cestách.

          0 0
      • Nachtlauf  

        Kolik taková blikačka s kamerou vydrží hodin? Tedy aniž by člověk pod zadkem musel vozit baterii z motocyklu?

        0 0
    • daymaker  

      Jo Toskánsko. Zkušenost z května, okolí Ceciny. Týden na kole. Masakr. Při dotazu známého, který tam už 15 let žije jsme dostali odpověď, že cyklisty prostě nesnáší. To co jedou mimo sezóny autem 10 minut, v sezóně kvůli cyklistům 30. Plus naprostá absence infrastruktury atd. Takže zavřené oči, kilo v dodávce a klakson naplno. Navíc žalostný stav silnic místy i na celopéro k tomu nepřispívá. Vnitrozemí kapánek lepší.

      Za mě TOP Rakousko, tam je to balzám. Italové horší, v Chorvatsku se cítím docela bezpečně, ale tam spíše graveluju a silnicím se snažím vyhnout. Třeba Krk byla loni naprostá pecka.

      0 0
      • Kaire  

        Itálie hodně záleží kde. Jižní Tyrolsko bych s klidem zařadil před Rakušáky.

        0 0
    • teffe  

      ""ohleduplný řidič"":https://www.novinky.cz/…jel-40436224#…

      1 0
      • Aduldinho  

        A hlavně ta úžasná diskuze pod článkem, radši tam nelézt, někteří jedinci mají fakt dost :-(

        Dědek srazí cyklisty, ujede od nehody, ale nakonec za to můžou pumpičky, jelikož jeli určitě v peletonu a nikoliv vzorně za sebou! :-(

        4 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • PucalkovicAmina  

          Že se v tý diskuzi nikdo nepozastaví nad tím, jaktože dědek má v 78 ještě řidičák? Jezdím jak na kole tak autem, v autě poctivě objíždím, na kole co nejvíce uhnu a nemám problém, tedy až do chvíle kdy na kole potkám nějakého bezmozka, většinou se jedná o profesionální řidiče (dodávky, autobusy, kamióny), ti už mě párkrát málem schválně poslali do škarpy.

          1 1
          • hawrda  

            Můj táta jezdí v 83 letech. Pravda, má zakázané dálnice, ale oni (s mámou) se potřebují dostat na nákup a na chatu po normální silnici.

            Nicméně už bude asi brzo konec s řízením. Dávám tomu rok.

            0 1
        • DDDD  

          Ta diskuze je plná lobotomů. Každej druhej papouškuje, že nejeli za sebou a po kraji (což je špatný výklad zákona). V podstatě jim to přejí. Slušnej oddíl :/

          2 0
          • studenak  

            To je klasika. Půlka lidí jsou dementi a druhá si ani nepřečete článek a jde hned hejtovat na pumpicky do diskuze. S klukama jezdím a jsou to zkušený cyklisti a jsem si na 100% jistý, že se jelo u kraje a za sebou ale blbcum se to nedá vysvětlit.

            0 0
            • bara2  

              Podle popisu spíš jeli za sebou tak vzorně, že si myslel, že předjíždí jednoho a stočil to hned před něj, srazil ty uprostřed :-/

              1 0
            • gerrard  

              A to je ta chyba. Kdyz se jede po dvou, tak to vedle tebe zadny dement neposle, dokud nema jistotu, ze projede bezpecne pred skupinu. Takto to zkusi, protoze cyklista u kraje nezavazi a jak to dopada uz vime.

              2 1
              • teffe  

                Tak jet ve dvou vedle sebe je podle současné legislativy přestupek a voda na mlýn odpůrcům cyklistů na silnici. Na druhou stranu je pravda, že za určitých okolností se lépe předjíždí dvojice jedoucí vedle sebe. Na předjetí stačí kratší vzdálenost a to na silnicích kde jsou jen krátké úseky mezi zatáčkami je dost podstatný rozdíl. Předjet rodinku jedoucí za sebou je někdy docela peklo, jeden člověk jsou cca dva metry, když jedou dva dospěli a dvě děti je to s mezerami mezi kolama někdy více než 12–14 metrů, i při relativně slušném zrychlení je to prostě docela dost. V Německu mohou jet dvojice vedle sebe. Asi by bylo dobré, kdyby někdo tuto záležitost otevřel a ujal se toho, protože to má své plusy ale i mínusy, úroveň části našich řidičů je stále proti Německu dost mizerná…

                0 0
                • Esi  

                  ještě pořád se ale cyklisté mohou předjíždět, jen by jsi ten kolotoč podle předpisů měl jet zleva do prava aby to bylo předjíždění a ne podjíždění, potom ti na to ani policije ani nikdo jiný nemůže říct vůbec nic. Jízda vedle sebe je v předpisech samozřejmě zakázaná, ale to je jen takové když jedou 2 vedle sebe 20 minut povídají si a nechají se u toho natočit na kameru z policejního auta, potom by to bylo na pokutu.

                  0 0
      • bara2  

        Ten se asoň přihlásil. V jiném vlákně je odkaz na sražení, kdy nejen, že řidič ujel, ale podle některých stop ji ještě předtím odtáhl do příkopu. Dodnes ho nemají.

        https://www.cas.sk/…z-nemocnice/

        0 0
      • dzaneks  

        Je to hnus, PČR to komentuje „pravděpodobně se nevěnoval dostatečně řízení“… . Kurňa, proč to hned takto musí popsat?! Snad mají vyšetřovat, ten úmysl tam přece být mohl.

        Spoustě řidičů 1,5 m pomohlo, jezdí opravdu lépe. Ale zůstala skupinka ultra ......, kteří si natěsno najedou, dostaneš ostřik, občas pokřik nebo plechovku. Na kole si celkem věřím, ale občas vyhýbám dírám, kanálům apod., však to znáte. A letos už jsem měl asi 4 fakt krizovky, ani jsem nenadával, jen se mrknul, zda mám nohu. A že nějaký duševní hovado ještě holčinu odtáhne do škarpy…jo, věřil bych tomu.

        4 0
        • Krejza  

          Do doby, než bude rozhodnuto o vině, jsou vše dohady, dedukce apod. Že by presumpce neviny? ;-)

          1 1
        • Kacko  

          A proto jak už jsem tu psal, potřebujueme něco jako mají v UK akci Snap. K tomu, aby ji tu policie rozjela a politici podpoříli nám chybí cca jedna až dvě generační obměny..

          2 4
          • DDDD  

            Takový agenty jsme tu už měli a jsem hodně rád, že už nemáme. Doufám, že se bonzácká doba už nevrátí ani za ty 2 generace

            2 4
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
    • Jano86  

      niektory cyklisti by mali dostat rozum…chodit na červenu stym sa stretavam

      dost casto…ja sa uz necudujem preco je vzdy konflikt…

      0 3
      • dědek mohy  

        Poslední roky trávím více času na silnici v autě než na kole. A taky si říkám, že spousta řidičů by měla dostat rozum. Ono to totiž není o tom, že cyklisti jsou blbci, nebo řidiči aut jsou blci. Je to prostší: blbci jsou blbci. A blbec blbcem zůstane ať jede v autě, na kole, nebo je na procházce v parku.

        20 0
        • Aduldinho  

          Mohy, vystihl si to naprosto přesně! Sic je normálnějších, bych řekl více, a někdy udělá i ten normální neúmyslný kiks, ale na ty blbce je tak nějak více vidět respektive každý kdo vybočuje z řady je snadněji zapamatovatelný a tím vrhá stín na ty normální :-(

          1 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          1 0
        • bara2  

          Každý, kdo jezdí aspoň trochu po silnici, to vidí, Sražené srny v příkopech, ani nezastaví, přitom škoda kolem dvaceti tisíc. O stovkách přejetých zvířat na silnici ani nemluvím, prostě jezdí jak hovada a úplně stejný hovada to jsou i v ostatním životě. Byť tak nevypadaj, ale jak to vleze do káry, svítí jim to v očích.

          4 7
          • Esi  

            Tak ono když srazíš srnu, zastavíš zavoláš policajty, řekneš jim že jsi srazila srnu a nikomu jinému se nic nestalo tak te odkážou na správce honitby, po pár hodinách čekání přijede myslivec, hodí srnu do kufru a odjede. Tobě to tak jako tak zaplatí pojišťovna z tvého pojištění, pokud nemáš tak máš smůlu, tak proč tam těch nekolik v lepším případě desítek minut, mnohdy hodin stát? Jedině snad že by chtěl člověk tu srnu hodit do kufru s tím že si za tu škodu udělá guláš :-), kromě toho že je to podle zákona pytláctví, tak ta strana do které to auto narazilo je stejně na vyhození, maso je plné krve a úlomku kostí, použitelná je druhá strana a to vzhledem k velikosti té srny opravdu nestojí za tu práci a ještě si umazat kufr od krve. Za mě zastavit v podstatě nedává smysl. teda kromě kontroly jestli z toho auta někde něco neupadne a případnou srnu pokud tam ještě není hodit do škarpy, aby jí třeba netrefil za zatáčkou nějaký motorkář nebo cyklista.

            0 3
            • vaclaw  

              Ještě ji můžeš resuscitovat… :)

              0 1
            • Dan205  

              Minulý víkend protijedoucí motorkář srazil srnu, zastavil jsem, zavolal policajty (srna ležela se zlomenou nohou ve škarpě). Policajti řekli, že tam někoho pošlou a po pár minutách už tam mířilo jedno auto. Žádné odkazování na volání někam jinam. Motorkářovi se nestalo nic, trefil jí šikovně, že nebyla na motorce škoda. Zastavit dává smysl, protože kdyby nikdo jiný nezastavil, zvíře se bude dál trápit. Ve škarpě ho nikdo neuvidí, se zlomenou nohou nikam nedojde a po čase tam chcípne.

              2 0
              • Krejza  

                A jak to dopadne jinak? Přijede myslivec, zvíře zastřelí.

                0 1
            • Chlebovnik  

              …tak proč tam těch nekolik v lepším případě desítek minut, mnohdy hodin stát?

              Uhhhh… Protože je to SPRÁVNÉ a ZODPOVĚDNÉ?!?! WTF co je tohle vůbec za otázky?!?!

              0 0
          • vaclaw  

            Ne že bych se chtěl zastávat hovad za volantem, ale když ti v 50 km/h skočí srna před auto, tak neuděláš nic (venkoncem ani na tom kole) Paušalizovat že přejel zvíře = je to hovado je dle mě trochu mimo. To už můžeš vyčítat cyklistům když přejedou šneka…

            5 1
          • bara2  

            Diskutovat o tom fakt nehodlám, to bylo holé konstatování. Takže se omezuji na mínusy, aby nebyly anonymní.

            0 2
            • ladys  

              Mám to napálit do auta naproti, nebo do stromu?

              Když to jde ,tak se snažím vyhnout. Tvůj názor je úplně mimo realitu. Není o čem diskutovat!

              1 2
            • Georrge  

              Tak to je fajn, že zhejtíš všechny řidiče a nehodláš o tom diskutovat :) nehodlám se zastávat hovad za volantem, ale ty občas zníš jako přesný opak řidičů, kteří totálně nesnáší cyklisty a hází je všechny do jednoho pytle.

              2 2
            • Krejza  

              Tak si na mínus připiš i mě. Občas z tebe fakt lezou perly.

              Jestli tě s.ere počet přejetých zvířat, můžeš založit školu, kde je budeš učit, kdy mají vlézt do silnice. Z pohledu řidiče to fakt kolikrát nemá smysl řešit. Z praxe vím, že se pak řeší přítomnost důkazů (srst), aby se vyloučil pojistný podvod.

              2 2
              • Esi  

                přesně tak, auto mám pojištěné, zaplatím spoluúčast a zbytek pojišťovna, jestli jsem trefil srnu nebo plot je vlastně z pohledu pojišťovny úplně jedno, tak že proč někde ideálně v noci stát 2 hodiny, je to zbytečné a nebezpečné.

                0 3
              • gerrard  

                :) To se mně přesně jednou stalo. Skoro sem ji dobrzdil a jen tak lehce sem ji klepl do p.rdele. Ani nespadla, jen se v skoku posunula kousek bokem a valila dál. Já jen rozsekanou mřížku jinak cajk. Pak mně nikdo nevěřil, že to je od srny a prej kde je krev a chlupy a ukazovali mně fotky, jak vypadá auto po srážce se srnou. Sem té svini zachránil život a ona zdrhne od nehody a ani nevypíše euroformulář.

                0 0
          • dědek mohy  

            Před zhruba 20 lety jsem skončil s autem v příkopě, jelikož jsem se snažil vyhnout zajíci a kraj silnice mě neudržel a utrhl se. Měl jsem naštěstí jen lehce poškozenou pravý přední roh (plech a světlo). Normálně jsem odjel, havarijko jsem neměl. Byl jsem následně poučen otcem, spoustou jiných lidi i kamarádem policistou, že takovou chybu už dělat nesmím. Neuhýbat a jet. Vyhýbání se může mít mnohem horší následky. Ten úhybný manévr jsem udělal instinktivně, bez přemýšlení a kdyby tam nebylo pole, ale strom, kdo ví, jak bych tehdy dopadl.

            0 0
            • VojtaXY  

              pak jeste existuje slusna sance, ze toho zajice trefis pri uhybani, ale pokud bys pokracoval ve smeru jizdy, tak se mu vyhnes.

              0 0
              • dědek mohy  

                Jo, zající jsou těžce nevyzpytatelní. Zrovna minulý týden mi jeden běžel (spíše šel) před autem (jel jsem pomalu, zrovna jsem vyjížděl z firmy) asi 100 metrů. Kličkoval jak zajíc =), ale jen před tím autem, jednou se zdálo, že už prchá bokem a pak zas najednou skočil přímo před auto. Naštěstí jsem jel z práce domů, takže jsem měl dobrou náladu =), tak jsem se tomu chudáčkovi jen smál a jel trpělivě pomaličku za ním, než opravdu zmizel v trávě na louce vedle.

                1 0
                • vaclaw  

                  A zajíc se teď chlubí někde v hospodě, jak utekl autu… :)

                  3 0
            • Krejza  

              A to jsi byl v autě.

              V březnu jsem tak mezi 80 a 100 km/h trefil srnu. Bez brzdění, vyhýbání, jen jsem se připravil na náraz. Naštestí to bylo asi jen na zadní nohy, bez pádu, bez zvýšeného adrealinu pro mě. Srna někam zmizela.

              Kamarád jednu před pár lety rozpůlil v rychlosti něco přes 200. Ještě přidal. Taky nespadl.

              Takže ano, nevyhýbat se, nebrzdit, jen se připravit na náraz.

              U kola je to nicméně horší. Menší rychlost, menší celková hmotnost, mnohem křehčí materiál kola. Tam možná určité vyhnutí se dává i smysl.

              0 2
          • gerrard  

            Že ty nejezdíš autem?

            0 0
      • Aduldinho  

        Ano, vše naprosto jasné ;-)

        0 0
        • Krejza  

          A přesto to ví a řídí se tím jen pár procent lidí.

          1 0
          • Aduldinho  

            Vše je o vzájemném respektu a toleranci, vše nemusí být napsáno v zákoně, neříkám, že jsem nikdy nepřejel přechod v sedle kola, ale vždy jsem dal přednost autu na silnici a pokud mě pustí, tak to akceptuji, je to jeho volba, stejně jako toho chodce pustit přece nemusí, chodec nemá přece absolutní přednost, jen je to o rozumu a lidské slušnosti, toť celé ;-)

            1 0
            • vaclaw  

              Řidič chodce nesmí omezit, takže reálně má povinnost zastavit, pokud chodec dá jasně najevo, že bude přecházet. Jinak tohle vůbec nedává smysl, když si řidiči, co běžně cyklistu vezmou na kreditku nebo předjedou do kopce v zatáčce, protože 10 vteřin zdžení je neakceptovatelný, stěžujou na cyklistu na přechodu, protože logicky je mnohem rychlejší ho přejet než přejít. Přijde mi to jako klasická „najít si proč jsem lepší než oni“ berlička.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tady jde spíš o to, že chodec k přechodu přichází pomalu. Viděl jsem pár sebevrahů na kole, kteří se k přechodu přiřítili zpoza živého plotu a bez zpomalení vletěli na přechod.

                3 0
                • Aduldinho  

                  Zrovna nedávno mi toto před autem udělalo nějaký děcko na kolobrndě :-(

                  0 0
      • DDDD  

        Super článek. Autor je ukázkový lobotom. Jako řidič krásně ukazuje a dehonestuje jinou skupinu. Zajímalo by mě, jestli v autě taky dodržuje všechny předpisy, vždyť je to přece tak jasné, zákonodárce u psaní 361 přece předpokládal pouze minimální IQ.

        S jízdou po chodníku nesouhlasím, ale tyhle tendenční články, kdy Mirek Dušín poukazuje na jiné jsou dost srandovní.

        1 2
        • vaclaw  

          Hlavně teda si nemyslím, že cyklisté jsou největším problémem českých přechodů.

          4 0
        • Kaire  

          Je to vše o naší mentalitě a kultuře. Zajímalo by mě co takový člověk dělá na dovolené v Taliánsku. Tam musí mít z cyklistů úplně osypky. No pak možná vznikají jeho články.

          0 0
    • Azmir  

      Trochu OT, ale chci si vylít srdíčko. Nelíbí se mi, jak skoro všichni řidiči v diskuzích cyklisty haní, jakoby v životě neudělali žádný přestupek. Když pak ale člověk reálně vyjede na silnice, vypadá to trochu jinak. Lidi jezdí jak hovada, překračují rychlosti, ignorují zákazy, nedávají blinkry, přednosti… Když už jedete po cestě na kole jak máte, tak Vám to dají pořádně sežrat – předjedou vás s minimálním odstupem, přes plnou, ohrozí klidně protijedoucí auta atd. Kdo se má pak cítit bezpečně? Radši pojedu po chodníku i za cenu pokuty, než se na hlavní nechat zmasakrovat kamionem. Prostě mi to za to nestojí. Já bych všechny děcka z ulic, hřišť a chodníků poslal na cesty. At se řidičům pod kolama motají 3 leté šprťouchlata bez trestní odpovědnosti a rozmyslí si, jestli je teda lepší chodník nebo cesta.

      0 5
      • HonzaRez  

        Radši pojedeš po chudníku i za cenu toho, že srazíš starého člověka o berlích nebo děcko, které vyběhne z domovních dveří…?

        1 1
    • Nachtlauf  

      Tak dneska celkem 97 km na trase TP – CV a zpět s lehkou zajížďkou. V časech největší ranní a zpět pak během odpolední špičky. Zkušenost:

      Většina řidičů osobáků velmi ok, až na ranní 2 černé audiny (ha, bájný postrach na scéně), které mě vzaly na kreditku opravdu v místech, kde nemusely, měly místo a nikdo jim ani zrovna nejel proti.

      Nepříjemně blízko (ač ne zcela na těsno) opakovaně v místech s dostatečným prostorem (já na metrové krajnici na silnici I/13 za Komořany) jezdí kamiony s polskou SPZ. České kamiony se více vyhýbaly a blikaly, polské v plném kilču nikoliv. Další nevyhýbači jsou pak zdejší krajské zelené linkové autobusy.

      Jinak snesitelná cesta, krajnice plné šťerku a bordelu.

      0 0
      • heerer  

        A ja dosud myslel, ze papiry na hlavu maji ridici v BMW:-)

        0 1
        • Nachtlauf  

          Tak ano, i řidiči (a spolujezdci) v BMW.

          Předevčírem v obci Křešice mě předjížděl „vytuněný“ bílý bavorák. Přibrzdil si a z pravého okýnka po mě letělo jablko. Rozbilo se mi o berany, ten matkom*d ujížděl dál.

          0 0
    • Trip  

      Když nic, aspoň se člověk pobaví. Na druhou stranu, každý dospělý by měl být soudný a když na cestě vidím zákaz vjezdu cyklistů, tak tam nejedu. Bohužel, je to hlavně výsada cyklistů-závodníků, kteří to prostě ignorujou. A tak jako jsou nepopulární motorkáři – ať už jezdí jak chtějí – tak díky těmto osobám, co nerespektují základní pravidla zdravého rozumu (neignoruju zákazy, červené na semaforu, použiju cyklostezku (když už tam je) a nejedu vedle ní po cestě) je na cyklisty pohlíženo jako na obtížný hmyz. Ale aspoň je o čem tlachat. Nic to nezmění, ale někomu se uleví, někoho to nas*re, ale v podstatě se nic nevyřeší a bude to dál tak, jak to je.

      1 6
      • Esi  

        Když on ten cyklista je obtížný hmyz i na té cyklostezce, drtivá většina cyklostezek je smyšlených, tj. Motá se tam spousta mamin s kočárky, děti na všemožných odražedlech, bruslařky které pro jistotu mají sluchátka tak ze už je bezpečně předjet nelze a sem tam nějaký ten čokl na vysouvacím voditku. Na takovém místě je jízda na kole rychlostí nad 20km/h prakticky vyloučena a proto se takovému místu rad vyhnu a cyklostezky využívám naprosto minimálně, když už tak v dešti nebo v zimě.

        2 2
        • Georrge  

          Takže abys nezažíval diskomfort na cyklostezce, tak jdeš způsobit diskomfort řidičům na silnice. To asi není ideální, že?

          2 9
          • Jezevec70  

            Když na silnici platí aspoň nějaká pravidla. Na cyklostezce bohužel ně. :-( Navíc je cyklostezka často hodně nebezpečně řešená, měl bys každou chvíli vést kolo apod.

            Pokud budou kvalitní cyklostezky a budou se na nich dodržovat určitá pravidla, tak po nich cyklista pojede určitě rád.

            0 0
            • tsunami  

              I cyklostezka má svá pravidla, ale nikdo je nedodržuje a nevymáhá.

              2 0
            • Mikikuba  

              Přesně!

              0 0
            • Georrge  

              Cyklisti: na cyklostezce se motají lidi, kteří nedodržují pravidla.

              Řidiči: na silnici se motají cyklisti, kteří nedodržují pravidla.

              Podobnost čistě náhodná?

              0 9
          • Esi  

            Jezdím na mtb, po silnicich toho zase tak moc nenajezdim, ale pokud si mám vybrat mezi smíšenou cyklostezkou za slunečného letního dne a obyčejnou silnici 3 třídy kde mě na kilometr předjede 5 aut, tak rozhodne pojedu po silnici.

            3 0
          • DDDD  

            Aby nezažíval diskomfort na smíšené stezce pro chodce a cyklisty, tak raději jede na komunikaci, kde je jízda na kole povolena.

            Stejně jako spousta řidičů při nějakém problému třeba na dálnici volí naprosto legálně jiné alternativní trasy.

            5 0
            • Georrge  

              O legálnosti nebyla řeč.

              0 3
            • psbiker  

              Množí se takový nešvar, smíšenou stezku nazývají někteří cyklostezka a jsou přesvědčeni, že cyklista je povinen ji použít :)

              1 0
              • vaclaw  

                Já bych řekl, že nešvar je spíš to, že si každý hledí hlavně toho, co mají dělat ostatní.

                6 1
          • xtonda  

            Každý si v rámci legálních možností volí trasu tak aby pro něj byla dle jeho kritérií nejvýhodnější. Řidiči aut to, že někomu způsobí nějaký diskomfort opravdu neřeší, tak proč by měl cyklista?

            0 0
          • Kacko  

            Přesně tak to sám dělám. Když jedu v autě, tak si taky v klidu vyberu dálnici, kde dělám diskomfort kamionům co se nemůžou v klidu předjíždět. Jezdím přes obce, kde způsobuju diskomfort tamním obyvatelům. A tak dokola. Je to naprosto v pořádku.

            1 0
    • DDDD  

      Ukradeno ze Stavy z profilu Katky. Celkem hustý

      0 1
      • Esi  

        Slušný, jen mě teda překvapilo ze ji nebylo divné ze jede dodávka několik vteřin vedle ni celkem těsně, asi bych se teda otočil co se děje.

        1 0
    • Trip  

      Dejte si na YT „cyklospeciály“ a hned uvidíte, jak se „cyklisti“ chovají… Nepočítám do toho babky s fěrtůškama a ožralce. Z velké většiny jsou to silničkáři. A mám s nima stejné zkušenosti… Málokdy vidím u nás v UH na zákazu chlapa na horském. Z 99% jsou to silničky. Takže „HOŠI DĚKUJEM“ :D A podle hejtů poznáme, kolik jich tuto diskusi čte ;)

      0 5
      • DDDD  

        Vzhledem k tomu, že cyklospeciály navazují na prasárny řidičů, tak se jako prasata chovají podle tvojí teorie všichni.

        Neobhajuju ani jednu skupinu, dementi jsou všude, ale paušalizovat jako ty je nesmysl. Přesně tohle dementní paušalizování jen vede k tomu, že je každý cyklista brán jako škodná.

        Takže HOŠI DĚKUJEM

        1 0
        • Trip  

          Jaké paušalizování? To je prostý fakt! Pleteš se, moje „teorie“ o ničem takovém nehovoří.

          A cyklospeciály jen poukazují na ty, kteří se jako dementi chovají.

          0 5
      • jIrI___  

        Chování některých takových těch echt silničářů mnohdy absolutně nechápu ani z pohledu cyklisty. Jak je vidí řidiči, kteří na kole seděli naposledy na základní škole, si raději nechci ani představovat…

        3 1
      • BlickM  

        Ale no tak, podle videí YT onanistů rozhodně nebudu soudit lidi. Mimochodem, nejsem silničář.

        1 0
      • Kacko  

        Silničáři to logicky budou protože se pohybují po silnicích a tak logicky budou asi na víc záznamech řidičů co se pohybují – světe div se – po stejných silnicích. Nikde není psáno, že cyklista má být nějaký vzor slušnosti, nechápu proč si to někdo myslí. Takže pokud se někdo chová jako prase, ať se tak klidně chová – komu se to nelíbí, ať na něj zavolá policii.

        1 0
    • Nachtlauf  

      Cyklospeciály na netu nesleduju, a stačí mi to, co občas vídám za čelním sklem našeho auta.

      Jezdím na kole na silnicích. Jak v noci, tak při občasných jízdách ve dne dodržuju na max. předpisy. Nejezdím na červenou, do zákazů, na chodníky, ukazuji rukou atd. V kapse jako doklad vozím svůj řidičák, nikdy ho po mně policie nechtěla a nemusela chtít.

      Přesto, že jezdím opravdu maximálně ohleduplně a dodržuji pravidla, mě už pár řidičů jen z bezohlednosti nebo ze zlomyslnosti oprasilo, naposledy výše zmíněný genetický odpad v BMW, co z něj po mně letělo jablko.

      Kdybych měl paušalizovat, už bych na silnici nevlezl a ze msty auta v našem městě třeba obtahoval šroubovákem. Nedělám to, ač vím, že dost řidičů jsou hovada. Ale podstatná část jich je taky slušných.

      Nechci být kýmkoliv shrnován do jedné skupiny s těmi, co jezdí jako prasata. Ale když mě ohrožuje někdo autem úmyslně?

      Podle zákona jsme my cyklisté oprávněni užívat všechny silnice, které nám zákon umožňuje, a samozřejmě při tom musíme dodržovat pravidla.

      A ne, smíšená stezka není povinná cyklostezka.

      A pokud část cyklistů pravidla porušuje, je tu od toho policie, aby přestupce vychovávala a trestala. Tak jako v případě řidičů motorových vozidel. Řidiči tu od vychovávání cyklistů nejsou. Jejich prasení cyklistů není ospravedlnitelné ničím, ani tím, že podle nich policisté nekonají svou práci dost dobře a cyklisty nevychovávají.

      Pokud někdo schvaluje vychovávání cyklistů řidiči motorových vozidel, je on i ti řidiči mentalitou podoben různým aktivistům, kteří výchovu okolní společnosti ke svým cílům prosazují sobecky po svém a aktivistickými činy mimo zákon – a to v kterémkoliv segmentu společnosti a života. Vychovávači jsou de facto prachsprostí aktivisti se zálibou v porušování zákona.

      Až dneska na noc budu sedat na kolo a vyjedu na silnice, vzpomenu si určitě na tuhle diskusi.

      Tak všem přeju skvělé pocity z jízdy a mnoho kilometrů bez problémů a bez porušování pravidel ze strany kohokoliv.

      13 0
      • Aduldinho  

        Naprostý souhlas, tímto příspěvkem je snad vše shrnuto a nyní se spíš vraťmě k poukazování na ty odstrašující popř. naopak na ty vzorně se chovající případy! Raději bych zde četl o těch druhých, někdy opravdu potěší, když si nikdo nic nevynucuje a chová se k ostatním s respektem a pokorou! ;-)

        1 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          1 0
    • dr nick riviera  

      Dneska další level. Rovný, přehledný úsek zcela bez provozu. Předjíždí mě jedničková oktávka na 30 cm. Potom, co mě předjede, si borec najede na prostředek cesty (tudíž nejmíň ten metr a půl od krajnice) a dál jede prostředkem sám samotinký vstříc dálavám. By se člověk snad i smál..

      3 0
      • Aduldinho  

        JJ, buď má v hlavě úplně vymetýno nebo si zkouší odhad? :-(

        0 0
        • bara2  

          SMSkoval nebo dělal něco úplně jinýho, pak se lekl, když ho málem smetl. Někteří v takovém případě dokonce vyhodí i levý blinkr, vidím to dost často ;-)

          No, a pak potřeboval tu SMS dopsat, tak jel raději po středu, spoléhaje, že na přehledné silnici auto v protisměru periferně nepřehlídne.

          3 0
          • Kacko  

            Znám pár lidí co to dělají naschvál, aby to cyklistům znepříjemnili. Mám pár takových i v rodině. Je to vyloženě jako by se ocitli v ringu, úplně jim rupnou nervy. Prostě chtějí ten odpad dostat ze silnice. A to i když sedím vedle a říkám že jim za to dám loktem.

            4 0
            • bara2  

              Tak naschválisti určitě jsou a potkáváme je všichni. Na to moc řešení nevidím, stačí si přečíst i jen diskuze tady na cyklowebu, oni se cítí v právu. Až jim jednou děcko někdo srazí, tak to třeba pochopí.

              0 0
              • Kacko  

                No to by mi třeba museli srazit ženu, aby se tchán dal dokupy, to zase nepotřebuju:) Za mě v tomhle totálně selhávají státní složky. Chybí edukace, je smutné že to musí suplovat platformy typu 1,5metru.

                Do toho narativ když se stane nějaká nehoda je u cyklistů úplně jiný jak u řidičů. „Cyklista bez přilby“ vs „Nehoda dvou autobusů“.. V prvním případě chyboval cyklista, ještě se zmiňuje absence nepovinné výbavy(=blb).

                V druhém za to mohl autobus, věc. Nikoliv řidič. A už vůbec se nezmiňuje absence nepovinných systémů zabraňujících kolizím.

                Podobný narativ mají i zprávy od policie ČR.

                A takhle situace podobné degoše spíš podporuje, generuje a přiživuje, než aby situaci mírnila. Přitom by stačilo, aby police dostala za úkol snížit počet úmrtí na silnicích na 0. Aby tohle číslo vyžadovali politici po vedení policie, aby s vedením spolupracovali a hned by se děly věci.

                Jen si představte, že místo"Cyklista bez přilby havaroval" bylo „Nehoda kola na silnici..“

                4 0
            • Chlebovnik  

              ***** co to je? Taková agrese přece nemá na silnicích co pohledávat!!! Sakra vždyť i v běžném životě je takové chování naprosto mimo!!! Je mi z toho zle. =(

              2 0
      • Kacko  

        Taky se mi to stalo nedávno u Poděbrad kdy jsem na široké silnici jel u kraje za plnou čarou. Široká a prázdná silnice s místem za čarou. Najel pravým kolem až na čáru aby mě oprasil a pak se vrátil na střed :)

        1 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        2 0
      • jIrI___  

        Mám podobný zážitek ze dneška – jedu ve 4:30 do práce na kole po ulici s dvěma proudy spořádaně při pravém okraji a jeden z míjejících řidičů měl potřebu už z dálky zuřivě troubit a po mém předjetí zahnul do levého pruhu, kterým pokračoval rovně dále (v tuto nelidskou ranní dobu je město prázdné, potkal jsem celkem dvě auta a jeden autobus MHD) . Zcela upřímně by mě zajímaly myšlenkové pochody takového řidiče, v čem vidí problém otočit tím volantem a přejet do levého pruhu o 20 m dříve a díky tomu předjet cyklistu bez troubení a současně s luxusním odstupem?

        1 0
        • DDDD  

          Mě dneska na kreditku oprasil dement v náklaďáku. Ale tak nějak to neřeším, tyhle opice za volantem moc chytrý nejsou, tak je zbytečný to řešit

          1 0
        • teffe  

          Já jsem letos toho sice moc nenajezdil, ale ostřikovače jsem dostal naposledy vloni a na kreditku mě letos vzali snad jen dva dementi. Ale když to tak čtu, asi by fakt nebylo od věci mít na kole radar s kamerou a tyhle vychovávače prostě naprášit. Jenže to je zase o tom, věnovat tomu nějaký čas, atd..a výsledek více než nejistý.

          0 0
          • Aduldinho  

            Ale to tě bude stát nejen čas, ale i podle mě poměrně drahé a za mě zatím úplně neodladěné zařízení :-(

            0 0
        • Makakumba  

          Určitě jsi měl jet po tom chodníku, aby si náhodou nepřekážel někomu rychlejšímu.

          2 0
      • Aviatik  

        Jsou řidiči, kteří jezdí po okreskách stopu pravými koly nějakých 80 cm od pravého okraje a z ní uhnou maximálně o 10cm.

        0 0
    • budíček  

      chce to čas, počkat na dobu, kdy budou komplet automobily se spalovacími motory zakázany, automobily s elektromotorem si bude moci dovolit jen malá hrstka obyvatel a pak budou silnice naše

      3 1
      • Mikikuba  

        Presne!

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          1 0
      • Nachtlauf  

        Podívej se na některé vraky, co jezdí. Se stopnutím výroby aut se spal. motory ty starší auta nepřestanou jezdit, naopak je majitelé jak na LDNce budou pořád udržovat při životě (bude-li to technicky proveditelné).

        Takže „silnice budou naše“ zažiju možná… někdy v mých 90 letech nebo později? To s nadšením pofrčím v rakvi s kolečky…

        0 1
        • VojtaXY  

          Zalezi, jake napari dane na paliva. Pridej 1 euro jako eko dan a trochu to snizi pocet aut na cestach.

          0 0
          • DDDD  

            Tak je bláhový si myslet, že víc nezdani i BEV. Příjem státního rozpočtu bude výpadkem spotřební daně z benzinu a nafty dost trpět.

            1 0
          • jIrI___  

            To si bohužel nemyslím. Viz nedávný případ, kdy paliva šplhala k 50 Kč/l a aut na silnicích nijak neubylo (viz data z úseků, na kterých je měřena hustota dopravy). Lidé se v ČR mají prostě příliš dobře, jen si to nechtějí připustit :)

            1 0
            • -b-n-x-  

              Taky bych řekl, že cena za litr phm do 100 nijak nezmění počet vozidel na cestě

              2 0
        • Georrge  

          Nerad rozkopávám bábovičky, ale silnice nebudou cyklistům patřit nikdy :) i kdyby ubylo aut, tak ti lidi se budou muset nějak přepravovat a je velmi pravděpodobné, že místo kol dají přednost jiným samohybům, jako jsou skútry, elektrokoloběžky, levná elektro miniauta apod. No a kamionů, autobusů, traktorů atd. bude jezdit pořád hodně, jako dnes.

          1 1
          • jIrI___  

            mpIII ti předal notičky pro lobování za točvolanty? :)

            0 1
            • Georrge  

              Ne, ale jsem realista, vím jak jsou lidi líní a že raději vlezou na cokoli jiného, co jezdí samo, než na kolo.

              0 2
            • DDDD  

              A to se budeme přepravovat, teleportem? Ve městě možná MHD bude fungovat perfektně, ale už vidím, jak skoropražáci bydlící v sídlišti naležato jezdící každej den do práce použijí MHD… už teď do spousty prdelí, kde si postavili baráky nic nejezdí a každodenně tvoří špunty cestou do/z práce. Jak budou jezdit? Na kole? To je fakt utopie :) neříkej, že to v Ostravě máte jinak :)

              0 0
              • bara2  

                Tak MHD by to dala. Dřív se normálně jezdilo z kdejakého zapadákova do práce vlakem či autobusem, to je jen otázkou zas ty autobusy a vlaky nasadit. U nás třeba zdvojkolejňují a elektrifikují trať, na které to má jezdít v desetiminutovém taktu (to už je jak šalina) do Brna. Ale dokud je „výhodnější“ jet po jednom člověku v čím dál tím větším autě, tak jsou vlaky i autobusy prázdné, takže je prostě nevypravují, se to neuživí ani s dotacema.

                3 1
          • VojtaXY  

            Zrovna predjizdeni skutrem nebo elektrokolobezkou je bezpecnejsi nez autem. Nechcou kolem tebe projizdet tesne.

            0 0
            • Georrge  

              To ano. Ale kdyz se podivam, jak vypada doprava ve mestech, kde se uz dnes jezdi prevazne na skutrech, tak nevim jestli bych se tam chtel motat na kole :D pravda, vetsinou je to ve mestech, kde je mira prelidneni mnohem vyssi, nez u nas.

              0 0
              • -b-n-x-  

                A co teprve jak vypadá doprava tam, kde se jezdí převážně na kolech!

                :-D

                4 0
                • VojtaXY  

                  A co teprve jak vypada doprava tam, kde chodi pesky, protoze nemaji ani na kola :)

                  2 0
    • PhoenixKarel  

      Vjel jsem na kruhový objezd, na něm mě předjel černá audina, která těsně předemnou odbočila na prvním výjezdu, musel jsem dobře zahamovat, zastavil jsem těsně u jeho zadních dveří, on po opuštění kruháče, zastavil stáhl okénko a začal mne nadávat. Nepochopil jsem proč, neukazoval jsem že odbočuji. Měl vůbec právo mě předjet, ikdyž jsme jeli skoro stejně rychle?

      Jinak ano, pokud není cyklostezka a musím jet po silnici, řidiči jsou ohleduplní, jedou s dostatečným odstupem, mám blikačku i ve dne, jezdím v reflexním oblečení a pokraji silnice. Bohužel poslední dobou už mě málem 2× naboural hormon na rychlé koloběžce, když mě vjel v zatáčce do protisměru, lízal obrubník, ale na tyto hejsky neplatí pomáhat a chránit, mají na ně krátký metr, nebo spíše žádný…

      1 0
      • Aduldinho  

        Dement v Audině, klasika :-(

        1 3
      • vapes  

        Na kruháči nikdy nesmíš dovolit, aby tě něco předjelo, jinak si koleduješ o malér. Nemusí to udělat ani schválně, prostě předjede, zapomene a pak odbočí. Stejně na většině kruháčů auta ani nebrzdíš.

        7 0
        • Aduldinho  

          OK, ale proč měl ještě potřebu mu nadávat? To asi opravdu nebyl úplně normální jedinec :-(

          1 0
          • vapes  

            Ne to určitě byl magor, ale i normální člověk ti to provede, v podstatě neúmyslně.

            2 0
            • jIrI___  

              Pokud je v tvém světě normální nadávat lidem, kteří nic špatného neprovedli, tak jsem rád, že v něm nežiju :)

              0 1
              • Aduldinho  

                V ideálním světe by ten jedinec v tej Audině třeba taky zastavil, ale omluvil se, nebo tu omluvu provedl alespoň blikačkama, ale svět je zvrácený a lidi ti za svou chybu ještě vynadají :-(

                2 0
              • Georrge  

                Nemyslím že měl na mysli to nadávání, spíš že i normálnímu člověku se občas povede najet si na kruháči vedle cyklisty a protože ho pak má v mrtvém úhlu, tak to na výjezdu z kruháče může být trochu divoké…

                1 0
                • Aduldinho  

                  Ano, přesně tak to Vapes myslel ;-)

                  1 0
                  • vapes  

                    Ano, tak jsem to myslel. Občas mě má náplň práce přivede na silnici, nebo dálnici a to by jste teprve koukali, co a jakých nadávek si vyslechneme, případně co někteří „takyřidiči“ dovedou, nebo spíš nedovedou.

                    0 0
                • nooski  

                  Normální člověk opravdu nejede tak, aby si na kruháči najel vedle cyklisty.

                  2 0
                  • Georrge  

                    Zajímavé že auta na kruháči vedle sebe jet můžou, ale vedle cyklisty se jet nemůže? :)

                    0 0
                    • nooski  

                      Na dvícepruhovém kruháči samozřejmě ano, pokud jezdí dvě auta na běžném jednopruhovém vedle sebe, tak to je slušná divočina :-)

                      2 0
                      • Georrge  

                        Tak jsem rád, že jsme se pochopili, že není kruháč jako kruháč :)

                        A je i dost kruháčů, kde je dost široký pruh na to, aby ses tam v pohodě vlezl vedle cyklisty a běžně se to děje. Jen je samozřejmě blbost to dělat, když máš v plánu vyjet prvním výjezdem… mám ale pocit, že diskuze na téma kruháčů už tu proběhla a byla docela rozsáhlá.

                        1 1
              • Esi  

                Jak jako nic špatného neudělal? Vždyť jel po silnici na kole :-), ty jsi dlouho nekoukal do diskuzí na idnes a podobně že ?

                3 0
    • Hagner  

      Mám ze včera novou zkušenost ;-) a ikdyž to není z ČR, ale z Jižního Tyrolska, tak se podělím, protože se mi nic takovýho ještě nestalo. Jel jsem z Brixenu k dálničnímu sjezdu a viděl jsem před sebou tu černou stěnu bouřky. Říkal jsem si, že budu rád, když to stihnu k pumpě. Posledních 300 m před kruháčem jel za mnou kamion a jel v klidu ani se nechystal mě předjet, ikdyž měl možnost. Těsně před kruháčem na mě začal troubit, ale bylo to takový krátký troubení jako když chceš někoho na něco upozornit. Když jsem na kruháči odbočil k pumpě, tak přestal a jel za mnou dál ten kousek (pokračoval do firmy co je za pumpou) zase v klidu. Dojel jsem pod střechu pumpy a přišel uragán :-) Jediný vysvětlení mám, že on z tý kabiny viděl co se vepředu děje a chtěl mě varovat :-)

      4 0
      • Esi  

        a nebo viděl co se děje a chtěl aby jsi se konečně trochu pohnul aby to on stihnul do firmy pod střechu než mu kroupy rozmlátí přední okno a bude kvůli výměně celý druhý den stát. :-)

        2 1
        • Hagner  

          To jako, že jen na tom kruháči by měl na spěch? :-D Kdyby to tak bylo, tak mě mohl klidně celou dobu bez problémů předjet ;-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.